RSS Feed for This Post

Bilgi yarışması, birinci haftanın cevabı

Geçen hafta kitap ödüllü bir bilgi yarışması düzenlemiş, « bu sözler kimin ? » diye sormuştuk. 49 okurumuzdan doğru cevap geldi. Çekilişi kazanacak şanslı okurlarımıza hediye kitapları hemen postalanacak.

 Yarışmaya konu olan bu güzel sözler Lübnan asıllı Fransız yazar Amin Maalouf’a aitti. Hıristiyan ve Arap, daha sonra da “Fransız” olan Maalouf  yaşamı boyunca kimliğini oluşturan “renkler” üzerine düşünmek durumunda kalmış ve sonunda Türkçe’ye de çevrilen Ölümcül Kimlikler adlı enfes kitabı yazmıştı. Bir kez daha okumanın ve düşünmenin keyfi için bu satırları hatırlayalım:

 ” Çeşitli halklar karşı karşıya kaldıkları felaketlerin sorumluluklarını birbirlerinin üzerlerine atmaya başladılar. Araplar ilerleyememişse, bu elbette ki onları hareketsizliğe mahkûm eden Türk hâkimiyeti yüzündendi; Türkler’in ilerleyememesinin nedeniyse, yüzyıllardır Arap sultası altında kalmalarıydı. Milliyetçiliğin birinci erdemi her sorun için bir çözümden çok bir sorumlu bulmak değil midir? Böylece Araplar yeniden doğuşlarının nihayet başlayacağı inancıyla Türk boyunduruğunu silkeleyip attılar; bu arada Türkler de Avrupa’ya daha az ayak bağıyla daha kolay katılabilmek için kültürlerini, dillerini, alfabelerini, giyim kuşamlarını Arap etkisinden kurtarma işine giriştiler.”

  ” XX. yüzyıl bize hiçbir doktrinin mutlaka kendiliğinden özgürlükçü olamayacağını, hepsinin, komünizmin, liberalizmin, milliyetçiliğin, büyük dinlerden her birinin, hatta laikliğin kontrolden çıkabileceğini, hepsinin yozlaşabileceğini, hepsinin elinin kana bulandığını öğretmiş olacak. Hiç kimse fanatizmin tekeline sahip değil ve tam tersine hiç kimse de insanlığın tekeline sahip olamaz.”

 

Trackback URL

  1. 1 Yorum

  2. Yazan:Ali Yürekli Tarih: May 22, 2009 | Reply

    Değerler, kurallar yozlaşmaz insanlar yozlaşır. Sonra bu değer ve kurallara uymamaya başlarlar. Sonra da suç kendi zalimliğinde, zulmünde, adaletsizliğinde, Çağa ayak uyduramadığında değilde değerlerde ve kurallarda arar. Zalimler, adaletsizler bir sorun olduğunda suçu etrafındaki insanların yaptığında, Adaletli vicdanlı kişiler ise ilk önce kendi yaptıklarında arar. Çok güzel bir konuya değinmiş suç hep bizim dışımızda bir yerdedir lakin bu duruma değerlerin, inançların yozlaşmasıyla değil insanların yozlaşmasıyla ulaşılır.

  1. 1 Trackback(s)

  2. May 23, 2009: Bilgi yarışması, birinci haftanın kazananları : Derin Düşünce

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin