RSS Feed for This Post

Yeni bir Kırım savaşı çıkarsa kim kazanır? Neden?

Görsellerle birlikte, twitter zinciri olarak okumak için…

  • Muhtemel bir Ukrayna zaferi sürgündeki Kırım Türkleri için büyük bir umut ama… Kırım için 100.000 veya 200.000 insanın öleceğini söylesek abartılı gelir mi size? Tezimizi delillerle savunalım. Kırım iki taraf için neden önemli? Rusya Kırım için taktik nükleer silah kullanır mı? Tarihte Kırım için hangi savaşlar yapıldı? Kaç asker öldü? Kırım’a saldırmanın ve bu yarımadayı savunmanın zorlukları nelerdir?
  • Genel durum:
    Washington ve Londra yangına benzin dökmeye devam ediyor:
    1. İngilizler Ukrayna’ya zayıflatılmış uranyum mühimmatı gönderiyor.
    2. Bu mühimmat daha önce Irak’ta kullanıldı ve yol açtığı radyoaktif kirlilik yüzünden binlerce bebek ölü ve sakat doğdu; doğmaya devam ediyor.
    3. Rusya provokasyona cevaben Belarus topraklarına nükleer kapasiteli silahlar yerleştirmeye başladı.
  • Peki Rus ve Ukrayna orduları da Kırım’da harp eden eski ordularla aynı zorluklarla karşılaşacaklar mı? gelişen teknolojiler hiçbir şey değiştirmeyecek mi?
  • “Her şey Kırım’la başladı; her şey Kırım’la bitecek” Bu sözler Ukrayna cumhurbaşkanı Zelenski’ye ait. (Ağustos 2022). Gerçekten de 2014’te Rus kuvvetlerinin ilk işgal ettiği yer Kırım Yarımadası oldu. Taraflardan biri bu konuda bir ödün verse barışa doğru çok büyük bir adım atılmış olur ama ne Rusya ne de Ukrayna Kırım’dan vazgeçemiyor. Neden?

  • Kırım’ı kaybetmek Ukrayna için neredeyse Karadeniz’i kaybetmekle eş anlamlı. Çünkü Odessa limanının özgürce kullanılabilmesi, Sivastopol’daki Rus askeri üssü yüzünden imkansız. Ruslar hem ticareti engelleyebilir hem de Sivastopol’u kullanarak Odessa’ya yeni saldırılar yapabilir.
  • Diğer yandan Kırım karasularında petrol ve doğalgaz var. Rusya’nın her ne kadar yeni gaz rezervlerine ihtiyacı olmasa da Ukrayna bu enerjiyi Türkiye ve Avrupa’ya satarak Rusya’ya rekabet edebilir.
  • Aslında Rusların Ukrayna’da nükleer silah kullanması mantıklı sayılmaz. Bunun iç siyasette ve diplomaside bedeli çok büyük olur. Üstelik askerî manada büyük bir getirisi yok. Sebeplerini burada tahlil ettik. Amma!
  • Ama Ruslar barış için bile olsa Kırım’ı Ukrayna’ya terk edemez. Putin açısından Kırım’ı feda etmek, Rus kamuoyuna kolayca kabul ettirilemez. Tabi propaganda ile yol alınır ama… Daha önemli meseleler var. Rusya devasa yüzölçümüne rağmen denizden mahrum bir ülke. Neden?
  • Doğuda Vladivostok ABD müttefikleri Japonya ve Güney Kore tarafından kuşatılmış. uKzeydeki stratejik komutanlık Norveç’in desteği ile NATO tarafından vurulabilir. Saint Petersbourg ve Kaliningrad limanları Baltık denizinden Kuzey Atlantik’e ulaştığı için yine NATO kontrolünde. Hazar donanması zaten kapalı bir denize mahkûm. Ve nihayet Sivastopol limanı sayesinde Rusya Karadeniz’den Akdeniz’e erişebiliyor. Bu bile Türkiye’nin elindeki boğazlardan geçerek mümkün.Yani?
  • Rusya için Kırım’ı kaybetmek, Akdeniz yolunu ve Azak denizini kaybetmek demek. Üstelik Hazar’dan Azak’a uzanan kanal sayesinde hafif tonajlı gemiler gelip gidebiliyor ve bu Rusya’ya büyük bir esneklik sunuyor. Kırım elden giderse bu gemilerin hareketi de imkânsız olur.
    Peki Ukrayna Kırım’ı geri alabilir mi?
  • Savaşın başından beri Ukrayna ordusu birçok başarı elde etti: Kiev ablukasını kırdı; Harkiv ve Kherson bölgelerini kurtardı. Ama bunlar Kırım konusunda iyimser olmak için yeterli mi?
    Kırım haritasına yakından bakınca kara kara bağlantısının sadece 5 kilometrelik bir geçiş olduğunu görüyoruz. Gerisi deniz ve bataklıkla çevrili. Yani Ukrayna ordusu denizden büyük bir çıkarma veya havadan paraşütle indirme yapmayacaksa zırhlı birliklerin ve piyadenin geçebileceği yolun genişliği sadece 5 km! Pusu kurmaya ve mayın vesaire engellerle tıkanmaya çok müsait.
  • Yani karadan yapılacak bir taarruz tam bu darboğazda bir kıyma makinesi haline gelecek. Bakhmut saldırısında gördüğümüz gibi ama kayıplar kat kat fazla olacak ve muharebeler aylarca sürebilir.
  • Perekop Kıstağı isimli bu darboğazın hemen yanı Kokuşmuş Deniz veya Çürük Deniz olarak da bilinen Sivaş. Bir tür bataklık sayılır. yaklaşık 10.000 km2, derinliği 50 cm ile 3 m arası. Sular mevsime ve hava sıcaklığına göre alçalıp yükseliyor. Stratejik önemi nedir?
    Rus müdafa hattı Perekop Kıstağı’na kilitlendikten sonra Ukrayna ordusunun bir kısmı Sivaş’tan geçerek Rusları arkadan sarabilir. Fakat suların yükselmesi halinde Ukrayna güçlerinin tedarik hatları kesilir.
  • Mühimmat, yakıt, takviye güç alamayan birlikler hızlı bir zafer elde edemezse karşı taarruza geçecek olan Rus birlikleri ile bataklık arası sıkışıp kalırlar. Tarihte örnekleri çok.
  • Ukrayna’nın Kırım’a amfibi harekat düzenlemesi veya hava indirme yapması da mümkün değil çünkü büyük kayıplara rağmen Karadeniz’deki Rus donanması hala güçlü. Savaşabilecek gemileri denizaltıları ve iyi bir hava savunma sistemi var.
    Ukrayna ordusunun paraşütle büyük bir birlik indirmek için gerekli olan hava üstünlüğünü sağlaması da şimdilik imkansız. Tabii Batı ülkeleri önemli sayıda jet uçağı verirse bu durum değişebilir.
  • Tarihteki Kırım savaşlarında ne oldu? 1853-1856 Rusya’ya karşı Osmanlı, İngiltere, Fransa ve İtalya savaşa girdi. Deniz üstünlüğü Fransız ve İngiliz donanmasında olmasına rağmen her iki taraf da yüz binlerce asker kaybetti. Ukrayna’da deniz üstünlüğü yok ve olmayacak.
    1920’de Rus iç savaşı, Kırım’ı Beyaz Ruslar kontrol ederken, Kızıllar dört kat büyük bir güçle saldırdı. Hücum karadan yapıldı ki muhtemelen Ukrayna ordusu da böyle yapacak. Kızıllar yani hücum eden taraf kazandı ama Beyazların 5 misli zayiat verdiler. Kızılların başarılı olmasının tek nedeni, çok daha yüksek sayıda olmaları yani büyük kayıplara katlanabilmeleriydi.
  • 1941 ekiminde Almanya ve Romanya Kırım’a girdi. Alman ordusunun teknik üstünlüğüne rağmen Sivastopol’un direnişini kırıp Kırım’ı tamamen kontrol etmeleri 8 ay sürdü ve zayiat 30.000 asker!
  • Ve … 1944, Ruslar Kırım’ı geri alacaktı. Ama bu sefer Ruslarda bir koz vardı Hem kuzeyden hem doğudan saldırarak Almanların yardım yollarını kestiler. Tabi bugün Ukrayna ordusu bunu yapamaz. Ek olarak, Almanların yarımadayı ele geçirmeleri sadece 2 yıl önceydi yani bölgedeki savunma sistemleri harabe halindeydi. Oysa Ukrayna saldıracağı zaman böyle olmayacak. Netice?
  • Saldıran Rus gücü savunan Alman ve Rumen güçlerinin iki misliydi. Buna rağmen Rus zaferiyle biten savaş bir ay sürdü ve Ruslar 85.000 asker kaybettiler. Tarihteki Kırım savaşlarından hangi sonucu çıkartıyoruz? Eğer saldıran taraf deniz veya hava üstünlüğüne sahip değilse savunan ordunun en az 3 katı büyüklüğünde bir orduyla gelmeli ve çok ağır kayıplar vermeye hazır olmalı. Meselâ savunan ordunun kayıplarının 5 misli!
  • Bugün Kırım’daki Rus savunma gücü 45.000 asker. Yani Ukrayna en az 150.000 asker ile hücum etmeli. Rus yardım yollarını kesmek için Melitopol ile Mariopol arasını almalı ve Kerç köprüsünü tekrar imha etmeli.
    Donbas’tan Kırım’a giden kara yolları kesilirse Rusların denizden ve havadan lojistik yolu kurması imkânsız. Zira nakliye uçaklarının ve feribotların kapasitesi kara yoluna kıyasla çok az. Üstelik araçların yüklenmesi, menzile varınca yükün indirilmesi ek vakit tükiyor. Bu nakliye araçlarının önemli bir kısmının Ukrayna ordusunca vurulacağı da kesin.
  • Bu durumda Kırım ve Kırım’a giden kara yollarının kontrolü için iki ordu da çok kayıp verecek. Rusya Kırım’ı kaybetmenin sonuçlarına katlanmak yerine taktik nükleer silah kullanmayı ve bunun sonuçlarına katlanmayı bile tercih edebilir. Alternatif yol? Ukrayna Melitopol ve Maropol’ü alırsa Kırım’a uzun süreli bir abluka uygulayabilir. Kerç köprüsünü ve Azak denizindeki feribotları sürekli vurmak suretiyle Kırım’daki Rus askerlerini mühimat, yiyecek ve tıbbî malzemeden mahrum bırakır.
  • Dahası, Ukrayna daha önce de yaptığı gibi Kırım’ın suyunu da kesebilir. Böyle bir abluka bir veya iki yıl sürerse Kırım’da gıda üretimi de tehlikeye girer. Rusya 2014’ten beri buraya Rus göçmen getiriyordu. Kırım’daki sivil nüfus 2.5 milyon kadar. Bu kadar insana gemiyle su ve gıda nakledilmesi imkânsız. Peki ne olur?
  • Hergün aç susuz Kırım Ruslarının videoları internette gezer; Putin’in halk nezdindeki itibarı sarsılır. Zamana yayılan böyle bir baskı, askeri yenilgilerden daha yıkıcı olur. Bir süre sonra Ukrayna ordusu isteyen sivillerin Kırım’ı terk etmesine müsaade eder; devasa göç… Yine olay olur; Putin’e baskı…
  • Kırım’ı harp etmeden almak için Ukrayna Rusya’ya bir jest yapabilir. Yani Sivastopol limanı Ruslara bırakılabilir. Zira bu liman derin olduğu için denizaltıların ve büyük gemilerin yanaşmasına müsait. Yani Akdeniz’e açılması, Karadeniz’i kontrol etmesi kadar bu da önemli.
  • Netice: Kırım savunulması kolay bir kara parçası. Fakat aynı zamanda savunan ordu için yardım getirilmesi zor. Bu yüzden tarih boyunca yapılan savaşlarda hem savunanlar hem saldıranlar çok ağır kayıplar vermişler.
  • Yeni bir Kırım Savaşı olursa değişen bir şey olmayacak. Ukrayna Kırım’a saldırırsa coğrafya Ukrayna’nın düşmanı olacak. Ancak Kiev coğrafyayı kendi lehine kullanmak isterse uzun süreli bir abluka uygulayabilir; bir yıl veya daha fazla aç ve susuz bırakabilir. Bu yolla hem savaş savaşın getireceği kayıplardan kurtulmuş olur hem de Putin’in düşmesine sebep olacak bir Çin işkencesi yapabilir.
  • Zira her gün Kırım’dan gelen açlık ve susuzluk haberleri Putin rejiminin altını yavaş yavaş oyar. Acımasız görünse de, abluka stratejisi Rusya’nın taktik nükleer silah kullanma ihtimalini en aza indiren yol. Özellikle de Sivastopol Rusya’ya “hediye” edilirse.

 

 

Bu sayfadaki kitaplar okurlarımıza armağanımızdır. Serbestçe paylaşabilirsiniz.

Dünya Sağlık Örgütü’nün Kara Kitabı

Dünya Sağlık Örgütü’nün kurulduğu yıllarda insanlık büyük bir savaştan çıkmıştı. Irk, inanç, zenginlik ayırmadan her insanı kucaklayacak küresel fikirlere, projelere ve kurumlara duygusal bir temayül vardı. DSÖ “herkes için sağlık” vaadiyle çıktı yola. Soğuk Savaş’ın en sert döneminde Rus ve Amerikalı doktorlar devrin salgın hastalıklarına karşı omuz omuza başarıyla savaştılar: Kolera, dizanteri, çiçek…

Bugün ise DSÖ tutarsız politikası ve gerçeklerle çelişen açıklamalarla insanlığı paniğe sürüklüyor. Üstelik COVID salgını DSÖ’nün çuvalladığı ilk pandemi değil. Ebola ve AIDS ile mücadelesi hatalarla doluydu ve DSÖ’nın ataleti yüzünden virüsler daha fazla ülkeye yayıldı.

COVID konusunda aylarca “Çin’e karantina uygulamaya gerek yok” diyen DSÖ başkanı yüzünden Çin’e hapsedilebilecek bir virüs bütün dünyaya bulaştı. Dünya ekonomisi sarsıldı; hastalıktan ölenlerin yanında pek çok insan işini kaybetti. Diğer yandan Covid salgını başladığından beri dünyadaki milyarderlerin serveti 641 milyar $ arttı. Kanada’daki en zengin %1 nüfus ülkedeki bütün zenginliğin %25.7’sini ele geçirdi. Bunlar sadece beceriksizlik mi yoksa DSÖ’nün gizli ajandası mı var?

ABD çekildikten sonra Pekin DSÖ’nün birinci finans kaynağı oldu. İkincisi Bill Gates vakfı. Vakfın yöneticileri arasında ise Monsanto’nun kurmayları var. Genleriyle oynanmış tohumları kullanarak çiftçileri soyan, böcek zehiri ROUNDUP ile her ülkede kanserin arttıran Monsanto… Artık sorgulama vakti: DSÖ bir sağlık örgütü mü yoksa terör örgütü mü? Buradan indirebilirsiniz.

Fikir Kırıntıları-9

Elinizdeki 105 sayfalık bu kitap, Derin Düşünce’nin sosyal medyada paylaştığı mesajları kitaplaştıran derlemelerin dokuzuncusu. Gayemiz, dayatılan sahte gündemler ve iş hayatındaki uzmanlaşmadan kaynaklanan ufuk daralmasını engellemek, merak uyandırmak ve okurlarımızı araştırmaya teşvik etmek. (Buradan indirebilirsiniz.) Fikir Kırıntıları-9’un sorguladığı 40 konudan ilk 10’u şöyle:

  1. Avrupa savaşabilir mi?
  2. Çin’deki tuhaf gıdalar üzerine…
  3. İsrail’in en korktuğu silah…
  4. Bill Gates, Dünya Sağlık Örgütü ve Monsanto…
  5. Neden uyumuyoruz?
  6. Şanghay İşbirliği Örgütü Türkiye için Avrupa Birliği’ne bir alternatif olabilir mi?
  7. Doğu Akdeniz’de ne kadar gaz var? Savaş çıkar mı?
  8. Çin’in yakın tarihi üzerine…
  9. Olimpiyatların zararları…
  10. Topraklarımızı gasp etmekisteyen şirketleri yakından tanıyalım: Glencore

Edebiyat, Sinema, Siyaset, Sanat tarihi, Mimarî, Ateizm, Kemalizm, İslâm, Kadın hakları, Feminizm, Tarih, Felsefe… Bugün 100’e yakın kitap var. Yakında yenileri eklenecek, bu sayfayı takip edin… 

Birleşik Dünya İmparatorluğu

Hayatta kalmak için ülkemizin bağımsızlığını küresel şirketlere mi transfer ediyoruz? George Orwell’in 1984 penceresinden Corona Virüs salgını, küresel diktatörlük tehlikesi, kaybedilen hak ve hürriyetlerimiz… Fikir dünyamızı kontrol etmek isteyen diktatörlerin geçmişte kaldığını söyleyebilir miyiz? “Google bulamadıysa o şey yoktur” diyen bir slogan vardı; hatırlayacaksınız. Bugün Google’ın ilk 10 cevabı, Gerçek’in eş anlamlısı oldu neredeyse. (Bkz. Gerçek sonrası / Post-Truth / Post-vérité / عصر ما بعد الحقيقة)

Google, CNN, BBC, Twitter, FaceBook gibi birkaç firma adeta bir gerçek(!) tedarik karteline dönüştü. Ama 1984, bir kehanet romanı değil. Nedir? İnsan tabiatındaki güç tutkusu ile teknolojik bürokrasinin birleşmesinden doğacak siyasî sistemlerin başarılı bir tasavvuru. George Orwell inandığı değerler uğruna bedel ödemiş bir yazar. Dahası, yazdığı her şey hayatında yaşadığı bir tecrübenin izi: Uğradığı ihanetler, aldandığı sosyalizm ütopyası, kendine “solcu” diyenlerin faşistliği ile gelen düş kırıklıkları… Bunlar Orwell’in Hayvan Çiftliği’nde ve 1984’ünde karşımıza kâh bir domuz olarak çıkıyor; kâh “2+2=4” demeyi yasaklayan bir polis memuru… Buradan indirebilirsiniz.

Kitap Tanıtan Kitap 8

2015 senesinde Google arama motorunun yapay zekâsı, zencilerle gorilleri karıştırdığında çoğumuz bunu basit bir programlama hatası olduğunu ve firmanın uzman programcıları tarafından halledileceğini düşündük. Oysa yapay zekâ tarafından teröristlerle karıştırıldığı için uçağa alınmayan, ülkesine dönemeyen, işe giremeyen yahut işten atılan insanların sayısı hızla artıyor. Big Data, yapay zekâ ve diğer bilgi teknolojileri şuursuz ellerde birer kitle imha silahına dönüşmekte. İşte Kitap Tanıtan Kitap 8’in kapak konusu da bu: Cathy O’Neil’in harika kitabı Weapons of Math Destruction.

Başka kimler var 80 sayfalık bu kitapta? John Steinbeck, Tolstoy, Dostoyevsky, Arthur Schopenhauer, Virginia Woolf, Ignacio Ramonet… 13 yazarın 13 eseri üzerine yazılmış uzun kitap sohbetlerinin yanısıra, felsefe ve edebi eserlere, fikriyata bakışınızı değiştirecek, size yeni ufuklar açacak üç makale. Kitap Tanıtan Kitap 8,  yaz tatilinde hangi kitapları okuyacağınıza karar verirken işinize yarayacak bir yol haritası… Buradan indirebilirsiniz.

Fikir Kırıntıları–8

Sosyal medya mesajlarımızı derlediğimiz kitapların 8cisi yayında. Konu başlıkları şöyle:

  1. Şirket kuranlara tavsiyeler
  2. ABD biyolojik bir savaş için hazırlık mı yapıyor?
  3. Corona Virüs, ekonomik neticeler, FED ve Borsa
  4. Çin’in Yeni İpek Yolu, askeri bir proje mi?
  5. Stalin Raporu: Nikita Kruşçev CIA ve MOSSAD’ı nasıl kullandı?
  6. Corona Virüs ve Çin’deki salgın hastalık
  7. KGB’nin kayıp hazinesi…
  8. Hitler’in Türkiye’yi işgal planı ve Müslümanların Hitler’e bakışı
  9. ABD insanları nasıl köpekleştirir? Türkiye’yi korumak için ne yapmalı?
  10. Hafızamız nasıl siliniyor? Gerçeklerin yerine yalanları kim yazıyor?
  11. Evlenme ve boşanma üzerine…
  12. Yeni ipek yolu projesi
  13. Salgın Hastalık Tahvilleri: Milyonların ölümünden zengin olmak

Buradan indirebilirsiniz.

Futbol ve Siyaset

Clausewitz “Savaş siyasetin alternatifi değil, başka araçlarla devamıdır” diyordu. İnsanlığın kapitalizm ile kimliksizleştiği 21ci yüzyılda futbol siyasetin farklı araçlarla devamı haline geldi. Demokratik, faşist yahut sosyalist hiçbir siyasî rejim, futbolu görmezden gelmiyor. Açık yahut gizli, her siyasî partinin, liderin ve rejimin bir “futbol politikası” var.

  • Neden diğer spor dalları değil de futbol?
  • Futbol yoluyla savaş ve iç savaş nasıl çıkartılır?
  • Hükümet darbesi yapmak için futbol nasıl kullanılır?

Elinizdeki e-kitap, tarihten örnekler vererek bu sorulara cevap arıyor. Teorik değil tersine somut olaylara ve görsellere dayalı, sosyal medya formatında bir anlatım. Buradan indirebilirsiniz.

Fikir Kırıntıları-7

Bu kitap, Fikir Kırıntıları-7, Derin Düşünce’nin sosyal medyada paylaştığı mesajları kitaplaştıran derlemelerin yedincisi. Gayemiz, dayatılan sahte gündemlerden kaynaklanan ufuk daralmasını engellemek, merak uyandırmak ve okurlarımızı araştırmaya teşvik etmek. Fikir Kırıntıları-7’nın sorguladığı 21 konu şöyle:

  1. 4 başkan öldüren muz cumhuriyeti ABD’nin sindirim sistemi nasıl çalışır?
  2. Sivil nükleer riskler
  3. Rus derin devleti nedir ve nasıl çalışır?
  4. F-35 savaş uçağına ve Amerika’ya ne kadar güvenebiliriz?
  5. Sinemada siyasî propaganda nasıl yapılır?
  6. Alman derin devleti neden Almanya’ya hizmet etmiyor?
  7. Kore savaşı hakkında çok bilinen yalanlar ve az bilinen gerçekler…
  8. İsveç bir ileri demokrasi midir yoksa işgal altında bir sömürge mi?
  9. Fransa’nın Suudi Arabistan’a sattığı biyolojik silah laboratuarının Yemen’deki salgın hastalıklarla ilgisi ne?
  10. Putinizm, küresel sermaye ve Rus savunma refleksi
  11. F-35 gerçekten hayalet mi? Görünmezlik nedir ve nasıl çalışır? “görünmez” denen uçak nasıl görüldü ve vuruldu?
  12. Doğal gazı savaş sebebi haline getiren sebepler nelerdir?
  13. 2ci dünya savaşında temelleri atılan küresel sistem: Hitler, dolar ve altın
  14. Amerika’nın virüsle sivillere saldırdığı gün…
  15. İngilizlerin Fransa yüzünden 9 gemi kaybettiği savaş
  16. Silah Ticareti: Ambargo nasıl delinir? Kimyasal ve biyolojik silah nasıl el altından satılır? Soykırım yapan diktatörlere gizli yardım nasıl gönderilir?
  17. Amerika’nın Fransızları laboratuvar faresi gibi öldürdüğü gün…
  18. İtalyan mafyası Avrupa Birliği fonlarına nasıl el koydu?
  19. Uluslararası silah ticareti nasıl çalışır?
  20. İnsanları kullanan bencil manipülatörler kimdir?
  21. ABD’de gerçekleşmiş bir darbe girişimi

Kitabı PDF formatında indirmek için buraya tıklayın.

Trackback URL

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin