RSS Feed for This Post

Ergenekon Terör Örgütü’nün siyasi kolu olarak CHP+MHP ne yapabilir?

Adalet Platformu’ndan yapılan yazılı açıklamada CHP ve MHP listeleri ile ABD listesinden bağımsız adaylık başvurusunda bulunan Ergenekon, Balyoz ve KCK sanıklarının milletvekili adayı olamayacakları iddia edildi.

CHP’nin aday gösterdiği ve Ergenekon’dan yargılanan adayları: Prof. Dr. Mehmet Haberal, gazeteci Mustafa Balbay, eski ATO Başkanı Sinan Aygün, MHP’nin aday gösterdiği ‘balyoz sanığı’ emekli Korgeneral Engin Alan;

BDP’nin aday gösterdiği tutuklu adaylar, Hatip Dicle, Faysal Sarıyıldız, İbrahim Ayhan, Kemal Aktaş, Selma Irmak, Gülseren Yıldırım’in;

Ergenekon tutuklusu gazeteci Tuncay Özkan;

Devrimci karargah ve Ergenekon soruşturmalarından tutuklu olan eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın;

Ergenekon ve Balyoz davalarının tutuklu sanıklarından emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Jandarma Albay Hasan Atilla Uğur ve İP Genel Başkanı Doğu Perinçek bağımsız adaylık müracaatında bulundukları ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne dolayısıyla milli iradeye, TC Hükümeti ve yargıya karşı, darbecilik ve silahlı isyan suçlarından yargılanan bu kişilerin anayasanın 14., 83. ve aykırı olmasından, dolaylı olarak da yargı sürecine müdahale ve görevi kötüye kullanma, suça iştirak, şahsıma tehdit ve anayasa 10. madde yani imtiyaz suçu olacağından (Anayasa 138. TCK 277. ve 288. maddeye aykırılıktan) dolayı aşağıda isimleri belirtilenlerin adaylıklarının iptal edilmesini ve partilerinin uyarılması talep ediliyor.

ADAYLIKLARININ İPTAL EDİLMESİ İSTENEN KİŞİLER ŞUNLAR:

Ergenekon tutuklusu Prof. Dr. Mehmet Haberal /Zonguldak / CHP
Ergenekon tutuklusu Gazeteci Mustafa Balbay / İzmir / CHP
Ergenekon sanığı Eski ATO Başkanı Sinan Aygün / Ankara / CHP
Balyoz tutuklusu emekli Korgeneral Engin Alan / İstanbul / MHP

Ergenekon sanığı Tuncay Özkan / İstanbul / Bağımsız
Devrimci karargah ve Ergenekon soruşturmalarından tutuklu eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı / İstanbul / Bağımsız
Ergenekon ve Balyoz davalarının tutuklusu emekli Orgeneral Çetin Doğan / İstanbul / Bağımsız
Ergenekon ve Balyoz davalarının tutuklusu emekli Jandarma Albay Hasan Atilla Uğur / Antalya / Bağımsız
Ergenekon tutuklusu İP Genel Başkanı Doğu Perinçek / İzmir /Bağımsız

BDP’nin bağımsız adayları 
KCK davası sanığı olan tutuklu Hatip Dicle / Diyarbakır
KCK davası sanığı olan tutuklu Faysal Sarıyıldız / Şırnak
KCK davası sanığı olan tutuklu İbrahim Ayhan / Şanlıurfa
KCK davası sanığı olan tutuklu Kemal Aktaş / Van
KCK davası sanığı olan tutuklu Selma Irmak / Şırnak
KCK davası sanığı olan tutuklu Gülseren Yıldırım / Mardin

Hukukçular: Sanıklar seçilse bile Meclis’e giremez

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’nın, “Ergenekon sanıkları seçilse bile Meclis’e giremez.” tezine hukukçulardan destek geldi. Hukukçular, Anayasa’nın 14. maddesi kapsamına giren suçlardan yargılananların dokunulmazlıktan yararlanamayacağı görüşünde. Buna ancak mahkemenin karar verebileceği belirtiliyor. Aday gösterilen sanıkların durumu 14. madde kapsamında kalıyor.

12 Haziran seçimlerine katılacak siyasi parti ve oluşumlar dün itibarıyla vekil adaylarının listelerini kesinleştirdi. Listelerde Balyoz, Ergenekon, KCK gibi davalar kapsamında halen tutuklu yargılanan kişilerin de adları bulunuyor. Sanıkların vekil seçilmesi durumunda salıverilip verilmeyeceği tartışma konusu. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Ergenekon sanıklarının seçilseler bile Meclis’e giremeyeceklerini, buna ancak mahkemenin karar verebileceğini iddia etmişti. Bu görüşe, hukukçulardan da destek geldi. Anayasa Hukuku Profesörü Ömer Anayurt, Anayasa’nın 14. maddesi kapsamına giren suçlardan yargılananların dokunulmazlıktan yararlanamayacağı görüşünde: “Dokunulmazlıktan yararlanan, elbette Anayasa’nın 83’üncü maddesi gereği yargılama bağışıklığı kazanmaktadır. Bununla birlikte maddenin dokunulmazlık kapsamı dışında tuttuğu iki husus vardır. Bunlardan birisi de seçilmesinden önce soruşturulmasına başlanılmış olmak kaydıyla Anayasa’nın 14’üncü maddesinde yer alan eylemlerden dolayı yargılanıyor olmaktır. Ergenekon davasındaki suçlar bu kapsamdadır. Dolayısıyla bu suçtan dolayı tutuklu bulunan bir kimse milletvekili seçilmiş olsa bile bu suçlar bakımından dokunulmazlıktan yararlanmayacağı için otomatik olarak salıverilmez.”

Prof. Anayurt’a göre, Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK) 100. maddesi kapsamındaki tutukluluk şartları var olduğu müddetçe, milletvekili seçilmiş olmak kişinin tutukluluğunun sona ermesi sonucunu doğurmaz. Bu madde, ‘kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların ve bir tutuklama nedeninin bulunması halinde, şüpheli veya sanık hakkında tutuklama kararı verilebileceğini’ hükme bağlıyor. “Zaman zaman bu husus bilerek ya da bilmeyerek karıştırılmaktadır.” uyarısını yapan Anayurt, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “Nitekim yakın geçmişte Sebahat Tuncel tutuklu iken DTP’den aday olup seçilmişti. Mahkeme tutukluluk kararını kaldırırken Tuncel’in milletvekili seçilmesini ve dolayısıyla dokunulmazlık kazanmış olmasını değil CMK madde 100’deki şartların ortadan kalkmış olmasını gerekçe olarak kullanmıştı.”

Balyoz ve Ergenekon tutuklularının, Anayasa’nın 83. maddesinin 2. fıkrası ile 14. maddede belirtilen hükümler kapsamında suç işlediklerine dikkat çeken anayasa hukukçusu Prof. Dr. Servet Armağan, “Bu suçlar kapsamında, suç işleyenler, yasama dokunulmazlığından istifade edemezler. Aynı şey BDP’nin gösterdiği 6 aday için de söz konusudur. YSK, bu kişileri aday göstermemeli.” dedi. Emekli Cumhuriyet Savcısı Reşat Petek de Bakan Yazıcı’nın açıklamalarını hukuken tutarlı buldu. Petek, sanıkların milletvekilleri seçilmeleri durumunda vekil olup olmamalarına karar verecek mercinin, yargılandıkları mahkemeler olduğuna işaret etti. Emekli Yargıtay Savcısı Ahmet Gündel de aynı görüşte. Gündel’e göre de, tutuklu Balyoz ve Ergenekon sanıkları aday olarak seçime girebilir ancak tutukluluk hallerinin devam edip etmeyeceğine yargılandıkları mahkemeler karar verir.

Anayasa’nın 14. maddesi ne diyor?

“Anayasa’da yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve lâik Cumhuriyet’i ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz. Anayasa hükümlerinden hiçbiri, devlete veya kişilere, Anayasa’yla tanınan temel hak ve hürriyetlerin yok edilmesini veya Anayasa’da belirtilenden daha geniş şekilde sınırlandırılmasını amaçlayan bir faaliyette bulunmayı mümkün kılacak şekilde yorumlanamaz. Bu hükümlere aykırı faaliyette bulunanlar hakkında uygulanacak müeyyideler, kanunla düzenlenir.”

Kaynak

Trackback URL

  1. 1 Yorum

  2. Yazan:Mustafa ESER Tarih: Nis 13, 2011 | Reply

    Suçu ispatlanmamış insanlara-fikirleri ne olursa olsun- böyle bir yaptırımın adaletli olduğunu kim iddia edebilir?Cevap:Adalet Platformu desem yanlış demiş olurmu yum?
    Sanıyorum öncelikle ülkemiz adaletinin bakış açısı değişmeli.Sanıklar suçsuzluğunu değil iddia makamı suçluluklarını ispatlamalı.
    İnsanlar “Ben suçsuzum” diyerek suçsuzluklarını ispatlama çabasına düşmemeli.
    Yıllardır öğündüğümüz ” Seçme ve Seçilme ” hakkından insanları-sanık pozisyonunda oldukları için mahrum etmek hangi adalet duygusuyla bağdaşır ki?
    Seçilebilirlerse meclise girmeleri ayrı bir konu aday olmalarını bile engellemek en hafif tabiriyle insafsızlık değil mi?
    Yıllar önce rekor seviyede oy almış bir kadın millet vekilini meclisten atmayı becermiş demokrasi fukarası bir toplumdan beklenen şeyler bunlar.İnsanları SP(kıncalı Piyade görmenin zamanı hala geçmedi mi?
    (Not bu satırların yazarı bir MHP sempatizanıdır)

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin