RSS Feed for This Post

İş arayan başörtülü kıza hakaret (Röportaj)

Başörtüsü Yasağının,bitmez tükenmez eziyet dolu öykülerinden birine daha olayların aynı,faillerin farklı olduğu bir ayrımcılıkla Gerçek Hayat dergisinden bir arkadaşımızın mail kutuma gönderdiği linkinde geçen haber sayesinde şahit oldum.Zamanın ilerleyip yasallaşmış sorunun yarattığı tıkanıklığın giderilmesini temenni ederken ve bu yönde çalışmalarımızı sürdürürken haklılığı ve gerekliliği olmayan bu zulmün kamusal alanlardan taşıp özel alanlara yayıldığına şahit olmak bu ülkenin insanları adına ürkütücü boyutlata ulaşmış gibi görünüyor.
 
Şeyma Engin hanıma telefon yolu ile ulaştım.  Şimdi sizinle olayda mağdur edilen arkadaşımızla gerçekleştirilen röportajımızı paylaşıyorum.
 
C.B : Şeyma hanım,öncelikle geçmiş olsun.Konuya geçmeden önce bize kısaca kendinizden bahsedermisiniz? Her hangi bir üniversite eğitimi aldınız mı ya da biz uzmanlığınız var mı? Ya da iş deneyimi?

Ş.E : Hassasiyetiniz için öncelikle teşekkür ederim. Adım Şeyma Engin 22 yaşındayım. Adını vermek istemediğim bir üniversitenin Mimari-Restorasyon bölümünden yeni mezun oldum. Pek tabiî ki her üniversite mezunu gibi iş aramakla geçiyor zamanım.İş deneyimim henüz olmadı Ayasofya’da yaptığım stajı saymazsak tabii.
 
C.B :Daha önce bu ve bunun gibi ayrımcılığa dayalı engellemeler ve hakaretlere maruz kaldınız mı?

Ş.E : Hayır ılk defa başıma böyle bır olay geldi.
 
C.B :Bahsi geçen Çilek Gurup iş merkezine iş başvurunuzu nasıl gerçekleştirdiniz?Herhangi bir mülakat oldu mu?

Ş.E : Google’dan iş ilanlarına bakıyordum bu firmanın yetiştirilmek üzere eleman aradığını  gördüm Çilek Mobilya sandığım bu firmaya cevabımı gönderdim pek çok yere gönderdiğim gibi fakat firmanın çilek mobilya değil Çilek Grup adıyla çalışan farklı bır fırma olduğunu,ben de bana gelen cevap maılı ıle anlamış oldum.
 
C.B :İş başvurunuzun cevabı olarak gelen hakaret dolu mail ;
 

”  Şeyma Hanım;
 
Başvurunuzu inceledik. Üzgünüz.
 
Laik Atatürk Türkiye’sinde yaşayan, cumhuriyet çocukları ve muhafızlarından oluşan bir kurum olarak sizin gibi başörtüsü, türban, tesettür şeklindeki bez parçalarını dini inançlar ile hiçbir bağlantısı olmamasına rağmen bu şekilde gösteren, tamamen siyasi amaç güden, din üzerinden ticaret, din üzerinden siyaset yaparak din sömürüsü yapan insanları bünyemizde barındırmıyoruz.
 
Unutmayınız; Demokrasi gericiliğin önünü açmak değildir.
 
İş arayışınızda başarılar.
 
Fatih bölgesini denemenizi şiddetle tavsiye ederiz.
İyi Çalışmalar.. Emir Onur Çilek Çilek Grup”

 Aynen metni olduğu gibi paylaştım.Bu cevabı almayı gerektirecek herhangi bir ön görüşmeniz oldu mu ?
Ş.E : Hayır ne bu firmayla ne de bana maılı gönderen şahısla hiçbir görüşmem olmadı.Dediğim gibi bir çok yere maıl atıyorum burasıda benım için sadece iş başvurusu yaptığım özel bir kurumdu ama dediğim gibi Çilek Mobilya sanarak kendi işimle ilgili diye maıl attım.Firmanın benım işimle ilgili olmadığını bilmıyordum.

 C.B :Başörtülü yaşamanın ağırlığını taşıyan bizler sık sık buna benzer olaylara maalesef muhatab oluyoruz.Sürekli yaşanıyor olması elbet alışılmış ve olağan olmasını gerektirmez.Bu anlamda bu maili siz de nasıl bir etki bıraktı?

Ş.E : Çok fazla iş ve hayat tecrubesı olmayan bır ınsan olarak ılk etapta ben sadece iş başvurusu yaptım gelen cevabı görunce çok üzüldüm, kırıldım,şaşkınlıkla defalarca okudum çünkü inancım gereği örttüğüm başörtüme dil uzatılmış ve dalga geçilmişti. Oysakı tek amacım iş bulabılmektı.
 
C.B :Konu ile ilgili yasal bir süreç başlatmayı düşünüyor musunuz?

Ş.E : Evet yasal hakkımı  kullanacağım..
 
C.B :Konu ile ilgili olarak size destek veren kurumlar ve kişiler var mı?

Ş.E : Evet ağabeyim medya sektörunde olduğu için sağolsunlar benımle ılgılendıler.Mazlumder yaşamış olduğum olayla ılgılı desteklerını ve ellerınden gelenı yapacaklarını bıldırdıler. 
  
C.B :Geçmiş olsun temennilerimizi ekleyerek son olarak bizimle paylaşmak istediğiniz konular varsa lütfen paylaşır mısınız?

Ş.E : Son olarak yaşamış olduğum bu olay benı üzdü belkı ama insan hakkı olan çalışma hakkımı inancım gereği örttüğüm başörtümle aramaya devam edeceğim.Teşekkür ederim..
 
C.B :Teşekkür ediyoruz.
 
  Bir ülke de iş yerlerinin,çalışma merkezi daha doğrusu ekmek kapısı olduğunu düşünüyordum.İnsanların aldığı eğitimi,uzmanlıklarını ve yeteneklerini potansiyel enerjiye dönüştürüp hem kendilerinin hem de toplumun fayda gördüğü bu ve bu tarz iş yerlerinin öncelikli görevleri olan ‘ hizmet verme ‘ gerekliliklerinin yerini üstlerine vazife olmayan,insanları tek tipleştirme,onlara mahalle baskısı yapma,kendi doğrularını hakaret içeren bir dille dayatma,küçümseme,toplumdan dışlama,hakaret ederek engelleme,çirkin tahrik ile yöntem sunma,toplumu kamplara bölüp insanlara belirledikleri semtlere tıkma,iş yerlerini malum zihniyete dahil etme,siyasi görüşlerini çalışma alanlarına bulaştırma ve kanunu ihlal edip suç işleme gibi malum zihniyetin görev alanı ilan etme çabalarını etik dışı buluyor,bu konuda mağdur edilen taraflara topulumun her kesimini vicdanlarıyla davranarak destek vermeye davet ediyorum.

… Bu makale ilginizi çektiyse…

 Alaturka Laiklik: “Beni bir bir sen anladın, sen de yanlış anladın!”

Türkiye Cumhuriyeti’nde Alevîlere zorla Sünnî İslâm öğretilirken Sünnîlerin başörtüsü devlet dairelerinde yasak. Türk Ordusu’nun istihbaratı camileri ve namaz kılanları fişliyor. Hristiyan Ermenilerin ne kiliseleri, ne yetimhaneleri ne de cemaat lideri seçimleri özgürce yapılamıyor. Rumların ruhban okulları özgür değil. Yahudiler diğer gayrı Müslimler gibi askerde ayrımcılığa uğruyor. Ateistlerin kitapları, internet siteleri yasaklanabiliyor, kapatılabiliyor. Gayrı Müslimlerin alın teriyle biriktirdikleri vakıf malları 1970′lerde gasp edildi, hâlâ geri verilmiyor.

Sahi Laiklik neye yarıyor? Bu kitap son yıllarda Türkiye’nin gündemine gelen, birbirinden ayrı gibi duran ama çekirdeğinde Yobaz Laiklik Meselesini barındıran konuları ele alıyor.Buradan indirebilirsiniz.

Trackback URL

  1. 11 Yorum

  2. Yazan:eg Tarih: Tem 27, 2009 | Reply

    iş başvuru yapmış birisine böyle bir cevap vermiş insana bundan böyle insan muamelesi yapılır mı acaba?

    gerçi az çok özellikle büyük şirketlerin insan kaynakları bölümlerini bilen birisi olarak sanırım çoğu büyük şirketin insan kaynaklarından benzer performanslar çıkardı. yazık tek kelimeyle.

  3. Yazan:Azgın Demokrat Tarih: Tem 27, 2009 | Reply

    Hanım evladınımızın başvurusuna cevabın ismini;

    Faşist Fanifesto olarak değiştirilmesini talep ediyorum;

    ”Laik Atatürk Türkiye’sinde yaşayan, cumhuriyet çocukları ve muhafızlarından oluşan bir kurum olarak;”

    İsim tamlamasına bak!Türkiye Cumhuriyeti resmi addı sanıyordum yanılmışım.

    Elektronik postayı atan ”münevver” varlık daha ne nedir bilmiyor garibim.. Kurum olarak laik sinizde kişiler olarakta ateist agnostik bilmem her türlüsü olabilirsiniz ama toptan bir ülke laik değildir.Mümkünde değildir. ”Constitution” olan devlet laik olabilir.Bireyler ”nanik” olabilir ama laik olamaz. Daha laikliği bireye özgü bir dini inanış tarzında algılayan zihniyet elbette ne söylediğinin bile farkında olmayan statüko papağanıdır.

    ”sizin gibi”

    Vayyyy siz marslılar gibi demek istedi herhalde.Niyet okuyuculuğuna bak! canım faşistim…

    ”başörtüsü, türban, tesettür şeklindeki bez parçalarını dini inançlar ile hiçbir bağlantısı olmamasına rağmen”

    Bak bak ulemada kesildi başımıza şimdi hemen Fetva verüle türbanlar acıla,reform yapıla…

    ”Bu şekilde gösteren, tamamen siyasi amaç güden, din üzerinden ticaret, din üzerinden siyaset yaparak ”

    Yukarıda görüldüğü üzere din üzerinden siyaset yapan kendisi, ticaret yapan da kendisi; sizle işim olmaz diyor.Neden ini kabulünüz yüzünden, böylece değer sömürüsünün kralı kendisi halihazırda…

    ”din sömürüsü yapan insanları bünyemizde barındırmıyoruz.

    O bünyenizde siz evrensel insan haklarına, demokrasiye dair bişey barındırmıyormuşsunuz…

    ”Unutmayınız; Demokrasi gericiliğin önünü açmak değildir.”

    Gericilik canımm benim senden ”gerisi” olur mu milenyum çağında ? Önün arkan açık olsun..

    İş arayışınızda başarılar.

    Çok teşekkür ederiz.Nasip kısmet kızımız hakkaniyetle insan haklarına saygılı, demokrasiye bağlı ve faşist olmayan bir kurumda nasipse eninde sonunda işini ekmeğini kazanancaktır.

  4. Yazan:Katre Tarih: Tem 27, 2009 | Reply

    kendilerini insan sanan bu şahıslara karşı umarım hiç bir kardeşimiz sessiz kalmaz. bizlerin sesleri çıkmadıkça kendilerini bir halt sanıp, hakaret etme cesaretini buluyorlar. röportaj için de ayrıca teşekkürler…

  5. Yazan:cb Tarih: Tem 27, 2009 | Reply

    Bundan yıllar önce ben de bir iş görüşmem de iki kelimeyi bir araya getirmekten aciz beyefendinin(!) ; ‘sizinle çalışmayı isterdim ama başınızda Merve Kavakçı gibi taşıdığınız o bayrakla bizimle çalışmanız münkün değil ‘ diyerek bana ayrımcımlık yapmıştı.Üstelik üniversiteyide yeni bıraktığım buhran dolu yıllardı.Bunu yaşamış biri olarak Şeyma hanımın yaşadıklarını oldukça iyi anlayabiliyorum.O yıllarda şimdiki gibi sesimizi duyuracak bir ortam da yoktu sadece arkadaş çevremizle bu yaşanan çirkinlikleri paylaşıyor,üzülüyor yine aynı kıstırılmışlık içerisinde olduğumuz yerde sayıyorduk.Mesele çözülmemiş olsa dahi bizler için konuşuyor olmak bile önemli bir gelişme.Tabii olaylara muhatab olmamış dahi olsa vicdanı olan insanların desteğine çok ihtiyacımız var.Zira bu tarz çirkin hakaretleri paylaşmazsak ve bu kafasına göre kural koyuculuk yapan suçluları isim vererek teşhir etmezsek aynı doğrultuda ilerleyecekler.Lütfen biraz daha duyarlılık.

    Sevgili Katre,

    ben teşekkür ederim.

    Ayrıca bize adalet ve vicdan noktasından bakarak bu mücadelemizde desteğini esirgemeyen Derin Düşünce ve özellikle Mehmet Yılmaz beye minettarlığımı belirtmek isterim.İnatla görmeyen,duymayan,bilmeyenlere örnek olması dileği ile.

    Bu arada bahsi geçen firma çirkinliklerine son vermiyor.Etekleri tutuşmuş ki,kendileri çıkıp açıklama yapıp özür dileyeceklerine olaya yeni bir boyut katıp Şeyma hanıma iftira atmak sureti ile olayı bulandırmaya çalışıyorlar.Bir sayfa yalan açıklama ile halen hakarete devam ediyorlar.Bir çok tutarsızlık içeren,iftira dolu bu açıklamaları olayı kendi lehine çevirmeye çalışan bu kutsal cumhuriyet bekçilerinin yobaz zihinlerinin başka bir oyunu olsa gerek.

  6. Yazan:Serdar Kaya Tarih: Tem 28, 2009 | Reply

    http://www.google.com/search?hl=en&q=Emir+Onur+%C3%87ilek&btnG=Go

    http://sozluk.sourtimes.org/?t=emir%20onur%20%C3%A7ilek

  7. Yazan:Hüseyin Akpınar Tarih: Tem 28, 2009 | Reply

    İnşallah iflas ederler kuru ekmeğe muhtaç olurlar insanın inancına hakaret eden aşşağılık mahlukat adam eşşeğe bile tapsa hor göremezsin ne kadar dinsiz imansız darwine tapan varsa laikliği ve atatürkü istismar edecek kadar alçaklaştılar

  8. Yazan:Harun Genc Tarih: Tem 28, 2009 | Reply

    Cemile Hanim’in hazirladigi roportaj icin cok tesekkurler.
    Is arayan genc arkadasimizin mazur kaldigi aci verici ayrimciliga ve tatsizliga cok uzuldum. Umarim bir an once mutlu olabilecegi bir is bulur.

    Cilek grubu da olayla ilgili aciklama yapmis. http://www.cilekgrup.com
    Okunmaya deger bir aciklama.

    Iyi Gunler

  9. Yazan:Katre Tarih: Tem 28, 2009 | Reply

    Sevgili Cemile,

    Söylediğin gibi bizler daha yalnızdık. Sınavlara alınmadığım yıllarda, kayıt yaptıramadığım zamanlarda, iş başvurusunda mülakatta başarılı olduğum halde sürekli başörtüsü ile çalışamayacağım hususunda uyarılar aldığım dönemlerde yanımda kimse yoktu dersem abartılı olmaz sanırım.

    Ben sadece Rabbimle dertleşiyordum. Ne okul çevremden ne de eş, dost, akrabadan benim tercih ettiğim yolu tercih eden yoktu. Bir kişi vardı zamanla o da fikrini değiştirdi, değiştirince unuttu. Destek yerine kızarlardı ya da söyleyecek söz bulamazlardı. Kendimi, geleceğimi mahvetmemem hususunda epey öğüt aldım sağolsunlar!

    Çok şükür ki şu an bulunduğum ortamdaki insanların bazıları benim gibi, ya da biraz daha anlayışlılar. Ve yine şükür ki artık ağlamıyorum.

    İnsanların daha duyarlı olacağı günlerin umuduyla yaşıyorum artık. İnsan kelimesini tam manasıyla doldurabileceği günlerin özlemiyle…

  10. Yazan:MY Tarih: Tem 28, 2009 | Reply

    çilek grup açiklama yapmis, ben de Harun Bey sayesinde fark ettim. Sayet açiklamada iddia edildigi gibi isten atilmis eski bir çalisan “intikam” için yaptiysa çilek organisazyon bu kisiye dava açarak kendini aklamak zorunda. Neden?

    Bu kisinin mesela “pis Kürt, seni bu firmaya almayiz” dedigini kabul edelim. Irkçilik yapilmis olur mu? Olur. çilek’in patronu “ben yapmadim, isten attigim biri yapmis” diyerek yirtabilir mi? Hayir. Hakaret edilmistir. Suçlu kimse hesabini vermeli.

    Mesele sadece Seyma Hanim’in tazmin edilmesi degil. Ayrimciliga, nefrete tesvik etmek söz konusu.

    Bundan hepimiz muzdaribiz. Hirant Dink’in öldürülmesinden tutun da ülkede yasanan bir çok dert bu nefreti destekleyen suçlarin cezasiz kalmasindan kaynaklaniyor.

    Tabi hatirlayalim, Kürtlere, Ermenilere ve Yahudilere de apaçik nefret kusan köse yazarlari oldu. Cezasiz kaldilar. Ifade özgürlügü ile karistirilmamali bu.

    Batida “hate crimes” ya da “incitation à la haine raciale” (sirasiyla nefret suçlari ve irksal nefreti tesvik) dedigimiz bu tür suçlara kamu adina bir savci taraf olabilir. Yani mesela Seyma Hanim davadan vazgeçse bile bir cumhuriyet savcisi(?) Türkiye’nin huzurunu bozan bir suç olarak degerlendirebilir bu mektubu ve kamu adina dava açabilir.

    Kanimca bu tür “aidiyet” düsmanliklarinin üzerine gidilmeli.

  11. Yazan:yucel daglar Tarih: Tem 29, 2009 | Reply

    bence çok da kötü bir şey söylememiş. yalnız bilgi yanlışı var, başörtüsünün dinle ilgili olmadığını düşünüyor.

    diğer taraftan bu tutumlar üzücü tabiki, insan yaşadığı toplumda kesimlerin birbirine daha kardeşçe davranmasını arzuluyor

  12. Yazan:ÖZLEM.T. Tarih: Ağu 2, 2009 | Reply

    yÜCEL BEY İRONİ YAPIYOSUNUZ DİYE DÜŞÜNMEK İSTİYORUM…YOK DEĞİLSE DAHA NE DİYEBİLİR..?BİR İNSANA HAKARET ETMEK İÇİN,ONURUNU ZEDELEMEK İÇİN BUNDAN DAHA FAZLA NE YAPILABİLİR..HA BENİM DE BAŞIMA GELDİ KURUM BENİM BRANŞIMDA ELEMANA İHTİYACI OLMADIĞINI SÖYLEDİ BU KADAR.BU DA BİR CEVAP VE BENCE GAYET NET VE ANLAŞILABİLİR..AMA LÜTFEN ”KÖTÜ BİR ŞEY SÖYLEMEMİŞ” ÇOK SAĞLIKLI BİR YORUM OLMASA GEREK..

  1. 1 Trackback(s)

  2. Tem 27, 2009: İş arayan başörtülü kıza hakaret : Derin Düşünce

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin