RSS Feed for This Post

Dershanelerin para alması caiz mi?

“… Bediüzzaman hazretleri Risale-i Nur’da şeytandan ve siyasetten hangi maksatla Allah’a sığındığını anlatır. Bir adam, sırf kendi sözü haklı çıksın diye, yani egosu tatmin olsun, nefs-i emmaresi beslensin, o menhus zevki tatsın diye “müslüman olmasına rağmen” ümmetin kötülüğünü diliyor. Sözü doğru çıksın diye ümmetin kötülüğünü diliyor. Günümüz tartışmalarını görünce bendenizin de Euzübillahimineşşeytani ves siyaset diyesim geliyor. Menfaat uğruna ümmetin hayrına olacak kararlara itiraz ediliyor. Ne uğruna sorusunu kardeşlerimin kendine sorması lazım. Bir dirhem menfaat uğruna batmanlarca faide getirecek teşebbüslere karşı çıkmak ümmetin hayrını düşünmemek gibi geliyor bana.

… Bediüzzaman hazretlerinin en temel düsturu istiğnadır. Kimseye müdanaa etmemektir, hizmete karşılık kimseden maddi, manevi karşılık talep etmemektir. Üstad hayatı boyunca hediye dahi kabul etmemiştir. “Hizmetime karşılık sizden ücret talep etmiyorum. in ecriye ille alallah, ecrim Allah katındadır” ayetinin canlı bir tefsiri oldu. “Biz iman hizmetindeyiz, insanlar bu hizmeti yalnız Allah için yaptığımızı görmeli. Bir elimizde nur, bir elimizde siyaset topuzu olmaz. İki elimizle de hiçbir karşılık beklemeksizin hizmet düsturumuz olmalı” Hazret. Şimdi ortaya çıkan manzara şu: Sınavlara talebe hazırlayan ve bunun karşılığında talebelerden para talep edilen müesseseler var. Ticaret yapmak herkesin hakkı. Tacirlik dinimizde de sena edilmiş bir meslek. Fakat, bu müesseselere birer tekke, ibadethane gibi manevi manalar atfetmek üstadın istiğna düsturunu kökünden söküp atmak demektir.

…Üstad hazretlerinin talebelerini siyasetten uzak tutmasının hikmetini geçmişte Demirel’e “Nurcu” diyen kardeşlerimizle, 28 Şubat sürecinde Ecevit’i destekleyen abilerimizle, meşru bir hedefe gayr-i meşru yollarla, kemalata kem alatla talip olan hocaefendilerimizle yaşadık. Şimdi de bir başka tecellisini yaşıyoruz. Ve aynı safta namaza durduğumuz bu kardeşlerimizle ayrı düşmemiz kolumuzu, kanadımızı kırıyor.

Duamız birlik, beraberlik ve hidayettir. Selam Allah’ın yoluna tabi olanlara olsun.

Sübhaneke allahümme vebi hamdike eşhedü en la ilahe illa ente estağfiruke ve etübü ileyk. Allahümme salli ve sellim ve barik ala eşrefi ve es’adi ve nur-i cemiil enbiyayi ve’l mürselin ve ala alihi ve sahbihi ve sellim …”

(Ali Parisî Hoca Efendi Hazretleri’nin 03.11.2013 tarihli Oslo Camii’ndeki hutbesinden)

Trackback URL

  1. 1 Yorum

  2. Yazan:M. E BAH Tarih: Ara 21, 2013 | Reply

    Dershaneler tüccar mantığıyla işletilmektedir, pasta büyük, ”hizmet” bu paydan vazgeçmek istemiyor.

  1. 1 Trackback(s)

  2. Ara 22, 2013: Gülen Cemaati tarih sahnesinden silinirken…

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin