RSS Feed for This Post

Sivil Anayasa için imza kampanyası

Sayın TBMM Başkanlığına,

Türkiye, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından, sıkıyönetim koşullarının devam ettiği bir ortamda, toplumun restorasyonunu hedefleyen fakat toplumsal talepleri hiçe sayan adeta bir askeri planlama müktesebatıyla tanıştı: 1982 Anayasası.

Türkiye’nin geçmişte yaşadığı çatışma ortamı yanında, soğuk savaş koşullarının da bir sonucu olarak  1982 Anayasası, hak ve özgürlüklerin kısıtlandığı, güvenlik merkezli bir anlayışla yapıldı.

Türkiye, ne yazık ki 30 yıla yakın bir süredir, ulusal ve uluslar arası kamuoyunda, adeta konsensüs halinde ağır eleştirilerin odağında yer alan askeri darbe ürünü “anakronik” 1982 Anayasası ile yönetilmektedir. 

Yürürlüğe girdiği tarihten bu yana yapılan onlarca değişikliğe rağmen 1982 anayasası, toplumsal değişim ve talepleri karşılayamamaktadır. Ülkemizdeki  sorunların  giderilmesi  için yapılan  kısmi  değişiklikler  çözüm  olmamakta ve  bilhassa  temel  hak  ve  özgürlüklerle ilgili düzenlemeler yetersiz kalmaktadır.

Kalıcı, gerçekçi  bir çözüm ve sonuç   için  soğuk savaş koşullarının bakiyesi “güvenlik” odaklı bir egemenlik anlayışına değil ; eşit ve özgür yurttaş kuramını içselleştiren, her türden ayrımcılığı mutlak surette reddeden, toplumsal değişimi ve talebi karşılayan, özgürlükçü, çoğulcu, katılımcı ve eşitlikçi bir anlayışa dayanan yeni bir anayasanın yapımı  zorunlu hale gelmiştir. Malum olduğu üzere, yeni, sivil bir anayasanın yapımı için tek yetkili nihai merci ise TBMM’dir.

Bu gerekçelerle, tüm toplumsal kesimlerin talep ve görüşlerini asıl hareket noktası kabul eden, şeffaf, katılıma açık anlayış ve usullerle hazırlanmış bir anayasa metninin TBMM tarafından yasalaştırılmasını talep ediyorum.

 Aksi yöntemlerle veya kısmi değişikliklerle yapımı gerçekleşecek  bir anayasanın ise Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılaması mümkün olmayacağı gibi toplumsal meşruiyetinin de tartışılır olacağını düşünüyorum.

Tüm bu düşüncelerle, geleceğin özgür ve demokratik Türkiye’sini inşa edecek yeni, sivil bir Anayasa yapımında sunacağınız tarihsel öneme sahip destek ve katkılarınız için teşekkür ediyorum.

MAZLUMDER Genel Merkezi

Destek olmak, imza atmak için site adresi

http://sivilanayasa.mazlumder.org/

Trackback URL

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin