RSS Feed for This Post

Kemalist mimarî neden güzel değil?

TOKİ çok çirkin binalar yapıyor ama gözlerimizi acıtan bu çarpık stili(?) onlar icad etmedi. Cumhuriyet’in ilânından bu yana, 80 yıldır inşa edilen binaların hepsi birbirine benziyor: Okullar, fakülteler, gar binaları, oteller, bankalar, konser salonu, spor salonu, belediye sarayı ve hükümet konakları… Tektip, cezaevi ya da depo, fabrika vs gibiler, her bir kat yanyana kopyalanmış pencerelerden oluşuyor. Bina ise üstüste kopyalanmış katlardan. Pencereler ve katlar gibi binalar bile birbirinin yerine ikame edilebilir. Dışarıdan bakarak amacını, işlevini anlamak mümkün değil.

Sanki 80 yıldır Türkiye’deki bütün binaları aynı zevksiz mimar çiziyor. Oysa bu topraklar güzel binalarla dolu. Eski Yunan tapınakları, su kemerleri, köprüler, Ermeni, Rum ve Bizans kiliseleri, Selçuklu mimarisi, Osmanlı mimarisi… Neden cumhuriyet sonrası böyle bir kısırlık içine girdi Türkiye?

Yakında bu konuyu sorgulayan bir makale gireceğiz yayına. Aşağıdaki resimleri “Soyut Sanat Müslümanın Yitik Malıdır” serisi için bir ön hazırlık olarak sunuyoruz. Resimleri büyük görmek için albümün sonundaki YAZININ DEVAMI’na tıklayabilirsiniz.

Resimleri tam boy görmek için 

6-muglahukumetkonagii 7_malatyaistasyonbinasi 800px-AtaturkCulturalCenterIstanbul_2 800px-Millî_Reasürans_binası 800px-Turkish_Historical_Association_building,_Sıhhiye,_Ankara Abdi_İpekçi_Arena Ankara_Garı balikesir_sumerbank Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coðrafya Fakültesi ga5İstanbul_Büyükşehir_Belediyesi_Bakanlığı Istanbul_Hilton Istanbul_University_Edebiyat_Fakultesi_March_2008 likor2 manset_NuriDemiragOkulu

Trackback URL

  1. 2 Yorum

  2. Yazan:ç-z Tarih: Eyl 13, 2013 | Reply

    Hiçbir iz,işaret taşımasını istememek de bir iz ve işaret. Kaçarken kendi elleriyle ördükleri zihniyetlerinin duvarlarına toslamışlar.Bu mimarsızlık karadenizli Temelin odanın zeminin kapı önünden başlayarak boyamasına ve bir köşede hapsolmasına benziyor.

  3. Yazan:Tayfun Tarih: Eyl 16, 2013 | Reply

    http://bcgavel.com/wp-content/uploads/2013/04/northkorea.jpg

    Kuzey Kore’ye ne kadar da benziyor.

  1. 4 Trackback(s)

  2. Eyl 17, 2013: İslâm’da Mimarî ve Şehircilik(3): Sinan gibi cami yapmak veya Sinan gibi adam olmak?
  3. Eki 1, 2013: Bilimin Işığı Sanatı Kör Edince…
  4. Eki 6, 2013: Çirkin Resim Yapan Toplumlar Adil Olamazlar…
  5. Kas 5, 2015: Osmanlı Minyatüründe Perspektif Yok mu?

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin