RSS Feed for This Post

Liberal totalitarizm olur mu?

  • liberal-totalitarizmABD’ye başka ülkelerde yaptığı zulüm için kızıyoruz ama “içeride” durum çok kötü. Günde 20 ABD askeri intihar ediyor.
  • 1000 kişiye düşen mahkûm, polis şiddeti, uyuşturucu, anti-depresan… Hepsinde ABD UZAKTAN dünya birincisi.
  • Bir günde silahla öldürülen çocuk sayısı 10’un üzerinde. Polisin vurduğu insan sayısını FBI saklıyor. (Bkz. ABD’de Terör Korkusu Aforizmaları »)
  • Bir Amerikalı için ABD’de yaşamak Irak veya Afganistan’da yaşamaktan daha tehlikeli. Bu yüzden bizim eleştirilerimizi anlamıyorlar. So what?
  • “American Dream” filmlerde gördüğümüz mangal yapan, çim kesen babalar, köpekle oynayan çocuklar, neşeli anneler gerçekte yok.(Bkz. American Way of Life / tarik-al hayat el emrikiya / طريقة الحياة الأمريكية)
  • Amerikalılar cahil ve korku içinde yaşayan insanlar; aşırı şişmanlar, evlerine taksitle nükleer sığınak yaptıracak kadar da saflar.
  • Eh nasıl oluyor da aya gidiyorlar? ABD’yi yöneten bir elit var. Elit okullardan mezun bir azınlık %20’si okuma bilmeyen bir halk üzerine hakim.
  • Elitlerle halk arasındaki uçurum öyle büyük ki konuştukları lisan koyunların düşünmesini engelleyecek şekilde dönüştürülüyor.(Bkz. Amerikanca / American Language / اللغة الأمريكية)
  • Finans, silah, medya, ilaç ve gıda devlerinden oluşan Oligarşi önce ABD’yi ele geçirdi. İlk köleleşen ABD halkı oldu.
  • İngiliz kapitalizminin önce İngilizleri köleleştirmesi, ardından dünyaya yayılması gibi ABD kapitalistleri de bu yolu izledi.
  • Ancak endüstriyel kapitalizm finansal bir süper-burjuva doğurdu ve “paranın efendileri” endüstri kapitalistleri için de bir tehdit oldu.
  • Spekülatif kârların cazibesiyle aynı borsada yarışan endüstri patronları elbette kaybetmeye mahkûmdu. Endüstri tehdit altında.
  • Thomas Jefferson’dan Roosevelt’e kadar her başkana yaka silktiren, Kennedy’yi vuran oligarşi 1980’de ve 2008’de iki kez kabuk değiştirdi.
  • 1980 önemli bir yıl. Glass–Steagall act’ın iptali gibi birçok “deregulation” yapıldı yani bankalar kanun üstü özneler haline getirildi. (Bkz. Dikkat Kitap: Banka Ordudan Tehlikelidir)

  • 1980’e kadar kanunları çiğnemek için rüşvet verilir, kadın veya uyuşturucuyla şantaj yapılırdı. 1980’den sonra kanunlar esnetildiği için bunlar gereksiz. (Bkz. Sistem bozuk değildir, bozuk artık sistemdir!)
  • 2008 krizi ise 1980’de hazırlanan kanunsuz ekonominin meyvesidir. 2008 bir kaza yahut doğal felâket değildir. Kârlı bir operasyondur. (Bkz. Ekonomik Kriz Aforizmaları)
  • Bir başka yolla söylersek: Eskiden dükkân soymak için silah, maske gerekiyordu. Ama yeni bir kanun “şu koşullarda soygun yasaldır” derse?
  • Avrupa Komisyonu başkanı Juncker’in “Avrupa antlaşmalarına aykırı bir demokratik tercih olamaz” sözü finansal oligarşinin resmî ilânıdır.
  • Kuzey Atlantik’in iki yakasında demokrasi dönemi kapanmış, oligarşi dönemi başlamıştır.  (Bkz. Dikkat Kitap: Liberalizm Demokrasiyi Susturunca…)
  • Ekonomi veya endüstriyle sınırlı kalması gerekiyormuş gibi görünen bu gelişmeler Türkiye’yi hatta her birimizin can güvenliğini etkiliyor.
  • Özgürlüğü çağrıştıran “liberalizm” kelimesi uygulamada sermayenin serbestçe herkesi, her şeyi sömürme özgürlüğü demektir. (Bkz. Dikkat Kitap: Liberalizmin Kara Kitabı)
  • “Serbest piyasa” serbest değil. Yazı gelirse ben kazanıyorum, tura gelirse sen kaybediyorsun. Biz buna “liberal ekonomi” diyoruz. (Bkz. Liberalizm aforizmaları)
  • Ortada büyük bir kavram karmaşası var. Tilkinin kümesteki serbestliğine “özgürlük” diyorlar.
  • Müslümanlar kâfirlerin ve müşriklerin “özgürlük” tarifini kabul ettikçe özgür olamayacaklar. (Bkz. Özgürlük / Hürriyet / Serbestlik / Liberty / Freedom / الحرية)
  • Maalesef ekonomiyle hukuk, psikoloji ve siyasetin kesişim noktasındaki bu meseleyi ekonomistlerimiz anlamıyor.
  • Çünkü ekonomistlerimiz çok yönlü düşünmeye ve ekonomi dışındaki disiplinlere aşina değiller.
  • Daha da acısı ekonomistlerimiz ekonomiden anlamıyorlar! (Bkz. Ekonomistler neden ekonomiden anlamaz?)
  • 2008 krizinden sonra uzun uzun “teknik” analizler yapan ekonomistlerimize acıyarak baktım. 100 yıl önce liberallerin yazdıklarını okumamışlardı.
  • 2008 krizini kolektif bir hata gibi anlatan ekonomistlerimiz milli maç kaybedince halkı suçlayan Fatih Terim kadar acınacak haldelerdi.
  • 2008 krizi bal gibi de hukukî bir problemdi ama bunu hiçbir ekonomist açıkça ifade edemedi. (Bkz. Ekonomik Kriz Aforizmaları)
  • Ekonomik aktörlerin siyaset üzerine tahakküm kurması 1600’lerin Avrupasında bile rastlanan bir durum. Bu siyasî ve hukukî bir mesele.
  • Bugünkü liberal totalitarizm ise demokrasiyle ve güçler ayrılığı mitolojisiyle birlikte değerlendirilmeli. (Bkz. Güçler ayrılığı Aforizmaları)
  • Özelde ekonomistlerimiz ve genelde akademisyenlerimiz atgözlüklerini çıkarmalıdır. Enerji ve gıda konusunu daha iyi öğrenmelidirler.
  • Hem bugün hem de yakın gelecekte can güvenliğimiz bu konuları araştırıp öğrenmemize bağlı. (Petro-dolar Aforizmaları)
  • Dünyada birçok ülke temel gıdaları ithal ediyor. Bu ülkelerde yaşayanların hane bütçelerinde ise gıda %60!
  • Bu insanlar en ufak fiyat oynaması yahut iklim değişikliğinde aç kalacaklar.
  • 400 milyon insanı açlıkla tehdit eden 6-7 tane firma var! (Bkz. Gülen’den sonraki darbe ne olacak?)

 

… Bu konuda okumak için…

Liberalizm Demokrasiyi Susturunca

Batı'da demokrasi neden yıpranıyor?Batı'da demokrasi neden yıpranıyor? 1984 / George OrwellHalkın iradesi liberalizm ile çatışırsa ne olur? 2008′de başlayan ekonomik kriz sürmekte. Eğitim, sağlık ve güvenlik hizmetlerine ayrılan bütçeler kırpılırken batan bankaları kurtarmak için yüz milyarlarca dolar harcanıyor. Alın terinin finans kurumlarına peşkeş çekilmesini istemeyenler protesto ediyor. Ama batılı devletler polis copuyla finans sektörünü savunmaktalar. Ne oldu? Bütün nüfusun binde birini bile temsil etmeyen bankacıların çıkarları geri kalan %99.99′un önüne nasıl geçti? Alıp satma, üretip tüketme özgürlüğü nasıl oldu da halkı finans sektörünün kölesi yaptı? Mal, hizmet ve sermayenin serbest dolaşımı uğruna halkın iradesi çiğnenebilir mi? Okuyacağınız kitap demokrasi ile liberalizmin savaşı üzerinedir. Buradan indirebilirsiniz.

Batı'da demokrasi neden yıpranıyor?Batı'da demokrasi neden yıpranıyor? 1984 / George OrwellDerin MAЯҖ

Etrafınızda “ben solcuyum” diyen kaç kişi var? Birgün Ya da Cumhuriyet Gazetesi, Türk Solu Dergisi okuyan? Yürüyüşlerde Marx, Lenin, Deniz Gezmiş ve Atatürk posterlerini yanyana taşıyan kişileri tanıyor musunuz? İşçi sendikalarında aktif rol oynayan dostlarınız var mı? Bu insanlar hasretle beklediğimiz sol muhalefeti kuramadılar bir türlü. Neden?

Marxist ve Marxçı (Marx’a dair ama marxist olmayan) miras ile yüzleşmedi Türk solcuları. Oysa Marx anlaşılmadan hiç bir sol projenin anlaşılmasına da imkân yok. Leninist, Stalinist, Maoist… Hatta Kuzey Avrupa’nın sosyal demokrat modellerini de çözemezsiniz. Marx’ın bıraktığı yerden devam edenleri anlamak için de gerekli bu okuma; dünya soluna bugünkü şeklini veren düşünürleri anlamak için: Rosa Luxemburg, Ernst Thälmann, Georg Lukács, Max Adler, Karl Renner, Otto Bauer, Walter Benjamin, Jürgen Habermas,… Buradan indirebilirsiniz.

Batı'da demokrasi neden yıpranıyor?Batı'da demokrasi neden yıpranıyor? 1984 / George Orwell

Banka Ordudan Tehlikelidir!

(Son güncelleme: İkinci sürüm, 27 Ekim 2013)

Bankacılarına söz geçiremeyen batı ülkeleri tıpkı 1980′lerde ordusuna söz geçiremeyen Türkiye’nin durumuna düştüler. Zira bize yansıtılanın aksine, 2008’de Amerikan emlâk sektöründen başlayan kriz öngörülemez bir felaket değildi. Yapılan düpedüz bir piyasa darbesi idi aslında. Tasarlanmış, planlanmış, yürürlüğe konmuş bir operasyon. Bu operasyonu yöneten insanlar daha 1980’lerde Batı adaletinin üzerine çıkmışlardı. Krizi frenleyecek yasal engelleri bir bir kaldırdılar, krizin küreselleşmesini sağlayacak mekanizmaları yine onlar kurdular. Elinizdeki 60 sayfalık bu e-kitap Batı’da demokrasinin gerileme sürecini sorguluyor: Demokrasinin zayıf noktaları nelerdir? Bankalar nasıl oldu da halkın iradesini ayaklar altına alabildiler? “Hukuk devleti” diyerek örnek aldığımız demokratik ülkeler neden bu Piyasa Darbesi‘ne engel olamadılar? Askerî darbelerden yakasını kurtaran Türkiye’de hükümet Piyasa Darbesi ile devrilebilir mi?  Buradan indirebilirsiniz.

Trackback URL

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin