RSS Feed for This Post

Atatürkçülük Nedir?

Kaynak: Eminimsi

Trackback URL

  1. 71 Yorum

  2. Yazan:Mustafa Akbaş Tarih: Ara 3, 2010 | Reply

    Cevap: Acımasız gücünü Alevi vatandaşlardan alan adi ve Gaddar bir baskı rejimidir.

  3. Yazan:Ekrem Senai Tarih: Ara 3, 2010 | Reply

    Kimilsungizmle birlikte dünya üzerinde soyu tükenmekte olan iki diktatörlük rejiminden biridir. Ana ruhu Mustafa Kemal’in Gençliğe hitabesinde özet olarak bulunur. Irk birliği üzerine kurulan, dahili ve harici bedhahlardan rejimi korumak için her türlü dalaverenin yapılmasını meşru gören, dine ait ögelere ve sembollere alerjisi olan, ordu gücüyle korunmaya çalışılan, lider kültüne dayanan arkaik bir ideolojidir. Yanlıları ideolojiye duygusal bağlarla bağlıdır. Rejimi beğenmeyen herkesin vatan haini olduğunu düşünürler. Orwell’in romanlarında sıklıkla işlenen korku teması ile hayatiyetini sürdürür. İrtica, şeriat, tarikat gibi korku kelimeleri ile bağlılarını sinesinde muhafaza eder.
    Ayrıca liderinin politik kıvraklığı ve çeşitli zamanlarda çeşitli nabızlara verdiği türlü şerbetler sebebiyle eğer bir ideoloji ise- tarifi tam olarak yapılamamakta- herkese göre ayrı bir portre çizilmektedir.
    İlave olarak, hala mevcudiyetinin sürmesi milli eğitim adı verilen endoktrinasyon zemininin çok sağlam olmasından kaynaklanmaktadır.

  4. Yazan:Cengiz Cebi Tarih: Ara 3, 2010 | Reply

    ‘Koruma Kanunu’ vb. garabetler dolayısı ile gerçek anlamda ne olduğu söylenemeyen şeydir.

    Nitekim müritler, “sıkıysa söyleyin” şeklindeki sırıtmayı fikir saymaktadır.

  5. Yazan:ali yardım Tarih: Ara 3, 2010 | Reply

    Atatürkçülük, Atatürk’ü kullanarak gündelik siyasette rakiplerine üstünlük kurmayı meslek edinmiş bir kısım “batılılaşmış-batıllaşmış” zevatın icadıdır. Mustafa Kemal tamamen bir reel-politik adamıydı. olaylara yaklaşım tarzı bakımından pozitivist, batı kültürüne çok önem veren ve aidiyet bakımından ise Türkçü olan bir kişi. kendisi ” hayatta en hakiki mürşid ilimdir” diyecek kadar pozitivistti, müritleri “hayatta en hakiki mürşid Kemaldir” diyecek kadar kemalist.

  6. Yazan:logic Tarih: Ara 3, 2010 | Reply

    Atatürkçülük, Atatürk’ü kullanarak gündelik siyasette rakiplerine üstünlük kurmayı meslek edinmiş bir kısım “batılılaşmış-batıllaşmış” zevatın icadıdır. Mustafa Kemal tamamen bir reel-politik adamıydı. olaylara yaklaşım tarzı bakımından pozitivist, batı kültürüne çok önem veren ve aidiyet bakımından ise Türkçü olan bir kişi. kendisi ” hayatta en hakiki mürşid ilimdir” diyecek kadar pozitivistti, müritleri “hayatta en hakiki mürşid Kemaldir” diyecek kadar kemalist.

    takipçilerinin Kemalizm’i abarttığını düşünmüyorum. zaman zaman Atatürk’ten daha çok Kemalist olsalar da. nihayetinde bugün yaşadığımız temel sorunların hepsinin kaynağında Atatürk’ün ideolojik görüşleri yatıyor.

    Atatürk bir Milliyetçi idi. En büyük günahı da bu oldu.

  7. Yazan:MY Tarih: Ara 4, 2010 | Reply

    hiç bir din bu topraklarda böyle sinsice dayatilmadi, milli egitimden diyanete, ordudan yargiya kadar her seyin içine sindi, sizdi. Basin ve is dünyasi da bundan kurtaramadi yakasini. Din degil, dinin alternatifi bir seymis gibi sunuldu, yutturuldu.

    bir de baktik ki nemden çürüyen bir duvar gibi aklimiz, vicdanimiz gitmis elimizden. Kimi nasil ikna edeceksiniz? Bütün Türkiye’yi bir ikna odasina çevirmek lazim!

    Bu dinin misyonerleri bile kendilerini hâlâ Müslüman saniyorlar.

  8. Yazan:Kemalist Tarih: Ara 4, 2010 | Reply

    Bugün yaşadığımız temel sorunların kökeninde İslam dini yatıyor. Dünyanın hangi ülkesi dindarsa o ülkede sorunlar, problemler bitmez.

    Atatür’e milliyetçi diyene kadar milletin dinine bir göz at.

  9. Yazan:Kemalist Tarih: Ara 4, 2010 | Reply

    Çok mutluyum ki Atatürk sayesinde siz Sunni Müslümanlar İran gibi bir baskı, diktatörlük rejimi kuramadınız. O yüzden kızıyorsunuz Atatürk’e… Biliyorum.

    Kadınların açık gezmesi, gençlerin flört etmesi, dinsizlerin kendilerini ifade etmesi sizi rahatsız ediyor. Atatürk sayesinde…

    İlerlemeyi, adaleti, ve çağdaşlığı hedef edinmiş herkesin bütün dinlere alerjisi vardır…

  10. Yazan:ali yardım Tarih: Ara 4, 2010 | Reply

    kemalist arkadaşa teşekkürler, tam da kemalizm hakkında söylemek istediklerimizi, bir örnek üzerinden anlatabilme imkanına sahip olduk. benim sizin “ilerleme ve din alerjisi” üzerine kurduğunuz ilişkiye elbette katılmam mümkün değil. dindar olan ve aynı zamanda kuvvetli bir ilmi zihniyet sahibi insan sayısı çok fazla. zaten mesele sizin fikirlerinizin savunulması değil, devlet eliyle dayatılması.
    siz İran’ın tersten bir örneğini savunuyorsunuz. “dinci dikta” neyse, “dinsiz dikta”da odur. yani ikisi de aynı totaliter mantığa yaslanır.
    Müslümanlar iktidar olsaydı, dikta olur muydu? sanmıyorum çünkü onların milletten bir korkusu yoktu, ulus inşa etme gibi bir hayalleri de. İstibdadın her türlüsüne nasıl karşı çıktıklarını, Abdülhamid hana karşı muhalefetlerinden anlıyoruz. Mehmet Akif’in ve Said Nursi’nin, “İttihad-ı İslam” politikası uygulayan bir hünkara muhalefeti sizin tezinizi boşa çıkarıyor.
    Logic,
    Atatürk’ün tek suçunun milliyetçilik olduğuna katılmıyorum. eğer kemalizmin bütün günahlarını tek bir ifade ile özetleyeceksek, bence ifade “millet inşasına girişmesi” olmalı. çünkü millet, toplum mühendisliği ve baskı ile inşa edilmez, halihazırdaki milli varlığı ancak tespit edilir.
    MY,
    evet kemalizmin hala devlet desteği arkasında. ama düşünen insanların önemli bir kısmı bugün önümüzdeki bir çok sorunun, kemalizmin sonucu olduğunun, en azından kemalizmin müdahaleleri ile kronikleştiğinin farkına vardı. Yarınki Türkiye’ye doğru giderken, milletimiz kendisine karşı giydirilmek istenecek deli gömleklerine karşı daha uyanık. ama elbette kemalist ezberlerin tesirinden kurtulmak kolay olmayacak.

  11. Yazan:bsm Tarih: Ara 4, 2010 | Reply

    Atatürkçülük,Kemalizm mezhebenin bir ekolüdür.Daha doğrusu utangaç Kemalizmdir “Atatürkçülük”.
    Bilindiği üzere Kemalizme kayıtsız şartsız iman edenler;kendilerini hem Kemalist hem Atatürkçü olarak tanımlamakta pek sakınca görmezler.Buna karşın Atatürkçülükle Kemalizmin aynı şey olmadığını ileri süren bir de utangaç Kemalistler vardır.

    Birinci gruba girenler bana göre daha tutarlıdırlar.En azından ne Kemalistliklerini ne de Atatürkçülüklerini gizleme ihtiyacı duymazlar.

    İkinci gruptakiler ise,hararetli birer Kemalist olmalarına karşın kendilerini Atatürkçü olarak tanımlar ve böyle anılmayı daha uygun görürler.Dolayısıyla bu ekolün takipçileri genelde Kemalizm karşıtlarının Atatürk hakkında yanlış yargılara vardıklarını ileri sürerek farklı bir Atatürk portresi çizme gayreti gösterirler.Misal Atatürk’ün Türkçe ezan,Kur’an’nın Türkçe okunması vb “açılımları”nı,İslamın daha iyi anlaşılması/dine hizmet aşkı gibi amaçlara bağlar;insan hakları,kadın-erkek eşitliği,bireysel özgürlekler vb demokrasi kapsamına giren tüm evrensel değerlerin Atatürk’ün eseri olduğunu ve bugün sahip olduğumuz kısmi hakları Atatürk’e borçlu olduğumuza inanırlar.Tabi bunların üzerine Atatürk’ün askeri ve siyasi dehası,”kurtarıcı”imgesi vs de eklenince tartışılmaz bir lider kültü kaçınılmaz oluyor.Dolayısıyla Atatürk sevgisi eksenine oturtulan bu ekolün takipçileri genelde ideolojolilerle işlerinin olmadığını,Kemalizmin Atatürkçülükten ayrılması gerektiğini savunurlar.Kısacası, Atatürk’e atfedilen olumlu yönlere ikna olmuş bu gruptakilerin kendi “doğrularına”dayanak yaptıkları temel argüman,her insana nasip olmayan müstesna vasıflara sahip olması hasebiyle Atatürk gibi bir “lider/kişilik”in takipçileri konumundaki Kemalistlerle bir tutulmaması…
    Oysa sayın logic’in de değindiği gibi,-zaman zaman Atatürk’ten daha çok Kemalist olsalar da-takipçileri konumundaki Kemalistlerin Atatürkle görüşleri hiçbir noktada çelişmez,aksine örtüşür.Zira,-yine sn.logic’in isabetle işaret ettiği gibi-yaşadığımız temel sorunların kaynağınde Atatürk’ün ideolojik görüşleri ya da benimsediği yol ve yöntemler yatıyor.Dir başka ifadeyle,yaşanan temel sorunların nedeni-ve kaynağı- Atatürk’ün siyasi kararlarına muhalefet edilmesi değil bizatihi takip ediliyor olmasıdır.Bu bağlamda”Kemalist değil Atatürkçüyüm”diyenlerin,düşüncede bire bir örtüştükleri Kemalizm ideolojisinden kendilirini soyutlayarak farklı bir imaj yaratmaları olsa olsa Kemalizmi aklamaya yönelik bir gayret olabilir.Ki,bu ekolün solcu ve milliyetçi olmak üzere-DD’ye yorum bazında katılanların da bir kısmı-bir hayli temsilcileri var.Gerçi milliyetçi kesimlerden Atatürkçülüğü rededen nadiren çıkıyor.Ancak,Atatürkçü veya Kemalist idiasında olmayıp doğrudan kendilerini Milliyetçi olarak tanımlayanların da-başörtüsü yasağı,din ve inanç hürrüyeti kısıtlaması vb dışında-hak ve özgürlükler noktasında Kemalizm çizgisinde olduklarını bilmem hatırlatmaya gerek var mı?Zira,kabul etseler de etmeseler de bugün Kürtlere uygulanan asimilasyon,Kürt ulusunun inkarı ve Kürtlerin kimliklerini özgürce yaşamaları önünde oluşan engellerin fikir babası Atatürk’tür ve bu yöntemin en sadık takipçileri de Milliyetçilerdir.
    Solcu/feminist/aktivist/demokrat vs geçinip de duruma göre vaziyeti idare edenler de ayrı bir çelişki.Milliyetçilerde; gayrimüslimlere,Türk olmayanlara-“yabancı” olarak tanımlanan unsurlar-karşı farkında olarak ya da olmayarak Kemalizme bire bir örtüşen bir ideoloji ortaklığı yürürken;sol cenahta da-ya da sol adına hareket ettiğini düşünen kesimler diyelim-sünni islama duyulan antipati ve yer yer ABD karşıtlığında somutlaşan slogancı ulusalcı anlayışla Kemalizmle fikir bağıyla sıkı sıkıya bağlı bir başka ideoloji şekli hüküm sürmektedir.Kısacası,Mehmet beyin söylediği gibi ülkede Kemalizmin denen hakim paradigmanın sinsice girmediği/sinmediği bir alan bulmak gerçekten çok zor.Hadi bir yere kadar Türk Milliyetçilerini,solculuğu ulusalcılıkla karıştıran Ergenekon patentli solculuğu anlarım da,Kürtlerin meşru temsilcileri olarak arzı endam eden BDP’nin Kemalizmine ne demeli bilmiyorum.Aysel Tuğluk,malum olunacağı üzere iki yıl kadar önce statüko yanlılarına “birlik olma”çağrılarıyla yeşil ışık yakmıştı.Tuğluk, koyu bir Kemalisttir,geldiği siyasi gelenek budur.Lakin Selahattin Demirtaş’ın CHP flörtü ve hükümetçe açığa alınan generaller konusunda yaptığı açıklamalar BDP’nin Kemalistliği konusunda yeterli ipucu veriyor sanırım.Tabi bu çelişkilere değindiniz mi takkiyeci Kürtler tarafından hain ilan edilmek işten bile değildir.PKK’nın propagandasını yapmıyor diye-anti propagandası demiyorum bakın-Orhan Miroğlu ölümle tehdit ediliyor.O Miroğlu ki Ape Musa’nın(Musa Anter)faili meçhul(aslında belli)cinayetle yaşamından olduğunda kendisiyle yan yana yürüyordu ve ağır yaralanarak ölümden kurtulabilmişti.Bugün ise “hainler”listesindedir.Neden?Çünkü ezber bozdu,çünkü birilerinin “kutsalına”dokundu.
    İşte ülkemin manzarası budur.Artık kim nerede duruyor,kim kime/hangi ideolojiye hizmet ediyor gerçekten kestirmek güç.Sanırım her geçen gün bir yenisi eklenen belirsizliklerin,alabildiğine içiçe geçmiş ideolojik karmaşanın;beynimizi,vicdanımızı,benliğimizi tutsak alan derin ideolojilerle doğrudan bir ilgisi var.İster adına Milliyetçilik deyin,ister Kürtçülük,ister Kemalizm…Gözlerimizi kör,kulaklarımızı sağır edecek raddeye ulaşmış ve her bir ideoloji katı bir din ve onun yan kolları olan birer mezhebe dönüşmüşse sanırım bu toplumca bir idrak sorunu yaşadığımız anlamına çıkıyor.İsterseniz adına “toplu delirme”de diyebilrisiniz bu piskozun.
    Ve sevgili Mehmet bey,memleketi bir yandan diğer bir yana “ikna odaları”yla doldursak ne yazar,hangi birini ikna edeceğiz,bir düşünün:)

  12. Yazan:MY Tarih: Ara 4, 2010 | Reply

    Daha doğrusu utangaç Kemalizmdir “Atatürkçülük”. (BSM)


    :)) Walla buna bittim, simdiye kadar okudugum en güzel tanimlardan biriydi.

  13. Yazan:logic Tarih: Ara 4, 2010 | Reply

    Ben bu “Atatürkçülük” terimini doğru bulmuyorum. Atatürk’ünkü bir ideoloji ya da ideolojiler toplamı idi. İdeolojiler ise “izm” eki ile adlandırılır. Atatürkçülük bu açıdan doğru bir ifade değil gibi geliyor.

  14. Yazan:ali yardım Tarih: Ara 4, 2010 | Reply

    bsm,
    “her mülkiyeli biraz komünisttir” diye bir söz vardı. bunu biraz değiştirerek “her Türkiyeli biraz kemalisttir” denilebilir. yazdığınız yazıda isim belirtmemenize karşın bir kısmını üzerime alındım.
    “utangaç kemalist” ifadesi iletişim yayınlarının siyasi ideolojiler serisinin milliyetçilik cildinde Alparslan Türkeş için kullanılmış. yani genelde bu itham milliyetçilere yapılıyor. aynı “sağ-kemalist” ifadesi gibi.
    milliyetçilerin çoğu tarih okuması yaparken tarihi tahrif ederler, bu doğru. ama milliyetçi olmayanlar tarih okuması yaparken sadece milliyetçi paradigmayı tersine çevirmekle yetinirler. yani onların ki de bir yönden tahrif. Mustafa Kemal milli mücadeleyi tek başına vermedi, lakin milli mücadelenin lideriydi. din konusundaki inkılapları aşırıdır bence, keza kültür inkilapları da öyle. ama bu bir hakikatı değiştirmiyor. milli mücadelenin liderliğini…
    kemalistlerin bu liderliği vurgulaması, ideolojik rakiplerini “hain” düzlemine çekmek, kendi cemaatlerinde de safları sık tutmak yani iç motivasyon sağlamak için. milliyetçilerin bir kısmının Mustafa Kemal’i “dindar” bir çerçeveye oturtma çabaları da, bu tarihsel inşa ile kendi konumlarındaki çelişkiyi gidermek için. çünkü bu ülkede milliyetçilerin ekserisi müslümandır. hala sıcak olan milli zaferde İstiklal savaşıdır.
    milliyetçilerin tarih okumasında temel noktayı “süreklilik” teması oluşturur. o yüzdendir ki Türklerin İslamdan önce de “muvahhit” olduklarını iddia ederler. yine aynı sebeple Osmanlı Türkiyesinden Cumhuriyet Türkiyesine geçişi ortaklıklar üzerinden kavramak isterler. ama hayat kitaptakine pek uymuyor. cumhuriyet kendini Osmanlının antitezi olarak konumlandırdı. Peyami Safanın ifadesiyle Osmanlı Türkçülüğü ile cumhuriyet Türkçülüğü bile birbirinden farklıdır.
    tarihsel süreklilik doğru anlaşılırsa, ilmi bir tarih okumasına neden olabilir. ama bu kavram üzerinden tarihi bir yaratım sürecine tabi tutmak zararlı.
    Atatürkçü değilim, tıpkı yavuzcu, abdülhamidçi olmadığım gibi. ama bu Türk tarihindeki önemli şahsiyetlerin yerini takdir etmeme mani değil.
    “utangaç kemalist” ifadesi bazı milliyetçiler için gerçekliği olan bir tanım. ama sadece o kadar. böyle yılışık tanımların üzerinden konuşmamak lazım. “utangaç,ılımlı,aşırı,haşarı vs..”

  15. Yazan:ali yardım Tarih: Ara 4, 2010 | Reply

    her milliyetçi “kürt ulusu” kavramını inkar eder, etmelidir de. kürt ulusu diye bir şeyi kabul ederseniz, örtülü de olsa kürt devletini de kabul etmek zorunda kalırsınız. Kürtlerin bu ülkede yaşadığını kabul etmek ayrı, ulus masallarına girmek ayrı

  16. Yazan:Cengiz Cebi Tarih: Ara 4, 2010 | Reply

    Bugün yaşadığımız temel sorunların kökeninde İslam dini yatıyor.

    Buyrun bir kemalizm ‘dürüst’lüğü daha.

    “İslamı Koruma Kanunu” filan olmadığı halde “derdim islam” demeyi bir türlü başaramıyorlar.

    Eh, imam nasılsa cemaat de öyle.

    Budur işte.

    Gerçi yorumcunun hakkını da yemeyelim.

    “Dine alerji”den filan da bahsetmiş.

    Ama yine maske, yine maske.

    Neymiş; ilerici, adalet, çağdaş filan..

    Yahu tamam kerizlik yaparız bazen ama, bu kadar da keriz olamayız yahu.

    Bu gibi arkadaşlara tavsiyem:

    Evirip çevirmeyin, şundan bundan dolayı diye önce kendinizi sonra karşınızdakini kandırmaya çalışmayın.

    “İçimde koocaman bir KİN var” deyin, siz de rahatlayın, biz de sizi “açıksözlü” diye takdir edelim.

    Buradaki birçok yazar, bir tane zavallı insancığın, -ne iyi ne kötü- çook büyük işler yapamayacağını bilecek kadar fikri olgunluğa sahipler.

    Bu yüzden de sizin o gibilere duyduğunuz ölçüsüz hayranlığa karşılık ölçüsüz düşmanlık duyma basitliğinde değiller.

    Bence önce şu “koruma kanunu” denilen korkaklıktan bir kurtulun (var mısınız kaldırmaya?) kimin dinci ve gerikafalı olduğu daha iyi tartışılır.

  17. Yazan:MY Tarih: Ara 4, 2010 | Reply

    “Kürtlerin bu ülkede yaşadığını kabul etmek ayrı, ulus masallarına girmek ayrı”

    peki bir Kürt gelip derse ki :

    “Türklerin bu ülkede yaşadığını kabul etmek ayrı, ulus masallarına girmek ayrı”

    ne cevap verecegiz?

    keske ulus insasi konusunda biraz okusaniz da böyle hatali sözler yazmasaniz 🙁

    http://www.derindusunce.org/img/ulus-devlet.pdf

    Devlet gibi soğuk ve katı bir yapı bizimle olan ilişkisini hukuk yerine ırkımıza ya da inançlarımıza göre düzenleyebilir mi? GERÇEK hayatı son derecede dinamik ve renkli biz “insanların”. Birden fazla şehre, mahalleye, gruba, klübe, cemaate, etnik köke, şirkete, mesleğe, gelir grubuna ait olabiliriz ve bu aidiyet hayatımız boyunca değişebilir. Oysa devletimiz hâlâ başörtüsüyle uğraşıyor, kimi devlet memurları “ne mutlu Türk’üm” demeyenleri iç düşman ilân ediyor, Sünnî İslâm derslerini zorla herkese okutuyor… Bizim paramızla, bizim iyiliğimiz için(!) bize rağmen… Kürt sorunu, başörtüsü sorunu, Hıristiyan azınlıklar sorunu… Bizleri sadece “insan” olarak göremeyen devletimizin halkıyla bir sorunu var. Türkiye’nin “sorunlarının” kaynağı sakın ulus-devlet modeli olmasın? 80 sayfalık bu kitap Kurtuluş savaşı’ndan sonra Türkiye’ye giydirilmiş olan deli gömleğine işaret ediyor. Ne mutlu “insanım” diyene!

    ulus devlet

  18. Yazan:logic Tarih: Ara 4, 2010 | Reply

    her milliyetçi “kürt ulusu” kavramını inkar eder, etmelidir de. kürt ulusu diye bir şeyi kabul ederseniz, örtülü de olsa kürt devletini de kabul etmek zorunda kalırsınız. Kürtlerin bu ülkede yaşadığını kabul etmek ayrı, ulus masallarına girmek ayrı

    Ali bey, romantik Ülkücülükten gerçek Ülkücülüğe geçiş yapmış sonunda 🙂

    Kürtler neden ulus olamıyormuş merak ettim şimdi, yoksa yeteneksiz bir millet mi bu Kürtler ? herkes kendi ulus devletini kurarken bunlar Türklerin yanında kalmışlar. sakın kandırılmış olmasınlar ?

    madem bu ulus inşa edilen bir şey, Kürtler de inşa ediverirler bir tane. yoksa edemezler mi? edebilecek kapasiteleri mi yok ? sakın siz ırkçı olmayasınız ?

  19. Yazan:logic Tarih: Ara 4, 2010 | Reply

    Bugün yaşadığımız temel sorunların kökeninde İslam dini yatıyor. Dünyanın hangi ülkesi dindarsa o ülkede sorunlar, problemler bitmez.

    Kemalist rejim o kadar başarılı bir beyin yıkama operasyonu yapmış ki, İslam’ın tüm kötülüklerin atası olduğuna dair bir imge yerleştirmis herkesin kafasına. Kemalist Rejim’in söylemediği şeyler de var tabi.

    İslam coğrafyası 800-1800 arasında bin senelik bir altın çağ da yaşamış mesela. O zaman Avrupa sürünürken İslam coğrafyası’nda işler tıkırındaymış. O zaman iyiydi de şimdi neden kötü oldu ? 1800’den öncesinin Avrupa’sını bilirsiniz ama İslam Coğrafyasını bilmezsiniz sonra böyle zırvalarsınız işte. Medeniyetler doğarlar, büyürler ve çökerler. Merak etmeyin Batı Medeniyeti de bir gün çökecek. O zaman ne söylerdiniz merak ediyorum.

  20. Yazan:ali yardım Tarih: Ara 4, 2010 | Reply

    MY,
    ihtilaf içinde olduğumuz noktayı anlayamadım. kürt ulusçuluğuna karşı olmak, devletin bugüne kadar ki uygulamalarını doğru bulduğum anlamına gelmiyor. kemalizm eleştirinizin çoğuna katılıyorum. bununla beraber stalinist-kürtçü-ayrılıkçı tavırlara karşı çıkıyorum. Türk ulusalcılığı neyse kürt ulusalcılığıda o

  21. Yazan:ali yardım Tarih: Ara 4, 2010 | Reply

    logic,
    eskiden olsa sorunuza “16 büyük devlet 30’dan fazla beylik kurmuş Türkler var iken tarihleri boyunca devlet kuramamış Kürtler mi ulus-devlet kuracaktı” diye yanıt verirdim. şimdi ise böyle düşünmüyorum.
    bu coğrafyada beraberce ve kardeşçe yaşayacağız. bu Türk için de, Kürt için de daha hayırlısı. zaten uzun bir deneyimimiz var. o yüzden bölücülüğe karşıyım ırkçı olduğumdan değil. yunus’un ırmağından su içenler ırkçı olamazlar.

  22. Yazan:Kemalist Tarih: Ara 4, 2010 | Reply

    İslamın bütün kötülüklerin anası olduğunu filan söylemiyorum. DİNLERİN çok kötü olduğunu söylüyorum.

    Dine bağlı olan, dindar olan her ulusun geri kalmaya mahküm olduğunu söylüyorum.

    Çünkü dinler durağandır. Dinler değişmez. Dinler insanı bir kazık gibi olduğu yere bağlar. Dinler insanın beynini yer bitirir, düşünme kabiliyetini yok eder.

    Tabi ki her düşüncenin yobazı olabilir, her düşüncenin bağnazı olabilir. Ama dinin bağnazı bir başkadır.

    Dinler insanlığa en büyük zararı verdi. Dinler derken Musevilik, İslam ve Hristiyanlıktan bahsediyorum.

    Hristiyanlık adı verilen din ortaya çıktı ve binlerce yıllık eski dünyayı yok etti. Eski dünyanın bütün bilim adamlarını öldürdüler, bütün eserlerini yaktılar, okuma-yazma bile yasaklandı.

    Laik bir toplum, tamamen dine dayalı, din adamlarının elinde esir olan bir toplum haline geldi. 3. yüzyıldaki TIP seviyesine ancak 19. yüzyılda tekrar ulaşıldı.

    Ta ki Rönesans ve Reform hareketlerine kadar. Ta ki Aydınlanma Çağına kadar. Ne zaman din belasından kurtuldu Avrupa, o zaman gelişmeye başladılar. Yani Avrupa Hristiyanlıktan kurtulduğu için gelişti. Hristiyan olduğu için değil. Avrupa’nın gelişmesi Hristiyanlığa karşı verdiği mücadeledir.

    Bugün bile dindar Avrupalıların nasıl saçma sapan şeylerle uğraştığını görüyorsunuz. Bilim adamları CERN deneyini yaparken hala cennetin bilmem neresindeki ağacı tartışan Katolikler, milletin prezervatifiyle uğraşan Papa…

    İslam için de aynısı geçerli. Hristiyanlıktan biraz daha insancıl bir din gerçi ama sonuçta dogmatik, gerici, ilkel ve barbar bir dönemi yansıtıyor.

    Bu 3 din insanları geri bırakmaya mahkümdür çünkü 3’ü de Tanrı ve insan arasında değil, tam tersine tanrı ve toplum arasındadır. Yani toplumsal ilişkileri düzenler ve aynen yasa gibi toplumsal kurallar koyar.

    Oysa insanlar nasıl davranılması gerektiğini ve yasaları deney ve gözlemlere dayanan akıl ve bilim yoluyla bulmalıdır.

    İslam dünyasının da Moğol İstilalarına kadar yaşadığı bir çağ var. ESKİ YUNAN ESERLERİNİ ÇEVİREREK yaşadıkları bir çağ. Evet, bu dönem de yine dinci yobazlık ve Moğol istilaları sonucunda yok oldu.

    Dinin egemen olduğu yerde özgürlük olmaz. Ben liberalim diyen kişinin bir numaralı düşmanı dindir. Dinin illa yasalar tarafından uygulanması da gerekmez. Yani illa devlet tarafından dikta edilmesi de gerekmez.

    Muhafazakar bir Anadolu kasabasında bir şahsın ben ateistim demesi, bir çiftin flört etmesi, sokakta içki içmesi, bir kadının mini etek giymesi belki YASALDIR. Ama oranın toplumu buna izin vermez. Bu da bir diktatörlük ve baskıdır.

    Atatürk bunu biliyordu ve toplumun içinden dini atmak istiyordu. Atatürk bu topraklara gelmiş en büyük liberal ve özgürlükçüdür. Çünkü özgürlüğün en büyük düşmanı olan dine en büyük darbeyi vurdu.

    Müslümanların iktidar olduğu ülkelerde nasıl bir dikta kurduklarını görüyoruz. İran’ı, Arabistan’ı ve Osmanlıyı 🙂 Evet Osmanlıyı. Kadınların kara çarşaflara büründüğü, Alevilerin katledildiği Osmanlıyı.

    Anadolu’nun muhafazakar ilçelerinde sıradışı insanlara nasıl davranıldığını gayet iyi biliyoruz beyler.

    Hem dini savunup, hem özgürlükçüyüz filan demeniz komik kaçıyor.

    Evet, dine karşıyım. Dinlerden nefret ediyorum. Sevmiyorum, kötü ve zararlı buluyorum.

    Neden saygı duymuyorsunuz bay liberaller? Kemalizm kötü, milliyetçilik kötü, o kötü, bu kötü. Siz neden benim dinle ilgili görüşlerime saygı duymuyorsunuz ki?

    Kemalizm sizin beyninizi yıkamış diyorsunuz. Mesela Richard Dawkins’in beynini de Kemalizm mi yıkamış? Nietzsche’nin? Edison’un? Einstein’ın? Washington’ın? Gore Vidal’ın? Voltaire’in?

    Bütün bunlar dinlerin yeterince kötü olduğunu söyleyen insanlar. Kim yıkamış beyinlerini?

    Yahu tamam kerizlik yaparız bazen ama, bu kadar da keriz olamayız yahu.

    Olursunuz.

    her milliyetçi “kürt ulusu” kavramını inkar eder, etmelidir de. kürt ulusu diye bir şeyi kabul ederseniz, örtülü de olsa kürt devletini de kabul etmek zorunda kalırsınız. Kürtlerin bu ülkede yaşadığını kabul etmek ayrı, ulus masallarına girmek ayrı

    Ben milliyetçiyim ve Kürt ulusunu kabul ediyorum. Devletleri de var: Türkiye.

    Burası hem Kürtlerin hem de Türklerin ülkesi ve devletidir. İki milletin ülkesi yani.

  23. Yazan:logic Tarih: Ara 4, 2010 | Reply

    o yüzden bölücülüğe karşıyım

    o zaman Milliyetçiliği bırakacaksınız. zira Kürtleri ayrılmaya zorlayan, Kürt Milliyetçiliğini bu hale getiren Türk Milliyetçiliğidir.

    bu ülkenin bölücüleri Kürtler değil, Türk Milliyetçileridir. Bir halka ana dilini yasaklayanlar, katledenler, hapishaneleri Cehennem’e çevirenler hep Türk Milliyetçileriydi. Ne zaman sizin gibi Milliyetçiler, bölücülükten vazgeçecek bu ülke tarihinde ilk defa bütünleşmiş olacak. 1925’den beri zaten bölünmüş bir ülkede yaşıyoruz, fiziksel olarak bölünsek ne çıkar. yoksa farkında değil misiniz?

  24. Yazan:logic Tarih: Ara 4, 2010 | Reply

    ESKİ YUNAN ESERLERİNİ ÇEVİREREK yaşadıkları bir çağ

    Bu bildiğinize göre devamını da biliyor olmalısınız ama nedense belirtmemişsiniz. Avrupa da Rönasans’la birlikte İslam Coğrafyası’nın Eski Yunan’dan alıp, devam ettirdiği bilimi, felsefeyi İslam Coğrafyası eserlerini çevirerek geri almıştır. Yani bayrağı devralmıştır. Medeniyetler böyledir işte. Her dönem başka başka medeniyetler yükselir. Hal böyleyken, tutup da eskileri kötülemek pek anlamlı olmuyor. Tabi ki bir şeyleri eksik, yanlış yaptıkları için çöktüler. Bunları tespit etmek araştırmacıların işi ama o kültürleri tümden reddetmek, aşağılamak biraz mantıksızca olmuyor mu ?

    Neticede ateistsiniz, size o yaşanan kötü şeyler İslam’dan kaynaklanmadı desem boş olacak. İslam’ı bilmek zorunda değilsiniz. Fakat benzer şeylerin her medeniyette olduğunu söylemek de mümkün eninde sonunda. Sosyalistler de çok güzel bir dünya hayal etmişlerdi ama yüzlerine gözlerine bulaştırdılar. Sonra siz Milliyetçiler, 19. ve 20. yüzyılı kan gölüne çevirdiniz yahu. Utanmadan hala savunanabiliyorsunuz ama bu garabet ideolojiyi. Kemalistlerin yol açtığı facia önümüzde duruyor. Ben İslam’ın hastalıklı yorumlarına karşı çıkıyorum ama siz Kemalizm’e dokundurtmuyorsunuz.

    Dogmaya karşınız, hani nerede, ben neden göremiyorum! Kemalizm dogmanın alası değil mi? Ona niye karşı değilsiniz?

  25. Yazan:Kemalist Tarih: Ara 4, 2010 | Reply

    bu ülkenin bölücüleri Kürtler değil, Türk Milliyetçileridir. Bir halka ana dilini yasaklayanlar, katledenler, hapishaneleri Cehennem’e çevirenler hep Türk Milliyetçileriydi. Ne zaman sizin gibi Milliyetçiler, bölücülükten vazgeçecek bu ülke tarihinde ilk defa bütünleşmiş olacak. 1925′den beri zaten bölünmüş bir ülkede yaşıyoruz, fiziksel olarak bölünsek ne çıkar. yoksa farkında değil misiniz?

    Dünyanın her yerinde gücü elinde tutanlar zayıf olanlara zulmeder 🙂 Mesela ülkemizde Kürtler çoğunluk olsa bu sefer onlar Türklere aynısını yapardı.

    Eğer devleti İslamcılar kurmuş olsa, bu sefer onlar kendileri gibi olmayanlara zulmederdi.

    Şah zamanında İran’da Müslümanlara zulüm vardı, sonra ne oldu? Müslümanlar iktidarı ele geçirdi, şimdi geriye kalan herkese zulmediyorlar.

    Şu an iktidarın yaptığı gibi 🙂

  26. Yazan:Kemalist Tarih: Ara 5, 2010 | Reply

    İslam’ı da Hristiyanlığı da gayet iyi biliyorum. Başlı başına din olmaları, statik olmaları ve verdiğim örnek gibi toplumu bir kazıkla toprağa çakmalarının dışında bütün dinlerin kutsal kitaplarını açıp okuyun:

    Faşizmin dik alasını bulursunuz o kitaplarda, kadın düşmanlığı, Yahudi düşmanlığı, inanmayan herkese karşı sıfır hoşgörü, inanmayan herkesin cehenneme yollanması, türlü türlü işkenceler.

    Avrupalılar o bayrağı katı ve dogmatik din düşüncesinden kurtulduğu için aldı. Eğer Avrupalılar bugün gerçekten Hristiyan olsa berbere gitmeleri bile yasak olurdu çünkü kutsal kitapları berbere gitmelerini bile yasaklıyor.

    Bütün bunları size anlatmamın faydası yok çünkü siz dogmatiksiniz asıl. İslam ne kadar kötü olursa olsun sizin onun kötü olduğuna inanmanız mümkün değil. Çünkü söylediğim gibi dogmatiksiniz.

    Sizin dinleriniz tarih boyunca dünyada kan döktü, benden milliyetçiliği bırakmadan önce neden siz dini bırakmıyorsunuz ki? Sizin dinlerinizin egemen olduğu her toprakta kan var, tarih boyunca insanlığa zarardan başka hiçbir şey vermedi bu dinleriniz ve siz hala utanmadan savunuyorsunuz bu dinleri? Ne iş?

    Ayrıca Kemalizmin “hastalıklı yorumlarına” karşı çıkmasam burada bu devletin Türkler kadar Kürtlere de ait olduğunu söylemezdim.

    Kemalizm dogma filan değildir. Atatürk demiş ki benim manevi mirasım bilim ve akıldır. Eğer bir gün benim ve bilimin arasında kalırsanız bilimi seçin!

    Bu mu dogma?

    Tabi ki her düşüncenin yobazı olduğu gibi Kemalizmin de yobazları var. Ama inan 80 yıllık düşüncenin yobazını, 1500 yıllık ideolojinin yobazına tercih ederim.

  27. Yazan:Kemalist Tarih: Ara 5, 2010 | Reply

    Ayrıca Kemalistlerin yol açtığı facia neymiş bana bir söyleyin?

    1950’den sonra Atatürk’ün yolundan sapıldığı için bu hale geldi ülke.

    50 senedir ülkeyi yöneten Menderesler, Demireller, Özallar Atatürkçü müydü?

    Ülkeden solu kazıyan, din derslerini zorunlu yapan Evren mi Atatürkçüydü?

    Bu ülke muhafazakar sağın kurbanıdır.

  28. Yazan:Kemalist Tarih: Ara 5, 2010 | Reply

    Benim gözümde din ve gözü-kör milliyetçilik benzer şeyler. Sadece din daha kötü.

    Çünkü dinin belli kalıpları ve sınırları var. Milliyetçilik için aynı şey geçerli değil.

    İkisi de bölücü, ayrımcı ve fosilleşmiş düşünceler.

    Birini savunup da diğerine karşı çıkmak başlı başına abes.

    Eskiden din devletleri ve din toplumları vardı. Sonra “millet” ve “milliyetçilik” ortaya çıktı. Atatürk’ün yaptığı ümmet olan Osmanlı halkını “millet” yapmak ve böylece çoktan millet olmuş Avrupa’ya yetişmekti.

    Oysa bugün Avrupa “bireysel” toplum olmuş durumda. Ne millet, ne de din kaldı. Bireye dayalı özgür bir toplum var orada.

    Ama bizim ülkemiz hala kısmen millet, kısmen ümmet.

  29. Yazan:logic Tarih: Ara 5, 2010 | Reply

    Ayrıca Kemalistlerin yol açtığı facia neymiş bana bir söyleyin?

    1. Kürt katliamı
    2. Milliyetçilik hastalığının tüm topluma bulaştırılması.
    3. İslam’ın ve dolayısıyla Müslümanların ezilmesi.
    4. Hukuk dışı bir Yargı.

    tabi bu liste uzar gider.

  30. Yazan:logic Tarih: Ara 5, 2010 | Reply

    @Kemalist

    Bilime tapmak da bir dogma ama nasılsa o bir tür meşruiyete sahip.

    Dogma konusundaki düşüncelerinizi anlayabiliyorum. Bir zamanlar benim de kafamı çok meşgul etmişti bu husus, hala da eder. Fakat şunu anladım zamanla. Bu koca Evren’de o kadar cahiliz ki, buna rağmen öylesine kibirliyiz ki. Bilimsel gelişmeler, akla öyle bir konum kazandırdı ki ne kadar kibirli olduğumuzun farkında değiliz. 10 sene önce inandıklarıma bugün inanmıyorum. Bu küçücük aklımla her şeye akıl erdirmeyi ummaktan vazgeçtim. En dogmadan yoksun insan bile dogmalar içinde yüzüyor farkında olmasa da. Belki de şu kibri artık bırakmanın zamanı gelmiştir ? O zaman dogmalar bu kadar rahatsız edici olmaz.

  31. Yazan:logic Tarih: Ara 5, 2010 | Reply

    Ayrıca Kemalistlerin yol açtığı facia neymiş bana bir söyleyin?

    1950′den sonra Atatürk’ün yolundan sapıldığı için bu hale geldi ülke.

    50 senedir ülkeyi yöneten Menderesler, Demireller, Özallar Atatürkçü müydü?

    o saydıklarınıza yönettirdiler mi bu ülkeyi? Kemalist Yargı, Ordu değil miydi bu ülkeyi yöneten kısa bir süre öncesine kadar ?

    Sen hükümetlerin elini kolunu bağla, sonra tüm çamuru onlara at, nbakın beceremediler diye. oh ne ala memleket. sonra gelsin darbeler. Ordu değil mi 4 tane darbe yapan ? En baba Kemalistler değil mi generaller ? CHP, Ordu el ele değil mi?

    Ama az kaldı, Kemalizm de yakında tarihe karışacak…

  32. Yazan:logic Tarih: Ara 5, 2010 | Reply

    Oysa bugün Avrupa “bireysel” toplum olmuş durumda. Ne millet, ne de din kaldı. Bireye dayalı özgür bir toplum var orada.

    Özgür toplum ? Ben neo-Irkçı bir toplum görüyorum şu an Avrupa’da. Milliyetçilerin çocukları atalarını aşmak üzereler. Soyalistler ve Yeşiller bile giderek sağa kayıyorlar. Batı’nın geldiği durum bu işte.

  33. Yazan:Kemalist Tarih: Ara 5, 2010 | Reply

    1. Kürt katliamı
    2. Milliyetçilik hastalığının tüm topluma bulaştırılması.
    3. İslam’ın ve dolayısıyla Müslümanların ezilmesi.
    4. Hukuk dışı bir Yargı.

    ? Ne zaman olmuş Kürt katliamı?

    Amaç daha kötü olan din hastalığını, milliyetçilik hastalığıyla değiştirmekti.

    o saydıklarınıza yönettirdiler mi bu ülkeyi? Kemalist Yargı, Ordu değil miydi bu ülkeyi yöneten kısa bir süre öncesine kadar ?

    Sen hükümetlerin elini kolunu bağla, sonra tüm çamuru onlara at, nbakın beceremediler diye. oh ne ala memleket. sonra gelsin darbeler. Ordu değil mi 4 tane darbe yapan ? En baba Kemalistler değil mi generaller ? CHP, Ordu el ele değil mi?

    Bırak arkadaş. Sürekli Kemalizm, Kemalizm diyip duruyorsun. Erbakan’ın her şeyin altında Siyonizm araması gibi, Nazilerin her şeyin altında Yahudileri araması gibi sen de Kemalizmden başka bir şey demiyorsun.

    O darbeleri yaptıran da hiç mi suç yok? Adam gibi yönetselerdi ülkeyi. Tahkikat komisyonları kurmasalardı, şeriat getireceğiz diye bağırmasalardı, insan gibi anlaşsalardı.

    O darbeleri yapanların da ne kadar Atatürk’ün izinden gittiği tartışılır. Sizin gibiler Kenan Evren sayesinde türemedi mi?

    Üstelik darbeler yapıldı ve ordu döndü kışlasına. Ordu mu yönetti senelerce ekonomiyi, eğitimi, şunu, bunu? Cahil bir halk tuttu kendisini sömüren kandıran kötü liderlere oy verdi ve bu hale geldik.

    CHP ve ordu el ele koskocaman ve UTANMAZ bir yalan. 72 Muhtırası CHP’ye ve sola karşı yapıldı. 80 ihtilalinde CHP kapatıldı. Sol ülkeden kazındı… Bu nasıl CHP ve sol ele eleymiş?

    80 ihtilali sonucunda irtica ve muhafazakar kesim güç kazandı. Siz el elesiniz asıl orduyla. Ordu, CHP el eleymiş, yesinler.

    Özgür toplum ? Ben neo-Irkçı bir toplum görüyorum şu an Avrupa’da. Milliyetçilerin çocukları atalarını aşmak üzereler. Soyalistler ve Yeşiller bile giderek sağa kayıyorlar. Batı’nın geldiği durum bu işte.

    Irkçılığa filan kaymıyorlar. Ülkelerine gelip orta çağı yaşayan insanlara karşı tepki gösteriyorlar. Ortaya çıkardıkları bireysel topluma karşı gelip hala ümmet hayatı yaşayan, 13 yaşında kızlarını evlendiren, namus cinayetleri işleyen, evinin küvetinde kurban kesen, yeri geldiği zaman sokakta “ahlaksız” buldukları insanları döven, okullarda yerli Avrupalı öğrencileri rahatsız eden, çalışmadan devlet parasıyla geçinen, İslama karşı yazılar yazanları öldüren hala orta çağda yaşayan insanlara karşı tepki gösteriyorlar. Ve göstermekte haklılar.

    Hiç kimse çağdaş ve medeni bir insanı, ırkı ne olursa olsun, dışlamaz veya yadırgamaz. Avrupa’da kimse dini veya ırkı yüzünden dışlanmaz.

    Davranışları yüzünden dışlanır. Bu davranışları yapmayan çağdaş bir Müslümanı kimse dışlamaz. Bunları yapan aşırı dinci bir Hristiyan dışlanır.

    O yüzden hem suçlusunuz, hem güçlü olmayın 🙂

  34. Yazan:Kemalist Tarih: Ara 5, 2010 | Reply

    Ayrıca bu ülkede Kürtlere karşı en büyük düşmanlığı MHP yaptı. Milliyetçi Hareket Partisi yani.

    O parti de BAYA BAYA Müslüman bir parti. Aslında bence AK Parti’den hiçbir farkı olmayan bir parti.

  35. Yazan:Kemalist Tarih: Ara 5, 2010 | Reply

    CHP’nin Kürt politikasını baştan aşağı yanlış buluyorum. CHP aslında Deniz Baykal yüzünden bu katı ve anlamsız politikalara saplanıp kaldı.

    CHP, eski sosyal demokrat kimliğine geri dönmeli ve Kürtlerin ana dilde eğitim dahil her türlü hakkını en çok savunan parti olmalı.

    Çünkü sosyal demokrat bir parti ezilenlerin yanında olur. Onları savunur.

    Eskiden olduğu gibi Ahmet Türk tekrar CHP’den milletvekili olmalıdır. Ciddi söylüyorum.

  36. Yazan:Kemalist Tarih: Ara 5, 2010 | Reply

    Bilime tapmak da bir dogma ama nasılsa o bir tür meşruiyete sahip.

    Dogma konusundaki düşüncelerinizi anlayabiliyorum. Bir zamanlar benim de kafamı çok meşgul etmişti bu husus, hala da eder. Fakat şunu anladım zamanla. Bu koca Evren’de o kadar cahiliz ki, buna rağmen öylesine kibirliyiz ki. Bilimsel gelişmeler, akla öyle bir konum kazandırdı ki ne kadar kibirli olduğumuzun farkında değiliz. 10 sene önce inandıklarıma bugün inanmıyorum. Bu küçücük aklımla her şeye akıl erdirmeyi ummaktan vazgeçtim. En dogmadan yoksun insan bile dogmalar içinde yüzüyor farkında olmasa da. Belki de şu kibri artık bırakmanın zamanı gelmiştir ? O zaman dogmalar bu kadar rahatsız edici olmaz.

    Kimse bilime tapmıyor logic. Sadece bilimin hayattaki en önemli yol gösterici olduğuna inanıyoruz.

    Tabi ki bilim adamları da bazı konularda çok dogmatik, çok değişim karşıtı olabilir. Yeni fikirlere çok kapalı olabilir. Ne yazık ki insanın doğasında var.

    Sen sanıyor musun ki ben “dindar ve dogmatik” insanlardan bahsediyorum sadece?

    Oysa sosyalistin de pekala felaket dogmatikleri çıkabilir. Hem de ne dogmatikleri? Milyonların katili Stalin’i hala savunanlar veya işlevsiliği defalarca ispat olmuş sosyalist ekonominin hala çalışabileceğini savunanlar.

    Kemalistlerin de çıkabilir dogmatikler.

    Eskiden takıldığım bir Kemalist forumu vardı ve oradaki bazı Kemalist arkadaşların nasıl, nasıl, nasıl yobazca ve dogmatikçe yaklaştığını hatırlıyorum ve sizi anlamaya çalışıyorum.

    Kız başörtüsüyle üniversiteye girmek istiyor. Girsin sana ne? Ne zararı var? Ama kabul ettirmek imkansız. Aynen Alevilerin cem evini ibadethane kabul etmek istemeyen bir Sunni yobaz gibi.

    Ama karşı taraftan da aynı derecede dogmatik yaklaşan insanlar var.

    Bence muhafazakarlık bir nevi zihinsel bozukluk. Muhafazakar derken kendisini “muhafazakar, dindar” olarak nitelendiren insanlardan bahsetmiyorum. Genel olarak yobaz ve dogmatik insanlardan bahsediyorum, düşüncesi ne olursa olsun.

  37. Yazan:Kemalist Tarih: Ara 5, 2010 | Reply

    Bir örnek daha vermem gerekirse, geçenlerde bir ülkücüyle alfabeyi tartışıyorduk.

    Ona dedim ki: Bu ülke Türklere ait olduğu kadar Kürtlere de ait. Ve bu ülke, bu devlet onların da devleti ve ülkesi.

    Ama neden o insanlar çocuklarına konuştukları dilde isim veremiyorlar? Neden bizim alfabemizde Kürtçe alfabede kullanılan ama Türkçede olmayan 5 harf yok?

    Bırak onlar da kendi vatanlarında çocuklarına kendi dillerine uygun bir isim verebilsinler.”

    Bunu dedim ama demez olaydım. Herif beni 10 saniyede PKK’lı ilan etti, vatan haini ilan etti, bölücü ilan etti, satılmış ilan etti. Aklınıza ne geliyorsa her şeyi ilan etti.

    Şimdi bu bence sağlıklı bir ruh hali değil.

  38. Yazan:musa Tarih: Ara 5, 2010 | Reply

    kemalizim = stalinizim =maoizim =frankoizim=hitlerizim= fasizim… cunku ideolojileri milliyetcilikdir,ulusalciliktir,irkciliktir..
    insan sevgisinden mahrum odugu icin zamanla insanlik tarafindan tarihin coplugune dokulur.
    tarihde iyiler iyilikleri ile,kotuler kotulukleri ile yasar… insanliktan,asktan,sevgiden,guzellikten mahrum bu dusuncelerin ici bostur, bu fikirlerin hala hammalligini yapan insanlara allahdan sifa dilerim… milliyetcilik,kavimcilik butun dinlerde yasaklanmistir,dunyada cok irklar,kavimler,milletler,dinler var,, ama bir allah vardir..

  39. Yazan:Cengiz Cebi Tarih: Ara 5, 2010 | Reply

    Sizin gibiler Kenan Evren sayesinde türemedi mi?

    Medeniyet dersi verirken nasılsa böyle sözler de söylenebiliyor.

    Siz yerine “sen, sen, sen” de cabası.

    Teorimizin halen doğrulanıyor olması pek de sevindirici değil.

  40. Yazan:Cengiz Cebi Tarih: Ara 5, 2010 | Reply

    Atatürk bunu biliyordu ve toplumun içinden dini atmak istiyordu. Atatürk bu topraklara gelmiş en büyük liberal ve özgürlükçüdür. Çünkü özgürlüğün en büyük düşmanı olan dine en büyük darbeyi vurdu.

    Sayın yorumcular, ben bu vatandaş ile herhangi bir iletişim kurulabileceğini sanmıyorum.

    Biz ne diyoruz, bu ne diyor!

    Vakit kaybından başka birşey değil.

  41. Yazan:ali yardım Tarih: Ara 5, 2010 | Reply

    kemalist,
    takrir-i sukün, dersim olayları, üç Alilerin yönetimindeki İstiklal mahkemeleri hakkında ne diyorsun?
    60 darbecilerinin, Menderes’i idam edilmeden önce prostat muayenesi yapacak kadar aşağılık olduklarına dair bir bilgin var mı?
    71 muhtırasının milli demokratik devrim diye yarı sosyalist-yarı militarist bir dikta hedefli bir cuntaya karşı darbe olduğunu biliyor musun? yani sağ-kemalizm sol kemalizme sille vurmuştur.
    Türk hukuk sisteminin temellerini atan Mahmut Esad Bozkurt’un düpedüz faşist olduğundan haberdar mısın?
    sen ne dersen de, yukarıdaki adamların hepsi kendini atatürkçü olarak tanımlıyordu. Kenan Evren’de dahil. İslam konferansı toplantılarının başındaki Kuran dinletisine katılmayıp,dinletinin ardından salona girecek kadar laikçiydi. bu adamın koyduğu din derslerinin abartmamak lazım. hiçbir müslüman dinini meb müfredatından öğrenmemiştir.
    28 şubatta parmağındaki gümüş yüzükten dolayı fişlenenleri, namaz kıldılar diye ordudan atılanları, ikna odalarını hatırlamamak art niyet eseridir.
    bu ülkenin başbakanının evinin krokileri çetelerin elinde bulunmuş, kendisine bilmem kaç tane suikast teşebbüsünde bulunulmuş iken hala rejimin sadık bekçilerinin muhafazakarlardan yana olduğunu mu sanıyorsunuz?
    darbe günlüklerinde özkök paşa için “bu da dinci lan” diye geyikler yapan,özkök paşayı yediği yemeği evinden getirmek zorunda bırakan, birinci orduda “senaryo icabı!” darbe tatbikatı yapan, Veli Küçük ve Muzaffer tekin’in adamına danıştay saldırısı yaptırıp “Türkiye’nin 12 eylülü” diye haber yaptıran kimlerdi?
    geçiniz efendim, çevik bir’de, çetin doğan’da hepsi bal gibi kemalistlerdi. 367lerle hukuk darbesi yapanlar, google davası açanlar hepsi kemalistlerdi.
    geçiniz efendim, bu ülkenin başındaki en büyük bela sizsiniz. siz kim oluyorsunuz da halka cahil diyorsunuz? ilim-cehalet otoritesi misiniz? kim oluyorsunuz da bu ülkenin çocuklarını filanca dersaneye gitti diye, askeriyeye sokmuyorsunuz? kim oluyorsunuz canını size emanet eden mehmetçiğin eline pimi çekilmiş bomba veriyorsunuz? kim oluyorsunuz başörtülü olduğundan dolayı aynı mehmetçiğin annesini askeriyeye almıyorsunuz?
    bu ülke sizden çok çekti. ama artık devriniz bitti

  42. Yazan:mrtnrn Tarih: Ara 5, 2010 | Reply

    Herşey bir yana, benim aklıma takılan kemalist’in İslam’ı durağan bir din olarak görmesi… Kendisi -sağolsun- Hıristiyanlık ve İslam üzerine biraz bilgi sahibi olduğunu söylemiş…
    Ama merak ediyorum hiç İslam Felsefesi üzerine bir şeyler kurcalamış mı? Biraz olsun ilgi gösterse günümüz Hıristiyanlığı ile İslamı aynı kefeye koymanın ne kadar büyük bir hata olduğunu, İslam’ın durağan bir din olmadığını anlayacağı kanaatindeyim… Ki bu mevzuya girildiği zaman ayrı yazı konusu olacaktır ve ben o kadar ehil değilim… Ancak kendisine İhsan ELİAÇIK hocadan başlayarak bir şeyler okumasını tavsiye edebilirim…
    Ha sever yahut sevmez kendi bileceği mesele ancak neyi sevmeyip sevmediğini görmesi daha faydalı olacaktır…
    Hani dogmaya karşıyız ya(!)

  43. Yazan:BirDost Tarih: Ara 5, 2010 | Reply

    Şöyle hızlıca yorumlara baktım. Kabaca ifade etmek gerekirse Kemalist arkadaş 3 dini kötülüklerin anası olarak belirlemiş.

    Evvela, Din dogmatikse nasıl yorumlanabiliyor? Tekrar yorumlanabilmek bilim için bir artı iken din için negatif bir durum mudur?

    1-) 1.dünya savaşı, 2.dünya savaşı birer din savaşı değildir.

    2-) Diğer din mensupları hep barış içinde mi yaşamıştır? Tarihte Çinliler ve japonların ilişkisi hakkında ne biliyorsunuz?

    3-) İnsanların savaşları yapma sebeplerinin din olmadığını, dinin ancak bu nedenler için kullanılan araçlardan biri olduğunu anlamak çok mu zor? Bu araçlardan bir diğeri milliyettir(hemşehriciliktir).

    4-) İnsanlar genel olarak kendisi gibi olmayanlara tahammül edemezler(Elbette herkesin tahammül edemediğini gösterme derecesi ve biçimi farklıdır). Bu kuraldan hiç kimse beri değildir. Ne ateist, ne de dindar, ne de kendisinin dogmatik olmadığını iddia eden herhangi bir izm mensubu. Herhangi birinin güçlü konuma geçtiğinde diğerine ne yapacağını düşünürsünüz? Peki eskiden bilime engel olan şey hristiyanlar mıdır yoksa hristiyanlık mıdır?

    5-) Akıl ve bilimi yüceltmek de akıl ve bilim tapıcılığından başka bir şey değildir. İnsanın başına ne geliyorsa çok akıllı olmasından geliyor.

    6-) Akıl ve bilimden başka bir rehber tanımamak da tipik bir dogmatiklik örneğidir. Bu gruba ait dogmatikler de bunlardan başka şeyleri rehber edinenlerin rehber edindikleri şeylere tahammül edemezler.

    7-) Bilim, bize hayat hakkında, varoluşumuz hakkında ne öğretmiştir ki en hakiki yol gösterici ilan ediliyor?

    😎 İnsanın kendi gözlem, deney ve araştırmaları ile elde ettiği bilgi kümesine tapınması apaçık bir putperestliktir. İnsanın kendi yaptığı helvadan puta tapması her zaman ve devirde geçerli bir insan özelliğidir.

    9-) Allah’a tapınmayan insanın varacağı nokta saçmalamaktan başka bir şey olmayacaktır. Allah da verdiği aklı saçmalamak için kullanmayı tercih eden insanlara karşı tavrını en net şekilde Kuran’da belirtmiştir. Allah kimsenin başını kuma gömerek kendisini teselli etmesini takmamaktadır.

  44. Yazan:bsm Tarih: Ara 5, 2010 | Reply

    Sayın Yardım,

    Açık sözlülüğünüzü ve fikirlerinizi sahiplenebilmenizi takdir ediyorum.Ben de size karşı dürüst olacağım:Milliyetçilerle ilgili Kemalizm eleştirisini üstünüze almakta haklısınız çünkü sizi kasdetmiştim.Yanlış anlamayın sitede yorumlarını es geçmeden okumaya değer bulduğum nadir Milliyetçilerden olduğunuzdandır bu.Yalnız amacım Kemalizm üzerinden şahsınızda Milliyeçilere giydirmek ve bu anlamda bir polemik yaratmak değildi.Dikkat ederseniz Kemalist zihin yapısının sadece Milliyetçileri değil,solcusundan Kürtçüsüne,Liberalinden muhafazakarına kadar toplumun bütün farklı düşünce ve politik akımlarının bir şekilde etkilediğine vurgu yapmaya çalıştım.
    Bana göre bu etki siyasi alanlarla da sınırlı değildir.Devletin siyaset dışında kalması gereken kurumlarında da benzer izleri gözlemlemek mümkün.Eğitim ve yargı kurumları,Ordu,Diyanet,sivil toplum kuruluşları vd…Bu anlamda kayda değer birer örnektirler.Kısacası bu gerçeğe dikkat çekmekti amacım.
    “Utangaç Kemalizm” tanımına gelince,daha önce de belirttim;dünya görüşü Kemalist ideolojiyle örtüştüğü halde Kemalist olarak anılmaktan imtina edenler için kullandığım bir niteleme.Siz bu grubun içerisindesiniz demek kabalık olacak,ancak “Kürt Ulusu”tanımına gösterdiğiniz reaksiyondan anladığım:konu Ulus-Devlet,Milliyetçilik,ırk/soy/sop gibi kavramlara geldiğinde Kemalistlerden hiç de aşağı kalmadığınızdır.Ne demek “ulus masalı”?.Siz ait olduğunuz etnik unsuru yere göğe sığdırmayarak nerdeyse tüm dünyayı/insanlık alemini “Türklük”ten ibaret sayacak,aynı şekilde İslam ile Türklüğü bağdaştıracak,Türkleri neredeyse İslamın koruyucaları ilan ederek soy/sop milliyetçiliği yapacaksınız…Ama Kürtler “benim ulusum”diyemeyecek…Derse masal anlatmış olacak.Söyler misiniz Allah aşkına bir topluluğun ulus olma/olabilme kriteri acaba keyfiyetinize ve lütfunuza mı bağlı olmalı?Değilse,ait olduğu topluluğu -sizin kendinizde hak gördüğünüz şekilde-“ulus”olarak tanımlamanın aykırı/anlaşılmayan yanı nedir?Nedir mesela ulus olabilmenin kriterleri?Yoksa “kriter miriter dinlemem benim izin verdiğim ölçüde ulus sözcüğünü telaffuz edebilirsiniz”mi demeye getiriyorsunuz?
    Neymiş efendim,e ulus derlerse yarın devlet de isteyebilecekler(miş).Peki Kürtlerin devlet isteme hakkı olamaz mı?Kıbrısta yüzbinlerle ifade edilen bir Türk nüfusu için bunu istiyorsunuz da Kürtler isteyince neden bir garip oluyor.
    Ha,Kürtlerin ayrı bir devlet kurmasından ben de yana değilim.Günümüz dünya konjönktürü,küresel dengeler vs artık küçük devletçiklerden ziyade “birliktelikleri”(AB örneğinde olduğu gibi)zorunlu kılıyor.Yogoslavya ve Irak’ta yaşananlar bu gerçeği doğruluyor.Nitekim kimlik çatışmaları ve buna mütekip bölünmeler bölge halklarına ağır bedellere mal oldu ve olmaya da devam ediyor.
    Dolayısıyla bölünme bizim için de çare değil.Zaten Kürtlerin büyük çoğunluğu da bağımsız devletten yana değil,böyle bir talep yok.Ancak,bunun halklarımıza bir getirisini olmadığını ve riskli olduğunu savunmak ayrı;sırf bunu önlemek adına “inkar”temelli politikalar üretmek ayrıdır.Madem hepimizin selameti için birliği tavsiye ediyorsunuz,o zaman gelin önce şu Milliyetçilkten bir kurtulun ki Kürtler de bundan ilham alsın.Formülüde gayet basit Türkler neye sahipse-ayrı devletten bahsetmiyorum-Kürtler de sahip olsun ve kardeşçe yaşayalım.Ama yok benim dediğim olacak,benim dilim olacak…ben ben ben!Kusura bakmayın işte böyle her türlü maraza doğar…Düşmanlıklar oluşur,siz Türk Milliyetçiliğini dayattıkça Kürt milliyetçiliği güçlenecek.Her neyse,son otuz yılda Türküyle,Kürdüyle ülkece verdiğimiz bedeller ortadadır zaten.Peki büyük bir meziyet saydığınız Milliyetçiliğin barış adına,birlikte yaşama adına ülkeye ne tür yararı oldu bana bir tek örnek gösterin!Yarardan çok zararı olan bu idelojiye neden dört elle sarılmakta ısrar ediyorsunuz gerçekten anlamış değilim.

  45. Yazan:bsm Tarih: Ara 5, 2010 | Reply

    Ek olarak;
    “Utangaç Kemalizm”ithamı(bu arada itham değil niteleme)Milliyetçilerden ziyade kendisini solcu,özgürlükçü,demokrat,insan hakları savunucusu vb tanımlamalarla ifade ettiği halde ulusalcılık cenderesinden kendisini kurtaramamış has Kemalistler için kullanılmıştır.Bu gruptakiler gerçek Kemalist olmakla beraber “Kemalistim”demeyi savunduklarını iddia ettikleri dünya görüşüyle yan yana dillendirmekte kısmen sakınırlar.”Karizmayı çizmemek” adına ya da imaj kaygısıyla olsa gerek:)
    Bu profile uyan-yorumlarını ilgiyle okuduğum ve son derece birikimli-bir kaç yorumcu arkadaş var…Ali beyden önce üzerlerine almalarını beklerdim ya lakin “utangaçlık”ları buna engel oldu sanırım.

    Hakkını teslim edelim,dobra dobra Kemalistliğinin arkasında durarak sözünü sakınmayan tek Kemalist “Kemalist”müstarıyla yazan katılımcıdır bana göre.Çoğunluk görüşlerine katılmasam da hiç değilse “çalıyı arkadan dolaşmadan”dürüstçe yazıyor.

  46. Yazan:logic Tarih: Ara 5, 2010 | Reply

    ? Ne zaman olmuş Kürt katliamı?

    1925-1939. bkz. tarih kitapları (yalan söylemeyenler)

    Amaç daha kötü olan din hastalığını, milliyetçilik hastalığıyla değiştirmekti.

    Milliyetçiliğn hastalık olduğunu kabul ediyorsunuz ama yine de Kemalistsiniz? Bu nasıl iş ?

    Bırak arkadaş. Sürekli Kemalizm, Kemalizm diyip duruyorsun. Erbakan’ın her şeyin altında Siyonizm araması gibi, Nazilerin her şeyin altında Yahudileri araması gibi sen de Kemalizmden başka bir şey demiyorsun.

    diyemiyorum, keşke diyebilsem.

    O darbeleri yaptıran da hiç mi suç yok? Adam gibi yönetselerdi ülkeyi. Tahkikat komisyonları kurmasalardı, şeriat getireceğiz diye bağırmasalardı, insan gibi anlaşsalardı.

    Hadi 1997 darbesini Erbakan’a yazdık. ondan önceki 3 tanesini kime yazıcaz ? “Adam gibi yönetselerdi”. bu lafı dedirtebilmek için neler yaptığını derin devletin bugün herkes biliyor. Sen Anayasalarla hükümetlerin elini kolunu bağla. Ekonim dışında hareket alanı bırakma. Sonra siyaset çıkmaza girince, kurtarıcı olarak gel. Ne aşağılık bir düzen kurmuşlar askerler.

    Üstelik darbeler yapıldı ve ordu döndü kışlasına. Ordu mu yönetti senelerce ekonomiyi, eğitimi, şunu, bunu? Cahil bir halk tuttu kendisini sömüren kandıran kötü liderlere oy verdi ve bu hale geldik.

    Evet, Ordu yönetti. Ele geçirdiği Yargı’nın eliyle yönetti. Ele geçirdiği Cumhurbaşkanlığı makamıyla yönetti. Neyse ki 12 Eylül referandumunda bu aşağılık düzene bir son dendi. Askerler artık kışlalarında uslu uslu oturmaya mahkum.

    CHP ve ordu el ele koskocaman ve UTANMAZ bir yalan. 72 Muhtırası CHP’ye ve sola karşı yapıldı. 80 ihtilalinde CHP kapatıldı. Sol ülkeden kazındı… Bu nasıl CHP ve sol ele eleymiş?

    CHP, CHP olmaktan çıkıp özünü unutunca başına gelmiş bir şeyler 🙂 Neyse ki Baykal, CHP’yi eski faşist çizgisine oturttu da CHP kendine geldi 🙂 CHP kim sol kim, peh!

    Irkçılığa filan kaymıyorlar. Ülkelerine gelip orta çağı yaşayan insanlara karşı tepki gösteriyorlar. Ortaya çıkardıkları bireysel topluma karşı gelip hala ümmet hayatı yaşayan, 13 yaşında kızlarını evlendiren, namus cinayetleri işleyen, evinin küvetinde kurban kesen, yeri geldiği zaman sokakta “ahlaksız” buldukları insanları döven, okullarda yerli Avrupalı öğrencileri rahatsız eden, çalışmadan devlet parasıyla geçinen, İslama karşı yazılar yazanları öldüren hala orta çağda yaşayan insanlara karşı tepki gösteriyorlar. Ve göstermekte haklılar.

    tabi tabi. sen inan bunlara. sakın işssizlik had safhada olduğu için göçmen karşıtlığı&Irkçılık kombinasyonunu yapıyor olmasınlar ? Tam da bu aslında. Zenginlik azalınca paylaşmak istemediler. Hem o ya bu. Geldikleri nokta bu işte: Irkçılık! Batı Kültürü buna engel olamadı. Demek ki o kadar matrah bir şey değil bu öve öve bitiremediğiniz kültür 🙂

    Ayrıca bu ülkede Kürtlere karşı en büyük düşmanlığı MHP yaptı. Milliyetçi Hareket Partisi yani.

    O parti de BAYA BAYA Müslüman bir parti. Aslında bence AK Parti’den hiçbir farkı olmayan bir parti.

    bakın bu konuda anlaşıyoruz. Ülkücüleri hiç sevmem. bu sitede bolca eleştiriyorum kendilerini. Zaten benim nazarımda hem Müslüman hem Milliyetçi olamazsınız. Bunların ne olduğuna öbür tarafta Allah karar verecek.

    CHP’nin Kürt politikasını baştan aşağı yanlış buluyorum. CHP aslında Deniz Baykal yüzünden bu katı ve anlamsız politikalara saplanıp kaldı.

    CHP, eski sosyal demokrat kimliğine geri dönmeli ve Kürtlerin ana dilde eğitim dahil her türlü hakkını en çok savunan parti olmalı.

    Çünkü sosyal demokrat bir parti ezilenlerin yanında olur. Onları savunur.

    Eskiden olduğu gibi Ahmet Türk tekrar CHP’den milletvekili olmalıdır. Ciddi söylüyorum.

    CHP ne zaman sosyal demokrat bir parti olmuş ki şimdi olsun ? Ecevit’in 1970’li yıllardaki sol soslu siyaseti CHP’yi sol parti yapmaz. Ulu önderiniz Kürt katliamı yapmış. Kürtçe eğitime, CHP mi destek olacakmış! Peh. Ezilenlerin yanında olmak mı ? Yahu hem ezen sizsiniz hem de yanında olucaz diyorsunuz. Yok artık 🙂

  47. Yazan:ali yardım Tarih: Ara 5, 2010 | Reply

    sayın bsm,
    bu topraklar üzerinde soy-sop taasubuna dayalı siyaset yapılmaz bunu biliyorum. dünya üzerindeki değerleri Türklüğe indirgediğim doğru değil. DD’nin sloganına çok takılsam da, biliyorum ki ilk ve en sahici yanımız insan oluşumuzdur. İslam ile Türklüğü bağdaştırmak ifadesi yanlış. illa beni bu meselede itham edecekseniz, bari İslam ile Türkçülüğü bağdaştırmaya çalışıyorsun deyin.
    bir toplumun iç huzurunu sağlayabilmesi için asgari müşterekleri yakalaması gerekir. bu dildir kültürdür, inançtır. tabi ki farklılıklar olacaktır.ama bu farklılıkların çatışmaya varmaması için birbirimizi ortak noktalar üzerinden algılamamız gerekir.
    aslında herkes bir ölçüde bu ortaklığı yakalamaya azimli. liberaller “Türkiyeli” İslamcılar “Müslüman”, milliyetçiler “Türk milleti” derken bu ortaklığın zeminini kendi ideolojilerine göre ifade ediyorlar. bu eğilim homojenleştirmeye varmadan bir ölçüde zararsız. ama zannediyorum takıldığınız nokta “Türklük”
    her milliyetçi bir ölçüde vecde gelmiş adamdır. bu yüzden duygu genelde düşüncenin önünde olmuştur milliyetçilerde. bunun istisanları var ama genelde böyledir. genç milliyetçi ta Kürşad’a kadar uzanır, bu kahramanlarla özdeşleşim kurar, belki güncelden kaçar ve kendini binyıllar içerisinde akan büyük bir ırmağın parçası olarak ifade eder. semboller efsaneler kahramanlar arasında aslında bir nebze vecd içinde kalır.
    bu duygu sıhhatsizdir ve açık söyleyeyim muhakemenin doğru işlemesine engeldir. duygu, vecd, kavga, ülkücü yeminleri…
    ülkücülerin hatıralarını okursanız “bozkurtların ölümü” ve “bozkurtların dirilişi”ni tüyleri diken diken olmuş bir halde okumuşlardır.
    bu kadar sözden sonra gelmek istediğim nokta şu, bu vecd çoğunu sıhhatli muhakemeden kopardı. akılcı bir düzlemde konuşanlar da dışlandı. en son referandum meselesinden dolayı, Doç.dr Vedat Bilgin MHP’den ayrıldı. bir çok eski ülkücü yenilerle kavgalı. Bahçeli’nin vatanseverliğinden şüphe etmiyorum ama ergenekoncuların dümen suyuna gideceğine YAŞzedelerin yanında olmalıydı.
    ben Türk kültürü ve tarihteki Türk üslubunun hayranıyım. bu üslup beni ırkçılıktan menediyor. eğer Kürtler benden ilham alacaksa ve kan duracaksa, noter huzurunda milliyetçi olmadığımı ikrar edeyim, ne çıkar? his sarhoşu Türkçülerin hain nitelemesi mi, doğru bildiğim yolda takoz olacak?
    Kürt ulusu, Kürt milleti… ırka dayalı ayrışımdır bu. biz aynı toprakların evladıyız. biz-siz yok aramızda. ulus ve millet tanımları devletten ayrı düşünülemez. halk ve toplum gibi değildir yani. neyse bu hamur çok su götürür. ırkçılık ve bölücülüğün her çeşidine karşıyım.

  48. Yazan:logic Tarih: Ara 5, 2010 | Reply

    Hakkını teslim edelim,dobra dobra Kemalistliğinin arkasında durarak sözünü sakınmayan tek Kemalist “Kemalist”müstarıyla yazan katılımcıdır bana göre.Çoğunluk görüşlerine katılmasam da hiç değilse “çalıyı arkadan dolaşmadan”dürüstçe yazıyor.

    ben de aynı fikirdeyim. farklı görüşlerde de olsak en azından karşıdaki kişi o kadar da cahil değil.

  49. Yazan:Cengiz Cebi Tarih: Ara 5, 2010 | Reply

    @bsm

    “Dobra” ve “dürüst” sözcüklerinden anladıklarımız meğer ne kadar farklıymış!

    Sağlık olsun.

  50. Yazan:Cengiz Cebi Tarih: Ara 5, 2010 | Reply

    @logic

    Siz de mi?

    Ben meğer ne kadar cahilmişim!

  51. Yazan:Kemalist Tarih: Ara 5, 2010 | Reply

    @musa

    Nazism = İslam = Hristiyanlık

    @ali yardım

    takrir-i sukün, dersim olayları, üç Alilerin yönetimindeki İstiklal mahkemeleri hakkında ne diyorsun?

    Açıkçası gayet güzel şeylerdi 🙂 Kurulmakta olan genç cumhuriyetin önüne parazitlik eden, devrim hareketlerine karşı çıkan, İstiklal Savaşında hainlik yapan, devlet otoritesini reddedip insanları sömüren aşiret ağalarına karşı yapılması gerekli şeyler.

    60 darbecilerinin, Menderes’i idam edilmeden önce prostat muayenesi yapacak kadar aşağılık olduklarına dair bir bilgin var mı?

    Aynı Menderes’in “DARBE YAPIN” diye bütün özgürlükleri rafa kaldırdığından, kendisine oy vermedi diye Kırşehir’i ilçe yaptığından haberiniz var mı 🙂 ? O beğenmediğiniz “darbecilerin” demokrasiyi katleden “demokrasi şehidi” Menderes diktasından ülkeyi kurtarıp tarihin en demokratik anayasasını yaptığını biliyor musunuz?

    Türk hukuk sisteminin temellerini atan Mahmut Esad Bozkurt’un düpedüz faşist olduğundan haberdar mısın?

    Evet kendisini ben de sevmem 🙂 Ama AKP içinde de düpedüz faşist herifler yok mu? Hani Kürtlere karşı ırkçı söylemleri olanlar?

    Kenan Evren’de dahil.

    O yüzden her gittiği yerde Kuran’dan ayetler okuyordu 🙂

    28 şubatta parmağındaki gümüş yüzükten dolayı fişlenenleri, namaz kıldılar diye ordudan atılanları, ikna odalarını hatırlamamak art niyet eseridir.

    Kimse namaz kıldığı için ordudan atılmaz. Arkasında bir iş vardır, inan bana.

    bu ülkenin başbakanının evinin krokileri çetelerin elinde bulunmuş, kendisine bilmem kaç tane suikast teşebbüsünde bulunulmuş iken hala rejimin sadık bekçilerinin muhafazakarlardan yana olduğunu mu sanıyorsunuz?

    Başbakan vatanını satarsa, zarar verirse…

    Veli Küçük ve Muzaffer tekin’in adamına danıştay saldırısı yaptırıp

    🙂 Güldürme insanı

    geçiniz efendim, çevik bir’de, çetin doğan’da hepsi bal gibi kemalistlerdi.

    Evet, Kemalistlerdi. Rahatsız mı oldun ki? Öylesine ikiyüzlüsünüz ki Erbakan iktidara geliyor, adam gibi ülkeyi yönetmek yerine, halka birlik ve beraberlik aşılamak yerine her yerde ortama geren demeçler veriyor, aldığı %20 küsürlük oyu, ülkeyi yönetmek için değil de kendi kirli ideolojisini hayata geçirmek için kullanıyor, şeriat gelecek kan akacak diyor, tarikat reislerine iftar yemekleri veriyor, her yerde Refahlı milletvekilleri kan ve nefret içeren laflar söylüyor. Ülke kaoso sürükleniyor ve sonra 28 Şubatı yapanlar suçlu oluyor! Bu resmen ikiyüzlülük!

    367lerle hukuk darbesi yapanlar, google davası açanlar hepsi kemalistlerdi.

    Hukuk darbesi mi yoksa hukukun uygulanması mı? Komik olmayın. Hukuk devletinde dava açmak da mı suç? Aynı hukuk devleti AKP’yi kapatmadı, öyle değil mi? Hukuk devletinde dava açmak bile suç herhalde…

    kim oluyorsunuz canını size emanet eden mehmetçiğin eline pimi çekilmiş bomba veriyorsunuz?

    Kemalistlere böylesine bir iftira nasıl atılabilir? Bu rezilliktir. Bunu yapan şahsın Kemalist olduğunu ne biliyorsun? Konuştun mu? Görüştün mü? Bari insan birazcık utanır!

    Bu ülkenin başındaki en büyük bela “muhafazakar sağ”dır. Atatürk’ün bütün devrimlerine karşı çıkan, halka din denen zehri yayan, çocukların laik ve modern eğitim yerine din eğitimi almasına neden olan, her türlü ilerici düşünceye engel olan, İLERLEMEYE KARŞI ÇIKAN (ADI ÜSTÜNDE MUHAFAZAKAR), her yerde şeriat propagandası yapan muhafazakar sağdır. Sizler sadece bu ülkede değil, dünyanın her yerinde çağlardır insanlığın başındaki en büyük belasınız.

    Bugün Amerika’da kürtaj doktorlarının evine bomba koyan aşırı dinciden, Afrika’da prezervatif kullamını günah diye yasaklatan rahibe kadar, Türkiye’de sabah akşam kin ve nefret kusan Vakit gazetesine kadar…

  52. Yazan:Kemalist Tarih: Ara 5, 2010 | Reply

    @mrtnrn

    Kardeş neyin ne olduğunu gayet iyi biliyorum açıkçası. Kuran orada, İslam orada.

    @BirDost

    1-) 1.dünya savaşı, 2.dünya savaşı birer din savaşı değildir.

    2-) Diğer din mensupları hep barış içinde mi yaşamıştır? Tarihte Çinliler ve japonların ilişkisi hakkında ne biliyorsunuz?

    3-) İnsanların savaşları yapma sebeplerinin din olmadığını, dinin ancak bu nedenler için kullanılan araçlardan biri olduğunu anlamak çok mu zor? Bu araçlardan bir diğeri milliyettir(hemşehriciliktir).

    Elbette o savaşlar din savaşları değil. Ama din adına da bir sürü savaş, bir sürü ayrımcılık, bir sürü gözyaşı ökülmüş. Mesela 30 yıl Savaşları. Mesela bugün Nijerya’dan kanın gövdeyi götürmesi, mesela Alevi katliamları.

    Ne olursa olsun ben dine sadece savaş çıkardığı için karşı değilim. Topluma verdiği, kişisel bazda verdiği zararlar yüzünden karşıyım. İnsanın beynini dogmatik ve sabit bir dünya görüşüyle bağlayıp, en basit bilimsel gerçeklerden uzaklaştırdığı, hezeyan denizine sokup, ruh sağlığını bozduğu için. 3500 yıllık ahlak anlayışıyla bugünün insanlarına zulmettiği için karşıyım.

    Peki eskiden bilime engel olan şey hristiyanlar mıdır yoksa hristiyanlık mıdır?

    Her ikisi de.

    5-) Akıl ve bilimi yüceltmek de akıl ve bilim tapıcılığından başka bir şey değildir. İnsanın başına ne geliyorsa çok akıllı olmasından geliyor.

    Bu söze söylenecek bir şey bulamıyorum.

    6-) Akıl ve bilimden başka bir rehber tanımamak da tipik bir dogmatiklik örneğidir. Bu gruba ait dogmatikler de bunlardan başka şeyleri rehber edinenlerin rehber edindikleri şeylere tahammül edemezler.

    3500 yıl önce kim olduğu belirsiz kişiler tarafından yazılmış içinde karıncaların konuştuğu, yılanların uçtuğu bir kitabı rehber edinmemek dogmatiklikse, tamam dogmatik olalım.

    7-) Bilim, bize hayat hakkında, varoluşumuz hakkında ne öğretmiştir ki en hakiki yol gösterici ilan ediliyor?

    Pes diyorum. Pes. Hiçbir şey öğretmemiş. Mesela zamanında yıldırımın neden oluştuğunu bilmiyorduk, hala bilmiyoruz. Evrenin nasıl ortaya çıktığını bilmiyorduk hala bilmiyoruz, yanardağların, dağların, kıtaların, bulutların, yağmurun nasıl oluştuğunu bilmiyorduk, hala bilmiyoruz.

    Pes demekten başka yapacak bir şeyim yok.

    😎 İnsanın kendi gözlem, deney ve araştırmaları ile elde ettiği bilgi kümesine tapınması apaçık bir putperestliktir. İnsanın kendi yaptığı helvadan puta tapması her zaman ve devirde geçerli bir insan özelliğidir.

    🙂

    9-) Allah’a tapınmayan insanın varacağı nokta saçmalamaktan başka bir şey olmayacaktır. Allah da verdiği aklı saçmalamak için kullanmayı tercih eden insanlara karşı tavrını en net şekilde Kuran’da belirtmiştir. Allah kimsenin başını kuma gömerek kendisini teselli etmesini takmamaktadır.

    Allah’a tapınmayan insanların çoğunlukta olduğu Avrupa ülkelerini ve tapınanların çoğunlukta olduğu Orta Doğu ülkelerini kıyaslamanız yeter.

    Neyse sizinle daha fazla tartışacak bir şeyim yok.

  53. Yazan:Kemalist Tarih: Ara 5, 2010 | Reply

    @logic

    1925-1939. bkz. tarih kitapları

    Geçiniz, devlete isyan edip başkaldıranların cezasını bulmasını bize lütfen katliam diye yansıtmayın.

    Milliyetçiliğn hastalık olduğunu kabul ediyorsunuz ama yine de Kemalistsiniz? Bu nasıl iş ?

    Güzel soru. Kemalizm durağan değildir. Zaten aslında Kemalizm diye bir şey yoktur da. Atatürk’ün dediği gibi “aklı ve bilimi” takip etmektir Kemalizm. Atatürk 80 yıl önce bir fabrika açtı diye bugün 2010 yılında o fabrikanın özelleştirilmesine karşı çıkmak tabi ki Atatürkçü olmak demek değildir.

    Milliyetçilik çağımızda bence artık geçersiz bir ideoloji. Benim fikrim tabi ki bu.

    Bakın Atatürk’ün 3 lafı var:


    Sömürgecilik ve emperyalizm yer yüzünden yok olacak ve onların yerini, milletler arasında hiçbir renk, din ve ırk ayrıcalığı gözetmeyen yeni bir uyum ve işbirliği çağı alacaktır. – Mustafa Kemal Atatürk

    Bunun için insanlığın hepsini bir vücut ve bir milleti bunun bir uzvu kabul etmek gerekir. Bir vücudun parmağının ucundaki acıdan diğer bütün organlar müteessir olur. Dünyanın filan yerinde bir rahatsızlık varsa bana ne dememeliyiz. Böyle bir rahatsızlık varsa tıpkı kendi aramızda olmuş gibi onunla ilgilenmeliyiz. Olay ne kadar uzak olursa olsun bu esastan şaşmamak lazımdır. İşte bu düşünüş, insanları, milletleri ve hükümetleri bencillikten kurtarır. Bencillik kişisel olsun, milli olsun daima fena kabul edilmelidir. – Mustafa Kemal Atatürk

    Bugün bütün dünya milletleri aşağı yukarı akraba olmuşlardır ve olmakla meşguldürler. Bu nedenle insan mensup olduğu milletin varlığını ve saadetini düşündüğü kadar, bütün dünya milletlerinin huzur ve refahını düşünmeli ve kendi milletinin saadetine ne kadar önem veriyorsa bütün dünya milletlerinin saadetine katkıda bulunmak için elinden geldiği kadar çalışmalıdır. – Mustafa Kemal Atatürk

    Şimdi sen bana dersin, az önce milliyetçiyim dedin yukarıda. Evet dedim ama Atatürkçü olduğumu kastetmek için dedim.

    Hadi 1997 darbesini Erbakan’a yazdık. ondan önceki 3 tanesini kime yazıcaz ? “Adam gibi yönetselerdi”. bu lafı dedirtebilmek için neler yaptığını derin devletin bugün herkes biliyor. Sen Anayasalarla hükümetlerin elini kolunu bağla. Ekonim dışında hareket alanı bırakma. Sonra siyaset çıkmaza girince, kurtarıcı olarak gel. Ne aşağılık bir düzen kurmuşlar askerler.

    Kime yazacağınız belli 🙂 Bütün suçu askerlere atmayın. Suçlunun kim olduğu belli: Siyasetçiler.

    Evet, Ordu yönetti. Ele geçirdiği Yargı’nın eliyle yönetti. Ele geçirdiği Cumhurbaşkanlığı makamıyla yönetti. Neyse ki 12 Eylül referandumunda bu aşağılık düzene bir son dendi. Askerler artık kışlalarında uslu uslu oturmaya mahkum.

    Bırakınız. 12 Eylül referandumunda çok daha aşağılık bir düzen geldi. Bin kat daha aşaiılık bir düzen… Bugün %35 oy almış bir parti meclisin 3’de 2’sini ele geçirebiliyor. %47 oy almış bir parti meclisin 3’de 2’sini ele geçirebiliyor. Ve milli iradenin %47’siyle tutup 3’de 2’de çoğunlukla seçilmesi gereken cumhurbaşkanını seçiyor.

    Siz de buna demokrasi diyorsunuz.

    CHP ne zaman sosyal demokrat bir parti olmuş ki şimdi olsun ? Ecevit’in 1970′li yıllardaki sol soslu siyaseti CHP’yi sol parti yapmaz. Ulu önderiniz Kürt katliamı yapmış. Kürtçe eğitime, CHP mi destek olacakmış! Peh. Ezilenlerin yanında olmak mı ? Yahu hem ezen sizsiniz hem de yanında olucaz diyorsunuz. Yok artık 🙂

    Atatürk Kürt katliamı filan yapmamıştır. Lütfen iftira atmayalım…

    CHP’nin kimseyi ezdiği filan yok. Bu ülkede herkes birbirini eziyor. Sunni Aleviyi eziyor, Türkler Kürtleri eziyor, diğer yandan Kürtler kendi kızlarını, kadınlarını eziyor, devlet babaları eziyor, babalar çocuklarını eziyor, büyük çocukları küçük kardeşlerini eziyor; Sunniler ateistleri eziyor, erkekler kadınları ve eşcinselleri eziyor, eşcinseller “kadın gibi davranan eşcinselleri” eziyor, birileri başörtülü kızları eziyor.

    Yani Türkiye’de devir dayım sistemi var, herkes eziliyor.

    CHP, CHP olmaktan çıkıp özünü unutunca başına gelmiş bir şeyler 🙂 Neyse ki Baykal, CHP’yi eski faşist çizgisine oturttu da CHP kendine geldi 🙂 CHP kim sol kim, peh!

    Geçiniz, tekrar.

  54. Yazan:logic Tarih: Ara 5, 2010 | Reply

    Geçiniz, devlete isyan edip başkaldıranların cezasını bulmasını bize lütfen katliam diye yansıtmayın.

    devlete isyan edenin katli vaciptir diyorsunuz yani? devlet tam da adalet olsun, insanlar birbirini katletmesin diye oluşturulan bir kurum değil mi ? demek siz katliamcı devlet seviyorsunuz 🙂 bakıyorum ağzınızın suları da akmış. şimdi yarın öbür gün devlete ben hakim olsam, sizi yeni devlete isyan ettiğiniz için (edersinzi di mi?) katletsem nasıl olur ?

    insanların üzerine savaş uçağıyla bomba yağdırmak, mağaralarda gaz bombalarıyla öldürmek ne zamandan beri katliamdan sayılmıyor ?

    maksat katletmek olsun, bahane çok Kemalistlere. sonra da din savaşlarından bahsediyorsunuz. Kemalizm’de hangi katliamlar caiz söyleyin de bilelim bari 🙂

  55. Yazan:logic Tarih: Ara 5, 2010 | Reply

    Güzel soru. Kemalizm durağan değildir. Zaten aslında Kemalizm diye bir şey yoktur da. Atatürk’ün dediği gibi “aklı ve bilimi” takip etmektir Kemalizm.

    akıl ve bilimi takip etseydik Kemalizm olmazdı ki 🙂 Milliyetçilik 1900’lerde de akla aykırıydı, bugün de. Bugün Milliyetçiliğin nasıl bir hastalık olduğunu açıkça görebiliyoruz, o gün görülemiyordu. Yani akılla falan ilgisi yok bu ideolojinin aksine akılsızlıkla yakından ilintili.

    Bırakınız. 12 Eylül referandumunda çok daha aşağılık bir düzen geldi. Bin kat daha aşaiılık bir düzen… Bugün %35 oy almış bir parti meclisin 3′de 2’sini ele geçirebiliyor. %47 oy almış bir parti meclisin 3′de 2’sini ele geçirebiliyor. Ve milli iradenin %47’siyle tutup 3′de 2′de çoğunlukla seçilmesi gereken cumhurbaşkanını seçiyor.

    size İngiliz Seçim Sistemi’ne bakmanızı öneririm. Bizimki onun yanında melek gibi kalıyor. Kaldı ki bunun AK Parti ile ne ilgisi var şimdi. Sanki AK Parti yaptı bu seçim kanunu.

  56. Yazan:ali yardım Tarih: Ara 5, 2010 | Reply

    kemalist,
    Erbakan’dan banane. onun yaptığı hatalardan dolayı neden müslümanlara bedel ödetilsin. Menderes hatasız değildi en büyük hatası da iyi niyetli oluşuydu. kemalistlerin otağı haline gelmiş kurumlardan ayrık otlarını bir bir ayıklayaydı bu hallere düşmezdi. bugün bu ülkede darbe olmadıysa emniyetin payı çok büyük. maalesef menderes çok iyi niyetliydi. insan düşmanına bile menderes’e yapılanları yapmaz. oysaki kemalistler aşağılık fiillere alkış tutacak kadar, insani vasıflardan yoksun kimseler.
    hep aynı teraneyi söylüyorsunuz. bu milletin iradesine askeri müdahale ile de hukuki müdahale ile de ipotek koyarsanız, onun adı darbedir o kadar. sizin derdiniz milletle. logic’in dediği gibi siyasetçilere ekonomiden başka alan bırakmayan statükonun, en sonunda siyaseti suçlaması ne garip.
    60 darbecileri özgürlük falan getirmedi, onlar makyajdı sadece. 60 anayasası vesayet kurumlarının ikame edildiği bir anayasa. Osman Can “darbe yargısının sonu” kitabını oku da bir gör özgürlükçü anayasayı!!!

    sizin bu milletin tercihleriyle diniyle kültürüyle sorununuz var. bir de milliyetçi olduğunuzu iddia edip komik olmayın. milli mücadeleyi veren ordu “Türkiye laiktir laik kalacak” “kahrolsun şeriat” sloganları atmıyordu, “Allah Allah” diyerek ölüme gidiyordu. Mustafa Kemal’den Çanakkaleyi dinle de bak. o mücadeleyi ruhunda yaşayan tek şair de İstiklal marşının şairi İslamcı Akifti. siz bu millete de onun mücadelesine de yabancısınız. radyoda Türk müziğini yasakla, Osmanlı arşivlerini bulgaristana dağıt son gel milliyetçi ol!!!
    artık vadeniz doldu. merak etme müslümanlar sizin menderes’e yaptığınızı size yapmazlar. ne de olsa Allahsız değiller

  57. Yazan:Kemalist Tarih: Ara 5, 2010 | Reply

    @logic

    Saçma sapan konuşma arkadaşım. Benim söylediklerimi öylesine utanmazca alıp çarpıtıyorsun ki, devlete başkaldıranın katli vacipmiş.

    Devlete, isyan edersen, kurşan sıkarsan devlet de sana sıkar. Bitti, olay budur. Kurtuluş Savaşının ortasında tutup da düşmanla işbirliği yaparsan geberirsin. Senin osmanlı imparatorluğunda nasılmış bu işler? Sen daha iyi bilirsin. Osmanlının katlettiklerinden bahset biraz.

    Ağzının suyu akıyormuş gibi terbiyesiz laflar etme bana! Yoksa ben senin salyalarından başlarım!

    akıl ve bilimi takip etseydik Kemalizm olmazdı ki 🙂 Milliyetçilik 1900′lerde de akla aykırıydı, bugün de. Bugün Milliyetçiliğin nasıl bir hastalık olduğunu açıkça görebiliyoruz, o gün görülemiyordu. Yani akılla falan ilgisi yok bu ideolojinin aksine akılsızlıkla yakından ilintili.

    Sana öyle geliyor. Din denilen hastalığa yakalandığın için aklın hiçbir şeyi göremiyor. O yüzden böyle konuşuyorsun 🙂

    size İngiliz Seçim Sistemi’ne bakmanızı öneririm. Bizimki onun yanında melek gibi kalıyor. Kaldı ki bunun AK Parti ile ne ilgisi var şimdi. Sanki AK Parti yaptı bu seçim kanunu.

    Madem o kadar demokratlar değiştirsinler 🙂

    Menderes hatasız değildi en büyük hatası da iyi niyetli oluşuydu. kemalistlerin otağı haline gelmiş kurumlardan ayrık otlarını bir bir ayıklayaydı bu hallere düşmezdi. bugün bu ülkede darbe olmadıysa emniyetin payı çok büyük. maalesef menderes çok iyi niyetliydi.

    Evet, o herifin yaptığı bütün pislikler, yediği bütün teraneler ortada. Tarikatlara verdiği primler, askerlerimizi Kore’ye göndermesi, Tahkikat Komisyonları; bütün anti-demokratik pislikler sizin gözünüzde hiç önemli değil.

    Bu dünyada aşağılık insanlar varsa onlar da dincilerdir. Vakit gazetesinin aşağılık üslubundan, yandaş medyanın insanlara attığı iftiralar, pislilere kadar… Daha düne kadar demokratları, solcuları kesen, Sivas’da katleden, demokrasi küfürdür diyen soysuzların bugün tutup da demokrat ve liberal kesilmesine kadar o dinci şerefsizlerin ne mal olduğunu görüyoruz. Bir sürü masum insanı alıp senelerdir hapislerde süründürmelerinden görüyoruz, öğrencilerin kemiklerini kırmalarından görüyoruz, dincileri, gericileri, yobazları.

    Özgürlükçü anayasaymış? Dünyanın en özgürlük düşmanı, en baskıcı, en faşizan şeyine inanıp da nasıl özgürlükçü olabilirsin? Yani hem Müslüman olup da hem nasıl özgürlükçü olabilirsin? Dinciden özgürlükçü mü olur?

    Özgürlükten anladığınız tek şey türban özgürlüğü. Ne anlarsınız ki başka özgürlükten?

    Evet, milliyetçilik milletini sevmektir. Nasıl bir baba çocuğunu sever ve ona rağmen, çocuğunu kötülüklerden korumak isterse, biz de milletimizi seviyor ve milletimizi “İslam” denen virüsten, dinci gericilikten, yobazlıktan korumak istiyoruz.

    Dinin olduğu yerde ne medeniyet, ne de başka bir şey olabilir 🙂 Hala orta çağda yaşayan insanları adam etmek, hala, ilkel içgüdüleriyle yaşayan insanları adam etmek bir görevdir.

    Millet iradesi filan diyorsun da, daha ömrü boyunca kitap okumamış, kara cahil adamın ne iradesi olacak?

    Sana göre hoş tabi, sen de onlardan birisin.

    Allahlı olmak Allahsız olmaktan kötüdür. Dünyanın en acımasız katliamlarını da Allahlı olanlar yaptı. O yüzden…

  58. Yazan:Kemalist Tarih: Ara 5, 2010 | Reply

    Bu arada, siz dincilerin yaptığı Sivas katliamları, Maraş ve Çorum katliamları. Onlar ne olacak? Bay Allahlılar?

  59. Yazan:Kemalist Tarih: Ara 6, 2010 | Reply

    Ayrıca Atatürk bu millete çok büyük kötülükler yapmış ki bu milletin ezici bir çoğunluğu onu seviyor. 10 Kasım’da hayat duruyor.

    Dersim’de CHP çok kötü işler yapmış ki Dersim CHP’nin kalesi, ve asla dinci, gerici partilere bir tek oy çıkmıyor.

    Konuşun biraz daha.

  60. Yazan:EDiTÖR Tarih: Ara 6, 2010 | Reply

    Beyler isterseniz bu tarz fikir alisverisi(?) yapmayi birakalim artik.

    24 saat ara verin isterseniz tartismaya ve asagidaki yaziyi okuyun hatirim için.

    Selam, sevgi ve muhabbetle

    Şu kamplaşmadan kurtulalım mı?

    kamplasma

  61. Yazan:Kemalist Tarih: Ara 6, 2010 | Reply

    Editör Bey, haklısınız da, ilk hakareti onlar bana etti. Ondan önce Cengiz Bey’in yine tahrik edici yazılarına cevap vermedim.

    Ama ağzının suyu akıyor, “kemalistler aşağılık insanlardır” vs gibi laflar da fazla oluyor.

    Benim kimseyi kırmak gibi bir niyetim yok burada…

  62. Yazan:Kemalist Tarih: Ara 6, 2010 | Reply

    Neyse, ben burada yabancıyım sanırım.

    Aranıza girdim, tartışma çıkardım, sinirlerinizi gerdim, siz de benim sinirlerimi gerdiniz.

    En iyisi gideyim, siz de rahat edin.

    Sayın Mehmet Yılmaz ve Sayın Ekrem Senai’ye saygılar…

  63. Yazan:EDiTÖR Tarih: Ara 6, 2010 | Reply

    nezaket çagrimiza cevap veren Kemalist’e tesekkürler.

    Hepimiz insaniz ve zaman zaman sinirleniyoruz. Sinirlendikten sonra kimin hakli oldugu ya da kimin önce basladigi çok da önemli degil kanaatimce.

    Mühim olan geri adim atabilmektir. Bazen susmak bagirip çagirmaktan daha fazla kuvvet gerektirir.

    Müsadenizle konuyu biraz degistirmek istiyorum:
    Kemalistler ve “ötekilerin” birbirini neden anlamadigini ve BUNDAN SONRA anlamasi için ne gibi bir çaba gerektigini tartissak nasil olur? Bu konuda orjinal teklifleri olan var mi?

    Mesela 5 filistinli ile 5 israilli bir araya gelip konusacak olsalar nasil bir fikrî çaba göstermek gerekir?

  64. Yazan:Cengiz Cebi Tarih: Ara 6, 2010 | Reply

    Kemalistler ve “ötekilerin” birbirini neden anlamadigini ve BUNDAN SONRA anlamasi için ne gibi bir çaba gerektigini tartissak nasil olur?

    İyi olur olmasına da, aynı “anlaşamama” sorunu burada da çıkabilir.

    Zira benim gördüğüm kadarıyla ‘vazgeçemedikleri şeyler’i “matematik” gibi göstermeye çalışan arkadaşlar var.

    Burada ise yapılabilecek HİÇBİR ŞEY yok.

    Son noktada diyeceklerini arada diyorlar da zaten:

    “Şu şu ‘büyük adamlar’ da mı yanılmış!”

    Yani burada bir fikir müzakeresi filan yok.

    “Benimki matematik, seninki hava civa” demenin daha uzatılmış şekilleri var.

    Öyle olunca da böyle açıkça söylense hemen oluşacak olan öfke, biraz gecikmeli olarak oluşuyor.

    Değişen ve kazanılan bişey yok.

    Soğukkanlı argüman oluşturabilmek için öncelikle temel kavramlarda (iyi, doğru, güzel vb.) uzlaşabilme koşulu var.

    Bunun olmadığı yerde ‘medeni kavgalar’ yaparız.

  65. Yazan:bsm Tarih: Ara 6, 2010 | Reply

    “Dobra” ve “dürüst” sözcüklerinden anladıklarımız meğer ne kadar farklıymış!

    Sağlık olsun.

    Saygıdeğer Cengiz bey,

    “Dobra”ve”dürüst”sözcüklerinden anladıklarımızın farklı olduğunu düşünmüyorum.Bu sözcükleri konumuzla doğrudan bağlantılı sözkonusu fikir ve görüşüleri onaylama anlamında değil “ifade biçimi”ne atıfta bulunarak kullandım.Tarz meselesi anlayacağınız.Yani katılayım katılmayayım bir fikir veya ideolojinin üstü örtülü/dolaylı yollarla anlatılması yerine açık açık ifade edilmesini yeğlerim.Kemalist müsterıyla yazan katılımcı arkadaş da bunu yapıyor(bana göre).
    Ne diyor?”Bütün dinlere allerjim var”diyor.Özelinde İslam dininine duyulan antipatinin dışa vurumudur bu.E,peki zaten bütün Kemalistlerin ortak karekteristik özelliği bu değil midir:)Açıkçası Kemalistlerin büyük çoğunluğu dinle kavgalı veya takıntılıdır.Kendilerine göre belki nedenleri vardır bilemiyorum.Sanırım din-özelinde islam-konusunda yanlış yargılara varıldığı düşünülenleri yanıldıkları konusunda ikna etmek daha isabetli olacaktır.

    Tabi bu bakış açımı/tarzımı kişisel bir kusur kabul edebilirsiniz.Ancak yine de Kemalist/Dindar/Milliyetçi/Komünist/Kürtçü…kim olursa olsun,hangi düşünceyi savunursa savunsun insanların fikirlerini gizleyerek süslü cümleler kullanmaları yerine dobra dobra ifade etmelerini tercih ederim.Zira siyasi/ideolojik duruşlarını gizleyen sinsi milliyetçilerden,utangaç Kemalistlerden,koyu PKK taraftarı sahte demokratlardan,dini kimlik müslümanlığına indirgeyen din istismarcılarından,solu ulusalcılıkla karıştıran solculardan bu memleket çok çekti.Kısacası herkes eteğindeki taşları bi döksün ki neyin ne olduğu daha iyi anlaşılsın ve ortak müştereklerde yol katedilebilsin.Yoksa,takkiyeci anlayışlar/kalıplaşmış düşünce alışkanlıkları vs ancak duygu tatminine yarayabilir.Farkında olmadan-başta kendimizi olmak üzere-birbirini kandıran bir toplum olmamız inanın işten bile değildir.
    Beni anladığınızı umudediyorum Cengiz bey.Sizin gibi görüşlerine değer verdiğim biri tarafından anlaşılamamak benim açımdan bir kayıp.Yine de-ifade eksikliğimden kaynaklı- duygu ve düşüncelerimi doğru ifade edememişsem dediğiniz gibi sağlık olsun.

  66. Yazan:Ekrem Senai Tarih: Ara 6, 2010 | Reply

    Uzun bir tartışma olmuş. Kemalist rumuzlu arkadaşımız güzel bir prototip olmuş. Atatürkçülüğün umdelerini, çağdaşlık takıntısını, irtica korkusunu, din alerjisini, duygusal motiflerini, sürekli aynı klişeleri bıkmadan usanmadan dile getirmenin altındaki derin endoktrinasyonun izlerini, Atatürkçülüğü sürekli İslam’ın anti-tezi olarak görme alışkanlığını ifşa eden güzel bir tartışma olmuş.
    Atatürk sayesinde var olduk, din terakkiye engeldir, statiktir, durağandır klişeleri 150 yıldır devam ediyor. Artık bunlara cevap vermeye kalkışmak bile anlamsız.
    Müslümanlar 150 seneden beri bir aşağılık kompleksiyle bu sözlere laf yetiştirmeye çalışıyorlar. Bunun boş bir çaba olduğunu düşünüyorum.
    İslam bir ideoloji değil. İnsanların dünyasında refah vadeden, mutluluk vadeden bir devlet rejimi değil. Bu dünyanın, insanın ve var oluşun ne olduğunu açıklayan bir “din”. Dolayısıyla varlığı anlamlandırmaya çalışan bir insanın bu tip idrar yarışına girmesini anlamlandırmak da mümkün değil.
    Biz, sahte cennetler peşinde değiliz. Yaratıcımıza yakın olmayı arzu ediyor ve bu uğurda cehd ediyoruz. “İnsan”ı anlamayan kof ideolojilerin barış, kardeşlik, hümanizm lafları boştur. Biz, dünyada rahat yaşayalım, mutlu yaşayalım diye müslüman değiliz. Ama şundan eminim ki, ilahsız insanın da bu dünyada rahatlık, mutluluk sunması mümkün değil.
    Kemalizm ve öncesinde ittihatçılık bu ülkede insanlara nefretten başka bir şey sunmadı. Hala, kendi kültürüyle, diniyle, atalarıyla kavgalı, çağdaşlığa öykünen ve bunun tanımını mini etek, içki ile yapan ama mini eteğini giyip içkisini içse de “çağdaşlarca” doğal olarak her zaman şarklı görülen aklı karışık, mutsuz insanların ideolojisi Kemalizm. Ve mutsuz ve yalnız kalmaya mahkum.

  67. Yazan:Ekrem Senai Tarih: Ara 6, 2010 | Reply

    Kemalistler ve “ötekilerin” birbirini neden anlamadigini ve BUNDAN SONRA anlamasi için ne gibi bir çaba gerektigini tartissak nasil olur? Bu konuda orjinal teklifleri olan var mi?

    Kemalistler rehabilite olmalı. Önce “ötekileri” anlamak ihtiyacını hissetmeli. Bu olmadan çok zor.

  68. Yazan:Furkan Tarih: Ara 6, 2010 | Reply

    Kemalizm öldü. Sadece bundan henüz “Kemalist”lerin haberi yok.

  69. Yazan:Ekrem Senai Tarih: Ara 6, 2010 | Reply

    Kemalist bey, bir konuda samimi fikrinizi rica ediyorum.
    Sizce bu sitede yazıştığınız müslümanlar gerçekten dogmatik düşünen, gericiliği isteyen, herkese özgürlük düşüncesinde samimi olmayan, kandıran, kan isteyen, savaş isteyen kişiler mi?
    İkinci samimi olarak fikrinizi öğrenmek istediğim konu da şu: Hakikaten din’in bu kadar korkunç bir şey olduğunu düşünüyor musunuz? Yani mesela şu camiden çıkarken rastladığımız hacı emminin hayatını zindan eden bir şey midir din? Başını örten kadınlar, mutsuz ve depresif midir mesela? Takkeli, cübbeli adamlar da bir fırsat çıksa da Maraş’taki gibi şu alevileri bir kessek diye bekleşmede midir?
    Samimi soruyorum, ruh dünyanızı çok merak ediyorum.

  70. Yazan:BirDost Tarih: Ara 6, 2010 | Reply

    @Kemalist

    Elbette o savaşlar din savaşları değil. Ama din adına da bir sürü savaş, bir sürü ayrımcılık, bir sürü gözyaşı ökülmüş. Mesela 30 yıl Savaşları. Mesela bugün Nijerya’dan kanın gövdeyi götürmesi, mesela Alevi katliamları.

    Verdiğim örneklerde anlatmaya çalıştığım şey insanların bir sebebini bulup savaşacağıdır. Bu sebep din olur başka bir şey olur farketmez. Herkes kendini bir gruba ait hisseder ve bu grupla birlikte hareket eder.

    Ne olursa olsun ben dine sadece savaş çıkardığı için karşı değilim.

    Savaşı din değil insan çıkarır.

    Topluma verdiği, kişisel bazda verdiği zararlar yüzünden karşıyım…

    Bu kadar zarar verici bir şey bu kadar süre ayakta kalamaz. Tam tersine din insanlara bilimin veremediği cevapları verdiği için insanlar tarafından kabul görür. Din insanlara huzur verdiği için insanlar tarafından kabul görür ve bağışıklık sistemini güçlendirir:-)

    İnsanın beynini dogmatik ve sabit bir dünya görüşüyle bağlayıp, en basit bilimsel gerçeklerden uzaklaştırdığı, hezeyan denizine sokup, ruh sağlığını bozduğu için.3500 yıllık ahlak anlayışıyla bugünün insanlarına zulmettiği için karşıyım.

    Bu sözler pek sağlıklı bir ruh halinin eseri gibi durmuyor. Ayrıca çok klişe, ön yargı içeren sözler. Dogmatik ve sabit bir dünya görüşünün ürünü sözler gibi duruyor.

    Peki eskiden bilime engel olan şey hristiyanlar mıdır yoksa hristiyanlık mıdır?

    Her ikisi de.

    Yani hristiyanlıkta bilime karşı hükümler var. İlginç:-) Örnekler misin? Yani İncil, dünyanın evrenin merkezi olduğunu söylüyor. Yoksa bu o zamanlarda yaşamış din adamlarının bağnaz bir yorumu mu?

    Peki kiliseye karşı çıkan bilim adamlarının aynı zamanda birer hristiyan olduğunu hiç farketmiş miydin?

    Bu söze söylenecek bir şey bulamıyorum.

    Klişeler bitmiş anlaşılan:-)

    3500 yıl önce kim olduğu belirsiz kişiler tarafından yazılmış içinde karıncaların konuştuğu, yılanların uçtuğu bir kitabı rehber edinmemek dogmatiklikse, tamam dogmatik olalım.

    Din bilgine hayran kaldım doğrusu:-) Size dinin böyle bir şey olduğunu mu anlatıyorlar?

    Pes diyorum. Pes. Hiçbir şey öğretmemiş.

    Hiç bir şey öğretmemiş diyen kim? Pes doğrusu! Pes! Hem bilim öğretmen mi ki bir şey öğretsin? 🙂

    Mesela zamanında yıldırımın neden oluştuğunu bilmiyorduk, hala bilmiyoruz. Evrenin nasıl ortaya çıktığını bilmiyorduk hala bilmiyoruz, yanardağların, dağların, kıtaların, bulutların, yağmurun nasıl oluştuğunu bilmiyorduk, hala bilmiyoruz.

    1-) Benim söylediğimle bunların bir alakası yok.
    2-) Seni bu dünyada ilgilendiren en önemli şey yıldırımın, yağmurun nasıl oluştuğumudur yahu? 🙂
    3-) Yoksa siz yıldırımı/şimşeği Allah mı sanıyordunuz da öyle olmadığını öğrenince böyle oldunuz?
    4-) Ayrıca bilim varoluşumuzun kökenini bilemez. Bu bilimsel olarak mümkün değil:-) Yani bilim kendini aşamaz.

    Allah’a tapınmayan insanların çoğunlukta olduğu Avrupa ülkelerini ve tapınanların çoğunlukta olduğu Orta Doğu ülkelerini kıyaslamanız yeter.

    Bu durum hiç bir tezinizi desteklemez. Fakat size uzun uzun izahatlar yapacak değilim.Yanlışınızı anlamanın basit bir yolu, bu kıyaslamayı geçmişte başka bir dönem için yapın.
    Gayret etmedikçe, temel düsturlara sıkı sıkı bağlanmadıkça kişinin/toplumun başarılı olması çok zordur. Ben nefsini köle yapmış bir doğuluyu, nefsinin kölesi olmuş bir batılıya tercih ederim.

    Hoşçakal

  71. Yazan:halit Tarih: Ara 7, 2010 | Reply

    bunu sormanın bir anlamı yok 30’lu yılların köhnemişliği diyebilirim.

  72. Yazan:Mehmet Ali Tarih: Nis 5, 2011 | Reply

    Atatürkçülük, bu ülkede kendi mefhumlarıyla düşünemeyen aydın kesimin hastalığıdır. Kendini başkasının aynasından görmeye çalışan, komprador aydın tipi…

  1. 1 Trackback(s)

  2. Mar 3, 2011: Son 90 günde en çok okunan ve tartışılanlar : Derin Düşünce

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin