RSS Feed for This Post

Rönesans öncesi Hristiyan sanatı

Sunuş : Sanat sanatçılara bırakılamayacak kadar önemli. Zira sanat ahlâkî ve siyasî bir mesele. Neden? Rönesans’tan itibaren Avrupa halkları aşırı derecede saldırganlaştılar ve dünyanın geri kalan kısmına çok eziyet ettiler. Bugün dahi doğayı en çok kirleten, dünyada en çok silah ve sefalet üreten, açık ve gizli yolla savaş çıkartan devletler Avrupa kökenliler. Rastlantıya(?) bakın ki Avrupalıların Hristiyanlığı terk edip paraya, güce, kısacası nefislerine tapmaya başladığı zaman dilimi yine Rönesans dönemi. “Aydınlanma” denen karanlık devirle birlikte modernleşen Avrupa iki dünya savaşı çıkarmış ve “ilerleme” adını verdiği gerileme dönemini Hiroşima, soykırımlar ve toplama kamplarıyla taçlandırmıştır.

Yine rastlantıya(?) bakın ki 12ci asrın son yarısına kadar Hristiyan sanatçılar Müslümanlarınkine çok yakın bir lisan-ı sûret kullanıyorlardı. Rönesans sonrası Hristiyan sanatının aksine ne doğa taklidi ne de dinsel kişilerin yüzlerini benzetmek gibi bir kaygıları bulunmuyordu. Görseller ve hatta kiliselerin mimarîsi Gotik ya da Barok tarzına kıyasla tezyinî tercihlerle öne çıkıyordu. Rönesans öncesi Hristiyan sanatında merkezî perspektif, anatomi, gerçekçi renklerle objektifleşen bilimsel bir sanat yoktu. Bu sapma Rönesans ve sonrasına özgüdür. Daha önceki kitaplarımızda arz ettiğimiz gibi Pavel Florensky, José Ortega y Gasset, Erwin Panofsky ve tabi ki Titus Burckhardt’ın ısrarla üzerinde durduğu bir sapma bu. (Bkz. Gözle dinlenen müzik: Tezyin ve Soyut Sanat Müslümanın Yitik Malıdır)

Titus Burckhardt’ın “Kutsal Sanatın İlkeleri ve Yöntemleri” adlı kitabına odaklandığımız bu yazı dizisinde verdiğimiz örneklerin, yorumlarımızın daha iyi anlaşılabilmesi için Rönesans öncesi Hristiyan sanatından örnekler sunuyoruz. (MY)

12th-century_painters_-_Fécamp_Psalter_-_WGA15831 25_artstor_103_41822001105962-145F767A7AA4CB857F9 050_Absis_de_Sant_Climent_de_Taüll,_amb_Marc,_Lluc,_Tomàs,_Bartomeu_i_Maria 060_Frontal_d'altar_de_Santa_Maria_de_Taüll 428px-12th-century_unknown_painters_-_The_Fight_between_David_and_Goliath_(detail)_-_WGA19693 513px-11th_century_unknown_painters_-_Christ_in_Majesty_-_WGA19746 580px-Louvre_saint_michel_rf1427 640px-KellsFol032vChristEnthroned 746px-Bari,_archivio_capitoalre,_exultet_MS._1_XI_secolo 756px-Novalesa_Sant_Eldrado-2 781px-TaullLlatzer 800px-Borradaile_Oliphant 800px-CLUNY-Coffret_Christ_1 9814_-_Milano_-_Sant'Ambrogio_-_Sarcofago_di_Stilicone_-_Foto_Giovanni_Dall'Orto_25-Apr-2007s ???????????????????????????????????????????? Abbaye_Vezelay-tympan Axiat2 ??????????????????????????????? Barcelona_MNAC_P1290724 Barcelona_MNAC_P1290746 Barcelona_MNAC_P1290789 Beam_of_the_Passion_-_Google_Art_Project BeatoSM.012 ???????????? Capitells_I._Claustre,_Serrabona Cazeaux-de-Larboust_église_fresques_Assomption Ceiling_panel_with_knights,_galleys_and_a_boat_with_a_high_gunwale_-_Google_Art_Project Cicle_de_l'infància_de_Crist Codex_Bodmer_127_052r_Detail Iohannes_-_Altar_frontal_from_Gia_-_Google_Art_Project Livre-de-Kells-tétramorphe-aigle MS2555Fol7 PESCHERIA Portail-NDLG-centre1406 ??????????????????????????????? Rentament_de_peus_de_Crist_als_apòstols Romanesque_Treasure_of_MNAC-_copó Sant_Pau_del_Camp_-_Claustre2 Santa_Maria_de_l'Estany,_el_Sant_Sopar ?????????? St._Martin_Zillis_Decke3 Tapís_de_la_Creació-_Tapís_restaurat._Anvers Tarragona_-_Catedral,_claustro_25 Wien_-_Riesentor_2

Trackback URL

  1. 2 Trackback(s)

  2. Ağu 25, 2014: Gotik: Konusu dinsel ama lisanı seküler
  3. Eki 8, 2014: Yazmak / Çizmek / γράφετε / писать / كتابة

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin