RSS Feed for This Post

Hepimiz Türk’üz

… Bu makale ilginizi çektiyse…

Türk milliyetçiliği birleştirir mi yoksa parçalar mı?

 İllâ ki bir tutkal/çimento mu gerekiyor? Milliyetçilik tutkalı adil ve müreffeh bir düzene alternatif olabilir mi? Adaletin, hukukun hâkim olmadığı ortamlarda Türklerin kardeşliği ne işe yarar? Belki de Türk Milliyetçiliği diğer milliyetçilikler gibi yok olmaya mahkûm bir söylem. Çünkü var olmak için “ötekine” ihtiyacı var. Ötekileştireceği bir grup bulamazsa kendi içinden “zayıf” bir zümreyi günah keçisi olarak seçiyor. Kürtler, Hıristiyanlar, Eşcinseller, solcular…150 sayfalık bu kitapta Türk Milliyetçiliğini sorguluyoruz. Müslüman ve milliyetçi olunabilir mi? Türkiye’ye faydaları ve zararları nelerdir? Milliyetçiliğin geçmişi ve geleceği, siyasete, barışa, adalete etkisiyle. Buradan indirin. 

 

Türkiye bölünür mü?

“Bebek katili! Vatan haini!…” PKK terörünü lanetliyoruz ama devlet eliyle işlenen suçlara karşı daha bir toleranslıyız.  “Kürtler ve Türkler kardeştir” diyenlerin kaçı “sen benim kardeşimsin”  demeyi biliyor Zaza, Sorani, Kurmanci dillerinde? Ülkemizin terör sorunu ne PKK ne de Kürt kimliğiyle sınırlanamayacak kadar dallandı, budaklandı. Bazı temel soruları yeniden masaya yatırmak gerekiyor: (*) Kürtler ne istiyor? (*)  İspanya ve Kanada etnik ayrılıkçılıkla nasıl mücadele etti? (*) PKK ile mücadelede ne gibi hatalar yapıldı? (*) İslâm ne kadar birleştirici olabilir? Töre cinayetlerinden Kuzey Irak’a terörle ilgili bir çok konuyu ele aldığımız 267 sayfalık bu kitabı ilginize sunuyoruz. Buradan indirin.

 

Türkiye’nin Ulus-Devlet Sorunu

Devlet gibi soğuk ve katı bir yapı bizimle olan ilişkisini hukuk yerine ırkımıza ya da inançlarımıza göre düzenleyebilir mi? GERÇEK hayatı son derecede dinamik ve renkli biz “insanların”. Birden fazla şehre, mahalleye, gruba, klübe, cemaate, etnik köke, şirkete, mesleğe, gelir grubuna ait olabiliriz ve bu aidiyet hayatımız boyunca değişebilir. Oysa devletimiz hâlâ başörtüsüyle uğraşıyor, kimi devlet memurları “ne mutlu Türk’üm” demeyenleri iç düşman ilân ediyor, Sünnî İslâm derslerini zorla herkese okutuyor… Bizim paramızla, bizim iyiliğimiz için(!) bize rağmen… Kürt sorunu, başörtüsü sorunu, Hıristiyan azınlıklar sorunu… Bizleri sadece “insan” olarak göremeyen devletimizin halkıyla bir sorunu var. Türkiye’nin “sorunlarının” kaynağı sakın ulus-devlet modeli olmasın? 80 sayfalık bu kitap Kurtuluş savaşı’ndan sonra Türkiye’ye giydirilmiş olan deli gömleğine işaret ediyor.  Ne mutlu “insanım” diyene! Kitabı buradan indirin.

Trackback URL

  1. 12 Yorum

  2. Yazan:özlem Tarih: Nis 18, 2009 | Reply

    Bayildim karikature.:))

  3. Yazan:amarat Tarih: Nis 18, 2009 | Reply

    Azerbaycan’da ve diğer türki cumhuriyetlerde ne diyorlarki merak ediyorum. Hepimiz azeriyiz mi diyorlar yoksa hepimiz türküz mü diyorlar ?

    Bizimkilerin belkide türk üst kimligini benimsemeleri yurt dışına açılmak içindir ? Şaka yaptım :=)

  4. Yazan:Serkan Çekiç Tarih: Nis 18, 2009 | Reply

    Şu uzaylılarlada bi muhabbet kuramadık meraba-meraba başka bişi yok.

  5. Yazan:Serkan Çekiç Tarih: Nis 18, 2009 | Reply

    Bildiğim kadarıyla özbekler kendilerine özber, kırgızlar kırgız, tatarlar tatar diyor. Herkesin kendini türk olarak gördüğü falan yok biz farklıyız diyorlar ama akraba olduğumuzu kabul ediyorlar.(İstisnalar olabilir) Bu herkesin kendini türk kabul ettiği falan turancıların ortaya attığı bi iddia.Farklı olduklarını savunuyo çoğu.Pekte temelinin olmadığı turancılığın akıbetinden anlaşılıyordur zaten.

  6. Yazan:mer'A-KIL Tarih: Nis 18, 2009 | Reply

    Ulus devlet yapımızın temelinde; vatandaşlık esasına dayanan düşünce yer almaktadır. Bu düşünce; ırksal, etnik ve dinsel öğelere kesinlikle bağlı değildir, bağlanmaya çalışılması da olumlu sonuçlar doğurmaz.
    * *
    Bu anlayış çerçevesinde; Türkiye’nin bütün vatandaşları “Ne Mutlu Türküm” ve “Ben Türk Ulusunun Bir Ferdiyim, Vatandaşıyım” demekten çekinmemeli ve onların bu konudaki tereddütleri de giderilmelidir.

    x x x ?

    Irak’ın kuzeyindeki oluşum ise diğer bir gerçektir. Bu oluşum Irak’ın toprak ve siyasi bütünlüğünün aleyhine gelişmemelidir. Bu nedenle, başlangıçtan itibaren savunduğumuz gibi, Kerkük’e özel bir statü verilmesi çok önemlidir. Aksi durumlar herkes için Irak’taki durumu daha da içinden çıkılmaz bir duruma getirebilir.
    Böyle bir durumda, Irak’taki soydaşlarımız olan Türkmenlerin çatışan taraflardan biri haline gelmesi Türkiye için diğer bir endişe kaynağıdır.

    28 Ağustos 2008 İ.B görev teslim konuşmasından içerik bakımından =14.04.2009 denilebilir

    Sınır içinde vatandaş,sınır dışında soydaş Türk nasıl olunuyor merak etmemek mümkün değil!

    Ulus devlet yapımızın temelinde vatandaşlık esasına dayanan düşünce varsa ve bu ırksal, etnik ve dinsel öğelere bağlı değilse bir başka “ulus devletin vatandaşı” sadece soydaş oldukları için nasıl olur da Türkiye devleti için endişe kaynağı olabiliyor?

  7. Yazan:Haldun Tarih: Nis 19, 2009 | Reply

    Avrupa Krallıkları daha 1300’lü yıllarda akrabalık ilişkileri kurmaya başlamıştı. Alman Hapsburg Ailersi tüm Avrupa Krallıkları ile akrabalık ilişkileri kurarak Birleşik Avrupa hedifini gerçekleştirmeye çalışıyordu. Amaç Avrupa içlerine devam eden Türk akınlarının ve Avrupa’nın İslamlaştırılmasının önlenmesi idi. Osmanlı bu planı yaklaşık 300 sene geciktirdi. Sonunda AB kuruldu.
    ABD onlarca ırkın yerli ırkları yok etmesi ile kurulan eyaletler bütünüdür. Birleşik Devletler ideolojisi ile Dünya İmparatoru oldu. Nasıl ki AB’nin birşelme temelinde Siyonist İdeoloji vardır aynı şekilde ABD’nin kuruluşunda da aynı ideoloji vardır.
    Bizim aklı evvel Dincilerimiz bunları hiç görmez de binlerce yıldır aynı toprakları paylaşan Türkleri bile inaçlarına, kabilelerine, boylarına göre bile ayırırlar. ABD’de yaşayan herhangi bir ırka mensup vatandaşın “Ben ABD!liyim

  8. Yazan:Haldun Tarih: Nis 19, 2009 | Reply

    Avrupa Krallıkları daha 1300′lü yıllarda akrabalık ilişkileri kurmaya başlamıştı. Alman Hapsburg Ailersi tüm Avrupa Krallıkları ile akrabalık ilişkileri kurarak Birleşik Avrupa hedifini gerçekleştirmeye çalışıyordu. Amaç Avrupa içlerine devam eden Türk akınlarının ve Avrupa’nın İslamlaştırılmasının önlenmesi idi. Osmanlı bu planı yaklaşık 300 sene geciktirdi. Sonunda AB kuruldu.
    ABD onlarca ırkın yerli ırkları yok etmesi ile kurulan eyaletler bütünüdür. Birleşik Devletler ideolojisi ile Dünya İmparatoru oldu. Nasıl ki AB’nin birşelme temelinde Siyonist İdeoloji vardır aynı şekilde ABD’nin kuruluşunda da aynı ideoloji vardır.
    Bizim aklı evvel Dincilerimiz bunları hiç görmez de binlerce yıldır aynı toprakları paylaşan Türkleri bile inaçlarına, kabilelerine, boylarına göre bile ayırırlar.
    AB’ye girmek için cabn atarlar da Galiçya’dan Moğolistan’a 200 Milyon Türkün birliğini Turancılık, kafatasçılık olarak tarif ederler.
    Emin olun ki bu düşüncenin arkasında Siyonistler vardır. Mason beslemesi Celalettini Afgani vardır. İngiliz Lawresn’in halefleri bile bunlar kadar Türk Milletinin düşmanı değildir.
    Atatürk’ün uğraştığı Dinciler işte bunlardır. Ne derseniz deyin bunlara kar etmez. Çünkü onlar Kuran’daki Allah’a ve Peygamber’e değil Pentagondaki efendilerine inanırlar.
    Bunların ne olduğunu anlamak için küçük bir araştırma yapın. Göreceksiniz ki bunların söylediklerinin aynısını para neredeyse orasını vatan bilen Liberaller ve Komünistler söylüyor.
    Bunlar öte tarafta aynı şeyi söyledikleri gruplarla halkedilecek kavimdir…

  9. Yazan:Ali Duman Tarih: Nis 19, 2009 | Reply

    Bulgaristan’da yaşayan Türklere, her gün “Ne mutlu Bulgarım diyene” deyişi ant olarak söyletilse, “Bulgaristan’da yaşayan herkes Bulgar’dır” dayatılsa, soydaş dediğimiz bulgar türkleri bu işin neresinde olacaklar, ülke içinde herkes “Türk”, yurt dışındakiler ise “Soydaş türk” kendine hak gördüğünü, başka ülkeye hak görmeme gibi bir iki yüzlülüğü içinde barındırmasıyla zihniyetin yanlış olduğu nasılda sırıtıyor, kendini ele veriyor. nafile bir uğraş ve enerji kaybı, sırf bu zihniyet yüzünden bu ülke 1 trilyon dolarını kaybetti, böyle bir anlayışın yaşadığımız çağda tutunabilme şansı yoktur, olamayacaktır da, resmi ideolojinin muflis siyaseti olan “kürt’leri türkleştirme” politikasından çok açık belli olmuyor mu? bu çağdışı siyasetin hala savunucularının olması, bunun için abuk subuk ipe sapa gelmez bir takım demogojiler üretmeye gayretleri, üstelik te bu iflas etmiş görüşün savunucularının okumuş/tahsilli takımı oluşu, Şems’in “ilmi hayra yorulmayacaksa, cahil kalmak evladır” deyişindeki haklılığa bu denli bir başka örnek bulunamazdı herhalde.

  10. Yazan:mer'A-KIL Tarih: Nis 19, 2009 | Reply

    Harun bey,
    Kusura bakmayın ama bilgisizliğimden olsa gerek yazmış olduklarınızın bazılarını anlamakta zorlandım.Belki de sırf bu nedenle sizi tamamıyla yanlış anlamış olabilirim.Size soracağım bir kaç soruya cevap verebilirsiniz varsa bir yanlış anlamam belki telafi edebilirim.

    Birleşik Avrupa hedefi için akrabalık ilişkileri ne üzerinden gelişiyordu;din,ırk?

    Nasıl ki AB’nin birşelme temelinde Siyonist İdeoloji vardır aynı şekilde ABD’nin kuruluşunda da aynı ideoloji vardır.

    Avrupa’nın korktuğu için müttefik olduğu, dil,ırk,boy,kabile bakmaksızın bir imparatorluğun bağlayıcı unsuru olarak Osmanlı’ya siyasal kontrol imkanı da sağlayan “İslam” dininin gücünden benzer bir ideolojiye mukavemet kazandırmak üzere yararlanılamaz mıydı?AB ve ABD’nin bugünkü gücü ile var olabilmesinin sebeplerinden biri olarak, Osmanlı imparatorluğunun (üstelik ırkları yok etmeden) kendilerinden önce akıl ederek,elde etmeyi başarabildiği böyle bir temsili güç olarak hilafet’in terk edilmesini göstermek mümkün olabilir mi?

    Tüm ırkları birleştiren böyle bir İslami İdeolojiyi benimseyenleri mi acaba siz “dinciler” olarak tanımladınız?

    İngiliz Lawresn’in halefleri bile bunlar kadar Türk Milletinin düşmanı değildir.
    Atatürk’ün uğraştığı Dinciler işte bunlardır.

    Eğer sizin kastettiğiniz dinciler yukarıdakiler değilse ve siz Türk milletini,eleştirdiğiniz şekilde inanç ayırımı yapmaksızın tamamıyla İslam inanı olarak da kabul etmiyorsanız “Türk Milletinin düşmanı” olarak Atatürk’ün uğraştığı dinciler kimlerdi o zaman; bugün T.C vatandaşı olarak hala bu topraklarda yaşamakta olan Yahudi yada Hıristiyanlar olabilir mi?

    Bizim aklı evvel Dincilerimiz bunları hiç görmez de binlerce yıldır aynı toprakları paylaşan Türkleri bile inançlarına, kabilelerine, boylarına göre bile ayırırlar.

    Siz” binlerce yıldır aynı topraklarda yaşayan Türkler” derken (Atatürk,Türk milleti,düşman kelimelerinizden anladığım kadarıyla) sadece T.C vatandaşlarını kastetmiyorsunuz.Bu durumda geniş bir coğrafyayı kasttederek,“Türk milletini”, dincileri düşman kabul eden(Atatürk’e atfınızla)bir “ırkın mensubu” olarak görüyorsunuz demektir.Aynen Avrupalının 1300 lü yıllarda ikame etmeye çalıştığı bir “akrabalık bağı” gibi.

    Yorumunuzun en başında yazmış olduklarınza dönerek sormam gerekiyor; Türk birliğinin var olmasının arzu edildiği topraklarda Hıristiyan-Türkler,Yahudi-Türkler vb.düşman olarak mı ilan edilecekler?Ki inançlarından dolayı düşman ilan edildikleri taktirde bu sebepleri nasıl bertaraf edilecek?

    Bunlar öte tarafta aynı şeyi söyledikleri gruplarla halkedilecek kavimdir…

    Bunu İslam dini inanı bir Türk olarak mı yazdınız?Ve maalesef bu durumda siz,“Türkleri bile inançlarına göre ayıran dincilerden” olmuyor musunuz?

    Tüm Türk ırkı Müslüman olmadığına ve Müslüman olanları da sizinle aynı ideolojiyi paylaşmadığına göre bu “ırk birliğinin” amacı ne olacak?

    ABD onlarca ırkın yerli ırkları yok etmesi ile kurulan eyaletler bütünüdür….

    Türk birliği hedeflenirken geçilmek istenen yollardan birinin bu olduğunu ima bile etmek istemediğinizden eminim ama ırk üzerinden oluşturulmaya çalışılan her birlik maalesef siz ne kadar aksini iddia ediyor olsanız da “düşmanlarınızı” ilan ettiğiniz anda kafatasçılığa doğru gidiyor demektir.

  11. Yazan:proudhon Tarih: Nis 19, 2009 | Reply

    Harika bir karikatür. Uzun süredir bu kadar güldüğümü hatırlamıyorum ama o kadar çok güldürdü ki artık ağlamaya mı başlasam diye de düşünmüyor değilim. Koparık bir milletiz biz. Ya koparılmışız ya da bizzat kendi isteğimizle kopmuşuz. Ama bir kopukluk var gezegenle aramızda. Biz öyle kendi halimizde yaşıyoruz herşeyden kopuk. Küresel ısınma var diyorlar. Bana ne. Ben seninle aynı küreden değilim diyoruz. Neden? Çünkü biz TÜRK’ÜZ. Bizi kesseler acımaz. Peki ya birey olan biz. Çaycı Mehmet. Ev hanımı Nalan. Bakkal Kamil efendi. Sen. Ben. Beni kesseler acır. Yani bazen kesiyorlar ve acıyor. Demek ki etim ve canım diğer küreden olanlardan farklı değil. Yani kesince acıyor. O zaman ben Türk’lüğü yanlış kullanıyorum. Yarama merhem olmuyor. Çünkü evet Türk’üm ama ondan önce insanım. Yani en üst Kimliğim insan. Türk olmayan herkese selam olsun. Ben dostum.

  12. Yazan:MY Tarih: Nis 19, 2009 | Reply

    @proudhon,

    walla ben de yorumunuza bayildim, hadiseyi oraya yani “Çaycı Mehmet. Ev hanımı Nalan. Bakkal Kamil efendi” noktasina odaklayabilsek gerçekten çok güzel olacak hersey 🙂

  13. Yazan:proudhon Tarih: Nis 20, 2009 | Reply

    @ MY
    Vallahi ben kendi adıma oraya odaklanmaya çalışıyorum bütün engellemelere rağmen. Yani istedikleri kadar baraj kursunlar, ben bu frikiği gol yaparım. Bu arada yazdıklarınızın birçoğunu okudum. Ben yazsam noktası, virgülü bile aynı olurmuş gibi geldi. Efendim saygılar. Duygularımıza tercüman olduğunuz için.

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin