RSS Feed for This Post

Dolarsız bir dünyaya doğru?

Görsellerle birlikte, twitter zinciri olarak okumak için…

  • Dolar önemini kaybediyor mu, öyleyse neden? Uluslararası ticarette doların asıl payı nedir? azalıyor mu? Dolar rezerv para olarak değer kaybediyor mu? Ülkeler neden büyük miktarda altın alıyor? Bu kopmanın Türkiye için neticeleri ne olur?
  • Son yıllarda, tüm dünyada merkez bankaları arasında dedolarizasyon yani Amerikan dolarının terk edilmesine yönelik önemli bir eğilim var. Küresel rezerv para birimi olarak ABD dolarından uzaklaşıyoruz.
    Önce biraz bilgi: ABD doları, 1944 Bretton-Woods dayatmasından beri uluslararası ticarette en yaygın kullanılan para birimidir. 1945 Quincy Paktı yüzünden merkez bankalarının rezerv olarak tutmayı tercih ettiği döviz de yine senelerce dolar oldu. Zira dolar=petrol tedarik garantisi demekti.
  • ABD doları, Birinci Dünya Savaşı’ndan nispeten zarar görmeden çıktığı ve ABD’nin savaş zamanı altın akışının önemli bir alıcısı olduğu için 1920’lerden itibaren uluslararası rezerv para birimi olarak İngiliz Sterlini’nin yerini almaya başladı. ABD, İkinci Dünya Savaşı sırasında daha da güçlü bir küresel süper güç olarak ortaya çıktıktan sonra, 1944 tarihli Bretton Woods Anlaşması, savaş sonrası uluslararası para sistemini kurdu ve ABD doları, uluslararası ticaret için dünyanın birincil rezerv para birimi haline geldi ve tek ons başına 35 dolardan altına bağlı savaş sonrası para birimi ihdas oldu.
  • Bretton Woods sisteminin kurulmasından sonra uluslararası ticaret aracı olarak ABD doları kullanılmaya başlandı. Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanlığı da bu yolla SWIFT finansal transferler ağı üzerinde önemli bir denetim uygulamakta ve sonuç olarak, yabancı kuruluşlara ve bireylere yaptırım uygulama gücü ile küresel finansal işlem sistemleri üzerinde büyük bir etkiye sahip.

  • Ama 1960’larda artan hükümet harcamaları, Amerika Birleşik Devletleri’nin bu konvertibiliteyi sürdürme kabiliyeti hakkında şüphelere yol açtı; bankalar ve uluslararası yatırımcılar doları altına çevirmeye başlayınca altın stokları azaldı ve sonuç olarak doların değeri düşmeye başladı. Ortaya çıkan kriz ve ABD’nin dolarının artık altın için kullanamayacağına dair şüpheler neticesince 1971’de Başkan Nixon konvertibiliteyi sonlandırdı.
  • Amerikan dolarının bilhassa petrol ticaretinde yoğun olarak kullanılması, altının yerine petrolün geçmesine sebep oldu. Bu yeni jeopolitik denge, petrol satan ülkelerin dolara sadık kalmasıyla mümkündü. Petrodolar sistemi üzerine aha fazla bilgi için…
  • Fakat karmaşık bir sebepler zinciri neticesinde doların hakimiyeti zayıflamaya başladı; şimdi bunu tahlil etmeye çalışalım ve dünyadan örnekler verelim…
  • ABD dolarının dünya döviz rezervlerindeki payı son on yılda düzenli olarak azalmakta. IMF verilerine göre küresel döviz rezervlerindeki payı 2011’in 4. çeyreğinde %65’in üzerinde olan ABD doları, 10 sene sonra 2021’in 4. çeyreğinde %62’e düştü.
  • ABD dolarının dünya rezervlerindeki payındaki bu düşüş birkaç faktöre bağlanabilir. Kilit faktörlerden biri, rezervlerini ABD dolarından uzaklaşmak isteyen dinamik ülkelerin artan ekonomik ve politik nüfuzu. Yani?
  • Meksika, Brezilya, Türkiye, Güney Afrika, Endonezya, Malezya, Rusya, Çin, Hindistan eskiye oranla daha güçlüler. ABD’nin güç pastasından aldığı pay azalıyor. Bunlar, büyüme hızları sık sık %5’i geçen ülkeler. Rusya özel bir durum: Gelirinin büyük kısmı gaz, petrol ve hammaddde ticareti. Dolara güvenmeyen bu ülkeler kazançlarını ve sermayelerini riske atmak istemiyor. Birbirleriyle ticaret hacimleri yükseliyor; yerli üretim ve tüketim de öyle. Yerel para yetiyor; dolara ihtiyaç kayboluyor…
  • Diğer bir etken ise, ABD Merkez Bankası’nın son yıllarda büyük miktarda para basması nedeniyle ABD dolarının rezerv para birimi olarak değer kaybettiği güvenve bu durumun enflasyona yol açması. “Quantitative Easing” denen bu tuhaf operasyonun Londra, Tokyo, Brüksel ve Ottawa tarafından, aynı süratle taklid edilmesi ise garip bir tesadüf(!)
  • Peki dünya ülkelerinin buna tepkisi ne? Meselâ elinde trilyonlarca $ rezerv olan Çin, doların değer kaybetmesine ve yok olma riskine nasıl hazırlanıyor? Bütün güçlü ülkelerin dış ticarette ve bilhassa enerji ticaretinde dolara alternatif paralara geçtiğini ve dolarsız yeni bir dünya için hazırlık yaptığını görüyoruz. Meselâ?
  • Tüm ASEAN Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanlarının resmi toplantısı 28 Mart Salı günü Endonezya’da başladı. Gündemde, finansal işlemlerde ABD Doları, Euro, Yen ve İngiliz Sterlini’ne olan bağımlılığın azaltılması ve yerel para birimleriyle takasa geçilmesi görüşmeleri yer alıyor.
    Yani? ASEAN sınır ötesi dijital ödeme sistemi daha da genişletilecek. ASEAN devletleri ticaret için yerel para birimlerini kullanacak. Kasım 2022’de Endonezya, Malezya, Singapur, Filipinler ve Tayland arasında bu tür bir işbirliği için anlaşmaya varıldı.
  • Ek olarak Endonezya bankacılık düzenleme kurumu 27 Mart’ta Endonezya Merkez Bankasının kendi yerel ödeme sistemini hazırladığını söyledi. Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo, bölgesel yönetimleri yerel bankalar tarafından verilen kredi kartlarını kullanmaya ve yabancı ödeme sistemlerini kademeli olarak terk etmeye çağırdı. ABD, AB ve müttefiklerinin Ukrayna’daki çatışma nedeniyle Rusya’nın finans sektörünü hedef alan yaptırımlarına atıfta bulunarak Endonezya’nın kendisini jeopolitik aksamalardan koruması gerektiğini savundu.
  • Endonezya Cumhurbaşkanı Widodo, “olası jeopolitik etkilerden” koruNmak için Batılı ödeme sistemlerinden uzaklaşmanın gerekli olduğunu söyledi. Singapur hariç, hiç bir ASEAN ülkesi Rusya’ya yaptırım uygulamıyor. Ukrayna harbi bir kopma oldu; dolar, swift vs güven zedelendi.
  • 17 Mart 2022’de Devlet Duması Finansal Piyasa Komitesi Başkanı Anatoly Aksakov, Rusya Merkez Bankası ile Çin Halk Bankası’nın Rus ve Çin finansal mesajlaşma sistemlerini birbirine bağlamak için çalıştığını duyurdu. Ayrıca, dijital ruble ve dijital yuan da dahil olmak üzere blok zincirlerini kullanan bilgi aktarım şemalarının geliştirilmesine işaret etti.
  • 31 Mart 2022’de Hindistan-Rusya ticaretin ruble ve Hindistan Merkez Bankası ve Rus Vnesheconombank aracılığıyla çalışacak yeni bir sistem teklif edildi.
  • Amerika Birleşik Devletleri’nin saldırgan ve küstah genişlikteki mali yaptırımları, dolarsızlaştırmayı hızlandıran bir faktör oldu: Rusya tarafından geliştirilen Finansal Mesaj Transfer Sistemi (SPFS), Çin destekli Sınır Ötesi Bankalararası Ödeme Sistemi (CIPS) bunun delili.
  • 30 Mart 2023’te, Yeni Delhi’deki Rus-Hindistan İş Forumu’nda Devlet Duması Başkan Yardımcısı Alexander Babakov, BRICS ülkelerinin altınla değil gerçek kaynaklarla desteklenecek yeni bir para birimi ihdas edebileceğini söyledi. Meselâ toprak ve nadir toprak metalleri.
    Ocak 2023’te Arjantin ve Brezilya Gaucho denen ortak para birimini önerdi. 2013’te Avustralya, ulusal para birimlerinde ticaret için Çin ile anlaştı. Mart 2013’te BRICS zirvesinde Brezilya, Çin ile real ve yuanla ticaret için anlaştı. Ocak 2023’te Brezilya ve Çin, dolar yerine ulusal para birimleriyle ticaret için anlaştı.
  • 2011’den bu yana Çin, kademeli olarak ABD doları ticaretinden Çin yuanı lehine geçişiyor. Ulusal para birimleriyle ticaret yapmak için Avustralya, Rusya, Japonya, Brezilya ve İran ile anlaşmalar yaptı. 2020 yılının ilk çeyreğinde Çin ile Rusya arasındaki ikili ticarette doların payının ilk kez yüzde 50’nin altına düştüğü bildirildi.
  • 2015 yılında Çin, SWIFT’e alternatif olarak sınır ötesi Renminbi ödemeleri ve ticaretinde katılımcılarına takas ve mutabakat hizmetleri sunan bir ödeme sistemi olan CIPS’i piyasaya sürdü.
  • Aralık 2022’de Çin – GCC Zirvesi’nde Başkan Xi Jinping, Petrol ticareti ödemelerinin yuan üzerinden ödenmesi çağrısında bulundu. Dışişleri Bakanı Wang Yi, Çin-Arap ilişkilerinde “tarihi bir gelişme” yaşandığını belirtti.
  • Mayıs 2022’de Mısır Maliye Bakanı Mohamed Maait, finans kaynaklarını çeşitlendirmek için bir mekanizma olarak sermayeyi artırmak gayesiyle yuan cinsinden tahvil ihraç etme niyetini açıkladı. 24 Kasım 2022’de Gana Başkan Yardımcısı Mahamudu Bawumia, petrolü altın ile satın almak için çalıştıklarını ve bunun büyük bir yapısal değişiklik olduğunu söyledi.
  • Mart 2018’de Çin, İran’dan altına dayalı yuan ile petrol almaya başladı. Temmuz 2022’de Rusya ve İran, ABD dolarına olan bağımlılığı azaltmak için ikili ticaretlerinde değişiklikler yaptı. Yeni para sistemi ABD dolarına olan talebi yılda 3 milyar azaltabilir. Ocak 2023’ten itibaren Rusya ve İran, ABD Doları’na alternatif olarak altın destekli kripto para birimleri ile ticaret yapmayı planlıyorlar.
  • Ağustos 2022’de Türkiye ve Rusya, doğal gaz ticaretinde ruble kullanımına karar verdi. 2011 yılında Japonya, ulusal para birimleriyle ticaret yapmak için Çin ile bir anlaşma yaptı. Çin-Japon ticaretinin değeri 300 milyar ABD dolarıydı. Aralık 2015’te Kazakistan hükümeti ve merkez bankası, dolara bağımlılığı azaltma ve ulusal para birimini güçlendirme planlarını açıkladı. Ağustos 2016’da, enflasyonun 6 yılın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından, Kazakistan merkez bankası başkanı, dedolarizasyona başlamanın bir gereklilik olduğunu belirtti.
  • Dedolarizasyona ek olarak, merkez bankalarının büyük miktarlarda altın satın alma eğilimi de var. Bu, dünya merkez bankalarının ABD dolarına güven kaybettikleri ve dolarsız, yeni bir dünyaya hazırlandıkları hissini uyandırıyor. Finansal mânâda çok kutuplu yani küresel ve ticaret ve rezervlerin altın garantili dövizlerle yapıldığı bir dünya.
  • Dünya Altın Konseyi’ne göre merkez bankaları, 2018’de 273 ton altın almışken 2021’de toplam 650,3 ton altın satın aldılar. Bu, merkez bankalarının yarım yüzyılı aşkın süredir gerçekleştirdikleri en yüksek altın alım seviyesi.
  • En çok altın alan ülkeler arasında Rusya, Çin, Hindistan ve Türkiye yer alıyor. Bu ülkelerin hepsi, ABD dolarına ve diğer itibari para birimlerine olan bağımlılıklarını azaltmanın ve altın gibi fiziksel varlıklarını artırmanın yollarını arıyor.
  • Merkez bankalarının altın alımlarındaki artış, çeşitlendirme arzusu, jeopolitik riske karşı bir korunma ve ABD dolarındaki dalgalanmalara maruz kalmayı azaltmanın bir yolu da dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlanabilir.
  • Dedolarizasyondaki bir diğer önemli faktör, uluslararası ticarette yerel para birimlerinin artan kullanımı. Bu eğilim, küresel ticarette giderek daha önemli oyuncular haline gelen dinamik pazarların büyümesinden kaynaklanıyor.
  • Uluslararası Ödemeler Bankası’na (Bank for International Settlements) göre, uluslararası ticarette yerel para birimlerinin kullanımı son on yılda istikrarlı bir şekilde artmakta. 2010’da yerel para birimlerindeki ticaret yaklaşık %20 iken, 2021’de uluslararası ticaretin yaklaşık %35’i yerel para birimleri ile gerçekleştiriliyordu.
  • Dedolarizasyondaki bir diğer boyut, geleneksel fiat para birimlerine potansiyel bir alternatif olarak görülen Bitcoin ve Ethereum gibi, para zannedilen dijital aktiflerin artan kullanımı. Ama harcanmak için dolara çevrilmek zorunda olan bir aktifin dolardaki muhtemel kayıplara karşı ne derecede koruyucu olabileceği tartışılır.
  • Diğer bir boyut CDBC’ler: Uluslararası Ödemeler Bankası tarafından yapılan bir ankete göre, merkez bankalarının %80’i şu anda merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC’ler) potansiyel faydalarını araştırıyor ve birçok ülke halihazırda CBDC’leri pilot uygulama yapıyor.
  • CBDC’lerin ABD dolarına ve diğer geleneksel para birimlerine bağımlılığı azaltma potansiyeli, dünya çapındaki merkez bankaları tarafından bu dijital para birimlerine olan ilginin ana itici gücü olarak görülüyor.
  • Sonuç olarak, merkez bankalarının dolardan kurtulma gayreti bir gerçek. Altın alımları, rezervleri çeşitlendirmeye ve ABD dolarına bağımlılığı azaltmaya yönelik geniş bir eğilim var. ABD’nin küstah ve buyurgan politikası, ticaret ve finansın gücünü silah gibi kullanması Türkiye gibi dinamik piyasaların artan ekonomik ve politik nüfuzu, ABD dolarının rezerv para olarak güvenilirliğine ilişkin endişeler ve küresel ticarette yerel para birimleri ile CDBC’lerin artan kullanımı bu süreci destekliyor.

 

Bu sayfadaki kitaplar okurlarımıza armağanımızdır. Serbestçe paylaşabilirsiniz.

Dünya Sağlık Örgütü’nün Kara Kitabı

Dünya Sağlık Örgütü’nün kurulduğu yıllarda insanlık büyük bir savaştan çıkmıştı. Irk, inanç, zenginlik ayırmadan her insanı kucaklayacak küresel fikirlere, projelere ve kurumlara duygusal bir temayül vardı. DSÖ “herkes için sağlık” vaadiyle çıktı yola. Soğuk Savaş’ın en sert döneminde Rus ve Amerikalı doktorlar devrin salgın hastalıklarına karşı omuz omuza başarıyla savaştılar: Kolera, dizanteri, çiçek…

Bugün ise DSÖ tutarsız politikası ve gerçeklerle çelişen açıklamalarla insanlığı paniğe sürüklüyor. Üstelik COVID salgını DSÖ’nün çuvalladığı ilk pandemi değil. Ebola ve AIDS ile mücadelesi hatalarla doluydu ve DSÖ’nın ataleti yüzünden virüsler daha fazla ülkeye yayıldı.

COVID konusunda aylarca “Çin’e karantina uygulamaya gerek yok” diyen DSÖ başkanı yüzünden Çin’e hapsedilebilecek bir virüs bütün dünyaya bulaştı. Dünya ekonomisi sarsıldı; hastalıktan ölenlerin yanında pek çok insan işini kaybetti. Diğer yandan Covid salgını başladığından beri dünyadaki milyarderlerin serveti 641 milyar $ arttı. Kanada’daki en zengin %1 nüfus ülkedeki bütün zenginliğin %25.7’sini ele geçirdi. Bunlar sadece beceriksizlik mi yoksa DSÖ’nün gizli ajandası mı var?

ABD çekildikten sonra Pekin DSÖ’nün birinci finans kaynağı oldu. İkincisi Bill Gates vakfı. Vakfın yöneticileri arasında ise Monsanto’nun kurmayları var. Genleriyle oynanmış tohumları kullanarak çiftçileri soyan, böcek zehiri ROUNDUP ile her ülkede kanserin arttıran Monsanto… Artık sorgulama vakti: DSÖ bir sağlık örgütü mü yoksa terör örgütü mü? Buradan indirebilirsiniz.

Fikir Kırıntıları-9

Elinizdeki 105 sayfalık bu kitap, Derin Düşünce’nin sosyal medyada paylaştığı mesajları kitaplaştıran derlemelerin dokuzuncusu. Gayemiz, dayatılan sahte gündemler ve iş hayatındaki uzmanlaşmadan kaynaklanan ufuk daralmasını engellemek, merak uyandırmak ve okurlarımızı araştırmaya teşvik etmek. (Buradan indirebilirsiniz.) Fikir Kırıntıları-9’un sorguladığı 40 konudan ilk 10’u şöyle:

  1. Avrupa savaşabilir mi?
  2. Çin’deki tuhaf gıdalar üzerine…
  3. İsrail’in en korktuğu silah…
  4. Bill Gates, Dünya Sağlık Örgütü ve Monsanto…
  5. Neden uyumuyoruz?
  6. Şanghay İşbirliği Örgütü Türkiye için Avrupa Birliği’ne bir alternatif olabilir mi?
  7. Doğu Akdeniz’de ne kadar gaz var? Savaş çıkar mı?
  8. Çin’in yakın tarihi üzerine…
  9. Olimpiyatların zararları…
  10. Topraklarımızı gasp etmekisteyen şirketleri yakından tanıyalım: Glencore

Edebiyat, Sinema, Siyaset, Sanat tarihi, Mimarî, Ateizm, Kemalizm, İslâm, Kadın hakları, Feminizm, Tarih, Felsefe… Bugün 100’e yakın kitap var. Yakında yenileri eklenecek, bu sayfayı takip edin… 

Birleşik Dünya İmparatorluğu

Hayatta kalmak için ülkemizin bağımsızlığını küresel şirketlere mi transfer ediyoruz? George Orwell’in 1984 penceresinden Corona Virüs salgını, küresel diktatörlük tehlikesi, kaybedilen hak ve hürriyetlerimiz… Fikir dünyamızı kontrol etmek isteyen diktatörlerin geçmişte kaldığını söyleyebilir miyiz? “Google bulamadıysa o şey yoktur” diyen bir slogan vardı; hatırlayacaksınız. Bugün Google’ın ilk 10 cevabı, Gerçek’in eş anlamlısı oldu neredeyse. (Bkz. Gerçek sonrası / Post-Truth / Post-vérité / عصر ما بعد الحقيقة)

Google, CNN, BBC, Twitter, FaceBook gibi birkaç firma adeta bir gerçek(!) tedarik karteline dönüştü. Ama 1984, bir kehanet romanı değil. Nedir? İnsan tabiatındaki güç tutkusu ile teknolojik bürokrasinin birleşmesinden doğacak siyasî sistemlerin başarılı bir tasavvuru. George Orwell inandığı değerler uğruna bedel ödemiş bir yazar. Dahası, yazdığı her şey hayatında yaşadığı bir tecrübenin izi: Uğradığı ihanetler, aldandığı sosyalizm ütopyası, kendine “solcu” diyenlerin faşistliği ile gelen düş kırıklıkları… Bunlar Orwell’in Hayvan Çiftliği’nde ve 1984’ünde karşımıza kâh bir domuz olarak çıkıyor; kâh “2+2=4” demeyi yasaklayan bir polis memuru… Buradan indirebilirsiniz.

Kitap Tanıtan Kitap 8

2015 senesinde Google arama motorunun yapay zekâsı, zencilerle gorilleri karıştırdığında çoğumuz bunu basit bir programlama hatası olduğunu ve firmanın uzman programcıları tarafından halledileceğini düşündük. Oysa yapay zekâ tarafından teröristlerle karıştırıldığı için uçağa alınmayan, ülkesine dönemeyen, işe giremeyen yahut işten atılan insanların sayısı hızla artıyor. Big Data, yapay zekâ ve diğer bilgi teknolojileri şuursuz ellerde birer kitle imha silahına dönüşmekte. İşte Kitap Tanıtan Kitap 8’in kapak konusu da bu: Cathy O’Neil’in harika kitabı Weapons of Math Destruction.

Başka kimler var 80 sayfalık bu kitapta? John Steinbeck, Tolstoy, Dostoyevsky, Arthur Schopenhauer, Virginia Woolf, Ignacio Ramonet… 13 yazarın 13 eseri üzerine yazılmış uzun kitap sohbetlerinin yanısıra, felsefe ve edebi eserlere, fikriyata bakışınızı değiştirecek, size yeni ufuklar açacak üç makale. Kitap Tanıtan Kitap 8,  yaz tatilinde hangi kitapları okuyacağınıza karar verirken işinize yarayacak bir yol haritası… Buradan indirebilirsiniz.

Fikir Kırıntıları–8

Sosyal medya mesajlarımızı derlediğimiz kitapların 8cisi yayında. Konu başlıkları şöyle:

  1. Şirket kuranlara tavsiyeler
  2. ABD biyolojik bir savaş için hazırlık mı yapıyor?
  3. Corona Virüs, ekonomik neticeler, FED ve Borsa
  4. Çin’in Yeni İpek Yolu, askeri bir proje mi?
  5. Stalin Raporu: Nikita Kruşçev CIA ve MOSSAD’ı nasıl kullandı?
  6. Corona Virüs ve Çin’deki salgın hastalık
  7. KGB’nin kayıp hazinesi…
  8. Hitler’in Türkiye’yi işgal planı ve Müslümanların Hitler’e bakışı
  9. ABD insanları nasıl köpekleştirir? Türkiye’yi korumak için ne yapmalı?
  10. Hafızamız nasıl siliniyor? Gerçeklerin yerine yalanları kim yazıyor?
  11. Evlenme ve boşanma üzerine…
  12. Yeni ipek yolu projesi
  13. Salgın Hastalık Tahvilleri: Milyonların ölümünden zengin olmak

Buradan indirebilirsiniz.

Futbol ve Siyaset

Clausewitz “Savaş siyasetin alternatifi değil, başka araçlarla devamıdır” diyordu. İnsanlığın kapitalizm ile kimliksizleştiği 21ci yüzyılda futbol siyasetin farklı araçlarla devamı haline geldi. Demokratik, faşist yahut sosyalist hiçbir siyasî rejim, futbolu görmezden gelmiyor. Açık yahut gizli, her siyasî partinin, liderin ve rejimin bir “futbol politikası” var.

  • Neden diğer spor dalları değil de futbol?
  • Futbol yoluyla savaş ve iç savaş nasıl çıkartılır?
  • Hükümet darbesi yapmak için futbol nasıl kullanılır?

Elinizdeki e-kitap, tarihten örnekler vererek bu sorulara cevap arıyor. Teorik değil tersine somut olaylara ve görsellere dayalı, sosyal medya formatında bir anlatım. Buradan indirebilirsiniz.

Fikir Kırıntıları-7

Bu kitap, Fikir Kırıntıları-7, Derin Düşünce’nin sosyal medyada paylaştığı mesajları kitaplaştıran derlemelerin yedincisi. Gayemiz, dayatılan sahte gündemlerden kaynaklanan ufuk daralmasını engellemek, merak uyandırmak ve okurlarımızı araştırmaya teşvik etmek. Fikir Kırıntıları-7’nın sorguladığı 21 konu şöyle:

  1. 4 başkan öldüren muz cumhuriyeti ABD’nin sindirim sistemi nasıl çalışır?
  2. Sivil nükleer riskler
  3. Rus derin devleti nedir ve nasıl çalışır?
  4. F-35 savaş uçağına ve Amerika’ya ne kadar güvenebiliriz?
  5. Sinemada siyasî propaganda nasıl yapılır?
  6. Alman derin devleti neden Almanya’ya hizmet etmiyor?
  7. Kore savaşı hakkında çok bilinen yalanlar ve az bilinen gerçekler…
  8. İsveç bir ileri demokrasi midir yoksa işgal altında bir sömürge mi?
  9. Fransa’nın Suudi Arabistan’a sattığı biyolojik silah laboratuarının Yemen’deki salgın hastalıklarla ilgisi ne?
  10. Putinizm, küresel sermaye ve Rus savunma refleksi
  11. F-35 gerçekten hayalet mi? Görünmezlik nedir ve nasıl çalışır? “görünmez” denen uçak nasıl görüldü ve vuruldu?
  12. Doğal gazı savaş sebebi haline getiren sebepler nelerdir?
  13. 2ci dünya savaşında temelleri atılan küresel sistem: Hitler, dolar ve altın
  14. Amerika’nın virüsle sivillere saldırdığı gün…
  15. İngilizlerin Fransa yüzünden 9 gemi kaybettiği savaş
  16. Silah Ticareti: Ambargo nasıl delinir? Kimyasal ve biyolojik silah nasıl el altından satılır? Soykırım yapan diktatörlere gizli yardım nasıl gönderilir?
  17. Amerika’nın Fransızları laboratuvar faresi gibi öldürdüğü gün…
  18. İtalyan mafyası Avrupa Birliği fonlarına nasıl el koydu?
  19. Uluslararası silah ticareti nasıl çalışır?
  20. İnsanları kullanan bencil manipülatörler kimdir?
  21. ABD’de gerçekleşmiş bir darbe girişimi

Kitabı PDF formatında indirmek için buraya tıklayın.

Trackback URL

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin