RSS Feed for This Post

İslâm Sanatı (Sidi İbrahim/Titus Burckhardt)

ataturk_smoking  “… Bugün İslâmî yaşam tarzının önemli bir kısmının Müslümanların günlük elbiselerinin değişmesiyle ortadan kalkma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyleyebiliriz. Zira Müslümanların bir kısmı artık ibadet ederken giydikleri elbiseleri günlük hayatlarında giymemektedir. İslâmî elbiseler gene İslâm sanatı tarafından İslâmî bir yaşam için ortaya çıkarılmışlardır. Bu İslâm sanatının elbiselerde tezahür eden şekli diğer alanlardan hiç de az değildir. İslâm sanatının ürettiği erkek elbiselerinin çeşitleri oldukça fazladır. Bu elbiseler vakar ve gösterişli olmalarının yanında deruni bir sadelik ve azamete de sahiptirler. Bu yüzden insan geleneksel bir müslüman erkek elbisesine baktığında farklı duyguları aynı zamanda yaşar. Bir yandan bu elbise yansıttığı vakar ve ihtişamla insanda bir saygı ve hürmet hisleri meydana getirirken diğer yandan da bir huşu, huzur ve güven hissi uyandırır. Bu tarz bir elbise insanın hayvanî özellik ve görünüşünü örterken insanî ve manevî özelliklerini daha baskın ve bariz olarak ortaya çıkarır. Bu tarz elbiseler insan hareketlerini vakarlı kılarak namazda yapılması gereken her türlü hareketi de kolayca yapılabilir hale getirir. Bütün bu özellikler modern Avrupalı elbiselerin tam aksinedir. İddia edilenin aksine bu elbiseler hiçbir şekilde rahat ve ferahlatıcı değildirler. Bu modern elbiselerin her ne kadar insanı kulluk ve kölelikten özgürleştirdiği iddia edilse de insanın fıtri vakarıyla asla uyumlu değildirler ve insanın bu asil ve saygın yönünü asla yansıtamazlar. Bunun yerine insanın fani olan yani bedeni şekil ve özelliklerini daha öne çıkararak asıl olan manevî yönünün daha arka plana itilmesine sebep olmaktadır …”

… Bu konudaki makaleler…

  1. Soyut Sanat Müslümanın Yitik Malıdır
  2.  Figüratif resim sanat mıdır?
  3.  Âl-i İmrân Suresini Okusaydı İslâmcı Olmayacaktı!
  4.  Müslümanca sanat bir yağmur duasıdır…
  5.  Batıyı “normal” zanneden için İslâm anormal olur
  6.  Güzel eşya ve güzel ahlâk
  7.  Avrupa’nın sanattan istifa ettiği gün
  8.  Benlik sanatı, bencillik sanatı 
  9. İslâmî sanat kalbe hitab eder, batıda ise muhatab akıldır

… Soyut Görme Kabiliyeti Üzerine…

… İslâm sanatından örnekler …

  1. İç Mekânlar
  2. Seramik
  3. Mozaik
  4. Metal işçiliği
  5. Hat
  6. Taş

Kaynak Metinler için bu kategori

Trackback URL

  1. 2 Yorum

  2. Yazan:Barış Tarımcıoğlu Tarih: Ağu 3, 2013 | Reply

    Mehmet bey kardeşim, hayırlı ramazanlar. Yukarıdaki satırlar kime ait? Siz mi yazdınız, öyleyse eğer devamı nerede?:) Sidi İbrahim’in hangi kitabından alıntı veya?

    Hep merak ettiğim bir konudur, şu kılık kıyafet “devriminin” görünenin çok ötesinde sebep ve sonuçları vardır diye düşünürdüm, yukarıdaki cümleler konuya tam ortadan bodoslama dalmış tabiri caizse, iyi de olmuş.

  3. Yazan:my Tarih: Ağu 4, 2013 | Reply

    Selamlar Barış Bey Kardesim,

    tahmin ettiginiz gibi satirlar Sidi İbrahim’in kitabından alıntı , kitabin ismi Islam Sanati.

    tespit ettiginiz gibi konu sadece “batiya özenmek” meselesinden ibaret degil. makale yaz(a)madigimiz zamanlarda okurlarimizi meraklandirmak ve okumaya tesvik etmek için kiymet verdigimiz eserlerden alintilar koyuyoruz böyle.

    anlasilan ise yariyor 🙂

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin