RSS Feed for This Post

ABD’yi boykot etmeyin !

20080319_boykot_usa.jpg ABD’yi boykot etmeyin. Çünkü hiç bir anlamı yok. ABD’ye (ve İsrail’e) kızanlar internette boykot çağrısı yapıyorlar senelerdir. Yapmayın. Vaktinizi daha faydalı işlere ayırın. Neden?

Birincisi hiç bir işe yaramıyor.   

Dünyadaki insanların %20’si Müslüman ülkelerde yaşıyor ama sadece %5’i ithal Amerikan mallarını satın alacak maddî imkâna sahip. Yani 1.5 milyar Müslüman = 1.5 milyar müşteri demek değil. Belki 70-80 milyon insan söz konusu. Bu da Almanya veya Türkiye kadar bir nüfus ediyor. Almanya deyince… Bu ülkenin GSMH’sı aşağı yukarı bütün müslüman ülkelerin toplam GSMH’sına eşit, 2.2 ile 2.5 trilyon dolar arası. Yani bir Amerikan firmasının sadece almanları kendine küstürmesiyle bütün dünyadaki Müslümanları kızdırması hemen hemen aynı ticari hacmin kaybını temsil ediyor.

Örneğin Coca-Cola’nın yıllık gelirlerinin sadece %2’si Müslüman ülkelerden geliyor. Mc Donald’s ise %1. Tabi Almanya, Fransa, ingiltere’de de çok sayıda Müslüman yaşıyor. Meselâ 60 milyonluk Fransa’da %10’luk bir göçmen nüfus var çoğu müslüman olan. Ama 10 milyon Amerikalı Müslümanı 20-30 milyon avrupalıya eklesek bile ABD’yi korkudan tir tir titretecek bir müşteri ordusu yapmıyor.

İşin daha da şaşırtıcı bir boyutu var. Harvard Business School’dan John A. Quelch(1) ve Douglas B. Holt(2)’un kaleme aldıkları “The Post-9/11 Resilience of American Brands” adlı makalede anlattıkları gibi Nike, Motorola, Exxon-Mobil Coca-Cola, Pepsi gibi amerikan markaları “amerikan” değil küresel markalar olarak algılanıyor Müslüman tüketiciler tarafından.

Aynı makaleye göre Irak işgalinin başladığı 2003 Coke ve Pepsi markalarının Arap ülkelerindeki en iyi yılı olmuş.

İsrail mallarının boykotu da benzeri sebeplerle bir işe yaramıyor. Hatta propaganda malzemesi olarak kullanılıyor İsrailli şahinler tarafından: “Bakın, etrafımız kuşatılmış, bütün dünya bize karşı birleşmiş!”

İsrail’in ihrac ettiğı ürünlerin ise önemli bir kısmı bilgisayar programlarından ve diğer yüksek teknoloji ürünlerinden oluşuyor. Bunların müsterisi zaten batı Avrupa ve ABD.

Yani cep telefonumuzun içindeki veya dolaylı olarak kullandığı uydudaki bazı parçalar veya yazılımlar Israil’de üretilmiş olabilir. Bunun yanında Microsoft, ORACLE, SAP gibi sistem yazılımı üreten firmalar Israilli taşeronlara başvuruyorlar. Yani teknik olarak boykot etmemize imkân olmayan bir sürü ürünle çevriliyiz.

Yakın bir gelecekte nanoteknoloji ve gen mühendisliği alaında da durum benzeri bir şekil alacak. Zira batı ülkelerinde yaşayan yahudiler Müslümanların aksine eğitim ve ögrenime çok önem veriyorlar. Her hangi bir alanda referans olmuş bir kitabı elinize aldığınız zaman yazarlardan en az birinin yahudi olduğunu görüyorsunuz. Oysa Müslümanlar için durum bunun tam tersi.

Sonuç

Boykot çağrısı yapılarak, İsrail, Amerikan bayrakları yakılarak harcanacak zamanda Müslümanlara okuma-yazma ögretilmesi veya bilgisayar kullanma dersleri verilmesi daha hayırlı olabilir. Küçük çocuklara kitap sevgisi aşılamak üzere onlara hikayeler okunabilir, resimli kitaplar hediye edilebilir.

Bu konunun daha detaylı bir biçimde tartışıldığı Müslümanların iç hastalıkları adlı makaleyi ilgilenen okuyuculara tavsiye ederim.

Hayırlı kandiller duasıyla.

  • (1) Global Marketing Management (Prentice Hall, 1998) kitabının da eş yazarı.
  • (2) Brands Become Icons: The Principles of Cultural Branding adlı eserin yazarı.

Kitap tanıtan kitap 1

Kitap okumak… Jean Paul Sartre, Nazan Bekiroğlu, Toshihiko Izutsu, Henri Bergson, Mustafa Kutlu, Dostoyevski, Elif Şafak, Clausewitz, Sadık Yalsızuçanlar, Alber Camus ile sohbet etmek… Suyun resmine bakmakla yetinmeyen, su içmek isteyenler için var kitaplar. Mesnevî var, El-Munkızü Min-ad-dalâl, Kitab Keşf al Mânâ, Er-Risâletü’t-tevhîd var.  Elinizdeki bu kitap Derin Düşünce yazarlarının seçtiği kitapların tanıtımlarını içeriyor. Bizdeki yansımalarını, eserlerin ve yazarların bıraktığı izleri. Farklı konularda 44 kitap, 170 sayfa. Zaman’a ayıracak vakti olanlar için… Buradan indirebilirsiniz.

 

Aydın kimdir? Muhafaza’nın ve Değişim’in kimyası

Aydın konusu gerçekten sorunlu görülüyor. Her ideoloji, her grup kendi liderini, kahramanını aydını ilan ediyor çünkü. Tam da bu sebeple tanımından önce başka bir sıfata daha ihtiyaç duyuluyor: Reformist aydın, muhafazakar aydın, Kürt aydını, Türk aydını, vs.. Kısacası “aydın olmak” hem toprak(toplum) hem de tohum(aydın) gibi üzerinde durulup incelenmesi yazılıp çizilmesi gereken bir kavram. Değişimin adresi kabul edilen Aydın’ın tanımı konusunda muhafazakar olunabilir mi?” 130 sayfalık bu kitapta modernleşme sürecinde Aydın’ı ve Aydınlanma’yı sorgulayan bakış açıları bulacaksınız. Ama teori ile yetinmeyen,  fikrin eyleme dönüşmesini, Cumhuriyet’i, demokrasiyi ve sivil itaatsizlik olgusunu da sorgulayan yazılar bunlar. Buradan indirebilirsiniz.

 İslâmcılık, Devrim ile Demokrasi Kavşağında

Müslümanca yaşamak için devletin de “Müslüman” olması mı gerekiyor? Bu o kadar net değil. Çünkü İslâm’ın gereği olan “kısıtlamaları” insan en başta kendi nefsine uygulamalı. Aksi takdirde dinî mecburiyet ve yasakların kanun gücüyle dayatılması vatandaşı çocuklaştırıyor ister istemez. İyi-kötü ayrımı yapmak, iyiden yana tercih kullanacak cesareti bulmak gibi insanî güzellikler devletin elinde bürokratik malzeme haline geliyor. 21ci asırda Müslümanca yaşamak kolay değil. Yani İslâm’ın özüne dair olanı, değişmezleri korumak ama son kullanma tarihi geçmiş geleneklerden kurtulmak. AKP’yi iktidara taşıyan fikrî yapıyı, Demokrasi-İslâm ilişkisini, İran’ı ve Milli Görüş’ü  sorguladığımız bu kitabı ilginize sunuyoruz. Buradan indirebilirsiniz.

Zaman Nedir?

“…Geçip gitmiş olmasa “geçmiş” zaman olmayacak. Bir şey gelecek olmasa gelecek zaman da olmayacak. Peki nasıl oluyor da geçmiş ve gelecek var olabiliyor? Geçmiş artık yok. Gelecek ise henüz gelmedi. Şimdiki zaman sürekli var ise bu sonsuzluk olmaz mı? ”  diyordu Aziz Augustinus. Zira kelimeler yetmiyordu. “Zaman Nedir?” sorusuna cevap verebilmek için kelimelerin ve mantığın gücünün yetmediğı sınırlarda Sanat’tan istifade etmek gerekliydi : Sinema, Resim ve Fotoğraf sanatı imdadımıza koştu. Ama felsefeyi dışlamadık: Kant, Bergson, Heidegger, Hegel, Husserl, Aristoteles… Bilimin Zaman’a bakışına gelince elbette Newton’dan Einstein’a uzandık. Bilimsel zamandan başka, daha insanî ve MUTLAK bir Zaman aradık. Delâilü’l-İ’câz, Mesnevî, Makasıt-ül Felasife , Telhis-u Kitab’in Nefs ve Fütuhat-ı Mekiyye gibi eserler Zaman-İnsan ilişkisine bambaşka perspektifler açtı. Zaman’ın kitabını buradan indirebilirsiniz.

Tarih şaşırmaktır

Evet… Tarih şaşırmaktır. Atatürk’e şaşırmak, Kürtlere şaşırmak, Lozan’a şaşırmaktır. Geçmişe hayret edip bugüne eleştirel bakabilmek, yarını hazırlamaktır Tarih. Geçmişe değil geleceğe dönüktür amacı. Özetle siyasî bir propaganda aygıtı değildir. Gaz vermek, “Asker millet” üretmek, atalarımızla gurur duymak için tarih araştırılmaz. Eğer resmî tarihin beyin yıkamasından bıktıysanız bu kitap ilginizi çekecektir… Buradan indirebilirsiniz. 

 

 

Kendi ülkesini işgal eden ordu

Hiç bir yeri işgal edemeyen ordular kendi ülkelerini işgal ederler. Çünkü bir ordunun ayakta durması için insan emeği ve maddî destek gereklidir. Beceriksiz ordular disiplinsiz olduklarından YABANCI DÜŞMAN ile savaşamazlar. Kolayca yenebilecekleri İÇ DÜŞMANLAR uydururlar ve bu bahane ile kendi ülkelerini işgal ederler. Başbakan asarlar. Milletvekillerini hapse atarlar. Korumakla yükümlü oldukları halkı işkenceler altında inletirler.  İşgalciler kimseye hesap vermezler. Halkın isyan etmesine engel olmak için “etrafımız düşmanla çevrili” diyerek  KORKU PROPAGANDASI yaparlar. Eleştirilerden uzak kalmak için farklı inançlardan ve kültürlerden olan insanların birbirine düşman olması da bu eşkiyaların işine gelir. Bu sebeple terörü destekleyebilir hatta teröristlere silah ve para yardımında bulunabilirler. Okuyacağınız kitap kendi ülkesini işgal etmiş bir ordunun kısa tarihidir. Buradan indirebilirsiniz.

Trackback URL

  1. 20 Yorum

  2. Yazan:TT Tarih: Mar 19, 2008 | Reply

    Mehmet Bey öğretici yazınızdan dolayı teşekkür ederim.
    Ne yazık ki bazı dindarlarımız için cuma çıkışı meydanlarda toplanarak ABD ve İsrail’e karşı lanet okumak ve bu ülkelerin bayraklarını yakmak,nerede hazırlandığı belirsiz,sapla samanın birbirine karıştığı boykot broşürlerini dağıtmak yeterli(!) geliyor.Birde ballandıra ballandıra anlattıkları siyonizm edebiyatı/propagandası,onlarla işbirlikçi olduğunu iddia ettikleri bir takım parti,gurup,cemaat vs kötülemeleri filan eklendimi üzerine, zulme karşı seyirci kalmadıklarını düşünüyorlar ve huşu/huşunet içinde hayatlarına devam ediyorlar…muhtemelen bu şekilde zulme karşı seyirci kalmamak duygusu tatmin ediliyordur tıpkı dilencilere 1ytl ile içlerindeki cömertlik duygusunun tatmin(!) edilmesi gibi..
    Bu arada Cocacola’nın müslüman ülkelerden %2 gibi bir paya sahip olması bana pek inandırıcı gelmedi..Çünkü ortadoğuda Türkiye’deki kolaturka istisnası dışında hep pepsi ve cocacola tüketiliyor…
    İsrail’in teknoloji ihraç etmesi ve özellikle elektronik askeri techizatımızın bu ülke tarafından karşılanması üzerinde düşünmek gerekiyor…Sanırım İntel’de aynı ülkede üretim yapıyor…
    Ayrıca bahsettiğiniz küresel markalara güven duyma olayını bende kabul ediyorum…

  3. Yazan:Mehmet Yılmaz Tarih: Mar 19, 2008 | Reply

    Selamlar TT,

    Cuma çikislarinda ve cenazelerde pagan ayinlerini hatirlatan hareketlerden, kukla
    yakmalardan hepimiz muzdaribiz, ALLAH hepsine akil izan versin.

    %2 meselesi

    Belki yazidan iyi anlasilmiyor olabilir, Coca-Cola’nin bütün dünyadaki satislarinin sadece %2’si Müslüman ülkelerde gerçeklesiyor demistim. Yani piyasa payi Coca-Cola veya Pepsi’nin lehine olabilir ama piyasanin kendisi çok küçük.

    20 milyar dolar civarinda oldugunu tahmin ettigim toplam Dünya cirosunun %2si gerçekten de çok bir sey ifade etmiyor. Yani
    maddi durumu (ve sagligi) müsade edip de bol bol Coca-Cola içen 30-40 milyon Müslüman müsteri varsa bile esas gelir
    Kuzey Amerika kitasi ve Avrupa’dan.

    Toplam kola satislari herhalde %50-%50 Cola ile Pepsi arasinda bölüsülüyordur. Cola Turka ve Mecca cola gibi markalarin marjinal kaldiklarini tahmin ediyorum.

    Bakin burada da en çok Coca-Cola içilen ülkelerin haritasi var. (Renkler : kisi basina ortalama yillik tüketim)

    http://fr.wikipedia.org/wiki/Image:Cocapassimondiale-1.png

  4. Yazan:Fikir Alemi Tarih: Mar 19, 2008 | Reply

    Boykot devam etmeli.Hz.İbrahim ateşe atılırken karıncanın tavrını hepimiz biliyoruz.Mümkün oldukça onların ürünlerini kullanmamaya çalışmalıyız.Ayrıca eğer ki bir Almanya ekonomik olarak nerdeyse tüm İslam ülkelerine bedelse Coca Cola’nın %2 sini varın siz düşünün.Yani o 2 adlı rakam aldatıcı olabilir.O rakamı bir de Türkiye’nin GSMH ile kıyaslayalım.Dindar kesmin tepkisi hafife alınmamalı.Bu bir şuur meselesidir.Bu eylem iradesidir.Bunu pasivize etmemek gerekli.Bakın şuanda ülkemizde bir hukuk krizi yaşanıyor.Ama dindar insanlar ortalıkta pek yok.Tepkisizler.Oysa bazıları her an bir kaşık suda kıyamet koparmaya hazır.
    Demem o ki bu tip eylemler dava şuurunu ayakta tutar.Bu tip eylemleri yapmak bilimsel ilerlemeye engel teşkil etmez.Zaten bu eylemlere katılan insanların dava anlayışlarının sadece slogan atmaktan ibaret olduğunu söylemek peşin hükümlülük olur.Biz eylemiclerden değil eylemsizlerden muzdairp olmalıyız.Çünkü eylemicler sizin şu sözlerinizden en azından ders çıkarırlar.EYlemsizler ise sadece hedef aldığınız kişileri tenkid etmeye devam ederler.Ayrıca kendileri de yan gelip yatar ve bir eylem bile yapmazlar.Umarım demek istediklerimi ifade edebilmişimdir.Mevlid kandiliniz mübarek olsun.

  5. Yazan:kapistonai Tarih: Mar 20, 2008 | Reply

    sayın yılmaz
    öncelikle ırağın işgalinin 5.yıldönümünü henüz geride bıraktığımız bir dönemde biraz talihsiz bir yazı olmuş.belirtmeden geçemeyeceğim bir diğer nokta da sitede de bu konuya değinen bir yazı görememek beni hayal kırıklığına uğrattı doğrusu.
    verdiğiniz rakamlarla bakınca ‘aa zaten biz devede kulakmışız boşver’ ‘biz çorbamıza bakalım’ demeye getirmişsiniz. bence durum hiç öyle değil. zira bu şirketler ve abd için de öyle olduğunu zannetmiyorum. Yazı kendi içinde tutarlı olsa da, fotoğrafın tamamına değinmiyor bence. Çünkü ABD ve israil in önemli ihraç ürünleri arasında savunma sanai başı çekiyor. Alıcıların büyük çoğunluğu da Müslüman ülkeler. En basitiyle Daha geçenlerde yapılan operasyondaki durum ortada. Yani diyeceğim şu ki Muhalefet tabandan tavana yansır. Halk lıkır lıkır coke içip, nike giyerken böyle şeylere muhalefet edemez zaten. Taban dan başlayacak boykotlarla yönetimi de buna dahil yada dikkatli olmaya itersiniz.
    Yani kafadan ‘yapmayın bunların hiç faydası yok’ demek bence hakkaniyetli değil. Mucizeler yaratmayacağı kesin ama toplumda da anti-emperyalist bir bilinç oluşması bakımından önemlidir. Toplum olarak protesto kültürü çok sağlıklı olan bir ülke olmadığımız aşikar. Bu sizlerin de şikayet ettiği namaz sonrası bayrak, kukla yakan cenahta ise hiç gelişmemiş durumda. Tamamen şiddete kanalize edilmiş bir tavır sergileniyor. Buda ciddiye alınmada en büyük engel. Yani demek istediğim kısaca bu tip uygulamalar kamuoyu yaratmada önemlidir. Eğer sivil toplum böyle bir şeye tepki koymayıp, muhalefet ortamı yaratmazsa devletin gidip de ABD den ,İsrail den silah almasına da tepkisiz kalır. İyi o zaman ‘‘biz cola alalım devletimiz de silah alsın. Nasıl olsa yapacak bir şey yok’’. Gibi bir söylem ortaya çıkıyor.bugün dünyada ki en ABD muhalifi toplumların başında geliyoruz. Ama diğer taraftan da en ABD güdümündeki yönetime sahibiz. Mesela önümüzdeki günlerde ırak işgalinin baş sorumlularından biri gelecek. Buna kim, nasıl, tepki verip protesto edecek merak ediyorum doğrsu.! Sadece ‘romantik solcular’ mı yoksa ‘realist neo-demokratlar mı’!

    son olarak madem ıraktan bahsettik 5 yıllık işgal sürecini BirGün gazetesinde mete çubukçu 2 yazı halinde güzel özetlemiş. ilgilenenlerin bakmasında fayda var.

    http://www.birgun.net/bolum-73-yazar-40.html

  6. Yazan:Cüneyt Tarih: Mar 20, 2008 | Reply

    Ürün almamaya dayali ekonomik ambargolar maalesef fazlasiyla duygusal tavirlar, ve yazida da belirtildigi üzere sirketin kendisine aman aman bir zarari olmuyor. Tam tersine yapan nezdinde “ruhî mastürbasyon”un ötesine gitmiyor. Dolayisiyla bu baglamda “kapistonai”nin “Irak’in isgalinin 5. yildönümü” diye baslayan mesaji birinci yorumcu TT’nin yorumuna cuk oturmus.

    Birincisi bu tavri koyanlarin anlamak istemedigi sey küresellesmenin bizi getirdigi bugün siz Coca Cola icmeyerek Amerika’ya/Amerikali’ya zarar vermiyorsunuz, tam tersine kendinize zarar veriyorsunuz. Coca Cola’nin sadece tarihi Amerikan artik. Markanin Türkiye internet sayfasinda cok kisa bir sekilde dolastiginizda, yatirimci raporlarina falan baktiginizda karsiniza cikan bilgiler sunlar:

    Coca Cola Türkiye pazarina 1964’te girmis, bugün Ortadogu’daki en büyük dolum merkezi Türkiye’de. Toplam 5 fabrikasi ve yaklasik 3000 calisani var. CocaCola Türkiye neredeyse bütün Ortadogu ve Türkî cumhuriyetlere mal satiyor. Siz Türkiye’de 3-5 kisi Coca Cola’yi boykot ettiginiz takdirde Coca Cola’nin ilk yaptigi sey bu 3000 kisiden yarisini isten atmak, sonra tamamen fabrikaya kilit vurmak oluyor.

    Dikkat edin, Coca Cola icin demiyorum, ben sevmedigimden icmem, kimseye de “istihdam olsun, CocaCola icin” diyecek halim yok. Fakat böyle iskembeden boykot tavirlari ile kas yapayim derken göz cikariliyor.

    Ha ayrica CocaCola icin, genel müdürü Türk o sirketin artik ;o)

    Bu eski tüfek solcu “antiemperyalist bilinc”, “eylem devam etmeli” vs. laflarinin da vadesi dolali 20 yil oluyor, hâlâ anlayamadik. Adam gider aya, biz CocaCola’yi boykot edelim diye yirtiniriz.

    Cüneyt

  7. Yazan:MY Tarih: Mar 20, 2008 | Reply

    @Kapistonai,

    Irak savasi konusundaki “siteminizde” haklisiniz. Ancak “pis amerika” diye bir yazi yazmaktansa susmak iyidir diye düsünüyorum.

    Gerçekten söylemeye, yazilmaya deger birseyler bulmak ve bunlari birinci körfez savasindan bu yana can veren milyonlarca Iraklinin hatirasina saygisizlik etmeden okuyucularimizla paylasabilmek çok zor.

    Su ara Paris’te en iyi arkadaslarimdan biri Irakli. çok konusuyoruz bu konulari.

    Birinci kurban Iraklilar olmakla beraber siradan amerikalilar için de bir yikim oldu bu savas. ölenlerin yaninda 400 milyar dolar ziyan edildi. Bu sadece savunma bütçesi tabi. Dolayli kayiplar daha da yüksek olmali.

    Bu kadar parayla mesela en fakir 40 milyon amerikaliya 10 bin dolar degerinde bir araba hediye edilebilirdi.(sadece ölçmek için söylüyorum)

    Dogru dürüst harcansaydi evsiz, aç sefil insan kalmazdi bu ülkede. Veya dis borç yükünü hafifletip küresel ekonomik kriz risklerinin önüne geçilirdi. Tabi bu arada Irak da yikilmamis olurdu.

    Zannediyorum hadiseyi dogru okumak için nerede duracagimiz çok mühim. Klasik aidiyet tuzaklarina düsmemek, kolaya kaçmamak lâzim.

    Bush’un seçim kampanyasini finanse eden firmalarin neo-conservator denen grup “sayesinde” ABD’yi ve ordusunu kullandiklarini düsünüyorum. Howard Zinn, Chomsky gibi isimler olan biteni asagi yukari özetlediler.

    Bence bir komplo teorisi degil bu. zira komplo tarifi geregi gizli olur. Burada “deveyi hörgücüyle yutma” gibi bir durum oldu. Sözde nükleer ve kimyasal silahlar…

    Neyse, size bildiklerinizi anlatmayayim.

    dostlukla

  8. Yazan:kapistonai Tarih: Mar 20, 2008 | Reply

    Tam tersine yapan nezdinde “ruhî mastürbasyon”un ötesine gitmiyor.

    ruhi mastürbasyon.! ozaman şu da olur. tv de haberlerde filistini ve ırakı izlerken bir dua katledilenler için, birde beddua siyonist israil ile şeytan ABD için. e hadi birde mesaj at deniz fenerine oldu olacak. bir rahatlama. üstünede bir yudum cola.
    Siz Türkiye’de 3-5 kisi Coca Cola’yi boykot ettiginiz takdirde Coca Cola’nin ilk yaptigi sey bu 3000 kisiden yarisini isten atmak, sonra tamamen fabrikaya kilit vurmak oluyor

    coke işçileri işten çıkarmak için bizim boykot edip içmememizi beklemiyor. tabi cola nın internet sitesinde bulamasınız, 2005 yılında sendika kurmak isteyen işçileri işten attığında eminim siz lıkır lıkır içmeye devam ediyordunuz.ayrıca coca-cola türkiyede ‘ah bir istihtam yaratayım’ gibi bir kaygısı yok.ücretlerin düşüklüğünden buradalar.

    Ha ayrica CocaCola icin, genel müdürü Türk o sirketin artik ;o)
    işte türkün gücü.ne kadar övünsek azdır. bu arada muhtar kent bir röportajında diyorki colayı ağzıma sürmem ve evdede hiç bir zaman bulundurmam.neden acaba?
    coca-cola nın sitesinde yazmayan bir şey daha söyleyeyim.cola nın ABD ve AB ülkelerin de okullarda satışı tamamen yasak.yarattığı sağlık problemleri malum.anlaşılan bu büyük türk, bizim onu sevdiğimiz kadar türk çocuklarını sevmiyor.aynı yasağın bizde uygulandığın düşünsenize. geçtiğimiz yıldı sanırım aynı yasağı hindistan uygulamaya soktu. nasıl bir yaygara koptuğunu takip edenler bilir.üstelik bush un ziyareti arifesinde olmuş bush ta rahatsızlığını iletmişti.

    Bu eski tüfek solcu “antiemperyalist bilinc”, “eylem devam etmeli” vs. laflarinin da vadesi dolali 20 yil oluyor, hâlâ anlayamadik

    .
    emperyalist sömürü, işgal, talan.. sonmu bulduki vadesi dolsun.aksine hiç bir zaman ulaşmadığı boyutta ve bunları en kuvvetli söylemenin vakti.bunu söylem edinmeyen bir görüşünde insanlığa verebileceği hiç bir şey yoktur. sizin bu rahatlığınızda ancak sırtınızın pek karnınızın tok olmasından kaynaklanır.

    Adam gider aya, biz CocaCola’yi boykot edelim diye yirtiniriz.
    eskiden bahsedene bak hele :))

  9. Yazan:Cüneyt Tarih: Mar 20, 2008 | Reply

    2005 yılında sendika kurmak isteyen işçileri işten attığında eminim siz lıkır lıkır içmeye devam ediyordunuz.

    Cola icmedigimi söylemistim.

    ayrıca coca-cola türkiyede ‘ah bir istihtam yaratayım’ gibi bir kaygısı yok.ücretlerin düşüklüğünden buradalar.

    E herhalde, bunu söylemeye gerek var mi?

    muhtar kent bir röportajında diyorki colayı ağzıma sürmem ve evdede hiç bir zaman bulundurmam.

    Affedersiniz de sallamiyorsaniz röportaji gösterebilir misiniz, cok merak ettim. CocaCola’ya genel müdür olmus birinin alenen böyle bir sey diyecegini hafsalam almiyor cünkü.

    sizin bu rahatlığınızda ancak sırtınızın pek karnınızın tok olmasından kaynaklanır.

    Allah’a sükür sirtim pek, karnim tok, cünkü “kahrolsun emperyalistler, yasasin boykot” diye meydanlarda, forumlarda gaz baloncuklari sacmak yerine calisiyorum.

    Türkiye’nin emperyalizm’den kurtulmasinin (varsa ya da nasil bir kurtulma olacaksa artik) yolu Bati ürünlerini boykot etmekten gecmiyor. Genis kitlelerin tercîhan mail yoluyla fwd edilen böyle bos sloganlarin gazina kapilmaktan vazgecip, kendi isine odaklanmasindan, herkesin kendi isini en iyi sekilde yapmasindan geciyor.

  10. Yazan:Cüneyt Tarih: Mar 20, 2008 | Reply

    Bu arada sendika kurmak isteyen iscileri kovmasini atlamisim. bakindi su gavura! halbuki Türk firmalarda isci haklari deyince akan sular durur.
    fesuphanallah.

  11. Yazan:blue Tarih: Mar 20, 2008 | Reply

    Yazınızın ana fikrine katılsam da; yine de boykotun asil bir karşı duruş olduğunu düşünüyorum. Küresel rekabetlerle ilgisinden çok kişinin iç tutarlılığıyla ilgili bir durum. Kişisel olduğu için anlayışla karşılamak icap eder. Ama “hadi şunlardan alış verişi keselim de canlarını acıtalım” şeklinde bir kampanya söylediğiniz gibi anlamsız. Kişisel perspektiften ise çok anlamlı olabilir.

  12. Yazan:kamil Tarih: Nis 5, 2008 | Reply

    Irak savasi konusundaki “siteminizde” haklisiniz. Ancak “pis amerika” diye bir yazi yazmaktansa susmak iyidir diye düsünüyorum.

    Gerçekten söylemeye, yazilmaya deger birseyler bulmak ve bunlari birinci körfez savasindan bu yana can veren milyonlarca Iraklinin hatirasina saygisizlik etmeden okuyucularimizla paylasabilmek çok zor.

    Su ara Paris’te en iyi arkadaslarimdan biri Irakli. çok konusuyoruz bu konulari.

    Birinci kurban Iraklilar olmakla beraber siradan amerikalilar için de bir yikim oldu bu savas. ölenlerin yaninda 400 milyar dolar ziyan edildi. Bu sadece savunma bütçesi tabi. Dolayli kayiplar daha da yüksek olmali
    ırakda ölen yaratık sayısı 1000000 ( bir milyon) yaklaştı herhalde ) neyse türk faşistleri iyikine bu durumda değil yoksa zil satışından ABD köşe olurdu heralde
    ( paristeki ıraklı ile dialogda ilginç) PARİS NERDEKİ ( boğuluruz biz oralarda bana köyümün dağları yeter)

  13. Yazan:ismet Tarih: Nis 23, 2008 | Reply

    Boykota bende karşıyım. Bunun sebebi sanki tüm meseleler hallolmuş gibi herşeyin suçlusu olarak cola mcdonalds vb gösteriliyor. Bu insanların kolayına gidiyor.Halbuki hiçbi şey o kadar kolay diil. Sanıldığı gbi Şirketler değil halen ülkeler üstün.

  14. Yazan:Nuran Tarih: May 11, 2008 | Reply

    Doğru şekilde yapıldığında bu tarz karşı duruşların ve boykotların asil hareketler olduğunu düşünüyorum. Ama hareketin amacına hizmet etmesi için doğru kaynaklara yönlendirilmesi gerekir. Al sana McDonalds al sana Coca Cola demeden önce bence hangi markanın değil hangi ülkenin politikasını boykot ettiğimiz düşünüp ondan sonra hareket etmeliyiz.

  15. Yazan:mert Tarih: May 31, 2008 | Reply

    kesinlikle mehmet yılmazın söylediklerine katılmıyorum. Her nekadar az kazanıyorlarsa da yine böyle cani ve vahşi dev. lerin mallarınnı tüketmek müslümanlar için büyük ayıp.

  16. Yazan:mustafa Tarih: Ağu 27, 2008 | Reply

    arkadaşlar burda kapitalist arkadaşların varlığı bi hayli fazla sanırım coca cola ve amerikan mallarına karşı durmak sadece dini inançlar yüzünden gerçekleşmez bir tükettiğin malın müdürü türk olmuş ne fark eder şirket yabancı anapara kapital kimde ya vallahi ya siz ne milli servetten ne milli gelirden nede milli bir vizyondan nasip alamamışsınıuz sanırım coca cola veya başka bir firma neden alayım yada sen neden savunma gereği duyasın ilginç ticaribir markayı savunmak onun reklam müdürüne değil sana neden kaldı merak ettim doğrusu

  17. Yazan:Cevap: ABD’yi boykot etmeyin ! Tarih: Eyl 4, 2008 | Reply

    Belki cocacola nın türkiyeden elde ettiği gelirin yüzdesi az olabilir ama yinede Türkiyeden çok büyük bir para götrümektedir. Ülkerin Türkiyede bıraktığı 2,5; 3 milyardolar iken cocacolanın Türkiyeden götürdüğü 10; 12 milyardolardır. Yani sen diyorsunki, Ülkerin bile 4 katı geliri olan firmanın Türkiyeden götürdüğü sadece %1 civarı olduğu için boykot etmemiz gerekmediğini söylüyorsun öylemi? Amerikanın Irak’a savaş açmasını sağlayan firmalardan en büyüğü cocacola dır.
    En önemlisi;
    Adamlar Türkiye’yi savaş listesine alıyorlar, siz onu savunuyorsunuz hala.

  18. Yazan:sesar Tarih: Ara 29, 2008 | Reply

    istihdam sağlıyor,vergi ödüyor,ceo su türk.vs.insanın su yerine coke içesi geliyor bu methiyeleri okudukça.senin gibi düşünen arapların ne kadar ithal ürün kullandıklarını gitde gör.bilmeseydin eğer general motors,coke,burger king,mc donalds ve adını sayamayaçağım ne kadar marka varsa kuveyt yada suudi arabistan firması zannedersin.onlar da anlamış boykot,protesto hepsi fasa fiso bu yüzden işi düşünüyorlar petrolü nasıl satarim diye gelişimi ve müslüman isem tüm kalite ürünleri tüketmek hakkım deyip koyvermisler..ne güzel..

  19. Yazan:esad Tarih: Oca 4, 2009 | Reply

    Türkiye kapsamında konuşuyorum Osmanlıdan kalanlar bumu o zmn bu devlet Osmanlıdan nasıl kurutlmus da bunları yapmıs bunlara dur demezsek.Duran sadece almanya olur tabiki bir işe yaramaz ama dünyada birçok islam ülkesi var eğer onların gelirini göze gelecek kadar kesebilirsek onlar mesajı alırlar ztn bizlerinde amacı bu olmalı cunku burda aldığımız bir coca-cola ki coca-cola nın tersten okunusu:http://www.sensizliksokagi.biz/enteresan-olaylar/46011-coca-colanin-tersten-okunusu.html
    bile böleyken bizlerin onu baykot etmemesi için hiç bir neden yoktur.Her ABD ve İSRAİL malı Gazzeliler için bir bomba daha demektir.Din kardeslerimiz için hayatlarına saygımızıdan dolayı bizde o günaha ortak olup ahirette cekmektense aklımıza her İSRAİL ve ABD malı almak geldiğinde onlara bir yardım eli uzatarak onlarında vesilesiyle bu pislikleri ortadan kaldırmayı allah (c.c) bizlere nasip etsin insallah
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ..Saygılarımla A.Esad

  20. Yazan:mehmet ali Tarih: Oca 5, 2009 | Reply

    “Boykot çağrısı yapılarak, İsrail, Amerikan bayrakları yakılarak harcanacak zamanda Müslümanlara okuma-yazma ögretilmesi veya bilgisayar kullanma dersleri verilmesi daha hayırlı olabilir.”
    en hafif deyimiyle, bu bir safidillik, tecessüs v.b hususlara girer..
    Burada bilgi yarışına girmeyeceğim, ama, ayna denilen birşey var..

  21. Yazan:osman çetin Tarih: Nis 8, 2009 | Reply

    Siyonistlerin mallarını boykot etmem müslümanlara okuma-yazma ögretmemi veya bilgisayar kullanma dersleri vermeme neden engel olsun ki? 2. si ve daha önemlisi islami duruşumu colanın müslüman ülkelrde yüzde bilmem kaç tüketildiğine göre mi belirlemeliyim. bırakın %2 yi sadece 2 kişi bile olsa farketmez. yani mesele matematik hesabı değili tevhidi duruş meselesi. hz. İbrahime su taşıyan karınca hesabı… Allaha emanet olun.

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin