RSS Feed for This Post

Kılıçdaroğlu neden Kürt diyemiyor?

Tayyip Erdoğan Kürt diyor, Kemal Kılıçdaroğlu Kürt diyemiyor. Neden?

Kürt mü yok bu ülkede?

Dalga geçme.

O zaman?..

CHP’nin köklerinde Kürdün, Kürtçenin, Kürt kimliğinin inkârı yatar, acaba bu yüzden mi Kılıçdaroğlu Kürt diyemiyor?

Sanmıyorum.

Öyleyse?..

Kürt dersem Türkiye’nin batısında, sahillerinde oy kaybederim korkusu mu yoksa?

Olabilir.

Ama bak, Tayyip Erdoğan Kürt sözcüğünü bunca yıldır ağzından hiç eksik etmiyor, ama buna rağmen Ak Parti seçimlerde CHP’nin iki katı oy alabiliyor.

Yoksa Kılıçdaroğlu da Baykal gibi küçük olsun benim olsun diye mi bakıyor CHP’ye?

Sanmıyorum.

Peki o zaman CHP nasıl büyüyecek, yıllardır içinde kıvrandığı kısır döngüyü nasıl kıracak?

Haklı bir soru…

Kürt demeyeceksin, Alevi demeyeceksin, sonra da oy bekleyeceksin, öyle mi?

Şöyle denebilir:

Kılıçdaroğlu Dersimli, Kürt ve Alevi; acaba onun için mi bu iki sözcüğü ağzına almıyor, kendi köklerinden hiç söz etmiyor?

Böyle diyenler yok değil.

Kürt sözcüğünü ağzına bile almadan, bu ülkede Kürt sorunu çözüm rayına oturabilir mi? Kürt sorunu çözüm rayına sokulmadan, bu ülkenin demokrasi ve özgürlükler sorunu çözülebilir mi?

Sanmıyorum.

Ama bir noktaya dikkat et:

Kılıçdaroğlu, Kürt sözcüğünü ağzına almıyor ama Diyarbakır’dan Sezgin Tanrıkulu gibi Kürt sorununu çok iyi bilen bir Kürt aydınını, çok iyi bir hukukçu ve insan hakları aktivistini CHP yönetimine alabiliyor; üstelik onun sesine kulak da verebiliyor.

Yine aynı Kılıçdaroğlu, Kürt sözcüğünü ağzına almıyor ama, Öcalan’la devlet diyaloguna yeşil ışık yakarak, barış açısından çok önemli bir gelişmeye destek oluyor.

Ben de soruyorum şimdi:

Baykal bunu yapabilir miydi?

Hiç sanmam.

Bunun gibi, Kılıçdaroğlu’nun bir Dersimli olarak Dersim 38 kıyımına dönük yakın ilgisini de bir kenara not etmekte yarar var.

Kemal Kılıçdaroğlu, 1986’da İhsan Sabri Çağlayangil’le teybe kaydederek yaptığı bir konuşmayı ve bu konuşmada Çağlayangil’in, “Ordu, mağaralara sığınan Dersimlileri zehirli gaz sıkarak fare gibi öldürdü” sözünü inkâr etmedi.

Bu arada, bu yakınlarda Berlin’de katıldığım bir Dersim konferansında, Kılıçdaroğlu’nun 1938’deki Dersim Kürt kıyımına belge düzeyindeki ilgisini de bazı güvenilir kaynaklardan öğrendim.

Lafı uzattın.

Demek istiyorum ki:

Kılıçdaroğlu Kürt sözcüğünü şimdilik ağzına almıyor olsa da, Kürt meselesini bilmiyor, hissetmiyor demek gerçeği fazla esnetmek olur, yanlış olur.

İyi güzel de, Kürt deme, Alevi deme, Silivri’ye selam çak, Genelkurmay’ın geçen haftaki ‘Kürtçe muhtırası’nı görmezlikten gel, hiç böyle yeni olunabilir mi? Hiç böyle Baykalizm’den kurtulabilir mi CHP?..

‘Eski’den de kurtulmadan iktidar alternatifi olabilir mi?

Elbette haklı, meşru sorular…

Doğru, Kılıçdaroğlu’nun lider olup olamayacağının sınırlarını bu sorular çiziyor, çizecek0.

Ancak, daha şimdiden Kılıçdaroğlu’nun üstüne çarpı koyanlar olduğu gibi, benim gibi kapıyı aralık bırakanlar da var.

Ne bileyim, belki de benim bu tutumumum temelinde, uzun yıllar çalıştığım Cumhuriyet’le bu Halk Partisi arasındaki o ilginç tuhaf benzerlikler yatıyor olabilir.

Trackback URL

  1. 8 Yorum

  2. Yazan:cade Tarih: Ara 23, 2010 | Reply

    K.Kılıçdaroğlu aslını inkar etmiş bir PİNOKYADIR..

  3. Yazan:ali duman Tarih: Ara 24, 2010 | Reply

    solculuğun çakmalığı deşifre olmuş olmalı ki hazretleri sol kelimesini de ağzına alamıyor, onun yerine “üçüncü yol” kavramını icat etti, “üçüncü yol” kavramının da içinin boşaltılacağı gün yakındır.

    (durduk yere bu üçüncü yol da nereden çıktı? sakın “Gandi Kemal” bünyede çok fazla dolduruş yaratmış olmalı)

  4. Yazan:musa Tarih: Oca 24, 2011 | Reply

    hollywood, belediye baskani bir iranli gocmen, fars asilli, bunu bu emperyalist devletin vatandaslari belediye baskani secti, her ne hikmetse o cografyada insanlar kimligini,soyunu,sopunu inkara zorlandilar, 30 seneden beri amerikada yasiyan bir dersimliyim, bir kac sene evvel ankarada ikamet eden 1938 surgununden dersime geri gitmemis bir amcaoglumu ziyaret etmistim, esi batili,yani suni turk, sofrada sohbet ederken ben amerikadaki bir olayi anlatiyordum bir kurt arkadasimin hikayesiydi, amcaoglu,masanin altindan ayagiile beni uyardi, yani kurt, veya kurtce gibi kelimelere dikkatli olmami istiyordu, ne garip bir memleket, cok uzuldum bu insanlarin ruh haline, sankide kurtler cani hitler gibi insan kesmis muamelesi yapiliyor,.. insanlarin arasina o dusmanligi korukliyen o vicdansiz irkcilar utansin, ne diyebilirim,, kilicdaroglu nasil kendisine alevi kurt desin, hele cihaletin partisi chp gibi yerde, ben kemal beyin yerinde olsam istifa ederim..saygilarimla.

  5. Yazan:aziz yılmaz Tarih: Oca 25, 2011 | Reply

    Sayın Musa Kazım Fırat bey,

    Kürt,Kürtçe,Kürdistan kelimeleri bir zamanlar bu ülkenin tabularındandı.Yasaklı sözcüklerdi bunlar.Allah muhafaza telaffuz edilmesi suçtan sayılırdı.Bu kelimeleri telaffuz ettiğinden ötürü mahkemeyle yolu kesişen insanlar oldu,hüküm giyenler de…

    Bugün çok şükür ki o günleri geride bıraktık.Kürtlerden,Kürt dilinden bahsedilebiliyor artık.Kürdistan sözcüğü hâlâ biraz sakıncalı…Bir toprak parçasını,bir coğafyayı çağrıştıyor olmasından olsa gerek,bölünme hassasiyetine duyarlı zihinlerde kötü bir imge yaratıyor.Eminim bu da zamanla aşılacak;tıpki diğer iki kelime gibi yasaklı olmaktan kurtulacaktır bu sözcük de.
    Zaman ve deneyimlerimiz gösterdi ki,kelimelere zincir vurulduğunda birer “sorun” halini alırlar.Zira kelimelerin toplumda ayrışma/kutuplaşma imgelerine dönüşmelerinin nedeni,o lanetli/büyülü “yasakçı”lığa hapsedilmelerindendir.Evet,nihayet ağır bedellerle geçen bir kaç on yıldan sonra bu anlamsızlığa son verebildik;geç de olsa kelimelerin özgür kılınmasıyla “sorun”olmaktan çıktığını anlayabildik.Aha sonuç ortada,görüldüğü gibi dünyanın sonu da gelmedi nitekim.

    Şuraya getireceğim:Kılıçdaroğlu’nun Kürt diyememesi yukarıda izah etmeye çalıştığım hadiseyle ilgili değil.Başbakan,Cumhurbaşkanı diyebiliyor ama O diyemiyorsa sorun kendisindedir.CHP’den istifa etmiş etmemiş bu pek bir şeyi değiştirmez.Baksanıza adam özellikle telaffuz etmekten kaçınıyor.Ali beyin söylediği gibi “sol”demekten bile imtina ediyor.
    Açıkçası 20 yıl ya da öncesinin “Kürdüm” diyebilmenin psikoljik sıkıntısı değildir bu.Tabiri caizse bu “dilini yutma” ısrarının altında yatan neden başınızdan geçen olayla örtüşmüyor.Hayır,bunun altında ince siyasi hesaplar var.Sistemle ters düşmeme ve “sahil şeridini”küstürmeme hesabıdır bu.
    Ha,bu kadar ince eleyip sık dokuyan bir adam iş darbeci generallere,siyasallaşan yargıya geldiğinde neden bülbül kesilip,avukatlığa soyunur dersiniz?
    Selamlar.

  6. Yazan:MF Tarih: Oca 25, 2011 | Reply

    Adam zaten aciklama yapmisti galiba ya tazmin edici bulmadiniz,ya da duymadiniz?
    Ben ne ETNISITE ne de DIN veya MEZHEP ayrimi söz kullanmamaya özen gösterecegim.
    Bu aciklamasi eger tatmin edici degil,hatta süpheli bulunuyor ise,neden ve nicinleri yazilsin ki bizlerde bilgilenenim?
    Yok sadece MUGALATA icinse ben dahil olmayayim konuya..
    Süphesiz,katilmasan ne olur da diyebilirsiniz.
    Ancak Kul hakki var.
    Bu kul hakki kilicdaroglu ile alakali olan degil.
    Benim olan hakkima dair olandan bahsediyorum.
    Ben benden mesul,bana sorumluyum..

    saygilar..

  7. Yazan:aziz yılmaz Tarih: Oca 25, 2011 | Reply

    Adam zaten aciklama yapmisti galiba ya tazmin edici bulmadiniz,ya da duymadiniz?

    Sayın MF,

    Alıntılanan cümlenizin muhatabı ben miyim bilmiyorum?

    Doğrudur Kılıçdaroğlu’nun bir çok demecini artık “duymamayı” yeğliyorum.Kendimce nedenlerim var,şimdilik değinmek istemiyorum.

    Ancak konuyla ilgili açıklamasını duymuştum.”Din/mezhep,etnisite…gibi kavramları kullanmaktan,”ayrıştırma yaratacak”kaygısıyla kaçındığını belirtmişti.
    Ve doğrusu bu açıklama bana tatminkâr gelmediği gibi inandırıcı de gelmedi.E herhalde “Kürtler yoktur”diyecek hali yoktu:)

    Kul hakkına gelince,bir hakkı kalmışsa bunun günahı bana aittir,müsterih olun.

    Ayrıca,kişisel hırsları,siyasi çıkar ve hesapları uğruna bu ülke insanın haklarını gaspeden/gaspedilmesine çanak tutan kurnaz siyasetçilerin vebaline ne diyeceksiniz?Ne dersiniz,milyonların “kul hakkı”/hukuku yok mudur bu kıvrak siyasetçilerin üzerinde.

    Ha,politikacıların sıradan vatandaşa göre “kul hakkı”ndan muafiyeti,ayrıcalığı,dokunulmazlığı varsa bilemem.

  8. Yazan:ali duman Tarih: Oca 25, 2011 | Reply

    kürt kelimesini ağzına almayanların ne menem bir şey olduklarını kürt halkı çok iyi tanımakta ve anlamaktadır.

    kürt lafına ağzına alamayanlar aynı zamanda ülkeyi fıratın doğusu ve fıratın batısı diye ikiye bölenlerdir.

    ülkenin bütünlüğüne en az bizim kadar sahip çıkan kürt halkı ulusalcı maskesiyle dolaşan bu bölücüleri çok iyi tanımakta ve sandık zamanı onları sandığa gömmektedir.

    fıratın doğusuna sandığa gömülenler aynı zamanda bu ülkenin en has bölücüleridir, onlara silivri ve tuzlu su aydınları yetiyor olmalı ki, kürt kelimesini ağızlarına almamak için 50 dereden su getirmektedirler. kürtlerin dağlarına yazdıkları “Ne mutlu türküm diyene” yetiyor olmalı onlara, gayrisına ne gerek var, gayrisi, aynı zamanda ötekisi oluyor zahir.

  9. Yazan:A.MERT Tarih: Tem 5, 2011 | Reply

    K.Kılıçdaroğlu aslını inkar etmiş bir PİNOKYADIR..diyen arkadaş..”
    t.erdoğan için : din istismarcısı,mezhepci,iktidarda olduğu 2 dönemde servetini trilyonlara varan oranda artıran (bu paralar çalışarak ve aldığı maaşla birikmez) haksız kazanç’çı da diyebiliyor mu acaba…??

  1. 2 Trackback(s)

  2. Oca 19, 2011: Son 30 günde en çok okunanlar : Derin Düşünce
  3. Kas 18, 2011: CHP yeniden iktidar olursa yeni Dersimler olacaktır : Derin Düşünce

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin