RSS Feed for This Post

PKK’lılara yönelik bir « eve dönüş » yasası faydalı olur mu?

Bir adım geri atıp biraz sakin kafayla düşünelim: 1980’den beri « örgütün üstüne binildi, beli kırıldı ! » naralarıyla gaza getiriliyoruz. Tarafsız(!) basın « terörist ini, terörist leşi » diyerek kin ve nefreti pompalıyor.

 Gelinen noktada 40 bin hayat söndü ki Kurtuluş Savaşında verilen kayıp bundan azdı! Bu 40 bin ölümle 40 bin yuvaya ateş düştü ve belki de bunun 10 misli insanın, annenin, babanın, nişanlının, evladın hayatı alt-üst oldu. Milyarlarca dolar harcanarak geleceğimiz yandı, kül oldu.

 Hâlâ dış mihrak masallarına inanma istiyor mu aklınız? “Toprağı sıksan şüheda fışkıracak” diyordu şair, bizde toprağı sıksan el bombası ve darbe planı fışkırıyor. PKK’ya sövüp sayanlar JİTEM hakkında neden sustular? Milliyetçi Kürtler bal gibi kullanıldılar “daha yüce” amaçlar için, bunu görmemek için kör olmak gerek.

 Şu bir gerçek ki PKK terör örgütüdür. Yani insanları korkutarak, öldürerek siyasî taleplerini “dile getiren” bir örgüt. Peki devletin imkânlarıyla terörist faaliyetlerde bulunanları masaya yatırmadan PKK’yı durdurma imkânı var mı? Gösteri yapan Kürt çocukların kollarını kıran kafasına dipçikle vuranlar güvenlik görevlisi mi oluyor? Hem çocuk diye izleyicilere kapalı duruşma yapmak, hem de yetişkinlere uygulanan ağır hapis cezalarına çarptırmak adalet mi oluyor?

 Mideniz kaldırsa da kaldırmasa da “terörist” dediğimiz PKK militanları da insandır. Zira “terörist leşi” sözünün ima ettiği gibi hayvan olsalardı yaptıklarından sorumlu tutulamazlardı bu teröristler. “İnsanlık dışı eylem” diye kınadığımız eylemlerin hepsi bal gibi insanlık içidir aslında.

 Düşünmekten korkmayan herkes eninde sonunda şu soruyu soracak kendine: “Diyarbakır’da, Hakkâri’de, Şırnak’ta yaşayan bir Kürt genci neden PKKlı olur? Neden eline silah alır ve tanımadığı insanların üzerine ateş eder?”

 Soruyu daha olumlu soralım şimdi, “herhangi bir haksızlığa uğrayan insanlar haklarını arayabilselerdi, karınlarını doyurup çocuklarına iyi bir gelecek kurmayı umabilselerdi PKK’ya karşı tavırları ne olurdu?”

 Ne yazık ki siyasî, kültürel, ekonomik ve psikolojik boyutları olan bir Kürt Meselesi yıllarca askerî yöntemlerle halledilmeye çalışıldı. Bugün karşımıza dikilen PKK canavarı büyük ölçüde kendi eserimiz.

 Teröre karşı çok boyutlu bir çözüm üretilecek ise “eve dönüş” yasası mutlaka bunun bir parçası olmalıdır.

… Bu makale ilginizi çektiyse…

Türk milliyetçiliği birleştirir mi yoksa parçalar mı?

 İllâ ki bir tutkal/çimento mu gerekiyor? Milliyetçilik tutkalı adil ve müreffeh bir düzene alternatif olabilir mi? Adaletin, hukukun hâkim olmadığı ortamlarda Türklerin kardeşliği ne işe yarar? Belki de Türk Milliyetçiliği diğer milliyetçilikler gibi yok olmaya mahkûm bir söylem. Çünkü var olmak için “ötekine” ihtiyacı var. Ötekileştireceği bir grup bulamazsa kendi içinden “zayıf” bir zümreyi günah keçisi olarak seçiyor. Kürtler, Hıristiyanlar, Eşcinseller, solcular…150 sayfalık bu kitapta Türk Milliyetçiliğini sorguluyoruz. Müslüman ve milliyetçi olunabilir mi? Türkiye’ye faydaları ve zararları nelerdir? Milliyetçiliğin geçmişi ve geleceği, siyasete, barışa, adalete etkisiyle. Buradan indirin. 

 

Türkiye bölünür mü?

“Bebek katili! Vatan haini!…” PKK terörünü lanetliyoruz ama devlet eliyle işlenen suçlara karşı daha bir toleranslıyız.  “Kürtler ve Türkler kardeştir” diyenlerin kaçı “sen benim kardeşimsin”  demeyi biliyor Zaza, Sorani, Kurmanci dillerinde? Ülkemizin terör sorunu ne PKK ne de Kürt kimliğiyle sınırlanamayacak kadar dallandı, budaklandı. Bazı temel soruları yeniden masaya yatırmak gerekiyor: (*) Kürtler ne istiyor? (*)  İspanya ve Kanada etnik ayrılıkçılıkla nasıl mücadele etti? (*) PKK ile mücadelede ne gibi hatalar yapıldı? (*) İslâm ne kadar birleştirici olabilir? Töre cinayetlerinden Kuzey Irak’a terörle ilgili bir çok konuyu ele aldığımız 267 sayfalık bu kitabı ilginize sunuyoruz. Buradan indirin.

 

Türkiye’nin Ulus-Devlet Sorunu

Devlet gibi soğuk ve katı bir yapı bizimle olan ilişkisini hukuk yerine ırkımıza ya da inançlarımıza göre düzenleyebilir mi? GERÇEK hayatı son derecede dinamik ve renkli biz “insanların”. Birden fazla şehre, mahalleye, gruba, klübe, cemaate, etnik köke, şirkete, mesleğe, gelir grubuna ait olabiliriz ve bu aidiyet hayatımız boyunca değişebilir. Oysa devletimiz hâlâ başörtüsüyle uğraşıyor, kimi devlet memurları “ne mutlu Türk’üm” demeyenleri iç düşman ilân ediyor, Sünnî İslâm derslerini zorla herkese okutuyor… Bizim paramızla, bizim iyiliğimiz için(!) bize rağmen… Kürt sorunu, başörtüsü sorunu, Hıristiyan azınlıklar sorunu… Bizleri sadece “insan” olarak göremeyen devletimizin halkıyla bir sorunu var. Türkiye’nin “sorunlarının” kaynağı sakın ulus-devlet modeli olmasın? 80 sayfalık bu kitap Kurtuluş savaşı’ndan sonra Türkiye’ye giydirilmiş olan deli gömleğine işaret ediyor.  Ne mutlu “insanım” diyene! Kitabı buradan indirin.

 

Trackback URL

  1. 42 Yorum

  2. Yazan:Onur Cobanoglu Tarih: May 22, 2009 | Reply

    Şu bir gerçek ki PKK terör örgütüdür. Yani insanları korkutarak, öldürerek siyasî taleplerini “dile getiren” bir örgüt.

    “PKK teror orgutudur” sozu, sanki teror PKK’nin birincil bir stratejisiymis gibi bir hava uyandiriyor. Bence teror PKK’nin ikincil (ve genellikle muhaliflerine uyguladigi) bir stratejidir. PKK’nin birincil stratejisi silahli propagandadir ve bence terorizmden cok daha ciddi ve korkulacak bir stratejidir.

  3. Yazan:mehmet Tarih: May 22, 2009 | Reply

    bir defaya mahsuz teror kökten temizlenmeli

  4. Yazan:Bahtiyar ÖZTÜRK Tarih: May 22, 2009 | Reply

    PKK’lılar için eve dönüş yasası çıkarıldığını düşünelim. Bunun sonuçları ne olur?

    1)Eve dönüş yasasını isteyen bazı PKK’lılar mı yoksa PKK’nın üst düzey kadrosu mu olacak. Üst düzey kadrosu olursa örgütün silahlı eylemi son bulur. Yok, örgüte isteyerek veya zorla girmiş olanlar bu yasadan faydalanıp örgütten ayrılacaksa örgüt yarın yine eski haline döner.
    2) Eve dönenleri ne yapacaksınız? Eve dönenler işsiz-güçsüz kaldıkları takdirde onları şehirde kullanacak olanlar çok olacaktır. Bu durum şehirlerde kanunsuz olayların artışına neden olacaktır.

    Kısacası, PKK’nın üst düzey kadrosu bu yasa için ne diyor bilinmelidir. Eve dönenleri devlet ne yapacağını düşünmelidir. Bence eve dönenleri devlet teker teker kurumlara dağıtmalı. Onları kontrol altında tutmalıdır.

  5. Yazan:Ali Yürekli Tarih: May 22, 2009 | Reply

    Bahtiyar kardeş çok güzel çözüm sunmuş bende buna katılıyorum. Yalnız bu toplu bir anlaşmayla olur.(PKK’yla anlaşma yapılır mı yapılmaz mı saçmalığına girmiyecem. Savaşıyorsak barışta yapabiliriz) herşeyden önce toplumsal uzlaşıyı, barışı bu şekilde sağlıyabiliriz. Bizde yanlışlar yaptık PKK da; sen şu kadar yalnış yaptın, ben bu kadar yalnış yaptım, sen daha fazla zulüm yaptın anlayışı ile iç barışı sağlayamayız. Her iki tarafta acısını öfkesini tarihi eşyaların arasına koymalı. Yıldan yıla çıkartır bir bakıp geçmişi yad ettikten sonra tekrar yerine koyarız(geçmişi unutmayalım ki aynı hatalara bir daha düşmeyelim)Yalnız yazarın yazısında katılmadığım yerler var

    “İnsanlık dışı eylem” diye kınadığımız eylemlerin hepsi bal gibi insanlık içidir aslında.

    savaşında kendi insani kuralları vardır. Burda sivilleri hedef alamazsınız. Neden beni,(hadi beni ..ktiret) eşimi, çocuğumu, anamı niye hedef alıyorsunuz. Sana zulüm edenleri hedef alsana. Ergenekonu, ittihatçıları hedef alsana ne o şeyin yemiyor mu? Bu insanlık içi değil korkaklıktır. Ha karşı tarafta yaptı diyorsun git o yapanı vur. Sivillerden uzak dur.

    Hâlâ dış mihrak masallarına inanma istiyor mu aklınız?

    Dış mihrakların olması beni şaşırtmaz ki bu normal sıradan hatta onlar için olmazsa olmazıdır. Sorun bizim Türkiye’de yaptığımız yanlış işlerle, izlediğimiz yalnış politikalarla bu alanı açmış altın tepsiyle etrafını mücevherlerle süsleyip ellerine vermiş olmamızdır. Onlarda kullandı menfaatleri bitene kadarda kullanacak. Bu sıtandart kuraldır. Son olarak kürtler, azınlıklar kardeşlerimizdir barış için öfkeyi ve acıyı sandığa koymalıyız. Artık huzur ve adil bir ortamda yaşamayı hak ediyoruz. Bu karanlık bulutu ülkenin tepesinden çekelim ülkeye güneş gelsin. Huzur hakim olsun.

  6. Yazan:Cem Tarih: May 22, 2009 | Reply

    Şimdiye kadar kaç tane eve dönüş yasası çıktı sonuç ne oldu?
    Bunlar ancak teröre verilen tavizlerin ölçülmesidir. Evine ekmek götürse terörist mi olur? deniyor. İşsizliğin sorun olduğu her yerdeki vatandaş dağa çıksa, öğretmen, köylü, asker, polis, Kürt, Türk demeden öldürse buna kılıf olur mu? Öldürenler için önerilen kanunları kolu bacağı, gözünü kaybedenler, Ölenler için de çıkarsalar ya! Özellikle eve dönüş yasası olsun.

  7. Yazan:Hakkı ÇELİK Tarih: May 22, 2009 | Reply

    PKK ile savaşıldığına göre PKK ile barış yapılacaktır elbette ki. Savaşmadığınız birileriyle barışamazsınız. Bu savaş ilelebet sürsün diyenler bu savaşın son-uçlarına katlananlar değil kanaatimce.Türkiye’de yaşayan biz insanları tam sorumlu ve fakat hiçbir yetkiye sahip olmayan insanlar haline getirdiler.PKK bugün muhatap alınmak ve aslında Kürt toplumunun temsilcisi olarak kabul edilmek isteniyor ve bu isteğini sağlamak adına iktidara öcüler gösteriyor ki bunlardan biri Gülen hareketi.Bence Türkiye’deki iktidarın teşekkül tarzıyla PKK’nin iktidar anlayışı aynı.İkisi de insan öbeklerini birbirlerine düşman kılarak iktidar temin edebiliyorlar.Bu durumda Türkiye’de yaşayan insanların neredeyse tamamı devre dışı bırakılmış oluyor.Ama zannediyorum Gülen hareketi de zaman zaman aynı itkiyle hareket ediyor.Türkiye’nin temiz ve ahlaki kaygıları olan bir sosyal ve siyasal iradeye ya da harekete çok ihtiyacı var ve bu hareket ne Kürtler ne de dindarlar olmaksızın sağlamak mümkün değil.Bu topraklarda yaşayan tüm insanların çözüm üreteceğinden emin oldukları bir ortak başvuru alanının acilen tesis edilmesi ve söz konusu alanın el üstünde tutulması gerekiyor.

    Ergenekon dediğimiz yapı tam bir taşeron neredeyse ve bu terörist yapının örneğin PKK gibi bir niteliği yok.PKK en azından belli,somut taleplerde bulunuyor ve terör Fransızca bir kelime, yıldırmak demek.Kelime anlamına bakılırsa her terörün bugün terör dediğimiz şeyle pek de ilgisi yok.Silahlı propaganda ve silahlı mücadele aracılığıyla gerçekleştirilen terör elbette ki suçtur,çünkü insan hayatına kıyar.Ama bu iki seçenek dışındaki yıldırmaların tamamına politika demek de mümkün.Ergenekon hepimizin ruhunu bile istiyor.Ergenekon barışın sağlanabileceği bir teröre sahip değil.

    PKK ve elbette ki Kürtlerle barışmak zorundadır sistem.Barışmak bundan böyle çatışmaların varlık sebeplerini ve koşullarını ortadan kaldırmak demektir.İç düşman sözü birbirimizi yiyip yok edelim demekten başka bir şeye hizmet etmiyor.Kürtlerle barışılmazsa artık Kürtlerle hiç barışılamaz.

  8. Yazan:Ilkan Tarih: May 22, 2009 | Reply

    Kökten temizleyin! eve dönüsden belli üst yönetimdekiler yararlanir digerleri uyuyan militan olarak kalir! bu yararlanan terörist köpekler de diger dtp liler gibi gelip maas alir meclisde oturur! akp sayesinde meclisinde terörist olan ve onlara maas veren tek dünya ülkesi olduk! önce idam cezasi geri gelmeli sonra tüm bu vatan hainleri yargilanip sallandirilmali!!!

  9. Yazan:Ahmet KARAASLAN Tarih: May 22, 2009 | Reply

    Dünyanın en kanlı TERÖR örgütü olan PKK, aynı zamanda bir uyuşturucu, silah kaçakçılığı da yapmaktadır. Örgüte üye olanların çoğu da bu yollardan maddi çıkar kazanmak için PKK nın bitmesini istemiyordur. Aslında bu örgüt sadece Türkiye’nin zararına değil, tüm insanlığın zararına olan faaliyetler yapmaktadır. Bunu dünya milletleri bildiği halde en çok zararı bizim çektiğimiz için bitirici önlemleri almıyorlar.
    Bu örgütün üyelerini “AF İLE EVE DÖNDÜRMEK” onu bitirecek mi sanıyorlar? Asla böyle bir şey olmayacak. Bir de o kadar insanın kanına girmiş, memleketin ekonomisini yıllarca sömürmüş, insanımızın yatırım yapmasını engellemiş,… Yani bütün bu ağır suça karşı bir de ödüllendirme mi? Onlara iş de verin!Hangi hukuk anlayışı bunu kabul eder? Benim namuslu, yasalara saygılı, vatansever vatandaşlarıma yazık değil mi?
    Eğer böyle olursa, yarın namuslu insanların ya da başka grupların ellerine sila alıp devletine karşı savaş ilan etmeyeceğini kim garanti eder?
    Ama bu devlet hep böyle yapmıyor mu? Zamanında vergisini veren vatandaşları ödüllendirmiyor da, vegi kaçıranı, ödemeyeni gün gelip AFFETMİYOR MU?
    Bizde bir devlet politikası yok. Hükümetlere göre değişiyor. Bunların tümü bir gün fazla iktidarda kalma uğruna yapılıyor, böylece devletimizin istikbali ile oynanıyor. TARİH, BUNU YAPANLARI AFFETMEYECEKTİR…

  10. Yazan:eg Tarih: May 22, 2009 | Reply

    “Ne yazık ki siyasî, kültürel, ekonomik ve psikolojik boyutları olan bir Kürt Meselesi yıllarca askerî yöntemlerle halledilmeye çalışıldı. Bugün karşımıza dikilen PKK canavarı büyük ölçüde kendi eserimiz.”

    yüzde yüz katılıyorum mehmet…eline sağlık.

  11. Yazan:Selçuk Kızıldağ Tarih: May 22, 2009 | Reply

    PKK’lılara yönelik “eve dönüş yasası” yararlı olur mu?

    1) İnsanın fişkirleri şu veya bu şekilde zaman içinde değişip başka alanlarda yer bulabiliyor. Yaptığı yanlışlıkları ülkeye, kendisine ve insanlığa verdiği zararları başka bir pencereden bakarak görebiliyor.

    2) Eve dönüş yasasında acaba hangi çözümler göz önüne alınacaktır? PKK’nın ülkenin sosyal ve kültürel alanda yaptığı kalkınmasında sekteye uğratması, binlerce insan kaybının gencecik ocakları söndürmesi “bağışlama” duygusunu zayıflatıyor. Diyelim ki barış ortamı sağlandı ve eve dönüş yasası gerçekleşti. Bu örgütün asıl eyleme karar verme yekisiyle donanmış kadroların durumlarına mutlaka halkın vicdanını rahatlatması açısından bir çözüm bulunmalı. Bu çözümümün eve dönüş yasasıyla olması beyinlerde biraz şüphe uyandırıyor. Asıl iş bundan sonra başlayacak…

    3)Sosyal, kültürel ve ekonomik bir değişimin başlatılması için zemin hazırlanmalı. Bu değişim olurken XXI yüzyılın icabları yerine getirilmeli, eşitlik ve sosyal gelişim sağlamalı… Bunu yaparken de bütün kültürel özgürlüklerde eşitlik sağlanmalıdır. Her toplum daha ileriye gitmenin yollarını bularak teknolojinin nimetlerinden yararlanmalı. Refaha erişmiş toplumlar daha uygar ve daha katılımcı olur. PKK ve onun gibi düşünenler de bu evrende bir nokta gibi duran dünyamızı nasıl daha uygar nasıl barış ortamı sağlanabileceğini düşünmelidirler.Düşüncelerini demokrasi sanatı içinde ülke bütünlüğüne, insanlara zarar vermeden geliştirmelidirler. O zaman göreceklerdir ki; fikir ve diplomasi sanatının inceliklerinin kısmen bütün sorunları çözdüğünü göreceklerdir. Düşünce ve kalem her zaman silahtan üstün gelmiştir…

  12. Yazan:Ahmet Cem Özen Tarih: May 22, 2009 | Reply

    Aslında pek çok uluslararası konunun çözümü aşağı yukarı bellidir de uygulamaya koymak için gerekli irade gösterilemiyor.

    İsrail Filistin çatışmasının çözümü bellidir: iki devletli bir yapı ve kudüs uluslararası bir statüye sahip olacak.

    Kıbrıs’ta da bellidir: iki bölgeli bir konfederasyon/federasyon.

    PKK olayında da çözüm aşağı yukarı belli: genel bir af ve silah bırakma.

    Onların ellerinin kanlı olması, devletin itibarı ya da devletin teröristi muhatap kabul etmemesi bazı gerçekleri değiştirmiyor.

    Kanın durmasının başka yolu varsa onlara da açığız tabi. Ama sakın kimse Sri lanka’nın tamil kaplanları’na yaptığını yapmamızı istemesin. son aksiyonda 7,000 kişi öldü ve 250.000 kişi yerlerinden ayrıldı.

  13. Yazan:emir şenol Tarih: May 22, 2009 | Reply

    eve dönüş yasası denendi eve dönenler tekrar ya dağa çıktı yada türk ordusunun aleyhine itirafçı oldu.hükümet türkiyelilik kanunu çıkarıp,meb.ne mutlu türküm diyeniyi kaldırırsa o zaman ermenistanda alacaklarını alırsa,kürdistan adı altında abd de güneye yerleşirse.o zaman eve dönüş yasasına da gerek kalmaz terörle mücadaleyede.
    yada türk milleti kendisini cehaletten kurtarır ve milli bir hükümetenide kurarsa o zamanda her konuyu halleder.
    selam ve sevgilerimle

  14. Yazan:AYTAÇ ÇELEBİ Tarih: May 22, 2009 | Reply

    Merhaba bence pkk lılar için çıkan eve dönüş projesi pkk lılar için bi anlam ifade etmiyor bizler defalarca böyle yasaları böyle projeleri gördük ama bir anlam ifade etmedi onlar için bukadar askerimiz şehit düştü bukadar insanımız köylerde katlettiler ve getirip çoluğu çocuğu katleden adi mahlukları bizim vatandaşlarımıza alın bunlar kardeşiniz yapmayın ya kaçtane meclisteki insanın yakını şehit düştü kaçtanesinin ocağı söndü bukaraları verirken önce bi türk halkına sorsunlar .Hükümet ikitane kürt oyu fazla alsın diye yapılan ayak oyunlarına karnımız tok ne kadar tehlikeli oyunlar oynadıklarının farkında değillerbir milleti oluşturan unsurların başında dil gelir dil hakkını verdiysen millet olarak tanıdın demektir şimdiye kadar bölünme için atılan enbüyük adımdır millet olarak tanıdıysan ver bağımsızlığını ozaman.Bukadar ahlaksızlaşan siyasi anlayışın kime hizmet ettiği açıktır .Pişmanlık yasasıymış peh aciz insanlar dünyanın enbüyük ordularından birine sahibiz 2 tane çabulcuya teslim oluyorsunuz bunun adı TÜRKİYE CUMHURİYETİ pkk ya yenilmiştir.yazıklar olsun bize ki böyle insanları ikdidara getirip teslim ediyoruz .
    (AYTAÇ ÇELEBİ)

  15. Yazan:Ali Yürekli Tarih: May 22, 2009 | Reply

    Bu örgütün üyelerini “AF İLE EVE DÖNDÜRMEK” onu bitirecek mi sanıyorlar? Asla böyle bir şey olmayacak.

    Eve dönüş yasası ile bitmeyebilir ama bunu baştan bitmez deyip kestirip atmak pek makul bir bakış açısı değil. Adamın yarası derin kurtulmaz deyip müdahale etmeyin demek gibi bir şey. Müdahale edelimde kurtulur muyuz yine birbirimizi öldürür müyüz görelim.
    Selçuk Kızıldağ çok güzel analiz yapmış.

    Pişmanlık yasasıymış peh aciz insanlar dünyanın enbüyük ordularından birine sahibiz 2 tane çabulcuya teslim oluyorsunuz bunun adı TÜRKİYE CUMHURİYETİ pkk ya yenilmiştir.

    Bu işe yenilmek ve yenmek olarak bakmak yalnış. Savaşların galipleri olmaz daha az zarar görmüşleri olur. Bütün silahlı PKK’yı bitirsen toplumsal barışı sağlıyamazsın bunun için karşılıklı oturup geçmişi değil geleceği konuşmalıyız. Biz onların gözünü morarttık onlar bizim gözümüzü morarttı. Ben seni dövdüm sen beni dövdün saçmalığına girmeden elimizi uzatıp ikimizde boşyere dayak yedik demokraside uzlaşalım denmeli. Halk olarakta bizde bu kanın durması için refah düzeyimizin yükselmesi için destek olmalıyız. Bu arada bu işin bitmemesinin en büyük sebebi Ergenekon terör örgütüdür.

  16. Yazan:Hüseyin LAPTALI Tarih: May 22, 2009 | Reply

    Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı en yakın ve en büyük tehlike Kürt sorunudur. Kürt Türk diye memleketi ikiye böidüler. Çocuklar bile Kürt türk diye çatışır hale geldi.
    Tavizlerin sonu gelmez. Kürtlere ne ayırımcılık yapıldık ki, geri istiyorlar. Şimdiye kadar terororist olarak çarpışacaklarına güzellikle bulundukları yerlere sahip çıkıp, çalışsalardı, yapılan destekleri, yapuılan imarları kabullenselerdi şimdi Doğu da, güneydoğu Batıdan fazla gelişmiş olurdu.
    PKK için 300 Milyar dolar askeri masraf harcandığı hesap ediliyor. Bu para ile Doğu Güneydoğu güllük gülüstanlık olurdu. Yazık yazık çok yazık.
    Kürdistan devletinin sınırlarını seçimlerden sonra tayin ettiklerini söylüyorlar. Meseleyi bir etnik milliyetçiliğe döktüler. Kürt Türk milliyetçiliği işte tehlike olan budur, yoksa PK’nın hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur. Asıl olan bir Kürt Türk çatışmasının çıkmamasıdır. Bunu yaratmak isteyenler ister PKK olsun ister Baydemir,Ahmet Türk olsun tehlikeli olan bu zihniyettir. Sür git edemez. Neticede iç savaş çıkar onadan sonra ne olur Allah bilir.
    SAVAŞTAN KAZANAN TARAF DA KAYBEDEN TARAF DA ZARARA UĞRAR. KAYIP ÇİFT TARAFLIDIR.
    Tabii savaş yine doğuda güneydoğuda ceryan eder. Olan yine Kürt kardeşlerimize olur.
    Haydi hayırlısı

  17. Yazan:cemal yaşar Tarih: May 22, 2009 | Reply

    Eve Dönüş…Manifesto

    Eli kana bulaşmamış insanların evlerine dönebilmesi için gereken ne ise yapılmalı, ‘eve dönüş’ mutlaka sağlanmalıdır. Zaman, şövenist duygularla hareket etme zamanı değil, aklıselimle hareket etme zamanıdır. Zaman, ‘harekete geçme’ zamanıdır.

    Bir şekilde evlerinden ayrılmış, şu veya bu şekilde terör kıskacına girmiş insanlarIMIZIN evlerine dönebilmeleri, ailelerine kavuşmaları sağlanmalıdır. Nasıl yapılır bilemeyiz bizler tebaa olarak ama bu sağlanmak zorundadır. ‘Sağ yada sol-duyumuzun’ bizi sevk etmesi gereken düşünce bu olmalıdır kuşkusuz. Benim gibi milyonlarca sıradan vatandaşın, çoğunluğun ortak kanısının bu olduğuna inanıyorum.
    ‘Eve dönüş’ sağlanırken, bir taraftan da evlerine dönecek olanların, adaptasyon konusunda yaşayacakları muhtemel sorunlar şimdiden düşünülmeli ve tedbirler alınmalıdır. Özellikle psikolojik adaptasyon çalışmalarına paralel olarak ekonomik hayata katılmaları konusunda yapılacaklar, nasıl, ne zaman ve hangi şartlarda hayata geçirileceği ilan edilmelidir.

    Ekonomik hayata kazandırılmaları adaptasyonun son halkasını oluşturmalıdır eve dönüşleri sağlanacak insanlarımızın. Bu insanlar için devlet kurumları yerel yönetimlerle işbirliği yaparak çok çeşitli mesleki kursalar düzenleyebilir. Uyum konusunda başarı gösterenler Mikro-mini kredilerle desteklenerek topluma kazandırılabilir. Gerçekçi ve rasyonel çözümlerle bu mümkündür. Kültürel hak ve hürriyetler platformuna oturtulacak bir projenin başarıya ulaşmaması için sebep yoktur kanımca.

    Mutlaka yapılabilecek daha bir çok çalışma vardır. Yeter ki üzerinde kafa yoralım. Yada daha ne kadar bu sorunla yaşayacağımızı kara kara düşünmeye devam edelim. Tamam yazıldığı kadar kolay değildir bütün bunlar, ama Ülkemizin huzuru ve geleceği için en azından üzerinde düşünmeye değmez mi?

    Yapılacak/yapılabilecek her şeye rağmen hiçbir zaman memnun olmayacak bir azınlık olacaktır. Ehh onlar da daha iyi yaşayacakları başka bir yer bulduklarında tercihlerini yapacaklardır sonunda.

    Evet ! Bir ‘Eve Dönüş Manifestosu’ na ihtiyaç vardır.

  18. Yazan:feridun Tarih: May 22, 2009 | Reply

    p.k.k denilen örgütün silahlı mücadeleye kalkışmasını sebebi ve müsebbibi TC. devletidir, burada teferruata girmiyeceyim, ve diyorumki. zararın neresinden dönülürse sonrası kar tarafıdır, T.C devleti istisnasız bir af çıkarmanın yanısıra geçmişte bu ülke için canını esirgememiş kürt kardeşlerimizden ayrıca özür dilemeli ve gerekli dosluk kucağını açmalıdır yoksa cumhuriyet dönemi sürecinde yapılmış hataların sonucu açılan yaraların kapanması mümkün olmaz diye düşünüyorum . bu konuda nice vatan hainliyiyle itham edilenlere dahi iadei itibar yapan bu devlet .kürt kardeşlerimize karşıda iadei itibar aypaya bence mecburdur ve geç kalınmış bir davranıştır, bu ülkenin her karış toprağında türkler kadar kürtlerinde payı vardır bunu kabullenmenin ülkemize kaybettireceyi hiç bir şeyi yoktur, ve tüm ülke olarak çok şey kazanırız diye düşünüyorum. saygılarımla. huzurlu günlere kavuşmamız dileklerimle,

  19. Yazan:asuman özbey Tarih: May 22, 2009 | Reply

    mehmet yılmaz bey,
    yazdıklarınız için teşekkür ederim. benim bir türk annesi olarak düşüncem;
    bir an önce barış için ne yapılması gerekiyorsa yapılsın! 1984’den beri bu topraklarda yaşanan “kardeşi kardeşe vurdurma”nın önüne geçilsin! af da çıksın, kimlikleri, dilleri tanınsın… yeter ki bu topraklarda kürtler de, türkler de daha fazla ACI yaşamasın…

  20. Yazan:A.Turan Güneş Tarih: May 22, 2009 | Reply

    KARAYILAN TESLİM OLMUŞTUR!

    Hasan Cemal’in Karayılan röportajını değerlendirdiğimizde: Murat Karayılan’ın ABD nin emperyalist planlarına teslim olmuş olduğunu görüyouz. Bu durum: Yüzyıllardır, kendi derebeylikleri için Kürtlerin kanını akıtarak, emperyalistlere hizmet eden Kürt ağa ve şeyhlerinden, PKK baronlarının farklı olmadıklarını bir kez daha gözler önüne sermiştir. Bu röportaj Karayılan’ın: kendi bekasını düşünen ve kendisine verilmiş rolü yerine getirmeye çalışan, çaresiz bir maşa olduğunun itirafıdır. Teslimiyet nedir? Neden kaynaklanır? Bir insanın aklını teslim etmesi ile bedenini teslim etmesi arasında bir fark varmıdır?

    M.Karayılan: konuşmasının muhtelif bölümlerinde defalarca “önce silahlar susacak” ifadesi ile güçsüzlüğünü, korkusunu ve çaresizliğini gizleyemiyor. Tehditkâr tavırlarının sadece blöften ibaret olduğunu gizleyemiyor. Çözümün PKK da olduğunu işaret ederken bile ; belirleyici olanın kendileri dışındaki unsurlar olduğunu itiraf ediyor. Türkiyenin AB üyeliğini silahsız çözümde bir güvence olarak gördüğünden; buna engel olan “ Avrupa Birliği’ni, özellikle Fransa ve Almanya’yı eleştiriyor. “, “ Çözüme büyük katkısı olur Amerika’nın…” diyor.

    Bunların yanına, Hasan Cemal in aşağıdaki değerlendirmesini koyduğunuzda; manzara ortaya net olarak çıkmaktadır.Hasan Cemal ne diyor:

    ”PKK’nın tasfiyesi konusunda Türkiye’ye destek veren güçler, Kürt sorununu silahlı mücadeleden kurtarmayı ve siyasi mücadeleye dönüştürmeyi planlıyorlar.”
    Kürtlere:“Silahla, adam öldürerek bir yere varamazsınız. Silahı bırakın, mücadelenizi parlamentoya taşıyın” diyorlar.
    Sivil itaatsizlik, dev gösteriler ve TBMM’deki faaliyetlerle, DTP’nin Türkiye Cumhuriyeti Devletini zor duruma sokabileceğine inanılıyor.”

    Kim “bu duruma inananlar”, kim bu siyasal çözüm önerisini öne sürenler, aba altından sopa gösterenler kim? Hasan Camal kimler adına bunları söylüyor? Hasan Cemal’in roportajında, görüştüğü kişiler: Eski DEP Başkanı Yaşar Kaya, Osman Öcalan, Azad isimli PKK lı bir genç, ismini vermediği bir kişi ve Karayılandır. Hasan Cemal bunların ağzından ABD nin uzun zamandır geliştirdiği bölgesel Kürt politkasını kamuoyuna dayatmaktadır. Bu dayatmaları sunarken, görünen manzaranın ipuçlarını da farkına varmadan vermektedir. Bu gün gelinen noktada gözüken manzara şudur:

    1.Barzani Kuzey Irak’ta tehlikeli bir PKK varlığını istememktedir. Kendi siyasal varlığı için PKK yı tehdit olarak görmektedir. Uluslararası konjüktürde terörü besleyen ve sınırlarına hâkim olamayan bir devlet görüntüsü vermekten kaçınmaktadır. Kendi kontrolünde ya da ABD nin kotrolünde, Türkiye ye karşı tehdit unusuru olmaya devam edebilecek kontollü bir PKK gücünden yanadır.

    2.ABD ,25 yıldır süren silahlı terör hareketi ile,küt ayrılıkçılığını: ayrışmaya yüz tutmuş bir toplum ve siyasal ve kitlesel tabanı oluşmuş bir siyasi hareket kıvamına gelmiş kabul ettmektedir. PKK silahlı hareketini daha fazla sürdürmenin bu aşamayı yıpratacağını, kitlelerin gerçekleri görerek gerçek zararlının ABD olduğu tespitini yapabileceğinden ve kendisine karşı duylan tepkinin düzenli bir direnişe yönelmesinden endişe etmektedir. Bu yüzden Irak’ta, PKK silahlı varlığını Barzani ve Türkiye’ye karşı kontrollü bir güç olarak sürdürmesinden yanadır. Bunun için PKK silahlı kadroların yönetiminde gerekli temizlik yapılmış, Cemil Bayık gibi muhalifler bertaraf edilmiş,Karayılan gibi yandaşlar ayakta tutulmuş,büyük yığınak yerleri ve üs bölgeleri hava bombardumanları ile kullanılmaz hale gelmiş, muhaliflerin elindek silahlı güçler dağıtılarak ABD ordusuna ve Peşmerge birliklerine peşkeş çekilmiştir.

    3.ABD, Irak’ta olduğu gibi Türkiyede’de kendi kontrolunda siyasal yetkileri olan bir yapılanmadan yanadır. Bunun için PKK terör tehdidini kullanarak Türkiye’yi siyasal çözüme zorlamaktadır. Son gelişmeler, kamuoyunu bu plana inandırma çalışmaları kapsamındadır.

    4.Türk Silahlı Kuvvetleri, PKK nın artık büyük tehdit oluştuacak bir silahlı güçte olmadığının tespitini yapmıştır. Sayın Başbuğ’un son beyanatından bu anlaşılmaktadır. Görülüyorki siyasi iktidar’da da bu tespit karşısında söyleyecek bir şey bulamamaktadır. Aynı zamanda: ABD nin telkinleri ile ,teröre siyasal çözümü, yalnız başına iktidarlarınca uygulamya konulabilecek cesarete de sahip değildir. Bunun için gerkli olan şartın AB tam üyeliğinden geçmesi ile daha da kolaylaşacağı inancındadır. Bu yüzden: AB üyeliğini engelleyen üyeler olarak gördüğü, Fransa ve Almanya’ya çatmaktadır.

    5.PKK penceresinden baktığımızda: Tüm kadroları ile PKK ve DTP emperyalist planın parçası olmayı sindirmiştir. Apo, bir süre önce gelişmeler karşısında artık benden bir şey beklemeyin, ben karışmıyorum mesajını verirken, emperyalist planlara kendi kişsel bekaları için razı olmuş olan DTP ve PKK nın dağ kadrosu; Apo’dan vaz geçmek istemiyor. Çünkü halk içinde onun sempatisini kullanmakta şimdilik yarar görüyorlar. Başta yolunu ayırmış gibi gözüken Apo, liderlik kompleksinden dolayı, kendisine biçilmiş olan rolü tekrer kabul etmiş gözüküyor. Ayrılıkçı terör hareketi liderleri ise: Empryalizme sunduğu hizmet karşısında, emperyalizmin insiyatifindeki burjuvalaşma sürecinden faydalanmaktan başka bir şey düşünemez hale gelmiştir.
    6.Türk basınının büyk bir kısmı ise, ABD nin planlarını destekleme pozisyonuna yatmış, kuyruk sallamaktadır. Hatta bu destek öyle ileri gitmektedirki; ABD bile buna hayret etmektedir. Hasan Cemal in roportajının bir bölümünde ilginç örnekler vardır. ‘Fethullahçıları İslam dünyasına Amerika sürüyor’ “PKK bastırılırsa Güneydoğu’da İran etkisi artar’ “İran benimle görüştü, Hizbullah’la çatışmamam için…”,“Kürtler bölgede ‘laik’ bir güç… Bu yüzden Talabani’nin KYP’sine, Barzani’nin KDP’sine ve PKK’ya dönük bölgesel alternatif, İslamcı akımlardır. Eğer bu noktaya dikkat edilmezse, yarın Türkiye’nin güneyinde İran’a dayanan radikal bir Şii kuşağı neden gelişmesin?” gibi ifadelerle, laik kesimin korkusu olan ABD destekli ilımlı islam tehdidi de öne çıkarılıyor. Yani :”ne olacak canım şeriat gelene kadar, Kürt kardeşlerimiz birazcık özerk olsun” kanısı topluma pompalanıyor.

    Yoksulluk,acı ve zulum yine Anadolu halkının kaderi olmaya devam ederken; Kürt vatandaşlarımızın kanı ile plazlanan terör baronları yeni işbirlikçi burjuvaları oluşturacaktır. Bu bir tahmin değil yaşanan hayatta görünen gerçektir.İşte Avrupa’da yaşayan terör elebaşlarının hayatı ,işte kuzey Irak taki eski terör liderlerinin mal varlığı.Türkiyedekiler ise gözler önündedir.Bu nedenle: Bu bölünme süreci halka değil; sadece emperyalistlerin
    çıkarlarına ve onların taşeronlarına hizmet edecektir…

    A.Turan Güneş

  21. Yazan:ali duman Tarih: May 22, 2009 | Reply

    25 yıldır bitmeyen savaşı sürdürmek anlamsız ve ülkeye ihanettir. Eski Gnkur.Bşk. Emekli Org.Yaşar Büyükanıt “tüm TSK girse Kandil’i bitiremez” diyorsa bitmeyecek savaşta ısrar etmenin türk ve kürt halklarına zarardan başka bir şey vermediği açıktır.
    Bir bilge’nin dediği gibi
    EN KÖTÜ BARIŞ EN İYİ SAVAŞTAN DAHA İYİDİR,
    ve
    KİMİNLE SAVAŞIYORSAN ONUNLA BARIŞIRSIN.

  22. Yazan:özgür Han Tarih: May 23, 2009 | Reply

    dağdaki adamlar evlerine girdilerde kim niye evine girdin mi dedi. devlet hepsinin kimliğini biliyormu ki, hayır, silahı bırakmak kesin çözümdür. siahı bıraksınlar ve Devlette onlara bir şans versin, yaşama şansı , insan olma şansı , her kesin hayatta pişmanlıkları vardır, her kesin hayatında hataları vardır. ancak en büyük hata ne dağdaki gençlerde nede askerliğini yapan çocuklarda, en büyük hata bu bölgeden rant elde edicem diye iki halkı birbirine kırdıran ve içleri sızlamyan bir takım güçlerde.her kes piyon savaşın bitmesini ancak bu güçler isterse biter. yoksa bu gün pkk gider yarın başka bir şey gelir. değişmez.

  23. Yazan:Serbilind@msn.com Tarih: May 23, 2009 | Reply

    PKK Türk Devleri Kendisi yaratigi…

    1921-1923 Anasaysinda Kürtleri Inkar edebilecek bir Politika yi uyugulaya biliyorsa.

    O zaman bügünde PKK geri dönüs ve afini gecici olarak iyimser yaklasir. Peki ilerde 1923 yilarini yasamacagimiz ne malum hepsini yaklayip zindanlarda öldürmecegi ne malum..

    Türkiye Kendi pKKsini kendisi yarati .13 bin Kürt Köyü yok oldu harita dan sildi..
    Halen bunun Tazminatini ödüyor.. Avrupa insan Haklarina..

    Türkiye Türkiye oldukca Sorunlarda sözülmez,.

    PKK istegi Af degildir afinda bir faydasi
    yoktur,,
    Ya onurlu bir yasam yada Ömür boyu savas.. Manntigi…

    Bir Gerilla Akrabasi olarak..
    Afin kesinlikle Kandirmaktan baska bir sey olmadigini iyi biliyorum..

    Doguya Yatirim yapilmaasinin Nedeni, Gidici oldugu icindir..

  24. Yazan:Sinan KOCAMAN Tarih: May 23, 2009 | Reply

    Geldiğimiz süreçte başta bölücü kürt oluşumu diye tabir edilen PKK dahil tüm Kürtçü unsurlar bağımsız Kürt devletinin olamamyacağına hem fikir oldular. PKK’nın dağdaki lideri diye tabir edilen Karayılanın son konuşmlarına ve mülakatlarına baktığınız zaman o da artık bölünmeden değil birlikten federal yapıdan yada daha geniş haklar içeren ortak bir sitemden bahsediyor. Hatta Türkiye’nin geleceğini düşündüğünü hatta bazı oluşumların, grupların Türkiye’ye zarar vereceği gibi saçma sapan yorumlar yapıyor. PKK ilk çıktığı dönemde de en güçlü olduğu 90’lı yıllarda da Türkiye’yi bölemeyeceğini biliyordu. İpleri o zaman Yunanistan, Suriye ve Avrupanın elindeydi finansıda o zaman zorla avrupadaki türkiye vatandaşlarından sağlanıyordu. Şimdi ipler Amerikanın elinde amerika türkiyeye karşı örgütü iyi kullanıyor 1999 da Öcalanın yakalanmasıyla uyuyan örgüt ABD’yle yaşanan teskere krizi ardından 2004 te yeniden hortladı. ABD kontolüne geçmesiyle örgüt daha realistik bir yapıya bütündü doğu ve güneydoğuyu türkiyeden koparamayacağını iyice anladı. Koparamaz çünki günümüzde türk-kürt evliliği 5 milyon civarında… iki toplum entegre olmuş iki kardeş toplum. Evet 1930 sonrası katı bir türkçü-milliyetçi çizgi benimsenmiş ve olumsuz sonuçlar olmuştur ancak 10 yıldır sadece kürtler için değil diğer kültürler için de ciddi demaokratik açılımlar söz konusudur. Bu açılımlarda birlik ve beraberliğimizi tehlikeye sokacak şekilde olmaması koşuluyla devam etmelidir ve açılımlar yaşana entegrasyonu artırıcı nitelikte olmalıdır.

    Eve geri dönüş yasasına gelince olaylara karışanlar yargılanmalı doğrudan affedilmemeli çünki bu yapılmazsa bu seferde şehit asker ailelerine ihanet olur. Ancak teslim olanların cezası indirimli olabilir. Hiç olaylara karışmamışlar direkt affedilebilir. Çünki onlarda insan nekadar çamura saplanmış olsalarda batağa batmış olsalarda kapılar onlar içinde ardına kadar açılmalı çünki kandırılmış, zorla götürülmüş beyni yıkanmış bir sürü genç var onlarda bu ülkenin değerleri onlarında ailesi umutla onları bekliyor öldüklerinde ardından göz yaşı döküyor. Onların kardeşleri ölülerinin ardından devlete ve devletine bağlı olan bizlere kin tutuyorlar belkinde intikam almak için dağa çıkıyorlar.

    AK Partinin 2002-2008 arası uyguladığı politikar sorunu çözme adına çok güzeldi ancak örgüt bu politikaların siyasi amaçlı olduğunu halka benimsetti örgüt yaptığı eylemler ve çatışma ortamıyla halkın etnik duygularını istismar ederek kendi siyasi oluşumunu 2009 seçimlerinde yerel yönetimlerde hakim kıldı.

    Örgüt şimdi dağılmak istiyor tamamen siyasi harekete geçiş yapmayı planlıyor. Sorun çözülsün diyor hatta çözüm adresleri gösteriyor. Siyasi temsilcileriyle gerekirse devletin onurunu kırmadan diyaloga geçilmeli gelişmeler iyi okunmalı bu kanlı oyuna son verilmeli… Çünki herkes bunaldı artık

  25. Yazan:fatih y. abbas Tarih: May 23, 2009 | Reply

    PKK ideolojisinin, Kemalist resmi ideoloji ve tarihcilikten bir farki varsa, belki mumkundur.

  26. Yazan:ali duman Tarih: May 24, 2009 | Reply

    Doğu Perinçek’in 90’lı yıllarda Apo ile ilk görüşmeyi yapmasını müteakip; pkk, ergenekon ile organizasyonlu terör eylemleri içerisinde yer almıştır. pkk’nın tasfiyesi öncelikle ergenekon’un tasfiye edilmesi ile ilişkilidir. Balkan savaşında İttihat ve Terakki, kontrolü altındaki subayları düşmana karşı savaştırmayarak (düşman Çatalca’ya kadar gelmişti) hükümetin yıkılmasını ve iktidarı ele almayı sağlamıştı, işte bu zihniyet pkk’yı devamlı kılarak, kendi varlığını devlete şart koşan ergenekon zihniyeti ile aynı zihniyettir. her iki zihniyetin ortak yanı kendi varlığı veya iktidarı için ihaneti içeriyor olmasıdır.
    ittihatçı zihniyetin artıkları olan darbeci, komitacı, çeteci ihanetçiler tasfiye edilmeden Anadolu topraklarına huzur ve barış gelmeyecektir.
    Ancak hala bu saatte ve üstelik te kendini “sol” sanan aymazların “siz ergenekon’a inanıyor musunuz” demeleri var ya, bu kadar cehalet ancak tahsille mümkün olabilirmiş gerçektende. Kemalizm bilinç yıkama merkezi haline dönüştürülmüş okul ve bilim yuvaları zihinleri bulandırmakta pek usta. Demekki Kemalizmin yapay göletlerinde beslenen, “besleme sol” böyle bir şey. ne dünya ile, ne entellektüellikle, ne enternasyonal ile, ne de evrensel sol ilkeler ile ilişkili olmak gibi bir derdi yok. ulusalcılığın sol’u da sağ’ı da aynı kapıya çıkıyor, üstelik ayan beyan mal meydanda chp ve mhp, al birini vur diğerine, ancak kendilerini de yırtsalar nafile, iplikleri pazara düştü artık, ülkeye barış gelecek, ister solcu geçinsinler, ister sağcı bu banal ırkçı ulusalcılardan bir katkı beklemiyoruz, gölge etmesinler yeter.

  27. Yazan:oğuz eren Tarih: May 24, 2009 | Reply

    Kürt Sorunu Ne ki! kürt sorunu diye gizli emellerle ülkemin birliğini beraberliğini tehlikeye sokacak hiçbir tavizi kabul etmiyoruz.meseleye kürt sorunu olarak bakacağınıza anadolu insanının sorunları olarak bakın.hırssızlıkları yolsuzlukları siyasi kayırmaları önleyin.tüm halkımızn ekonomik sosyal ve kültürel anlamda haklarını genişletin.kürt sorunu diye bir sorun yoktur hepimizin sorunları vardır.

  28. Yazan:engin Tarih: May 24, 2009 | Reply

    teror orgütü diye bişey yok pkk yok onlar bizim içimizde doğu anadoluda gündüz esnaflık yapan gece olunca dağa çıkıo tabi hepsi aynı değil ama çıkanları bize yetiyooo

  29. Yazan:Yaşar Tarih: May 24, 2009 | Reply

    ASLA AF YASASI FALAN ÇIKARILMAMALI HER SUÇ İŞLEYENİ AFFEDERSEK NERDE KALDI HUKUK DEVLETİ OLMAZ ÖYLE ŞEY AMA DEVLETİNDE ÖZ ELEŞTİRİ YAPMASINDA FAYDA VAR

  30. Yazan:oktay çıkmaz Tarih: May 24, 2009 | Reply

    Eve dönüş yasası yıllardır bu ülke de deneniyor ve başarisız olduğu ortada af ise kesinlikle imkansız ve olmaması gereken bir durumdur .Şu anda ki akp hükümeti zaten pkk nın isteklerını bir bir yerine getiriyor ama kanımca akp bir af çıkaracak ve bu pkk yı daha güçlü konuma sokacaği gibi ülkeye bir dinamit çakacak.Malum şu an türkiyemizde müthiş bir istihbaratlar savaşı mevcut artık dış güçlerin kuluçkadaki yumurtada bulunan libos yazarları ve din baronları yumurtalarından çıktılar artık abd nin orta doğu projesıne hizmete tam hız ile başladılar ve bu planlardan birisi ise ülkemizde doğuda federe bir kürt oluşumu kuzey ırakta ise bağımsız bir kürt devleti bu gidişat devam ederse ülkemiz 2025 yılına kadar bölünecek ve bununda planları çoktan ortaya kondu akp hükümetide bunun bir parçası ama ülkede pkk yi tasfıye olmayacak ılımlı islam projesı ve kürt ayaği aynı anda paralel şekilde yürütülüyor

  31. Yazan:akran Tarih: May 25, 2009 | Reply

    Devletin ayıbi bence
    bu güne kadar çapulcuları bitiremedi
    bir nevi kurtulmak istiyorlar. af demek bence intihar demektir. Çünkü arkası gelmez

  32. Yazan:ali duman Tarih: May 25, 2009 | Reply

    Bu ülkede bazın insanların, bazı zihniyetlerin çok komik olduğunu göreceksiniz, zira bunu sürekli görmekteyiz.

    dünden bugüne çok hararetli bir şekilde affa karşı mücadele verenlerin, çok yakında affın (hatta apo’yu da kapsayacak şekilde) en hararetli savunucuları olacaklarını göreceksiniz, hemde tekmili birden, tabi bir farkla çıkacak olan af yasasına (o zaman hüküm giymiş olacaklar) ergenekon tayfasının da eklenmesi koşuluyla. bekleyin ve görün.

    mesala bu zat-ı muhteremler düne kadar çok kesin ve net bir şekilde “vatana ihanet suçlaması haricinde cumhurbaşkanı yargılanamaz” demiyorlar mıydı? şimdi ne diyorlar, kemde küm ve dahi “neden olmasın canım, ABD Başkanı yargılanıyorda, Cumhurbaşkanı neden yargılanmasın” diyorlar mı, demiyorlar mı? komiksiniz kardeşim komik. (sahtekarsınız, iki yüzlüsünüz, çiftestandartsınız desem daha mı iyi olacaktı???)

  33. Yazan:kadir çevik Tarih: May 26, 2009 | Reply

    ey türkıyede yasayan gencler,bu dava öyle basit bi şekılde başlamadı ve kolay bitmez gibi görünüyor.sebeplerı ise tarihte yıllarca beraber yasadık beraber savaştık türk milletine gövendik beraber yaşamayı tercih ettik peki türkler ne yaptı?gücümüzden faydalanıp sırt üstü yere vurdu sizi bıtiririz dediler ama nereye kadar vuruldukca çogaldık yaralandıkca savaştık.bize ettiginiz zülümlerin bedelini istemedik sizden insanca yaşamak istedik ama yine diyoruz insanlık kazansın

    diyoruz.her can bizim icin önemlidir yanmasın canlar,dökülmesin kanlar.yeter artık insafsızlar,

  34. Yazan:cihan filikci Tarih: May 27, 2009 | Reply

    bence eve donus yasasi yapilsa da yapilmasada fark edecek bir durum olmaz. ilk once pkk ve kurt hareketini nicin neden daglarda bu mucadeleyi verediklerini anlamak lazim. dagdaki pkk gerillarini dunya basininda terorist ilan edip ve kurt hareketini kabul etmeyip, eve donus yasasini cikartip, kurt realistini kabul etmeyip, bunun eve donus yasasina bir yarari olcagini sanmiyorum. saygilar

  35. Yazan:Av.İskender Kazaz Tarih: May 28, 2009 | Reply

    En iyi çözüm af değildir.Af istemek gaftır.Gaflettir.İmparatorluklarımız bu gafı yaptı ve göçtü.Şimdi Cumhuriyetimizi de göçtertme operasyonunun son aşamasına geldiler.Hala uyanamadık.Eşikya ile barış olmaz.Dağda da,bağda da eşkiya eşkiyadır.T.C. Vatandaşı olan eşkiya önce silahını bırakıp yargı önüne gelsin aklansın ya da ceza alsın.Sonra affı düşünürüz.T.C. Vatandaşı olmayan kiralık katiller yaşasa da olur yaşamasa da.Bizim için önemli değil.Mevcut hükümet bu gafleti göztermez inşaallah.Ayakta kalabilmemiz için ödün veren devlet değil,kararlı devlet olmaktır.Kararlı devlet de T.C.’nin kuruluş temeli olan Dilde,fikirde,işde birlik ilkelerini sonuna kadar savunan devlettir.Türkiye Cumhuriyeti Türk Milletindendir,Garp Medeniyetindendir,İslam ümmetindendir.Bina aleyh başka devletlerin direktifleri ile,telkinleri ile hükümet etmek değil,doğrudan milletin istekleri doğrultusunda hareket etmektir.Bir avuç ne edüğü belirsiz kişinin ver kurtul anlayışına teslim olmamak gerekir.Tarihi fırsat eğer bu saydıklarımın dışında teslimiyeti ifade eden bir takım siyasi kararlar ise çekin kuyruğundan gitsin.Daha çok acılar ve soy kırımlar yaşayacağız demektir. Balkanlardan,Kırımdan,Arap ellerinden Ana yurdumuza kaçtık ,yollarda telef olduk ama özgürlüğümüzü de yaşadık.BU kez kaçacak yerimiz olmayacak.Bu biline.Kısacası Af maf yok,kuzu kuzu silah bırakıp Türk adaletine sığınsınlar,akrabalarına huzurlu ortamı sağlasınlar hele ,onsand sonra durum değerlendirmesi yaparız.

  36. Yazan:ersoy Tarih: May 28, 2009 | Reply

    Terörle pazarlık dahi sözkonusu olamaz bu bir yönetim zafiyetidir.Eve dönsünmüş ya peki şehitler nezaman eve dönecek.Bu kadar annenin nezaman acısı dinecek
    kürt açılımıymış neyin açılımı kimin hakkı yahu cumhur başkanı olabiliyor bir kürt vatandaşı halamı neyin açılımı kimin hakkı.

  37. Yazan:erol Tarih: May 30, 2009 | Reply

    kesinlikle hayır tabiki böyle bir yasa olamaz sen bu vatanın halkına askerine polisine silah sıkacaksın sonrada af dileyeceksin unutmamak gerekir ki bu vatanın ekmeğini yiyip te ihanet edenler ölümle randevu almış demektir…

  38. Yazan:neriman cabuk Tarih: May 30, 2009 | Reply

    Degerli arkadaslar,

    Terörün anlami yildirma metodudur. Kimi ve ne icin yildiriyorlar diye bir soruya eger gercek anlamda bir cevap aramak istiyorsak, meselenin köküne giderek, kaynadindaki var olan problemleri görüp, sakatliklarin giderilmesi saglanmalidir.Bunun icinde bu olaylarin yöneticileri ile masaya oturarak, makine carkindaki kirilma noktalarini bulup, iyice kaynak yaparak, carklari saglamlastirmak gerekir. Insanin dogasinda, ne yazikki bizdede biraz fazla olan(gururumuza düskünlügümüzden)diklenme devam ettigi müddetce, mutabakat saglanirmi? HAYIR
    Öyle ise gercekci ve kalici carelerin aranmasi gerekmektedir. Simdi ben, benim fikrime aksi fikirde olan arkadaslara su soruyu soracagim.
    Insanlari ötekilestirmeden, terör icin harcanan bunca paranin yarisi kadar hükümet dogu anadoluya harcasaydi bunlar olurmuydu.? Bana göre ASLA. Simdi hükümetin icinde halen demokrasi ve baristan yana cözümlerin ancak diyaloglarla olacagi, iki taraf icinde bariscil yol diye feryat eden insanlari, bos borazan gibi dinleyen, hatta elini vermemekle cok büyüklük yaptigini zannedenlere, bu durumu onlar yasasalardi acaba aynimi düsüneceklerdi. Kendi davranislarini, kendilerine davrananlara, hangi duygularla bakacaklardi.?
    Bana göre Geri dönme yasasi getirilmeli ancak, liderlerin iknasindan sonra olmalidir.Su kanalina akan mikrobun (Düsmancil fikirlerin)kaynadi kurutulmadan, suya mikrop az karisiyor, cok karisiyor tartismasi ne bir sonuc nede basari saglar kanaatindeyim.

  39. Yazan:fatih Tarih: Haz 1, 2009 | Reply

    Eve dönüş yasasının bir fayda getireceğini zannetmiyorum.bu mümkün değil,sonuçta dışa bağımlılık olduğu sürece ve bu ülkenin stratejik bir konuma sahip olduğuda düşünülürse,yeraltı kaynakları ve zenginlikleri tüm dünyanın ağzı sulanarak baktığı bir ülkeyiz..böyle oluncada ülkemizi bölerek pay alma çabalarıda göz ardı edilemez.dün asala vardı bugün pkk,pkk biter yerine yine kin ve nefretle dolu ülke üzerine bölme politikası oynayan dış mihrakların başka bir örgüt salıverme projesi ortaya çıkar.binlerce vatan evladının hesabını kim verecek,ocağına ateş düşenlerin yüreğine kim su serpecek,daha başka projeler düşünülmeli,eve dönüş yasasının uygulanması daha farklı örgütlenmeleride beraberinde getirecektir.bugün dağa çıkıp,köy basan, acımadan çoluk çocuk katleden,ekmeğini yediği suyunu içtiği vatanını korumaya çalışan 18 aylık askerine kalleşçe pusu kuran ve şehirlerde canlı bomba korkusu yaratarak suçsuz binlerce insanın hayatını kaybetmesine sebeb olan amacının ne olduğunu dahi bilmeden,koskoca bir devlete kafa tutan bu teröristler için,sizler insan diyebilirsiniz..ama bence insanlıktan çıkmış,gözünü kan bürümüş vatan haini ile pazarlık edilmesi söz konusu dahi edilmemeli,yaşadığımız bu toplumda benimle aynı haklara sahip olmalarına rağmen,bunu farklı bir sorun olarak ortaya koyan ve bu sorunu silah ile çözmeye çalışan zihniyetten ne yapılırsa yapılsın fayda gelmez..bu terör bir şekilde bitirilmeli ama bu yasa ile değil,T.C devleti büyük ve güçlü bir devlettir.dünya bunun farkındadır.onun için kaleyi içerden feth etme çabasındadırlar.bu yasanında yine onlardan çıkmadığı konusunda bir garanti varmı?

  40. Yazan:Mehmet Dalmaz Tarih: Haz 2, 2009 | Reply

    Sizin kim olmanız da benim çin çok önemli deil sizemi düştü. PKK’nın Affedilmesi beim Irıma ve ülkeme saldırana birdeM karanfil verelim.. kendinize gelin bu işin tek çözümü şu şekilde olur.,Dişe diş göze geöz bir türk’e bin PKK’lı

  41. Yazan:savaşkan Tarih: Haz 2, 2009 | Reply

    terörün ilk yıllarında
    o bölgede yaşayan görev yapan biri olarak
    tamamer karşıyım.
    bir insanı korkunuzdan af edersiniz
    yada büyüklüğünüzden.
    önce biz hangi katogoride görüyoruz kendimizi
    ona karar vermeliyiz.
    kürt kardeşlerimize iş düşüyor.
    öncelikle onlar kararlarını verecekler.
    ülkelerini üzerine oynanan oyunların
    farkında olarak
    düşmanın yanında olmamaları lazım.
    ÇÖZÜM kardeşlerimizde.
    dönmek isteyen zaten döner.
    dönenlerinden kapsamlı devlet güvencesinde olduğunu herkes biliyor.
    yani TEK ÇÖZÜM KENDİ ARALARINDA T.C BİAD EDENLER ETMEYENLER BELLİ OLACAK.
    ETMEYENLER VE DESTEKLEYENLER
    KURULU FASON DEVLETLERİNİN SINIRLARINA GEÇMEK ZORUNDALAR.

  42. Yazan:AYTAÇ ÇELEBİ Tarih: Haz 6, 2009 | Reply

    Arkadaşlar doğuda yaşayan birisi olarak kürt sorunu diye bişey yoktur doğuda Türk sorunu vardır. Ben Tunceli doğumlu bi Türküm tuncelide benim gibi 10 bin TÜRK var.Burda azınlığız diye sözü geçmeyende ezilende Türklerdir PKK burdaki Türk nüfuzu kaçırmak için Türk köylerini basıp bir çok vatandaşı katletmiştir buna rağman koruculuğun çıkmasıyla PKK ya karşı direniş göstermiş pertek ve çemişgezekte varlıklarını devam ettirmişlerdir PKK nın iskan politikası hala devam etmektedir askeri tutanaklara baksınlar biçok kürt vatandaş PKK ya burda destek verip Türk nüfusun üstüne göndermiştir ama buralarda ölen halk türk vatandaşı ezilen halk kürt oluyor nasıl oluyorsa anlayamadım.AKP nin oy kaygısı pkk ya fırsat vermiştir pkk Türkiye cumhuriyeti ordusunun yıprandığını düşünmekte olup mayınlı saldırılarını arttırmıştır ölen her vatandaşın üzerinde AKP nin vebali vardır ülke otonomiye federe devlete doğru ilerlemekte burdaki yada tüm doğudaki Türk halkının sonunu düşünemiyorum.

  43. Yazan:Mücahid AYDEMİR Tarih: Haz 6, 2009 | Reply

    Türkiye şu son 40 yılda bir şeyi başardı aslında.Bir terör örgütüne farkında olarak veya olmadan bir ‘dayanak’ yarattı.Dünyada hiçbir terör örgütü arkasına bir etnik grub, siyasi topluluk, veya bir ‘dini temelleri’ almadan varlığını sürdüremez.PKK kurulduğunda amacı buydu.Arkasına ‘Kürt halkını’ almak.Ve bunun yolu ayrımcılığı, fesadı körüklemekten geçiyordu.Bizler onları taşlayarak bir kenara iterek ‘insan olduklarını unutarak’ yıllar boyu ayrımcılık politikası uyguladık.Onları anlamadan, onlara angaje olmadan, yorumlamadan bir kimseyi etnik gruba dahil diye yapmadığımızı bırakmadık.Ama bilemedik ki eğer bizi Allah (c.c) orda yaratsaydı aynı şeylere maruz kalcaktık.Onlara ‘tamam siz böylesiniz siz bu sunuz veya şu sunuz’demek bile sosyal bilimler felsefesine göre saygısızlıktır.(Brain Fay)Asıl olan onları anlamak, dinlemek, neden böyle yaptılarını yorumlayıp eleştirmektir.Bugün bile hala benim anlayamadığım birşey var.Bu terör örgütüyle o kadar bağdaştırdık ki gazetelerde, televizyonlarda, olay hâla ‘Kürt Sorunu’ diye halka sunuluyor.Olay bir ‘Kürt Sorunu’ mu yoksa bir terör örgütü sorunu mu ? Siz bırakın ‘leş’ kelimesini kullanmayı bu başlığı okuyan bir gencin bile psikolojik durumu vâhimdir.Olaya ‘Kürt Sorunu’ demek ‘eğer Kürtsen sorunsun’ demekle anlamdaştır.Lütfen bu konuda duyarlı olunsun.Olay bir terör örgütü sorunudur.Yunan Elefterotopia gazetesine göre birçok Yunan PKK dahilinde aktiftir.Sonra benden bir ‘ben’ olan ‘kürt’ kardeşim için ‘kürt leşleri’ veya ‘Kürt Sorunu’ diye manşet atılır.Bu olay böyle olmaz.Bununm yanındada yıllardır yapılanların günahı PKK tavizler vererek de çıkartılamaz.Bu günlerde devlet büyüklerimizin bu noktaya dikkat etmeleri lazım.Şunu unutmayın çoçuk yetiştirmek ona sadece para vermek değildir.Onun sevgiye en azından saygıya ihtiyacı vardır.Ondan sonra o para da istemez zaten….
    Mücahid Aydemir.

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin