RSS Feed for This Post

Batı düşmanı olmadan…

Yıldız Ramazanoğlu

“…Alaine Touraine Paris’te Habertürk’ten Kürşad Oğuz’a verdiği söyleşide benim sorguladığım esas şey şudur diyor: “Şu anda en kaygı verici olan şey, bütün tarihimiz boyunca (sadece Batılılar değil), toplumsal çıkarlar da dahil olmak üzere her şeyin üzerinde bir şey olduğu -din, millet, devlet, toplumsal mücadele, sınıf çatışması, sınıfların/sömürgelerin özgürleşmesi- düşüncesiyle yaşadık. Yani, her şeyin üzerinde yer alan bir şey vardı. Daha basitleştirerek söylemek gerekirse, her zaman için “iyi”nin ve “kötü”nün bir tanımı; toplumsal’ın üzerinde olan ve toplumsala hükmeden bir ölçüt vardı. Bu ortadan kalktı” Bu tespit sadece ona ait değil. Baudrillard, Arendt, Foucault ve daha nice düşünürler kaygıyla izliyordu gelişmeleri ve teşhir ediyordu. Modernliğin insanı getirip bıraktığı nokta en çok kendini tam olarak gerçekleştirebildiği Batı’da tartışmaya açılmış durumda. İnsan vahiyden çok uzaklara düşmenin, yalnızlığın, ıssızlığın ve ilerleme adlı cazgırlığın pençesinde. Modern yaklaşımlar ayıklanamayan kimi geleneksel tortuları yerinden etti evet, din adına ortaya konan adaletsizlikleri teşhir etti, çok da iyi oldu böylesi, fakat züccaciye dükkânına giren bir fil misali iyi doğru ve güzel olanı da alıp götürdü. Bütün bu insani tecrübelerden yararlanarak Batı düşmanı olmadan, Batı’ya kapılıp gitmeden ve Batı’yı da içine alıp hiçbir insan tekini dışarıda bırakmayacak şekilde, ortak kurtuluşu örgütlemenin zamanı geldi….” TAMAMI

Trackback URL

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin