RSS Feed for This Post

Türkiye gibi olma korkusu

turkiyeli_30.gifAdı lazım olmayan yabancı bir ülkenin bazı gazetelerini okudum geçtiğimiz günlerde… Manşetler, köşe yazıları “azgın kapitalistleşme” ve “militerleşme” heveslisi hükümetlerinin yüzünden rejimlerinin tehlikede olduğunu ve “Türkiyeleşme” tehlikesi ile karşı karşıya olduklarını anlatan panik ifadeleriyle doluydu… Masum bebeklerden katil yaratan, türküler, video klipler aracılığıyla ifade özgürlüğüne tehditler yollayan, insan öldürmeyi meşrulaştıran karanlık güçlerin hep karanlıkta kaldığını; maşalar hakkındaki “soruşturmaların” nasıl bitmediğini, bir takım savcıların soruştırma yapmak yerine kurnaz tehditçileri nasıl koruduklarını ürkerek dile getiriyorlardı.  

Emekli olmuş bir takım komutanların, “hakimleri ve memurları hizaya getirmek için bir iki bomba attırdıklarını”, kendi ülkelerine düşen yabancı uçaklara ait benzin depolarına kulaklarını ve gözlerini kaparken, gene kendi ülkelerinin şehirlerine -terörle mücadele adına- roketler attıklarını; bu olayı kaymakam ve savcıların “Tamam binbaşım. Sonuna kadar yanındayız” diyerek el pençe vaziyette onayladıklarını adeta tüyleri ürpermiş vaziyette aktarıyorlardı.   

a.jpg

Bir zamanlar Cezayir olmaktan korkan Türkiye’nin bu komutanlarının, aynı Cezayir’deki savaş tekniklerini uyguladıklarını; yani orada “islami terörle” savaş adına özel güvenlik kuvvetlerine islamcı örgüt elemanlarının giysilerinin giydirildiği gibi, Türkiye’de de askerlere PKK militanlarının giysilerini giydirdiklerini ve kimin elinin kimin cebinde olduğunun artık bilinemez bir hale geldiğini korku filmi anlatır gibi okurlarının gözünde canlandırıyorlardı.Bir zamanlar İran olmaktan korkan Türkiye’nin istihbarat birimlerinin, aynı İran’daki Basici örgütünün (ya da başka ülkelerdeki milis kuvvetlerinin) oluşturulma tekniklerinden esinlenerek, uyuşturucu kullanan, kumarbaz, fuhuşa bulaşan, karanlık işlerle uğraşan herkesi istihbarat elemanı olarak kullandıklarının komutanlar tarafından itiraf edildiğini yazıyorlardı.Bu yabancı ülkenin gazeteleri, bir yandan Anayasa’nın nasıl olması gerektiğine karar veren, diğer yandan “postmodern” darbe yapıp, uluslarararası ilişkiler, sosyoloji ve siyaset sosyolojisi dersi vererek modernite-postmodernite meselesindeki tartışmaları “modernite lehine” sona erdiren, küreselleşmeden ne anlaşılması gerektiğine karar veren askerler vasıtasıyla Türkiye’de üniversitelere artık gerek kalmadığını ya da en iyi ihtimalle “emret komutanım” diyebilen şakşakçı porofesörlerin, mitinglere öğretim elemanlarını ve öğrencilerini yoklama yaparak götüren rektörlerin “makbul” olabileceğine işaret ediyorlardı.Sonra mesela, bizim Bianet’in haberine dayanarak, Türkiye’deki bir fabrikada sigortasız, yasa dışı çalıştırılan ve “gece çıkan yangında ‘kaçmamaları için’ kilitli bırakılan”, içlerinde 15, 18 yaşlarında gencecik kızların, 32 yaşında hamile bir kadının bulunduğu beş işçinin yanarak öldüğünü; açılan davada patronun hapis cezasının paraya çevrildiğini anlatıyorlardı.  

gosteri-polis-taksim1.jpg

Sonra, Nataşa reklamları eşliğinde, “ucuza” elektronik mal satan mağazalara onbinlerce insanın nasıl gözü dönmüş bir tüketim hırsıyla hücum ettiğini, birbirlerini çiğnediğini, mağazanın içinde hemen bir karaborsanın vücuda geldiğini şaşkınlık ve korkuyla, “Tanrım bizde böyle bir şey olmasın!” duaları eşliğinde sayfalarına yansıtıyorlardı.

Daha başka korku-panik haber ve yorumları da ekleyebilirim ama uzatmayayım… Bu yabancı ülkenin gazeteleri ciddi biçimde “Türkiyeleşmek”ten korkuyorlardı… Korkuları kendi ülkelerinde gerçek olur mu bilemem… Ama bu “hayalî” ülkenin gazetelerinin bizim “gerçek” ülkemizden aktardıkları “gerçek” sahneler ve olaylar korku verici…

Peki bizdeki “carî” korkular ne mi olacak? Hani “Malezyalaşmak”, “mahalle baskısı” falan…

Ancak mizah kalkar belki de bu işin altından…

Ali Bayramoğlu çok güzel tanımlamış bu korkular eşliğinde yapılan evlere şenlik yorumları: “Fast-food sosyoloji harekâtı”! Tek bir kelime bile eklemeye gerek yok belki ama insan sormadan edemiyor: Bir takım memleketlere sürekli yapılan hakaretler nasıl bir ahlak ve duygu halinin tezahürüdür, hangi paranoyak tezgahların ürünüdür? Bir zamanlar İranlaşma, Cezayirleşme, şimdi de Malezyalaşma tehlikeleri… ya da olumsuz bir karşılaştırma referansı olarak Afrika’nın bütün ülkeleri hakkındaki yorumlar sadece arsız ve saldırgan bir cehaletin örneği midir?

Tabii, kendi memleketlerinde tek bir araştırma yapmayan, yapılan araştırmaları okumak zahmetine katlanmayan (daha doğrusu bu araştırmaları anlasalar bile işlerine gelmediği için yok sayan) korku kaynakları hakkında kulaktan dolma bilgilerini evirip çevirip piyasaya süren bu “fast-food bilgiçlerin”, gene anlamak istemedikleri, sadece araçsallaştırdıkları başka memleketler vasıtasıyla “korku yaratma egzersizleri” yapmaktan vazgeçmelerini ve “Türkiyeleşmek” kabusu üzerine düşünmelerini beklemek aşırı iyimserlik olur…

Onlar için başka ülkeler, sadece aşağılamaktan ve haklarında atıp tutmaktan pek hoşlandıkları “ötekiler”dir, kendi çıkarları için dolaylı işlev gören “kötü örnekler”dir.

Onların, Malezya’da öğretim üyesi Serdar Demirel’in o ülke hakkında anlattıklarına, örneğin Budistlerle Hinduların dinî bayramlarının aynı zamanda ülke çapında resmi tatil günleri olduğu gerçeğine beyinleri, kulakları ve gözleri kapalıdır…

Ama belki de daha önemlisi, onların, şeytan ihtiyaçlarına binaen, Türkiye’de tehlike olarak ilan ettikleri insanların korkularına, duyarlılıklarına ve zenginliklerine kalpleri kapalıdır.

Kendi üzerindeki “fast-food bilgiçlerin mahalle baskılarını” anlatırken, aynı zamanda başka acıları da hissedebilen insanları duyamaz; o insanların derinliğine ulaşamaz onlar…

Yani aşağıdaki mektubu gönderen okurun ve onun anlattıklarının, anlatabileceklerinin, anlatmak istediklerinin düzeyine de çıkamazlar…

“Merhaba Ferhat Bey,

İsmim Elvan Yılmaz, üniversite öğrencisiyim, 21 yaşındayım. Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü 3. sınıfa geçtim. Yazacak, söyleyecek o kadar çok sözüm var ki, diyeceklerimi nereye, kime anlatsam diye düşünüyorum. Gerçekten çok büyük sıkışmışlık hissediyorum. Çünkü gariptir artık insanlar sözlerinize de itimat etmiyor, kendi kafalarında biçtikleri size giydirdikleri niyetlere inanıyorlar. Kendileri çalıyor, kendileri dinliyorlar yani. Söyleyecekleriniz karnınızda kalıyor.

Malum Türkiye’de son günlerde gündemde bir konu var; başörtü sorunu. Ben de hayretler içerisinde izliyorum bu gündemi. Ben de başörtü takıyorum. Niye bu kadar olay oluyor anlamıyorum. Ama ortalıkta dönen sözleri, yorumları duyunca gerçekten çok şaşırıyorum, insanlar nasıl bu kadar basiretsizleşti, anlama yetileri kayboldu diye. Çünkü gariptir insanlar, başörtü takan insanlar hakkında kendileri birşeyler ya düşünmüşlerdir ya düşünmemişlerdir. Ama hepsi ortalama dillendirilen aynı önyargıda buluşuyorlar.

Bakın ben Elvan, hergün insanlar arasında yürüyorum, onların arasından geçiyorum. Tanımadığım insanlar etrafımdan geçiyor, onlar da beni tanımıyor. Ben kimim, neyim, ne okurum, hangi yazarı severim, ne dinlerim, hangi şarkıyı severim, hangi olayı nasıl yorumlarım, artılarım, eksilerim, işe yaramaz taraflarım, bunları sadece yakınlarım ve benim izin verdiklerim biliyor. Buraya kadar herşey normal.

Bundan sonra ise şunun olduğunu görüyorum; benim ‘giydiklerimi’ gören birileri bana tavır almaya, veya bana ne kadar yakın duracaklarını tartmaya başlıyorlar. Benden kendi aralarında bahsederken “bunlar” diye bahsediyorlar. Haliyle insan mahzunlukla düşünüyor; ömür boyu kendimi kendime tarif etmeye, “özel” biri olarak çizmeye çalışacağım belki de, -çünkü herkes özeldir ve özenle tarif edilmek ister- ‘tanımadığım bu insanlar’ nasıl bu kadar hakkımda kendi aralarında bir nesneymişim, kenarda kalmış kendi çapında aciz bir yaratıkmışım gibi kırıcı konuşabiliyorlar. Ötekileştirilmek neymiş yaşayarak öğreniyorum. Ve o kadar gizli, nerden geldiği belli olmadan saldırılıyorum ki kendinizi koruyamıyorusunuz. Çünkü insanların tek tek ne düşündüğünü bilemezsiniz, ve hakkınızda düşündüklerini bilseniz de tek tek düzeltemezsiniz.

Televizyonda bazı hukukla, siyasetle ilgilenen baylar çıkıp şunları söylüyor. ‘Siz şimdi kılık kıyafette özgürlük getireceğiz diyorsanız, bunlar yarın kamu alanında da çalışmak ister.’ Kendimi bilim kurgu filminde gibi hissediyorum, ben toplumu zehirlememesi gereken, tecrit edilip kendi kapatılmış kutusunda durması gereken bir zararlı(mı)yım.

Gerçekten şiddete uğruyorum, manevi olarak şiddet. Yoruluyorsunuz. Onlar, bunlar, şunlar diye cümleler kuruyorlar. Yüzünüze hiç birşey söylenmiyor, fakat birey olarak sizden şüpheler duyuluyor, tavır alınıyor, bazı yerlere sokulmuyorsunuz, kapısında daha cümle kuramayan, okuduğunuz kitabın ne olduğunu bilmeyen, sözünüzden anlamayan üç kuruşluk adamlar otorite olarak veya otoritenin amirleri olarak size pislikmişsiniz gibi davranıyor. Cevap vereyim diyorsunuz ama nasıl nasıl sorusu beyninizi bir kurt gibi kemiriyor. Sorun şu: cümleler çoğul ama ben o cümlenin gizli öznesiyim ve tekilim, burda bir çelişki var. Cümle bile kuramıyorum, kurunca alakasız duruyor. Bu yüzden hiçbir başörtülü çıkıp da konuşamıyor, bana bunları yapıyorsunuz, ben buyum diyemiyor. Sen kimsin diyorlar? Teker teker bütün şüphe edilenler beyanat mı vermeli kendilerine öteki gibi davranılmaması için? Beyanat da verilse inanmazlar, çünkü sorun başörtülüler değil, bir algı sorunu; şizofreni.

Ne dediğimi anlamak için yaşadıklarımı herkesin teker teker yaşaması gerekir. Kendinizi ifade edemediğinizi, anlatamadığınızı… Düşünün ki hayatta insan olarak tek amacımız kendimiz olmaktır; kimseye anlatmadan da kendiniz olursunuz ama kabul edilmek de istersiniz. Size güvenilmediğini düşünün. Pratik olarak dışlandığınızı düşünün fakat bir derdim var diyemediğinizi düşünün.

İnanın artık düşünce suçluları neler çekiyor anlıyorum; Kürtler, Ermeniler neler yaşıyor anlıyorum. Sokak çocuklarını anlıyorum, velhasıl ezilmişleri, bütün ötekileri anlıyorum. 21 yaşındayım ama yaşanılan bu kabus herşeyi farketmeme sebep oldu.

İnsan kimdir, tek başına neden değerlidir herşeyi görüyorum. Konuşmaya, halden dertten anlayan birilerini görmeye bazen öyle şiddetli ihtiyaç duyuyorum ki, 21 yaşında herşey ağır geliyor. Size yazmamın tek nedeni buydu. Başınızı şişirdiysem özür dilerim.

Hoşçakalın.”

1721990qe31.jpg

 

 Derin İnsan 

 “Düşümde bir kelebektim. Artık bilmiyorum ne olduğumu. Kelebek  düşü görmüş olan bir insan mıyım yoksa insan olduğunu düşleyen bir kelebek mi?” (Zhuangzi, M.Ö. 4.yy)

“Ben” kimdir? İnsan nedir? Hakikat’in ne tarafındayız? Hiç bir şüpheye yer bırakmayacak bir şekilde nasıl bilebiliriz bunu? Zekâ, mantık ve bilim… Bunlar Hakikat ile aramıza bir duvar örmüş olabilir mi? Freud, Camus, Heidegger, Kierkegaard, Pascal, Bergson, Kant, Nietzsche, Sartre ve Russel’ın yanında Mesnevî’den, Mişkat-ül Envar’dan,  Makasıt-ül Felasife’den, Füsus’tan ilham alındı. Hiç bir öğretiye sırt çevrilmedi. Aşık Veysel, Alfred Hitchcock, Maupassant, Hesse, Shyamalan, Arendth, Hume, Dastour, Cyrulnik, Sibony, Zarifian ve daha niceleri parmak izlerini bıraktılar kitabımıza. Buradan indirebilirsiniz. 

   Kadınlar… Günümüzün Don Kişotları

Suzan Başarslan’ın dediği gibi “kadına dair söylenmesi gereken ne  kadar söz varsa erkeğin söylediği” bir dünya bu. Sadece söz mü? Yaşama hakkı bile. Bugün Çin’de ve Hindistan’da yüzbinlerce kız bebek daha doğmadan ultrason ile ana karnında görülüp yok ediliyor. Erkeklerin güç mücadelesinde kadınlar eziliyor. Cumartesi anası oluyor, cezaevlerinin önünde sıra bekleyen, şehit tabutlarının üzerinde ağlayan oluyor.  Şampuan veya otomobil satarken bedenini kullandıran, arka planda, silik, soyunan, tüketen, “figüran”… Kadınlara özne olma hakkını vermeyen erkekler mi yoksa bu hakkı alamayan kadınlar mı? Kadınlıklarını kaybetmeden, erkekleşmeden var olabilecek mi birgün kadınlar? 96 sayfalık bu kitapta Kadın’a ait kavgaları ve Kadın’ın kimlik arayışını sorguluyoruz. Buradan indirebilirsiniz.

 Türkiye’nin Ulus-Devlet Sorunu

Devlet gibi soğuk ve katı bir yapı bizimle olan ilişkisini hukuk yerine ırkımıza ya da inançlarımıza göre düzenleyebilir mi? GERÇEK hayatı son derecede dinamik ve renkli biz “insanların”. Birden fazla şehre, mahalleye, gruba, klübe, cemaate, etnik köke, şirkete, mesleğe, gelir grubuna ait olabiliriz ve bu aidiyet hayatımız boyunca değişebilir. Oysa devletimiz hâlâ başörtüsüyle uğraşıyor, kimi devlet memurları “ne mutlu Türk’üm” demeyenleri iç düşman ilân ediyor, Sünnî İslâm derslerini zorla herkese okutuyor… Bizim paramızla, bizim iyiliğimiz için(!) bize rağmen… Kürt sorunu, başörtüsü sorunu, Hıristiyan azınlıklar sorunu… Bizleri sadece “insan” olarak göremeyen devletimizin halkıyla bir sorunu var. Türkiye’nin “sorunlarının” kaynağı sakın ulus-devlet modeli olmasın? 80 sayfalık bu kitap Kurtuluş savaşı’ndan sonra Türkiye’ye giydirilmiş olan deli gömleğine işaret ediyor.  Ne mutlu “insanım” diyene! Kitabı buradan indirin.

Amerika Tedavi Edilebilir mi?

 Amerikalılar neden bu kadar gaddar? Dünyanın geri kalan kısmında yaşayan insanlara karşı niçin bu denli acımasız?
 Bayrak yakmanın ve Amerikan/İsrail mallarını protesto etmenin dışında bir şeyler yapmak gerektiğini düşünenler için yapılmış bu çalışmayı ilginize sunuyoruz. ABD desteği son bulmadan Ortadoğu’nun psikopatı İsrail’in saldırganlığı bitmeyecek ve Ortadoğu’ya huzur gelmeyecek gibi görünüyor. Vietnam’da ve Latin Amerika’da yaşanan katliamlar Ortadoğu’da devam ediyor.

 Müslüman’ın Zaman’la imtihanı

Sunuş: Müslümanlar dünyanın toplam nüfusunun %20’sini teşkil ediyorlar ama gerçek anlamda bir birlik yok. Askerî  tehditler karşısında birleşmek şöyle dursun birbiriyle savaş halinde olan Müslüman ülkeler var. Dünya ekonomisinin sadece %2-%3′lük bir kısmını üretebilen İslâm ülkeleri Avrupa Birliği gibi tek bir devlet olsalardı Gayrı Safi Millî Hasıla bakımından SADECE Almanya kadar bir ekonomik güç oluşturacaklardı. Bu bölünmüşlüğü ve en sonda, en altta kalmayı tevekkülle(!) kabul etmenin bedeli çok ağır: Bosna’da, Filistin’de, Çeçenistan’da, Doğu Türkistan’da ve daha bir çok yerde zulüm kol geziyor. Müslümanlar ağır bir imtihan geçiyorlar. Yaşamlarını şekillendiren şeylerle ilişkilerini gözden geçirmekle başlıyor bu imtihan. Teknolojiyle, lüks tüketimle, savaşla, kapitalizmle, demokrasiyle , “ötekiler” ile ve İslâm ile olan ilişkilerini daha sağlıklı bir zemine oturtabilecekler mi? Müslüman’ın Zaman’la imtihanı adındaki 204 sayfalık bu kitap işte bütün bu konuları sorgulayan ve çözümler öneren makalelerden oluşuyor.

 Bir pozitivizm eleştirisi

Hayatta en kötü mürşit ilim ve fen olmasın sakın? Eğer Atatürk bir kaç yıl daha yaşasaydı o meşhur sözünü geri alır mıydı acaba?… Ateşi keşfetmeden önceki insanlık ile bugünkü “uygarlığımızı”  karşılaştırdığımızda hiç  yol almadığımız söylenebilir. Bundan 200 bin yıl önce komşusunun yiyeceğini çalmak için başına taşla vuran neandertal insani ile 2003 yılında Irak in petrolünü çalmak için bir milyon ıraklı sivili öldüren (veya buna seyirci kalan) homo economicus ayni uygarlık seviyesinde. Aralarındaki tek fark kullandıkları silahların teknolojik üstünlüğü.  Teknoloji ve bu teknolojinin uygulanmasını mümkün kılan bilimsel buluşlar sıradan insanlar kadar bilim adamlarının da gözlerini kamaştırdı. Bugün karşımıza kâh bilimci (scientist), kâh deneyci (ampirist) olarak  çıkan ahlâkî-felsefî bir duruş var. Bu duruş eğitim sistemimize ve resmî ideolojimize öyle derinden işlemiş ki sorgulanması dahi çok sayıda insanı öfkelendirebiliyor, rejimin savunma mekanizmalarını harekete geçirebiliyor.  Bilim ve teknolojinin insanlığa otomatik olarak barış getireceğinden şüphe etmek neredeyse bir suç. Buna cüret edenler gericilikle, bağnazlıkla suçlanabiliyor.  Pozitivizm ve “modern” yaşam üzerine yazılmış makalelerimizin bir derlemesini 75 sayfalık bir kitap halinde sunuyoruz. PDF formatındaki bu kitabı buradan indirebilirsiniz.  

Trackback URL

  1. 1 Trackback(s)

  2. Şub 28, 2008: İçimizden Bir Yansıma, “İki Kız Kardeşi”’in Haberi : Derin Düşünce

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin