RSS Feed for This Post

Kemalist Alevilere suçüstü! Dersim Fatihi(!) Atatürk müydü?

Soruyorum, hâlâ heykellerinin önünde tören yapmaya devam edilecek mi? (TK)

BU ŞARTLARDA CHP’NİN ARKA BAHÇESİ OLMAYA DEVAM EDİLEBİLİR Mİ?

Emre Aköz (Sabah)

Dersim (Tunceli) harekâtını o sırada Başbakan olan Celal Bayar şöyle anlatıyor:

“Mareşal, Erkân-ı Harbiye Reisi, ben başbakanım. Atatürk malum… Üçümüz Dersim’de yapılan büyük ordu manevralarındayız. Manevranın da sonuna gelmek üzereyiz.

Üçümüz bir arada ‘Ordunun emniyeti bakımından strateji ne olmalıdır’, onu görüşüyoruz. İkisi de Birinci Cihan Harbi’nde muharebe etmişler.

Ben daha çok izleyiciyim. Malumatları geniş… Oradaki her şeyi biliyorlar. Hatta şahsen casusları bile biliyorlar. Dersim’in o halde kalırsa her zaman ordunun emniyeti bakımından tehlikeli olacağını görüşüyorlardı…

O sırada biz konuşurken, Dersimlilerin jandarma karakollarımızdan üç-dört tanesini bastıkları haberi geldi. Atatürk’le göz göze geldik.

Birbirimizi anlıyorduk. Atatürk benim yüzüme baktı. ‘Ne olacak’ dedi. Anlıyorum, orada emniyet tesis edilecek. Ne olursa olsun bana hitap edecekler. Hükümet reisi benim. ‘Anlıyorum efendim, bana hitap edişinizin manasını’ dedim. Atatürk: ‘Sorumluluğu üzerime alıyorum, vuracağız Dersim’i’ dedi ve vurduk…”

Yani işin başında Cumhurbaşkanı Atatürk ve GK Başkanı Mareşal Fevzi Çakmak var. Sivil kökenli Başbakan Bayar da “üstüne düşeni” yapıyor.

Haritayı da unutmayalım: Harekâtta yapılanları Atatürk’ün kendi eliyle işaretleyerek gösterdiği harita, Trabzon’daki müzede durmakta… ‘Buradan girdik, şuradan vurduk’ diye anlatmış.

***

Bayar ve Çağlayangil’in anılarını yan yana getirdiğinizde (daha niceleri var) manzara ortaya çıkıyor:

Operasyonu Atatürk ve Çakmak yürütüyor. En tepede onlar var. Diğerleri emirleri uyguluyor.

Ama emri verenin de, uygulayanın da vicdan azabı çektiğini, pişmanlık duyduğunu gösteren işaret pek yok:

Zehirli gaz da kullanarak, suçlu/suçsuz ayrımı yapmadan, kadın/çocuk demeden, toptan yok etmeyi, doğru ve meşru bir eylem olarak görüyorlar.

***

Bu ve benzeri olaylardan çıkan bazı sonuçlar şunlar:

* Şimdiye kadar okullarda okutulan cumhuriyet tarihi koca bir yalandır. Her şey çarpıtılmış ve sansürlenmiştir.

* “O vakit öyle düşünülmüş, öyle yapılmış” diyerek ‘geçmişi’ mazur gösterenler, o dönemi ‘bugün’ niye savunduklarını anlatsınlar da öğrenelim. İnsanlık suçuna niye sahip çıkıyorlar?

* Şimdi de aynı şeyi mi yapmak istiyorlar? Evet, istiyorlar. CHP’li Onur Öymen tam da bunu dedi.

* Gerçeklerin ortaya çıkması için ‘Atatürk’ü Koruma Kanunu’nun da kaldırılması gerekir.

* “Bazı” Alevilere sormak gerek: Madem Dersim’de yapılanları biliyordunuz… Niye 2006’da bin köye, bin Atatürk büstü dağıttınız? Kemalist darbecilerin organize ettiği Cumhuriyet mitinglerini niye desteklediniz? Ve niye, Reha Çamuroğlu’nun ifadesiyle, CHP’nin arka bahçesi oldunuz? Peki, olmaya devam edecek misiniz?

Trackback URL

  1. 29 Yorum

  2. Yazan:ABİDİN UYAR Tarih: Ara 6, 2009 | Reply

    Merhum PRF.Yerisimosun Ermeni sorunu ile alakalı muhteşem bir tespiti vardı.
    “Taraflar tarihi selektif bir biçimde kullanmaktalar”
    İşte bütün mesele bu,tarihi seçici/seçmeci
    gözlükle okuduğunuzda,tarih sadece kendi dünya görüşünüzü kuvvetlendirecek bilgileri içinde barındıran bilgi anbarı.İçerisine girer işinize gelenleri alırsınız.
    Resmi ideolojilerin seçici tarih algılayışları hep böyledir.Dersim olayıda böyledir.Ancak işin garip tarafı Alevilerin CHP
    yanlısı olması,CHP yi desteklemesinin sosyolojisi neyle izah edilecektir.
    Mustafa Akyolun sitesine zaman zaman yaptığım yorumlarda bu konudaki CHP-Alevi birlikteliğinin bana göre en tutarlı nedeni,Alevilik ortadoksi İSLAMLA,CHP ve kemalizim üzerinden hesaplaşmakta,bu sebeble tarihteki olaylardan ziyade,cumhuriyet modern leşmesi ile bir türlü kırılamıyan ve Türkiye Dindarlığı içinde farklılaşsada sünni islamın
    gücünü ve islam adına konuşan ve otorite diline dönüşen Devletin, Devletleştirdiği ve Diyanet le şekillenen Ve sanki İslamınn tek yorumu olan sünniliğe reaksiyoner olarak,daha seküler konumdaki CHP nin saflarında yer tutmak,Aleviler için daha cazip gelmektedir.
    Evet Öymenin, Tarihin gizlemeye çalıştığı(CHP ideolojisininde) gerçeğin dil ile açıklaması bir “LAPSUS”durumu.Bağzen hiç bir kuvvetin yapamadığını işte bu dil denilen uzuv yapmakta.
    Peki bir şey değişirmi?Kesinlikle Aleviler açısından hayır.
    Çünkü Alevilerin zaten bildiği bu tarihi hakikat, siyaseten tercihlerini değiştirmiyeceğinin en önemli delili,Ergenekon ve Demekrasiye müdahele eylemleri karşısında,onlarca belge ve bulguya rağmen,ulaşılan onca bilgiye rağmen,halkın çoğunluğunun %65-70 nin hala kurtulması acilen gerekli tek insanın Recep Tayyip Erdoğan olarak görmesi(hatta Necmettin Erbakanın 28.şubatta onca darbe yemesine rağmen Erdoğanla yatıp kalkması) bunun en güzel delilidir

  3. Yazan:Mustafa Demircioğlu Tarih: Ara 6, 2009 | Reply

    İkide bire Alevilerin tutarlılık sınavından geçirilmeleri artık kabak tadı vermeye başladı.Yok cellatlarına aşıklarmış,yok suçustü yakalanmışlarmış.Sanki Alevilerin dışında toplum bilincimize diyecek yok da bir tek onlar kusurlu.
    Bu tarz yüzeysel saptamalar Alevi’leri bir kez daha yaralamış oluyor.Geçmişte çektikleri acılar,bugün karşılaştıkları ayrımcı uygulamalar yetmiyor şimdi de ucuz sözlerle yıpratılıp hırpalanıyorlar.
    Bu yaklaşım,dışlaycılığın,ötekileştirmenin farklı bir biçiminden başka bir şey değildir.Bir Alevi olarak bu tarz aşağılayıcı yargılamalardan rahatsız olduğumu belirtmek isterim.

  4. Yazan:Mustafa Demircioğlu Tarih: Ara 6, 2009 | Reply

    Böyle basit polemik konusu yapıldığını görünce tepkisel davranarak söylemek istediklerimin bir kısmını söyleyemedim.

    Bir kere kim hangi partiye oy vermiş,hangi siyasi kadrolar içinde yer alıyor gibi tahminler üzerinden sağlıklı bir tahlil elde etmek mümkün değil.

    Kaldı ki temel argüman bu kıstas üzerine kurulacaksa burada da gerçek istatistikler yerine kişisel kanaatlere dayalı fikirler yürütüldüğü görülmektedir.

    Mesela Emre Aköz Dersimde oy dağılımını araştırmış mıdır?Öyle ya tartışma genellikle Dersim Alevileri üzerine temelleniyor.O halde AKP’ye,DTP’ye buradan ne kadar oy çıktığı dikkate alınmış mıdır?

    Sonra Alevilerin Öymen’in itirafı karşısında aldıkları geniş katılımlı protestolara ne demeli.

    Lütfen Kemal Kılıçdaroğlu,Kamer Genç gibi düzen yanlıları üzerinden Aleviler günah keçisi gösterilmekten vazgeçilsin.

    Ha gerçeklerle yüzleşmek isteniyorsa amenna.Ama bugün yoksul halk kesimlerinin AKP’nin neoliberal politikalarına karşın kurtuluşu gene AKP’de arıyorlarsa ortada sorgulanması gereken daha ciddi gerçekler var demektir.

    Tekrar ediyorum,amacım Türkiye seçmeninin deslekdiği partiler üzerinden tercihini sorgulamak değil.Fakat her seferinde Alevileri farklı bir kategori içine alarak yüklenmek isabetli bir analiz olmaktan oldukça uzaktır.

    Yani bir “Kemalist Alevi”nitelemesidir almış gidiyor.Peki sünni müslümanın,kürdün,arabın tanımlanan biçimiyle Kemalist’i yok mudur?Yoksa Aleviden çıkınca mı göze batıyor.Birileri buna samimiyetle bir açıklık getirse de ben de işin içyüzünü bir öğrensem diyorum.
    Böyle körü körüne suçlamakla gerçeklerle yüzleşilmiyor maalesef.Aynı zamanda adil ve gerçekçi bir eleştiri olmaktan da uzaktır bu tür yüzeysel değerlendirmeler.

  5. Yazan:Ali heyder Tarih: Ara 7, 2009 | Reply

    evet..yillarca kürt alevilerine misto kor ismeto ger hep iyi insanlar rolünde, rol oynattilar…Adeta hunharca katledilen,magaralara atilan zehirli gazlardan ölen on binlerce kizilbas desim kürtleri…ve sürgünlere göderilen on binler….
    geride sag kalanlarda,kizlar ve bayanlar türk odu subay ve diger amirlerin yaninda..bir kismi bakici-hizmetci olarak esir aliniyor.
    digerlerinede..bu katliami kor misto bizzat yönlendirdigi ve katliam emrini verdigi halde,onu misto kor,o aklamaya calisiyorlarki..
    kürt-kizilbas alevilerini katliamci-inkarci cumhuriyetin yedek sipoplari olarak görmek ve kullanmak istiyorlar..devlet diyorki ben bunlari topluca katlettim..bunlarin kimliklerini,inancini yasakladim..bunlari asimle etmeye calisim…hep yanima kaldi.. ve tüm bunlara ragmen henüz daha CHP gibi nasyonalist-fasist partiye oy verip üye olanlar var..dünyanin neresinde hangi toplum kendi katillerini bu kadar sevebilir…siz yer yüzünde hic bir jahüdi görebildinizmiki HiTLER,e iyi desin..

  6. Yazan:Mustafa Demircioğlu Tarih: Ara 7, 2009 | Reply

    @Ali heyder,

    Kusura bakmayın ama yorumunuz “al benden de o kadar”demekten öteye gidememiş.

    Yahu anlamadım Alevilerin CHP’ye üyelik kayıtlarını mı takip ediyorsunuz?

    Mesela benim tanıdığım yığınla sünni kürt müslüman da CHP’ye üye ve pek çoğu da parti yönetimde aktif olarak görev almış.İl ilçe parti başkanlığından belediye meclis üyeliğine kadar pek çoğunu da yakinen tanıyorum.Tabii Doğu ve Güneydoğu dışındaki İstanbul,Ankara,İzmir gibi kentlerden sözediyorum.

    Eğer CHP yle bağı olan herkes için “Yahudilerin Hitler hayranlığı”benzetmesi yapılacaksa,peki bu verdiğim örnekler ne olacak.Çünkü Dersim dışında da sayısız ayaklanma oldu ve bunun mağdurları sadece aleviler değil.Dolayısıyla böyle kestirme analojilerle bir sonuca varmak doğru değil.Ama amaç Alevileri hedef alıp küçümsemekse o ayrı.

    Bakın kürtlerin,alevilerin CHP ile olan yakınlığı tartışılabilir.Ancak bu tarz kişilik çözümlemeleriyle olacak şey değil.Psikolojik boyutu varsa bunun daha derin sosyolojik tahliller gerektiğini düşünüyorum.

    Yani madem alevilerin cellatlarına aşık olduklarını tekrarlayıp duruyorsunuz bari bunun nedenini de sorgulayın.Bu aleviler neden cellatlarına aşık diye bir düşünün,buna kafa yorun.Bakın bu yazıya ilk yazılan yorum bu yönde çok daha tutarlı ve toparlayıcı olmuş.

    Kısacası,alevileri kandırılmış,kullanılmış vs göstermek yerine varsa böyle bir şey bunu yaratan nedenlere de bi zahmet deyinilsin.Mesela Maraş’ta,Çorum’da,Sivas’ta yapılan vahşet ve katliamların etkileri olamaz mı?Kimler tarafından tertiplendi,kimler galeyana gelerek diri diri yaktı alevileri.Ve bu kudurmuş öfke nereden beslendi?İşte bu olan bitenler biraz daha derinlemesine,tarafsızca sorgulanabilirse alevilerin kaygıları ve bu kaygılardan doğan psikolojileri daha iyi anlaşılacaktır.

    Ne yazık ki bu yapılmıyor.İşin kolayına kaçılarak basit suçlamalarla geçiştiriliyor.Bir de sanki oy stoku olarak görülüyor aleviler.Kim kapabilirse hesabı.Ancak Aleviler işporta pazarında eşya falan değildir.Alevilere bu mantıkla yaklaşmak en büyük hakarettir.
    Hem bırakın yapılacak bir özeleştiri varsa alevilerden gelsin,onların adına ahkam kesmeyelim lütfen.

  7. Yazan:MY Tarih: Ara 7, 2009 | Reply

    Mustafa Bey Selamlar,

    Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız hakkinda ne düsünüyorsunuz? Bu federasyon Alevileri temsil edebilir mi sizce? Etkisi ve örgütlenmesi ne seviyededir?

    Sorma sebebim su: Birincisi Alevî arkadaslarimin bazilarinin evlerinde duvar büyüklügünde Atatürk resimleri ve büfelerinde Atatürk büstleri, biblolari var.

    ikincisi Ali Balkiz bir zamanlar Taraf’tan Neşe Düzel’e verdiği röportajda şöyle konusmustu :

    “Aleviler Mustafa Kemal Atatürk’ü büyük kurtarıcı olarak görürler. Alevilik inancında reankarnasyon vardır. İnsan ölmez, başka bir canlının bedeninde yeniden dünyaya gelir.

    Aleviler, ‘Hazreti Ali, Mustafa Kemal Atatürk olarak zuhur etti, geldi’ diye inanırlar. ‘Bizi ancak böyle biri zulümden kurtarabilir’ derler. Aleviler Atatürk’ü mitleştirmişlerdir.”

  8. Yazan:Mustafa Demircioğlu Tarih: Ara 7, 2009 | Reply

    Sayın Mehmet Yılmaz

    Ali Balkız’ı Alevilerin temsilcisi olarak görmüyorum.Taraf’taki röportajını ben de okudum ve görüşlerine katılmıyorum.Ayrıca Balkız Aleviler üzerinden siyaset yapan ilk ve tek siyasetçi değil.Yalnız bu tarz piyasa siyaseti Türkiye’nin bir gerçeği.Kürt Hikmet Çetin’ler,Abdülkadir Aksu’ların izlediği yolun farklı bir versiyonu diyebiliriz buna.
    Sormak istediğniz buysa ben bu siyaset biçimini onaylamıyorum.

    Bu siyaset biçimi eleştirilmeli mi?Evet.

    Fakat benim yorumumda itiraz ettiğim bu değil.

    Çıkar bu tür insanlar eleştirilir.Fazlasını bile hakediyorlar.Ancak genelleme yapılmadan olmalı eleştiri.Bütün Alevilerin Balkız’la,Kılıçdaroğlu’yla aynı kefeye konup eleştirilmesini doğru bulmuyorum.Kılıçdaroğlu’nun sinik,omurgasız,kaypak duruşuna dikkat çeken yazılar,karikatürler yayınlandı sitede.Eleştirileri fazlasıyla hakettiğini düşündüğümden karşı görüş belirtmedim.Savunulacak bir tarafı da yoktu zaten.

    Benim söylemek istediğim başka bir şey.Seçimlerde Güneydoğu’dan AKP’ye oy çıkınca,”bir torba kömüre,bir paket makarnaya kendilerini sattılar”gibilerinden şimdi de acımasızca Alevilere yükleniliyor.Ben bunu doğru bulmuyorum.Umarım beni anlamışsınızdır.
    Saygılarımla.

  9. Yazan:nilgün öven Tarih: Ara 7, 2009 | Reply

    Başka bir sütunda olduğu gibi sorgulamaya tabi tutulmayacaksam küçük bir tanıklığımı nakledeyim; olayın doğruluğuna inanıp inanmamak size kalmış – yani ‘take it or leave it’ ama bana geri dönmeyin: Bir ilahiyatçı doçent, hem de ders anlatırken, ağzında hafif geveler biçimde ve belli belirsiz gülümseyerek Aleviler için şu ifadeyi kullandı: “Alevi mi? ‘mum söndü’ işte canım!….” Bazı Alevilerin hala CHP’yi desteklemesine o kadar şaşırmayın.

  10. Yazan:MY Tarih: Ara 7, 2009 | Reply

    Nilgün Hanim benim bir hocam vardi, söyle derdi: “tahsil cahilligi götürür, eseklik bakidir”.

    Kaldi ki Türkiye’deki üniversitelerin genel hali zaten içler acisi.

    Ayrica ilahiyatçi veya mühendislik bölüm baskani olmasi fark etmez ki. Alevileri satanistlerle karsilastiran bir AKPli vardi, geçen seneydi galiba.

  11. Yazan:eg Tarih: Ara 7, 2009 | Reply

    nilgün hanım “bir ilahiyatçı doçent diyeceğinize” ismini verseniz daha iyi olur bence…hep “kötü birşeyler söyleyen” birilerinden bahsediyor ama isim vermiyorsunuz. bence bu derece yanlış şeyler söyleyen insanlar “teşhir edilmeyi” de hak ederler.

  12. Yazan:MY Tarih: Ara 7, 2009 | Reply

    “şimdi de acımasızca Alevilere yükleniliyor” (MD)
    Sanirim sizi anliyorum Mustafa Bey, belki de en çok genellemelerden yildiniz ve biktiniz. Bu baslik aslinda BÜTÜN Alevîlere degil Kemalist Alevîlere yükleniyor ama hassasiyet göstermeniz normal.

    Yanliz Alevî olsun ya da olmasin kimse faşizme siginMAmali diye düsünüyorum. Yani “denize düsen yilana sarilir” mantigi ile.

    Belki bu güne kadar Alevîlerin baska alternatifi yoktu. Ama artik kendi siyasî hareketlerini kurabilirler. Ayri bir parti kurulmasi da sart degil. Bir kaç partiden siyasete katilsalar, liberal, solcu, sagci Alevîler hem Türkiye’nin hem de özel olarak Alevîlerin çikarlarini korusa olmaz mi? Mesela DTP ile hareket eden Kürt milliyetçilerinden çok diger partilerdeki Kürtlerin demokrasiye hizmet ettigini görüyoruz. Alevîler de (mecburen) girdikleri içe kapanma sûrecinden çikmalilar artik.

    Bugüne kadar CHP’nin arkasina saklananlar ne kazandirdilar memlekete? Tabi ki bütün Alevîleri hedef alamam. Tokat’tan, Manisa’dan, Tunceli’den Alevîler tanidim. Hepsi kemalist degil. Ama Alevî olup da açik açik Ergenekoncu teröristleri destekleyenler gördüm. Tabi Alevî olmadigi halde bu terör örgütünü destekleyenler daha çok, karistirmayalim. Ama hos olmayan su zihniyet:

    “Ben Alevîyim, Sünnî Islâm’a karsi set çekebilecek tek güç ordudur, icabinda darbe yapsin, iskence yapsin, solculari, sagcilari, Kürtleri ezsin, bence sakincasi yok”


    Bu kafada tipler taniyorum. Sabah bana Alevîlerin evrensel insan kardesligini(?)anlatiyorlar, öglen yemeginde Kürtlerin irk olarak geri olduklarini(!) savunuyorlar hatta “Güneydogu’yu verirsek T.C. ileri gider” gibi laflar ediyorlar.

    Hangi samimi Alevî böyle bir irkçiligi, iki yüzlülügü kabul edebilir? Bunlari da Alevî hareketlerin ve söylemlerin içinden temizlemek gerekmez mi?

  13. Yazan:çuvaldız Tarih: Ara 7, 2009 | Reply

    Nilgün hanım,
    Yazdıklarınızdan çıkan sonuç;

    Alevi mi?Mum söndü işte canım!

    İlahiyatçı mı?Alevi diyince “Mum söndü diyen” canım!

    Genele mal edilmek üzere ispatlanamayacak şeyler söylemenin Türkçede hangi kelime ile ifade edildiğini biliyorsunuzdur mutlaka!

    Yazdığınızın doğru olduğunu varsaysam bile buradan baktığımda gördüğüm; Sizinle o doçent arasında hiçbir fark yok; bazıları her fırsatta Alevileri siz her fırsatta ilahiyatçıları…!

    Take or leave it!

    Not: bana her zaman geri dönebilirsiniz hiçbir sakıncası yok. Allah ne verdiyse paylaşırız.

  14. Yazan:Deniz Mermerci Tarih: Ara 8, 2009 | Reply

    Stockholm sendromu kavrami ve Atatürk´ün uzak gecmiste olusundan sadece uryan varligimizin minneti en onulmaz dindir. Eger Mehmed Cavid Bey aldigi akilci, bilimsel ekonomi tedbirleriyle Türkiyenin 1970 lerde müreffeh bir ülke olmasini temin etmish olsaydi bugün onu tarihciler dishinda kimse hatirlamazdi. Bir, iki sokak ismini tashir orda oturanlar anlamzdi, yarishma programlarinda onun ismi milyonluk soru olurdu.

  15. Yazan:Mustafa Demircioğlu Tarih: Ara 8, 2009 | Reply

    Mehmet bey çürük elmalar konusunda yerden göğe kadar haklısınız.”Her kesimden böyleleri çıkıyor” gibi bir savunmaya geçmeyeceğim.Kötü kötüdür…üstü örtülmekle de aklanıp paklanmaz.
    Ve dediğiniz gibi alevi söylem ve hareketleri artık yobaz zihniyetlerden arındırılmalı.

    Ancak bu görev yine alevilere düşmeli.

    Alevilerden gelecek özeleştiri bu anlamda daha makbul olacak.Üstelik “içeriden” yapılacak bir yüzleşme aynı zamanda yere daha sağlam basması açısından daha sahici ve daha isabetli olacaktır.

    Sadece aleviler için geçerli olan bir durum da değil bu.Sol’un ayrık otlarından kurtulması en başta solcuların görevi olmalı.Solun ergenekon artığı bir kaç halk düşmanıyla ortak bir yanının olmadığını en iyi ıspat edecek olanlar yine solcular olacaktır…Kürt halkı denince bundan PKK’nın anlaşılmayacağını yine en iyi kürtlerin izah edebileceği gibi.Yani herkes temizliğe evinin önünden başlamalı.

    Mesela sitenizde hakkını teslim etmek gerekir,eleştiriye açık ve yeri geldiğinde cesurca özeleştiri yapabilen dürüst müslümanlar var.Cemile(Bayraktar)hanım gerçekten fikirlerine saygı duyduğum entelektüel bir duruşa sahip.Buradan kendisine selamlarımı iletirim.

    Kısacası ben böyle bir eleştiri kültüründen yanayım.Birinin diğerini eleştirdiği değil,birinin ötekini savunduğu bir tartışma kültürü yerleşmeli.Zira karşı tarafı eleştirmekle sınırlı bir tartışma en nihayetinde ayrıştırıcı olur ve gerçek olsa bile kamplaşmayı tetikler.Oysa zaman ayrışma,bölünme zamanı değil.Bizlerin her kim olursak olalım yapıcı olmaya,diyalog ve empatiyi öncelemeye ihtiyacımız var.Zira bu ülkede baskı gören,dışlanan,ötelenen her kesimin hassasiyetleri var.Bu bizim gerçeğimiz ve bunu göz önünde bulundurmak durumundayız.

    Beni anladığınız için teşekkür ediyorum.Başka yorumlarda görüşmek dileğiyle.

  16. Yazan:nilgün öven Tarih: Ara 8, 2009 | Reply

    Çuvaldız: Haklısınız; ilahiyatçılarla ilgili tanık olduğum iki sevimsiz durumu naklederken ilahiyatçılara karşı olumsuz bir tavır sergilemiş gibi oldum. Yanlış anlaşılmasın; tanıdıklarım arasında çok sevdiğim ve değer verdiğim hocalar ile yeni asistan olmuş öğrenciler var; sayıca bu örnekleri kat kat aşıyorlar.

  17. Yazan:Hakan Tarih: Ağu 7, 2010 | Reply

    söze gerek yok Atatürk iyisini doğrusunu yapmış Aleviler derdi Müslüman Türkler Atatürk elbette biliyordu tek bir alevi bile kalsa alevilerin gene kendisine oy vereceklerini iyi biliyordu Onur Öymen gerçek bir kemalist ve gerçek bir Kemalistin düşüncesini söyledi Alevilerde bunu biliyor o halde neden sorgulanıyorki değişik bir durum ancak bazıları böyle sever zevk meselesi

  18. Yazan:a.alp Tarih: Oca 7, 2011 | Reply

    buna ne kadar basit bir şekilde zevk meselesi diyebiliyorsunuz çok şaşırtıcı gerçekten davulun sesi size uzaktan bayaa bir hoş geliyor sanırım.

  19. Yazan:bsm Tarih: Oca 8, 2011 | Reply

    Alevilerin Kemalizm sevdası,CHP gibi inkarcı (ve aynı zamanda imhacı)bir partiyle kurdukları ironik gönül bağı elbette tartışmaya değer bir konudur.Lakin hadiseyi basitçe “zevk meselesine”indirgemek en hafif tabirle “Alevi antipatisi”yle açıklanabilir.Ne yani,Aleviler sırf “mazoşist duygular”ını tatmin etme amacıyla mı CHP’ye yakınlık duyuyorlar?

  20. Yazan:ali duman Tarih: Oca 9, 2011 | Reply

    kuruluşundan 40 yıl sonra milli şef’in bir gecede aldığı kararla kendini “sol” ilan eden, ancak her ne kadar iktidar yerine muhalefette kalmış olsada, her daim ülkenin “gizli iktidarı”nın CHP ve CHP zihniyetinin bir gerçek olduğu en ete kemiğe bürünmüş haliyle alevilerce teşhis edilmiştir.

    esasında alevilerin CHP aşkı, gönüllükten değil, korkudan ve mecburiyettendir, aleviler bilmektedir ki, iktidarda kim olursa olsun kendi kaderleri CHP ve CHP zihniyetinin elindedir, işte buna karşı koyabilmek için zımni bir anlaşmadır, alevilerin CHP’ye oy vermesi, “ben seni destekleyeyim, sende bana dokunma” antlaşmasıdır.

    bir başka bakış açısıyla celladına aşık olma halidir. Ağaçtan düşenin halinden en iyi ağaçtan düşen anlar, işte bu yüzden chp’yi destekleyen alevilerin halinden anlamak için aynı acıları, ızdırapları yaşamış olmak gerekir. Osmanlı zulmünden kurtulduğunu sanan aleviler esasında yağmurdan kaçarken doluya yakalanmışlar, ancak kan kusup, kızılcık şerbeti içtik demekten geri durmamak 21nci yüzyılda neye karşılık gelmektedir, bunu anlayabilmek mümkün değil. Zira korktukları bir “şeriat devleti” hiç mümkün değil iken hala yaratılan korku imparatorluğunun zulumlerine katlanmak, hatta o korku imparatorluğuna destek vermek açıklanması zor bir durum, insanın aklına başka şeyler geliyor, statükoya hizmet eden alevi önder ve dedelerinin bu statükodan bir çıkarları mı var, bir bakmak ve incelemek gerekir, düne kadar celladına aşık olma durumunu anlamak mümkün olabilirdi, ancak bugün bunu anlamak mümkün değil, hükümetin tüm eksiklerine rağmen başlattığı alevi açılımına chp’nin sessiz kalışı, aleviler tarafından yapılan hak arayışlarına/mitinglere en ufak bir destek dahi vermeyişi, chp-alevi ilişkisinin sahteliğini teşhir etmektedir, ancak ne varki chp’nin bu ikiyüzlü siyasetine en ufak bir tepki dahi verilmemektedir, peki bu alevi örgütleri ne işe yaramaktadır, mücadelelerine en ufak bir desteği dahi vermeyen chp’ye kayıtsız şartsız destek ne anlama gelmektedir? bir bilen varsa anlamak isteriz.

  21. Yazan:ceylan ceylan Tarih: Haz 19, 2011 | Reply

    alevilerin chp’den hiçbir hizmet ve destek alamamış olmasına rağmen üstelik de 1938 dersim katliamı gibi bir GERÇEK söz konusuyken alevilerin chp’yi bu denli sahiplenmesine ben de anlam veremiyorum. chp aleviler için ne yapmış ki? ben hatırlayamadım. seçim yatırımında bile alevilere yönelik sahiplenmelerden uzak bir parti. en yakın örneği sivas katliamı.. chp den tek bir açıklama yokken akp madımak’ı müze yapıyor, akp dede leri resmi yetkili olarak kabul ediyor ve cemevleri açıyor. din kitaplarına aleviliği ekliyor. düşman bildiğimiz akp en azından bunları yapıyor. chp’den hala bir sahiplenme yok plan program yok. eminim ki chp iktidarda olsaydı bunların yarısıyla uğraşmazdı. chp aleviler için sıradan bir parti bile olamazken, baştacı edilmesi ancak ülkedeki atatürk otoritesinin korkusuna bağlanabilir:)

  22. Yazan:ceylan ceylan Tarih: Haz 19, 2011 | Reply

    Ali Duman’a tamamen katılıyorum..Teşekkürler tercüman oldunuz.

  23. Yazan:Haberci Tarih: Haz 20, 2011 | Reply

    Merhaba Mustafa Bey. Buradaki olay, sadece “düzen yanlısı” olayı değil ki. Baksanıza, adamlar kalktılar ve geçen sene kendilerine olanca hakareti yapan bir partiye büyük bir çoğunlukla oy verdiler. Bunu anlamak mümkün değil ! Bu nasıl bir psikolojidir ? Hem yıllar yılı “ezildik, zulüm gördük, bu yerler viran oldu” diyeceksiniz, hem de ardından size karşı ağzına geleni söyleyenlere oy vereceksiniz ! Yani, bunlar sırf mevcut hükümete muhalif olmak adına neredeyse yılanla bile aynı çuvala girmeye razı olacaklar ! Halbuki, o hakaretlerin yapıldığı günlerde yine bu hükümet bu vatandaşları diğerlerine karşı sonuna kadar savunmuştu. Yazık, gerçekten de çok yazık. Ama, neyse ki bu oyun bozuldu ve bir tek kendileri haritanın orta yerinde “kırmızı” renkte kalakaldılar. Artık, bu noktadan sonra bunların diyecek fazla bir lafları kalmamıştır.

  24. Yazan:M.Demircioğlu Tarih: Haz 21, 2011 | Reply

    @Haberci,

    Merhaba efendim,yorum bana mı tam bilmiyorum ama Mustafa ismiyle yazan başka yorumcu olmadığına göre bana yazdığınızı varsayıyorum.

    Doğrusunu isterseniz koca haritada Dersim’i gösteren bölgede oyların ezici çoğunluğunun Chp’ye çıkmış olması beni de hayal kırıklığına uğrattı.En azından Onur Öymen’nin ırkçı çıkışından sonra sandıkta gereken cevap verilmeliydi Chp’ye.Bu olmamıştır maalesef.Savunmaya geçmeyeceğim.Sadece hayıflanıyorum.Ve tabi büyük bir şaşkınlık içindeyim.

    Ancak,”bunlar”diye başlayan sözleriniz kusura bakmayın röavanşif bir dil kokuyor.Sanki ellerinizi ovuşturup bu final sahnesini beklemişsiniz gibi bir hal sezdim bilmem yanılıyor muyum?
    Misal şu cümleniz:”Hem yıllar yılı ezildik,zulüm gördük,bu yerler viran oldu diyecekseiniz”.Hadi “bunlar”diye söze başlanan nezaketsizliği geçtim,acıları alaya alan bir küçümseme sinmiş sözlerinize.
    Sanki yakınılan dramlar hiç yaşanmamış da birileri uydurmuş.Ya da her ne olduysa bu insanlara müstahak!Ben böyle okudum mağrur ve yaralayıcı sözlerinizden.Sorun değil,devam edin,bir tekme de siz vurun,yaralayın.Ama şunu da bilin ki,Akp’yi mi yoksa Chp’ye mi oy verdikleri üzerinden Alevilere giydirmeye heveslilerinin asıl tasalararının ne olduğunu da çok iyi biliyoruz.
    Alevilerin bu şaşırtıcı,adeta bir akıl tutulmasına işaret eden bu chp hayranlığının altında yatan en büyük neden nedir biliyor musunuz?Ben söyleyeyim: Çakma solcuların,aydın geçinen Ergnekonseverlerin Akp’ye duyduğu antipatinin bir diğer versiyonu.Ancak unutmayın siz ve sizin gibi düşünenlerin Alevilere bakışı da bu psikolojiden hiç de farklı değil.Çünkü sadece Akp’yle olan ilişki veya mesafeyle sınırlıdır Alevilere bakışınız.
    Eğer tek kaygınız bu partizanca yaklaşım olmasaydı tutup bana bunları haklılık gerekçesi olarak anlatma arzusu duymazdınız.Yani sizi asıl ilgilendirenin, Alevilerin hak gaspına uğramış olmaları,kısıtlanan inançları,yobaz dinciler tarafından aşağılanmaları vs olduğunu hiç mi hiç sanmıyorum.Kafanıza göre bir “iyi Alevi-kötü Alevi” kurgulamışsınız:Chp’ye oy verenler riyakâr(!),kadir kıymet bilmez nankör Alevi yani kötü,Akp’ye oy verenler ise “iyi”!Budur Alevilere bakışınız,hiç kusura bakmayın.
    Her neyse nasıl biliyorsanız öyle bilin.Alevilerin bu “açığı” sizi muzaffer ve mağrur kılıyorsa bolca keyfini çıkarın,”suçlunuzu” da buldunuz nasılsa,zaferinizle mutlu olun!

    Siz kazandınız!

    Duymak istediğiniz buysa:Evet,Aleviler bir kez daha samimiyet testinde sınıfta kaldı.
    Rahatladınız mı?

  25. Yazan:ufuk tan Tarih: Kas 18, 2011 | Reply

    Yavuz sultan Selimle Şah İsmail arasındaki savaşlara dayanır husumet.Hatta daha eskidir,Türkmen boylarının asnadoluya gelmesi ve Selçuklu, ardındanda Osmanlının onları yerleşik düzene zorlamasıyla başlar.Türk Aleviler Türkçe konuştukları için daha kolay abzorbe olmuşlardır.Kürt aleviler ise Türkçeyi reddedip kendi dillerini ve geleneklerini sürdürmekte ısrar ettikleri için katliama uğramışlardır.Ulus devlet kurarken çimento dil olmalıdır.dilin birliği sağlanmadan kurulan ulus devlet, her zaman sorunlar yaratır.Türkiyedede olan budur.Tüm Müslüman bakiye Türk sayılmıştır ama Kürtler karşı çıkmıştır.Önce Şeh Sait,sonrada Seyit Rıza ibret için asılmışlardır.

    Alevilerin chp sevdasına gelince,Türk aleviler kendilerini gerçek Türk soyundan gelenler olarak kabul ederler.O yüzden milliyetçidirler,devlete sonuna kadar sahip çıkarlar.İslamcıların devleti din devletine dönüştürecekleri korkusu laik chp’yi ehveni şer olarak görmelerine neden olmuştur.Neden mhp değilde chp.Maraş,Çorum,Sıvas katliamlarında ülkücülerin parmağı olduğu için mhp’ye mesafeliydiler şimdiye kadar.Chp’nin Kürt özgürlük hareketine yeterince tepki göstermediğni düşünen Türk alevileri yavaş yavaş mhp’ye doğru kaymaktadır benim gözlemlerime göre.Kürt alevilerse genellikle sol örgütlere ve partilere oy verirler.Dersimde chp’nin kazanmasının tek nedeni K.Kılıçtaroğlu’nun başbakan olacağına inandırılmış olmalarıdır.

    Aleviler özellikle Kürt aleviler ne zaman devletten kopmaya başlasalar bir katliam olur ve suçu sunni İslamcılara atarlardı,böylece Aleviler devlete sıkı sıkıya bağlı kalırlardı.Bu yüzden son zamanlarda devlet kadrolarına Alevileri alıp azınlığa, çoğunluğu zapturapt altına alma işlevi gördürülmüştür.Tipik İngiliz mantığı.

    Son olarak bir anım geldi aklıma,çocukken bizim mahalleye Dersimli bir aile taşınmıştı.Biz çocuklae hemen kaynaşmıştık.Ama mahalleli bir türlü onları kendinden görmedi.Birgün bizim alileyle çocuk yüzünden kavga oldu,bizim kadınlar hep birlikte onlara; Kızılbaşlar,tavşan yemezler,namaz kılmazlar,ölülerini yıkamazlar, mum söndü yapanlar diye hakaret etmek için bağırmışlardı.Alevilerin sunnilerin hakaretlerine,aşağılamalarına maruz kaldıklarıda bir gerçek.İslamcı-sunnilerin çoğunlukla ou verdiği partilere bu yüzden oy vermiyorlar.

  26. Yazan:taxi driver Tarih: Kas 19, 2011 | Reply

    Emri verenin Atatürk olduğuna şüphe yok.Harekat bence gerekliydi ancak uygulanış şekli ve herkesi hedef alması savunulamaz.Alevi kitleyle chp arasındaki aşk-nefret ilişkisine gelince belli ki bu toprakların islamlaşmamış unsurları pozitivist-laik bir akımı sünni islama tercih ediyorlar.Biraz da dersim isyanını alevilikten ziyade kürt kalkışması olarak görülmesinden ötürü kürtçülüğe yakın olmayan aleviler bu olayı fazla sahiplenmiyor.

  27. Yazan:ali duman Tarih: Kas 21, 2011 | Reply

    “bu kaçıncı ölmem hain!”

    soruyorum, derin devletin uşağı durumundaki alevi önderlerine(!)

    bu kaçıncı hainliğiniz, bu kaçıncı yezid’liğiniz.

    Hz.Ali kılıklı Yezid’ler sizi gidi………..

    pkk,kürt halkının kanından, satılmış alevi önderleri de aleviliğin geçmişini satmaktan geçinmektedir, tıpkı Atatürk’ün isminden (hatta ölüsünden-ölüsevici zombiler sizi) geçinen kemalistler gibi,

    al birini vur diğerine.

  28. Yazan:haydar Tarih: Şub 1, 2012 | Reply

    neden mi aleviler hala chp oy veriyorr.
    çünkü alevileri mhp, akp zihniyetleri öldürdü. dersim olayı farklıdır. isyanı bastırmak için yapılanlar doğrudur. vatanın bütünlüğü önemli olan doğru olmayan madımak oteli yakanların suçsuzmuş gibi ortalıkta gezmesidir. alevilerin malları ve kadınları sizlere helaldir diyen adamların peşinden giden akp oy vermelerimi gerekmektedir. mhp denen parti her zaman azınlıklar üstünde baskı kurmak istemiş ve istemektedir halada ermeni vatandaşımızın öldürülmesi olayı gibi. bu ülkeye gerçekten sevdalı olanlarda alevilerdir. alevileri baskıyla ezerek sünnileştirilmişlerdir. sivas civarındada vardır sünnileşen köylerr. CHP gelince ulu önderimiz gibi chp de ilim ve bilimin ışığında ilerlemekistemekte ancak eğitimsiz ülkede bu kadar ilerleniyorr.

  29. Yazan:ERDAL TUNCER Tarih: Haz 6, 2013 | Reply

    Sivas katliamında onlarca aleviyi yakan cumhuriyetçiler değil, bu cumhuriyete düşman olanlardı. Alevilerin böyle yobaz bir ortamda cumhuriyete ve Atatürk’e tutku ile bağlı olmasından daha mantıklı bir durum olamaz. TUNCELİ’li bir Türk olarak Atatürk ile asla aramıza mesafe koyamayacağınızı buradan bildiririm. Atatürk çağdaşlık demektir. Ayrıca Atatürk’ü neden sevdiğimizle ilgili hesap vermek zorunda değiliz. Asıl faşizan yaklaşım sizin yaptığınızdır. Siz böyle yaptıkça bizler Atatürk’e daha büyük bir tutku ile bağlanıyoruz bu da size kapak olsun..

  30. Yazan:ALEVİYİM Tarih: Ağu 27, 2013 | Reply

    Arkadaşlar kusura bakmayın ama muhalif görüşte olan herkesi yobaz bilmem ne diye yaftalamanız gerçekelri değiştirmiyor.Bende aleviyim ama sizin gibi bağnaz değilim.CHP kadroları bizi yıllarca sünnilere karşı kullandı durdu,Sivas katliamı yapılırken dönemin alevi iç işleri bakanı hangi işle meşguldü? gözünüzü açın,ezbere inanmayın.az araştırmacı olun,bilmeyende açsın cafer solgun’un yazdığı alevilerin kemalizmle imtihanı kitabını okusun.

  1. 1 Trackback(s)

  2. Kas 18, 2011: CHP yeniden iktidar olursa yeni Dersimler olacaktır : Derin Düşünce

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin