RSS Feed for This Post

Sevgili başbakanım, “milletin dediği olacak” demişsin

Doç. Dr. Mualla Kavuncu (Sosyoloji)
Aydın Üniversitesi

Sevgili başbakanım, Twitterda “milletin dediği olacak, halk ne istiyorsa o olacak” demişsin.
Ben millet veya halk oluyor muyum bilmiyorum ama ben seni seviyorum başbakanım. “Seviyordum” mu demeliyim acaba? Ben seni, sesim olduğun için sevmiştim. O muhteşem balkon konuşmasını yapan adamı sevmiştim. Barış süreci için koyduğun iradeyi, IMF karşısındaki dik duruşunu, bana değil dünyaya yönelttiğin “one minute” unu sevmiştim. Şimdi de faiz lobilerine karşı verdiğin mücadelede yanındayım. Ben sana hep kulak verdim, seni anlamaya çalıştım. AMA şimdi sıra sende başbakanım. Şimdi karşında geziparkı için direnen de millettir. Milletin çocuklarıdır. Sen onlara kulak vermediğin için oldu bunlar. Aslında olan küçük sivil bir hareketti sadece. Sen o küçük grubu dinlemedin. O çocuklar çadırlarında uyurlarken daha, o rabbimin şafağında onun yarattıkları, onun emanetleri olarak uyurlarken başbakanım, birileri, -bu sen olamazsın- nasıl başardılar bilemem ama, yine aslında milletin çocukları olan polisimizi yönlendirdiler ve masum uykularındaki masum insanların üzerine saldılar. Gaz verdiler ve de gaz verdiler. Resmen, kelimenin her anlamında gaz verdiler. Millet gaza gelsin istediler. Sana düşman olsun. Fırsatçılar, egemenlikleri sarsılmış olanlar, bir nedenle sana husumet besleyenler hepsi sokağa döküldü. Dışardan ajanlarını soktular. Sosyal medyada kitleleri yönlendirmeye kalkıştılar. Bu protest gençlik, bu yepyeni senin gençliğine benzemeyen gençlik, sadece kaale alınmak, kulak verilmek isteyen gençlik, onlara bakmıyor başbakanım. Onları geziye sokmuyor. Girseler bile ciddiye almıyor. Bu; barışsever, şiddet karşıtı, özgürlükçü ve sol bir gençlik, sol derken, anti-kapitalist, anti-emperyalist, ama içlerinde inananı, müslümanı, dindarı var, olmasa bile Allahın verdiği vicdana sahip iyiliksever iyi niyetli bir gençlik. Onlar ayyaş, çapulcu, provakatör, faiz lobisi değil, senin düşmanın değil. Onlar senden onları görmeni dikkate almanı istiyorlar. Gelişme, kalkınma karşıtı değiller ama bazı eski güzel geleneklerimize, insana-doğaya saygılı geleneklerimize paralel şekilde; heryeri kalabalığa, binaya, bankaya, yapay bir görünüme boğan bir kalkınma anlayışına karşılar. Küçük esnafımızın veresiye defterleri kalsın istiyorlar. Kredi kartlarına mahkum olmayalım. O çok gelişmiş ülkeler şimdi bunlara çare arıyorlar başbakanım. Nükleer santrallerini kapatıyor, daha insani sistemlere yöneliyorlar. Biz binaların çoğalmasının kıyamet alameti olduğuna inanırdık bir zamanlar. Bir müslüman olarak bu kaygıları en çok senin paylaşacağını ben biliyorum başbakanım. Ben seni başımızda, başlattığın süreçlere zarar gelmeden, ama gençlere hoşgörülü ve onlara kulak verirken görmek istiyorum. Sen bu ülkenin hala tek şansısın benim için. Lütfen ülkeyi sensiz bırakma. Zaten tüm dünya ve Türkiye’nin eski derin kalıntıları bunu yapmaya çalışırken onların ekmeğine yağ sürme, otoriter ve kutuplaştırıcı uslubunla. Ben seni anlıyorum sen de beni anla başbakanım

Trackback URL

  1. 11 Yorum

  2. Yazan:kurtulush Tarih: Haz 10, 2013 | Reply

    Sitenizdeki yazıların büyük bir bölümü ( bu da dahil ) Erdoğan’a neden diktatör dendiğinin vesikası gibi aslında.

    İtiat etmeyi artık farkında olmadan da olsa içselleştirmiş üslubunuzdan tutun da mevzuyu ne üzerinden konuştuğunuza kadar…

    Herşey, kayıtsız şartız biat edilmiş tek bir adam üzerinde dönüyor. Ve bu adam he derse oluyor, demezse olmuyor.

    Yanlış yere odaklandığınız için doğru soruları da sormayı beceremiyorsunuz.

    Mesela ben sizin yerinizde olsam şurdan başlardım.

    AKP bir parti mi?

    Eğer parti olduğunu düşünüyorsanız “neden o çok övündüğümüz stadyum kongresine, tek bir adam popstar edasıyla geldi, biz de dinledik ve kuzu gibi dağıldık?” diye de bir sorun sonra.

    Böyle kongre, böyle parti olur diyorsanız, böyle başbakan da olur tabii. Niye diktatör olsun ki?

    Siz isterseniz yine devam edin bu kafada, yapabileceğim hiç birşey yok sizin için ama.

    Bence ne yukarıdaki biat eden üsluptan, ne de sizin meselede odaklandığınız noktalardan çözüm mözüm çıkmaz. Benden uyarması. Bunu da yazın bir kenara.

  3. Yazan:halk Tarih: Haz 10, 2013 | Reply

    bu olaylarin ardinda gercekten faiz lobisi gibi hayali bir grup olduguna inanacak kadar saf insanlar var midir bilmem ama bu yalana inanan milyonlarca koyun olduguna eminim.

  4. Yazan:Sebnem Tarih: Haz 10, 2013 | Reply

    Dolmabahçe Camisinde pansuman yapılan, dikiş atılan, bayılan, canının derdinde insanlar için, onca görüntüye ve imamın yalanlamasına rağmen “içki içip ayakkabılarıyla girdiler” dendi ve bunun üzerinden kitleleri gaza getirmek için siyaset yapıldı ya, vicdan sahibi insanların bunu unutması pek kolay olmayacak.

  5. Yazan:AK Parti tek çözüm Tarih: Haz 10, 2013 | Reply

    İtiat etmeyi artık farkında olmadan da olsa içselleştirmiş üslubunuzdan tutun da mevzuyu ne üzerinden konuştuğunuza kadar…

    üslup… ah evet, ana avrat küfür etmeliydik ve fikirleri diil tenasül organlarını konu almalıydık dimi? sizin pankart ve duvar yazılarınızı okurken 23 kişi kusarak telef olmuş hastaneye yetiştirememişler!!

  6. Yazan:Kestaneci Tarih: Haz 10, 2013 | Reply

    bu olaylarin ardinda gercekten faiz lobisi gibi hayali bir grup olduguna inanacak kadar saf insanlar var midir bilmem ama bu yalana inanan milyonlarca koyun olduguna eminim.

    yahut milyonlarca uyanik insanlari koyun sanacak kadar koyunlastirilmis 10 bin gösterici var 🙂

    kuzum siz “halk” oldugunuzu iddia ediyorsunuz ya biz neyiz? bidon kafali mi? hem halk devrimi yapiyorsunuz hem de halki hor hakir görüyorsunuz. koyunlukla itham ettiklerinize saygi duymaya baslasaniz nasil olur?

  7. Yazan:halk Tarih: Haz 10, 2013 | Reply

    @kestaneci

    dogru diyosun koyun biraz naifce oldu. yol ver gidelim taksimi ezelim diyen zihniyeti koyun gibi saf bir hayvana benzetmek koyunlara hakaret oldu. bu role uyacak, benzetmeyi daha anlamli kilacak baska hayvanlar var. ama ben oralara girmeyeyim , o kadarini da size birakayim.

    onu bunu birakin da su faiz lobisini nasil asagi alacaksiniz ona bakin. mazallah cok tehlikelidir bu faiz lobisi. onlarca sehirde, birbiriyle hicbir ideolojik, kulturel, sosyalojik, dinsel, etnik bagi olmayan hatta birbirinden hoslanmayan yuz binlerce insani boyle sokaklara dokup insanlari manilupe edebilir. bu kadar insan salak olduklari icin ne yaptiklarinin farkinda bile degil zaten. faiz lobisinin usagi olduklarini bilmeden gunlerdir gaz yiyip sokaklarda yatiyorlar. salaklar iste.

  8. Yazan:itiatsiz Tarih: Haz 10, 2013 | Reply

    “üslup… ah evet,” -AK Parti tek çözüm

    Peki en marjinalinden şöyle bir karikatür çizelim.

    Bir yanda sürekli iftiralar atan ve “bunlar benim gençlerim olamazlar” diyen bir diktatör.

    Öte yanda “sorun burda zaten, biz sizin gençleriniz olmayacağız, sen bizim de başbakanımız olacaksın” diyen ağzı bozuk gençler.

    Ben şahsen küfürbaz da olsalar gençleri tercih ederim.

  9. Yazan:halk Tarih: Haz 10, 2013 | Reply

    Fatih Ozatay: Faiz Lobisi Kimdir?

  10. Yazan:Koyun Tarih: Tem 3, 2013 | Reply

    Milyonlarca insanın koyun olabileceğine inanan saflar hala varsa gerisini sen düşün

  11. Yazan:Tayfun Tarih: Tem 4, 2013 | Reply

    Kendi deyimlerine göre “milyonlarca gösterici” bir megafondan çıkan, büyük ihtimalle ne dendiğini bile anlamadıkları bir böğürtünün sonunda “kahrolsun hede hödö” diye bağırıyorsa, bunlar da koyun olmuyor mu?

    Peki 20 yaşında üniversiteye yeni girmiş genç, masterlar, doktoralar yapmış, ekonomi üzerine kitaplar yazmış ama hala ideal ekonomik sistemin ne olduğunu anlayamacak insanların üzerinde bir ekonomi bilgisine sahip ki kendisinden çok emin bir şekilde “komünizm en iyi sistem” diyebiliyor ve hatta bu uğurda polisle çatışıp, kendinin, polisin ve etraftakilerin canlarını, mallarını tehlikeye atabiliyor? Bunlar koyun değil mi peki? Yok yok değil. Çakal sürüsü bunlar. Koyun en azından agresif değildir. Etrafa zarar vermez.

    Allah’ıma bin şükür Mısır’daki darbe hızır gibi yetişti de eylemcilerin de defalarca itiraf ettiği gibi bu kadar tantananın bir ağaç için ya da çevresel duyarlılıklar için olmadığı, çok daha gizli hedeflere hizmet ettiği görülmüş oldu.

  12. Yazan:mehmet Tarih: Tem 4, 2013 | Reply

    Hiç bir şey eyleme geçen cahillik kadar korkunç olamaz..
    Konfüçyüs

  1. 3 Trackback(s)

  2. Haz 23, 2013: Tayyip’i devirmek için kaç para lazım?
  3. Haz 28, 2013: Gezi Parkı’ndan sonra sıra Çin’e mi geldi?
  4. Tem 3, 2013: Sistem bozuk değildir, bozuk artık sistemdir!

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin