RSS Feed for This Post

Cumhurbaşkanımız kaçıncı turda seçilir?

image3_cb-kacinci-tur.jpgNormal” ülkelerde çok normal, sancısız geçen bir seçim dönemi ülkemizde yapay krizlerle dolduruldu ve gerçek sorunlarımız ertelendi. Ancak halkımız 22 Temmuzda siyasetin mecliste yapılması gerektiğini “çok nazik” bir şekilde siyasetçilerimize ve siyaset dışı aktörlere hatırlatınca yağlı urganla, boş sandalyecilikle, muhtıracılıkla siyaset yapanlar birden demokrat kesildiler. Güçlü bir iktidarın muhalefet için dahi bir avantaj teşkil ettiğini zira darbe gibi kronik hastalıkların ancak bu yolla aşılacağını idrak eden siyasetçilerimiz zaten aslî görevleri olan şeyi yani TBMM’deki toplantı ve oylamalara katılmayı halkımıza taahhüt ettiler. Şimdi merak edilen şu: AKP dışından Gül ne kadar oy alır? Başka bir deyişle Gül birinci turda yani %100 AKP olmayan bir destekle seçilebilir mi?

Kırtasiyeden yapılacak ekonomiyi bir kenara bırakırsak böyle bir tavır siyaset dışı kurumlara güçlü bir sinyal olabilir. Tabi kulislerde yapılan pazarlıklar nelerdir? AKP’nin elini bu denli güçlendirmek ne derecede kimin işine yarar? Derin Düşünce olarak yorumcularımıza soruyoruz: Sizce yeni cumhurbaşkanımız kaçıncı turda seçilecek? Neden?

 

 Derin Düşünce nedir?

Sitemizde siyasetten tarihe, kadın haklarından felsefeye, sanattan bilime kadar bir çok konudan bahsediyoruz. Ama zaman zaman da kendimizden söz ediyoruz. Derin Düşünce nedir?  Sitenin geçmişi, geleceği, ortak projeler, yazar olmak isteyenlere öneriler, okunma istatistikleri… Derin Düşünce’nin bir kimliği, tarihi ve kendine has “yaşam” tarzı var. Eğer aramıza yeni katıldıysanız bu kitap “yöre halkına” kaynaşmanızı kolaylaştıracaktır :)

 Liberalizmin Kara Kitabı

Liberalizm asırlardır bir çok aşamalardan geçmiş, tarihi olaylarla kendisini imtihan etmiş bir düşünce geleneği. Değişmiş yanları var ama sabitleri de var. Bu sabitlerin içinde liberalizmin tehlikeli yönleri hatta YIKICI UNSURLARI da var. Bunları ortaya çıkarmak için “doğru” soruları sormak ve liberal perspektifte kalarak yanıt aramak gerekiyor… Büyük bir kısmı bu gelenekten olan düşünürlerin fikirlerinden istifade ederek liberalizmin kusurlarını ele alıyoruz bu kara kitapta: Adam Smith, Mandeville, John Stuart Mill, Hayek, Friedman, Röpke, Immanuel Kant, Alexis de Tocqville, John Rawls, Popper, Berlin, Mises, Rothbard ve Türkiye’de Mustafa Akyol, Atilla Yayla, Mustafa Erdoğan… Liberallere, liberalimsilere ve anti-liberallere duyurulur. Buradan indirebilirsiniz.

Maymunist imanla nereye kadar?

Evrim ve Big Bang gibi konular genellikle sağlıklı biçimde tartışılmaz. İdeoloji ve inançlar, felsefî tercihler bilim-SELLİK maskesiyle çıkar karşımıza. Özellikle evrim tartışmaları “filanca solucanın bölünmesi” veya falanca Amerikalı biyoloji uzmanının deneyleri etrafında döner ve bir türlü maskeler inmez. Madde ve o Madde’ye yüklenen Mânâ maskelenir… Oysa perde arkasında tartışılan başkadır. İnsan’a, Hayat’a dair temel kavramlardır. Sadece et ve kemikten mi ibaretiz? Yokluktan gelen ve ölümle yokluğa giden, çok zeki de olsa SADECE VE SADECE bir maymun türü müdür insan? BİLİM DIŞINDA bir insanlık yoksa Aşk yoksa, Sanat yoksa, Güzellik yoksa ve Adalet yoksa Hayat‘ın anlamı nedir? Aşık olmak hormonal bir abartıysa, iyilik enayilikse, neden birbirimizin gırtlağına sarılmıyoruz ekmeğini almak için? Neden bir çocuğa tecavüz edilmesi midemizi bulandırıyor ve neden fakir bir insana yardım etmek istiyoruz? Taj Mahal’in, Ayasofya’nın, Notre Dame de Paris’nin değeri bir arı kovanı veya termit yuvasına eşdeğer ise, Mesnevî boşuna yazıldı ise neden Hitler’i lanetliyoruz ve neden Filistin’de can veren bebeklere üzülüyoruz? Maymun olmanın (veya kendini öyle sanmanın) BİLİM DIŞINDA, psikolojik, siyasî, ahlâkî, hukukî öyle ağır sonuçları var ki…  Evrim senaryosunu kabul etmenin etik ve siyasî neticeleri ve evrimciliğin etimolojik değeri … Derin Düşünce’nin yorumcuları tarafından konuşuldu. Biz de bu sebeple söz konusu iki tartışmayı 116 sayfalık bu kitapta topladık. Buradan indirebilirsiniz.

Trackback URL

  1. 8 Yorum

  2. Yazan:Bigalıoğlu Tarih: Ağu 16, 2007 | Reply

    temennim ilk turda seçilmesi.matematiksel hesaba gore en kotu ihtimalle zaten 3.turda secilecek.
    ulkenin zaman kaybetmeye tahammulu yok.
    siyasilerimiz sagduyulu davranır bu isi ilk turda bitirirlerse cok sık olur.

  3. Yazan:MY Tarih: Ağu 16, 2007 | Reply

    Zannediyorum birinci tur o kadar da uzak bir ihtimal degil, CHP disindaki milletvekillerinden ciddi bir destek bekliyorum. Benim tercihim birinci tur.

    Ayrica ülkemiz vakit kazanmis olacak, Necdet Sezer’siz geçebilecek hergün büyük bir kazançtir ne de olsa 🙂

  4. Yazan:serdar_gülüm Tarih: Ağu 16, 2007 | Reply

    Birinci tur;
    ek oyları hem chp, hem Mhp den bekliyorum.

    Aklıselim birileri çıkıp “Nede olsa seçilecek, bari ülke zaman kaybetmesin” diyerek oy vereceğini düşünüyorum.

    İlk turda 367 nin oldukça üzerinde oy alırsa süpriz olmaz.

  5. Yazan:T.Suat Demren Tarih: Ağu 16, 2007 | Reply

    Ben ilk turda birkaç oy farkı ile seçileceğini düşünüyorum, bekleyip göreceğiz..

  6. Yazan:arif Tarih: Ağu 16, 2007 | Reply

    Sezer beyin Başbakana listeyi yeni Cumhurbaşkanı onaylasın demesi, seçimin ilk turda sonuçlanmasına katkıda bulunabilir. Biran
    önce yola koyulmak isteyen bir hükümete CHP mantığından başkası engel olmaz kanaatindeyim.
    MHP mutlaka katkıda bulunmalı bu durumda. Fiilen ana muhalefet olma şansı ayaklarına geldi. Bu siyasi fırsatı kaçırmazlar sanırım.
    Ben küstüm mecliste yokum geri hamlesi, gerek
    hükümetin, gerekse Cumhurbaşkanının MHP yi asıl
    muhatap almasını kaçınılmaz kılar. Belliki CHP
    bir süre bunalım takılacak. Yaşadıkları ağır
    travmayı umarım çabuk atlatırlar. Nede olsa ülkenin en köklü partisi, bunalımları ülkeyi olumsuz etkiliyor.

  7. Yazan:Muzaffer Edip Kayhan Tarih: Ağu 17, 2007 | Reply

    Merhaba,

    Ben de birinci turda secilebilecegini umuyor ve tahmin ediyorum.Ama su var Suat Bey´in orada bahsedildigi üzere bir gerginlik ve SIKINTI var. Bu konu beni gecmise götürdü, 28 subat süreci, andiclar, ekonomik ve siyasi krizler. BUNLAR GERIDE KALDI.Yeni bir dogumun arefesindeyiz…Sinan Aygün de Abdullah Gül´e destegini aciklamis.

    Biraz zaman kaybettik ama bunu telafi edecegiz, kazanimlari düsündügümüzde bu kayip bile sayilmaz.

    Saygilar

  8. Yazan:Mehmet Yılmaz Tarih: Ağu 20, 2007 | Reply

    Konuyla ilgili bir haber

    Yazıcıoğlu’ndan çağrı: İstikrar için Gül’ü birinci turda seçelim

    Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu, partisinin olağanüstü kurultayında yeniden BBP Genel Başkanlığına seçildi.
    Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu, dört aylık aradan sonra yeniden Büyük Birlik Partisi (BBP) genel başkanı oldu.

    Dün yapılan olağanüstü kongreye tek aday olarak giden Yazıcıoğlu, oy kullanan 627 delegeden 626’sının oyunu aldı. Yazıcıoğlu, cumhurbaşkanlığı seçiminde AK Parti’nin adayı Abdullah Gül’e destek vereceğini açıklarken, ilk turda sonuca gidilmesi için muhalefet partilerine çağrıda bulundu: “Türkiye’nin acil sorunları var. Köşk seçimini ilk turda bitirelim.”

    TAMAMI için : http://www.zaman.com.tr/webapp-tr/haber.do?haberno=578092

  9. Yazan:Bigalıoğlu Tarih: Ağu 20, 2007 | Reply

    hic birimiz bilemedik.
    sonuclara bakarsanız aslında bu da kendi icinde bir istikrar.
    her parti kendi adamına vermis,adamı olmayanda bos atmıs.
    siyaset birazda boyle bir sey olsa gerek.
    neyse;gec olsun,guc olmasın diyelim.

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin