RSS Feed for This Post

Arakan’ı boşaltın, gaz ve petrol geçecek

Shew Project in MyanmarYeterince gündeme gelmeyen bir konu Arakan. Daha az bilinen ise Müslümanların yaşadığı bölgede doğal gaz keşfedilmiş olması. Shwe’deki kanıtlanmış rezerv 260 km³, keşif 2004, üretime geçiş 2013. Arakan’daki “sebepsiz” Müslüman düşmanlığı belki bu bilgiyle dekora daha iyi oturur. Fakat daha da önemlisi Arakan bölgesinin bir enerji yolu üzerinde olması. Tıpkı Çeçenistan, Ukrayna, Afganistan ve Doğu Türkistan gibi. Bu listeye Suriye de eklenebilir, özellikle Kobani zira Kuzey Irak petrollerini hatta daha fazlasını Türkiye’siz Akdeniz’e taşımak için Suriye’nin kuzeyi ideal.

Peki neden Pekin petrol konusunda bu kadar sinirli? Çin’i saran bir Amerikan ablukası var ve bu ablukayı yarmak için her şeye hazır olmaları gerekiyor. Çin kömür zengini bir ülke ama petrolü yok. İthal ettiği petrolün önemli bir kısmı Amerikan üslerinin arasından ve ABD uçak gemilerinin kontrolünden geçerek geliyor. Malaka boğazında devriye gezen Amerikan gemilerine rağmen (nedense) bir türlü durdurulamayan korsanlar da Çin ekonomisini frenliyor. Aşağıdaki harita Pekin’in bu ablukayı Rusya ve Orta Asya üzerinden nasıl yarmaya çalıştığını gösteriyor. Arakan bölgesi Çin’in petrol ve doğal gaz ithalatı için ideal bir liman.

Myanmar-Pipelines-to-Benefit-China

Peki Myanmar ve Çin neden etnik kavgaları engelleyemiyor? Çünkü Enerji yolları üzerinde bulunan her azınlık CIA için potansiyel bir maşadır. 1ci Irak savaşında Kürtlerin ve Şiilerin nasıl Saddam’a karşı kullanıldığını ve sonra ölüme terk edildiklerini hatırlayın. Aynı ihaneti Fransızlar Cezayir’deki yandaşlarına, Amerikalılar ise Vietnam’daki işbirlikçilerine daha evvel yapmıştı. Petrol şirketleri yaklaşık 100 yıldır dünyanın her yerinde etnik gerginlik üretip mevcut devletleri zora sokar ve petrolü ucuza kapatırlar. Nijerya petrolünü ele geçirmek için Fransa’nın Biafra bölgesinde çıkardığı iç savaşta 2 milyondan fazla sivil ölmüştür, çoğu Hristiyandır ve bunun Fransa için hiçbir önemi yoktur zira bu bir enerji savaşıdır, din savaşı değil.

Trackback URL

  1. 6 Trackback(s)

  2. Eyl 4, 2015: Çernobil Komplosu / Ahmet Yüksel Özemre | Ne Mutlu "İnsan'ım" Diyene!
  3. Eki 16, 2015: Rusya, Çin ve ABD’nin yeni pokeri: Düşük yoğunluklu sürekli savaş | Ne Mutlu "İnsan'ım" Diyene!
  4. Şub 2, 2016: Hollywood-Pentagon Aforizmaları | Ne Mutlu "İnsan'ım" Diyene!
  5. May 10, 2016: Taktik ve Strateji Aforizmaları | Ne Mutlu "İnsan'ım" Diyene!
  6. Şub 20, 2017: Okyanus jeopolitiğinde sabitler ve yeni kartlar | Ne Mutlu "İnsan'ım" Diyene!
  7. May 16, 2017: Türk-ABD ilişkileri neden yağmurlu? | Ne Mutlu "İnsan'ım" Diyene!

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin