RSS Feed for This Post

Bu pazartesi eski günleri andık… (1987-1989)

Büyütmek için gazete kupürlerinin üzerine tıklayın

 

 

 

 

 

 

 

  

Trackback URL

  1. 5 Yorum

  2. Yazan:özlem Tarih: Şub 15, 2010 | Reply

    Bu gazete küpürleri benim aklımda hayal meyal kalmış. Bir toplantıda bu küpürlerden bahsetmiştim. Tesadüfen o günleri yaşayan bir hanım toplantıdaymış ve bu küpürleri saklamış. Kendisinden istedim. Arkadaşlar 28 şubat diyor herkes ama bu ülkede ırkçı aşağılama ve tacizin nereden bakarsanız bakın çok daha uzun bir mazisi var. Yukarıdaki kupurler Bursa Uludağ üniversitesinden bir grup genç kızın o yıllarda başörtüsü yasağına kar altında bir odun sobası yakarak oturma eylemleri ve açlık grevlerine başlamasının hikayesi. Her sabah soba yeniden kurulur. O soba çok şeylere şahitlik eder. Umarım kupürler büyütüldüğünde okunabilir hale gelir. Adım adım nerelere gelmişiz. Hüzünlenmemek elde değil.
    …………………..

  3. Yazan:beytullah emrah Tarih: Şub 15, 2010 | Reply

    arşivcilik üzerinde pek durmuyoruz, bu sebeple sosyal hafızamız zayıf kalıyor, mesela başörtüsü yasağı 28 şubat’ta başladı zannediyoruz ama aslında o dönemde başlamaktan ziyade zulmün artışından sözedilebilir sanırım, bilfiil yaşayanlar daha iyi bilir.

    eski dergi koleksiyonum vardı 70-80’lerdeki dönemi yansıtan. babam o zamanlar akıncılar’danmış. aslında çok daha genişmiş arşivi ama rahmetli babaannem o askerdeyken bir kısmını atmış yanlış hatırlamıyorsam… kalanı da bir valizlik yer tutuyordu. onları da kamuya açmak iyi olur düşüncesiyle sakarya’daki derneğimizin kütüphanesine koymuştum, deprem sonrası taşınmalardan birinde kayboldular gitti…

    oysa bu tür küpürler derli toplu elde olsa, arşivler iyice taransa, yaşanmışlıklar kayda alınsa, sözlü tarih çalışmaları yapılsa ve bunlar en azından internette erişime açılsa ne kadar önemli…

    benim elimde 2000’li yılların başında tutmaya çalıştığım bir arşiv olacak, onu da memlekette bozulan bilgisayarın harddisklerinden kurtarmam gerekiyor.

    serzeniş.net diye bir site hazırlamıştım, üniversite 2. sınıfta başlamış, son sınıfın sonuna kadar götürmüştüm. tek tük hatırlayanlar çıkabiliyor arasıra. maalesef o dönem internet müslüman mahallesinde bu kadar ciddiye alınmıyordu, pek faydalanılmadığı için de destek veren yetişmiş eleman olmayınca da bu tür projeler böyle akamete uğrayabiliyordu. öyle de oldu.

    daha sonra da 2006 ve 2007 için bir tür almanak hazırlayabildim. 2008 ve 2009’u da geriden de gelse tamamlamayı düşünüyorum.

    şu an bildiğim kadarıyla ak-der’in buna benzer bir çalışması devam ediyor.

    inşaAllah zamanla daha derli toplu arşiv-dökümantasyon çalışmaları yapılır da, sonraki kuşaklara bir tarih bırakabiliriz.

  4. Yazan:soner Tarih: Şub 17, 2010 | Reply

    yat türban, kalk türban. allah iyiliğinizi versin… siz insanı zorla türban karşıtı yaparsınız.

  5. Yazan:eg Tarih: Şub 17, 2010 | Reply

    soner bey siz kanımca “türban karşıtı” veya kemalist olmak için bize pek ihtiyaç duymuyorsunuz gibi!!!

  6. Yazan:özlem Tarih: Şub 18, 2010 | Reply

    olur mu soner bey,
    bakin ağaçlar çiçeler, börtü böcek, size konu çok. Cımbız ayna her şey mevcut, sıkmayın canınızı bunlarla. takılmayın değmez şimdi türban karşıtı olmaya.

  1. 1 Trackback(s)

  2. Şub 18, 2010: ‘Bir kez daha’ Çok Önce De Kaybetmişiz… « Ibrahimyurttas's Blog

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin