RSS Feed for This Post

Suriyeli sığınmacıların Türkiye’ye entegre edilmesi için destek verin

Biliyorsunuz Suriye’deki vahşetten kaçan insanların bir kısmı Türkiye’ye sığındı. Çadırkentler, prefabrik konutlar derken Türkiyeli oldular. Yardım kuruluşları, hükümet ve biz sıradan vatandaşlar acil olarak gerekeni yaptık ve severek yapmaktayız.

Ama « gereken » yeterli değil, gerekenden biraz daha fazlasını, ötesini düşünmek gerekiyor. Libya veya Mısır gibi değil Suriye. Zaten hiç bir Arap ülkesi birbirine benzemiyor. Kiminde etnik gerilimler, kiminde mezhep kavgaları. Suriye meselesi çabuk bitmeyebilir.

Türkiye’ye gelmiş olan sığınmacılara göçmen işçi hatta vatandaş statüsü vermek için çalışmak gerekiyor. Bu insanlık açısından doğru olduğu kadar Türkiye’nin çıkarları açısından da gerekli.

Özetle Suriyeli sığınmacıların artık kamplardan yavaş yavaş çıkması, normal bir hayata dahil olmaları gerekiyor. Bu insanlara en başta özgüvenlerinin, şereflerinin iadesi için gerekli. Böyle “yardıma muhtaç” durumdan çıkmaları, mesleklerini icra edebilmeleri gerek. Suriyeli babaların ve annelerin başları dik gezebilmesi, çocukların geleceğe umutla bakabilmesi gerek. İşsizlik, sıkışık kamplarda üstüste yaşamak insanları depresyona sürükleyebilir.

Eğer gerekli çalışma izni ve Türkçe eğitimi verilebilirse Suriyelilerin çok hızlı biçimde entegre olacaklarından eminiz. Bu entegrasyon konusu hızla Türkiye’nin gündemine girmeli, siyasetçilerimiz, aydınlarımız ve akademisyenlerimizce tartışılmalıdır.

Türkiye dünyanın en zengin 20 ülkesinden biri. Hepimiz ekmeğimizi bölelim, Suriyeli sığınmacılarla paylaşalım diyoruz. Elbette itirazlar gelecektir, “yük oluyorlar” vs diyenler çıkacaktır. Onlara lütfen şunu söyleyin: “Hiç aç kaldınız mı? Ağlayan evlâdınıza ‘ekmek yok’ demek zorunda kaldınız mı?”

Türkiye büyük bir ülke. Ama sadece yüz ölçümü, nüfusu değil. İnsanları da büyüktür Türkiye’nin, yürekleri büyüktür. Bize muhtaç olan bu insanlar ise bir yük değil bir nimettir. Kendimiz için istediğimiz ne varsa onlar için de isteyelim. Zaten ekonomik hayata entegre olduklarında kimseye yük olmayacaklar. Emekleri, tecrübeleriyle onlar bize destek olacaktır.

Suriye’deki zulümden kaçan insan kardeşlerimizin oturma, seyahat, çalışma, eğitim hakkı olmalıdır. bütün Türkiyelilere verme hakkınızı kullanmayı unutmayın” diyoruz.

Bizim gibi düşünüyorsanız onların da Türkiye’de özgürce yaşayabilmeleri, Türk vatandaşlığına geçebilmeleri için destek verin. Bu sayfayı mail ile dostlarınıza gönderin. Twitter ve FaceBook yoluyla herkese ulaştırın lütfen.

 Derin Düşünce Grubu

Trackback URL

  1. 7 Yorum

  2. Yazan:Derin Düşünce (@DDGrubu) Tarih: Ara 5, 2012 | Reply

    Suriyeli sığınmacıların Türkiye’ye entegre edilmesi için destek verin: http://t.co/51cqpnvW

  3. Yazan:Güncel Haberler (@guncelhaberler) Tarih: Ara 5, 2012 | Reply

    Suriyeli sığınmacıların Türkiye’ye entegre edilmesi için destek verin: http://t.co/xA29IgBw

  4. Yazan:@len_terani Tarih: Ara 5, 2012 | Reply

    http://t.co/e14Ro9sk kayıtsız ruhlar var gezınıyorlar goruyorum..bı kez olsun rahatsız olun bu acıdan..!

  5. Yazan:@msbtn Tarih: Ara 5, 2012 | Reply

    RT @jamilabayraktar: Suriyeli sığınmacıların Türkiye’ye entegre edilmesi için destek verin: http://t.co/TUnd4Hw8

  6. Yazan:@melikebayrktar Tarih: Ara 5, 2012 | Reply

    RT @jamilabayraktar: Suriyeli sığınmacıların Türkiye’ye entegre edilmesi için destek verin: http://t.co/TUnd4Hw8

  7. Yazan:ikarus Tarih: Ara 6, 2012 | Reply

    elinize,yüreğinize sağlık çok güzel bir konuya değinmişsiniz.Hem zaten Allah’ın kullarına bahşettiği bu haklar için karşı çıkmak bile vicdansızlık olur.
    ancak gerçek-acımasız-yozlaşmış hayata dönersek bu biraz imkansız gibi.baksanıza türkiyedeki kürtler bu kadar yıldır legal-illegal yollarla hak isterken başlarına gelmedik şey kalmadı.
    keşke yeryüzünde daha az kötü insan olaydı belki o zaman…

  8. Yazan:my Tarih: Ara 6, 2012 | Reply

    kürtler bu kadar yıldır legal-illegal yollarla hak isterken başlarına gelmedik şey kalmadı.

    ne yazik ki öyle. Suriyelilerin entegrasyonu Kürtler için olumlu sonuçlar dogurabilir. Mesela okullarda Arapça okuyacaklar. En azindan bazi bölgelerde devlet memurlarinin Arapça konusmasi gerekecek. Hastahane, mahkeme, vs. O zaman Kürtçe yasaklarinin ne kadar aptalca oldugu daha iyi görülecek. Yeni gelmis Suriyeliye verilen her dogal hak oranin yerlisi olan Kürde haydi haydi verilir. Daha dogrusu yasakçi zihniyetin dibi oyulur, ne kadar da iyi olur 🙂

    keşke yeryüzünde daha az kötü insan olaydı belki o zaman

    bence kötülerin sayisi az ama iyiler çok tembel ve korkak. Kötüleri güçlü gibi gösteriyor bu durum. Azicik daha “dirdir” etsek kötülerin sarayi baslarina yikilacak ins.

    Dostlukla

  1. 1 Trackback(s)

  2. Ara 10, 2012: Son 10 günde en çok okunan sayfalar

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin