RSS Feed for This Post

Bir video: “Kötü” yoktur ama “İyi” vardır…

“Tanri varsa kötülük nereden geliyor? Tanri yoksa iyilik nereden geliyor?” diye soruyordu Leibniz 1666’da. Dün Ahmet Altan’in “Korkunç bir sabah” isimli yazisinin ilk satirlarini görünce Leibniz’in bu sözlerini hatirladim.

 “ilahi adaletten” kuşkuya düşmek, “Nasıl insafsız bir kader bu?” diye isyan etmek… Insansi ilâhlar, hayal gücü mahsulü tanrilar bu tür “imalat hatalari” arz edebiliyorlar.  Bu baglamda öteki putlardan bir farklari yok. “FAZLA” akilli insanlarin, vicdanlarinin sesini susturamayan, hedonizm ile unutturucu bir sarhosluga giremeyenlerin ortak sorunu olmaya devam edecek plastik  tanrilar.

Akillar o acimasiz sarkaçta gidip gelecekler, hedonizm ile nihilizm arasinda salinip duracaklar. Baska yolu yok. Murathan Mungan’in bir siirinde söyledigi gibi:

“…ya dışındasındır çemberin
ya da içinde yer alacaksın
kendin içindeyken
kafan dışındaysa çaresi yok kardeşim
her akşam böyle içip kederlenip
mutsuz olacaksın
meyhane masalarında kahrolacaksın

şiirlerle şarkılarla
kendini avutacaksın…”

IIci dünya savasi bittiginde bir çok avrupali loşaydin şöyle sormustu: “Nazilerin Yahudilere yaptiklari eziyet sirasinda Tanri neredeydi?” diye. Yanliş adrese yollanmiş bir mektup daha. Neden?

Çünkü kötülük ile iyilik ayni derecede “var” degiller. Biraz ukalaca söylersek iyilik ve kötülük farkli ontolojik degerlere sahip. Hannah Arendth’in bir mektubunda yazdigi su satirlar ne kadar açik degil mi? “kötülük sigdir, yüzeyseldir. Bunun için kolayca yayilir. Oysa iyiligin kökleri çok daha derindedir.”

Kötülük yoktur. Biz insanlarin “insan” olmanin gerektirdigi uyanikligi ve cesareti göstermedigimiz durumlarda görünen bir yansimadir Kötülük.

Bu mevzuyu isledigimiz bir kaç makaleyi yeniden hatirlatalim bu vesile ile:

Asagidaki videoyu da bu bakimdan ilginç buldum. Toplumda merhametin gerilemesini çok güzel “resmediyor”. PKK, Ergenekon, Tinerci çocuklar, Misir’daki son firavun… Bir de bu gözle bakin.

 

http://netvideoizle.com/biraz-yiyecek-in-for-some-food-hq.html

Trackback URL

  1. 2 Yorum

  2. Yazan:aziz yılmaz Tarih: Şub 4, 2011 | Reply

    Video açılmıyor Mehmet bey.Bilgisayarımın ayarlarından mı kaynaklanıyor bilmiyorum.

  3. Yazan:MY Tarih: Şub 5, 2011 | Reply

    simdi denedim, çalisiyor gayet güzel.

    resme ya da altindaki linke tiklayin, ilk anda bir reklam çikiyor, 5 saniye filan bekleyin, sonra YOU TUBE benzeri bir ekran çikiyor, yana yatik üçgen seklindeki PLAY dügmesine basin.

    Kisa ama gerçekten çok hos bir video, kiymetli bir dostumuz yolladi, aslinda üniversitede yapilan bir ödeve ek olarak kullanilmis, sokak çocuklari hakkinda kiymetli bir çalisma. Yakinda bu çalismayi da yayinlayacagiz ins.

    selam ile

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin