RSS Feed for This Post

En çok okunan gazeteler

Daha önce «En çok okunan siyasi parti siteleri » başlığıyla söz konusu siteler arasında bir karşılaştırma sunmuştuk.

 Bu tür karşılaştırmalar yapmanın en kolay yollarından biri Alexa çubuğu benzeri eklentiler kullanmak. Alexa sitesinden indirebileceğiniz bu “çubuk” (tool bar) ziyaret ettiğiniz sitelerdeki genel yoğunluk hakkında oldukça faydalı bilgiler veriyor.

 Bu haftaki karşılaştırmamız günlük gazetelerin internet versiyonları arasında :

Trackback URL

  1. 7 Yorum

  2. Yazan:snowqueen Tarih: Ara 15, 2008 | Reply

    Enterasan olan, madem Zaman bu kadar internet üzerinden takip ediliyor, okuyucu yorumları neden artık yeralmıyor? En çok okunan gazete portalına göre, Zaman gazetesinde okuyucu yorumları her zaman çok az oldu. Özellikle Milliyet, Gazete Vatan gibi gazetelerin yorumları neredeyse binlere ulaşırken, Zaman Gazetesinde en fazla 10 kişi kadarı buluyordu.

    Aslında Zaman Gazetesinin okuyucu yorumlarına ciddi bir sansür uyguladığını düşünüyorum, çünkü ne zaman iktidar karşıtı birşey yazsam hiçbiri yayınlanmadı.

  3. Yazan:fuatogl Tarih: Ara 16, 2008 | Reply

    Birde google analytics in sundugu arama trendlerine iliskin guzel bir araci var. Bolgesel trendleri gostermesi acisindan bazen faydali ve ilginc veriler sunabiliyor.

    porno

    evrim teorisi

    seriat

    islam

    özgürlük(Diyarbakir ozgurlugu google da ariyor!)

    anarşist, akp, sex(dunya rekorunu kaptirmisiz:), ergenekon, sol, harun yahya …

  4. Yazan:fuatogl Tarih: Ara 16, 2008 | Reply

    http://trends.google.com/websites?q=zaman.com.tr&geo=TR&date=all&sort=0

  5. Yazan:Esrik Öfke Tarih: Ara 16, 2008 | Reply

    Bu grafikten anladığım, kasım ayı itibarı ile ciddi düşüş yaşandığı. Kriz okuma alışkanlıklarımızı da vurdu sanırım.

  6. Yazan:amarat Tarih: Ara 16, 2008 | Reply

    Yalnız editörün gözden kaçırdıgı bir husus var o da alexanın güvenirliliginin ne kadar doğru olduğu.Alexa kullanımı dogu asya ülkelerinde çok fazla, şahsi kanaatim türkiyede bu araç çubugunu kullanan kişi sayısı çok fazla değil.Taksim meydanında koskoca bir bina üzerinde bugun şu kadar sayfa okundu gibi bir reklam veren gazetenin doğruluguna pek inanamıyorum.Bundaki temel sebeplerden biriside hürriyetin sayfasına gelen kişilerin yuzde 10 seviyesi gibi bir kısmın çinden geldigi düşünülürse ya çinliler hürriyet gazetesi aracılıgı ile türkçe ögreniyor ya da insanlar proxy üzerindne baglanınca çin ülkesinden giriliyormuş gibi gözüküyor.
    Hürriyetin çok fazla tıklandıgını inkar etmiyorum fakat tam olarak doğruyu yansıttıgını düşünmüyorum.Ayrıca liseteye haberturk.com u da almalıdyınız zira bir kısım insanlar çok fazla derecede bu siteyi takip ediyor.

    bkz; http://www.pardus007.com/cinlilerin-en-cok-takip-ettigi-turk-siteleri/

  7. Yazan:Mehmet Yılmaz Tarih: Ara 16, 2008 | Reply

    @Amarat,

    Proxy konusunda kismen hakli olabilirsiniz ama eger bütün gazetelerin okurlari ayni proxylerden geçiyorsa hata hepsinde ayni oranda olabilir, sayilar yanlis olsa bile karsilastirma/siralama dogru olabilir.

    Ancak okunan sayfa sayisi konusu biraz saibeli. Hürriyet’in sadece fotograf yayinladigi bir sürü sayfasi var. Gerçekte ölçümesi gereken seylerden biri bence su:
    Hangi köse yazarlari ne kadar okunuyor?

    Yine ALEXA cubuguna gelecek olursak, bence Türkiye’de yaygin olarak kullaniliyor. Zira bizim HOST istatistikleri ve GOOGLE ANALYTICS rakamlari ile ALEXA rakamlari birbirini tutuyor.

    ALEXA hakkinda önemli bir sey daha: Bu çubugu kurunca ziyaret ettiginiz bir sitenin diger ziyaretçilerinin en çok gittigi sitelerin de listesi çikiyor. Bu çok ilginç. Mesela Hürriyet’e gelince ZAMAN, MILLIYET, RADIKAL… çikabiliyor.

    Ben bunu söyle yorumluyorum: Bir gazetenin kagit baskisini okuyan o gazeteye gerçekten deger veriyor. Ama internette mesela Hürriyet’e gelen o sabah 3-4 degisik gazeteye gidiyor ve hizla mansetlere göz gezdiriyor. Yani öyle derinlemesine okumuyor. Internet okuyucusu daha uçucu, gezici.

    HABER TÜRK demissiniz. Aslinda haber siteleriyle ilgili ayri bir siralama yapmayi ve yayinlamayi düsünüyoruz. Haber7, iyibilgi,Haber10, CNNTÜRK, …

    Saygilar

  8. Yazan:amarat Tarih: Ara 17, 2008 | Reply

    Hangi köse yazarlari ne kadar okunuyor?

    Esasında hangi köşe yazarı ne kadar etkin diye de bir araştırma yapılabilse keşke.

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin