RSS Feed for This Post

Türkiye’nin Somali’deki rakibi İngiltere…

tintin-au-congo“… Türkiye’nin Somali gibi eski sömürge bölgelerinde en büyük rakibi elbette İngiltere olacaktır. Türkiye, Afrika dinamiğinde yol almasını sağlayan enstrümanları bulurken, ilerleyen günlerde ciddi sıkıntılar ile baş başa kalabilir.
Bölge ülkelerinin entegrasyonu konusunda ciddi adımlar atan Ankara, bölgedeki çatışmalardan doğan tansiyonun yerine ‘sessiz diplomasi’ yöntemini tercih ediyor. Böylece bölge ülkelerinin kendi aralarında sorunları iletişim yoluyla çözmesine büyük önem veriyor. Ancak Mogadişu’ya 22 yıl sonra yeniden büyükelçilik açan İngiltere, Somali’yi dünya gündemine taşıyan Türkiye’den rol kapma çabası taşımaktadır. İngiltere’nin tekrar Somali siyasetine eğilmesiyle korku politikaları Mogadişu’da can buldu. BM ve Afrika Uluslar Birliği’nin 3 askerinin Mogadişu’da yol yapım çalışmalarını sürdüren İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) görevlilerine ateş açması bunu kanıtlar niteliktedir. Bu olay, bölgede bulunan Türk Kızılayı, Türk Okulları ve Somalili güvenlik görevlilerini eğiten TSK uzman subaylarını oldukça tedirgin ediyor.
TİKA tarafından onarılıp açılan Mogadişu havaalanının işletmesi bir Türk firmasına verilmişti. Ancak Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud’un İngiltere ziyareti sonrasında Türk firmalarına verilen işletme ruhsatı iptal edildi. Türk firmasının işlettiği Mogadişu Uluslararası Aden Abdulle Havaalanı’nın yer hizmetinin İngiltere’nin SKA firmasına verilmesi bölgede faaliyette bulunan Türkleri şaşırttı …” (Emrah Usta / Yeni Türkiye)

 

Afrika üzerine:

Ayrıca Fransa’nın Mali operasyonu ile ilgili olarak:

 

Trackback URL

  1. 1 Trackback(s)

  2. May 10, 2014: Kaçırılan 200 kız bahane, Nijerya petrolü şahane!

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin