RSS Feed for This Post

Kalpleri Kırık 28 Şubat Kadın Mağdurları

 https://twitter.com/#!/oylesinebirkisi

28 Şubat bir darbe idi. Belki kansız oldu. Ancak etkisi ve artçısı, sınıf atlayan bir camianın sembolü olarak görülen kısmına oldu. O dönemin darbecilerinin siyasi semboldür diyerek sistemin/kamusal alanın dışına ittiği genç kızlar ya onurlarını ezdirme pahasına diploma ve kariyeri yada sisteme rest çekmeyi ve eve kapanmayı seçmek zorunda kaldılar. Rest çekenler yaptıklarından hiçbir zaman pişman olmadılar. Özel sektörde ezilseler de, lise sıralarında tüm toplumu yüksek ideallerle donatma konusunda idealist yetiştirilmiş olup, geleneksel ev rollerini kabul etmekten başka çareleri olmasa da…

Bazıları benim gibi eşarp üstüne peruk takmaya razı olup geçte olsa diplomasına kavuştu. Bazıları özel sektörde diploma olmaksızın girmiş oldukları bölümlerle ilgili becerilerini sonuna kadar geliştirip, mühendisten veya başka bir diplomalıdan çok daha ucuza sundu. Bazıları resim, tezhip, ebru, ahşap boyama, nakış vb. sanatın geniş yelpazesi içinde hayal dünyalarını yansıtmayı denedi. Bazısı sivil toplum örgütlerinde “sivil itaatsizlik”, “özgürlük”, “insan hakları” vs. gibi kavramları ve özgün duruşu öğrendi. Bazısı ana babasının veya kocasının dizinin dibinde çocuk ve aile ile ilgili rollerle boğuşurken, okul öncesi dönem ve kişisel gelişim alanlarında kendilerini geliştirdi. Pek çoğu farklı meslek dallarından olmakla beraber kuran öğrenmenin önündeki engel, kuran eğitimini okul öncesi eğitimiyle harmanlayarak dindar kesime gayri resmi ve resmi kreş hizmeti olarak sunulmasına vesile oldular. Ve dolayısıyla kreş öğretmeni oldular. Bazısı çok ağır depresyonlar geçirdi. Ancak kamusal alanın dışında kazanmış olduklarını insanlara gösterme gereği duymadan yaptılar.

Bazıları o dönemde yaşamış olduğu soyut darbenin şokunu bir şekilde atlattı. Ancak 2011 affıyla lisans eğitimlerine geri dönenler için okullarını bitirmek hayatlarının 2. büyük şoku oldu. Bu affı sunanlar zannediyorlar ki mağduriyet giderildi. Hak geri verildi. 35li ve 40lı yaşlarında 20li yaşlardaki gençlerle aynı sınava tabi tutulurken onların durumu son derece buruk… Yönetenler farkında değil belki, inançlarından taviz vermek yerine kendi köşelerinde tevekkül eden bu genç kızlar aynı uzun bir uykuya dalmış ve aradaki zamanı kaçırmış biri gibi ortada kalıverdiler. Anlaşılan o ki bu ülkenin makro planları arasında, 28 Şubatın asıl mağdurlarına -sadece darbeciler tarafından değil, aynı zamanda kendi cenahı tarafından da yıllar boyu yalnız bırakılarak mağdur edilen- yer yok.

Kocalarının yanında veya anne babalarının yanında sessiz ve güçlü durmaya çalışmaları ikna oldukları anlamına gelmiyor. Sayıları çok fazla ama etrafınıza bakın onları hep tek göreceksiniz. Hiçbir zaman kendilerini kurtaracak kahraman beklemediler, bekleyerek hiçbir şey elde edilemeyeceğini de öğrendiler. Yetişirken öğretmenleri onlara kendi kendilerine yetmelerini, aciz görünmemeyi öğütlemişti. Ama bilin ki kalpleri kırık. Şimdi seçim öncesinde kamuoyu oluşturmaya, ses çıkarmaya, imza toplamaya, gündem oluşturmaya çalışıyorlar. Bu yıl öncekilere nazaran biraz daha duygusallaştılar ama merak etmeyin bunu da aşacaklar.

 

 

… Bu konuda e-Kitap okumak için…

Kadınlar… Günümüzün Don Kişotları

Suzan Başarslan’ın dediği gibi “kadına dair söylenmesi gereken ne kadar söz varsa erkeğin söylediği” bir dünya bu. Sadece söz mü? Yaşama hakkı bile. Bugün Çin’de ve Hindistan’da yüzbinlerce kız bebek daha doğmadan ultrason ile ana karnında görülüp yok ediliyor. Erkeklerin güç mücadelesinde kadınlar eziliyor. Cumartesi anası oluyor, cezaevlerinin önünde sıra bekleyen, şehit tabutlarının üzerinde ağlayan oluyor. Şampuan veya otomobil satarken bedenini kullandıran, arka planda, silik, soyunan, tüketen, “figüran”… Kadınlara özne olma hakkını vermeyen erkekler mi yoksa bu hakkı alamayan kadınlar mı? Kadınlıklarını kaybetmeden, erkekleşmeden var olabilecek mi birgün kadınlar? 96 sayfalık bu kitapta Kadın’a ait kavgaları ve Kadın’ın kimlik arayışını sorguluyoruz. Buradan indirebilirsiniz.

Kadın hakları ve Kemalizm

“Kemalizm Türk kadınına özgürlük verdi” gibi sloganlarla düşünmeye daha doğrusu ezberlemeye itildiği için sık sık şaşırmaya mahkûm bir kuşak bizimki. Tarihi, belgeleri, siyasî söylemleri ve sloganları aklın imtihanına tabi tutan herkes hayretler içinde kalıyor. “İyi de biz bunu bunca sene nasıl yuttuk?” diye sormaktan alamıyoruz kendimizi. Kemalist düşüncenin, çağdaşlığın ve Atatürk devrimlerinin yılmaz bekçisi “çağdaş Türk kadını’nın sesi” Cumhuriyet Gazetesi’nin başyazarı olan Yunus Nadi kadınların siyasete atılmasına nasıl tepki vermiş meselâ? “Havva’nın kızları, Meclis’e girip yılın manto modasını tartışacak” Kadınlar Halk Fırkası kapatılınca yerine Türk Kadınlar Birliği kurulmuş. O da kapatılınca Cumhuriyet Gazetesi’nde şu başlık atılmış: “Türk Kadınlar Birliği kapatıldı, fesat çıkaran hatun kişilere haddi bildirildi.” Derin Düşünce Fikir Platformu yakasını resmî tarihten kurtarmak isteyen okurlarına ezber bozan bir kitap öneriyor : Kadın hakları ve Kemalizm ilişkisine alternatif bir bakış

Trackback URL

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin