RSS Feed for This Post

Dikkat Kuduz Tehlikesi!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

… Bu makale ilginizi çektiyse…

Türk milliyetçiliği birleştirir mi yoksa parçalar mı?

 İllâ ki bir tutkal/çimento mu gerekiyor? Milliyetçilik tutkalı adil ve müreffeh bir düzene alternatif olabilir mi? Adaletin, hukukun hâkim olmadığı ortamlarda Türklerin kardeşliği ne işe yarar? Belki de Türk Milliyetçiliği diğer milliyetçilikler gibi yok olmaya mahkûm bir söylem. Çünkü var olmak için “ötekine” ihtiyacı var. Ötekileştireceği bir grup bulamazsa kendi içinden “zayıf” bir zümreyi günah keçisi olarak seçiyor. Kürtler, Hıristiyanlar, Eşcinseller, solcular…150 sayfalık bu kitapta Türk Milliyetçiliğini sorguluyoruz. Müslüman ve milliyetçi olunabilir mi? Türkiye’ye faydaları ve zararları nelerdir? Milliyetçiliğin geçmişi ve geleceği, siyasete, barışa, adalete etkisiyle. Buradan indirin. 

 

Türkiye bölünür mü?

“Bebek katili! Vatan haini!…” PKK terörünü lanetliyoruz ama devlet eliyle işlenen suçlara karşı daha bir toleranslıyız.  “Kürtler ve Türkler kardeştir” diyenlerin kaçı “sen benim kardeşimsin”  demeyi biliyor Zaza, Sorani, Kurmanci dillerinde? Ülkemizin terör sorunu ne PKK ne de Kürt kimliğiyle sınırlanamayacak kadar dallandı, budaklandı. Bazı temel soruları yeniden masaya yatırmak gerekiyor: (*) Kürtler ne istiyor? (*)  İspanya ve Kanada etnik ayrılıkçılıkla nasıl mücadele etti? (*) PKK ile mücadelede ne gibi hatalar yapıldı? (*) İslâm ne kadar birleştirici olabilir? Töre cinayetlerinden Kuzey Irak’a terörle ilgili bir çok konuyu ele aldığımız 267 sayfalık bu kitabı ilginize sunuyoruz. Buradan indirin.

 

Türkiye’nin Ulus-Devlet Sorunu

Devlet gibi soğuk ve katı bir yapı bizimle olan ilişkisini hukuk yerine ırkımıza ya da inançlarımıza göre düzenleyebilir mi? GERÇEK hayatı son derecede dinamik ve renkli biz “insanların”. Birden fazla şehre, mahalleye, gruba, klübe, cemaate, etnik köke, şirkete, mesleğe, gelir grubuna ait olabiliriz ve bu aidiyet hayatımız boyunca değişebilir. Oysa devletimiz hâlâ başörtüsüyle uğraşıyor, kimi devlet memurları “ne mutlu Türk’üm” demeyenleri iç düşman ilân ediyor, Sünnî İslâm derslerini zorla herkese okutuyor… Bizim paramızla, bizim iyiliğimiz için(!) bize rağmen… Kürt sorunu, başörtüsü sorunu, Hıristiyan azınlıklar sorunu… Bizleri sadece “insan” olarak göremeyen devletimizin halkıyla bir sorunu var. Türkiye’nin “sorunlarının” kaynağı sakın ulus-devlet modeli olmasın? 80 sayfalık bu kitap Kurtuluş savaşı’ndan sonra Türkiye’ye giydirilmiş olan deli gömleğine işaret ediyor.  Ne mutlu “insanım” diyene! Kitabı buradan indirin.

Trackback URL

  1. 15 Yorum

  2. Yazan:Mustafa Akbas Tarih: Nis 12, 2009 | Reply

    Dikkat etmek lazim. Dayakçi Alperenler seviyesine düşmeyelim. Cağdaş insanlar karşısındakileri it köpek deyerek tartışmaz.
    Umarim yazar Aisha Benghazi içindeki Bekir Coşkunu atar.

  3. Yazan:çelişki-analiz Tarih: Nis 12, 2009 | Reply

    gazeteciye yapılan saldırı tabi ki kınıyoruz ancak bu olaya tepkiyi böyle provoke edici bir başlıkla vermek, fikir sitesi olduğunu iddia eden, yazarlarına ayda en az bilmem kaç tane kitap okuyun diye tavsiyede bulunan bir siteye yakışır mı?
    Nerde kaldı fikir adamlığı nerde kaldı derin düşünce.
    Ülke sorunlarına çare olacak çözüm üretecek zihniyetin şiddete karşı medeni tepkisi bu seviyede mi tahakkuk eder?
    Bu tepkiden sonra bu sitede yazılanlar ne derece anlam ifade eder site editörünün ciddi ciddi düşünmesi gerekir.
    Medeni tepki böyle olmaz.
    En basit lokal bir olayda tepki vermeyi bilmeyen bir site, gidip de ulusları ilgilendiren ciddi tarihi olaylarda ahkam keserse inandırıcı olmaz komik olur.

  4. Yazan:Osman Tarih: Nis 12, 2009 | Reply

    Sn. çelişki-analiz,
    Madem ki siz “gazeteciye yapılan saldırı tabi ki kınıyoruz ancak…” noktasındasınız ve burada yapılan eleştirinin seviyesini uygun bulmuyorsunuz ve “medeni tepki böyle olmaz” görüşündesiniz.

    O halde belki siz linkini verdiğiniz kişisel sitenizde bu olayı uygun gördüğünüz şekilde ve seviyede kınar ve medeni tepki konusunda hem eleştirdiğiniz Derin Düşünce sitesine hem de biz okuyuculara örnek olursunuz.

    Ben kendi adıma sitenizi izleyeceğim ve medeni ve seviyeli tepkinizi dikkate alacağım…

  5. Yazan:MY Tarih: Nis 13, 2009 | Reply

    çelişki-analiz,

    bu basligi neden begenmediniz anlamadim. insanlar konusa konusa anlasir, hayvanlar koklasa koklasa, anlasilan bazilari da yumruklasarak anlasmaya çalisiyor.

    ALLAH insani Esref-ül Mahlukat olarak yaratmistir. Buna ragmen bazi insanlar beşer mertebesinde kalmak, köpekleri kendilerine totem yapmak istiyorlarsa bu onlarin bilecegi is.

    Klavuzu karga olanin burnu pislikten çikmaz demisler. Klavuzu köpek olanin isirmasi kadar normal bir sey var mi?

    Bizim yaptigimiz sadece bir uyari. Kuduza karsi. Yarasi olan gocunuyor, bu da normal 🙂

  6. Yazan:bora Tarih: Nis 13, 2009 | Reply

    afiş beni de rahatsız etti. kullanılan imge mhp ile özdeşleşmiştir. mhp ‘de milletimizin teveccüh edip meclise gönderdiği bir partidir.

    şiddete karşı olmak sadece fiziksel şiddete karşı olmakla mı ilgilidir. sözel şiddet çok daha incelmiş olsa da yine de şiddet değil midir? ve bazen çok daha zedeleyici değil midir? kalp kırmak kafa kırmaktan daha mı önemsizdir?

    insan ölümleriyle sonuçlanan büyük trajedilerin çıkış noktası biraz da sözel şiddet değil mi?

    söz de bir eylemdir. sanırım düşünen insanlar fiziksel şiddet kadar çokça alıştığımız “rating” yapan sözel şiddete de aynı şiddetle karşı çıkmalıdır.

    gerçekten bu tür bir tavır sadece nefreti ve kutuplaşmayı arttırır.

    selametle

  7. Yazan:feyza Tarih: Nis 13, 2009 | Reply

    Selam
    Bir düsüncesizin yaptigi yanlisi, ayni görüse sahip diger insanlara maletmek ne derece dogrudur? O amblemi oraya koyarak, altina da o basligi atarak pek cok insani rencide ettiginizin farkinda degilsiniz sanirim. Yaptiginizin, Israili protesto ettigini zanneden “Buraya yahudiler ve köpekler giremez” pankartini acan sahsin yaptigindan farki nedir? Ben bir fark göremedim. Görünce mutlaka bu bir sakadir diye düsündüm ve size yakistiramadim. Kinamanin ve protesto etmenin daha insancasini bulamadiniz mi?
    Bora`ya katiliyorum. Bu yaptiginiz nefreti ve kutuplasmayi arttirmaktan baska birseye hizmet etmez. Ayrica bunun icinden, “yarasi olan gocunur” gibi basit bir savunmayla da cikamazsiniz. Yaptiginizin yanlis oldugunu söylemek icin illa ki elestirmeye calistiginiz o görüse sahip olmak da gerekmiyor. Gazeteciye yapilan davranisi kinadigim gibi bu baslik dolayisiyla sizi de kiniyorum. Sizden olaylara daha yapici ve ‘derin’ tepkiler bekliyoruz. Selametle

  8. Yazan:mehmet murat bozkurt Tarih: Nis 13, 2009 | Reply

    arkadaşlar bazı insanlar için çok önemli olan değer taşıyan objelere saygılı olmamız gerekmektedir.şahsen bir Trük Milliyetçisi olarak bu objeden oldukça rahatsız oldum.siteyi ilk kez ziyaret ediyorum. yani kısaca yazıklar olsun diyorum. kendi ırkıyla alay edebilen bi nesil yazıklar olsun.

  9. Yazan:Kamer Yalçın Tarih: Nis 13, 2009 | Reply

    Afiş benim de hoşuma gitmedi. Kışkırtıcı. Provake edici, doğru. Bu afiş sitede yayınlanıyorsa bir kez daha düşünmek gerekir, neden diye?

    Aisha da kendince tepkisini dile getirmiş anlaşılan. O bu tarz tepkileri zaman zaman veriyor. Kendimce haklı bulmuyorum. Ama bazen görsel ifadeler yazınsal ve hatta sözel ifadelerden daha çok dikkat çekebiliyor. Belli ki Aisha, kendince bir tehlikeye dikkat çekmeye çalışıyor.

    Rahatsız olanlar elbetteki tepkilerini “medeniyet” çerçevesinde dile getirmekte özgür olmalılar.

    Bir diğer enteresan olan ise bu afişi ırksal bir saldırı olarak değerlendirmek. Enteresan geldi bana. Algılamakta güçlük çektim, konu ırk ve ırkına hakaret meselesine nasıl geldi? Cehaletimi mazur görün, bu buraya basıl bağlandı ben anlayamadım.

  10. Yazan:MY Tarih: Nis 13, 2009 | Reply

    Sevgili Kamer,

    “Kışkırtıcı. Provake edici”

    katilmiyorum.

    kendisine Alperen veya ülkücü diyen insanlarin kiskirtilmasina gerek yok adamlar zaten delirmis vaziyetteler.

    Bunu uzun zaman önce “Irkçıya kızılmaz, acınır!” isimli yazida anlatmistik.

    Irkçilik ve milliyetçilik siyasi bir durus degil, dogrudan saldirganliga giden bir yol. Bu süreci de O Gün Bebek Nasıl Katil Oldu? sayfasinda anlattik.

    Zaten Islam da bu yasaktir. Akli olmayanin dini de olmaz. Irkçidan Müslüman olmaz.

    Korkudan üzerine iseyecek kadar komplo teorilerine burnunu gömmüs bu insanlarin bir yandan da kahramanlik taslamalari ne kadar ironik. Rasim Ozan’a yaptiklari gibi savunmasiz insanlara gidip yumruk atarlar ama gidip de IRak ya da Filistin’de boy gösteremezler. Yemez çünkü. O kadar delirmemisler demek ki 🙂

  11. Yazan:çelişki-analiz Tarih: Nis 13, 2009 | Reply

    Sn. Osman;
    Konuyla ilgili sitemde örnek bir tepki talep etmişsiniz.Öncelikle belirtmeliyim ki sitemin formatı siyasi değil ekonomik ve güncel ağırlıklı.Ayrıca şiddetin tavan yaptığı yaşadığımız ortamda her şiddet içeren olayı münferit olarak incelemeye kalkarsak teknik olarak bu mümkün değil.Şiddeti sadece ucu kendimize dokunan münferit olaylarda değil zihniyet olarak reddetmemiz gerekli.
    Aksi takdirde son 24 saat içinde malum derbi maçtaki şiddetten tutun da dün istanbulda magandalar tarafından trafikte vurularak öldürülen 19 yaşındaki öğrenciye kadar onlarca münferit olay yaşandı.Sizin mantığınızdan gidersek her olayı tek tek yazmamız gerekli.Oysa çözüm şiddet içeren mantığı eleştirmekte.Ayrıca yukarıda bir arkadaşın belirttiği gibi şiddet sadece fiziksel olmayıp psikolojik-manevi-edebi şiddet de mevcuttur ve yazıdaki resim de bu tür şiddete en iyi örnektir.
    Söz konusu resmi provoke edici bulmayan anlayışa bu gerçekleri anlatmak gerçekten zor ancak şöyle bir formül önerebilirim.Sitede resmin kışkırtıcı olup olmadığı konusunda küçük bir anket düzenlenirse sanırım ne demek istediğim daha kolay anlaşılabilir.

  12. Yazan:remzi Tarih: Nis 13, 2009 | Reply

    yok bu başlığı kaldırın, tavsiye ederim.yoksa ayşe’ye de kuytu bir köşede kurt sürüsü saldırır, vebal altında kalırsınız, demedi demeyin.

  13. Yazan:cemal Tarih: Nis 17, 2009 | Reply

    Siz hangi millettensinizde böyle alerji kaptınız.Bozkurt İslama Bayraktarlık yapmış şerefli bir milletin özgürlük sembolüdür.Devşirilmiş beyinlerin tuzağına düşerseniz iki gün sonra haşa dinede olmayacak küfürler edersiniz.İngilizin Yahudinin tuzağına düşmeyin uşaklar.Türklük bedenimiz İslam ruhumuzdur.Ruhsuz beden bir hiçtir.Ancak hedefe varmak içinde ruha beden gerektir.
    ALLAH ISLAH ETSİN….

  14. Yazan:cemal Tarih: Nis 18, 2009 | Reply

    Sevgili My,
    Tekelci sermayenin liboşlaşmış uzantıları çıkmaz sokakların izbe kıvrımları gibi bir hal alan beyinlerinde patlamış sokak ampulleriyle gördükleri halisilasyonları ancak bu şekilde ifadelendirebilmektedirler.Her milletin bir simgesi olduğu gibi biz Türkelerinde simgesi BOZKURT tur bu bizler için tapılacak put değil İslama hizmet yolunda manevi çağrışımlar yapan atayadigarı değerdir.Bozkurttan utanan MAnkurtlarda Rusyanın ayısına,Fransanın Horozuna,Amerikalının kartalına,İngilizinde Aslanına mitolojik anlamlar yükleyip yalakalık müessesinin herdaim üyesi olma yolunda önemli yollar kattederler.Sevgili MY şunu aklından çıkarmaki eğer bir şey ölçüle biliyorsa bu derinlik değil ÇUKURDUR.ÇUKuRLARDAN KURTUL ve KENDİNE DÖN.DEĞERLERLE ALAY ETME.

  15. Yazan:MY Tarih: Nis 18, 2009 | Reply

    Sevgili Cemal,

    Emirlerinize uymazsam yumruk mu atacaksiniz?

  16. Yazan:tugra arslan Tarih: May 23, 2010 | Reply

    kuduz vahşi hayvandan değil. yediğine içtiğine söylediğine baktığına tuttuğuna dikkat etmeyen tek dişi kalmış hayvandan bulaşır

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin