RSS Feed for This Post

Fizikten anlamayanlar için kuantum mekaniği…

  • Fizik biliminin bir dalı olan kuantum mekaniği, atomlar ve atom altı parçacıkların davranışını inceleyen bir teori.
  • Bu temel teori, Kâinat’ı anlama şeklimizde bir devrim oldu. Transistörler, lazerler ve manyetik rezonans görüntüleme (MR) makineleri gibi birçok modern teknoloji de bu sayede geliştirildi.
  • Kuantum mekaniği, süperpozisyon ve belirsizlik ilkesi gibi yeni kavramları ihdas etti. Bu kavramlar dünyanın nasıl çalıştığına dair klasik sezgilerimize meydan okudu ve okumaya devam ediyor.

  • Kuantum mekaniğinin matematiği, bir parçacığın belirli bir durumda bulunma olasılık genliğini açıklayan dalga fonksiyonuna dayanır.
  • Kuantum mekaniği aynı zamanda, parçacıkların dalga benzeri davranışlar sergileyebileceğini ve bunun tersinin de mümkün olduğunu öngörür. Bu, interferans ve difraksiyon gibi olaylara neden olur.
  • Kuantum mekaniği, küçük ölçeklerde (metrenin milyarda/trilyonda biri) maddenin ve enerjinin davranışını açıklamada son derece başarılı ama hâlâ tam olarak anlaşılmayan bir çok nokta var.
  • Bununla birlikte, fizikte en çok istikbal vaad eden araştırma alanlarından biri olmaya devam ediyor. Kuantum mekaniği Kâinat’a dair anlayışımızı yeniden alt üst etme potansiyeline de sahip.

 

Trackback URL

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin