RSS Feed for This Post

İstanbul’un yüzünde eski gölgeler

“…Geçen gün Maçka’dan Teşvikiye’ye doğru kıvrılırken, bir okulun önünde etkinlik yapıldığını gördüm. İçeride Şişli’nin belediye başkanı konuşuyordu, belki bir açılıştı, bilmiyorum. Alkış sesleri geliyordu. Sokağa asılmış flamalar arasında Atatürk flaması da vardı doğal olarak. Üzerinde şöyle yazıyordu: “Sizi izliyorum.”

Ah dedim, onun bizi izlediğini düşünenler yüzünden AKM adlı kazulet bina orada öylece çürümeye terk edildi. İçindeki onca hatırasıyla. AKM gibi bir feci binayı yıktırmamak için bazı çağdaş sanatçıların ortalığı nasıl ‘laik endişe ve irtica korkuları’yla velveleye verdiğini hatırlıyorum da, bu mudur diye yazmıştım kaç kereler: Bu mudur sahip çıktığınız, cumhuriyetin simgesi haline getirdiğiniz ‘hayat tarzı’nı temsil eden mimari? Bu bina ile mi çoğulcu, görkemli büyük medeniyet olmayı iddia etmiştiniz? …” TAMAMI

Trackback URL

  1. 2 Yorum

  2. Yazan:Mehmet Yılmaz Tarih: Ara 6, 2011 | Reply

    Gerçekten çok çirkin bir bina. Dersim katliamini yapan çirkin ahlak ile cumhuriyetin çirkin mimarisi arasinda bir paralellik var mi acaba?

  3. Yazan:çuvaldız Tarih: Ara 6, 2011 | Reply

    M.Ağar’ın çekersem yıkılır dediği tuğla bu duvarda duruyor olsa gerek!

    Dönem mimarisi genellikle hantal, blok halinde devasa boyutlarda anıtsal nitelik verilmeye çalışılan kütleler. Yaptıkları çağrışımlar genellikle sur duvarlarını anımsatıyor.

    http://haber.mynet.com/anitkabiri-akropolis-zannetti-589444-dunya/

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin