RSS Feed for This Post

Zorunlu askerlik kaldırılsın!

ZORLA ASKERLİK OLMAZ!

Genel seçimlere kadar hem yeterince vakit var hem de gündem hükümete baskı yapmak için müsait: Tek tip askerlik projeleri tökezledi, yeni bir anayasa gündemde, terörün askerî önlemlerle çözülmeyeceğini herkes anladı. Hangi partiye oy verdiğinizi, referandumu filan bir kenara bırakın, zorunlu askerlik yükünden kurtulmak istiyorsanız bunu konuşmanın tam zamanı.

Elbette Türkiye yabancı bir ordunun saldırısına uğrasa “bırak ya, sen mi kurtaracaksın memleketi” demenin alemi yok, kadın-erkek, genç-yaşlı demeden herkes vatanı savunmalıdır. Ama mesele bu değil. Mesele yeteneğine, zekâsına, fiziksel ve psikolojik direncine bakmadan belli bir yaşa gelen bütün erkeklerin askere alınması. Böylesine adeta sokaktan toplanmış bir grup insana en önemli şeyi emanet ediyoruz: Vatanımızın güvenliğini, hayatımızı, sevdiklerimizin hayatını…

Zorunlu askerlik hizmeti aslında askerlik mesleğine yapılmış bir hakarettir. Neden? Mühendis olmak için 4 sene okumak gerekiyor. Herkes polis, manken ya da basketbolcu olamaz Bir seçme var başta. Herkes bu meslekleri yapamıyor. Seçildiniz, yetmiyor, yıllar süren eğitimi var. Ama asker? Sanki çok önemsiz ve kolay bir meslek. Herkes asker olabiliyor. Uzun-kısa, akıllı-aptal, çevik-hantal, istekli-isteksiz fark etmez.

Herkes asker olamaz!

Kimi insanlar acil durumlara çabuk ayak uydururlar. Korkmazlar, paniğe kapılmazlar. Çabuk ve doğru karar verirler. Tartışacak vakit olmayan bir durumda da her şeyi bilmeden, anlamadan emirlere uyarak ekipteki disiplini korurlar. Bir ambülans içindeki hemşireler, yangına giden itfaiyeciler ve savaş alanındaki askerler böyle davranmalıdır.

Başka bazı meslekler vardır, uzun uzun düşünmeyi tartışmayı, plan ve hesap yapmayı gerektirir. Bu ikinci grup mesleğe uygun olan insanları ne kadar eğitirseniz eğitin iyi bir asker yapamazsınız.

Bizim ülkemizi ise zorla asker yapılmış insanlar savunuyor. Hem de 40 günde eğitilmiş, tek mermi atmadan asker(!) olmuşlar. Gerçekte diş doktoru, öğretmen, tesisatçı çaycı veya simitçi olan insanlara bir üniforma giydiriyorsunuz ve hop 600.000 asker! “Dünyanın en büyük ordusu” diye övünüyoruz ama dinozorlar da çok büyüktü, unutmayalım, artık soyları tükendi. Çünkü uyum sağlama kabiliyeti büyüklükten, kaba kuvvetten üstündür.

İstemeden asker olunmaz!

Anneniz ameliyat masasında, doktor yanınıza yaklaşıyor, maskesinin arkasından boğuk bir sesle “beyefendi beni zorla doktor yaptılar, aslında bu işten nefret ediyorum, okulda okumadım doğru dürüst, zaten beni kan tutar” diyor. Kâbusu düşünebiliyor musunuz?

Türkiye yabancı bir ordunun saldırısına uğramış olsa nasıl bir ordu tarafından savunulmak istersiniz? Eviniz, işyeriniz, hayatınız ve ülkenizin bağımsızlığı söz konusu. Anneniz için tecrübeli ve mesleğini seven bir doktor isteyen siz ülkeniz için tecrübeli ve askerliği seven bir ordu istemiyor musunuz?

Gençliğimde balıkçılık yapmıştım. Şimdi bir insanın sandalda ayakta duruşundan anlarım denizci olup olmadığını. Sizin mesleğinizde böyle değil midir? “Adamın eline yakışmadı bu iş” derler. Doğrudur. Bir kaportacının çekici nasıl tuttuğunu gördünüz mü? Arabanın sağlam tarafını okşayarak zihnine kaydeder, sonra gider vuruk tarafını tamir eder.

Bende balıkçılık bitti. 10 seneyi aşkın bir süredir bilgisayar mühendisiyim. Danışmanlık yapıyorum. Kimi zaman muhataplarımız dergilerden kaptıkları bir kaç teknik kelimeyi peşpeşe dizip olduklarından daha bilgili görünmeye çalışır.Meslekten olmayan biri böyle ukalalık yaptığında bir kaç dakika sürmez anlaşılması.

Şimdi bir düşünün, 40 günlük eğitimle dağlara yolladığımız gencecik çocuklar acaba 10 senedir Hakkâri’de, Şırnak’ta pusu kuran, roket atan, mayın döşeyen bir eşkıyanın gözünde nasıl görünüyor?

Kurbanlık koyun gibi sıranın size ve evlatlarınıza gelmesini beklemeyin artık. Zorunlu askerliğin kaldırılması ve yerine adam gibi %100 profesyonel bir ordunun kurulması vakti geldi artık. Başta Türkiye’nin güvenliği için atılması gereken bir adım bu. “Ben ne yapabilirim ki?” demeyin. Mail ile dostlarınıza ulaştırın bu sayfayı. FaceBook’ta, sözlüklerde, sitenizde paylaşın. Tanıdığınız gazetecilere, milletvekillerine, derneklere… Bu konu açık açık tartışılmalı. Ülkemizin savunmasını ve evlatlarımızın hayatını garantiye almak bizim hem hakkımız hem de ödevimiz.

… Bu makale ilginizi çektiyse…

Türkiye’nin Ulus-Devlet Sorunu

Devlet gibi soğuk ve katı bir yapı bizimle olan ilişkisini hukuk yerine ırkımıza ya da inançlarımıza göre düzenleyebilir mi? GERÇEK hayatı son derecede dinamik ve renkli biz “insanların”. Birden fazla şehre, mahalleye, gruba, klübe, cemaate, etnik köke, şirkete, mesleğe, gelir grubuna ait olabiliriz ve bu aidiyet hayatımız boyunca değişebilir. Oysa devletimiz hâlâ başörtüsüyle uğraşıyor, kimi devlet memurları “ne mutlu Türk’üm” demeyenleri iç düşman ilân ediyor, Sünnî İslâm derslerini zorla herkese okutuyor… Bizim paramızla, bizim iyiliğimiz için(!) bize rağmen… Kürt sorunu, başörtüsü sorunu, Hıristiyan azınlıklar sorunu… Bizleri sadece “insan” olarak göremeyen devletimizin halkıyla bir sorunu var. Türkiye’nin “sorunlarının” kaynağı sakın ulus-devlet modeli olmasın? 80 sayfalık bu kitap Kurtuluş savaşı’ndan sonra Türkiye’ye giydirilmiş olan deli gömleğine işaret ediyor.  Ne mutlu “insanım” diyene! Kitabı buradan indirin.

 

Türk milliyetçiliği birleştirir mi yoksa parçalar mı?

 İllâ ki bir tutkal/çimento mu gerekiyor? Milliyetçilik tutkalı adil ve müreffeh bir düzene alternatif olabilir mi? Adaletin, hukukun hâkim olmadığı ortamlarda Türklerin kardeşliği ne işe yarar? Belki de Türk Milliyetçiliği diğer milliyetçilikler gibi yok olmaya mahkûm bir söylem. Çünkü var olmak için “ötekine” ihtiyacı var. Ötekileştireceği bir grup bulamazsa kendi içinden “zayıf” bir zümreyi günah keçisi olarak seçiyor. Kürtler, Hıristiyanlar, Eşcinseller, solcular…150 sayfalık bu kitapta Türk Milliyetçiliğini sorguluyoruz. Müslüman ve milliyetçi olunabilir mi? Türkiye’ye faydaları ve zararları nelerdir? Milliyetçiliğin geçmişi ve geleceği, siyasete, barışa, adalete etkisiyle. Buradan indirin. 

Türkiye bölünür mü?

“Bebek katili! Vatan haini!…” PKK terörünü lanetliyoruz ama devlet eliyle işlenen suçlara karşı daha bir toleranslıyız.  “Kürtler ve Türkler kardeştir” diyenlerin kaçı “sen benim kardeşimsin”  demeyi biliyor Zaza, Sorani, Kurmanci dillerinde? Ülkemizin terör sorunu ne PKK ne de Kürt kimliğiyle sınırlanamayacak kadar dallandı, budaklandı. Bazı temel soruları yeniden masaya yatırmak gerekiyor: (*) Kürtler ne istiyor? (*)  İspanya ve Kanada etnik ayrılıkçılıkla nasıl mücadele etti? (*) PKK ile mücadelede ne gibi hatalar yapıldı? (*) İslâm ne kadar birleştirici olabilir? Töre cinayetlerinden Kuzey Irak’a terörle ilgili bir çok konuyu ele aldığımız 267 sayfalık bu kitabı ilginize sunuyoruz. Buradan indirin.

Trackback URL

  1. 117 Yorum

  2. Yazan:efe Tarih: Eyl 30, 2010 | Reply

    Yazılanlara katılıyorum ama eğer zorunlu askerlik olacaksa makul bir zamanda herkese eşit olmalı.Yazıdada söylenildiği gibi herkes nasıl askerlik kabiliyetine sahip değilse herkeste dört yıl eğitim almak kabiliyetinde değil, ayrıca ülke şartlarıda ortada, eğitimde eşitlik yok.Bence 6 ay herkes gidip yapsın zamanlada kaldırılsın profosyonel ordu olsun.Profosyonel orduya geçilirse işsizlik baya geriler.Ben kısa dönem yaptım bana baya faydası olmuştur askerliğin gazetelerde yazılanlar sacma yok bilenle bilmeyen bir olurmu vs..Askerde yaptığın sağ sol nöbet..

  3. Yazan:Ali GARİPOĞLU Tarih: Eyl 30, 2010 | Reply

    Genel anlamda zorunlu askerliğin tartışmaya açılması taraftarıyım. Belki daha önceki tarihlerde zorunlu askerlik bir gereklilikti. Ancak günümüzde bu gereklilik ortadan kalkmıştır kanımca. Ayrıca, hayatının en verimli dönemindeki 20 yaşında bir genci 15 ay süresince hayatının hiç bir döneminde işine yaramayacak bazı garip görevlerle oyalamak bence çok doğru bir yaklaşım değil.Ancak yukarıdaki yazıda katılmadığım bir nokta var ki o da muazzaflik dışındaki askerlğin bir meslek sayılamayacğı konusudur. Bence bu bir vatandaşlık görevidir.

  4. Yazan:B. Hasan Durul Tarih: Eyl 30, 2010 | Reply

    Siz nasıl türksünüz. Türksen eğer vatanı uğruna bu topraklara canını vermişler için görevinizi yapmak zorundasınız. Bu konuyu açanların TÜRK zihniyetli olduğunu düşünmüyorum. Ülkesi uğruna zorunlu olarak toprağını savunmayan adam türk değildir.

  5. Yazan:doruk Tarih: Eyl 30, 2010 | Reply

    zorunlu askerliğin kaldırılması köti birşey fakat askerlik zamanı düşürülmesinde fayda var bence il başta askerlik eğitimi sonra ise askerlik daha mantıklı olabilir ..

  6. Yazan:Mehmet Bahadır Tarih: Eyl 30, 2010 | Reply

    Kanaatim odur ki;

    Misal bir bilgisayar mühendisi ile, mutfakta patates soymaktan ya da mıntıka temizliği yapmaktan başka elinden bir şey gelmeyecek ilkokul mezunu insanımızı aynı kalıba döküp 6 ay askerlik yaptırmanın tek bir açıklaması olabilir:

    “Ordumuzun bu askerlere ihtiyacı YOK”

    Mıntıka temizliği yapmanın, özel şöfürlük yapmanın, vb… bu tip keyfi ve luzumsuz işlerle uğraşmanın vatan savunmasıyla uzaktan yakından bir alakası olduğunu düşünmüyorum…

    Kaldıki, profesyonel askerlik, lejyoner ya da paralı askerlik anlamlarına da gelmiyor.

    Savaş araç ve gereçlerini kullanma konusunda uzun süre eğitilmiş uzmanlaşmış ordu anlamına geliyor.

    Yüksek teknolojiye ve yüksek donanıma ayak uydurmuş, dünyaya entegre olabilmiş kaliteli ve etkin bir ordumuz olsun istiyorum…

    Zira etten duvar olmuş, kör bir dev kimsenin işine yaramaz…

  7. Yazan:Arda Tarih: Eyl 30, 2010 | Reply

    ben 6 aylık askerliğim süresince sadece şunu gördüm. asker olan %80 gencimiz sadece komuta zincirinde en alt tarafta oldugundan dolayı sadece ama sadece saçma sapan işler yapıyorlar örneğin 1 yıllık bir uzman çavuşa çay götürmek gibi (niye onun ayagı yokmu? demek ki yokmuş… belli bölgelerde kırtasiye işlerinden başka birşey de yapılmıyor!) bence bu bir kısır döngüdür! asker azalır kırtasiye azalır kırtasiye vb işler azalırsa da askere ihtiyaç olmaz 😉 3 ay önce askere geldi diye bi alt devresine bile emir vermeye çalışan 20 yaşındaki çocukla uğraşıyoruz 🙁 ama ordu tam olarak profesyonelleşmemeli yine de belli kriterler olmalı… ne soğuk savaş dönemindeyiz ne de tam olarak globalleşmeye açık stratejik konumda! Statükonun korunması da gerekli… hele de dar bir boğazda politik savaşlar verilirken biraz dikkat edilmeli!

  8. Yazan:Arda Tarih: Eyl 30, 2010 | Reply

    B. Hasan Durul Türklük, komutana çay götürmek, onun karısından yediği azarı ertesi sabah işitmek, alakası bile olmayan dağın tepesinde aman asker boş kalmasın diye ot toplamak, toplattırmak, kimsenin kullanmadığı ancak depolarda saklanan binlerce kitapla uğraşmak, yiğit komutanlarımız haricinde bir kat aşagıdaki yemek salonunda yemeyen ve odasına özel olarak tepsi tepsi yemek taşıttıran rütbeli askerlere garsonluk yapmak mıdır? Öyleyse sen Türk ol! geniş olarak bak çerçeveye! sadece dağdaki yiğit komandolarımızı ve onların eşsiz komutanlarını düşünme!

  9. Yazan:ALI EDE Tarih: Eki 1, 2010 | Reply

    SELAMLAR BEN ABD’den ALI EDE GURBET OLARAK UZAKDA’da OLSAM GONLUM HER ZAMAN GOZ BEBEGIMIZ VATANIMIZDADIR.

    ACMIS OLDUGUNUZ KONU COK ONEMLI,COK TESEKKUR EDERIM BOYLE ONEMLI BIR KONUYU ACTIGINIZ ICIN
    BU KONUDA:

    SIZE TAMAMEN KATILIYORUM.NEDEN KATILIYORUM ANLATAYIM

    1-BU KADAR ASKERI TURKIYE KALDIRAMAZ
    BOSU BOSUNA INSANLARI ALAYLARDA TUTUYORLAR
    VE BU INSANLAR 4 AYLIK ACEMI BIRLIGI DONEMI BITINCE OYLE ELLE TUTULUR GOZLE GORULUR BIR EGITIMDEN GECMIYOR,COGU ZAMANLARI NOBET TUTMAKLA GECIYOR.CILIZ CILIZ COCUKLAR
    HEPSINI SOYLEMIYORUM TABI.AMA GENELDE COGU ASKERLERIMIZ,SPORSUZ,GYM CALISMASI YOK,KASLARI GUCLU DEYIL,ASKER DEDIGIN ZAMAN, GUCLU OLMALI
    2-SIZINDE SOYLEDIGINIZ, SECEREK ASKERE ALMAYA YUREKDEN KATILIYORUM COK DOGRU, COK YERINDE BIR SOZ.BIR DEFA ASKERIN BASINDAKI KOMUTANIN ASKERINE BAKTIGINDA,GOGSU KABARMASI LAZIM,ASKER YIGIT KISILERDEN OLMALI,KUCUK KUCUK COCUKLARIN ISI DEYIL ASKERLIK,BU CILIZ BAKIMSIZ COCUKLARA 4 AYDAN FAZLA ASKERLIK YAPTIRILMAMALI.4 AY ICINDE SILAH NASIL KULLANILIR ONU OGRENSINLER,YETER.
    3-ASKERLER ASKERDE COK KALABALIK OLDUGUNDAN DEVAMLI SOGAN SOYMAYA,PATETES SOYMAYA,VE DAHA VAHIMI ACEMI INSANLARI ASCI OLARAK CALISTIRIYORLAR.BU KONU COK YANLIS,BU IS ICIN YETISMIS ASCI TUTULMALI,VE YEMEK HANEYE UCRETLI
    SIVIL INSANLAR ALINMALI,ASKER SADECE ASKERI EGITIMINI ALMALI,HER GUN GYM CALISTIRILIP DOGU SPORLARI OGRETILMELI,VE ASKER GUCLU HALE GELMELI.ASKERIN OGRENMESI GEREKEN EN ONEMLI KONULARDAN BIRISIDE SON TEKNOLOJI SILAHLARIN EGITIMI VERILMELI,SILAHLAR BOLUKLERDE,MUZE OLMAKDAN KURTULUP ASKERLERE GOSTERILMELI,
    BUNU ONEMLE SOYLUYORUM CUNKU BEN KADEMEDE GOREVLIYDIM.IZMIRDE SILAH KURSUDA GORMUSTUM,BIZIM YUZBASI,3 TANE ONEMLI SILAHLARI ACEMI ASKERLERE GOSTERTMEDI,BU SILAHLARI ASKERLER OGRENMEZSE SAYET,SAVAS ZAMANINDA MI OGRENECEK,COK YANLIS BIR UYGULAMA BU,NEYMIS EFENDIM BU SILAHLAR YUZBASIYA ZIMMETLIYMIS BIR SEY OLMASINDAN KORKUYORMUS,DEVLET O SILAHLARA PARA ODUYORKI OGRETILSIN INSANLAR OGRENSIN,SANKI ASKER YARIN SAVASA GIDECEK GIBI HAZIR OLMALI,EN SON TEKNOLOJIYI ASKER OGRENMELI,VE KULLANMASINI BILMELI.
    ASKER SAYISINI AZA INDIRIP,IYI BIR EGITIM VERILMELI,SILAHTI.ATISDI,SPORDU DERKEN COK IYI EGITIMDEN GERILMELI.BU ONEMLI EGITIMI ALAN ASKERI HER AN ICIN SAVAS ANINDA TEKRAR GERI CAGIRACAK,KARAR CIKARTILMALI,EGITMINI ALMIS BU ASKERLER SIVIL HAYATA SEVK EDILMELI DEVLETE MILLETE FAYDALI OLMASI SAGLANMALI,BUNCA ENERJIYI,ALAYLARDA BOS YERE HARCAMAMALI.BU MILLETIN ZATEN HEPSI ASKER SAYILIR.
    AMA ISI BILEN ASKER BASARI GETIRIR,ONEMLI OLAN DA ODUR,FAYDLI ASKER OLMAK,
    4-DEVLETIN KADERINI ELINDE TUTAN INSANLARIMIZ
    ONCE CIFTCIDEN BASLAYIP,ISCISNI MEMURUNU’DA KONTROL ETMELI,ISI BILMEYEN CIFTCIYE KREDI VERIP,SONRA YERINI YURDUNU EVINI BARKINI ELINDEN ALMASIN,KREDISINI IS YAPABILECEK CIFTCIYE VERSIN.HUZULE HARCAMALARI DURDURUP ISCININ VE MEMURUN MAASINI ELINDEN GELDIGI KADAR ARTIRMAYA OZEN GOSTERSIN,GENC ENERJIK COCUKLARIMIZ SOKAKLARDA ELLERI CEBINDE GEZMESIN,BU COCUKLARADA,IS IMKANI SAGLANMAYA CALISILSIN, SOKAKDAN BANAN NE DENIRSE,BU COK BUYUK BIR TEHLIKEYI DAVET ETMEK OLUR COK DIKKAT EDILMELI,VE COK DIKKAT ETSIN DEVLET BUYUKLERIMIZ,BU INSANLAR HEM CALISARAK SPOR YAPMIS OLUP SAGLIKLI OLACAKLARDIR HEMDE TURKIYENIN GELISMESINDE ONEMLI ROL OYNAYACAKTIRLAR,
    INSALLAH BU DEDIKLERIMIZ GERCEK OLUR VE MEMLEKTIN YUKUDE AZALIR BIR NEBZE OLSUN

    EN DERIN SAYGILARIMLA

    ALI EDE

  10. Yazan:ahmet Tarih: Eki 1, 2010 | Reply

    askerlik uzar yada kısalır aslında bu sizi pek ilgilendirmiyor bence

    ama bir gencin 20 yaşında asgere gidip 18 olmayabilir 15 te olmayabilir ama en azından 10 ayda olsa askerliği yapma taraftarıyım
    nedenlerime gelince atalarını hatırlasınlar kendilerine güvenlerini hayatının burada olan kısmında anne baba dahil hiç bir kimsenin faydası olmadığını sadece benliklerini kazanmalarını öğrenmelidir
    bunun haricinde komutana çay getirmek iyi asker yetiştirilmemek yada bir askerin masrafı bunlar tartışılır

  11. Yazan:Ahmet Demir Tarih: Eki 1, 2010 | Reply

    Zorunlu askerlik kaldırılamayacaksa:

    1. Ordunun içinde paşa, albay, vekil, kalantor, ensesi kalın, sanatçı, artiz çocuklarına, yeğenlerine, tanıdıklarına vs. gösterilen torpilli davranış kaldırılsın. Gerçekten eşit olduğumuzu görelim.

    2. Orduya gerçekten gerektiği kadar asker alınsın. Alınan asker adam gibi eğitilsin. Dağda bayırda çatışırken hayatta kalacak kadar değil, düşmanına kök söktürecek kadar eğitim almış olsun. 1 tanesi 10 düşmana/teröriste bedel olacak şekilde eğitilsin. Teçhizatı, istihbaratı tam olsun.

    3. Orduya alınan asker, askerlik hizmeti dışında kullanılmasın. Albayı, paşası kalksın çayını kendisi alsın. Emrindeki askeri karısına, kızına hizmetçi yapmasın. Amaçsızca ot yoldurmasın. Eğer gerçekten askerin efor sarfetmesi gerekiyorsa (ki ortalama 20-25 yaşındaki bir sürü erkeği bir araya toplayınca bu gerekiyor) ağaç dikmeye götürsün. Faydalı birşeyler yaptırsın. Olmadı askeri eğitsin. Ama sadece inkılap tarihi dersiyle değil. ingilizce, bilgisayar, matematik…

    4. zorunlu askerlik kalacaksa bedelli, dözvizli, torpilli zart-zurtlu askerlik olmasın. herkes askerliğini paşa paşa yapsın. askerler arasında sadece bitirdiği okul nedeniyle ayırım olmasın. Üniversite bitirmiş nice kalas da çıkabiliyor çünkü. Askerin rütbesini gerçek bilgisiyle, yeteneğiyle, vazifesini doğru yapmasıyla belirlesinler.

  12. Yazan:MEHMET ŞÜKRÜ BAŞ Tarih: Eki 1, 2010 | Reply

    BÖYLESİNE SAÇMA SAPAN BİR İDDİANIN TARTIŞILMASI BİLE BU ÜLKENİN ZARARINADIR. HER TÜRK PEYGAMBERLER OCAĞI DEDİĞİMİZ BU OCAKTA PİŞMELİ VATAN SEVGİ VE SAVUNMASINI ÖĞRENMELİDİR. BEN 24 AY ASKERLİK YAPTIM ÜLKEME HELALİ HOŞ OLSUN.

  13. Yazan:Hamdi Gökhan Tarih: Eki 1, 2010 | Reply

    TC Ordusu, Kurtuluş Savaşı ile başlayan yapılanmasında, herhangi bir ordu değil,Cumhuriyeti kuran, ülke kalkınmasını, yurttaş eğitimini, ülke imarını, bölünmezliğini temel alan, anayasal sistemi korumayı hedefleyen bir ordudur. Bunun yanı sıra sınırlarını korumayı asli görev bilmiştir.
    Tüm bu görevlerin ifasında askerliğin zorunlusu- zorunsuzu olmaz. Yukarıda sayılanların dışında ki görevleri de dahil olmak üzere, Ordumuz geniş görev yelpazesi içinde her tür elemana gereksinimi olan bir kurumdur. Mıntıka temizliği de ,sınır nöbetide,elemana gerek duyar. Öğretmene de , mühendise de, pilota da şöföre de yer vardır. Doktorsuz da,hemşiresiz de olamaz. Ulus yetiştirdiği elemanlardan azami yararlanma hakkına sahiptir. İmkan ve becerileri oranında her yurttaş zorunlu – zorunsuz kavgasını bırakıp gönüllü olarak ulus emrindeki görevine koşmalıdır. Popülistliğin alemi yok. Bölgemiz fokur fokur kaynarken, bunları tartışmaya açmak dahi dilimin varmadığı bir aymazlıktır.

  14. Yazan:cengiz ahmet özüdoğru Tarih: Eki 1, 2010 | Reply

    askerlik kalksın tabi niye askerlik varki xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

  15. Yazan:can can Tarih: Eki 1, 2010 | Reply

    neden olmasın ki askerlik. askersiz bir millet olabilir mi?
    Bizde yıllardır asırlardır askerlik vardır. yaşadığüımız toprakları yıllar önceki gönüllü askerlerim sayesinde aldık. Türkiye nin diğer ülkelerden tek büyük üstünlüğü askeri alandır. Bunu şimdide bitirmeye çalışıyorlar.

  16. Yazan:HAKAN Tarih: Eki 1, 2010 | Reply

    PROFÖSYONEL ORDU = ÖZELLEŞTİRİLMİŞ ORDU DEMEKTİR
    SADECE ELEŞTİRENLER MALESEF ÇÖZÜM SUNMAZLAR VARSA SÖYLESİNLER
    YÜZBİNLERCE KİŞİYİ PARALI ŞİLAHŞÖR OLARAK İSTİHDAM ETMENİN MALİYETİNİ NASIL ÖDEMEYİ DÜŞÜNÜYORSUNUZ
    ASKERDE SAÇMA İŞLER YAPTIRILIYORMUŞ NE SANIYORDUNUZ FİLİMLERDEKİ GİBİ HERKEZ HELİKOPTERLERDEN ATLAYIP ETRAFA KURŞUNMU YAĞDIRACAKTI HERKEZİN KOMUTAN OLUP HİÇKİMSENİN ASKERLİK YAPMADIĞI BUNUDA EŞİTLİK PROFÖSYONELLİK VS GİBİ BAZI ŞEKİLLERDE İSİMLENDİRMENİN HİÇBİR KIYMETİ YOK.
    HANGİMİZ SİVİL HAYATTA ÇALIŞMA ORTAMINDA HERKEZLE EŞİTİZ HERKEZ HADDİNE GÖRE DAVRANMAK ZORUNDA. BU İŞ DÜNYADA BÖYLE
    ASKERLİK YAPMAK İSTEMEYENLERİ TÜRİYENİN HERHANGİBİR YERİNDE VE EŞİT SÜREYLE ÜCRETSİZ ÇALIŞTIRMAK, ASKERLİĞİNİ YAPANLARIN HAKLARINI BİR NEBZE OLSUN KORUMUŞ OLABİLİR..

  17. Yazan:tacettin bayır Tarih: Eki 1, 2010 | Reply

    Öncelikle 600.000.asker sayısı ile dünyanın en güçlü ordusu ifadesini doğru tesbit edelim.15.ay görev yapan sayı ve devamlı askerlerin sayısıdır bu,yani yeni terhis olmuş ancak seferberlik veya geri çağırma yetkisi herzaman elinde olan T.S.K.çağrı çıkardığında bu sayı 2,ye 3,e katlar..25 yıldır P.K.K.ile yapılan mücadelenin ekonomik maliyeti ve verilen şehitler açısından bakıldığında bu sorunun çözümü için profesyonel askerlik kaçınılmaz görülüyor.Türkiyede 4.milyon işsiz var gönüllü olarak maaşla profesyonel askerlik yapmak isteyen yüzbinler var..o zaman ülkesine döviz kazandırıp,vergi ödeyen adamı alıpta asker ocağında 12-15 ay tutmanın bir mantığı yok.4.ay temel eğitimi ver..kalan süre için bir bedel belirle,oradan aldığın parayı profesyonel ordunun giderlerine harca..dolayısıyla geriye kalan süreçte o askerin maliyetleride cebinde kalsın..askerliğini 24-20-18-15 ay yapmış arkadaşlara sorun bakalım 4.ay sonrasında ne faydaları olmuş..askeriyeye..(dağda terörist ile vuruşuanın dışında)onlarında büyük bir bölümü profesyonel olmadığı için şehit düşmüş,ailelerin ocağı sönmüştür..böylelikle hem şehit sayımızın azalma ihtimali,hemde pkk terörünün bitirilmesi mümkün olur..diye düşünüyorum..sağlıcakla kalın

  18. Yazan:İlhan Tarih: Eki 1, 2010 | Reply

    Askerliğin belli zamanlarda çağın şartlarına göre düzenlenmesi normal. Ama bu düzenlemenin içinde yer aldığı iç ve dış politika şartları ve niyetleri dikkate alarak yapılması lazım.

    Türk Ordusu Dünyanın 7., Nato’nun 3. büyük ordusudur. Zman içinde gelişmiş disiplini ve harp gücü önemlidir. Sadece kendisinin Türk komutanlarından emir alma, savaşta ve hazarda bir başka orduyu topraklarında barındırmama, silahlarının bir kısmını yurtiçinde imal etme, her vatandaşa belli bir savunma ve vatandaşlık görevi bilinci kazandırma, farklı kesimlerden yurttaşları kaynaştırma gelenekleri vardır.

    1. Tam ABD Orta Doğu’dan çekilirken (?!) Türk ordusunda reform yapmak doğru mudur? Bölgede güçlü bir ordu değil, zayıflamış, düzen değişikliğinden şaşırmış, görevi paylaşılmış, morali bozuk bir ordu isteniyor. Nitekim iki yıldır sürdürülen operasyonlar ve davalar buna yöneliktir. Türk ordusu asıl gücünü ancak bu iç ve dış psikolojik savaşa yenilmemekle ve daha güçlü çıkmakla gösterir.

    2. Profösyonel ordu, makine-teçhizat ağırlıklı, ithalata bağımlı, çoğu noktada elektronik çiplerle denetim altında tutulabilen, emirleri ve teknik hizmetleri yabancı şirket temsilcisi adı aldında yabancılardan almak zorunda olan bir ordudur. Hem büyük borca girer, hem emir alırsınız.

    3. Ayrıca, profösyonel ordu, ücretli meslekli muharip güç çalıştırır. Bu işgücünü her zaman bulamazsınız. Çalışan vatan bilinci ile değil, ücret bilinci ile çalışır. ABD’nin profosyonel ordusunun haline bakınız: azınlıklar,hükümlüler, kenarsanmışlar, işsizler, ABD vatandaşlığına geçmek isteyen dışarlıklılar, bölünmüş ailelerin çocukları gibi bir sürü sorunlu insanı topluyor. Bütün bunlar savaş meydanlarına, ahlakına yansıyor.

    4. Bir orduda adım adım reform yapılması doğrudur. Büyük değişiklikler özellikle dışarının telkiniyle yapılıyorsa hayra alamet değildir. Yeniçeri Ocağı’nın topa tutulmasından sonra, Nizam-ı Cedid’in ciddi muharebe gücü kazanması 100 yıl sürdü. 1908’de, Balkan Savaşında, 1. Dünya Savaşında perişan oldu; kurtuluş savaşını resmen toplama ordu ile yapmak zorunda kaldı. Orta Doğu üzerinde emellerin bu kadar arttığı bir dönemde, Orduda büyük değişim sakıncalıdır.

  19. Yazan:suat ozkan Tarih: Eki 1, 2010 | Reply

    ZORUNLU TEK tİP ASKERLİĞİ DESTEKİYORUM.
    TOPLUMDAN UZAK SIRMA KÖŞKLERDE ASKERLİK HAKKINDA AHKAM KESMEYİN, MİDESİ GELİŞKİN TOPLUM YERİNE VİCDANI VE ONURU GELİŞKİN TOPLUMDAN YANAYIM.
    bU ÜLKEYİ MİDESİ GELİŞKİNLER DEĞİL ONURU VİCDANI GELİŞKİNLER KURTARDI. AYNI YOLDAN DÖNECEĞİMİZİ KİM SÖYLEDİ SİZE.
    YANLIŞ SÖYLEMİŞ.

  20. Yazan:M.Resul Selimi Tarih: Eki 1, 2010 | Reply

    Askerlik bir vatani görevdir, bu ülkede yaşayan herkes bu görevi yerine
    getirmek zorunda, fakat sizin dediğiniz gibi 4 yıl mühendislik okuyan bir
    vatandaş ile ilkokul mezunu bir vatandaş aynı seviyede askerlik yapması
    bence de bir haksızlıktır. Aslında her ferdin kendi mesleki gurubunda
    askerlik yapması hem verimli hemde haksızlığa bir neden olmaz. Ordu’da her
    meslek grubundan ihtiyaç var ve bu ihtiyacını ya istihdam veya zorunlu
    askerlik ile gidermesi gerekir.

    Sınır komşularımızın hangisi bizleri gerçek dostudur bana
    söyleyebilirmisiniz ?

    Size söz veriyorum Allah göstermesin güvenlik zafiyeti hisettiklerinde
    gözümüzü bile oyarlar gözlerini kırpmadan, işte buna emin olabilirsiniz.
    Yabancı güce gelince 1974 yılı Kıbrıs çıkartmasını yaşamayanlar benim
    yazdığımı en iyi anlayacak kişilerdir, en müttefik ve dost bildiğimiz
    Amerika, İngiltere ve tüm Avrupa, Rusya, çin, Japonya, Araplar….. hepsi
    cephe aldı ve çoğu ambargo koydu. Bir konuyu tartışmaya açarken her
    yönünü düşünmeniz gerekir ve geçmişten ders almak lazım, ben sadece bir
    hatırlatma yaptım. O yıllarda benzin yok, sigara yok, yağ yok. Bir teneke
    yağ almak için Lüleburgaz’a kadar gidip yağ aldığımı çok iyi
    hatırlarım veya bir depo benzin için 48 saat benzin kuyruğunda beklediğimi
    hatırlamam gibi.

    Herkes askerliğini yapması lazım çünkü askerlikte adam adam olur, bir
    disipline sahip olur, düzenli bir hayatı öğrenir, özgürlüğünün
    değerini, azmin neler yapabileceğini, gerçek bir arkadaşın nasıl olması
    gerektiğini öğrenir. Bizde askerliğini yapmayana kız bile vermezler ve
    erkek saymazlar( Sakatlıklar ve hastalıklar hariç)

    Askerlik tartışılacak bir konu değil herkes yapacak, siz bakmayınız
    siyasetçilerin söylediklerine, onlar oy peşinde, kimden nasıl oy alırım
    diye ister iktidar olsun ister muhalifet al birini vur ötekine.

  21. Yazan:Tayfun Korkut Tarih: Eki 1, 2010 | Reply

    Harika bir yazı olmuş. Ellerinize sağlık Mehmet Bey.

  22. Yazan:Tayfun Korkut Tarih: Eki 1, 2010 | Reply

    Zorunlu askerlik bizzat eşitsizliğe neden oluyor. Vatan savunmasını etkinsizleştiriyor. Ben zorunlu askerliği savunanların askerlik yaptıklarına dahi inanmıyorum. Belki torpilli yapmış olabilirler. Bu eziyeti çeken orta zeka düzeyine sahip birinin bu mantıksız ve acımasız düzeni savunması mümkün değil.

  23. Yazan:Muhsin Karaman Tarih: Eki 1, 2010 | Reply

    Zorunlu askerlik olmalıdır,ancak süre ve görev yerleri genel olmamalıdır. Çünki Türk milleti olarak genel tanımımız asker millettir. Böyle bir millet kimliğini isteseniz de istemeseniz de yeri geldiğinde bunun gerçekliğini görür yaşarsınız. Bunun için en temel eğitim dediğimiz bazı unsurları öğrenmek ve hatta öğretmek için askerlik zorunlu olmalıdır.
    Süresine ve nasıl yapılmasına gelince.
    Temel eğitimden sonra silah altında olmak diye tabir edilen süre şimdi ki gibi uzun ve herkese eşit olmamalı, yüksek okul mezunlarında olduğu gibi değişiklik arzetmeli yani ihtiyaca ve görev yapılan yere göre değişmelidir. Faraza komando eğitimi verdiyorsunuz ve gerekirse ateş hattına sürüyorsunuz, orada ateş altında kendisini daha iyi geliştirdiğinde işin bitmesine veya ihtiyacın varlığı yokluğu dikkate alınmadan, ordu evinde süresini tamamlayan gibi oradan alıp yerine acemilikten yeni çıkmışı veriyorsunuz. Belki ağır olacak ama acemiyi keklik gibi hedef yapıyorsunuz. Bu kesinlikle düzenlenmeli ve değiştirilmelidir. Yine askerlik yapan kişinin eğitimine ve sivil hayattaki durumuna göre süre değişmelidir. Buradan parası olan olmayan ayrımını kastettiğim sanılmasın. Faraza hiçbir işi olmayan orta öğretim mezunu kişi ile iş kurmuş ancak zamanı geldiği için işini bırakmak zorunda kalan kişiyi aynı süre askerliğe tabi tutmak onu, öncelikle vatandaşlık görevi ve sorumluluğuyla çelişkiye sokmaktır. Çünki kişi aldığı eğitim neticesi topluma ve devletine katkı sağlamak, faydalı olmaya çalışmak isteyen kişiyi şu veya bu nedenle aynı vatandaşlık görevini yapamayanla aynı süre zarfında askerlik hizmetinde tutarak ikisi arasında verim farkını dikkate almadan faydalı olacak kişiye zarar verdirici pozisyona sokuyorsun ki bu hem o kişiye hem de ülkeye açık zarar vermektir.
    Asker mantığı dediğim ve tasvip etmediğim herkesi tek görmek, yerinde kullanıldığında belki doğru olabilir ama sivil ve sosyal hayatta bunu uygulamak kesinlikle yanlıştır. O nedenle askerlik düzenlemesinde bu mantık dışına çıkılmalıdır.

  24. Yazan:teoman gencer Tarih: Eki 1, 2010 | Reply

    Herşeyin suyunu çıkarmya çok meraklı olduk bugünlerde. Tahrip edilmedik bir ordumuz vardı sıra ona geldi. geriye zaten tahrip edecek başka şey kalmıyacak ondan sonra. Bizim olan bir şey kalmıyacak vatan dahil. Ordumuz geleceğimizin teminatıdır. Askerliğin nasıl olması gerektiği o ülke şarlarına göre uzmanlar karar vermeli. herkes aklının erdiği işe kafa yorsa daha doğru olur bence. bu işin eğitimini almış kişiler zaten bu konuları ülkemizin ihtiyaçlarına göre gündeme alıp gereğini yapıyorlar.askerler yıllardır mevcut geleneği ile gururumuz olmuştur.. Şu anda ayaktaysak tüm kasıtlı yıpratmalara rağmen güçlü ordumuz sayesindedir. her Türk asker doğar bu bir gelenektir bizde. fikir yürütmek ayrı bu iş böyle olmalı diye bilgi olmadan diretmek ayrı şeydir. Muz cumhuriyetinde yaşamıyoruz arkadaşlar.

  25. Yazan:Nil S. Tarih: Eki 1, 2010 | Reply

    Cok sacma ve gereksiz tartisma. Sagligi ve yasi musait her Turk vatandasi erkek askerlik yapmalidir. Sure de herkese esit olmali, oncelikler, kayirilmalar vs kaldirilmalidir. Sinif, para, pul farki olmadan tum Turk erkeklerinin birlikte bir sure askerlik yapmasi ancak ulke birligine ve butunlugune hizmet eder.

    Bugun en tarafsiz bilinen ulke Isvicre’de bile her erkek, omur boyu ! sayilacak sekilde askerdir. Tekrar ediyorum, omur boyu! Her yil isyerinin de bilgisi dahilinde, donuste calismasina devam edecek sekilde birkac hafta askere gider. Emeklilik yasina gelip de askerlik yapamaz olarak siniflandirilana ya da onemli bir saglik engeli tespit edilene kadar bu devam eder.

    Tum techizati (yazlik- kislik giysi, matara, canta, postal vs) ve silahi kendisine zimmetlidir ve evinde saklidir. Gereklilik durumunda dakikalarla olculen kisa bir zamanda Isvicre ordusu ulke geneline yayilmis sekilde savasa hazirdir. Cok tarafsiz gorunen, medeniyette ornek alinan Isvicre bile askerligi ‘keyfe keder’ bir meslek olarak gormuyorsa bir bildigi vardir, saf saf ‘ bu devirde savas mi kaldi canim ‘ demeden once bir dusunmeli…

  26. Yazan:Yusuf Altay Tarih: Eki 1, 2010 | Reply

    Eğer Askerlik yapmak isteğe bırakılırsa vatan borcu sadece fakir fukara üzerine kalır.
    Bu nedenle ekonomik siyasi ve yaşam hesapları yapıp askerlikten kaçmanın yollarını açmak doğru değil.
    Yusuf Altay

  27. Yazan:Tayfun Korkut Tarih: Eki 1, 2010 | Reply

    @ Teoman

    Askerliğin nasıl olması gerektiği o ülke şarlarına göre uzmanlar karar vermeli. herkes aklının erdiği işe kafa yorsa daha doğru olur bence. bu işin eğitimini almış kişiler zaten bu konuları ülkemizin ihtiyaçlarına göre gündeme alıp gereğini yapıyorlar.

    Malesef uzmanların fikri değil bu. Rütbeli birçok komutan da zorunlu askerliğin kalkmasını istiyor ve sistemi yanlış buluyor ancak sistemi sorgulamaktan korkuyorlar. ”Halkı askerlikten soğutmak” suçunu işleyip, meslekten ihraç edilmekten, ekmeklerinden olmaktan korkuyorlar. Uzmanların değil, halkı kontrol altında tutmak, oligarşilerinin devamını sağlamak isteyen bir ayrıcalıklı kesimin görüşü bu. Onların çocukları da askere gitmiyor zaten.

  28. Yazan:ibrahim Tarih: Eki 1, 2010 | Reply

    Türkiye Cumhuriyeti’nin içinde bulunduğu jeopolitik konum sebebiyle bu ülkede yaşayan herkez paşa paşa askerliğini yapacak. İsarail’de kadınlara askerlik zorunlu. Boş umutlara kapılmayın.

  29. Yazan:Ekrem Senai Tarih: Eki 1, 2010 | Reply

    İbrahim bey,

    Bu jeopolitik önem yalanı da sıkıcı olmaya başladı. Şimdi İsrail sana savaş açsa size ne yaptıracaklar? Harbiyle tüfek temizliği mi, koğuş nöbeti mi, kuruyan ağaç yapraklarının temizlenmesi mi, paşanın hanımının pazar torbasını taşımak mı? 18 ay insanlara askerlik mi öğretiyorlar allah aşkında?
    Birileri asker olacaksa bu gönüllü ve paralı olmalı. Ben gazinoda hasbelkader askeri okulda okumuş teğmen olmuş diye adamın bulaşığını yıkamak zorunda mıyız? Asıl askerler “paşa” “paşa” bize, vatana hizmet edecekler. Ordu hizmet alma yeri değil; güvenliğimizden sorumlular madem bu işi bütün dünyada olduğu gibi profesyonellerle yapacaklar.

  30. Yazan:Tayfun Korkut Tarih: Eki 1, 2010 | Reply

    Eveeet, ben de İbrahim bey nerede kaldı diye düşünüyordum. Kendisi MİLLİ eğitim denetiminden geçmiş, statükoyu koruma ve bu amaçla beyin yıkama amacı güden ilköğretim kitaplarında gördüğü ”Türkiye stratejik konumundan dolayı birçok ”düşman”ın gözüne kestirdiği bir ülkedir” klişesine dayanarak son derece ”derin” bir yorumla yine tartışmaya son noktayı koydu. Herkes dağılsın evine yatsın artık. Gerek yok artık yorum yapmaya. Kimse İbrahim bey hariç kimseye fikrini sormadı. Bir tane mutlak doğru olur zaten. O da tartışılamaz. Hele milli eğitim filtresinden geçerek bize ulaşan yeniden şekillendirilmiş ”bilim” bize bunları söylüyorsa… İbrahim Bey, kusura bakmayın eğer bu tür yazılar ve yorumlar tatlı canınızı sıktıysa. Biz bu ”vatan haini, ordu düşmanlarını” birer birer fişler, istiklal mahkemelerinde yargılar, sallandırır, sizi rahat ve mutlu ederiz.

  31. Yazan:Tayfun Korkut Tarih: Eki 1, 2010 | Reply

    ”Ben askerlik yaptım, bana haksızlık olmaz mı?” diyeceklere daha yorumlarını yapmadan cevap vereyim. Benim dedem 4 yıl askerlik yaptı, dedemin babası 7 yıl. Dedemin babası çocuğu doğmadan askere gitti. Döndüğünde çocuğunu tanıyamadı yolda görünce. O zaman o dedelerimize haksızlık olmuyor mu biz 6-12-15-18 -her neyse artık- askerlik yapınca? Konjonktür değişti artık, kabul edin, direnmeyin değişime, gelişime. Yoksa, bu devreci, sıracı kafa yapısıyla yine öyle hallere düşeriz ki, ülkemiz yine aklını kullanan güçlü devletler tarafından işgal edilir.

  32. Yazan:cengiz i ibas Tarih: Eki 1, 2010 | Reply

    Ne demek askerlik kalksin yada kisaltilsin .Turkum diyen vede Turkiye topraklarinda yasayan herkes mutlaka askerlik gorevini yapmalidir.Ast,ust ve er olmak uzere askerligini yapanlar in hepsi karsiligini almaktadir vede alacaktir.Kurtulus savasindan sonra duzenli olarak her Turk askere nasil gittiyse bundan sonra da herkes duzeni bozmadan gitmelidirler.Sadece icerdeki basi bozuklar cezalarini ceksinler yeter.(Ergenekon cular)Turk milletinin bir cok sikintisi varken boyle bir kisir dongu yaratmak ta nereden cikti.Birakin bu isleri bunlari uretenlerde ergenekoncular olabilirler…NE MUTLU TURKUM DIYENE…

  33. Yazan:logic Tarih: Eki 1, 2010 | Reply

    @Nil S

    seni de askere alalım mı? ner dersin? madem ayrıcalık olmasın, kadınlar da askerlik yapsın. tamam mı ? anlaştık mı ?

  34. Yazan:Mustafa Akbaş Tarih: Eki 1, 2010 | Reply

    Askerlik sistemi derhal degistirimeli cünkü bu zorunlu askerlik hantal ve hic verimsiz. Yok 1 milyon kuvvetli ordusu varmis ama 30 senedir üc bes cullunun hakindan gelememis. Gecenlerde PKK nin Avrupada önemli bir adamini olan birisini askere almislar. Bu ne yapmak ne akil bu..böyle bir hokkabazlik olurmu. Koyun sürüsünun icine azili ac kurdu sürmek gibi bisey. Zorunlu askerligin ic ve dis güvenligi faydasi yok. Zorunlu askerligin ve hantal ordu yapisinin maddi harcamalari cok büyük AKP hükümetinin uyguladigi ekonomik programlar sayesinde devletin yüksek vergi topladigi icin bu harcamalar ödenebiliniyor. Ama yinede bir birikim yok. Gerekli reformlar yapilmassa cok yakinda sistem duvara carpar.
    Vatana hizmet etmek isteyen buyursun:

  35. Yazan:Mustafa Akbaş Tarih: Eki 1, 2010 | Reply

    http://www.vatanhizmeti.com/

  36. Yazan:mehmet MEHMET Tarih: Eki 1, 2010 | Reply

    ILGILERIN DIKKATINE …….marhaba asker millet zorunlu askerlik kaldirilmamalidir. asker millittiz bakiniz túrk soyundan gelen devletler var bunlara isim vermeden bir őrnek verecegim. 50000 polis var ama 2000 askeri var devlet islevi yerine getirilemiyor demokrasinin garantisi ordudur. ordu ve askerlik tartismalari sunidir gúndem yaratmaktir. aslinda amac túrk ordusunun gúcúnún kirilmasina yőnelik faliyet medya savasidir bu savas túrú 1 kac yildir. bir devlet basbakanin konusmalarinda gecer medya savasi denilen yepyeni bir savas teknigidir. sonuc olarak ZORUNLU ASKERLIK KALDIRILMAMALIDIR. HER TÚRK ASKER DOGAR. ilgililerin bilgisine sunulur saygilarimla

  37. Yazan:Refhan İrtem Tarih: Eki 1, 2010 | Reply

    Türkiye’den zorunlu askerliğin kalkması için AB devleti olan Hollanda’nın seviyesine gelmesi gerekir.Orada zorunlu askerlik yok evlere asker olunması için davetiyeler gönderiliyor ve bir iş bir meslek kurumu gibi bir işe müracaat eder gibi ediliyor.Ülke olarak aynı standartlara uyduğumuz sürece bizde de aynı olasılıklar gelişen zaman içinde zaten kendiliğinden oluşabilir ama yaşadığımız bu süreçte laikliğin,kadın erkek eşitliğinin,devletin kadın erkek demeden sahip çıkıp sosyal maaşının verilmediği sorgulandığı açmazlar ve eğitim düşüklüğü varken,stratejik bir bölge olduğumuz yer küresi içinde emperyalist güçlerin hışmına uğramış bir ülke hele hele pekaka belası varken;askerliği zorunlu olmaktan çıkarmak bu durumda bencillikten başka bir şey değildir.

  38. Yazan:SEVİN Tarih: Eki 1, 2010 | Reply

    askerlik daha verimli hale getirilirse eğitim süresi kısaltılabilir bence.askerliğin keyfiyete dökülmesi yanlış olur.bu ülkeyi biz koruyamıyacaksak bunu yabancılar mı yapacak ? farzedin ki zorunlu askerlik kalktı.hiç askerlik eğitimi almamış biri vatanını nasıl doğru düzgün savunabilir.vatanını savunamayan orta doğu ülkelerinin halini görüyorsunuz.bir insan için askerlik ölene kadardir.ayrıca vatanı korumak Allah’ın (cc)emridir.yoksa ne askerlik kalır ne de askerlik yapacak bir ülke.

  39. Yazan:murat Tarih: Eki 1, 2010 | Reply

    zorunlu askerlik diye bişe yok benim vatanımda, hiçkimse zorunlu olduğu için yapmıyor, herkes istediğ için koşa koşa gidiyor asker ocağına herkes davullarla zurnalarla uğurlanıyor. bu coğrafyada ya asker toplum olacaksın yada yitip gideceksin. siz kimin yetiştirdiklerisiniz ki bu vatanı vatan yapanların doğru dediğine yanlış diyorsunuz.
    önce adam gibi sivil olunda sonra askerlik kaldırılsın diyin.

  40. Yazan:Yıldız Demir Tarih: Eki 1, 2010 | Reply

    İLKÖĞRETİM OKUMAK İSTEĞE Mİ BAĞLI? VERGİ ÖDEMEK İSTEĞE Mİ BAĞLI? BİRLİKTE YAŞAMAK AYNI ÜLKEDE YAŞAMAK İNSANLARA BİRTAKIM SORUMLULUKLAR YÜKLEMİŞTİR.O TOPLUM ANCAK O ZAMAN DÜZENLİ VE HUZURLU BİR TOPLUM OLABİLİR . ASKERLİĞE GELİNCE.. EVET BİR TAKIM ÜLKELERDE ASKER BİLE YOK. AMA BİZİM ÜLKEMİZİN ŞARTLARI AYNIMI? NE OLDUĞU BELİRSİZ BİR TAKIM GÜÇLER, ÜLKEMİZ ÜZERİNDE EMELLERİ VAR Kİ DÖRT BİR YANDAN BİR SÜRÜ DALAVERELER ÇEVİRİYORLAR. ELİ SİLAHLI TERÖR ÖRGÜTLERİ PUSUDA BEKLİYOR. BÖYLE BİR DURUMDA BU TİP KARARLAR ALMAK İÇİN BİN KERE DÜŞÜNMEK GEREK. SON PİŞMANLIK FAYDA VERMEZ. İNSANLARDA ÜLKELERDE YAPTIKLARI YANLIŞLARIN FATURASINI HAYATLARINDA YADA ÇOCUKLARININ HAYATLARINDA MUTLAKA ÖDERLER BUNU UNUTMAYALIM. DOLDURUŞA DA GELMEYELİM.

  41. Yazan:logic Tarih: Eki 1, 2010 | Reply

    zorunlu askerlik diye bişe yok benim vatanımda, hiçkimse zorunlu olduğu için yapmıyor, herkes istediğ için koşa koşa gidiyor asker ocağına herkes davullarla zurnalarla uğurlanıyor

    okuyunca güldüm tabi. onun için yüzbinlerce asker kaçağı var. acaba neden ? demek ki herkes koşa koşa gitmiyor askere. ben zorunluluktan gittim mesela. zorlanmasam adımımı atmam böyle bir ordudan içeri. davullarla zurnalarla gidenlere de hayret ediyorum doğrusu. insan hiç belki de bir başka insanı öldüreceği bir yere davulla zurnayla gider mi ya.

    ha mesele askerliği öğretmekse verirsin herkese 4 ay eğitim. eğitimi alan çeker, gider. vatanı savunucam diye giden insanlara dayak atmazsın örneğin. o insanlara eziyet etmezsin. adam yerine koyarsın.

  42. Yazan:fatih yasar abbas Tarih: Eki 2, 2010 | Reply

    Dunyaya ve cevresine kapali yasamis, hic bir konuda “ciddi”, dunyada da itibar gorebilecek, teknik, mesleki bilgi ve tecrubesi olmayan veya kendisi de herhangi bir teknik ugrasi ve katki gelistirmeyen insanlar, sadece “ne is olsa yaparim, herkes yapti, ben de yaparim” diye atip tutar, boburlenir, sacmalar durur. Daha acik bir onerim var ilgilenenlere: tanidigim bir is adami var, 3 bin donum arazisi uzerine kurulu
    isletmesine, guvenlik gorevlileri ve kendine de ozel koruma ariyor. Gozupek, cesur, yakin yada uzak dovus sanatlarinda gerceken usta, attigini vuran, vurdugunu deviren ve sertifika sahibi olacak.Referans da gerekli. Baskalariyla, toplumla ve meslekdaslarinin ortalamasiyla asla vasat, ayni, “esit ozellikte” olmamali. Zaten bazi testler de yapilacak.

    Ucret gayet tatminkar, ve dolgundur, diger ozel imkanlari ve imtiyazlari da mulakatta bildirilecek.

  43. Yazan:fatih yasar abbas Tarih: Eki 2, 2010 | Reply

    pardon, angarya anayasaya gore illegal bir istihdam sekli degil miydi?

  44. Yazan:Atilla Turk Tarih: Eki 2, 2010 | Reply

    Askerlik kaldirilmamali ama modernize edilip professionellestirilmeli.Cekirdek ve uzmanlasmis 100-150 bin asker tutularak digerleri sadece gerektigi sekilde ise yerlestirilmeli.Orneklerle aciklayabilirim:
    1-Kadin-erkek ayrimi da kaldirilip herkes 18’inde 3-4 aylik mecburi egitime tutulmali (Israildeki gibi, butun dunya yahudileri gelip askerlik agitimi alabiliyorlar).
    2-Universite mezunlari her yaz 3 aylik egitime tabii tutularak universite bitince de askerligi bitirmis olabilir, toplam bir yil(Yunanistandaki gibi).
    3-Her erkek senede 2 hafta veya bir ay 20-40 yaslari arasinda temel egitim alarak, askerligi bitirebilir(Isvicredeki gibi).
    4-Askere alma sadece kuvvet komutanlarinin ihtiyacina gore gerekli branslarda 5-10-20 yil sozlesmeli olarak uzmanlastirilmak uzere alinabilir(ABD deki gibi).
    5-Her Turk vatandasi, 16-18 yasindan itibaren yaz kamplari yoluyla askerlik meslegine isindirilip, hazirlanabilir.Kaliteli ve yeterli olan Universite secme sinavindaki yeterliligine bakilarak, askeriye islerinde secimle ise yerlestirilebilir.
    Parasi olandan da, bir askere iki sene boyunca her turlu harcamasinin karsiligi olarak devletin yaptigi harcamanin iki kati bedel bicilerek muaf tutulabilir.
    KAvga edip isi politize edecegimize asker-sivil kurullar kurularak, yapici kararlar verilebilir Devletimiz ve Milletimiz adina.

  45. Yazan:hakan Tarih: Eki 2, 2010 | Reply

    merhaba arkadaşlar.öncelikle logic arkadaşıma bişey söylemek istiyorum. herkez koşa koşa askere gidiyor derken genelleme yapmışın.tamam koşa koşa gidende var ama zorunlu olarak gidende var.sanırım sen koşa koşa gitmişin!çogu gencimiz korkudan gidiyor,sokakta kabadayı kesilen gençlerimiz askere gidince orda ne yediği dayağa nede yediği onca küfüre başkaldırabiliyor.neden?? wc temizlemek dayak yemek bunlardamı eğitim? aslında söylenecek çok sey varda bunlara kelimeler yetmez ben zorunlu askerlik kalkmasın diyorum tek tip askerlik olsun okuyanda okumayanda bu görevi yapsın okuyan 4 ay yapıcak okuyamayan yada okumayan orda ezilecek yok öle dava

  46. Yazan:Metin Özaslan Tarih: Eki 2, 2010 | Reply

    DÜYANIN EN ÖNEMLİ VE EN BELALI ATEŞ ÇEMBERİNİN İÇİNDEKİ COĞRAFYADAYIZ. ÜLKE SINIRLARI HUDUTTA BAŞLAR, NAMUSUNUZUN İFFETİNDE BİTER. EĞER GERÇEK DIŞI,REEL HAYATLA İLGİSİ OLMAYAN HÜMANİST DUYGULARLA HAYATA BAKARSANIZ BAŞINIZA BOSNADAKİ,HOCALIDAKİ KATLİAMLAR VE TECAVÜZLER GELİR. BUNLARIN YAŞANMADIĞINI DÜŞÜNEN TAZE BUNAKLAR OLMALI BU ÜLKEDE.ÜLKE SAVUNMASI ELZEMDİR. BUNU MEVCUT BÜTÇE OLANAKLARI İLE YAPAMAZSSINIZ..TABİKİ MÜMKÜN OLDUĞUNCA PROFESYONEL ORDUYA GEÇİLMELİ.AMA TÜRKİYENİN BÜTÇESİ BU BÜYÜKLÜKTEKİ PROFESYONEL KADROYU BESLEYEMEZ. ZORUNLU ASKERLİK OLMASIN DEMEK ZORUNLU VERGİ OLMASIN DEMEKLE AYNI ŞEYDİR.BU KOŞULLARDA ZORUNLU ASKERLİK ÜLKE ADINA BİR MÜKELLEFİYETTİR.BİLEREK KONUŞULMALI.

  47. Yazan:Emin Kültürel Tarih: Eki 2, 2010 | Reply

    Kesinlikle kaldırılmalı….
    Madem gitmeye istekli çok aday var, neden zorunlu olsun..
    Gitmek istemeyenlere, branşlarına göre, makul ölçüde kamu görevi verilebilir…
    Başka alternatiflerle çözüm üretme imkanı vardır..

  48. Yazan:MY Tarih: Eki 2, 2010 | Reply

    Orduyu ortadan kaldiralim demiyoruz, istekli olan 10 sene, 20 sene asker olsun, krallar gibi maasini alsin. istemeyen de ödedigi vergiyle onun maasini öder. Budur yani. Zorla çöpçü olmuyor, sarkici olmuyor, uçak pilotu olmuyor. Asker nasil olsun?

  49. Yazan:Selçuk Kızıldağ Tarih: Eki 2, 2010 | Reply

    ASKER OLMAK

    TSK’’ya göre askerlik Türk vatanını istiklal ve cumhuriyetini korumak için harp sanatını öğrenmek ve yapmak mükellefiyetidir. Sözlük anlamı olarak da “orduda yapılan zorunlu hizmet”e denir.

    İnsanlık tarihinin, insanın doğuştan kendisini savunabilme içgüdüsüyle donanmış olduğu görülür. Bunun için kendisini korumak amacıyla çeşitli silahlar geliştirmiştir. Fakat icat ettiği silahları bazen kendi çıkarları içinde hayat alanlarını genişletmek, rejimini yaymak veya hiç bahane bulmadan keyfi olarak kullandığı da görülüyor. Topumlar, siteler, imparatorluklar, uluslar genişledikçe kendi öz varlıklarını korumak veya kendi yurtlarını savunmak amacıyla ordular kurmuş ve öldürme silahlarını geliştirmişlerdir.

    Söz konusu vatanı korumak olunca bu görev gönüllü yapılıyordu. Şimdi de öyle. Fakat dünyadaki insan genlerindeki –bencillik ve öldürerek kazanımlar elde etme düşüncesi var oldukça bu savaş teknolojisi gelişimini sürdürecektir. Askerlikle ilgili kalem kavgaları sürekliliğini davam ettirecektir.

    Orduların ülkelerini savunma becerileri sıkı bir disiplin ve muntazam bir eğitimden geçmektedir. Buda sürekli, devamlılığı olan eğitimli ordularla sağlanır. Bu da profesyonel bir askeri güç demektir. Profesyonel ordu olduğu zaman, sayısı az, ama etkisi, hareket yeteneği fazla olan, güçlü silahlarla donanmış ordu olduğu bilinir. Zaman içinde kurulması düşünülen bu ordu sorunları az da olsa bitirecek kanısındayım. Ülkemiz büyük bir tehlike halindeyken destek amacıyla yeni birliklere gereksinme duyulabilir.

    Bedelli askerlik hizmeti bu alanda eşitsizliği ortaya çıkarıyor. Yurdu koruma olarak bilinen askerlik tartışılır duruma geliyor. Elde edilen edinimler bir süre için askıya alınabiliyor. Bu durumda gelecekteki kazanımları bir süre yok edebiliyor. Öbür taraftan da baktığımızda –profesyonel askerlik çalışmaları gündemde– bunun her şeyin üstünde bir vatan borcu olduğunu unutmamalıyız. Barış zamanlarında askerlikle ilgili olumsuz uygulamalar bizi bu hizmetin fazla da gerekli olmadığı düşüncesine itebilir. Oysa insanın ve ulusların beyinlerinde gelişen fikirlerinin, politikalarının, stratejik çıkarlarının her an hızla değişebileceğini, bir anda savaşla karşı karşıya kalabileceğimizi hiçbir zaman unutmayalım. Onun için ordumuzu bu açılardan koruma zorunluluğumuz var kanısındayım.

    Selçuk Kızıldağ

  50. Yazan:logic Tarih: Eki 2, 2010 | Reply

    @hakan

    kardeşim sen daha okuduğunu anlamamışsın ki. bana atfettiklerin yukarda birinden yaptığım alıntı. daha sonra yazdıklarımı okusan zaten bana ait olmadıklarını anlardın ? senden farklı bir şey söylemedim orada.

  51. Yazan:fatih yasar abbas Tarih: Eki 2, 2010 | Reply

    ANAYASAYA GORE ANGARYA KESINLIKLE SUCTUR!ILLEGAL ISTIHDAM BICIMIDIR “IDARI DAVA” ACACAK,ASLI GOREVI OLAN DAVA VEKILLIGINI IFA EDECEK MILLETVEKILINIZ YOK MU? “VATANA HIZMET” VERGI MIDIR? IS MIDIR?

    By Fatih Yasar Abbas · Friday, September 24, 2010
    http://www.claytabletessays.blogspot.com

  52. Yazan:Atılım Ateş Tarih: Eki 2, 2010 | Reply

    Bu zorunlu askerlikle ilgili konuşurken üstünkörü yapılan bir kıyaslama var: Batıda zorunlu askerlik yok, neden bizde var deniliyor. Karşılığında da cevap olarak coğrafi konumumuz hatırlatılıyor. Aslında çok daha başka bir sebebi var batıda zorunlu askerliğe ihtiyaç kalmamasının. Nükleer silahlı bir ülkeyi konvansiyonel ordularla işgale kalkışamazsınız. Bu tip ülkelerin korkacağı tek şey asaiş sorunudur, terördür. Bir de yerel çatışmalara müdahale için belirli bir güç bulundurmaları gereklidir. Bu nedenle bizdeki askerlik koşullarını nükleer silahlı batı ülkeleri ile kıyaslamayın, anlamsızdır.

    Selamlar,

    Atılım Ateş

  53. Yazan:Olcayto Tan Haskol Tarih: Eki 2, 2010 | Reply

    Atılım bey selamlar,

    Savunma açısından dediğiniz çok mantıklı görünüyor .Doğru anladıysam sahip olamadığımız teknolojinin yerini daha eski teknolojiyi daha fazla edinerek dolduralım demişsiniz.

    İtiraz edeceğim nokta şu şekilde, nukleer teknolojiye sahip bir ülkeye karşı ne kadar konvansiyonel silaha sahip olursanız olun zaten şansınız olmuyor. En güzel örneği 2. dünya savaşında japonların durumu , zamanın ruhu konjonktür farklı diyebiliriz ama orada tecrübe ettikki kuvvetli donanımı ve teknolojine rağmen japonlar nukleer teknooji karşısında çaresiz kaldılar.

    İkinci bir mesele bundan dahada kötü, sahip olduğumuz silah teknolojisi büyük ölçüde batılılar tarafından üretiliyor. Türkiye zaten ekonomik, siyasi ve askeri açıdan kendi coğrafyasında israil dışında rakipsiz. Mücadele edeceği diğer güçlerse zaten onun silah teknolojisini üretiyor.

    Ayrıca bu gün bütün bir ülkeyi asker yapsak birleşik devletlerin konvansiyonel silah teknolojisiyle baş edemiyoruz.

    Örneğin bütün bir haberleşme sistemini çok geniş bir alanda bozan radarda görünmeyen helikopterlerden tutunda, kıtalararası operasyonlarda kullanılan radarda görünmeyen bombardıman uçakları vs. topyekün bir savaşta türkiyeye sadece ufak bir cephe olarak bile nato ülkelerinden biriyle mücadele şansı vermiyor.

    Daha daha dahada kötüsü “SDI”” strategic defence initiative project Ronald Reagen’ın başkanlığında 1983 senesinde geliştirilmeye başlayan bu proje bütün ballistik nükleer teknolojileri amerika kıtasına yaklaşmadan durdurmayı hedefliyor.
    Bu dönemde net bir başarı sağlayamasalarda Bill Clinton 93’te projeye devam ediyor adı BMDO olarak değişiyor. “Ballistik missile defence Organizastion” Clinton döneminde dahada ilerliyor. 2002’de misslile defence agency olarak adı tekrar değişiyor100 milyar doların üzerinde kaynak aktarılıyor projeye halen üzerinde çalışılıyor. Bu tamamlandığı taktirde Abd dışında diğer ülkelerin nukleer teknolojisi tümüyle işe yaramaz hale gelecek.

    Bence çözüm şöyle olabilir 40-50 bin kişilik profesyonel vurucu bir güç ve buradan artan muazzam bir kaynakla sürekli teknoloji üretmek istihbarat faaliyeti düzenlemek.

    Bu sistemle 400 milyar dolar gibi bir kaynak harcadık neredeyse 30-40 senede. Ancak ne çevre ülkeler üzerinde bir politika üretebildik adam akıllı ne bir askeri teknoloji geliştirebildik ne de askeri bir netice alabildik.

    Bence yeni askeri teknolojiler üretmek için kaybedecek bir dk’mız bile yok.

  54. Yazan:hakan hekimhanlı Tarih: Eki 2, 2010 | Reply

    Tek tip askerliği savunanlar için öne çıkan gerekçelerin başında“personel yetersizliği” var. Bugün yaklaşık TSK’nın bünyesinde 750 askeri bulunuyor. Bu askerlerin yaklaşık 70-100 bin kadarı güneydoğu ve doğuda terörle mücadele amaçlı görev alıyor. Kalan 650 bin kişi ise Türkiye’nin farklı coğrafyalarında hatta yurtdışında görev alıyor. Geçenlerde Radikal Gazetesi yayınlanan Oral Çalışlar imzalı köşe yazısı, Türkiye’de bekli de sessiz kalan binlerce insanın dili oldu. Bu yazıda çok çarpıcı iddialar yer alıyordu. Oral Çalışlar’a mektup gönderen bir emekli askerin “ … Ben emekli bir askerim. Türkiye’de artık Türk Silahlı Kuvvetleri gerçeğinin su yüzüne çıkmasına çok seviniyorum. Türkiye’de yaklaşık 185 bin er tamamen posta, kuaför, berber, görevli gibi isimler adı altında sadece ordudaki subaylara ve ailelerine hizmet veriyor. Ayrıca 32 bin asker de koruma adı altında yine kişilere hizmet veriyor. 14 bin asker de lojmanlara hizmet veriyor. TSK ‘nın kendini milletin bağrında gibi gösterip, milletten uzakta, sivillerden tam bağımsız kendi lojmanı kendi mahkemesi, kendi hastanesi ve kendi hegomanyası içinde bulunması ve bütün bunları disiplin gerekçesiyle kamufle etmeye çalışması gerçekten çok üzücü ve düşündürücüdür…” cümleleri belki de TSK’nın ihtiyaç duyduğu personel açığının hangi sebeplerden kaynaklandığını gösteriyor olabilir. Bu mektuba çok kızanlar, vatan hainliği ile suçlayanlar olabilir. Ama herkes bilir ki bu ülkede en nadide köşelerde devasa askeri lojmanlar, konukevleri vardır. Buralarda erler mutfakta, kantinde vs. görevlidir. Ayrıca askere giden herkes bilir ki askeriyede binlerce angarya iş ve angarya işi yapan asker vardır. Bu mektup tatsız görünse de bir gerçek var ki bazı gerçekler acıdır! Oral Çalışlar’ın kaleme aldığı bu gerçekleri aslında askere giden her vatandaşta az çok bilir. Garip olansa her askerlik yapmış vatandaşın bu sorunların varlığı bilmesine rağmen bu sorunları toplum önünde konuşmaması, yazmaması, tartışamamasıdır. Benim bu garipliğe bulduğum cevapsa, darbeler sonrası yaşananlardan ötürü milletin askerden çekinmesidir. Türkiye’de en çok güvenilen kurum %60-80 arasında hep TSK çıkar. Ama emin olun en çok korkulan kurumda TSK’dır. Bu ülkede; iç düşman tanımlaması yapan, darbe yaparak hükümetleri deviren, başbakan astıran, irticai faaliyetler adı altında vatandaşı fişleyen ve ordudaki askeri ihraç eden, annesinin kardeşinin tesettürünü sorun edip askeri liselere öğrenciyi kabul etmeyen ne yazık ki peygamber ocağı dediğimiz, göz bebeğimiz TSK’dır. Tabi tüm bu gerçekleri bilen vatandaşında askerden korkması gayet normaldir. Oral Çalışlara mektup yazan emekli askere göre TSK bünyesinde 230 bin asker şu veya bu gerekçeler adı altında sadece üstlerine hizmet etmektedir. Bu rakam ne kadar gerçekçidir bilinmez ama bugüne kadar duyduklarımla örtüşen bu ifadelerin gerçekliğine birçok insan inanıyor. Ayrıca bu kadar devasa bir ordunun hala belirli tanımlamalar üzerinden fikri olarak beslenmesi, kapalı kutu gibi sürekli sivillerden ayrışması ve medyada çıkan bin bir türlü iddia konusunda elle tutulur bir cevap verilememsi insanların TSK’ya olan güvenini zedelemekte, inancını sarsmaktadır. Başa döner ve “TSK’nın eleman ihtiyacı” gerekçesi gelirsek, askerin ne tür alanlarda ne amaçlarla istihdam edildiğini düzenleyen bir çalışma ile TSK’nın eleman ihtiyacı ortadan kalkacaktır kanaatindeyim. Sorun personel sayısında değil, mevcut personeli mümkün olan en verimsiz şekilde kullanılmasının sorunudur. Bu sorun ancak ordunun devlet tarafından denetlenmesi ile çözülür. Önümüzdeki seçim döneminin en önemli başlığı olan “yeni anayasa” ile bu sorunun ortadan kaldırılacağına inanıyorum.

    Tek tip askerlik için öne sürülen gerekçelerden biri olan; “eğitimli insanlardan daha fazla yararlanmak amacı” bana gülünç geldi açıkçası. Ordumuz bünyesinde; eğitim, yargı ve sağlık bölümlerinden mezun olanlar hariç, mesleki bilgi ve tecrübeleriyle örtüşen alanlarda kim istihdam ediliyor ki yeni düzenleme ile üniversite mezunlarından uzatılan sürede “mesleki bilgi ve tecrübelerinden daha fazla” istifade edilsin! Bir önceki yazımda da dile getirdiğim gibi; bilgisayar mühendisinden yazman, elektrik mühendisinden elektrik tesisatçısı, maden mühendisinden mühimmatçı, orman mühendisinden bahçıvan, tekstil mühendisinden terzi, işletmeciden kantinci olur mu? Oluyor bizim ordumuzda! Evet, bakarsak mesleki alanlarına yakın alanlarda eğitimli gençlerden faydalanılıyor. Ama bu faydayı teknik lise mezunu da sağlar! Şu an bilgisayar mühendisi olan bir arkadaşım Tankçı olarak görev yapıyor. Bunun gibi binlerce örnek var. Ne alaka demeyin, mühendis adamın postal parlattığını, çöp topladığını, sırf üniversite mezunu olduğu için wc temizlettirildiğini biliyorum. Askeriyede “poşet” olarak adlandırılan; uzun dönem askerlik yapan üniversitelilere gidin sorun bakalım acemi birliğinde neler yaptırılmıştır kendilerine? İnanın aklınıza gelmeyecek eziyet, angarya iş, gıcıklık yapılmıştır bir aylık sürede. Sanki öç alınacak varlıklar olarak bakılan bu adamların suçuysa; okumak, üniversiteden mezun olmak, ülkeye faydalı bir vatandaş olarak askere gelerek (üniversite okuması ve vatana faydalı olmasına karşılık) ayrıcalıklı sanılan bir zamanda askerlik yapmak. Bu mudur herkes askere giderken kafa patlatarak ders çalışmanın karşılığı? Bu mudur yıllarca babamızın boğazından kıstığı ile okumanın karşılığı? Bu mudur aileden ayrı, memleketten ayrı kalmanın, özlem çekmenin karşılığı? Hayatında adam yerine konmamış, sivilde yüzüne bakmayacağınız, egoları kabarık 25-35 yaşındaki rütbelilerden; dayak, küfür, hakaret, ceza yemek midir yıllarını verdiğimiz tahsilin karşılığı? Ukalalıkla suçlanmak, “çok bilmiş” olarak çağrılmak mıdır askerde üniversiteli olmak? Daha sayacağım binlerce hikaye, binlerce acı hatıra mıdır askerlikte üniversiteli olmak… Güldürmeyin beni… Siz üniversitelilerden daha fazla yararlanmayın bi zahmet…

    Gerekçeler içinde en garip bulduğum “eşitlik” kavramı oldu. Eşitlikten kasıt herhalde vatandaş olarak üniversite mezunu ile olmayan eşittir denmek isteniyor. Bu gerekçeye hayata nereden baktığınıza bağlı olarak farklı cevaplar verilebilir. Bir asker için üniversite okuyanla okumayan arasında fark yoktur. Çünkü askerlikte rütbeler dışında zaten herkes tek tip asker olmasa da tek tip vatandaştır. O kıyafetler içinde metemorfoz geçirmiş bir halde duran ister doktor olsun ister tinerci. Fark etmez. Yat diyince yatıyor mu? Kalk diyince kalkıyor mu? Koş diyince koşuyor mu? Kıt a dur dediğinde duruyor mu? Evet, o zaman fark yok! Hepsi asker… Komik gelebilir ama aynen böyle… Askerlik anılarını yazan birçok üniversiteli, hatta titri olan akademisyenlerin yazılarını okuyun anlarsınız ne demek istediğimi. Son günlerde popüler olan İskender Pala’nın “İki Darbe Arasında” adlı kitabı buna en güzel örneklerden biri. Asker için eşitlik vardır, ama üst alttan daha eşittir. Er ile kuvvet komutanları tam eşit değildir misal verecek olursak. Er işini kaytarsa ceza alır, azar yer üstüne bir de diskoya yollanır, ama hava kuvvetleri komutanı güneydoğuda bir karakola bomba yağarken kendine bağlı hava kuvvetlerini bir kenara bırakıp golf oynasa ceza almaz. Diskoya da gitmez tabi…! Yani anlayacağınız askerin eşitlik anlayışı biraz farklıdır. O yüzden asker eşitlik isterse hemen sizin sivilde anladığınız eşitlikten bahsediyor sanmayın. Gelelim sivilde olup bu eşitliği savunanlara. Bu adamlara soruyorum; 20 yaşına kadar bir sebepten ötürü okumayıp askere giden ve 22 yaşında bu borcunu ödeyerek hayata başlayan ile 26 yaşına kadar kafa patlatıp tahsil gören, sonra mezun olunca bir ton aptal sınavla tekrardan kafa patlatan ve tam iş bulacakken de 28 yaşında askere gitmesi gereken adam nasıl eşit oluyor? Bir kere biri askere 20 yaşında gidiyor diğer 28… 8 yıl geç gitmek için üniversite okunmayacağına göre bu adam geri zekalı mı ki zorunlu gideceği yere tam hayatın tadını almaya başlayacakken gitsin? Ayrıca bu nasıl eşitliktir ki; biri ilkokulda, ortaokulda ya da lisede okulu terk edip serserilik yapacak, kız peşinde koşacak, orası senin burası benim gezecek veya okulu terk edip bir işe girip para kazanacak ailesine destek olacak diğeriyse 6 yaşından 26 yaşına kadar bir fiil okuyacak, ailesi yıllarca okutmak için binlerce lira harcayacak, üzülecek, gerilecek sonra tam meslek sahibi olacakken vatandaş askere gidecek, sonra ikisi de aynı safta mıntıka temizleyecek! Ya yıllardır eleştirdiğimiz İran’da üniversiteyi bitirdikten sonra eğitimini devam ettirenler askerlikten muaf tutuluyor. Eşitlikten dem vuranların “eşitlik” anlayışını çok merak ediyorum. Acaba kızların niye askerlikten muaf tutulduğunu da açıklayabilirler mi? Eşitsek insan olarak onlarda eşit bize! İsrail’de kızlarda gidiyor askere… Hem de 30 ay! Adaletsizlik oluyor diyenlere de böylece cevap vermiş olduk bu arada.

    Son olarak “terörle mücadelede motivasyon düşüyor” gerekçesine gelirsek eğer. Yaklaşık 25 yıldır sürekli bir tür gerilla savaşı yürüten PKK karşısında ordumuz bir türlü beklenen, özlenen başarıyı kazanamamıştır. Bu noktada USAK genel koordinatörü Sedat Laçiner’in çok güzel bir benzetmesi var: “ Balyozla sinek avlanmaz! Terör örgütü ordumuzun yanında sinek kadar kalıyor ama sinek hızlı, ordumuz yavaş. O yüzden bu sorun, bu ordu ile çözülemez.” Gerçekten çok önemli bir tespit. “Profesyonel askerliğe geçilmeli mi” tartışmalarını yapıldığı son günlerde, sınır boylarında yerleşik olarak görev yapan profesyonel askerlerin sayısının (uzman çavuşlar) 33 bin civarından, 20-30 bin ilaveyle 50-60 bin civarına çıkarılması öngörüyor. Terörle mücadele motivasyon kaybı olarak gerekçelere girmeden önce sınır boylarında görev alan uzman çavuşlar hakkında medyaya yansıya birçok haberi hatırlayalım. Bu haberlerin çoğunda; uzman çavuşların 45 yaşında yaş haddinden emekli edildiğini, özlük haklarının yetersiz olduğunu ve emekli olduktan sonra ciddi psikolojik sorunlar yaşadığını hatırlayalım. Yaşadıkların sıkıntılardan ötürü dernekleşen emekli uzman çavuşlar hakkında daha birçok sorun ve sıkıntıyı öğrenmek isteyenler; EMUZDER in web sitesini ziyaret edebilir. Terörle mücadele konusunda ölmeyi, yaralanmayı ya da psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalmayı göze alan bu insanlar, düşünün ki ordumuzun terörle mücadeledeki en yetkin ve etkin grubu. Bir motivasyon kaybından bahsedeceksek önce uzman çavuşların sorunlarını ortadan kaldıracak yasal düzenlemeleri yapmalı, her şeyi göze alan bu askerlere özlük hakları verilmeli ve hak ettikleri ücretlerin ödenmelidir. Sonrasında terörle mücadele etsin diye sınır boylarına ve karakollara gönderilen, 1-2 ay eğitim almış ana kuzuları; terör olaylarının yaşandığı bölgelerin dışında görevlendirilmeli. Allahın dağına neden yerleştirildiği bilinmeyen karakolların yerleri değiştirilmeli, gel bana saldır tipindeki mimarileri tekrardan gözden geçirilmeli. Teröristi koyun sanan rütbeliler görevinden alınmalı, İHA’lardan alınan görüntülere itimat edilmeli, bölgeden gelen istihbaratlar kale alınmalıdır. Ve daha saymakla bitiremeyeceğimiz bir ton –meli – malı yapılmalıdır. Motivasyon bozan en büyük durum, silah arkadaşının, tertibinin şehit haberidir. Siz şehit haberlerini durduracak çalışmaları yaparsanız kimse kısa-uzun dönem arasında ki farka dikkat etmez, kimse bu ülkede paralı askerliğe karşı çıkmaz. Kimse evladının askerden kaçmasına göz yummaz. Kimse askere tek kelime söyletmez… vs vs

    Sorunların çözümü için öncelikli adımları atması gereken mercilerin, terörle mücadele yaşanan zaafın “personel yetersizliğine, eşitsizliğe, motivasyon kaybına” bağlaması çok garip görünüyor. Umarım hükümetin bakış açısı bu noktada asker ile örtüşmez. Asker kendi penceresinden, sivil kendi penceresinden olaylara bakar ve ortak bir kararda anlaşabilirler. Temennimiz tek tip askerliğin tartışılması değil, terörün bitirilmesidir. Terörün bittiği bir ülkede kimse askerliğin süresini, şeklini tartışmaz.

  55. Yazan:hakan hekimhanlı Tarih: Eki 2, 2010 | Reply

    Çağ artık bilgi, teknoloji çağı. Artık dünya üzerinde kara orduları ile savaşlar kazanılmıyor. Hatta kara orduları savaşan değil, savaş sonrası asayişi sağlayan konumunda. Bir uçağın milyonlarca askeri, bir füzenin onlarca helikopteri, bir uydunun birçok uçağı savaşmadan saf dışı ettiğini düşünürsek; “güçlü bir ordumuz var” derken bir daha düşünmek zorunda kalabiliriz. “Güçlü ordu güçlü Türkiye” demekle güçlü ordu olunmuyor. Türk ordusunun uçak, gemi, tank vs. envanteri, ilgili kurumların web adreslerinde, savunma sanayi forumlarında yayınlanıyor. İlgilenenler ve karşılaştırma yapmak isteyenler, TSK Envanteri diye aratarak bilgiye ulaşabilirler. Teknolojik olarak son 10 yıldır yatırımlar yapan Türk Ordusu’nun gerek stratejik konumu gereği ve gerekse kendisine biçtiği bölgesel güç olma hedefi gereği bugünki yatırımlarını çok daha fazlasını yapması gerekmetedir. ABD’nin Kıbrıs Harekatı sonrası uyguladığı askeri amborga, İsrail’den yediğimiz Heron Kazığı, savunma gücümüzün %55 ithal ürünlerden oluşunu, tarihi tanklarımızın modernizasyonu için verilen tonlarca parayı, müzelik askeri araçların su gibi yakıt tüketse de kullanılmasını yan yana koyunca Türk Ordusu’nun güçlü ordu tabirini tekrardan düşünesim geliyor. Tabi bu olumsuzluklar arasında olumlu gelişmelerde var; TAİ’nin geliştirdiği ANKA projesi, OTOKAR’ın geliştirdiği askeri araçlar ve robotlar, Türk-İtalyan ortaklığı üretilen helikopterler, %100 yerli son teknoloji piyade tüfekleri… Olması gerektiği gibi savunma sanayisinde ar-ge çalışmalarının payı her yıl arttırılıyor. Askere yüklenerek değil, teknolojiye yüklenerek güçlü ordu olunduğunu anlayanlar var demekki. İstihbarat uydusu olsa, insansız hava araçlarımız olsa dağda bayırda ne işi var askerin,teröristin. Karış karış kendi toprağını görebildiğin bir alanda terör olur mu hiç? Bu seviyedeki bir orduda terörist çoban, köylü terörist sanılmaz, bu seviyedeki bir orduda hava koşulları yüzünden savaşan askere hava desteği kesilmez, bu seviyedeki bir orduda istihbarat ile birlik arasında iletişimsizlik olmaz. Umarım ordumuzun bağlı olduğu iktidarlar, TSK’nın bu seviyeye gelmesi için seferber olurlar bundan sonra. Bölgesel güç olmak için, güçlü Türkiye’ye yakışan güçlü bir orduya ihtiyacımız var. (ordumuz hakkında karşılaştırmalı analiz ve güncel veriler için tıklayın http://hakanhekimhanli.com/2010/09/29/mantigin-bittigi-yer-tek-tip-askerlik-1/)

  56. Yazan:Olcayto Tan Haskol Tarih: Eki 2, 2010 | Reply

    Hakan bey elinize sağlık datalardan çok istifade ettim.

  57. Yazan:hakan hekimhanliı Tarih: Eki 3, 2010 | Reply

    Olcayto Bey, sitemdeki görsellerden “dünyadaki zorunlu ve profesyonel askerlik uygulamarının dağılımı” başlıklı olanını değiştirdim bugün, Almanya’nın da profesyonel askerliğe geçmesi ile dağılımda değişiklik oldu. Bilginize…

  58. Yazan:Nuhi DEMİRCİOĞLU Tarih: Eki 3, 2010 | Reply

    Vatan Sabvunması için elbette belirli bir süre askeri eğitim olmalı.Ancak ülke savunması ve terör vb. ile mücadele için profesyonel askerlik mutlaka yapılmalıdır. Eğitimli, disiplinli, çağın tüm askeri teknikleriyle donatılmış, maaşlı ve makul sayıda bir ordu kurulmalıdır.Vatan müdafaası için ise her türk genci kısa süreli ve profesyonel bir eğitimden geçirilmelidir.
    Nuhi DEMİRCİOĞLU

  59. Yazan:sedat Tarih: Eki 3, 2010 | Reply

    tamammen aymazlık ve eyyamcılık. Her işimiz düzeldi mükemmel yaşıyoruz keyfimiz yerinde ee ozaman kaldıralım askerliği bu ne yaman çelişki annem

  60. Yazan:Ufuk Tarih: Eki 3, 2010 | Reply

    Zorunlu askerlik olmalıdır, olacaktır da…
    Ne mutlu Türküm diyene…
    Bu sitenin (Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı)psikolojik harp için kurulduğu, her haberinden ve haberlerinde ki her satırından da anlaşılıyor.
    Ama bütün çabalar boşuna…
    Onun için fazla derin düşünmenize pek gerek yok…:)

  61. Yazan:hakan hekimhanliı Tarih: Eki 3, 2010 | Reply

    Ne mutlu lazım diyene! Bende Türkiye’lim ey cahil! İnsanların gözüne bayrak sallayarak Türkiye laiktir laik kalacak diyenler gibi olur olmaz yere ne mutlu Türk’üm diyene yazıp durmayın artık! Bu ülkede yaşayan 20 etnik kökende size “ne mutlu …. diyene!” derse o zaman apışıp kalırsın. Sanıyormusun ki sen öz be öz Türksün! Bırakın artık bu jargonları… Psikolojik harp böyle yapılmaz, burada tüm halka yayın yapan “derdindusunce tv” yok! İsteyen girer okur, isteyen okumaz! Sen o harekatı git bir grup medyaya sor! 28 Şubat’ları yapanlara sor! İsmailağada’daki çarşaflı kadınların resmini çekip Türkiye şeriata doğru gidiyor diyenlere sor! Aczimendileri ortalara salıp milleti gerenlere sor! Fadime Şahin’i çakma şeyhlerin kucağına koyup sonra ev basıp müstehcem görüntüleri skandal olarak yayınlayanlara sor! Sen kendini uyanık sanıyorsunda sana doğal morfin vermişler, ayakta uyuyorsun! Uyan artık!

  62. Yazan:OKTAY İLGÜN Tarih: Eki 3, 2010 | Reply

    ASKERLİKTEN KAÇMAK ŞEREFSİZLİKTİR.xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx GİDİP YAPACAKSINIZ.

  63. Yazan:isyankar Tarih: Eki 3, 2010 | Reply

    herkes aynı askerliği yapmalı yok okuyan 6 ay okumayan 12 ay adaletmi bu okumayanın suçu ne okuyan okudum diye az yapsın iiii be okumayanlar bu ülkenin evladı değil sanki ırgat gibi görülüyo her şeyi fakir gariban cahil insan yapsın okuyanlar ne yapacak deve kıçımı yağlayacak

  64. Yazan:kamuran Tarih: Eki 4, 2010 | Reply

    ben bu yazdıklarınız hiç birine katılmamaktayım. bir ülkenin gücü o ülke de olan askerle ölçülmektedir. tamam belki çoğumuz gibi oradaki insanların askerlik vasfı yoktur ama hiç kimse askerliği annesinin karnında öğrenmemektedir. ben poşet diye tabir edilen kısa dönem olarak askerlik yaptım. kimseyi inandırmak zorunda değilim ama hiç bir nöbetimde uyumadım. ne kaybettim ne kazandığım konusunda vatanımız hala vatanımız olarak devam etmektedir. askerlik görevini yapan kadrolu kişilerden bazıları asker arkadaşlarımız askerlik şubesi yada askerliğe karşı soğutmaktadır. fakat bu vatan bizim ve bizim olmaya devam edecektir. askerliğinde kalkması gib saşma sapan akla mantığa sığmayan bir düşünceyi nasıl akıllarına sokarlar bilmiyorum. soruyorum siz askerliğinizi yaptınızdamı bu düşünceleri yazıyorsunuz yoksa…

  65. Yazan:Selim Aktan Tarih: Eki 4, 2010 | Reply

    Zorunlu askerlik kaldırılmasın fakat bunu makul ve mantıklı bir eğitim sürecine dönüştürmek lazım.

    Ben askere gittim ve gördüm asker doğu görevinde bulunanlar hariç(aktif savaş), ordunun vasıflı veya vasıfsız ihtiyaçlarını karşılamak için toplanan elemanlardan oluşuyor. Bir çok kişi için askeri eğitim maalesef yok. İyi askeri eğitim alanlarda bu işi öğrendiği zaman askerliği bitiyor. Bir çok kişi sivil hayattaki tecrübesini askeriyede kullanıyor.(şoför,aşçı müzisyen,garson vb) Askere hizmet ediyor.

    Bunun değiştirilmesi lazım bunun için bir proje grubu kurularak askerliğin nasıl olması gerektiği tartışılmalı.

    Benim bu konuda bir fikrim var. Bence askerlik yaz okulu gibi belli eğitimlerin verileceği ve bunun belli süreçlerde tekrar edeceği şekilde yapılmalıdır. Sonuç olarak askerliğin temeli olan eğitimi acemilik süresinde aldığımız düşünülürse gençler görevlere ayrılarak bu görev için gerekli eğitim parçalanarak verilmeli. Örneğin lise çağlarında sadece silah kullanma ve atış kabiliyetini geliştirecek 2 aylık bir silah eğitimi. Yirmili yaşların ortasında görevine göre 2 aylık (istihkam, top vs) eğitimi, otuzlu yaşların ortasında da bu eğitimin 2 aylık tekrarı yapılabilir. Böylece hem eğitim kalitesi daha fazla ve askeri anlamda daha çok şey bilen bir bütün yaratılmış olur hem de insanların düzeni çok etkilenmemiş olur.

    Bizim şuan ki askerlik gerçeğini görmemiz ve buna göre çözümler aramamız gerekmektedir.

    Yorumlarınızı bekliyorum.

  66. Yazan:hakan hekimhanliı Tarih: Eki 4, 2010 | Reply

    İsyankar arkadaş, herkes aynı askerliği yapsın eşit olsun demişsiniz de bana şu sorunun cevabını verir misiniz lütfen; Hakkari Şemdinli’de sınır boyunda uykuya hasret, soğuk suyla duş alan, haftalarca ayağındaki botu çıkaramayan, ölüm ile burun buruna olan askerle izmir’de askeri lojmanlarda garsonluk yapan asker eşit sürede görevlerini icra etselerse de sizce eşitler midir? Bu iş hakkaniyetli mi sizce? Bu adamlar eşit koşullarda askerlik yapıyor diyorsanız bende eğitimli insanların diğerleri ile eşit sürede askerlik yapmalarına kabulüm. Eşitliğin en son görüldüğü yerde eşitlikten bahsetmeyin lütfen…

  67. Yazan:logic Tarih: Eki 4, 2010 | Reply

    nükleer güçler çağında hala çok sayıda askerin güç olduğunu sananlar var ne yazık ki. silah teknolojileri bu kadar gelişmişken, isterse milyon askeriniz olsun, hiçbir değeri yok.

    bu kadar gelişkin silahları kullanabilecek asker lazımken biz hala 20. yüzyıl mantığında devam ediyoruz. o gitsin, yenisi gelsin…

  68. Yazan:Tayfun Tarih: Eki 4, 2010 | Reply

    20-30 yaş arası gençliğinin baharında 100 erkeği bir koğuşa topla, sonra bütün dış dünyadan, sevdiklerinden, eşinden, kız arkadaşından uzaklaştırıp abazalaştır. Ben neler gördüm neler. Çok afedersiniz açık konuşmayınca bazıları anlayamıyor, orayı hala peygamber ocağı falan zannediyor. Eşcinsel eğilimlerin bu kadar fazla olduğu bir ortam görmedim ben. Tekrar affınıza sığınarak gözlerimle defalarca gördüğüm bir olayı, şakalaşıyor adı altında birbirinin orasına burasına elleyen, duş alırken perdesini açan, yanyana çırılçıplak banyo olanları gayr-ı ihtiyari gördüm. Bunları yazarken hicap duyuyorum. Ama bazı gerçekleri böylece ayan beyan anlatmayınca bilinmiyor malesef.

    Askerde ağzı bozulan, agresifleşen, ağzı küfüre alışan, devrecilik adı altında adam kayırmacılığı, çeteciliği, sahtekarlığı öğrenen gençler askerden dönüşte de bu büyük travmayı uzun bir zaman üzerinden atamıyor. Bu gençlere kızıp, daha iyi süründürüp, daha sağlam mı dövmek gerekiyor? Hayır, asla! Şu koğuş denen saçmalığın derhal tarihe karışması lazım. İnsanlar talep üzerine sevdiklerinin, ailelerinin yanından ayrılmadan da askerlik yapabilir. İran’da olduğu gibi. Böylece aile geçindirme sorumluluğu olan insanlar, kendilerine muhtaç olan yaşlı anne-baba-akraba-eş-dostuna yardımcı olabilir bir yandan. İran askerine geçinebileceği düzeyde maaş da ödüyor.

    Bu kişisel alanın tamamen ihlal edildiği koğuş düzeninde bu genç delikanlılar zamanla sinir hastası oluyor. En ufak bir özel hayatları yok. Dertlerini anlatabilecekleri bir Allah kulu yok. Kalabalıkların, sigara dumanının, küfrün, zılgıtın içinde kafayı yeme noktasında birçok genç var. Gün geçmiyor ki bir cinnet haberi gelmesin askeriyede. Kendini vuran, nöbette arkadaşını vuran, komutanına saldıran… Hepsi var. Tabi bunları bilemiyor kimse. Çünkü büyük bir özenle gizleniyor.

    Herkes askerleri TV’larda Mehmetçik programlarında gördüğü gibi zannediyor. Ama o avazı çıktığınca haykıran gençler içlerinden küfrediyor, büyük bir sabırsızlıkla şafak bekliyor. Vatan sevgisinden uzaklaşıyorlar. Düşman oluyorlar, terörist oluyorlar. Hem de devlet eliyle silah ve muharebe eğitimi verilmiş birer terörist. Hem de orduyu içinden bilen terörist.

    Sivil hayata dönünce de ciddi psikolojik, ruhsal bozukluklar gösteriyor bu bir zamanlar pırıl pırıl olan gençler. Hayata kahrediyor, saldırganlaşıyor, askerlikte edindiği devrecilik, sahtekarlık, küfürbazlık gibi alışkanlıkları sivil hayata da gayr-ı ihtiyari taşıyıp toplumda kargaşaya, anarşiye neden oluyor.

    Zorunlu askerliğin zararları anlatmakla bitmez. Bari Almanya’daki gibi herkesi kendi alanında zorunlu bir kamu hizmetinde çalıştırsalar, isteyen evinden gelip gitse askerdeki işine… Ben birbirinin kıçına elleyen, her cümlesine küfürle başlayan, işi gücü yalakalık olan adamlarla aynı koğuşu paylaşmak zorunda mıyım? Eşitlik mi oluyormuş bu? Yoksa benim yıllarca dişimi sıkarak, zor şartlar altında aldığım eğitimin karşılığında hakkım bu adamlarla aynı koğuşu paylaştığım yetmiyormuş gibi bir de bunlarda ”getir lan, götür lan, sürün lan .mına koduğum” tarzı emirler almak mı? Tek tip olunca olacağı bu. Devrecilik ”kurumsallaştırılacak”. Artık hergün bir kışlada cinayet haberleri duyacaksınız. Üniversite mezunları kafayı hepten yiyip ”ulan zaten bir yıl meslek hayatımızdan uzaklaştırıldık. Bütün bildiklerimizi unuttuk, herşeyimizi kaybettik, yetti ulan” deyip komutanlarına, diğerlerine saldırmayacak mı?

  69. Yazan:ahlatt42 Tarih: Eki 4, 2010 | Reply

    Yıllarca bizi düşman olarak gören zihniyetin kendisine angarya işlerde bedavaya çalışacak köleler bulması için icat ettiği; vatan borcu namus borcu diyerek topluma baskı oluşturan zorunlu askerliğe bu sistemin bir parçası olmamak için karşı çıkıyorum.

  70. Yazan:Olcayto Tan Haskol Tarih: Eki 4, 2010 | Reply

    Benim işim finans üzerine gerekiyorsa bu alanda yıllarca hizmet vereyim orduya finansal güvenlik sistemleri geliştireyim vs.

  71. Yazan:Olcayto Tan Haskol Tarih: Eki 4, 2010 | Reply

    Terör örgütleri fon buluyor dışarıdan destek görüyor diye bir ton laf ediliyor. Afedersiniz “MAL” gibi işinin ehli kimseleri doğru noktalarda kullanacağına şınav çektirip havuç soydurursan netice budur. Bir şeyden korktuğumdan kaçtığımdan değil. Düpedüz salaklık, ilkellik bu yazılanı bir okuyun cevap vermeden teknolojiden haberdar olun. Elde odunla sınırda beklemekten bir farkı yok.

  72. Yazan:efe Tarih: Eki 4, 2010 | Reply

    Vaybe bu site Türkiye cumhuriyetine psikolojik harb için kurulmuş:))))))) Baskı da değil direk harb benim mausta zaten roket atar.Zamanı geldiğinde fırlatıcam.

  73. Yazan:logic Tarih: Eki 4, 2010 | Reply

    Tayfun’un dediklerine eklenecek o kadar çok şey var aslında ki…

    askerliğin kutsallaştırdığı bir toplumda ne desen boş.

  74. Yazan:hakan hekimhanliı Tarih: Eki 4, 2010 | Reply

    1960, 1972, 1980, 1998, Dağlıca, Aktütün, Şemdinli, Heron, Çoban sandık, hava koşullarından helikopter inemedi, bu borudur, bu bir kağıt parçasıdır, Allah Allah diyen bir ordu cami bombalamaz, Biz kıbrısta Cami bombaladık, Jitem yoktur, Jitemi ben kurdum… Türkiyedeki askeriye gerçekleri… Unutkanlara hatırlatma…!

  75. Yazan:hakan hekimhanliı Tarih: Eki 4, 2010 | Reply

    1960, 1972, 1980, 1998, Dağlıca, Aktütün, Şemdinli, Heron, Çoban sandık, hava koşullarından helikopter inemedi, bu borudur, bu bir kağıt parçasıdır, Allah Allah diyen bir ordu cami bombalamaz, Biz kıbrısta Cami bombaladık, Jitem yoktur, Jitemi ben kurdum… Psikolojik harptan bahseden arkadaş galiba yakınlarda Türkiye’ye gelmiş…

  76. Yazan:Tayfun Korkut Tarih: Eki 4, 2010 | Reply

    @ logic

    Tayfun’un dediklerine eklenecek o kadar çok şey var aslında ki…

    askerliğin kutsallaştırdığı bir toplumda ne desen boş.

    Hocam bu anlattiklarim orada yasanan rezilliklerin %1’i belki de. Mehmetcik programlarini izleyince oturup aglayacak derecede milliyetci bir insandim. Beni vatandan milletten soguttular askerde. Sistem cokmus, bitmis… TSK’nin derhal lagvedilmesi, silbastan yeni, modern, insana, askerine deger veren (isine gelince hayvan gibi davranip, goreve giderken salye sumuk, aslansin, kaplansin deyip, mayin tarlasinda arkasindan yuruyerek degil, insanca sartlar saglayarak) yepyeni bir sistem lazim. Turkiye’de her alanda buyuk gelismeler yasandi. Insanlar 30-40 yil oncesine gore cok daha rahat sartlar altinda yasiyor. Eskiden askere gidenlere cok koymuyordu. Cunku cuntaci zihniyet sivilde de ayni SIKIYONETImi uyguluyordu, sana yag icin milleti ictimaya sokuyordu. Hersey TSK’nin elindeydi. Hatta bircok kisi sivildeki hayatina kiyasla askeriyeyi rahat buluyordu. Ama bugun bilgisayarinin basindan, arabasindan, rahat evinden kalkip da askere giden adam “Hersey bu kadar gelisti, degisti, ilerledi, askeriye neden hala ayni?” diye isyan ediyor. Benim babam da G-3’le nobet beklemis, ben de 3 atista bir tutukluk yapan 2. dunya savasi silahi G-3’le nobet tuttum. Dedem de bi agac alti arayip, bulup bulutlari seyrederek askerlik yapmis, 21. yuzyilda ben de ayni seyleri yaptim. Ama dedem sivil hayatinda delik desik carikla gezermis, ben cok daha rahat sartlar altinda bir sivil hayata sahibim. Yani ordu disindaki dunya bu kadar hizli bir sekilde gelisirken TSK neden 2. dunya savasi psikolojisi ve teknolojisiyle yoluna devam etmeye calisiyor, teknolojiden yararlanmak yerine etten duvar orup, 10000lerce vatan evladini olume atiyor? Pasalarimizin artik kafalarini kumdan cikarmasinin vakti geldi de geciyor. Siyasetcilerimizin de daha buyuk toplumsal facialara yol acmadan askerlik suresini kademeli olarak kisaltip, en sonunda tamamen zorunlu askerligi kaldirmasi gerekiyor. Kaybedilen her bir gun, askerde kafayi yiyen yeni bir vatan evladi, yeni bir kavga, yeni bir cinnet cinayeti olabilir. Derhal askerlik suresi 3ay kisa donem, 9 ay uzun donem olarak degismelidir. Hem de uzun donemcilerin tek tip askerlik yasasinin cikmasini dort gozle bekledigi Ekim ayinda olmalidir ki, yasadiklari buyuk hayalkirikligi ve AK Partiye kirginliklari giderilmelidir. Tek tip askerlik rafa kalkinca “AK Parti’ye bir daha oy verirsem Allah belami versin!” diye yeminler eden uzun donemci garibanlar da, binbir emekle egitimini tamamlamis universite mezunlari da eger Ekim’de askerlik sureleri iki taraf icin de kisaltilirsa, AKP oyunu ciddi bir sekilde artirir, kuskunleri yeniden kazanir.

    @ Selim Aktan

    Bunun değiştirilmesi lazım bunun için bir proje grubu kurularak askerliğin nasıl olması gerektiği tartışılmalı.

    Guzel bir cozum onerisi ancak TSK’nin degismez teamulleriyle ezile ezile o noktalara gelmis pasalar burnunda kil aldirmaz. Kimseye fikrini sormaz. Onlar herseyi herkesten daha iyi bilirler. Onlar kucuk daglari kendilerinin yarattigini sanarlar. Malesef TSK icindeki diger komutanlar da terfileri tamamen komutanlarinin iki dudagi arasindan cikacak bir cumleye bagli oldugundan, kayitsiz sartsiz bir itaatle komutanlari icin her turlu taklayi atarlar. Yani, TSK’da su anki sartlar altinda demokratik, elestirel bir ortam olusturulabilmesi mumkun degil. TSK’daki dinozorlar buna musade edip, yetkilerini kisitlattirmazlar, yuksek egolarindan taviz vermezler. Bu nedenle TSK artik kangren olmustur. Iflah olmaz bu kurum artik. Tamamen lagvedilip, sil bastan yeniden orgutlenmeli, sivil mahkemler bu kurumu denetleyebilmeli, buradaki hukuksuzluklarin uzerine gidilebilmeli. TSK kimsenin babasinin ciftligi degildir.

  77. Yazan:yaşam Tarih: Eki 4, 2010 | Reply

    her türk asker doğar,ne mutlu türküm diyene,

    ne güzel söylemler değil mi?

    peki o vakit diğer etnik gruptakiler neden asker kılınıyor zorla.ve neden ne mutlu ürküm

    diyenler en çok kaçıyor askerlikten.

    Askerlik bir dayatmadır vede en tembel askerlik sistemi bu ülkede var olandır.

  78. Yazan:Tayfun Korkut Tarih: Eki 5, 2010 | Reply

    Turkiye’de hangi kuruma giderseniz gidin, askerlikte edinilen devrecilik kulturunu gorursunuz. Universitelerde dahi “zamaninda profesorlerim beni ezdi, simdi de asistanlarimi ezme sirasi bende” deyip en verimli cagindaki asistanlara, arastirma gorevlilerine ayak isleri yaptirip, egosunu tatmin etmeye, gecmis yillarinin intikamini almaya calisan profesorler var. Burada baska konular altinda tartistigimiz “her konuda birinin icazetine ihtiyac duymak, vesayeti altinda olmak” gibi bircok sorunun temelinde insanlarin hayatinda onemli bir yeri olan ve “hayati ogrendigi” yalaniyla serefsizlik, yalancilik, sahtekarlik, cetecilik ogretilen zorunlu askerlik vardir. Zorunlu askerlik kalktigi zaman en gec 1-2 nesil sonra bircok toplumsal problemlerimizden de kurtulacagiz. “Devrecilik” buyuklere, tecrubeliye saygi anlamina falan da gelmez. Bir isi en iyi yapabilecek olan kisi kimse, kim en ehil ise, o kisi yapmalidir. Devlette saglikli bir kurumsallasma bu sekilde olur. Zorunlu askerlik kurumu ise o is icin en ehil kisinin o isi yapmasina degil de, ilk once oraya gelmis kisinin o isi yapmasina; dolayisiyla isin layikiyla yapilamamasina neden oluyor. Sistem cokmus, bitmis. Rutbeli, rutbesiz herkes sikayetci, isyanlarda. Orduda kimse mutlu degil. Intiharlar, cinayetler, restlesmeler, ayak kaydirmacalar… Bu sistem daha fazla gitmez boyle. TSK derhal lagvedilmeli!

  79. Yazan:osman can Tarih: Eki 5, 2010 | Reply

    Bence askerlik tamamen kaldırılmalı, profesyonel askerlik uygulamasına geçilmelidir. ayrıca jandarma görevini yürütecek kolluk kuvveti de savcılığa bağlı olarak polis içinde örgütlenmelidir. böylece askerin halkın içinde dolaşması gibi ilkel bir uygulamada sona erdirilmelidir. böylece daha gelişmiş bir ülke imajını da ülkemiz kazanmış oalcaktır. ayrıca da 10 yılda bir darbe ve muhtira gibi demokrası dışı uygulamalarda böylece sona erecektir. aksi halde türkiyenin sorunlarının katlanarak büyüyeceğini düşünüyorum. saygılarımla…

  80. Yazan:ali duman Tarih: Eki 5, 2010 | Reply

    Türk ordusu = Almanya+Fransa+İngiltere

    ordularına sayıca eşittir.

    Şaşılacak ne var canım! Türkiye bu 3 ülkeden daha zengindir. Tüm uğraşlara rağmen bugüne kadar batmamış oluşundan belli değil midir?

    Artık savaşlar bilimin ve bilim adamlarının işi haline gelmiştir, elde G3 ile savaşılmıyor, bilmem anlayabiliyor musunuz? ey darbeciler, ey komitacılar, ey günümüzün Enver Paşa’ları!!!

  81. Yazan:Tayfun Korkut Tarih: Eki 6, 2010 | Reply

    ABD’de bir askeri usse 5-10km’den daha fazla yaklasilamaz. Bizde askeri kislanin dibinde apartmanlar, mahalleler var. Sehrin gobeginde askeri kisla olur mu? Birisi ates acip kacsa, nasil kim oldugunu tespit edip de karsilik vereceksin? Masum sivillere zarar vermeden nasil karsilik vereceksin? Eminim butun dusmanlarimiz oturma organlariyla guluyorlardir ordumuzun icler acisi, evlere senlik haline.

  82. Yazan:Tayfun Korkut Tarih: Eki 6, 2010 | Reply

    http://www.hurriyet.com.tr/gundem/15972974.asp?gid=373

    Buyrun, iste bunlari anlatmaya calisiyoruz. Bunun icin dilimizde tuy bitiyor. Sistem cokmus, tamamen cokmus!

  83. Yazan:Tayfun Korkut Tarih: Eki 6, 2010 | Reply

    Devreciligin oldugu yerde kesinlikle kan akar. Bu olay, bunun gibi binlerce uzeri kapanan, gizlenen olaydan yalnizca bir tanesi

    http://www.hurriyet.com.tr/gundem/15972974.asp?gid=373

    Daha onceleri bu olaylar, “catismada sehit oldu”, “egitim zaiyati” falan diye ortbas edilirdi.

  84. Yazan:Tayfun Korkut Tarih: Eki 6, 2010 | Reply

    Daha sivile devreden davalar, husumetler, sivilde, askerlik bittikten silahlarin cekildigi kavgalar da var. Askerlikte ogrendigi silah ve muharebe egitimini birbirlerinin uzerinde icra edenler cok sivilde. Askere gitmeselerdi de, sivilde tanissalardi, belki cok iyi arkadas olacaklardi. Ama, o sartlar altinda, o bozuk psikolojiyle herkes insana dusmanmis gibi geliyor. Askerligin insanimiza, toplumumuza birakin en ufak bir faydasini, bir suru de zarari var. Insanlari tahammulsuzlestiriyor, saldirganlastiriyor, korkaklastiriyor, serefsizlestiriyor, yalancilastiriyor, gucunun yettigini ezmeyi, yetmedigine itaat etmeyi ogretiyor… Sivil hayatta gordugumuz bircok toplumsal problemlerin, infiallerin temelinde de bunlar yok mu? Saymakla bitmez!

  85. Yazan:babilo Tarih: Eki 7, 2010 | Reply

    Bir ülkenin askeri gücünüoluşturan bireylerdir.zorla askerlik dayatması tabiri yanlış,niye derseniz dünyadaki hiç bir ülke bizim dostumuz degil,dikkat ederseniz onların verdigi bizi fakir ve tembel yapıyor bu suretle bizi bagımlı kılıyorlar.bazı tuzu kuru yada bir sebebten canı askerlikten canı yanmış vatandaşlarımızın işbirlikcilerden farkı olmuyor barış için askerlik olmalı ama eşit.yani ben seni kolluyorsam.sende beni kollayacaksın haksızlık yok.koca bir ordu teçhizat ve donanım filan veya uzun anlarım. askerlik yokne ala memleket malesef yanlış.ama hak yiyenlerdenseniz.zaten adınız belli.

  86. Yazan:Mehmet Tarih: Eki 7, 2010 | Reply

    Askerlik şart……!!!!!!!
    Bu ülkede askerlik yapmaya ihtiyacı olan ve hatta askerlik yapması zorunlu olan kişiler var.

  87. Yazan:murat Tarih: Eki 7, 2010 | Reply

    kardeşim vatan savunması topla tüfekle teknolojiyle yapılmaz xxxxxx xxxx hala eğer biz bu değişimleri 1970-1980 yıllarında yapmış olsaydık, şuan türkiye cumhuriyeti yerinde yeller esiyordu, şimdi yapsak 30 yıl içinde bütün değerlerimizi kaybettirirler bize, bayrak, vatan, şehit olmak, çanakkale kelimeleri türkü türk yapan şeyler. bu insanlar bizim tek bir şeyimizden çekinir vatan sevgimizden. ayrıca bu askerde dayak yemek kötü söz işitmek nedir. xxxxxxxx xxxxxxxxx laf söyletiyosun kendine dayak yiyosun. benim babam beni askere yollarken otobüsün kapısında yiğit at kendine kamçı vurdurmaz oğlum hadi git vatan borcu beklemez diyip gönderdi. paşa paşa askerliğimi yaptım geldim komutanlarımda çok severdi beni. anlamıyorum sizi askerlik denince xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx derdiniz ne sizin

  88. Yazan:murat Tarih: Eki 7, 2010 | Reply

    ben 18 ay yaptım kardeşim kütür kütür 18 ay gene olsa gene yaparım hiç gocunmam şimdi diyeceksinizki işimiz var gücümüz var. benim yanımda 12 adam çalışıyor çağırsınlar bugün kapatır giderim dükkanı

  89. Yazan:logic Tarih: Eki 7, 2010 | Reply

    Genç Siviller’in araştırmasında yazıyordu sanırım. Şu an orduda şöför, garzon, gazino elemanı vs. gibi askerlikle ilgisi olmayan işler yapan 170 bin adam varmış.

    bu mudur vatanı korumak ?

  90. Yazan:Tayfun Korkut Tarih: Eki 7, 2010 | Reply

    @ Murat, Mehmet ve Babilo,

    Madem bu kadar meraklisiniz, keske sizinle daha once karsilassaydim da benim yerime askerlik yapsaydiniz. Bir baska insanin hayatini yonlendirmeye tesebbus etmek, ona ne yapmak zorunda oldugunu soylemek ne curettir, inanilir gibi degil. 21. yuzyildayiz. Sinirlarimiz acilmis, artik herkes serbestce ulkeler arasinda dolasabiliyor. Hala zorunlu askerlik olmazsa birilerinin ulkemizi isgal edeceginden, kulturumuzu yok edeceginden korkanlar var. Kimse durup dururken sana dusman degil. Sen ulkende demokratik bir ortam saglayip, halkini mutlu edemezsen, baska birileri gelir, “ben seni mutlu edecem” der, ulkene girer. Istanbul’un fethi de boyle oldu. “Osmanli sarigi gormeyi tercih eden” Constantiniyyeliler Fatih Sultan Mehmet’i desteklemese Osmanli Istanbul’u fethedebilir miydi? Insanlari vatandan, milletten sogutmayin! Aklinizi calistirin biraz!

  91. Yazan:murat Tarih: Eki 7, 2010 | Reply

    kardeşim her askere giden vatanı koruyacak diye bişe yok, savaşmı var ki herkes vatanı korusun, askerlik tahammül edebilmeyi ülkenin her yanından gelen, kimi doğru kimi eğri birçok insanın bir olduğu mekanı gösterir. emir almayı emir vermeyi öğretir.

  92. Yazan:logic Tarih: Eki 7, 2010 | Reply

    kardeşim her askere giden vatanı koruyacak diye bişe yok, savaşmı var ki herkes vatanı korusun

    arkadaşım, savaş sanatını öğrenmeyeceksek ne işimiz var orada ? bana zorla, bedavadan garsonluk yaptırmaya kimin ne hakkı var ? devlet çok seviyorsa askerini, versin parasını çalıştırsın şöförü, askeri. banane!

  93. Yazan:Tayfun Korkut Tarih: Eki 7, 2010 | Reply

    @ murat

    benim yanımda 12 adam çalışıyor çağırsınlar bugün kapatır giderim dükkanı

    Gitmezsin dostum, gitmezsin. Hic birbirimizi kandirmayalim, bari sanal ortamda durust olalim. 1 gun daha cekmek istemezsin o cileyi.

    emir almayı emir vermeyi öğretir.

    Iste en cok karsi oldugum seylerden biri de bu. Emir veren adam, emir alan adama gore daha genc, daha ehliyetsiz olabiliyor orduda. Emirle, cezayla, korkutarak, itaat ettirerek hicbir verim alamazsin astindan ayrica. O isi sahiplendireceksin, sevdireceksin ki astin seve seve yapacak o isi.

    askerlik tahammül edebilmeyi ülkenin her yanından gelen, kimi doğru kimi eğri birçok insanın bir olduğu mekanı gösterir.

    “Dogru” ya da “egri” insan olmaz. Sartlar, icinde bulundugu sistem insani dogrultur ya da egriltir. Devreciligin oldugu, korkutarak egitim verilen, cetelesmeyenin ham yutuldugu bir kislada hic kimse “dogru” kalamaz, herkes zamanla “egri”lir. E 100 kisiyi tek bir kogusa dikip, onlara bir suru sacma sapan is verip, sonra da onlardan “dogru” olmasini istemek ne kadar “dogru” olur acaba? Tabi ki de boyle bir durumda insanlar ister istemez birbirinin bogazina sarilacaktir. Hadi cikin, durustce soyleyin, kac tane kavga-dovus gordunuz askerliginiz sirasinda? “Sivilde bir goruyum, gebertecem su namussuzu!” dediginiz hic kimse olmadi mi? Birbirinden nefret eden askerlerden kurulu bir ordu mu ulkemizi koruyacak? “Catisma ciksa da su serefsizi o karambolde caktirmadan vurup bir kurtulsam bana hayati zehreden su ust devreden” diyen kac tane alt devre vardir, bir tahmin edin.

    Su saydadaki haberleri bir okumanizim tavsiye ederim:
    http://www.savaskarsitlari.org/arsiv.asp?ArsivTipID=6&ArsivAnaID=59315

    Yalan midir bunlar, uydurma midir? Olmuyor mu askerlikte bunlar? Bu mudur vatana, millete hizmet?

  94. Yazan:Tayfun Korkut Tarih: Eki 8, 2010 | Reply

    Askerlikte “ogrenilen” bir diger “erdem” de, israftir. Her ogunde, yuzlerce, fakiri doyurabilecek kadar yemek dokulur cope. Bos, manasiz islerde calistirilan insanlarin emeginin israfi, yemek israfi, yagmurlu havada cim sulayarak su israfi, zaman israfi… Israf uzerine israf! Bir ulkeye bu kadar sosyal, ekonomik, psikolojik olarak bu zarar veren baska bir kurum olabilir mi? PKK dahi bu ulkeye bu kadar zarar veremedi. TSK-PKK elele bu milleti surundurmeye, ac ve kendilerine muhtac birakmaya and icmisler sanirim. Dusman mi, dost mu bunlar, belli degil!

  95. Yazan:hastek Tarih: Eki 8, 2010 | Reply

    ey yüce türk milleti bunlara inanmayın katılmayın tek tip askerlik olmamalı ve olamaz askerlik kısalmamalı zorunlu askerlik kalkmamalı askerlik süresi artırılmalı 24 ay zorunlu 18 ay kısa dönem 8 bedelli olmalı.nokta

  96. Yazan:m Tarih: Eki 8, 2010 | Reply

    askerliğin kalkması taraftarı değilim fikirlerinize katılmıyorum dünyanın her yerinde askerlik zorunlu birkaç menfaat perestin attığı fikir diye değerlendiriyorum
    hayırlı vatani görevler dilerim

  97. Yazan:logic Tarih: Eki 8, 2010 | Reply

    dünyanın her yerinde askerlik zorunlu

    bilmiyorsanız atmayın bari. cehaletiniz ortaya çıkmasın. Avrupa’da bir kaç küçük ülke dışında zorunlu askerlik YOK!

  98. Yazan:Tayfun Korkut Tarih: Eki 8, 2010 | Reply

    @ m

    askerliğin kalkması taraftarı değilim fikirlerinize katılmıyorum dünyanın her yerinde askerlik zorunlu birkaç menfaat perestin attığı fikir diye değerlendiriyorum
    hayırlı vatani görevler dilerim

    Ne menfaatimiz olabilir? Askere gittim. Merak ettim, acaba siz gittiniz mi? Cunku, dikkatimi cekti, zorunlu askerligi daha cok askere gitmeyenler savunuyor. Askere gittikten sonra torpilli ve rahat askerlik yapan kucuk bir azinlik haric herkesin askerlikle ilgili fikri degisiyor.

  99. Yazan:Tayfun Korkut Tarih: Eki 8, 2010 | Reply

    @ logic

    bilmiyorsanız atmayın bari. cehaletiniz ortaya çıkmasın. Avrupa’da bir kaç küçük ülke dışında zorunlu askerlik YOK!

    Dedikleriniz dogru. Ayrica, o zorunlu askerlik olan birkac ulkede de askere gitmek istemeyenler icin yazili ya da yazisiz kanun hep bir acik kapi birakmis. Yas haddi, vicdani ret hakki vs. Tek istisnalar Yunanistan ve Kibris Rum Kesimi. Bu ulkelerde de (bilhassa Yunanistan’da) askere gitmemeyi basaranlar var.

  100. Yazan:mıstık Tarih: Eki 14, 2010 | Reply

    Askerlik yeteri kadar makul seviyelere inancındayım.bir yıllık olursa bu ne mühendisine ne çobanına agır gelir.paralı asker konusu saçma yarın bir kötü durum oluştugunda bu adamlar nekadar direnç gösterir. gösteri askeri olarak bayramlarda görürüz.biz o kadar ileri degiliz piyade silahlarını hala yaparken sormak zorunda oldugumuz merciler var,kendileri her türlü silahı imal derken kullanırken.biz dev bir ordu mali yükümlülük getirecektir,bence donanım olarak birşeyler yapmalı.herkez tıpış tıpış vatani görevini yapıp askerlik sanatını ögrenmeli,barış için güven için.zaten rübbeliler her zaman asker.

  101. Yazan:Tayfun Korkut Tarih: Eki 14, 2010 | Reply

    herkez tıpış tıpış vatani görevini yapıp askerlik sanatını ögrenmeli,barış için güven için.

    Sana ne? Hayat benim hayatim. Omur benim omrum. Istedigim yere harcarim. Baris ve guven icin baska seyler yapilmasi gerektigine inaniyorum belki ben? Buna hakkim yok mu? Askerlerle ayni fikirde mi olmak zorundayim ben? Ben, neyin ulkemizin ve insanligin faydasina olacagini onlardan daha iyi bildigimi iddia ediyorum. Var mi bugune kadar fikirlerinin elestirilmesini, tartisilabilmesini kabul edebilmis bir pasa? Var mi elestiriye acik bir TSK? Bu adamlarin benden, bir doktordan, bir ekonomistten, bir akademisyenden ne ustunlukleri var da bizi zorla emirleri altina sokuyorlar, angarya isler yaptiriyorlar? Neden onlar 6 ay bizim emrimize girmiyor? Biz de vatanimiza hizmet etmiyor muyuz? Egitimciler, maliyeciler de bu vatana hizmet etmiyor mu? Askerligin diger kamu hizmetlerinden daha onemli oldugunu da kim soyledi? Demokrasi boyle bir sey mi? Askerlige harcayacagim vakti daha yasanabilir bir dunya icin kuresel isinmayla mucadele ederek gecirmek istiyorum ben mesela. Ya da ben terorun kaynagini ordumuzun algiladigi gibi algilamiyor ve farkli bir yontemle terorle mucadele etmek istiyorum diyeli ki… Ordumuz bana boyle bir secenek sunuyor mu? Insanlarin fikirlerinin, onerilerinin hice sayildigi, zorla, tehditle, dayakla kendi dogrularinin kabul ettirildigi bir ortama girmek zorunda miyim ben? Reddetme hakkim neden yok? Isyan ediyorum sizin gibilere! Benim gibi milliyetci, icinde bulundugu topluma faydali olmak isteyen bir insani dahi vatandan, milletten soguttunuz bu baskici sozlerle! Zorunlu askerlik kadar bu ulkeye zararli, milletini vatan sevgisinden uzaklastiran baska birsey yok! Kaldigim kogusta “su muameleyi goruyorsun, ondan sonra “aman efendim niye daga cikiyor bunlar?” diye soruyorlar” diyen cok arkadasim oldu. Ne cevap verebilirim bu adama? Allah milletimize su derin uykudan en kisa zamanda uyanmayi nasip etsin insallah!

  102. Yazan:Tayfun Korkut Tarih: Eki 14, 2010 | Reply

    FULL METAL JACKET

    Zorunlu askerlik uyguladigi donemde Vietnam’da bozguna ugrayana Amerikan ordusunun o zamanlarki halini cok iyi anlatan bir filmdir. Zorunlu askerligin verimsiz ve sacma oldugunu 50’lerde kabul eden ABD, kademeli olarak profesyonellesmis ve bugunku okyanus otesi operasyon duzenleyebilecek halini almistir. Cunku, artik tamamen sivil iradenin dis politikalari altinda, devlet baskaninin ve parlamentolarinin emrinde ve denetimindedir Amerikan ordusu. Olmasi gerektigi gibi yani.

    Turkiye, ABD’nin 60-70 yil once dondugu yanlisinda israrla devam ediyor. Full Metal Jacket Turk ordusunun bugun, 2010 yilinda icinde bulundugu durumu anlatiyor. Neden zorunlu askerlik kaldirilsin dedigimizi anlamak isteyenler bu filmi bir izlesin derim.

    http://www.vizyonfilmizle.net/3699-full-metal-jacket-filmini-izle.html (Turkce dublaj)

    http://www.youtube.com/watch?v=lhY3EDjxExA&feature=PlayList&p=A1E64F5465F7BF53&index=0&playnext=1 (Ingilizce)

    Saygilar

  103. Yazan:GENERAL Tarih: Eki 25, 2010 | Reply

    ZORUNLU ASKERLİK GİBİ BİR SAÇMALIĞIN DEVAM ETTİĞİNE İNANAMIYORUM,DERHAL KALKMALIDIR.

  104. Yazan:ali çetinkaya Tarih: Kas 8, 2010 | Reply

    endüstriyel devrim ve monarşi geride kaldığına göre, türkiyede kendine yakışanı yaparak ekonomik açıdan kendiliğinden dönen bir çark olma seviyesine gelmeyi haketmiştir. insan gücü ve makina gücü yerine iktisadi ve finansal güce ve tamemen reklama dayalı stratejik düşünceye bırakmıştır. askeriyede onca zehir gibi zekaya sahip gencecik insanları, ezilmiş bir şekilde hayata bırakmak, hiç bir meslek ve eğitim vermemek millet olarak ne kadar geriye dönük düşündüğümüzü gösteriyor. Atatürk büyük bir askerdi, lider ve stratejist idi, ve kendisi şu anda yaşamış olsaydı eminim, askeriye değil Finansal, ekonomik ilimlere yönelik bir eğitim sistemine destek olurdu. 10.000 erbaş tan oluşan bir birliğin birkaç milyon dolar karşısında hiç bir gücü olmadığı aşikardır. gencecik askerler silah tutmasını bile bilmezken, dagların kurdu olmuş teroristler ile karşı karşıya getiriliyor. ama şu anda amerikalı bir genc kolejlerde ilim öğreniyor, sosyal statüsünü ezilmeden korumaya devam ediyor. peki bizim Ali, mehmet ne yapıyor dersiniz. üniversite mezunu gencecik koca bir nesil ezilmişliğin verdiği etkiyle kendisine bir değeri yakıştıramayıp garsonluk yapıyor yada benzin pompalıyor, neden? çünkü komutanların kaprisli eşlerine ve çocuklarına ayak işleri yapmaya alıştırıldı zavallı mehmet. eğer büyüklerimiz, siz bunu kendi evlatlarınıza yakıştırıyorsanız, askerliğin zorunlu olması gerektiği fikrini savunmaya devam edebilirsiniz. aradan 100lerce yıl geçti, avrupalı, albert einstein gibi bilim adamlarını yetiştireli. naziler çıktı en büyük askerlik propogandasını yapan bir sürü işsizler ordusundan oluşmuş beyinleri yıkanmış insan avcıları. şu üzerinde yaşadığımız dünya neler atlattı ve benim insanım kurtuluş savaşından sonra halen özgürlüğün ne olduğunu anlamadı. sanıyorki vicdani sorumluluğunu şehit olarak geride çoluğuna çocuğuna hiç birşey bırakamadan ödeyecek. sanıyor ki cennete gidecek.

  105. Yazan:Mustafa Akbaş Tarih: Kas 8, 2010 | Reply

    Zorunlu askerlik kalkmaz, belki sekli degistirilir cünkü zorunlu askerlik vatandasi baski altinda tutma aygitidir. Baskici kemalistler bu altin firsati ellerinden vermezler. Türkiyelilerin daha 100 sene Askeri ve yargi vesayeti altinda yasamaya mahkum gibi geliyor bana. Kendi ordusunu denetlemeyen bir halkin ve siyaset sisteminin hak ettigi budur zaten.

  106. Yazan:sessiz Tarih: Kas 27, 2010 | Reply

    Zorunlu askerlik:
    Bir Ergeğin ergenlik döneminden itibaren gözle görülür somut,içinde verdiği tek kişilik yanlızlığındaki psikolojik savaştır.ülkemizdeki özgürlük ve medini demokrasi politikası sözde olduğu gerçeği’nin en ifade edilir söz tabiri’dir çünkü demokrasi ve özgürlük insan’ın kendi irades’inden oluşur,zorunlu askerlik yasası özgürlük taşımayan en belirgin özelliktir.aslında bazı insan tabirlerine göre zorunlu askerlik aylık 16. liraya bi insanın istemeden her gün ölmesidir…En acı Ölüm Şeklide Acıların 460 Gün tekerrür etmesidir (Özgür irademle fikirlerimi paylaştım.)

  107. Yazan:Levent Yağmur Tarih: Kas 27, 2010 | Reply

    Zorunlu askerliği anlamsız buluyorum. Hayatım boyunca insanların birşeylere zorlanmasını savunmadım, savunmam da.

    TSK, Emniyet gibi paralı askerlerden oluşmalı. Bu şekilde ordu daha etkin olabilir. Bu kadar asker kaybı da olmaz diye düşünüyorum. İnsanlar tam askerlikte tecrübeli oluyor, zamanı geliyor terhis oluyor. Zorunlu askerliğin anlamsızlığı burada gizli.

    Bir de gencecik insanların silah altına alınması akla, mantığa, vicdana uygun değil. Gençlerimize savaşmayı zorla öğretmek, savaşçı ruhlu yapmak hangi mantıkla açıklanabilir?

    Neresinden bakılırsa bakılsın, zorunlu askerlik gereksizdir ve derhal KALDIRILMALIDIR. Mehmet Yılmaz’A teşekkür etmek istiyorum. Bu konuda çok ciddi çalışmalar yapıyor. Cesaretinden, yazılarından dolayı kendisine ne kadar teşekkür etsem azdır.

    Saygılarla.

  108. Yazan:exhorder Tarih: Ara 17, 2010 | Reply

    Bir söz aklıma geldi “insanlar devlet için değildir, devlet insanlar içindir” 🙂 ama ne yazık ki türkiye’de ilki geçerli. AKP nin demokratikleşme paketindeki sözümona liberal dönüşümler peki neden zorunlu askerliği kaldırarak vicdani red ve total red hakkını koyamadı? İsteyeni sağlık koşulları tutuyorsa eğer kırk yaşına kadar, birden fazla askere alsınlar. ya da isteyenlere uzun süreli ve maaşlı askerlik felan olsun. Subay ve Astsubayları kendisi yetiştirip, Yedek Subay ve Erleri dışarıdan milis halinde devşirmek ancak ortaçağdan kalma basit orduların teknik yetersizliğinden sebep alabilir. Çağdaş modernize ve profesyonel ordularda böyle şey olmaz.
    Ayrıca günümüzdeki tüm devletlerin orduları kapitalizmin ordularıdır ve burjuva sınıfına çalışır. Emekçiler ve onların çocukları ancak kendi sosyalist devletlerinde askerlik yapmalıdırlar.

  109. Yazan:Tayfun Korkut Tarih: Ara 19, 2010 | Reply

    Emekçiler ve onların çocukları ancak kendi sosyalist devletlerinde askerlik yapmalıdırlar.

    İşte Türkiye’de zorunlu askerliğin kalkamamasının sebebi de bu tür ”-meli, -malı”lar. Hiçbir ”-meli, -malı” yok, ”ama” yok. Kimse hiçbirşeyi, hiçbir düzeni, ideolojiyi korumak zorunda değildir. İsteyen kendi evinde sosyalizmi uygulayabilir, dışarıya taşırmadan ama… Zaten bütün kendine hayrı olmayan ordular sosyalist ülkelerin orduları. ”Kapitalist” denebilecek ülkelerde zorunlu askerlik yok, Kuzey Kore gibi sosyalist ülkelerde var.

  110. Yazan:ali duman Tarih: Ara 22, 2010 | Reply

    Emekçiler ve onların çocukları ancak kendi sosyalist devletlerinde askerlik yapmalıdırlar.

    belki bir zamanlar bu tez doğru idi, yani işçilerin köle gibi çalıştırıldıkları, alınıp satıldıkları dönem için bu görüş haklı idi, işçileri köleleştiren sistemi yıkıp, yerine “proleter diktatörlüğü” kurmak için bu haklı bir görüştü, ancak bugün bir diktatörlükten söz edemeyiz, diktatörlükten söz edemediğimiz bir dönemde de “diktatörlük” metodları uygulayamayız, bu insanlık tarihini geriye çevirmek olur, akan suyu ters tarafa aktarmaya çalışmak gibi bir şey.

    marx, işçi sınıfının diktatörlüğünü, kapatilizmin diktatörlüğüne karşı ortaya atmıştı, bugün kapitalizm diktatörlüğü mevcut değil ki, proleter diktatörlüğü savunalım, kapitalizm diktatörlüğünün yerini kapitalizmin çoğulcu/katılımcı demokrasisi aldı, sosyalistlerin üzerine düşen görev, proleter diktatörlük, sosyalist diktatörlük gibi anlayışları geçmiş yüzyılda bırakarak, “kapitalist demokrasiye” karşı “çoğulcu/katılımcı sosyalist demokrasi”yi nasıl oluşturabilirize kafa yormalıdırlar, ister kapitalist, ister sosyalist olsun demokrasinin dili ortaktır, yukarıdaki dil demokrasinin ortak dili değildir, en hafif söylemiyle soğuk savaş döneminin dilidir.

    kendilerini solcu olarak niteleyip, üniversite harçlarına karşı protosto gösterileri yapan öğrenciler, her nedense zorunlu askerliğe karşı çıkmak gibi bir eylemlilik, fikri düşünce içerisinde olmaktan çok uzak duruyorlar, hatta mezun olduklarında askerliği bedelli yapabilmek için can atanları da vardır mutlaka, çok harçlara karşı çıkıp, bedelli askerliğe razı olmak, hatta bunu talep etmekte ayrı bir çelişki olsa gerek, aslolan zorunlu askerliğe de karşı koyabilmektir, harça karşı çıkabiliniyorsa, bedelliye de, zorunluya da karşı çıkılabilinmelidir. aksi durumda bir malum belli bir ideolojinin kurşun askerini oynamanın bir alemi yok.

  111. Yazan:Hakan Tarih: Şub 28, 2011 | Reply

    zorunlu askerlik kesinlikle en kisa zamanda kalkmali.milleti o yasta anasindan babasindan veya esinden cocugundan zorla koparip ordudaki üstlerine hizmet etmesi icin götürmek ne icin? bu vatan hizmeti degil.zorunlu askerligi savunanlar askerligini daha önce yapmis olanlar ve kendisinden sonrakilerin askerlik yapmamasini icine sinderemeyenlerdir.öyle vatan edebiyati yapipta bizleri kandirmayin. ordu tamamen profesyonel olmalidir. böylelikle issiz gencler hem para kazanip hemde sevdigi meslegi yapmis olurlar. Gelismis devletlerde zorunlu askerlik yok. bos yere insanlari hayatlarindan alip ordu cezaevinde hapsetmenin hele hic bir anlami yok !
    AKP bu askerligi kaldirsinm ölene kadar oyum AKP ye seref sözü !

  112. Yazan:KaanFatih Tarih: Nis 28, 2011 | Reply

    Bizler hala askerlik süresinin kısaltılması; şu kadar olsun ama böyle olsun, böyle olursa şu kadar olsun gibi düşüncelerin kucağındayız. Zorunlu askerlik direkt olarak kaldırılmalıdır. Bu güzel vatanı, her yeri cennet güzel ülkemi sevmek, yüceltmek ve korumak sadece ‘askerlik’ yapmaktan geçmiyor.

    Vatan ve millet bilincinin bir insanda oluşabilmesi için önce “Tarihini” çok iyi bilmesi gerekir. Kuru kuruya ve ezberciliğe dayalı ‘Vatan Millet Sakarya’ söylemleri ile nice insanı boşu boşuna 6/12/15 aylık zamanlarla angarya işlerle oyalamak değildir vatanı sevmek ve yüceltmek. Dinamikleşen ve gelişen ülkemizde ‘Zorunlu askerlik’, tüm bu olumlu etkenlerin karşısında bir baraj gibi ülkenin önünde durmakta ve her anlamda ülkenin gerisinde kalmaktadır. Gelişmekte ve ilerlemekte olan ülkenin açıkçası soluğunu kesmektedir. Nice ülkeler, savunma yatırımlarını düşürmekte ve zorunlu askerliği kaldırmakta iken, bizler süresiyle veya biçimiyle ilgili hala tartışmalar yapıyoruz. Birçok gazetecininde dile getirdiği gibi bizler hala ‘asker millet’ düşüncesinden kurtulmuş değiliz.

  113. Yazan:exhorder Tarih: Tem 14, 2011 | Reply

    post*modernist ve neo-liberal iddialar durumu değiştirmiyor. kapitalizmin demokrasisinde iyileşme felan olmaz, olduğu sanılır. emek -sermaye çelişkisi sürdüğü sürece ve sosyalizm-komünizm geçilinceye değin devam edecektir.

  114. Yazan:exhorder Tarih: Şub 6, 2012 | Reply

    güzel..

  115. Yazan:Cengiz Cebi Tarih: Şub 7, 2012 | Reply

    “Askerlik” Türkiye’de büyük bir çoğunluğun gözünde kutsaldır. Bu kutsallık öyle İslami bir bilinçten filan değil, milliyetçilik damarından geliyor. “Vatan sevgisi imandandır” vb. dini söylemler sözü sırf bu milliyetçilik duygusunu desteklemek için kullanılırlar. Bir bakıma başlı başına din gibidir milliyetçilik. Kimilerinin “önce türküm, sonra müslümanım” demesi boşuna değildir. Bu dinin dokunulamaz kutsalları var. Askerlik de bunların en başta gelenlerinden. Vatan, bayrak, istiklal, şehit, gazi, atatürk vb. kavramlar bu dinin önemli figürleridirler. Bunların ne olduklarının önemi yoktur aslında, simgesel önemleri söz konusu kutsallık duygusu için yeterlidir. Bunların dine (islama) hizmet etmesi değil, dinin bunlara hizmet etmesi asıldır artık. Çünkü yine birçoklarının dediği gibi “düşman işgal etsin, bakalım ibadet filan yapabilir misin?”. Görüldüğü üzere halkın bir zamanlar islamın hizmetinde olduğundan bir tür kutsallık atfetmiş olduğu askerlik kurumu, bir süre sonra bizzat kutsal addedilmeye başlanmış, deyim yerindeyse kutsallığını kendinden alır hale gelmiştir. Komutanlar söz konusu kutsallığın temsilcileridir. Kişisel kusurları olabilir ama olsun, onlar komutan. Onlara hizmet, kutsala hizmettir. “Vatan” adlı hayali mabud için -onun yeryüzündeki temsilcileri emrinde- kurban bile olunur, “vatan sağolsun!”dur, “vatan sana canım feda!”dır. “Türkün başka vatanı yoktur”, onu korumak o yüzden en yüce görevdir. Bu denli önemli, yüce, kutsal vb. olan bir görevin zorunsuz hale getirilmesi kimileri için bir bakıma varoluş gayelerine ters, zındıkça bir şeydir. “Her Türk vatandaşı askerlik görevini yapar” türünden ifadelerin altında bu ruh hali görülmelidir. Bu vatandaşların kimlikleri böyle kurulmuş. “Her Türk asker doğar”dır. (“Her insan islam fıtratıyla doğar”a ne kadar da benziyor). Askerliğin zorunlu olmaktan çıkarılması söylemi, dini bir ibadetin zorunlu olmaktan çıkarılması söylemine benzer bir etki yapar bu insanlarda. Büyük hainlik, büyük kafirliktir. Tamamıyla gerçekdışı belli figürlere kör bağlılık şeklindeki bu fanatik anlayışla askerlik konusu mantıklı bir şekilde konuşulamıyor. Ama düşünce derinleştikçe bunlar da mümkün hale gelecek.

  116. Yazan:URAS Tarih: Kas 28, 2012 | Reply

    Her insanın ideali hayali ve hayatı vardır
    bu isteği vatan hainliği olarak gören insanların aslında gerçek faşist oldukları apaçık ortadadır.

    Türkiyede 1916 dan beridir beyin göçü nedeniyle ilim ve bilim geri kalmıştır,

    İleri demokrasi adımları atılmaktan çekinilmiş askeri müdahalelerle karşı karşıya defalarca bedel ödemiştir.

    İşsizlik yükü fazla eğitimsiz toplum asker sivil ayırt etmeden pskolojik olarak oluşturulmuştur.

    Dahası ordunun şeffaf olmaması ve masa başı genarellerden oluşmasıda apaçık milli eziyete örnektir kendi özerkliğinde konulan insan haklarına aykırı kurallar ve yapılan siyasi hareketler ve daha kötüsü yüksek oranda işkence kötü muamele ve hak ihlalleri medyada görüldüğü ve ahim kararlarıyla sabitken…

    profosyonel ve sadece savunma ve milli bütünlüğü savunulan profosyonel ordu isteyen zorunlu olarak hiç bilmedikleri olaylar ve siyası rant peşinde koşanlar için canını malını pskolojisini kaybeden insanlara mı vatan haini denmeli yoksa onları bu hale getiren zihniyete mi..

    Atatürk fikri hür vicdanı hür irfanı hür bir türkiye istedi.
    Peyganber efendimiz size taş atana gül atın dedi

    ve bu vatan bayrak uğruna benim dedem gibi niceleri çanakkalede canını feda etti.

    100 öncesi ile 2012 aynı ise evet bize cahil diyebilirsiniz ama cehalet ilimsiz olanda değil kör olandadır bunuda bilesiniz…

  117. Yazan:gizemsSs Tarih: Haz 25, 2015 | Reply

    Askerliğini yapmayana kız bile vermiyorlar denir. Ve bu söz dibine kadar doğrudur. Askerlik yapmaktan gocunan varsa sünnette olmasın. Nasıl bir düşüncedir bu . Lütfen önyargı ve egoları bir kenara bırakıp olayları radikal düşünmeye bakın.

  118. Yazan:hüseyin hökerek Tarih: Eki 11, 2015 | Reply

    askerlik cok kutsal bir meslek bunun düşünülmesi bile cok yanlış her türk evladı askerlik yapmaktan onur ve gurur duyar vatan kutsaldır askerlikte öyle saygılar.

  1. 1 Trackback(s)

  2. Ara 22, 2010: Son 90 günde en çok okunan yazılar : Derin Düşünce

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin