RSS Feed for This Post

Derin Düşünce Sitesi 5 yaşında…

2007’de başladığımız bu macera sürmekte. Çoğu makale olmak üzere 3.515 giriş yapmışız, karikatürler, videolar, duyurular… 37.858 yorum yapılmış, okurlarımızın eline sağlık. Türkiye’nin gündemi ister istemez konu seçimi üzerinde belirleyici oldu ilk günlerden beri. Laiklik, terör, derin devlet, Kemalizm, milliyetçilik-İslâm uyuşmazlığı… Gerek makalelere gerekse e-kitaplara gösterilen ilgi bu konuların önemini teyid etti. 5 yılda en çok okunan makaleler şunlar oldu:

  1. PKK… Ters giden nedir? Bundan sonra nereye? (216.298 kez)
  2. Küresel ısınma çok iyi bir şeydir (183.337 kez)
  3. Kemalizm Nedir? (69.144 kez)
  4. Evrimcilerin iç hastalıkları (61.832 kez)
  5. Kurtlu hilal (50.820 kez)

Son yıllarda sanat ve felsefeye daha fazla ağırlık verdik. Ancak siyaset ve komşu mevzular toplamda hâlâ önemli bir yere sahip. Fikir üretmek ve kaliteli yazılar girmek bizim için öncelikliydi. Ama site istatistiklerini göz ardı etmedik. Bizi kim okuyor? Nerede yaşıyor? Hangi konular/ sayfalar/ kategoriler daha çok ilgi çekiyor? Bu sorular da bizi meşgul etti, ediyor. Alttaki harita site ziyaretlerinin yoğun olduğu saatlerde yapılan bir “capture”.

Bayraklar bağlanan ülkeleri, haritadaki noktalar ise şehirleri gösteriyor. Bu haritayı gerçek zamanlı olarak sağ kolonda görebilirsiniz. 2011 Mayıs ayında siteye eklediğimiz bu “gacet” 500.000’e yakın ziyaret ölçmüş. Berlin’den Kuala Lumpur’a, Tokyo’dan Riyad’a uzanan bir alanda okurlarımızı “naklen” takip ediyoruz.

Bunun dışında Google Analytics ve host firmamız sayesinde elde ettiğimiz istatistikleri karşılaştırarak da bazı incelemeler yapıyoruz. Bu rakamları da doğum günümüz vesilesiyle paylaşalım. Derin Düşünce sitesine günde 70-80 bin civarında tekil kullanıcı bağlanıyor. Ayda 7-8 bin e-kitap indiriliyor, bazı aylar bu rakam 12 ila 14 bine çıkabiliyor. Ancak gerçek rakam bunun üzerinde. Zira PDF formatındaki bu kitaplar paylaşım sitelerinde, forumlarda serbestçe paylaşıldığı için toplam okunma/indirilme rakamı elimizde değil. Siteye bağlananların %80-85 kadarı Türkiye’de yaşıyor. Büyük şehirlerin payı doğal olarak fazla. Türkiye dışında en çok ziyaretçi Almanya, ABD, Fransa, Hollanda, Belçika gibi Türklerin yoğun yaşadığı yerlerden geliyor. Orta Asya ve Arap ülkelerinde belli bir artış var ama toplamda Avrupa’nın gerisindeler henüz.

 Bu vesileyle yıldır bizi yalnız bırakmayan yorumculara ve sessiz okurlara, ve tabi yazarlara teşekkür ediyoruz. Nice 5 yıllara, hep birlikte…

Trackback URL

  1. 20 Yorum

  2. Yazan:suzannur Tarih: Oca 31, 2012 | Reply

    Nice beş yaşlara dileğiyle… Burda olmak güzel

  3. Yazan:Sibel Tarhan Tarih: Şub 1, 2012 | Reply

    iyi ki dogdun derin dusunce, iyi ki varsin

  4. Yazan:T. Kocaman Tarih: Şub 1, 2012 | Reply

    sadece bir tek üzüntüm var, çok geç fark ettim böyle güzel bir siteyi, emek verenlere sonsuz teşekkür

  5. Yazan:Antepli Tarih: Şub 1, 2012 | Reply

    nice yillara DD, e-kitaplar çok faydali, indirip print ediyorum ve ciltletiyorum. Kutuphanemde bir DD kosesi olustu, buyuk hizmet 🙂

  6. Yazan:Banu Siyam Tarih: Şub 1, 2012 | Reply

    Siteniz alışkanlık yapıyor, Cemile Bayraktar ve Suzannur Başarslan başta olmak üzere hanım yazarları öncelikle takip ediyorum. Tabi beyler de alınmasınlar 🙂

    Doğum günün kutlu olsun Derin Düşünce, iyi varsın.

  7. Yazan:Sessiz Adam Tarih: Şub 1, 2012 | Reply

    Kemalist okul sisteminde beynimin yıkandığını daha doğrusu kirlendiğini DD sayesinde fark ettim. Önyargılardan, ırkçılıktan kurtulmak için rahat nefes aldığım bir ortam. Hem yazarlara hem de yorumculara teşekkür borçluyum.
    p.s. : Ekrem Senai acaba daha çok yazsa? hem yazılarını hem de çevirilerini özlüyoruz.

    Nice yıllara, nice beş ve on yıllara güzel ekip 🙂

  8. Yazan:Kadir Tarih: Şub 1, 2012 | Reply

    Hayırlı olsun.

  9. Yazan:bhabeş Tarih: Şub 1, 2012 | Reply

    İnşallah daha güzel yazılarla hayatına devam edecek DD. Nice beş yıllara…

  10. Yazan:cb Tarih: Şub 1, 2012 | Reply

    Nice senelere…

  11. Yazan:erden özkant Tarih: Şub 2, 2012 | Reply

    Bir sürenin sonunda siteye girdim az önce. 5. yılıymış sitenin. Ben, 1 yıl önce tanıştım siteyle. 15’e yakın yazım yayınlandı bu süre zarfında. Benim gibi birçok isme bu imkanı verdiği ve böyle bir site hazırladığı için sizlere teşekkür ederim. Günler yoğun ve hızlı geçiyor. Size yazdığım yazıların uzun, ciddi ve üzerinde fazla emek ve zaman harcanması gerektiği için epeydir yazı gönderemedim. Umarım kısa bir süre içerisinde gönderirim.
    Doğum gününüzü kutlarım.
    Daha nice senelere…

  12. Yazan:Kosan R. Tarih: Şub 2, 2012 | Reply

    Tebrik ediyorum emek verenleri, nice yillara, haftada en az 3 kere uguruyorum, takip ettigim yazarlar gibi yorumcular da var. Aziz Yilmaz’a bir selam vermek isterim ayip olmazsa. son zamanlarda hic yorum yazmiyor, acaba nerededir?

  13. Yazan:yıldız ramazanoğlu Tarih: Şub 2, 2012 | Reply

    yürekten kutluyorum. burada niyetler öyle halis ki bereketi hissediyor insan. hayırlara vesile oluyor ve daha nice hayırlara inşallah…bir yorumun bu kadar kolay yazılabilmesi bile harika.

  14. Yazan:Mehmet Salih Demir Tarih: Şub 2, 2012 | Reply

    Siteye emek veren başta Mehmet Yılmaz bey olmak üzere tüm yazar ve yorumculardan Allah razı olsun. Çok samimi ve zengin içeriğe sahip bu sitenin mimarları her türlü övgüyü sonuna kadar hakediyorlar. Derin Düşünce bana göre Türkiye’de özgün ve derin düşünmenin ve yazmanın çıtasını yükseltmiştir;inşallah daha da yukarılara taşıyacaktır. Hayırlarla dolu nice beş yıllara…

  15. Yazan:MY Tarih: Şub 2, 2012 | Reply

    bu güzel destek mesajlari için site adina tesekkür ediyorum, gerçekten dile kolay, 5 yil olmus, okumakla, yazmakla, tartismakla geçen… çok ögretici bir tecrübe. hep birlikte nice 5 yillara diyorum 🙂

  16. Yazan:funda Tarih: Şub 2, 2012 | Reply

    derin düşünce’nin düşüncenin içine edebiyatı, felsefeyi, sinemayı.. dahil etmesini, aktüel olanın cezbediciliğinin yanına tüm zamanlara ve tüm mekanlara ait (ya da zamansız ve mekansız) olanı koymasını, yakın olan yerelin meselelerini uzak olan everenselin bakış açısı ve diliyle tartışmayı özendirmesini çok önemli buluyorum. ve elbette yazmaya davet etmesini, yazmaya özendirmesini..
    iyi niyetle katkı sağlayan herkesi kutluyorum.

  17. Yazan:Fatih Öksüz Tarih: Şub 3, 2012 | Reply

    Tanıştığımıza gerçekten çok memnun oldum Derindüşünce,Allah uzun ömürler versin…

  18. Yazan:Cengiz Cebi Tarih: Şub 5, 2012 | Reply

    Beş gün gecikmeyle de olsa, DerinDüşünce’nin beşinci doğum gününü kutlarım. Başta Mehmet Yılmaz ve Ekrem Senai olmak üzere emeği geçen herkes bu kutlamayı fazlasıyla hak ediyor. Yorumlar buranın iyi bir “okul” haline geldiğini gösteriyor. Daha ne olsun…

  19. Yazan:MY Tarih: Şub 5, 2012 | Reply

    Cengiz Hocam özlemistik seni, nerelerdesin? arayi bu kadar açmayalim yahu, 6ci dogum günümüzden önce yorum ve makalelerini bekliyoruz 🙂

  20. Yazan:Cengiz Cebi Tarih: Şub 5, 2012 | Reply

    Doğru söylüyorsunuz Mehmet Bey, fazla açtım arayı. Kapatmaya çalışacağım. 🙂

  21. Yazan:Ismet Yazıcı Tarih: Mar 5, 2015 | Reply

    اسلام عليكم ورحمةالله وبركاته ابداداءما
    Yaşım yetmiş işim bitmiş biliyorsunuz.Azrail a.s. ma kavuşuncaya kadar dini mücadele şart. bu nedenle Abdurraman çelebi sıfatı ile vaazlar yaptım hutbeler okudum. Nihayet; Hizmet maksadı ile yayımlamak için kaleme aldım.bilgisayarsız olmaz dediler.onuda yaptık şimdi Yazıyorum. aradan bir kaç makalede yazdım. Ömrümü Abdurraman çelebi sıfatı ile geçirdiğimden, “Kanaça Yusuf” takma ad altında makalelerimi Yayımlamak için site arıyorum.
    اسلام عليكم ورحمةالله وبركاته ابداداءما

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin