RSS Feed for This Post

Vicdani red hakkı tanınmalıdır!

baris_icin_vicdani_r​ed@yahoogroups.com‘dan alınmıştır.

Nuri Pakdil bir kitabında şöyle diyor : 

‘Daima terazinin ibresi vicdandır. Artık, vicdan dışında hiçbir şey namusluluğu açıklayamaz: kazanımlarımızı tartsak tartsak bu terazide tartabiliriz ancak. Yeniden oluşturup yapılandırmak: eğer yoksa : vicdanımız. Önümüze konan bu gerçek dışılığın dışına çıkabilmek başka türlü mümkün mü?’  

Ben 22 yaşında bir ilahiyat öğrencisiyim.. Hayat boyu sorguladığım şeylerden birisi de; Laik, çıkarcı, adaletten uzak bir düzende, kime hizmet ettiği belli olmayan bir orduda, sistem karşıtı erkeklerin askerlik yapması zorunluluğudur. Her daim dini şeylerden  uzak duran ordunun, müslümanların dini duygularını kullanarak askerliği ‘peygamber ocağı’, askerde ölenleri de ‘şehid’ olarak nitelendirmesini sıkıntılı bir iç çelişki olarak görüyorum.  Halkı kendisine düşman olarak gören bir orduda açıkçası kim ne için savaşıyor? anlayamıyorum. Kürtleri, müslümanları, sosyalistleri, anarşistleri, alevileri, Ermenileri kendisine düşman olarak gören bir sistemin, zorunlu askerlik dayatması ile erkeklerimizin kendi kimliklerine karşı savaşmalarını istemeleri de abesle iştigaldir. 
   
Halkının ölümüyle temellerini sağlamlaştırarak var olmaya devam eden bir sistemin destekçisi olmayacağım!  Devletin bekası için feda edilen bir insan daha görmek ve duymak istemiyorum!
 
     Ben bir bayan olarak, ne ailemdeki erkeklerin ve ne de sevdiğim adamın askerlik adı altında ezilmesini ve sistemin doğudaki kirli savaşına ortak olmasını istemiyor, çocuklarımı bu uğurda asker doğurmayacağımı ve feda etmeyeceğimi beyan ediyor, vicdani red hakkının tanınmasını ve zorunlu askerliğin kaldırılmasını istiyorum.. 
  
Milliyetçilik ve Militarizmden Allaha sığınır, barış-adalet ve tevhid için vicdani reddimi açıklarım..

 
Nebiye Arı

Trackback URL

  1. 4 Yorum

  2. Yazan:ali yardım Tarih: Mar 7, 2011 | Reply

    belindeki platinden dolayı askerlik yapamayan gencin, kendisinin gözyaşlarını ve annesinin üzüntüsünü görmüştüm. vicdan bireysel ferahının peşinden koşmayı emretmiyorsa, askerlikten kurtulma isteğinin vicdanla alakası yoktur.
    keşke ordusu ve devleti olmayan müslümanları düşünseydiniz. dini, namusu, malı canı ayaklar altında kalan Çeçenleri Uygurları Filistinlileri düşünseydiniz.
    ordunun içindeki millete yabancılaşmış zümreler illa ki tasfiye olacak. Türk ordusu laikliğin değil, Türk milletinin güvenliğinin teminatı olacak. bu da vicdani retçilerle değil, orduyu sahiplenen ve milli değerlerden kopmayan zümrelerle olur.

  3. Yazan:Mir Bedirxan Tarih: Mar 8, 2011 | Reply

    o kadar güzel dile getirmişsiniz ki o kadar güzel ifade etmişsnizki üstüne tek kelime koymadan imzamı atıyorum …

  4. Yazan:E-E Tarih: Mar 8, 2011 | Reply

    Bu vatan sadece paşalrın değil bazı paşalar kendini halktan soğutuyo diye insanın vatanını korumiyacak diye bi kaide olamaz şu anda vatanımızda rahat yaşıyorsak geziyorsak askerlerimiz sayesinde bence bu konuyu gündeme getirceğinize gazilerimizin sehitlerimizin ailelerine ne kadar vefalıyız öcalanı rahat ettirdiğimiz kadar onları da rahat yaşatabiliyoz mu onu düşünelim.

  5. Yazan:Gökhan Akgüneş Tarih: Ağu 17, 2011 | Reply

    Fikirler özgürdür düşüncelerine saygı duyuyorum ama şunuda unutmayın Laiklik asla sizin göstermeye çalıştığınız gibi öcü birşey değildir.Din asla asla bir yönetim biçimideğildir inanç ve ibadettir.Peki sorarım sana çocuklarımı asker gibi yetiştirmiycem ve göndermek istemiyorsun kimse gitmesi o zman askere senin ozaman namusunuidilini,dinidi kim koruyacak?İman gücüylemi korunacağını sanıyorsun 2 gün sonra ingiliz,Ermeni kadınlara kızlara,sana tecavüz ederken gökten peygamber inmesinimi bekleyeceksin?? zamında yaşadık bunları kim kurtardı… boş yazmışın boş konuşmuşsun…

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin