RSS Feed for This Post

Bay Öteki / Suzan Nur Başarslan

bay-otekiİkinci el kitaplara dalmıştı, onların kendisindeki anlamını tanımlamaya çalışıyordu düşüncelerinde. İkinci el kitaplar, içlerindeki farklı dünyayı kendi dünyanıza kabul etmenizdi… Farklı hayatlarla, kokularla, hüzün ve renklerle gelirlerdi dünyanıza; içlerinde okunmuş ve kesilip sararmış takvim yaprakları, gazete küpürleri, ayraçlar, derkenarlar, çizgiler, kokular ve üzerine sinmiş lekelerle, bir daha onun içinden alamayacağınız varsıllıklarıyla. Sonra yerleşirlerdi bir kitaplığa, eskiyseler, çok eski, farklı ciltleriyle diğerlerinden ayrılır, ebatları ve kalınlıklarıyla farklılıklarını sergiler, eksik parçaları, incinmiş tarafları ile yaşamış ve yaşanmış olduklarını izhar ederlerdi. Diğerlerinin arasında ama farklıydılar… Sizin onu dünyanıza aldığınız kadar, onlar da sizi kendi dünyalarına kabul ederlerdi… Evet, evsiz ve vahşiydiler diğer kitaplara göre. Bir elden diğerine geçerken göçebeydiler, yurtları yoktu. Çok el dokunmuştu üzerlerine, davetsiz misafirler açıp içlerini göz atmak istemişti sırlarına; ama onu elinizden, gözünüzden kalbinize misafir edene değin asla sırlarını öğrenemezdiniz. Göstermezlerdi. Önce size alışmalı, varlığınızı kabul etmeliydiler… Sonra sizin bir parçanız olduklarında, göçebeliklerinin bu yeni konaklama mekânında bir süre dinlenirlerdi, ta ki gitme vakitleri gelene değin… Tebessüm etti kendi kendisine. İkinci el kitapları mı tarif ediyordu, kendisini mi? Fasl-ı Sâlis, s. 223

 

… E-kitap okumak için …

 

Roman nedir? Nasıl Yazılır?

Roman nedir? Tarif dahi edilmesi zor bir kavram. Sanatçının İnsan’a bakışını, toplumla kurduğu ilişkiyi yansıtır sanat eserleri. Bu sebeple sanat her çağda yeniden icad edilir. Ünlü yazar Heinrich Mann’ın dediği gibi: “Bütün romanların ve hikâyelerin amacı kim olduğumuzu bilmektir, Edebiyatın önemli bir konuma sahip olmasının nedeni, sadece doğanın ve insanlar âleminin ayrıntılarını tek tek açıklaması değil, insanları hep yeni baştan keşfetmesidir.” Okuyacağınız bu eserleromanlarından da tanıdığınız değerli yazarımız Suzannur Başarslan Roman’ın derinliklerine giden bir seyahate davet ediyor sizi. Zaman’ın kullanımı, olay örgüsü, mekân, dil, üslup ve daha bir çok temel kavram edebiyatın dev isimlerinden örneklerle irdeleniyor. Buradan indirebilirsiniz.

 

Baudolino (Umberto Eco) Suzan Başarslan

Yazınsal bir yapıt, “basit bir obje değil, çok yönlü anlam ve ilişkilerle tabakalaşmış bir niteliğin çok yönlü organizasyonudur.”* Bu organizasyonun incelemesi de kendisi kadar zor bir organizasyonu gerektirir ki, bu yüzden bir yapıtın incelemesi adına günümüze değin, birçok kuram ve inceleme yöntemi geliştirilmiştir. Bu makalede Umberto Eco’nun yazdığı Baudolino adlı romanın incelemesi Gerard Genette’nin “Yapısal Metin İnceleme” yöntemine göre yapılacak ve yapıt, üç düzlemde incelenecektir. Bakış açısı, anlatıcı türü, ana düşünce, eserin yazılış tekniği, dil… gibi sorunlara da değinilecektir. İncelemede Şemsa Gezgin tarafından İtalyancadan Türkçeye 2003′te çevrilen Baudolino esas alınacak, tespit ve yorumlar çeviri yapıttan yola çıkılarak belirlenecek ve ifade edilecektir.İncelemeyi kitap halinde indirmek için buraya tıklayın

 

Kadınlar… Günümüzün Don Kişotları

Suzan Başarslan’ın dediği gibi “kadına dair söylenmesi gereken ne kadar söz varsa erkeğin söylediği” bir dünya bu. Sadece söz mü? Yaşama hakkı bile. Bugün Çin’de ve Hindistan’da yüzbinlerce kız bebek daha doğmadan ultrason ile ana karnında görülüp yok ediliyor. Erkeklerin güç mücadelesinde kadınlar eziliyor. Cumartesi anası oluyor, cezaevlerinin önünde sıra bekleyen, şehit tabutlarının üzerinde ağlayan oluyor. Şampuan veya otomobil satarken bedenini kullandıran, arka planda, silik, soyunan, tüketen, “figüran”… Kadınlara özne olma hakkını vermeyen erkekler mi yoksa bu hakkı alamayan kadınlar mı? Kadınlıklarını kaybetmeden, erkekleşmeden var olabilecek mi birgün kadınlar? 96 sayfalık bu kitapta Kadın’a ait kavgaları ve Kadın’ın kimlik arayışını sorguluyoruz. Buradan indirebilirsiniz.

Trackback URL

  1. 3 Yorum

  2. Yazan:ali (@jsolpartre) Tarih: Nis 21, 2013 | Reply

    fasl-ı sâlis http://t.co/zlTxHTQtUY

  3. Yazan:Salim ÇİFTÇİ (@sagsalimen) Tarih: Nis 22, 2013 | Reply

    RT @DDGrubu: Kitap Alıntısı: Bay Öteki / Suzan Nur Başarslan: http://t.co/MgxK8hbpU3

  4. Yazan:Büşra Oruç (@busraorc95) Tarih: Nis 23, 2013 | Reply

    Bay Öteki’den Fasl-ı Salis => http://t.co/oiUW1uNUfp

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin