RSS Feed for This Post

Dikkat Kitap: Modern Bir Put: Bilim

Adam bir gün doktora gitmiş, dert yanmış:
– Doktor bey bana bir şeyler oluyor, iyi değilim.
– Anlatın, neyiniz var?
– Aldığım nefesi verirken kesik kesik çıkıyor ağzımdan, karnım kasılıyor, yüzüm geriliyor, yanaklarım kulaklarıma doğru çıkıyor. Bakın böyle oluyorum: Ha! Ha! Ha!
– Korkacak bir şey yok, tıp dilinde buna “gülme” diyoruz!

Evet, pozitivistler herşeyi parçaladıkları için mânâyı kaybediyorlar. Aşk’ı, Korku’yu, Sevinç’i hormonal “fenomenler” sanıyorlar. Hakikat’in tezahürü yok onlar için, sadece tezahür var. Sebebi? Eşya. Eşyanın sebebi? O da eşya(!) Biz buna “pozitivist iman” diyoruz. Çünkü pozitivistlerin bilimsellikle ilişkisi koptu. Bilimsellik değil bilimcilik peşindeler. Bilimi putlaştırdılar. Semavî dinlere alternatif bir ilahiyat ürettiler:

“…Yerçekimi gibi bir kanun var olduğu için Kâinat kendi kendini hiçten, yoktan yaratabilir ve yaratacaktır. Dışarıdan bir etki/yardım olmaksızın yarat(-ıl)ma hiçlik/yokluk yerine bir şeyin var olmasının sebebidir, Kâinat’ın ve bizim NEDEN var olduğumuzun cevabıdır. Kâinat’ı başlatmak için bir ilk sebep olarak Tanrı’ya gerek yoktur. […] Tanrı’nın yokluğu ispat edilemez ama bilim Tanrı’yı gereksiz kılar. Dünyamız Fizik Bilimi tarafından yaratılmıştır.” (The Great Design, Stephen Hawking)

Özetle :

  • Fizik kendi kendini yarattı,
  • Fizik yaratılmaya muhtaç değildir,
  • Fizik eksi sonsuzdan artı sonsuza kadar vardır,
  • Fizik kimseye muhtaç değildir, her şey Fizik’e muhtaçtır.

 İhlâs ve Fatiha surelerindeki ilâhî isimler yerine “Fizik” kelimesini yazarsanız zaten buna benzer bir şey bulursunuz. Evet… Biraz İhlâs Suresi, biraz Fatiha derken… Bilimin, bilimsel şüphenin ruhuna da el Fatiha! Filozof değil bir rahip demek lâzım Hawking’e çünkü artık bilimle, bilimsellikle bir ilgisi yok söylediklerinin, bal gibi bir amentü bu.

Dedik ya pozitivistler “Bilimi putlaştırdılar” diye. Değerli yazarımız Mehmet Bahadır her zamanki nazik üslubuyla “kral çıplak” dedi yine… Dedi ve bir işaret fişeğini daha ateşledi. Sitede en çok yorum alan yazılardan biri oldu bu makale. Fakat sadece içeriği ve yorum sayısıyla değil, yapılan yorumların kalitesiyle de öne geçti bu çalışma. 100’den fazla yorum alan ve aylar süren ilginç bir tartışmaya vesile olan makaleyi altındaki yorumlarla beraber kitaplaştırdık, ilginize sunduk. Buradan indirebilirsiniz.

Trackback URL

  1. 2 Yorum

  2. Yazan:Ender Terzi Tarih: Ağu 29, 2017 | Reply

    Bilim, teknoloji aracılığı ile makine ve cihaz yapsın, sosyolojik istatistikler, psikolojik deneyler hatta biyolojik gerçekler ortaya koysun. Daha öteye geçemez. Lütuf içinde “yaşatıldığının” bilincinde olan biri bir nanköre bilimsel olarak ne ispat edebilir?

    “Gözler kör olmaz sinelerdeki kalpler kör olur”
    Hacc-46

  3. Yazan:tarık çetinkaya Tarih: Eki 20, 2019 | Reply

    bu yazıyı çok beğendim.sitenizi de. bir kaç şey de ben ekleyip faydalı olmak istiyorum. din dünyanın döndüğünü söylüyor demişsiniz. doğrusu meal okursanız öyle söylüyor fakat tefsir okursanız dünya düzdür dönmez yörüngede gitmez.evren genişlemez. tefsir dönüşlü göğe der meal yağmur döngüsü yazar.gök dönerse dünya dönmez bu yüzden bilinçli bir şekilde kandırılıyoruz. ismailağa nakşibendiler bildiğim düz dünyaya inanan cemaatlerden bazıları inanmayanları varsa anlatılanları anlamamışlardır.sorup öğrenebilirler. düz dünya videolarının altına delilleri yazdım bir bilen çıkıp yanlış hesap yapmışsın doğrusu bu diyemedi. düz dünya derneği başkanı 100000 tl ödül veriyor sadece antarktika kıtasının fotoğrafına kimseden ses çıkmıyor. fotoğraflar da gerçek değil.

  1. 3 Trackback(s)

  2. Ağu 27, 2012: Tümevarım, Nedensellik ilkesi ve Bilim’in Putlaşma sebepleri : Derin Düşünce
  3. Kas 18, 2014: Muhtemel / mümkün / possible / probable / المحتمل / ممكن
  4. May 24, 2015: Akıl / Zekâ / Reason / Intelligence / العقل

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin