RSS Feed for This Post

Ece Nur’a Onur Belgesi

Özgür Eğitim-Sen Tokat Temsilciliği, başörtülü okumak istediği için haksızlığa uğrayan ve sürgün edilen 6. sınıf öğrencisi Ece Nur Özel’e “Onur Belgesi” verdi.

Başörtüsü yasağının yol açtığı haksızlıkların ve sorunların gündemden düşürülmek istendiği bir süreçte, Diyarbakır’da 6. sınıf öğrencisi Ece Nur Özel’in 2009-2010 eğitim-öğretim yılının başından beri derslere başını açmadan girmesi konuyu bir kez daha gündeme taşıdı. Konuyla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’ya ayrımcılığı ve haksızlığı sonlandıracak adil ve özgür bir çözüm bulması için çağrı yapan Özgür Eğitim-Sen, bu kez Ece Nur Özel’e “Onur Belgesi” verdi. Özgür Eğitim-Sen Tokat Temsilcisi Beytullah Önce, Ece Nur’a gönderdikleri onur belgesiyle ilgili olarak “Bildiğiniz gibi İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 107. maddesine göre örnek davranışlar, derslerdeki gayretleri ve çeşitli etkinliklerdeki başarıları dolayısıyla öğrencilere verilen belgelerden biri de Onur Belgesi’dir. Biz de Özgür Eğitim-Sen üyeleri olarak
 inandığı gibi yaşama hakkını savunmada gösterdiği üstün cesaret ve onurlu örnekliğinden dolayı Ece Nur Özel kardeşimizin bu şekilde ödüllendirilmesini düşündük. Ece Nur bunu fazlasıyla hak ediyor. Sanırız bu belge, ilk defa bu kadar anlamlı olacaktır. Tüm eğitimcilere Ece Nur gibi öğrencilere sahip çıkmalarını onlara kanunlarla değil, vicdanlarıyla yaklaşmalarını öneriyoruz.” dedi.

Kitap da hediye edildi

Ece Nur Özel için hazırlanan Onur Belgesi’nde “2009-2010 Ders Yılı’nda okul içinde ve okul dışında, arkadaşlarına ve çevresine örnek olacak cesur ve erdemli davranışlarından ve gösterdiği üstün kararlılığından dolayı bu ONUR BELGESİ’ni almaya hak kazanmıştır.” ifadeleri yer aldı. Özgür Eğitim-Sen Tokat Temsilcisi Beytullah Önce, bu belgeyle Ece Nur Özel şahsında tüm başörtülü öğrencileri ödüllendirdiklerini ifade ederek “Ece Nur’u tebrik, böyle çocuklar büyüttükleri için de ailesini teşekkür ediyoruz. Şimdi tüm Ece’ler için özgür bir gelecek sağlamanın mücadelesini yükseltme vaktidir.” dedi. Tokat merkezli yayın yapan edebiyat dergisi Tasfiye’nin yazarlarından Ahmet Örs “Yüzümüzü Ağartan” ve Mustafa Uçurum da “Esmerliğime Bakma” adlı kitaplarını Ece Nur Özel için imzaladılar. Ece Nur’u ayrıca Küçük Prens (Antoni de Saint-Exupery), Martı
 Jonathan Livingston (Richard Bach), Serçekuş (Cahit Zarifoğlu), Rüzgârlı Pazar (Mustafa Kutlu), Hayatın Anlamı (Şükrü Hüseyinoğlu), Yaşlı Adam ve Deniz (Ernest Hemingway) adlı kitaplarla, Grup Yürüyüş’ün “Adanış Günü” adlı albümü hediye edildi.

Adil ve özgür bir çözüm bekliyoruz

Yenişehir Hamravat İlköğretim Okulu’nda derslere başörtülü girdiği için okul yönetimi tarafından önce ikna edilerek başı açılmak istenen fakat kabul etmeyince okuldan iki kez sürgün edilen 6. sınıf öğrencisi Ece Nur Özel, inandığı gibi yaşama kararlılığından vazgeçmiyor. Sorun için Milli Eğitim Bakanlığı’nın devreye girmesi beklenirken, Özgür Eğitim-Sen Tokat Temsilcisi Beytullah Önce daha önceki Bakan Çubukçu’ya çağrılarını yineliyor: “Şu anda bakanlığınız önemli bir karar aşamasındadır. Mevcut anayasa ve yönetmelikler arasındaki uyumsuzluk, bu tür durumlarda öğrencilerin her gittiği okuldan başka bir okula gönderilmesi gibi kısır bir döngü üretmektedir. Öğrenciler anayasal zorunluluk gereği okula alınmakta, yönetmelikler sebebiyle de sürekli sürgün edilerek eğitim görmesi engellenmektedir. Konuyla ilgili kanun değişikliğine gidilmesine ise gerek yoktur.

Basit  bir yönetmelik değişikliği, bu çelişkiyi öğrencilerin lehine ortadan kaldırabilecektir. Elbette böyle bir değişikliğe vicdan ve merhamet yoksulu yasakçılar itiraz edecektir ama bir öğrencinin sırf inandığı gibi yaşama hak ve özgürlüğünün yasakçı uygulamalarla gasp edilmesine göz yummayacağınızı ümit ediyoruz. Söz konusu olan basit bir yönetmelik değişiklikten öte, sayısız kız öğrencinin uğradığı haksızlık ve ayrımcılığın giderilmesidir. Haksızlığın ve ayrımcılığın giderilmesi hususunda atacağınız her adımda, yasağa karşı olduğunu her vesilede dile getiren halkımızın desteğini de göreceğiniz kanaatindeyiz.”

KAYNAK

… Bu makale ilginizi çektiyse…

 Alaturka Laiklik: “Beni bir bir sen anladın, sen de yanlış anladın!”

Türkiye Cumhuriyeti’nde Alevîlere zorla Sünnî İslâm öğretilirken Sünnîlerin başörtüsü devlet dairelerinde yasak. Türk Ordusu’nun istihbaratı camileri ve namaz kılanları fişliyor. Hristiyan Ermenilerin ne kiliseleri, ne yetimhaneleri ne de cemaat lideri seçimleri özgürce yapılamıyor. Rumların ruhban okulları özgür değil. Yahudiler diğer gayrı Müslimler gibi askerde ayrımcılığa uğruyor. Ateistlerin kitapları, internet siteleri yasaklanabiliyor, kapatılabiliyor. Gayrı Müslimlerin alın teriyle biriktirdikleri vakıf malları 1970′lerde gasp edildi, hâlâ geri verilmiyor.

Sahi Laiklik neye yarıyor? Bu kitap son yıllarda Türkiye’nin gündemine gelen, birbirinden ayrı gibi duran ama çekirdeğinde Yobaz Laiklik Meselesini barındıran konuları ele alıyor.Buradan indirebilirsiniz.

Trackback URL

  1. 1 Yorum

  2. Yazan:Platform Haber Tarih: Ara 25, 2009 | Reply

    Ece Nur’un onurlu duruşu hepimizin imtihanı aslında. Zor ve ciddi bir soru(n) olarak karşımızda duruyor şimdi bu konu. Ama sorun asıl yasakçı zihniyetin “içimize” kadar işlemesinden, Ece Nur’u iki kez sürgüne gönderen, onu ikna odalarına tutan ve her türlü ahlak/hak-sızlığı sergileyenlerin “laik yobaz” değil de “dindar” olmasından kaynaklanıyor ki en çok kahreden de bu bizi maalesef… biz de kendimizi yasaklar ve engellersek, çözümü kim getirecek?

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin