RSS Feed for This Post

Yeni Kitap: Efraim, İbrahim Becer

Yazar olmanın tadına ilk nerede vardın deseler, cevabım tereddütsüz Derin düşünce olurdu. Uzun bir zaman yazarlığını yaptığım, aralarında kitap tanıtımları da olan sayısız yazıya imza attığım bir mecra olmuştur Derin Düşünce. Yine de itiraf etmem gerekirse, insanın kendi yazdığı bir kitabı anlatması hiç de kolay değilmiş. Umarım gün gelir, bir yazar tarafından hesaba çekilir, doğrularımızı yanlışlarımızı göreceğimiz bir eleştiriyi bu platformda görürüz.

‘Efraim’, yaklaşık on iki yıl önce yazdığım bir romandı. Tüm geçen süre zarfında yayımlamayı, ya ben beceremedim ya da İstanbul gibi bir dükalığa söz geçiremedim. Bugün, her şey gibi bu süreç de geride kaldı ve ‘Efraim’, bütün dağıtım kanallarında yerini aldı.

‘Efraim’ ne anlatıyor sorusuna gelince; Şırnak’ta geçen bir yıllık Tim Komutanlığı maceramı anlatmak gibi bir derdin yazıya dökülmüş hali değildir ‘Efraim’. ‘Neyi, nasıl yaparız da her yeri güllük gülistanlık eyleriz’ sorusuna cevap veren bir akıl hocası da değildir o. Çünkü bizim oradaki kavgamıza son vermek, bir edebiyatçının gücünün çok üzerinde bir uğraştır.

‘Efraim’, yıllardan beri Kasrik’ten ötede sürdürdüğümüz bir savaşın romanıdır. Batıda, ‘mücadele’ diye geçiştirilen bu savaşa dahil olanların, yaşadıkları imkansızlıklara rağmen oradaki olağanüstü gayretidir. Üs Bölgesi, gömme, taciz, sızma, toprak biti, operasyon, sendrom gibi kelimelerin, gerçek anlamlarını bulduğu bir coğrafyanın el kitabıdır. ‘Efraim’ en nihayetinde, bu coğrafyada yaşamamızın bedelini canıyla, kanıyla ödeyenlerin önünde bir saygı duruşudur.

Bir mücadeleyi değil, son zamanlardaki en büyük kavgamızı, nasıl alçak bir düşmanla karşı karşıya olduğumuzu anlatmaya çalıştım. Vietnam’dan dönen Rambo’nun kahramanlıklarını soluksuz izleyen bir neslin ahfadıydık biz; gün gelip de Kasrik Boğazını geçince tanıdığım gerçek kahramanların vatan sevgisini, bu ülkeye vefasını, aşkını gördüm ben. Herkesin binlerce doğrusunun, bir o kadar yanlışla üzerinin örtüldüğü bir heyelan alanı olan Güneydoğu’nun çaresizliğini gördüm ve bunu yazmaya çalıştım.

Tüm bu yazma sürecinde, basım aşamasında yanımda olan, desteğini esirgemeyen dostlarıma teşekkürü bir borç bilirim. Bu ülkenin en ücra köyüne kadar düşen ateşi söndürebilmek için İbrahim Peygamber’e (a.s.) su taşıyan karınca olmak isterdim.

Ama gücüm buydu ve bir karınca kadar bile olamadım. Umarım gün gelir ve bu ülkenin yazarları, bir büyük kavganın değil bir barışın, kardeşliğin, çok büyük bir dostluğun romanını yazar ve bize yaşadıklarımızı unutturur.

İbrahim Becer

Sipariş vermek için: http://www.kitapyurdu.com/kitap/efraim/428984.html 

İbrahim Becer’in Derin Düşünce’deki yazıları: 

Arka kapak (Tam boy görmek için üzerine tıklayın)

Trackback URL

  1. 2 Yorum

  2. Yazan:Yıldırım Tiryaki Tarih: Eyl 13, 2017 | Reply

    EFRAİM KİTABINI ALDIM VE BİR SOLUKTA OKUDUM.O KADAR GERÇEKÇİ O KADAR MÜKEMMELDİ Kİ KİTABIN BİTTİĞİNDE ACABA DEVAMI DA YAZILIR MI DİYE DÜŞÜNDÜM. KİTAP ÇOK GÜZEL SANKİ İÇİNDE GİBİSİNİZ. GÜNEY DOĞU KİTAPLARI ARASINDA MÜKEMMEL BİR YER ALACAKTIR.KEŞKE FİLMİ DE ÇEKİLSE.KİTAP SEVERLERE HARARETLE TAVSİYE EDİYORUM.SAYGILARIMLA.13.09.2017

  3. Yazan:Esma Tarih: Ara 3, 2017 | Reply

    Sonlarına doğru yavaş yavaş okumaya başladığım, bitirmeye kıyamadığım, bitirince de bir miktar üzüldüğüm bir kitap. Hikayenin kendisi olsun yazarın stili olsun çok beğendim. Karakterleri tanıma sürecinin uzunluğundan dolayı başlarda sıkıcı gelse de bıkmadan okuyun bir yerden sonra zaten bırakamayacaksınız…

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin