RSS Feed for This Post

DUYURU: İktisadî Liberalizmin Temelleri

16 Nisan 2011 Cumartesi
15.00 – 16.30 Belgesel Gösterimi: “Commanding Heights: Battle of Ideas”

17.00 – 18.30 Sunum: Mustafa Aslan – Adam Smith’ten Bugüne Liberal İktisadi Düşünce

“Commanding Heights: Battle of Ideas” Hakkında Kısaca:

Zenginliğin kaynağı nedir? Tarih boyunca bir çok iktisatçı bu soruya farklı cevap vermiştir. Kimisi “Devlet olmadan refah olmaz” der, kimisi ise “Ne kadar az devlet, o kadar çok refah”.

20. Yüzyıl, kumanda ekonomisi, karma ekonomi ve serbest piyasa gibi iktisadi düşüncenin üzerinde en çok kafa yorduğu 3 sistemin de tatbik edildiği karmaşık bir yüzyıldı.

Ve bu üç farklı düşüncenin üç önemli temsilcisi: Marx, Keynes ve Hayek. Bu belgesel, bu düşünürlerin sıkı sıkıya savunduğu iktisadi düzenlerin uygulandığı dönem ve ülkeleri inceleyecek, 20. yüzyılda hangi iktisatçı neden haklı çıktı, bunu bizlere anlatacak.
Sunum Hakkında Kısaca:

Modern iktisat tarihinin en iyi tarihi romanlara taş çıkartacak hoş bir hikayesi vardır. Hikayenin konusu insanın zenginlik ve refah arayışı ile sıradan insanın ihtiyaçlarına en iyi cevap verecek ekonomik modeli bulma uğraşıdır.

3H Hareketi üyesi Mustafa Aslan, Adam Smith’le başlayan ekonomik özgürlük fikrinin bugüne dek yaşadığı süreci ve iktisadi liberalizmin temellerini anlatacak.
Notlar:
Gelmeden önce aşağıdaki linkten Alper Akalın’ın Liberal İktisat ve Krizler isimli makalesini okumanızı öneririz.
http://www.3hhareketi.com/pdf/alper_akalin_liberal_iktisat_ve_krizler.pdf

Facebook event sayfası: http://www.facebook.com/event.php?eid=153737021355846

 

…Bu konu ilginizi çektiyse…

Liberalizmin Ak Kitabı

1930 model bir ulus-devletin, bir “devlet babanın” çocuklarıyız. Son derecede “Millî” bir eğitim gördük, öğrenim değil. Hayatta işimize yarayacak meslekî bilgileri ya da eleştirel bir bakışı öğrenmedik “millî” okullarda. “Varlığımızı Türk varlığına armağan etmek” için eğitildik, eğilip büküldük.

Liberallerin dilinden düşmeyen “Bireysel haklar ve özgürlükler” bizim gibi Kemalist çamaşırhanelerde yıkanmış beyinler için çok yeni. Türkiye’de yaşayan insanların ulus-devlet boyunduruğundan kurtulmasında önemli bir rol oynuyor liberaller. Biz de bu kitapta liberalizmin temel tezleriyle uyumlu, bu fikir akımına doğrudan ya da dolaylı destek veren makaleleri birleştirdik. Buradan indirin.

Liberalizmin Kara Kitabı

Liberalizm asırlardır bir çok aşamalardan geçmiş, tarihi olaylarla kendisini imtihan etmiş bir düşünce geleneği. Değişmiş yanları var ama sabitleri de var. Bu sabitlerin içinde liberalizmin tehlikeli yönleri hatta YIKICI UNSURLARI da var. Bunları ortaya çıkarmak için “doğru” soruları sormak ve liberal perspektifte kalarak yanıt aramak gerekiyor… Büyük bir kısmı bu gelenekten olan düşünürlerin fikirlerinden istifade ederek liberalizmin kusurlarını ele alıyoruz bu kara kitapta: Adam Smith, Mandeville, John Stuart Mill, Hayek, Friedman, Röpke, Immanuel Kant, Alexis de Tocqville, John Rawls, Popper, Berlin, Mises, Rothbard ve Türkiye’de Mustafa Akyol, Atilla Yayla, Mustafa Erdoğan…

Liberallere, liberalimsilere ve anti-liberallere duyurulur.

Buradan indirebilirsiniz.

 

Trackback URL

  1. 2 Yorum

  2. Yazan:Haki Yusuf Tarih: Nis 9, 2011 | Reply

    Mehmet Bey, yer neresi peki?

  3. Yazan:amarat Tarih: Nis 10, 2011 | Reply

    Merhaba Haki, adres facebook event sayfasında bulunmaktadır. Facebok hesabı olmayanlar için, FNST İstanbul Ofisi
    Cumhuriyet Cd. Belvu Apt. No:107/2 Elmadağ adresi geçerlidir. Hilton otelinin giriş kapısının tam karşısındaki bina.

  1. 1 Trackback(s)

  2. Nis 23, 2011: Son 30 günde en çok paylaşılan makaleler : Derin Düşünce

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin