RSS Feed for This Post

Mali: Fransa para etmeyen “değerler” için savaşır mı?

afrikali-leo-amin-maaloufParis’te yaşadığımız için (Tavit, Ayla, …) çok sayıda okur özelden yazarak Mali konusundaki fikrimizi soruyorlar. Aslında Fransa’nın Mali’ye asker göndermesi üzerine analizler, raporlar çıkmaya başladı bile. İslamcılar, El-Kaide terörle savaş, demokrasi, darbe… Tahmin edersiniz ki Fransa gibi bir ülke para etmeyen “değerler” için savaşa girmez. Bosna’daki katliamlar sırasında Paris’in diplomatik ve askerî ataletini hatırlayın. Peki nedir? Gizli bir komplo mu? Kolonyal düşler mi? Sanmıyorum, her şey açıkta. Puzzle öyle yatıyor masada. Ama nedense Mali’ye yapılan Fransız saldırısının arka planıyla ilgili bir kaç mühim nokta bizim “uzmanların” gözünden kaçıyor. Nedir?

  1. Savaş kararı yıldırım hızıyla alındı, meclisin onaylaması bile beklenmeden bombalama başladı. Ne muhalefetten, ne basından ne de sivil toplumdan doğru dürüst bir tepki gelmedi. 24 saat içinde ırkçı FN’den tutun da muhalif sağ vekillere kadar bir sürü isim tweet atarak savaşa destek oldu. Eminim ki bir çok fransız Mali’yi haritada gösteremez ve savaştan da kimsenin haberi yok. Ama “Seçmenlerin %65’i savaşa destek oluyor” diyen kıytırık bir anket servis edildi bile. “Demokratik” Fransa için garip bir durum değil mi?
  2. Mali Fransa’nın nükleer santrallerini besleyen Nijer uranyum yataklarına komşu, özellikle de politik karışıklık olan kuzey Mali. Petrolsüz Suriye’nin zengin petrol yataklarına komşu olması gibi bir durum, istemesen de oyuna dahilsin. [Mali’de de uranyum var, Gine sınırına yakın olan Falea’da. Ayrıca altın, gümüş, boksit, linyit, demir, mangnez zengini olan Mali Fransızların sömürmesi yüzünden dünyanın en fakir ülkelerinden biri. 20 ocak 2013 tarihli düzeltmemiz]
  3. Peki Fransa’nın Mali’ye saldırmak dışında alternatifi yok mu? Sanırım yok. Çünkü Nijer-Mali bölgesi dışında uranyum kaynakları bulunan yerler gelişmiş ülkelerde: ABD, Kanada, Rusya, Çin, Avustralya… Bunların uranyumunu ucuza kapatamaz “bizim” François Hollande, piyasadaki fiyatı vermek zorunda kalır, pahalıya gelir. Oysa kolayca darbe yapıp hükümet devrilebilen Afrika’da hammaddeler kapanın elinde kalıyor.
  4. Dünyada uranyumun çıkartılması 10 firmanın elinde. 2010 senesinde piyasanın %89’unu ele geçirmişti bu kartel. En büyükleri Cameco (Kanada), Areva (Fransa) ve Kazatomprom (Kazakistan). Fransız Areva hariç her bir firma sırtını devlet garantili ulusal kaynaklara dayamış. Kendi mahallesinde uranyum olmadığı halde bu işin kaymağını yiyen tek ülke Fransa.
  5. Kurulu 58 reaktör Fransa’daki elektriğin %80’ni karşılıyor. Nükleer enerjiye bağımlılıkta Paris dünya birincisi. Uranyum tedarikinde meydana gelebilecek en ufak bir aksama Fransa’da ekonominin çökmesi demek. Zaten dış borç ve ekonomik kriz adamların belini bükmüşken… sırası mıydı şimdi?

Uranyum kadar önemli olan bir başka mesele dünya silah piyasasındaki sertleşen rekabet ve ulusal silah endüstrisinin Fransız devleti üzerindeki hakimiyeti. Doğrudan istihdam 165.000 insan. 1500’ü yüksek teknoloji firması olmak üzere 4000 taşeron ekmek (?=kandan yapılmış) yiyor. Fransa silah ihracatında dünya dördüncüsü. Peki bütün bunların Mali saldırısıyla alakası nedir? Nasib olursa bunları da yarın hızlıca özetleyelim.

Trackback URL

  1. 6 Yorum

  2. Yazan:oryantal Tarih: Oca 15, 2013 | Reply

    Evet… isteyen Cihad ilan etsin, isteyen İslamcılık oynasın. Kapitalizmin masasında yeşil bir meze olmaktan öte gidemiyorlar ne yazık. Ne yazık yine siviller ölecek, BM omuz silkecek. Müslümanlar ölülerini gömecekler.

  3. Yazan:@haberinizolsunn Tarih: Oca 15, 2013 | Reply

    Mali: Fransa para etmeyen “değerler” için savaşır mı?: http://t.co/vMhZIrXm”

  4. Yazan:@Yahyadogantr Tarih: Oca 15, 2013 | Reply

    RT @KasmEsen: Mali: Fransa para etmeyen “değerler” için savaşır mı? : http://t.co/ZnKrT5kF

  5. Yazan:@leylagrup Tarih: Oca 15, 2013 | Reply

    Mali: Fransa para etmeyen “değerler” için savaşır mı? : http://t.co/vCg4ZMs6

  6. Yazan:@YasinKandur Tarih: Oca 15, 2013 | Reply

    Mali: Fransa para etmeyen “değerler” için savaşır mı?: http://t.co/3ykgT8Lx

  7. Yazan:@turkandulger Tarih: Oca 17, 2013 | Reply

    Mali: Fransa para etmeyen “değerler” için savaşır mı? : http://t.co/OqSZfsis

  1. 10 Trackback(s)

  2. Oca 16, 2013: Tombuktu’da çocuk öldürmenin Paris’teki faydaları
  3. Oca 18, 2013: Mali’ye de özgürlük mü götürüyorsunuz Afganistan gibi?
  4. Oca 23, 2013: Uranyum ve Altın için İnsan Öldüren Uygar(!) Batı Geliyor!
  5. Oca 24, 2013: Fransa ve Amerika neden teröre destek oldu?
  6. Haz 23, 2013: Tayyip’i devirmek için kaç para lazım?
  7. May 10, 2014: Kaçırılan 200 kız bahane, Nijerya petrolü şahane!
  8. Haz 14, 2015: Bağımsız bir Uygur devleti hayali kuranlar yeni katliamlara çanak tutuyorlar
  9. Haz 14, 2015: Arakan’ı boşaltın, gaz ve petrol geçecek
  10. Ağu 7, 2015: Kral Faysal ve Kudüs konuşması
  11. May 25, 2016: Fransa Aforizmaları | Ne Mutlu "İnsan'ım" Diyene!

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin