RSS Feed for This Post

Türkiye’nin elitleri neden ofsaytta kaldı?


“… Kürt meselesi çözülmediği sürece, ülkeye demokrasi gelmeyecekti ve bu meselenin çözümü de çok uzaklardaydı. Bu yaklaşımın nasıl bir psikolojik tuzak olduğu pek anlaşılamadı. Aydınlar son otuz yılda sürekli olarak ‘barış’ ve ‘çözüm’ talep ettiler ama yine sürekli olarak niye barış ve çözümün olamayacağını sergileyen delillerin peşinde oldular. Kürt meselesinin çözümünün demokrasi için gerekli bir koşul olarak tasavvur edilmesi her türlü demokratikleşme adımının küçümsenmesine neden oldu çünkü asıl mesele çözülmeden durmaktaydı. Buna karşılık son on yılda hükümetin bu meseleyi çözme gayretleri de aynı şekilde küçümsendi, çünkü böylesine antidemokratik bir yönetim ve hukuk yapısı içinde Kürt sorunu çözülemezdi…

Böylece Kürt meselesinin çözümü ile demokrasiye ulaşma arasında gerçekçi olmayan bir bütünleşme yaratıldı. Öyle ki çözüm olmadan demokrasi olamıyor, demokrasi olmadan da çözüm sağlanamıyordu. Yapılacak şey adım adım gitmekti ama o zaman da aydınlar neredeyse her adımın ne denli yetersiz olduğunu göstermekle yetiniyorlardı. Bugün çok daha açıkça ortaya çıkıyor ki, Türkiye’nin aydınları aslında siyasetten pek anlamadıkları gibi, bu toplumu da fazla tanımıyorlar ve açıkça söylemek gerekirse tanıdıkları kadarıyla toplumdan çok da hazzetmiyorlar …” (Etyen Mahçupyan / Zaman)

 

… Bu konuda e-kitap okumak için…

Gazetecilik Neden Dibe Vurdu?

Gazeteciler bizi bilgilendiriyor mu yoksa aldatıyor mu? Gazetecilik galiba dürüstçe yapılmasına imkân olmayan bir meslek. Çünkü birbirine zıt işlerin aynı anda icra edilmeleri gerekiyor: Habercilik, savcılık, komiklik, amigoluk… Gazeteci kendisine bilgi verebilecek herkesle iyi geçinmek için biraz politik davranmak daha doğrusu yalan söylemek zorunda. Ama aynı zamanda ondan gözü kara bir savcı gibi olayların üzerine gitmesi, iyi bir hâkim gibi dürüst olması da bekleniyor. Bir bilim adamı gibi konuları derinlemesine irdelemesi ama sıkıcı olmadan toplumun her kesiminieğlendirebilmesi… Gazetecilerden halkı aydınlatmaları isteniyor ama aynı zamanda da halka benzemeleri. Yoksa gazeteleri satılmıyor, TV kanalları izlenmiyor. Bu koşullarda“gazeteci gibi” gazetecilik yapılabilir mi? Derin Düşünce yazarları sorguluyor… Buradan indirebilirsiniz.

Aydın kimdir? Muhafaza’nın ve Değişim’in kimyası

Aydın konusu gerçekten sorunlu görülüyor. Her ideoloji, her grup kendi liderini, kahramanını aydını ilan ediyor çünkü. Tam da bu sebeple tanımından önce başka bir sıfata daha ihtiyaç duyuluyor: Reformist aydın, muhafazakar aydın, Kürt aydını, Türk aydını, vs.. Kısacası “aydın olmak” hem toprak(toplum) hem de tohum(aydın) gibi üzerinde durulup incelenmesi yazılıp çizilmesi gereken bir kavram. Değişimin adresi kabul edilen Aydın’ın tanımı konusunda muhafazakar olunabilir mi?” 130 sayfalık bu kitapta modernleşme sürecinde Aydın’ı ve Aydınlanma’yı sorgulayan bakış açıları bulacaksınız. Ama teori ile yetinmeyen, fikrin eyleme dönüşmesini, Cumhuriyet’i, demokrasiyi ve sivil itaatsizlik olgusunu da sorgulayan yazılar bunlar. Buradan indirebilirsiniz.

Trackback URL

  1. 2 Yorum

  2. Yazan:Derin Düşünce (@DDGrubu) Tarih: Nis 7, 2013 | Reply

    Türkiye’nin elitleri neden ofsaytta kaldı?: http://t.co/XUgINcR3RY

  3. Yazan:bigalıoğlu Tarih: Nis 10, 2013 | Reply

    “Aydınlar son otuz yılda sürekli olarak ‘barış’ ve ‘çözüm’ talep ettiler ama yine sürekli olarak niye barış ve çözümün olamayacağını sergileyen delillerin peşinde oldular.”

    doğru bir cümle,ancak bu yazarı onayladığım anlamına gelmiyor.kürt sorunu konusunda aklıma şu soru geliyor.ben bir kürt kardeşimin karşına geçip şu soruyu sormak istiyorum.ey kürt kardeşim,senin sorunun nedir,anlat çözelim.inanın bana demokratikleşme dışında daha bir sürü şey sayacaktır.

    türk kardeşlerimin sorununu kimse sormuyor.türkler,kürtlere bakmak zorunda değildir.batıda elektriği kaçak kullanamazsınız.batıda kaçakçılık yapamazsınız.batıda kırsalda ot,çöp yetiştiremezsiniz.devlet eliyle kürtlere çok ciddi ayrıcalıklar sunulmakta.türkler bu ayrıcalıklara daha ne kadar tahammül gösterebilir?

    ayrıca kürtlere verilen tavizler devletin acziyetininde bir göstergesidir.türkiye kandile girip PKK kamplarını dağıtmaktan acizdir.pkk sorununu çözmekten acizdir.yada çözmek istemiyordur.acaba devlet pkk’ya destek mi veriyor?

    türkler,mevcut hükümete kızgındır.allah,bizi yönetenlere akıl-fikir versin.hiç iyi günlerde değiliz.

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin