RSS Feed for This Post

YAKINDA: Çirkin Cumhuriyet ve Mânâ’sız Maneviyat

Atatürkçülüğün tarih sahnesinden silinmeye yüz tuttuğu şu günlerde insan kendi kendisine “geriye ne kaldı?” diye sormadan edemiyor. Hangi güzellik kaldı geriye Atatürkçülükten? Hangi sanat eseri?

“Önce Vatan” yazılı çıplak tepeler, insan kanıyla çizilmiş Atatürk resimleri ve Türk bayrakları, çağdaşlığı  rüküşlükte arayan Atatürkçü kadınlar…

Diğer yandan “İslâmî çevrelerde” Kürt Meselesi konusundaki kıpırdanmalar, ortak bildiriler, yürüyüşler dikkat çekiyor. Ama insan yine de kendi kendine sormadan edemiyor, Filistin söz konusu olduğunda kıyameti koparanlar neden darbe yıllarında ya da OHAL gibi zulümler karşısında sustular?
Kendisi için istediklerini öteki için iste(ye)meyen bu “Müslümanlar” ne zaman, nasıl üretildi? Doğu Türkistan’daki, Bulgaristan’daki, Kıbrıs’taki Türklerin hakları için çırpınanlar neden Kürtçe yasaklanınca sustular?
Özünde zulme karşı direnmek hatta ölümü göze almak olan bir dinin mensupları nasıl oldu da uyudular, uyuTuldular? Korkarım yanıt (kısmen de olsa) vicdanların siyasî kontrol altına alınması, başta imamlar olmak üzere Müslümanların boynuna dünyevîleşme zincirinin geçirilmesiydi.

Atatürkçülerin önemli bir kısmı aynı zamanda Müslüman olduğunu iddia ederken, isteyerek veya zorla Türkiye’nin her çocuğu Atatürk heykellerine tapmak durumunda. Bunun yanında Sünnî Müslümanlık(?) zorunlu din derslerinde Alevîlere dayatılıyor. Kürtçe yasaklanırken Türkçe eğitime engel olan Bulgaristan veya Almanya lanetleniyor. İsrail’deki üniversitelerde tesettürlü Müslüman kızlar okuyabilirken başörtüsü Türkiye’de meşru(!) darbe sebebi… Liste uzun. Ama Türkiye’nin çarpıklıklarını anlamak istiyorsanız, “Müslümanlar bu zulüme nasıl göz yumdu?” diye soruyorsanız Atatürkçü çirkinlik ile Müslüman suskunluk arasındaki ilişkiyi irdelemekten başka çareniz yok.
Kanaatimizce Atatürkçü çirkinlik ile Müslüman suskunluk birbirine sıkı sıkıya bağlı iki olgu. Hatta belki de tek bir olgunun iki ayrı veçhesi. Türkiye’de yaşayan insanların kaybettiği insanlığın hikâyesi bu. Güzel’den uzaklaşmamızla İyi’nin yüreklerimizi terk edişi aynı yıllara tekabül ettiyse bir rastlantı değil söz konusu olan.

 

Trackback URL

  1. 7 Yorum

  2. Yazan:Cengiz Cebi Tarih: Ağu 9, 2010 | Reply

    Doğrusu ben “Müslümanlar bu zulüme nasıl göz yumdu?” sorusunu sormuyorum.

    Bunun yerine “Müslümanlar bu zulmü nasıl yapabildiler?” diye soruyorum.

    Kemalciliğin ilk yıllarından -ve hatta bunun çok öncesinden- itibaren bu işi yapanlar ne hristiyan ne de yahudi idi.

    ‘Müslüman’ların halt yemesiydi bunların hepsi.

    Ne biçim bir hastalıktır ki kafaları düşüncesiz, kalpleri acımasız yapmış.

    Hem de bunu ‘müslüman’lıkla birlikte yapmayı becermiş.

    Tarihte eşi benzeri olmayan acube nesiller türemiş.

    Hani bir bilimadamı acaip bir canlı türü bulur da hangi sınıfın içine yerleştireceğini şaşırır ya, öyle bir şey.

    Hiç ama hiçbir şeye benzemeyen, benzersizliği ile çirkinliği eş düzeyli olan bir, bir… bişey işte.

    Kemalciler kusura bakmayın lütfen.

    Bu siteyi ziyaret eden bir kimsenin gerçek anlamıyla ‘kemalci’ olacağına ihtimal vermiyorum zaten.

    Onların kendilerine göre ‘site’leri var.

    Bu gibi yerleri pek sevemezler.

  3. Yazan:emre eminturk Tarih: Ağu 10, 2010 | Reply

    çağdaşlığı rüküşlükte arayan Atatürkçü kadınlar…

    anlaşılıyor ki çağdaş giyim kuşam size rüküş görünüyor, ama bu eleştiri öznelliğin ötesine geçemiyor.

    Doğu Türkistan’daki, Bulgaristan’daki, Kıbrıs’taki Türklerin hakları için çırpınanlar neden Kürtçe yasaklanınca sustular?

    keşke sorun bundan ibaret olsa,ağızlarda bir kürt kültürü, kürt dili, kimsenin oradaki feodaliteden, toprak ağalığından ,sosyal ilişkilerden söz ettiği , ilgilendiği yok.Kemalizme saldırmak tek amaç olduğundan , olağan karşılıyorum.

    Ama merak ediyorum, neden burada kimse DP tarafından engellenen toprak reforumunu konuşmuyor, kürtlerin haklarını savunduğunu iddia eden insanların aslında kürterin şu anki durumundan sorumlu olan aşiret reisleri toprak ağaları olduğundan bahsetmiyor.

    Ağızlarda bi kürtçe kürtçe.Kabuldür insanın andilinin yasaklanmasının kabul edilemezliği.Hani türkiyede anadilinde konuşabilen geleceksiz, yoksul insanların hiç derdi yok da, ülkedeki bütün pislik adaletsizlik kemalizmin kürtleri türkleştirme çabasının sonucu.

  4. Yazan:ali duman Tarih: Ağu 10, 2010 | Reply

    ‘Ama merak ediyorum, neden burada kimse DP tarafından engellenen toprak reforumunu konuşmuyor’ (emre eminturk)

    pardon, hangi toprak refor mu?

    toprak reformunu 27 yılda gerçekleştirememiştiniz de, tam gerçekleştirecektiniz ki! DP iktidara geldi, geldi de engel oldu, vah ne yazık vah.

    işte siz tamda busunuz; başaramadıklarınıza ve başarmak istemediklerinize kulp ve kılıf bulma uzmanısınız, tersi olsaydı bugün demokrasi adına yapılanlara karşı çıkmak, tu kaka demek yerine destek verir, daha ilerisini isterdiniz.

    takke düşmüş, kel görünmüş, ammavelakin hala birileri elindeki takkeye bakıp, “ne takkesi”, “ne keli” diyor, pişkince.

    hem kel hemde fodulsunuz kardeşim, bunu inkar etmek sıfatlarınıza birde inkarcılığı ekler, başka bir şeye yaramaz.

  5. Yazan:Ekrem Senai Tarih: Ağu 10, 2010 | Reply

    emre bey,

    anlaşılıyor ki çağdaş giyim kuşam size rüküş görünüyor, ama bu eleştiri öznelliğin ötesine geçemiyor.

    Çağdaş giyim kuşam rüküş görünmüyor. Rüküş giyim kuşam rüküş görünüyor. Atatürk kızlarının estetik zevki yok. Olmaması da normal. Estetik, bir kültürün tezahürüdür zira. Cumhuriyet tarihi boyunca ne mimaride, ne resimde, ne heykelde, ne kıyafette bir estetik oluşmamıştır. Daha çok Batı’yı taklit ön planda olmuştur. Ne yazık ki son döneme kadar bu taklitçilik dahi çok başarısız bir şekilde gerçekleştirilmiş. Tabi bu ülkede yaşayan herkes on yıllarca aynı ortamı soludukları için için aynı estetik zevksizliği tüm toplumda görmek mümkün.
    Yoksa “çağdaş” kıyafet dediğiniz şey mağazada satılıyor ve çoğu Çinliler, bir kısmı da Türkler tarafından imal ediliyor. Anti-çağdaş tabir ettiğiniz başörtüsü, şalvar, takke, cübbe bile fabrikasyon. Çinli zevkine uygun olarak üretiliyor. “Çağdaş” kıyafetleri bize günlüğü 1 dolara, sosyal güvenceden yoksun Çinli “çağdaş”larımız giydiriyor yani.

  6. Yazan:Cengiz Cebi Tarih: Ağu 10, 2010 | Reply

    Kemalizme saldırmak tek amaç olduğundan, olağan karşılıyorum.

    Amaç kemalciliğe saldırmak öyle mi?

    Hayır, amaç akl-ı selim insanlar yetiştirmek.

    Bu saldırganlık hastalığı, ona ‘saldırmak’ dışında nasıl tedavi edilecek?

    “Asmayalım da besleyelim mi?” demiş bitanesi.

    Yapılan saldırı filan değil.

    Burada önemli teşhisler var.

    Kabul edin etmeyin size kalmış.

    Biz elimizden geldiğince analiz eder, kurtulma ve korunma yollarını gösteririz.

    Buyrun sizler buna “saldırı” deyin

    Hiç kimse zorla “iyi” edilemez.

  7. Yazan:emir koşaner Tarih: Ağu 12, 2010 | Reply

    @ali duman

    siz ne demek ali duman, siz falan yok burda, sen var.benim sadece, insanları kalıplara sokmaya ne kadar meraklı olduğunu kişi zamiri kullanırken ele veriyorsun.

    ha şunu da anlamıyorum, bu dp denen şey, cumhuriyet döneminde palazlanan burjuvdır.bu ülke insanı emek yolu ile sömüren bir başka gruptur.(kemalizm için de bu tip ifadelere rastlıyorum, benzetme kurabileceğinizi sanıyorum.)durum buyken ben anlammıyorum bu insanlardaki dp aşkı ile chp nefretini, sanki bu sağ grup (adamların adı üzerinde sağ ) bu ülke insanı için çok güzel şeyler arzu etmiş de , chp buna engel olmuş.ya bi kere bakın bakalım 60 darbesinden sonra sağ partiler ne kadar iktidarda kalmış , chp ve türevleri ne kadar iktidarda kalmış.Yauv bu bütçeyi de mi tsk geçirdi, 26 temmuz kararları da TSK ile CHP hazırladı, gümrük birliği anlaşmasını da mı TSK ile CHP imzaladı, devletin bütün malvarlığını da mı TSK ile CHP satıp ihale yolu ile yandaşlarının üzerine geçirdi, insanların dinledikleri ezanı anlamasına da mı CHP ile TSK mani oldu, neo-liberal politikalar da mı yoksa CHP üktidarında TSK desteği ile benimsendi, yoksa ANAP iktidarında mı başlandı buna hiç sevmediğiniz 80 darbesinin ardından, ve çok bayıldığınız AKP iktidarı ile devam etti emeğin sömürüsü?

    10 tane aynı kafadan adam yanyana gelip ego tatmininden başka bir şeyle uğraşmaz geleceği nokta budur.

    ben ali dumandan “siz busunuz” gibi abuk sabuk kelimelerle cevabına başlamması diliyorum, hatta hiç cevap atmayıp, şu yukarıda yazdıklarımın ne olduğunu oturup bir öğrenmesini diliyorum, burada bilgi laf kalabalığı yapacağına.

  8. Yazan:Ahmet Demir Tarih: Ağu 12, 2010 | Reply

    Bence Müslümanların Kürtlere karşı sessiz kalmasının bir nedeni de Kürtlerin davasını temsil eden PKK’nın kuruluşta Marksist-Leninist olarak kurulması. Kürtlerin Müslümanlığı ön plana çıkaranları zaten devletle sorun yaşamadı, sorun yaşayanlar ise ahha da bu dinsiz PKK’ya alet oldu gibi algılandı her şey.

    Bir de şu Kürtçe serbest kalsa da artık Kürt kardeşlerimiz de Kürtçeyi boşverip İngilizceyi benimseseler. Hani Türkçe serbest de oluyor demeye getiriyorum.

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin