RSS Feed for This Post

1 Mayıs katliamı solcuların suçu muydu?

olaylarını o dönemde foto muhabiri olarak izleyen Savaş Ay’ın çektiği ve “ilk kurşunu atanları gösterdiğini iddia ettiği” fotoğraf ortaya çıktı.

Hayat mecmuasının 5 Mayıs 1977 tarihli sayısında yer alan fotoğrafta elinde sopalar tutan gençlerin önünde elinde silahla koşan biri görülüyor. Bu arada kalabalığın arasındaki bir başkası da silahına davranıyor. Fotoğrafın altındaki yazı ise şöyle: “Kimdiler, Neden geliyorlardı, ne istiyorlardı? Bazıları silahını çekmiş, bazıları da yeni yeni silaha davranmaktaydılar. Aralarında silahsız hiç değilse sopasız olanı yoktu. Biraz sonra o silahlarla sopalarla vurup öldürecekleri insanları belki de daha önce hiç görmemişlerdi. Ama gergin yüzlerinde yüzlerce yıl sürmüş bir kan davasının hıncı vardı. Kavgayı da o hınçla başlattılar.”

Her şey bir silah sesiyle başladı

Hayat mecmuasındaki haber ise şöyle: “Bu tür resimler yakın zamanlara kadar Beyrut’tan gelirdi, İrlanda’dan gelirdi, Amerika’nın ırk kavgasına sahne olmuş şehirlerinden gelirdi. Oralarda neler olduğunu hep biliyorduk. Beyrut’ta sosyal görüş farklarına dayanan bir din savaşı sürüp gidiyordu. İrlanda’da hem yabancıya karşı hem de mezhep ayrılığı yüzünden savaş vardı. Amerika’da ise egemen ırk ile ezilen, horlanan ırk nice zamandır sürekli kavga halindeydi. Ya Türkiye’ye ne oluyordu? Toplantı yasalara uygun olarak başlamıştı. Başlangıçta tedbirler yerli yerinde görünüyordu. Toplananlar da, güvenlik tedbirleri alanlar da sorumluluk duygusu içinde hareket etmekteydiler. Ama, bir silah sesiyle her şey bir anda alt üst oldu. Masum insanlar bir anda ne olduklarını anlayamadan kendilerini kanlar içinde yerlerde buldular. Kimi kaçarken vuruldu, kimi sığındığı duvar kenarında mermilere hedef oldu. Hava kararırken boşalan meydan tam bir savaş sahnesiydi ve radyolarda bu, ilan edilmemiş, savaşın ölü ve yaralı listeleri okunuyordu.”
“O fotoğrafı ben çektim”

Savaş Ay, 2 Mayıs 2012 tarihli Sabah gazetesindeki yazısında şu ifadelere yer vermişti: “Kanlı 1 Mayıs… 23 yaşımda bir polis muhabiri olarak o acı günü başından sonuna yaşadım ben de. İlk ateşin Halkın Kurtuluşu adlı örgüt içine sızmış, muhtemelen ‘ayarlanmış’ 2 genç tarafından açıldığını kendi gözlerimle gördüm. DİSK o gruplara (Mao’cu tabir edilirlerdi) meydanda yer vermek istemiyordu. Gençler Tarlabaşı istikametinden zorladı ve biri belinden tabancayı çıkarıp ateş etti. Sonra ikinci bir genç aynısını yaptı. Ben o anı fotoğrafladım.”

Trackback URL

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin