RSS Feed for This Post

Ecevit ve Türk Solu… Kaybolan yıllarımız…

“..Ecevit faşist midir? Ne yazık ki o bile değildir. Gençliğinde tipik bir “İsmetçi bürokrat”, daha sonra “üzerine sosyaldemokrasi sosu dökülmüş sol Kemalist”, hayatının son yıllarında da adı konulmamış bir tür nasyonal sosyalist… Ecevit düşüncesi, bu. İyi bari. Bunu, uluslararası ölçekte yayınız. Fakat nereye yayacaksınız, Fransa’ya mı, hiç sevmediğiniz Araplar’a mı? Ecevit üç kere koalisyon ortağı oldu, 1973, 1978 ve 1999… Üçünde de Türkiye batağa saplandı. Halk henüz ne 12 Eylül öncesinin yokluklar dönemini unutmuştur ne de 2001 krizini…” TAMAMI

 

… Bu konu ilginizi çekiyorsa…

Türk Solu 

Kendini « sol » olarak tarif eden hareketler hiç olmadıkları kadar zayıf ve bölünmüş bir tablo çiziyorlar bugün.  Türk Solu Dergisi’nin ırkçı söylemlerinden CHP’nin darbe çağrılarına uzanan bir kafa karışıklığı hakim. Muhalefet boşluğunun müzmin bir hastalığa dönüştüğü şu dönemde Türk solu bu boşluğa talip olabilir mi? Daha önce Dikkat Kitap kategorisinde yayınladığımız Pozitivizm Eleştirisi gibi bu kitap da Türkiye’deki sola tarafsız bakan bir çalışma. İyimser görüşler kadar geçmişe dönük ağır eleştiriler de var. İlginize sunduğumuz 82 sayfalık bu kitap Türkiye’deki “sol” grupların sorgulamalarına, projelerine ışık tutmak amacıyla derlenmiş makalelerden oluşuyor. Kitabı buradan indirebilir ve paylaşabilirsiniz. Kitapta ele alınan başlıca konular: Solda özgürlükçü hareketler, 68 Kuşağı, Devrimci sol, Kemalizm, ulusalcı sol akımlar, Sol ve İslâm, Cumhuriyet Gazetesi.

 

Derin MAЯҖ

Türkiyeli solcular hasretle beklediğimiz sol muhalefeti kuramadılar bir türlü. Neden? 

 Marxist ve Marxçı (Marx’a dair ama marxist olmayan) miras ile yüzleşmedi Türk solcuları. Oysa Marx anlaşılmadan hiç bir sol projenin anlaşılmasına da imkân yok.  Leninist, Stalinist, Maoist… Hatta Kuzey Avrupa’nın sosyal demokrat modellerini de çözemezsiniz. Marx’ın bıraktığı yerden devam edenleri anlamak için de gerekli bu okuma; dünya soluna bugünkü şeklini veren düşünürleri anlamak için: Rosa Luxemburg, Ernst Thälmann, Georg Lukács, Max Adler, Karl Renner, Otto Bauer, Walter Benjamin, Jürgen Habermas,… Buradan indirebilirsiniz.

Trackback URL

  1. 5 Yorum

  2. Yazan:A. Gürkan Tarih: Eyl 20, 2011 | Reply

    Türk solu adı altında neler var: ulusalcılık, yerlilik, kamuculuk, putçuluk…

    Maalesef bunların hepsi bazı liderlerle birlikte solda Ecevit’le de temayüz etmiş hastalıklardır. Bunlar; evrensel solun toplum, emek, özgürlük, insan hakları, dünya vatandaşlığı gibi temel söylemlerinin yerine yurdumuzda çıkmış sivilcelerdir. Bir çok kaynağı da vardır ama esası bence; yetersiz (entelektüel) beslenme ve yetersiz düşünmedir.

    Bu fikriyat etrafındakilerde çokca görülen faşistlik ruhu Ecevit’te yoktur ama olmama sebebi Ardıç’ın dediği gibi bir tür beceriksizliktendir. Yoksa milletin meclisinde milletin oylarıyla seçilmiş bir hanıma “haddini bildirmek” arzusu ve telaşı, onun bu yolda adım atmak isteğinin bir belirtisiydi.

    Gerçi bundan daha ileri adımlar da atmamış değildi: Kaderin cilvesi midir başka bir şey midir bilinmez ama İsrail’le askeri anlaşmalara Erbakan imzasını attıran hayat, Ecevit’e de Hayata Dönüş katliamının sorumluluğunu yüklemiştir. Klasik bir faşist olan H.Sami Türk’ü seçimlerin hemen öncesinde tesadüfen bulunduğum Kayaş’ta mavi-beyaz parti arabasından “vatandaşı selamlarken” gördüğümde aklıma ilk düşen, aralarındaki kötülük rabıtasıydı.

    Sistemli bir şekilde faşizmini bile icra etmeyi beceremeyen Ecevit, öldükten sonra medya tarafından badem gözlü olarak anılmışsa da şahsen vicdanımda bu rabıtayla yaşayacaktır. Umarım ki “ölenin ardından iyi konuşma” naifliğimiz böyle böyle kırıldıkça onun gibilerin sicilleri de bir bir ortaya dökülüp anılacaktır.

  3. Yazan:ali duman Tarih: Eyl 22, 2011 | Reply

    Ecevit, Gladyo tarafından Çiğli’de kendisine sıkılan kurşun sonucu “umudumuz karaoğlan”lıktan istifa ederek, CHP’nin nasyonel-sol özüne geri dönmüştür.

    Türk solu diye yutturulan hilkat garabeti özünde nasyonel-faşist kemalizmin kadro ve mdd zortlaması tezlerinin bir sonucu olup, çok tipik bir toplum mühendisliği dizaynıdır, işte bu yüzden ki ergenekon faşizminin içinden çıka çıka “sol” görünümlü statüko beslemesi şarlatanlar çıkmıştır.

    bu şarlatanların asli görevleri “sol”un önüne barikat olma, sola yaşam hakkı vermemektir, statüko, öylesine sol üzerine çullanmış bir sahte “sol” vucuda getirmiştir ki, bu sahte “sol”, gerçek sol’a teneffüs alanı dahi bırakmamaktadır.

    tam troçkistler SİP diye bir parti kurma hazırlığında iken bir anda bu parti ismi STP denen statükonun sahte solcuları tarafından çalınmıştır, pek tabiki bununla da yetinilmeyecektir zaman ve konjektörel nedenlerle TKP kurulmasının önü açılmış iken için, yine aynı sahte sol ve azılı siyasi hırsız SİP adını çalmakla kalmamış bir hamle daha yaparak, bu kez SİP olan ismini TKP yaparak, TKP ismini çalarak sahte TKP’yi oluşturmuştur. (oysa illegal TKP’nin devamıcısı TKBP’dir)

    toplum mühendisliği uygulamaları deşifre olmakta ve sol’da bir yeni sayfa açma şansının doğmakta olduğu bu dönemde, sahte solun bir başka kanadı kemalist kuyrukçusu, maocu -bozkurt faşist İşçi Partisinin üye ve yandaşları TİP’i kurmuş/ismini çalmış bile.

    bu sol görünümlü kuyrukçu, ulusalcı faşistlerin asli görevleri sürekli olarak özgürlükçü sol’un önünde tabiri caiz ise bir barikat kurmak ve sola geçit vermemek, tek parti zihniyetini illelebet baki kılmaktır. statükonun kendilerine verdiği görev sözde “sol” görünümlü bu şarlatanlar tarafından başarı ile uygulanmış, kralın çıplaklığı ortaya çıkmış olmasına rağmen hale uygulanmaya çalışılmaktadır. özünde faşist ve ırkçı olan bu çakma “sol”cular sayesinde, sol; hem itibarsızlaştırılmış hem de işlevsiz hale getirilerek, kemalizmin kuyruğuna eklenmiştir, ancak ne var ki takkenin düşmesiyle her geçen gün kel daha da netleşmektedir. Bu çakma “sol” Şarlatanların siyasi çöplüğe gönderileceği günler yakındır. GÜNEŞ BALÇIKLA SIVANMAZ.

    (12 Mart 1971 Faşizminin askeri mahkemelerine yaptığı savunmalarda “TİP, gericiliğe, faşizme, emperyalizme karşı savaştığı gibi, kemalizme ve cuntacılığa karşı da mücadele etmiştir” diyen TİP başkanı behice boran’a selam olsun-bu cümle ergenekoncu faşist türk “sol”u şarlatanlarına kapak olsun)

  4. Yazan:Mustafa ESER Tarih: Eyl 26, 2011 | Reply

    Üç büyük kriz,Türkiyeyi ihtilale götüren iki af,millet iradesine inadına karşı durmak.İşte aklımdaki ecevit imajı.ne solcu ne sağcı,ne faşist ne komünist.Dedesi medine müftüsü kendisi baş örtülü ve dindarlaar düşman.asla tarafsız olamayan,amerikan düşmanlığıyla oy kazanan aynı zamandada kemal dervişi başımıza getirterek türkiyeye en byük düşmanlığıı yapan bir devlet adamı!
    Ben affetmedim ama Allah affedermi?

  5. Yazan:Mustafa Akbaş Tarih: Eyl 26, 2011 | Reply

    Türkiye Meclisinde milletin önünde bir Müslüman
    kadina basiörtülü deye yapmadigi kalmadi ve o gün kendisinin ve partisinin azami kullanma tarihini bitirdi.

  6. Yazan:kemal aydin Tarih: Eyl 27, 2011 | Reply

    Mustafa ESER cok bayıldıgınız ekonomi AKP politikaları ilk kemal dervis tarafından ithal edilmistir biliyorsunuz herahlde. sanıyorum akp’yi de lanetliyorsunuz.

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin