RSS Feed for This Post

Kürt milliyetçileri nerede duracak?

Kürt milliyetçileri nerede duracak?

Kürt milliyetçileri nerede duracak?

 Kaynak: Bobiler.örg sitesi

… Bu makale ilginizi çektiyse…

Türk milliyetçiliği birleştirir mi yoksa parçalar mı?

 İllâ ki bir tutkal/çimento mu gerekiyor? Milliyetçilik tutkalı adil ve müreffeh bir düzene alternatif olabilir mi? Adaletin, hukukun hâkim olmadığı ortamlarda Türklerin kardeşliği ne işe yarar? Belki de Türk Milliyetçiliği diğer milliyetçilikler gibi yok olmaya mahkûm bir söylem. Çünkü var olmak için “ötekine” ihtiyacı var. Ötekileştireceği bir grup bulamazsa kendi içinden “zayıf” bir zümreyi günah keçisi olarak seçiyor. Kürtler, Hıristiyanlar, Eşcinseller, solcular…150 sayfalık bu kitapta Türk Milliyetçiliğini sorguluyoruz. Müslüman ve milliyetçi olunabilir mi? Türkiye’ye faydaları ve zararları nelerdir? Milliyetçiliğin geçmişi ve geleceği, siyasete, barışa, adalete etkisiyle. Buradan indirin. 

 

Türkiye bölünür mü?

“Bebek katili! Vatan haini!…” PKK terörünü lanetliyoruz ama devlet eliyle işlenen suçlara karşı daha bir toleranslıyız.  “Kürtler ve Türkler kardeştir” diyenlerin kaçı “sen benim kardeşimsin”  demeyi biliyor Zaza, Sorani, Kurmanci dillerinde? Ülkemizin terör sorunu ne PKK ne de Kürt kimliğiyle sınırlanamayacak kadar dallandı, budaklandı. Bazı temel soruları yeniden masaya yatırmak gerekiyor: (*) Kürtler ne istiyor? (*)  İspanya ve Kanada etnik ayrılıkçılıkla nasıl mücadele etti? (*) PKK ile mücadelede ne gibi hatalar yapıldı? (*) İslâm ne kadar birleştirici olabilir? Töre cinayetlerinden Kuzey Irak’a terörle ilgili bir çok konuyu ele aldığımız 267 sayfalık bu kitabı ilginize sunuyoruz. Buradan indirin.

 

Türkiye’nin Ulus-Devlet Sorunu

Devlet gibi soğuk ve katı bir yapı bizimle olan ilişkisini hukuk yerine ırkımıza ya da inançlarımıza göre düzenleyebilir mi? GERÇEK hayatı son derecede dinamik ve renkli biz “insanların”. Birden fazla şehre, mahalleye, gruba, klübe, cemaate, etnik köke, şirkete, mesleğe, gelir grubuna ait olabiliriz ve bu aidiyet hayatımız boyunca değişebilir. Oysa devletimiz hâlâ başörtüsüyle uğraşıyor, kimi devlet memurları “ne mutlu Türk’üm” demeyenleri iç düşman ilân ediyor, Sünnî İslâm derslerini zorla herkese okutuyor… Bizim paramızla, bizim iyiliğimiz için(!) bize rağmen… Kürt sorunu, başörtüsü sorunu, Hıristiyan azınlıklar sorunu… Bizleri sadece “insan” olarak göremeyen devletimizin halkıyla bir sorunu var. Türkiye’nin “sorunlarının” kaynağı sakın ulus-devlet modeli olmasın? 80 sayfalık bu kitap Kurtuluş savaşı’ndan sonra Türkiye’ye giydirilmiş olan deli gömleğine işaret ediyor.  Ne mutlu “insanım” diyene! Kitabı buradan indirin.

 

Trackback URL

  1. 16 Yorum

  2. Yazan:hasan Tarih: Mar 12, 2009 | Reply

    nedemek istiyorsunuz milliyetçiler bölücümü siz sunu unutmayın bu durumda iseniz hakkını gaspetmekten grur duyduğunuz, ırkçılığa karşı duracağız derken adaleti çiğnediğiniz ve O nun adaletini hiçe saydığınızın farkındamısınız insaf el insaf birgün yakalanacaksınız ve duam ogün sizin için geç kalınmış bir gün olması yönünde.

  3. Yazan:Muhacir21 Tarih: Mar 12, 2009 | Reply

    MHP=DTP

  4. Yazan:Mustafa Akbas Tarih: Mar 12, 2009 | Reply

    Irkcılıga dayalı Milliyetçilik başarılı olamaz. Zaten ırkcı partiler sorumluluk elimize geçmeyecek deye istedikleri gibi atıp tutarlar. Tabii kaza olurda hükümet te yer alırlarsa belirli bir zaman sonrasi bagira bagira kacarlar. Ülkemizde şiddetle ve kaba kuvvetle cözülecek bir sorun yok.

  5. Yazan:Rojhat Tarih: Mar 12, 2009 | Reply

    Haber Bir Kere Çok Yanlış. Kürtler Haklarını İsteyince Milliyetçilik Oluyor Bu Nasıl Bir Zihniyettir. Türkiye İçin Ortak Düşman DTP(Kürtler). Şuana kadar Kürtlerin ne isteği kabul oldu. Amerika’nın zamanında zencilere yapıldığından daha kötü davranışlarda bulunuldu. Kürdüm haklarımı istiyorum ana dilimi istiyorum denince milliyetçilik oluyor.Dilimizi konuşamıyoruz. isimlerimiz bile kürtçe olduğu için yasaklanıyor. Kürt’e Ve Kürt diline büyük bir baskı var imha ve intar politikları had safada en somut Gördünüz ki Botaş asit kuyularında insanların kemikleri bulundu. Kürtler asit ile yakıldı. ve siz bunu görmemezlikten gelip “KÜRT MİLLİYETÇİLER NEREDE DURACAK” Diyorsunuz. Vicdanınıza bırakıyoruz artık.

  6. Yazan:mirhan aslan Tarih: Mar 13, 2009 | Reply

    Milli sorunları kalmayınca tabiki…Ulus olmanın azgari haklarına dahi sahip olamayan Türkiye kürtlerinin bunu dile getirmeleri kadar doğal ne olabilirki.Yazının yaklaşımını bu sitenin tezatı olarak çok sığ buluğumu belirtmekte istiyorum.
    Bu ülkenin kuruluş aşamalarında en fazla direnen bir bölgenin(ki direnirken tek kelime türkçede bilmiyorlardı-bunu dedemden iyi biliyorum)kurduğu mecliste kendi gurubunda ana diliyle konuşması kimseyi rahatsız etmemeli.oda doğal bir hak,ayrıca 80 yıllık küslüğü,kırılmayı ortadan kaldırma işlevi görür.Saygılarımla…..

  7. Yazan:ismail Tarih: Mar 13, 2009 | Reply

    Yazıklar olsun. sizin sitenizi taraf’taki bir yazarın mail adresinden öğrendim siz ne biçim bir sitesiniz

  8. Yazan:Ali Duman Tarih: Mar 13, 2009 | Reply

    Elbetteki Kürd milliyetçiliği başladığı yerde duracaktır, tıpkı Türk milliyetçiliği gibi. Türk milliyetçiliği, Kürd milliyetçiliğini yaratmış ve beslemiştir. Her iki milliyetçilik birbirinden beslenmektedir. Ancak burada en az kusurlu olanı Kürd milliyetçiliğidir, saldırgan ve asimilasyoncu Türk milliyetçiliğine karşı meşru müdafaa pozisyonundadır.

  9. Yazan:jadederail Tarih: Mar 14, 2009 | Reply

    MHP+DTP+CHP al birini vur öbürlerine ..
    DTP asla Kürt Halkının Temsilcisi değildir ve DTP aksine Kürt Halkının DÜŞMANIDIR .. .
    DTP VE PKK (asala) nın yönetim kadrolarına bir bakın kimler vardır Kürtlerden başka herkes vardır süryaniler, gizli ermeniler, Alisiz Aleviler,Yezidiler vardır ama DTP pkk (asala) Kürt Halkının evlatlarını Katlettirerek BÜYÜK ERMENİSTANA ulaşmaya çalışıyor.. şimdilik Amrika ve İsrail ve ERGENEKON TERÖR ÖRGÜTÜNÜN desteği ile destekleniyor ama PİYONDUR …israil ve Amrika bunları kullaarak bu coğrafyayı temizleme derdinde .. . Kürt Halkı bu ülkenin asli unsurudur ve MÜSLÜMANDIR…

  10. Yazan:Şeref Tarih: Mar 30, 2009 | Reply

    Unutmayınki Şuan da TÜRKİYE CUMHURİYETİN’de yaşabiliyorsanız ve özgürseniz MİLLİYETÇİLER sayesindedir.Şu sokaklarda elinizi kolunuzu sallaya sallaya gezebiliyorsanız MİLLİYETÇİLER sayesindedir. Kürtün Milliyetçisi olmaz IRK’cısı olur. Onların tek amacı sözde KÜRDİSTANI kurmaktır,buda IRKçılık demekitr.ERZURUMLULAR – ERZİNCANLILAR – KARSLILAR – ELAZIĞLILAR vb. bunlarda Doğulu bunlar neden KÜRT ler gibi baş kaldırmıyor.Senin kimliğinde T.C yzıyorsa, Okula gittiğinde İSTİKLAL MARŞI okuyorsan, AYYILDIZ altında Yaşıyorsan Sen TÜRK’sün ve bunu kabul edeceksin,Çeneni Kapıyacaksın.

  11. Yazan:blackroat Tarih: Tem 13, 2010 | Reply

    Örnek olarak Erzincanı ve Erzurumu göstermeniz çok tuhaf.
    Her Doğulu Kürt değilki zaten.Örnek olarak Erzincan ile Erzurumu gösteremezsiniz.
    Erzincan ve Erzurum nüfusunun nerdeyse tamamı Türklerden oluşuyor.
    Karsdada Türk nüfusu çoğunlukta.
    Elazığ içinde Türk ve Kürt nüfusu yarı yarıya diyebiliriz.
    Elazığlı olupta Türk olan yakınlarım var.
    Her Doğulu Kürt değil zaten

  12. Yazan:tayfun_korkut Tarih: Tem 14, 2010 | Reply

    Kürtler Haklarını İsteyince Milliyetçilik Oluyor Bu Nasıl Bir Zihniyettir

    Sorun bu cumlede… Haklarini arayanlar sadece Kurtler mi? Turkiye’de demokrasi ve ozgurluklerin olmayisinin bedelini en agir odeyen Kurtler mi? Ben size Ic Anadolu’nun gobeginde on yillarca ambargo uygulanmis, ac birakilmis bir sehir soylesem ne dersiniz? Yozgat.

    Peki ya Ege’de, Akdeniz’de Cumhuriyetin ilk yillarinda ideolijilerinden dolayi oldurulenler… Onlar miydi kafatascilik, Turk irkciligi yapanlar… Statukocularin herkesi ezerken uydurduklari bir kilif vardi hep.

    Asilan Adnan Menderes de mi Kurttu? Kabak tadi verdi artik “Kurduz biz, ezildik” edebiyati… Bitti o devirler coktan, su anda Kurtler buyuk sehirlerde buyuk bir gucun tadini cikariyor. Ve burada bir bayan arkadasin sikayet ettigi bir mevzu vardim. “Filanca ucaga bindim, havalimaninda Kurtce konusamadim, ne kadar kotu, aci?”

    Bugun milliyetciligiyle bilinen Ic Anadolu’da omrunde ucaga binmemis, binme ihtimalini bile gozunun onune getirememis bir suru Turk milliyetcisi var. Bir dusunun, son yillarda “ben Kurdum, ezildim, bize diyet borcunuz var” diyerek duygu somuruleriyle elde edilen iktidari… Yetmedi mi daha? Donumuza kadar almadan aglamayi kesmeyecek misiniz? Herkesin sorunu var? Neden oncelik hep sizin sorunlarinizda oluyor yahu? Nedir sizin ayricaliginiz? Hak mi ariyorsunuz, ayricalik mi? Durust olun!

    Ne guzel ya… Terorist olurum, daga cikarim, pisman olurum, inerim, devlet hazir is verir. Yolunu tutturmus bazilari, milleti aptal yerine koyduklarini zannediyorlar. Kurt irkciligi uzerinden iktidar hesaplari yapildigini goremeyecek kadar kor mu zannediyorsunuz bizi? Bu milleti 100 yildir aptal yerine koymak isteyen kimler geldi, kimler gecti? Turk irkcilari, kendini “solcu” zannedenler, dinciler, militaristler… Son dalga da Kurt irkcilari… Yemezler efenim! Artik bu duygu somurulerine milletin karni tok! Bu kadar RPG roketatar atacak parasi, gucu iktidari olanlar kulturlerinin gelisimini neden devletten beklerler, kendileri hicbirsey yapmazlar? Acaba bazi Kurtler bati Anadolu’lulara herseyin armut pis agzima dus, devlet tarafindan bedavadan geldigini falan mi zannediyor? Sen sulalece dogdugun, buyudugun sehri terkedersen, ondan sonra “devlet bizim sehre bakmiyor” demeye hakkin olur mu? Once sen bir kicinin ustunde oturacaksin, sehrinin dertleriyle dertleneceksin, elini tasin altina koyacaksin, bak bakalim ondan sonra neler oluyor. Istanbul, Ankara, Izmir artik sisti, issizlik hat safhada… Sehirlerinizi yasanir bir hale getirin, biraz da biz gocelim doguya, biz ziyaret edelim dogu sehirlerini… Turizme acin, dunyaya acin sehirlerinizi… Bu kadar mi imkansiz? Devlet bu kadar mi engel oluyor herseye? Yoksa, bahane mi bu aglamalarin bir kismi?

  13. Yazan:tayfun_korkut Tarih: Tem 14, 2010 | Reply

    @ Ali Duman,

    Ancak burada en az kusurlu olanı Kürd milliyetçiliğidir, saldırgan ve asimilasyoncu Türk milliyetçiliğine karşı meşru müdafaa pozisyonundadır.

    Bu sozler cozume goturmez bizi. “Turk milliyetciliginin” temel gayesi butun kulturleri asimile edip, “Dunya Turk Olsun” idealini gerceklestirmek falan degildir. Geleneklerine bagliliktir, kulturunu korumaktir, aile duzenini muhafaza etmektir. Turk kulturleriyle, gelenekleriyle zerre kadar alakasi olmayip, Turk milliyetciligini siyasetine alet edenler, bunu resmi devlet ideolojisi haline getirenler var. Halbuki, onlarin milliyetciligin insancil yonlerinden haberi dahi yok. Kafatascilik yapiyorlar…

    Biz mahallemizde her dugunde cifte telli de oynadik, arkasindan hep beraber “lorke lorke” halaylar da cektik. Mahallemizdeki Kurtlere karsi en ufak onyargimiz yoktu. Zevkle Kurtce ogrenirdik onlardan. Kufurler etmeyi dahi ogrettiler bize Kurtce 🙂 Kizlar alindi, verildi. Kurt akrabalarimiz var…

    Bunlari “aman kizmasin Kurtler” diyerek de yapmadik. Ama, daha ne yapmamiz gerekiyor ki, “Kurtler bizi affetsin”… Yahu benim bir sucum yok ki, neden Turk millyetciligimden dolayi utanayim, suclanayim? Devlet eliyle dayatilan hersey vicik vicik oluyor? Dini bile devlet yonetmeye calisinca, camilerde “ulu onder Ataturk ve silah arkadaslari bu vatani kurtardilar” diye vaazlar, hutbeler okundu. O zaman suc islamda mi?

    Yetmedi mi artik burada Turk milliyetciliginin yerden yere vuruldugu? Biraz dengelemek gerekmiyor mu artik? Bu kadar mi kotu bir milletmisiz biz yahu? Peki ya oyleydik, 1000 yil nasil tahammul etti bize Kurtler? O zaman da mi F16’larimiz vardi, fuzelerimiz vardi? Silah zoruyla mi beraber tuttuk Kurtleri bizimle?

    Anayasa oylamasindan sonra da kesin kanaat getirdim ki: DTP(BDP) = MHP = CHP

  14. Yazan:durhat Tarih: Tem 14, 2010 | Reply

    Ancak burada en az kusurlu olanı Kürd milliyetçiliğidir, saldırgan ve asimilasyoncu Türk milliyetçiliğine karşı meşru müdafaa pozisyonundadır.(Ali Duman)

    Bu sozler cozume goturmez bizi.(Tayfun Korkut)

    doğrusu bazen şaşkınlıktan kendimi alıkoyamıyorum.tayfun korkut bey,ali duman beyin yukarıdaki “çözüme götürmez bizi”gibilerinden kuşkalarını dile getiriken ne hikmetse bazı sözlere hiç değinmemiş.
    bakın neler yazılmış(hem de boldlanarak)

    Unutmayınki Şuan da TÜRKİYE CUMHURİYETİN’de yaşabiliyorsanız ve özgürseniz MİLLİYETÇİLER sayesindedir.Şu sokaklarda elinizi kolunuzu sallaya sallaya gezebiliyorsanız MİLLİYETÇİLER sayesindedir. Kürtün Milliyetçisi olmaz IRK’cısı olur. Onların tek amacı sözde KÜRDİSTANI kurmaktır,buda IRKçılık demekitr.ERZURUMLULAR – ERZİNCANLILAR – KARSLILAR – ELAZIĞLILAR vb. bunlarda Doğulu bunlar neden KÜRT ler gibi baş kaldırmıyor.Senin kimliğinde T.C yzıyorsa, Okula gittiğinde İSTİKLAL MARŞI okuyorsan, AYYILDIZ altında Yaşıyorsan Sen TÜRK’sün ve bunu kabul edeceksin,Çeneni Kapıyacaksın.(Şeref)

    ne desem bilmem ki?hocanın meşhur sözü geliyor akla:”ya hu hırsızın hiç mi suçu yok”:)
    ————
    @tayfun bey,

    amacım demogoji yapmak değil.ayrıca iyi niyetinizden de zerre kuşkum yok.şu an bazı eleştiriler yöneltmekle beraber yazdıklarınızın çoğuna da katılıyorum.

    özellikle de özeleştiri yoksunluğuna dikkat çektiğiniz saptamalar fevkalede yerinde.elbette kürtlerin “mağdurlara oynama”yı adet haline getirmeleri ne çözüme hizmet eder ne de tasvip edilecek bir şey değildir.hataları da vardır,eksikleri de.bu bir gerçek.yani kısacası bugün kangrenleştirdiğimiz bu sorundan kürtler de azade değildir.

    lakin bir özeleştiri bekleniyorsa bu da tek taraflı olmamalıdır.kürtlerin hataları olduğunu düşünüyorsak-ki pekâlâ hataları vardır-o halde kendimizi ait hissetiğimiz topluluğun hatalarını da gözardı etmeyeceğiz.ha,”biz türkler hepten mi kötü bir milletiz?”,”bütün suç sadece bizde mi?”derseniz,elbette ki değil.ama herhalde şeref gibi düşünenlerin olmadığını düşünemeyiz.bu nedenle “kimden” olduğuna bakmadan yanlışa yanlış deme kararlılığı gösterilmelidir.bir şeylerin doğru gitmesini arzuluyorsak başka seçeneğimiz yok.

    o halde gelin özeleştiriyi daha anlamlı kılalım,daha geniş tutalım.ayrıştırmadan,kategorize etmeden;barışa,birarada yaşamaya hizmet etmeyen zihniyetleri hep beraber mahküm edelim.kürt/türk/alevi/sünni/laik…demeden kötü olana kötü demek durumundayız.yoksa senin milliyetçin/benim miliyetçim diye birbirimizi rencide edip ötekileştirmeye devam etmiş oluruz ki,takdir ederseniz bunun hiçkimseye bir faydası olmayacak.
    selamlar.

  15. Yazan:sevim Tarih: Tem 14, 2010 | Reply

    resimdeki ironi pek oturmamış.ahmet türkün yerine emine ayna daha bir uyum sağlardı.belki bıyıktan kaybetmiş ama,şiddet dilinin benzerliğine dikkat çekilmek istenmişse yukarıdaki fotoda pekala bozkurt işareti yapan bir emine ayna olabilirdi.

  16. Yazan:ali duman Tarih: Tem 14, 2010 | Reply

    sn. tayfun korkut,

    bence milliyetçilik nerde durulabileceği belli olmayan ucu açık bir hastalıktır, ya da en hafif deyimiyle bir hastalık haline dönüşebilme potansiyelini taşıyan bir haldir.

    en iyisi bence yurtseverlik kavramına işlerlik kazandırmak daha akılcı ve farklılığı kılacak bir kavramdır. yani yurtseverliğe evet, milliyetçiliğe hayır diyorum.

    aylar önce yapmış olduğum muhtelif yorumlarımda bdp için kürtlerin chp’si, pkk için de kürtlerin ergenekon’udur demiştim, her gün ortaya çıkan gerçekler ve düşen maskeler bunu doğrulamaktadır. bilindiği gibi ittihat ve teraki abdulhamiti yıkmak için illegal kurulmuş bir örgütü ne varki daha sonra legal hale geldiğinde illegal kanadını fesh etmemiş, hem legal hem illegal yapısını aynı anda devam ettirmiştir, bugün avukatlık rolü nedeniyle anlaşılmaktadır ki, chp ittihatçılığın legal uzantısı, ergenekon ise ittihatçılığın illegal uzantısıdır, bdp ve pkk da bu yapılanmanın kürdistandaki izdüşümüdür.

    işte bu yüzden öcalan yaptığı açıklamalarda, bdp ve pkk’ya akp’yi geriletme talimatını verirke, olası bir chp, mhp koalisyonunu istediğini açıkca dile getirmektedir.

    selamlar.

  17. Yazan:Halil Tarih: Ağu 13, 2010 | Reply

    DÜSÜNÜRLERE NASIHATLARIM

    HAKLAR VE SOSYAL ADALET YALNIZ TÜRKLERE, KÜRTLERE, ERMENILERE VERILMEZ TÜM AVAVATANIMIZDA DÜRÜSTCE CALISKAN INSANLARIMIZA
    VERILIR.

    MERHABA
    KARSILIKLI BIRBIRINIZI ÖFKELENDIRECEK YAZISMALARDAN VE ILETISIMLERDEN KACININ.
    BIZLER AYDIN VE AKADEMISYEN MÜSLÜMANLAR OLARAK
    BIZIM YOLUMUZ YÜCE ALLAHIN VE ISLAMIN YOLUDUR,
    GELIN SIZDE MILLETIMIMIZE KATILIN, DÜNYADA
    BIRER CANAVAR OLARAK DEGIL, BIRER BEYFENDILER
    VE HANIMEFENDILER OLARAK YASAMAYI ÖGRENIN.

    UNUTMAYIN TÜRKIYE CUMHURIYETI TÜM TÜRK VATANDASDLARINDIR, YABANCILARIN DEGIL.
    CAMILERE KOSUN, IBADETLER EDIN, HAYIR ISLERINDE
    BIRBIRINIZLE YARISIN.
    RAMAZAN BAYRAMI HEPIMIZE HAYIRLI OLSUN
    Halil

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin