RSS Feed for This Post

Kitâbu’l-Muhabbe ve’ş-Şevk ve’l-Üns ve’r-Rıza / Gazâlî Hazretleri

Tasavvuf’u ve İlâhî Aşk’ı reddedenler üzerine

“… Beş duyu ile elde edilen zevklerde hayvanlar da ortaktır. Onlar da bu zevkleri alırlar. Eğer sevgiyi beş duyuya bağlar ve “Allahu Teâlâ bu beş duyunun hiç biriyle idrâk edilmeyip hayâlde tasavvur edildiği için sevilmez” dersen o vakit altıncı hissi iptal etmekle insanlığın özelliğini kaybetmiş ve insanı hayvanlar derekesine düşürmüş olursun. İnsan, akıl, nûr, kalb veya hangi ifade ile olursa olsun hayvandan ayrılır. İnsanı hayvânat derekesine indirmek çok yanlıştır. Çünkü bâtınî basîret zâhirî basardan, yâni baştaki gözden çok daha kuvvetlidir. Kalb gözden daha çok anlar. Halbuki aklın mânâlardan anladığı güzellik, gözün gördüğü sûretlerden anladığı güzellikten daha büyüktür. Buna göre beş duyu ile idrak edilmekten çok üstün olan ve kalb ile idrak edilen ilâhî ve şerefli şeylerin zevki daha büyük olur. Bu bakımdan dürüst tabiat ve sağduyu buna daha çok meyleder. Zaten sevgi anlaşılan şeyden alınan zevke gönlün meyletmesinden ibarettir. Allah sevgisini inkâr edenler ancak insanlık derecesinden hayvanlık derekesine düşen ve beş duyudan başka şey bilmeyenlerdir …”

Trackback URL

  1. 1 Yorum

  2. Yazan:Güncel Haberler (@guncelhaberler) Tarih: Şub 14, 2013 | Reply

    Kitâbu’l-Muhabbe ve’ş-Şevk ve’l-Üns ve’r-Rıza / Gazâlî Hazretleri: http://t.co/IoSyUA7A

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin