RSS Feed for This Post

Dikkat Kitap: Türkiye bölünür mü?

“Bebek katili! Vatan haini!…” PKK terörünü lanetliyoruz ama devlet eliyle işlenen suçlara karşı daha bir toleranslıyız nedense.

 Kürtler ve Türkler kardeştir” diyenlerin kaçı “sen benim kardeşimsin” demeyi biliyor Zaza, Sorani, Kurmanci dillerinde? Ülkemizin terör sorunu ne PKK ne de Kürt kimliğiyle sınırlanamayacak kadar dallandı, budaklandı. Bazı temel soruları yeniden masaya yatırmak gerekiyor:

  • Kürtler ne istiyor?
  • Türkiye’nin bütünlüğü silahla mı korunur?
  • İspanya ve Kanada etnik ayrılıkçılıkla nasıl mücadele etti?
  • PKK ile mücadelede ne gibi hatalar yapıldı?
  • Bir federasyon çözüm olabilir mi?
  • İslâm ne kadar birleştirici olabilir Kürt ve Türk milliyetçiliği karşısında?

Töre cinayetlerinden Kuzey Irak’a bölücü terörle ilgili bir çok konuyu ele aldığımız 267  sayfalık bu kitabı ilginize sunuyoruz. Buradan indirin.

Trackback URL

  1. 112 Yorum

  2. Yazan:Ulusal Blog Tarih: Eki 11, 2010 | Reply

    Türkiye bölünür mü? Türkiyeyi kimse bölemez..!

  3. Yazan:aziz yılmaz Tarih: Eki 11, 2010 | Reply

    Türkiye bölünür mü? Türkiyeyi kimse bölemez..!

    Bari yazıyla “nokta”ekleyip tartışmanın bittiğini perçinleseydiniz diyorum.

    Yani “Türkiye kimse bölemez!”dediniz mi her şey bitiyor öyle mi?

    Ya hu bölünmedik neyimiz kaldı Allahaşkına!
    Yoksa bölünme denince araya çekilmiş ter örgüler falan mı geliyor akla.Eh,demekki Fıratın ötesine şimdilik bir sınır duvarı örülmediğine göre asayış berkemal.
    Ha,zihnen bölünmüşüz,birbirimize güvensiz iki ayrı kutup olmuşuz,her yanı milliyetçi(ve karşı milliyetçi)reflekler almış,insanlar kimlik ve aidiyetler üzerinden birbirine düşman kesilmiş,kin ve öfke sokaklara taşmış…Bütün bunlar hiçbir şekilde bölünme alameti değil;bu toplumsal kaos hiçbir şekilde rahatsızlık vermiyor,problem olarak görülmüyor da tek haritanın yerli yerinde durmasında mı teselli bulalım?
    Bölünmek ne kelime?Son 30 yıldır insanlığa ait hangi değerimiz kaldı bu kirli savaşta yitirmediğimiz?Neler feda ettik,neleri harcamadık ki bu anlamsız kavgada.Acı, gözyaşı ve yıkımdan gayrı geriye ne kaldı?Bölünmeden daha beter değil mi bu manzara?

    Demek ki tüm bu travmaların üzerine “çakıl taşı vermeyiz”edebiyatı yaptık mıydı gerisi teferruat!

    Ne var ki bu hamaset diline,çakıl taşı edebiyatına sarıldıkça her geçen gün bir şeylerimizi kaybetmeye devam ediyoruz.İnsanlığımızı kaybediyoruz,vicdanımızı kaybediyoruz ve toplumca hep birlikte hastalanıyoruz.Evet,sınırlar şimdilik yerli yerinde duruyor.Henüz bu anlamda bölünmedik ama ülkeyi elbirliğiyle açık bir tımarhaneye çevirdik,bilmem farkında mısınız?

  4. Yazan:Tayfun Korkut Tarih: Eki 11, 2010 | Reply

    Birakin bolunmeyi, Araplarla, Gurculerle, Ruslarla, Iran’lilarla birlesiyoruz. AB’ne girince de Yunanlar, Romanyalilar ve Bulgarlarla da birlesecegiz, butunlesecegiz insallah. Cevremizdeki ulkelerle sinirlarimiz aciliyor. Dunyayla kulturel etkilesimimiz artiyor. Butun engellemelere ragmen iyi yoldayiz. Tarihin bize anlatildigi gibi olmadigini, Yunanlarin bizim dusmanimiz olmadigini, Araplarin bizi arkamizdan vurmadigini ogreniyoruz. Ciddi bir ogrenme ve aydinlanma surecinden geciyoruz. Bu surec tamamlandiginda, cok daha ozgur, cok daha refah seviyesi yuksek, cok daha adaletli bir ulkede yasiyor olacagiz.

  5. Yazan:Tayfun Korkut Tarih: Eki 11, 2010 | Reply

    Birakin bolunmeyi, Araplarla, Gurculerle, Ruslarla, Iran’lilarla birlesiyoruz.

    Azerileri, Ermenileri de yazmayi unutmusum. Turkiye’de bugun en iyi calisan kurumlardan biri olan Disisleri Bakanligi’nin en isabetli politikalarindan biri de komsularla sifir problem politikasi. Bu politika sayesinde, ulkemizin ticaret hacmi cok genisledi, eskiden Osmanli topragi olan bu topraklardaki halklarla kulturel etkilesimimiz artti. Ihtilaflar cozuldu. Bolunmeyi birakin, cok hayirli birlesmeler oluyor bolgemizde.

  6. Yazan:musa Tarih: Eki 13, 2010 | Reply

    sayin aziz bey,1971de memleketim olan dersimde anadilim olan kurtceyi arkadaslarimla konustugumuz icin karakolda epeyce dayak yemistim ,.. o zamaz daha 14 yasindaydim, bana dayak atan askerin SuRATINA BAKTIM, insanligimdan utandim, suratindaki kin ve nefret hisleri tam bir deliyi andiriyordu..evet milliyetcilik,ustun kavimcilik insanlari butun toplumu hasta etmis.. insallah cumlemiz bu hastaliktan bir gun kurtulmak umudi ile …saygilarimla..musa kazim firat,

  7. Yazan:aziz yılmaz Tarih: Eki 13, 2010 | Reply

    Sayın Musa Kazım Fırat bey,

    Yaşadığınız üzücü olay için söyleyecek söz bulamıyorum.Ne diyeyim,bizleri birer deliye çeviren zihniyet utansın.Temenninizi paylaşıyorum,umarım normalleşeriz.
    Saygılarımla.

  8. Yazan:musa Tarih: Eki 14, 2010 | Reply

    sayin aziz bey, yorumunuza cok tesekkur ederim…ben 1980 senesinden beri amerikada yasiyorum, bir anadolu evladiyim, hem kurdum,hem turkum,hem anadoludaki butun insanlarin etniklerin bir parcasiyim, bu bahti kara siyasetler bizi yildirmaz…evel allah bunlar gelip gecer,.. hepimiz icin guzel gunler,kardeslik,baris, geliyor, inanin ben hep bu gunleri bekliyordum, simdi umudum kapida ,yakinda .. saygilarimla.. musa kazim firat

  9. Yazan:pınar eren Tarih: Kas 3, 2010 | Reply

    FİKİRLERİNİZE YÜREKTEN KATILIYORUM.TÜRKİYEDE AYDINLANMIŞ BEYİNLERİ GÖRMEK BENİ ÇOK MUTLU ETTİ. UMARIM BİGÜN HERKES SİZİN GİBİ DÜŞÜNÜR. KÜRTLER VE TÜRKLER ESKİDEN OLDUĞU GİBİ KARDESCE YASARLAR…

  10. Yazan:barış Tarih: Kas 4, 2010 | Reply

    Türkiye dışına çıktığınız zaman farklı kültür düşünce ve hatta milliyete sahip insanların birbirlerine karşı ne kadar saygılı ve hoşgörülü olduğunu görünce insan kendi ülkesinde yaşadığı kürt türk kavgasından dolayı utanıyor. bizi birbirimize düşman eden zihniyet ve yönetime LANET OLSUN. Yaşasın özgürce konaşmak. Savaşmayalım konuşalım.

  11. Yazan:musa Tarih: Kas 6, 2010 | Reply

    sayin Pinar ve Baris kardeslerim, yorumlariniz icin tesekkur ederim, Aziz yilmaz beyin yorumundan cok duygulandim..empaty duyuyor bu cok onemli…hepinizin yorumlari akli selim insanlar oldugunuz belli.. buda bana barisin,kardesligin,dostlugun nekadar onemli oldugunu gosterir…insallah bizim ulkemize baris,kardeslik,huzurda cok yakin…emaillerinizi herzaman beklerim.. musakazimfirat@hotmail.com saygilarimla…

  12. Yazan:hacı ilbeyi Tarih: Kas 8, 2010 | Reply

    Terör örgütünü, kim nasıl beslediyse onu bitirecek formül onun elindedir.Terör bitti diyelim peki binlerce şehit ve vatan evladı ne olacak, gaziler ne olacak, unutulurmu? aç kapa artema reklamı degilki,binlerce insanın duygu ve düşüncelerini imha eden bu aşağılık zihniyet, kısa sürede dahi olsa insanların hafızasından silinmeyecektir.Terör örgütünü DDKD’alt yapısı oluşturduğunu ve bunun barzaninin doğudaki etkinligini kırmak için taşeron olarak kurulduğunu ve başımıza bela olarak kaldığını belirtmek isterim.1980 tarihine kadar cudi dağında vietnam tünelleri kurulurken asker nerede idi! terörle mücadelede ögrendik ki terör hakkında bilgimiz yok,cudi dağı diye yer vatan topraklarının içerisinde(uzakta bir köy var, o köy bizim köyümüzdür ,gitmesekte görmesekte o köy bizim köyümüzdür.) gitmedigin yer senin degildir mantığını çalıştırdık,oraya sürgün mememurlar gönderdik bu bize pahalıya patladı.resmi olmayan rakamlara göre 12 milyon türk ve kürten müteşekkil bir çocuk var. kürtler yaşamak istiyorlarsa tercihlerini ona göre yapmalıdırlar. iran,ırak,suriye ve TÜRKİYE arasında sıkışmış hiç bir bağlantısı olmayan bir devletçikmi,yoksa müreffeh bir ülkenin üyesimi, kürtler aklını başına almalıdır, yoksa sonları bir felaket bu bir seneryo degil,bildiklerim. NOT EDİN

  13. Yazan:amed2173 Tarih: Kas 14, 2010 | Reply

    mrb lar yorum yazanlar; bukadar bölünmeye karşısınız anladım, peki hanginiz kendi içinde bölünmenin nasıl engelleneceğini tespit etti. ben güçlüyüm ben üstünüm duygularıyla hisleriyle engelleneceği sanılıyorsa gerçekten çok büyük bi yanılgı var ortada. bu devirde güçlü yok, bu devirde zorba yok sadece bu devirde hak yiyen var hak isteyen var ve ne mutluki adaletin ve hukukun ön plana çıktığı bi zamandayız bölünmeye gelince bi arkadaş belirtmiş çok güzel i şekilde zaten ayrılığın en uç noktasına ulaşmışız.ayrıllık tellerden ibaret değildir bunu bilelim mesele topraksa zaten türkiyenin tüm yoprakları bizim hepsini istediğimiz şekilde kullanıyoruz. eğerki bi toprak kavgası olsa güneydoğuyu değil marmarayı isterdik egeyi, akdenizi isterdik ve ayrılıp bu güzel bölgeleri başkalarına bırakacak kadar safta değiliz gayet güzel düşünen insanlarız bu konuda emin olabilirsiniz.ama ortada gerçekten çok büyük bi ayrılık söz konusudur lütfen zihnimize yerleşmiş kürt türk kavramlarını atalım hep beraber inan olmayı insanca kardeşçe bi arada eşit haklarda eşit koşullarda yaşamaya bakalım yoksa bu işin sonu yorum yapanların düşündüğü yere değil çok farklı yerlere varacak yaşasın kardeşlik .

  14. Yazan:musa Tarih: Kas 16, 2010 | Reply

    way haci ilbeyi,.. sankide kurtler aci,katliam,surgun, cekmemis birde simdi senmi kurtleri komsu yandaslarinla tehtit ediyorsun,… utan,utan kendi anadilini bile konusmasi yasaklanmis bir millete bu kadar saygisizlik yapiyorsun… su fani dunyada kurtler senin ne hakkini gasp etmiski boyle tehtitkar utanmadan yaziyorsun, bu medeni cagda artik ilim,irfan gecerli, kaba kuvvet deyil, kaba kuvvet kullanirsan sirplarin haline bak kendine ders al,…birlesmis milletler statistiklerine gore dunyada insanlarin buyuk cogunlugu dunyadaki butun sorunlarin baris yolu ile cozmesine taraftar,..artik sende biraz cagdas ol, baska insanlarin evrensel haklarina saygi gosterki, baris ve huzur gelsin…kinden nefretten tarihte insanlar hep zarar gormus…

  15. Yazan:amed2173 Tarih: Kas 19, 2010 | Reply

    bu haci ilbeyi sanırım kendini tanrı sanıyor herşeyi biliyor ve geleceği sölüyor hacicim sen git o tehditlerini ve bilfdiklerini çocuklarına anlat ancak onlar inanır bu saçmalıklara katliammış felaketmiş hangi çağda yaşıyorsun farkında değilsin biz kürtler politika çağında sen ise galiba hala padişahlıklar hükümdarlıklar dönemindesin bi fermanla herşey düzene girecek bu ferman yada fetva devri değil hacicim politika var siyaset var ve ne kadar sana yabancıysada düşünme diye bişey var artık herkes çözümleme yapabiliyor ama en azından mantıklıdır seninkine göre bi dahada böle yerleri bu boş laflarla doldurmasanız çok memnun olurum bi okuyucu olarak zamanımı alıyor tşk ederim

  16. Yazan:ŞAHİN Tarih: Kas 22, 2010 | Reply

    SAYIN AMED VE MUSA KARDEŞİM ELLERİNİZE SAĞLIK ÇOK GÜZEL YORUM YAZMIŞSINIZ TÜRK KÜRT KARDEŞTİR AMA EŞİT ŞARTLARDA KARDEŞTİR Bİ AİLEYİ VARSAYARSAK HER EVİN ÇOCUKLARI AYNI ŞARTLARDA SEVİLMESİ GEREKİYOR YOKSA KİN VE NEFRET BESLENİR SAYGILARIMLA

  17. Yazan:muşlu Tarih: Kas 27, 2010 | Reply

    hacı ilbeyi freni boşalmış kamyondan farkın yok fikrini kendine sakla lazım olur sana kürtler nerdr nasıl yaşayacaklarına karar vermişlerdir gitmediğin yer görmediğin yer hiç senin olmayacaktır felaket senaryoları değil dostluk kardeşlik senaryularını hazıla hacııııııı

  18. Yazan:aram Tarih: Kas 30, 2010 | Reply

    bu kadar saf olmaya gerek yok bölunmek istemiyorsak birbirimize saygı gösterecez kürtleri allah yarattı türkler araplar farslar değil kürt halkını tanır saygı gösterirsen hicbirşey olmaz yoksa olandanda olursun

  19. Yazan:Halit Tarih: Ara 1, 2010 | Reply

    milliyetçilik en büyük işkencedir toplumlara. milliyetçilik gütmek iyi değildir. yoksa “leküm diniküm veliyedin” senin dinin sana benim dinim bana.

  20. Yazan:ahmet Tarih: Ara 7, 2010 | Reply

    Bu kadar kolay mi bolunmek? Bu kadar kolay mi yuzyillarca birarada yasamis kardeslerini fasist saymak, kendi devletini kurmak istemek, kendi milis gucunu, kendi okullarini, kisacasi bolunmeye giden her adimi atmak? Bunlari yaparken anlayis, saygi ve hatta destek beklemek? Her firsatta, toplumu gerecek aciklamalar yapmak? Benim anlayamadigim, herkes kardeslikten bahsediyor ancak herkes isin nereye gittigini gore gore sessiz kaliyor olanlara. Ezildigini soyleyenlerin sesi nasil daha yuksek cikar? normal bir ulkede bu olur muydu eger burada gercek kardeslik ve anlayis olmasaydi? AVrupa’nin gobeginde kan golune dondu bunun yarisi yasandigi halde. Diger yandan, sabir sabir sabir. nereye kadar?

  21. Yazan:MEHMET AKAN Tarih: Oca 15, 2011 | Reply

    ÖNCELİKLE BEN BİR KÜRDÜM
    TEK SORUN ŞUDUR
    TÜRKLER KÜRT KARDEŞLERİNİN YAŞAM STANDARTLARINI YÜKSELTECEK HAKLARI ONLARA ÇOK GÖRMEMELİ VE HER VERİLEN HAKKIN AZ OLDUĞUNU VE DAHA FAZLA HAK VERİLMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNMELİ
    KÜRTLER İSE VERİLEN KÜÇÜK BİR HAKKIN BİLE KENDİLERİNE MÜTHİŞ FAYDA SAĞLAYACAĞINI DÜŞÜNMELİ VE YETİNMEYE ÇALIŞMALI.
    BUNU YAPABİLDİĞİMİZ GÜN BU SORUN BİTER.
    BEN ŞİMDİDEN YAPMAYA BAŞLADIM.
    MESELA ARTIK RAHATÇA KÜRTÇE KONUŞABİLİYOR VE MÜZİK DİNLEYEBİLİYORUM.ONUN İÇİN TEŞEKKÜRLER.

  22. Yazan:tofon Tarih: Şub 1, 2011 | Reply

    arkadaşlar biz zazalarız neden kürtlerle aynı katagoriye katıyosunuz biz kürt değiliz biz zazayız yaşasın zaza kardeşliği xxxx xxxxxx xxxxxxxx

  23. Yazan:merve Tarih: Şub 6, 2011 | Reply

    görüslerını bıldıren arkadaslarım.bı örnek vermek istiyorum amerikada cesıtlı bölgelerden gelmiş insanlar yaşıyorlar.ama hangisine sorarsanız amerikalı olduğunu söyler.peki türkiyedekiler neden kürt zaza vs. olduklarını söylüyorlar.Türkiyede yaşıyorsak hepimiz türküz.diger seyleri söylemeye gerek yok bence.(sonucta da hepımız türkiyede yaşıyorsak hepimizin inandıgı ortak bırseyler varsa bu hepimzinn kardes oldugunu gösterir.kardes olmadıklarımızı düşünenlerde kendileri bilirler):)

  24. Yazan:türkiyede yaşayan ama türk olmayan biri Tarih: Şub 6, 2011 | Reply

    @merve,

    Verdiğiniz örnek konumuzla pek eşleşmiyor.Tamam,Amerika’da yaşayanlar “Amerikalıyım”diyor,ancak Amerika’da yaşayıp da aslen İspanyol,İskoç,Alman,Türk,Arap gibi farklı etnik kimliğe sahip topluluklar “Amerikanım”demiyor(demek zorunda bırakılmıyor).Yani Amerikalı olmakla “Amerikan” olmak farklı şeylerdir.”Amerikalı”lık ortak bir coğrafyada yaşamanın karşılığıdır.Türkiyeli,Fransalı ya da Afrikalı,Asyalı vb.gibi.
    Zira tezinize göre Almanya’da yaşayan Türklerin de “Almanım”falan demesi gerekiyor.Peki sizce Almanya’da yaşayan üç milyona yakın Türk,Almanya’da yaşıyor diye Almanım mı demeli?
    Dolayısıyla Türkiye’de yaşayan her insan Türkiyeliyim der ama müsadenizle Türk olmaz.Diyen de desin ayrıca,ama Türkiye’de yaşıyorsun “o halde Türksün”gibi bir dayatma saçmalıktır ve faşizan bir tutumdur.Kaldı ki insanın etnik kimliği ne ise odur.Daha doğrusu kendisini nasıl hissediyorsa ve nasıl tanımlıyorsa,bu bireyin tasarrufunda olmalıdır.Yani kendi tercihi olmayan bir aidiyeti zorla değiştiremezsiniz.Zira insanlar cinsiyetlerini önceden nasıl belirleyemiyorsa etnik kimliklerini,ırklarını belirlemek gibi bir seçime sahip değillerdir.Ancak hiçkimse insanların cinsiyetini/cinsel tercihlerini,derisinin rengini,kültürel farklılıklarını değiştirmek gibi bir hakka sahip değildir.Bunları değiştirme hakkına sahip olunmadığı gibi,kimsenin bir diğerinin etnik kimliğini tayın erme hakkı da bulunmuyor.Bırakın kim nasıl hissediyorsa öyle kalsın.Tasası size mi düşmüş?
    Ayrıca Amerika örneğinde dikkate almadığınız bir nokta var:orada kimse sizin gibi buyurgan bir tavırla şu olacaksınız bu olacaksınız demiyor.Herkes kendi dilini,kültürünü,kimliğini özgürce yaşıyor.Ayrıca bu özgürlükler buradaki gibi bölünme paranoyası falan da yaratmıyor.Yani nedir bu Türklük takıntısı Allah aşkına!Değilsem değilim buna siz mi karar vereceksiniz?Gına geldi bu zırvalardan!Artık bu komleksi ruh halini aşın be kardeşim!

  25. Yazan:Hakan AraS Tarih: Şub 7, 2011 | Reply

    Bu Ne Şimdi Bu Site Yapımcı Kendisi KürT`tür ama burda yazdığına bakın bişi anlamadım gitti

  26. Yazan:baran ozer Tarih: Şub 10, 2011 | Reply

    aziz yılmaz kardeşim bu mükemmel yazınızdan dolayı kutlarım.”türkiye bölünemez”.bitti . öyle mi? bir ülkenin bölünme kriterleri nedir?.ben size bir şey söyliyeyim mi? bu ülke ahmet kayanın sürgün edildiği gün bölünmeye başladı. devlet kendi sonunu kendi hazırlıyor farkında değil.ergenekon demek ne demek söyliyim ;ergenekon devlet demek.pkk devletin faşist politikalarının ürünü demek. insanlar eskisi gibi değil. gençler artık okuyor bilgileniyor zülme başkaldırıyor örnek;mısır örnek;tunus. türkiyede bu politika devam ederse. ya darbe olur ya devrim.

  27. Yazan:kendini türk hisseden tc vatandaşı Tarih: Şub 14, 2011 | Reply

    türkiyede enteresan bir algı var kürt olmayan türk müdür? neden böyle bir algı var? neden bu durumdan sadece kürtler şikayetci?

  28. Yazan:sıradan vatandaş Tarih: Şub 15, 2011 | Reply

    @merve,
    Ya da kendini türk hisseden tc vatandaşı,

    Bu arada ben de kendimi tanıtayım:dikkatinizi çeksin diye türkiyede yaşayan ama türk olmayan biri diye yazan kişiyim.Amacım görüşleriniz doğrultusunda mesaj vermekti.Etnik kimlik vurgusu münazaranın önüne geçmesin diye sadeleştirdim bu kez.
    Bilemiyorum merve ismiyle yorum yazan kişi olmayabilirsiniz.Benimkisi sadece bir sezgi yahut tahmin.Kullanmış bulunduğum uzun müsteara nazire yaptığınızı düşünerek merve hanım olabileciğinizi düşündüm.Neyse,aynı kişi değilseniz bu ayrıntıyı dikkate almayınız!( bankalar tarafından gecikmiş kredi kartı borçları için yapılan uyarıya benzedi son cümle:)

    Konuya gelelim,daha doğrusu enteresan bulduğunuz şu algı/lar meselesine.Haklısınız bir değil,birden fazla algı şekli vardır Türkiye’de.Ne kadar entresandır bilemem ama farklı farklı algılar olduğu kesin.
    Sizinkilerden başlayalım.Merve,”Türkiye’de yaşayan herkes Türktür”dedi.Ardından gelen yoruma cevaben “Türk hissediyorum”dediniz.Her ikisi de birer algıdır.İlki biraz entrasandır evet,başkası adına “ne olacağına/ne hissedeceğine”karar vermek pek olağan bir yaklaşım olmasa gerek.İkincisi yani “Türk hissediyorum”demeniz ise gayet normal ve makul bir taleptir.Dolayısıyla kendinizi Türk hissetmenizin anlaşılmayan hiçbir yanı yok.Etnik köken olarak Türk olun/olmayın önemli olan sizin nasıl hissetiğiniz,kendi beyanınızdır;”Türküm”diyorsanız olay bitmiştir,bu beyan kafidir ve hiçkimse aksini dayatmak gibi bir hakka sahip olmamalıdır.Kısaca anlaşılmaz olan,birinin çıkıp “hayır Türk hissedemesiniz!”demesidir.

    Gelelim araya sıkıştırdığınız soruya.”Kürt olmayan Türk müdür?” diye sormuşsunuz.Peki,sorunuza bir kaç soruyla yanıt vereyim:
    Kürt olmayan Türk’tür diyen mi oldu?Bu birinci sorum.

    İkinci sorum: Kürtler,”ben Türküm,Türk hissediyorum”diyenlere sizce sorun mu çıkarıyorlar?Veya bunu sorun yaptıklarına dair ne tür bir kanıtınız var?Mümkünse biraz açıklık getirebilir misiniz?

    Haa,sorundan kastınız “ben Kürdüm”demeleriyse kusura bakmayın sorunlu olan sizsiniz,Kürtler değil.Yani eğri oturalım doğru konuşalım,siz Türküm diyebilecekken neden bir başkası da Arabım,Acemim,Lazım,Boşnakım,Kürdüm…diyemesin?Yoksa sadece Türk’lerin mi böyle bir beyanda bulunma ayrıcalığına sahip olduğunu düşünüyorsunuz?
    Diyeceksiniz ki ben etnik kökenime bakmadan Türk hissediyorum.Ayrıca Kürt’lerin dışında bunu takıntı yapan yok,kabul.Dedim ya her nasıl hissediyorsanız kendinizi öylece tanımlayın.Ama kusura bakmayın siz ve o sorun yapmıyorlar dedikleriniz böyle düşünüyorsunuz diye Kürtlerin kimliklerinden vazgeçmesini bekleyemezsiniz.Bilmem anlatabildim mi?

    Son olarak,ben Kürt’lerden falan bahsettiğimi de hatırlamıyorum.Ve doğrusu bu tarz bir takıntım da yoktur.Ancak bırakınız Kürt’leri, tek bir insan bile çıkıp kendisini bir adiyet üzerinden tanımlamak istiyorsa sizin aksini dayatmak gibi bir hak ve yatkiniz yoktur.Yok ben karar veririm diyorsanız tartışacak bir şey kalmamış demektir.

  29. Yazan:ali duman Tarih: Şub 15, 2011 | Reply

    @kedini türk hisseden t.c. vatandaşı;

    ne kadar isabetli bir müstear bulmuşsunuz tebrikler doğrusu.

    zira aşağıda açıklayacağım nedenlerden ötürü türk olmamız(!) mümkün değil, olsa olsa ancak kendimizi türk hissedebiliriz.

    türk hissederken de bilmeliyiz ki azami olarak %5 oranında (genetik olarak) türküz.

    zira dünyada genetiği en fazla bozulmuş ırk, türk ırkıdır. (hatta bir türk ırkının olup olmadığı bile tartışılır)

    bugün resmi ideoloji tarafından da kabul gören anlayışa göre köken olarak orta asyalıyız, orta asyadan yola çıkmış 4 bir yana dağılmışız.

    işte bu yüzdendir ki; macaristan’a gidenlere macar, bulgaristana gidenlere bulgar, anadoluya gelenlere de türk denilmiştir.

    orta asyada türkiye ya da türk diye bir tabir olmamış bu adlandırmalar kullanılmamıştır.

    türkiye ve türk ismini anadoluya geldikten sonra aldığımız bilinen bir şeydir, zira türkler anadoluya gelmeden önce de anadolu için “turcia” isminin kullanıldığı bilinmektedir, yani anadoluya türk olarak gelmedik, anadoluya geldikten sonra türk ismini aldık, zira bölgenin ismi turcia idi.

    imdi, işin en can alıcı noktası, 1071’de Alparslan ile anadoluya girdiğimizde, eli kılıçlı ve savaşçı olsa olsa azami 500.000 kişi ile geldiğimiz söylenebilir, oysa o tarihlerde turcia’da denilmekte olan anadolu’da 10milyon nüfus olduğu tahmin edilmektedir.

    haliyle, güçlü olanın değiştirme ve dönüştürme kabiliyeti nedeniyle anadolu bu savaşcı millet tarafından zaman içerisinde dönüştürülmüştür, daha yakın zamana kadar karadeniz’de yaşamakta olan rum ve ermenilerin osmanlı döneminde türk olarak devşirilmeleri gibi.

    500.000’nin 10milyonu dönüştürmesi genlerin de doğal olarak bozulması demektir. esasen türkten çok eti’liyiz, frigya’lıyız, ya da daha başka şeyiz. (bunların esasında hiç bir önemi yok)

    türkcülük aşkı ile hrant dink’i vuran tetikçinin soyadı dahi RUMCA’dır. Belli ki geçmişinde rumluk ve hristiyanlık var, ancak ne var ki bir hristiyanı, üstelik te hristiyan olduğu için öldürmekten çekinmedi, tabiki bu değil konumuz, “bebekten katil yaratan sistemi” sorgulamakta değil, ırkı, milliyetçiliği sorgulamakta değil.

    ancak bunlar birbirilerinden ilişkisiz konularda değil, iç içe geçmiş şeyler.

    ancak, türk ırkçı ve milliyetçisi geçinenlerin bazı tarihsel gerçeklikleri de bilmelerinde fayda var. Doğmasına jön türkler ile ittihatçıların sebep olduğu bir türk ırkçılığı ve milliyetçiliğinin tarihi doğrular üzerine oturtulmuş olmasını da zaten bekleyemezdik.

    (zira bu ülkenin derin devlet tarafından yaratılmış olan “derin sol”u dahi milliyetçi ve ırkçıdır, bakınız “kürtlerden kız almayın, alışveriş yapmayın, dostluk kurmayın” diye yayınlar yapan türk solu dergisi)

  30. Yazan:bsm Tarih: Şub 16, 2011 | Reply

    Sevgili Ali bey,

    Etnik çatışmaların zemin bulduğu sorunsalın; toplumun degmografik yapı/doku,ırk,etnisite,genetik yapı vb faktörler sonucu oluştuğunu düşünmüyorum.Aksine ideolojilerden beslenen, yapay çekişmelere yaslanan toplumsal bir ruh ikliminden sözedilebilir.Hatızatında bu ikinci durum birincisinden çok daha evladır.Maazallah bu basit çekişmeler ciddi ciddi kafatasçı bir eğilime evrilseydi durum daha da vahim olabilirdi.Çok şükür ki henüz bu boyuta ulaşmış değildir.Gerçi egemen elitlerce kafatasçılık provaları de denenmedi değil.Başta,değindiğiniz gibi dünyadaki milliyetçilik rüzgarına kapılan İttihatçı damar olmak üzere, bugün de bu mirasi devralarak ırk temelenine dayalı kafatasçılığı hakim söylem olarak iktidar aracına dönüştürmeye çabalayan bir zihniyet vardır.Lakin dediğim gibi bu anlayış geniş kitlelerde fazla karşılık bulamadı.Daha doğrusu her daim iktidarı elinde tutmaya çalışan ve saltanatından olmak istemeyen egemen otoriteyle sınırlı kaldı.
    Evet,bugün toplumu karşı karşıya getiren ve bu anlamda etnik ayrışma ve gerilimlere yolaçan bir karmaşa hüküm sürüyor…Bilerek ya da bilmeyerek bu karmaşada rol almaya,her an saflaşmaya hazır bir kitle olmadığı da söylenemez.Ancak buna karşın yine de bu zihniyetin beslendiği ana damar resmi ideolojidir,hakim paradigmalar ve ezberlerdir.Daha açık bir ifadeyle tabandan yükselen bir dalga değildir.Halkın talebi ise hiç değildir.
    Sonuç itibariyle toplumun bireyler olarak birbirleriyle bir sorunu yoktur;etkisini kırmayı,aşmayı başaramadığı ideolojilerle/ezberlerle sorunu vardır.
    İzninizle bu tezime dair bazı gözlemlerimi paylaşmak istiyorum.Düşünün bugün birbirinden pek hazzetmeyen en marjinal kesimler bile çoğunlukla ırksal ayrım üzerinden birbirini dışlamaz.Genelde fikirbirliği ve duygudaşlık üzerine kurulu bir kollektif anlayış belirleyicidir.Naif bir kıyas olabilir belki ama bugün Milliyetçilik deyince akla ilk gelen MHP,misal kendi ideolojisine intibak edebilecek Kürtlere(Türk ırkından olmadıklarından ötürü)kapıyı kapatmaz.CHP ona keza, partinin en önemli organlarında Kürtleri eksik etmez mesela.Yani benim siyasi çizgimi,ideolojimi,söylemlerimi,ezberlerimi benimse diyor.Devletin en derinlerinde de bu böyledir.Açıkçası Kürtlük,Araplık vb yerine yandaşlık/karşıtlık üzerinden şekilleniyor mesafeler.Aynı çizgiyi benimsemiş,adapte olabilmişseniz mesele yoktur:iyi Kürtsünüz,iyi Alevisiniz ve size de bir yer vardır.Ama hayır kendimim,kendim olabilmeliyim deniz miydi kırmızı çizgileri ihlal etmiş olursunuz ve ya bölücü,ya terörist ya da potansiyel iç düşman olarak anılmanız işten değildir.Bunlar açık açık söylenmese de bu yönde kuşkular başlar ve haliyle bazı mesafeler oluşur.
    Kısacası yukarıdan birileri bir şeyleri tetikleyip dayatıyor bizler de farkında olmayarak kayıkçı kavgasına tutuşuyouz.Yoksa vallahi de bilahi de bir CHP’yle BDP’nin birbirinden zerre farkı yoktur.Yoktur da gel gelelim bizim adımıza bir güzel danışıklı dövüş halindeler ve biz de bir güzel yiyoruz.

  31. Yazan:ali duman Tarih: Şub 16, 2011 | Reply

    sn bsm,

    söylediklerinizin tamamına katılıyorum, tüm milliyetçiliklere karşıyım, yurtseverlik kimsenin tekelinde değildir, herkesin yurdunu sevdiğinden eminim, ancak bu milliyetçilik bazılarına fazladan bir rant sağlıyor, milliyetçilik/ırkçılığın insanlık için en tehlikeli akım olduğu aşikardır, oysa tüm insanlar bir şekilde kardeştirler, yani tabiki yukarıdaki yazım kafataşcı bir zihniyetle yazılmamıştır, tam aksine İLKEL bir tarzda MİLLİYETÇİLİK yapanlara, onların anlayacağı dilden bir yanıttır. İLKEL MİLLİYETÇİLİKLERİNİN ne kadar geçersiz olduğunu anlayacakları dilden anlatmaya çalıştım.

    yazınızda belirttiğiniz gibi bize neredeyse 80 yıldır dayatılan yapay ve danışıklı olduğu açık ayan beyan ortaya çıkmış olan bir sahte bir siyasete maruz kaldığımız doğrudur, zira resmi ideolojinin bize dayattığı sol siyasette, sağ siyasette hatta türklük, kürtlük te sahtedir. resmi ideolojinin değirmenine su taşımaktadır, işte bu yüzdendir ki 50 yıldır meydanlarda gördüğümüz bu sahte siyasetin millete dönük aktörleri siyaset yerine sahte horoz kavgaları üretmişler, bu sahte kavgalar üzerinden yandaş ve taraftar edinmişlerdir.

    belki soğuk savaş döneminde hem konjektörel hem de coğrafi şartların (sssc nin dibinde ileri karakol olma durumu) dayatmaları bu sahte horoz kavgalarının taraftar bulmasına imkan tanımıştı, ancak ne var ki bu sahte siyasetin sahte kavgaları bugün için hükmünü yitirmiştir, bunu anlayabilen bir siyaset olan akp, seçim kazanıbiliyorken, bunu idrak edemeyen chp, mhp ve kürtlerin chp’si olan bdp hep bir kaybeden olarak kalacaktır. Ancak ne var ki akp’de misyonunu tamamlamak üzeredir, türkiye halkları kendilerini 21nci yüzyıla taşıyacak yeni siyaseti ve siyasetçileri yaratmak zorundadır.

    yeni ve ihtiyaç duyulan siyaseti üretmek yerine kemalizmi kullanlar, dini kullanlar, milliyetçiliği (türk/kürt) kullananlar tarihin çöplüğündeki yerlerini alacaklardır, tunus ve mısır pratiği bile ortadoğunun devrimlere gebe olduğunu göstermeye yeterli sebeptir, dünyanın “yeni devrimci” dinamiği ortadoğu üzerinden yükselecektir.

    ortadoğu halkları artık şarkı (masal/maval) dinlemek değil, şarkı söylemek istiyorlar 🙂 selamlar.

  32. Yazan:ali yardım Tarih: Şub 16, 2011 | Reply

    Ali Duman beyin yazdıklarını okuduğumda, itiraz etme gereği hissettim. lakin sonradan bunun gereksiz olduğu kanısına vardım. yorumcu ilk yazılı Türk eserinde, en fazla geçen kelimenin “Türk” ve “tengri” olduğundan bile habersiz iken, burada bunu tartışmanın anlamı yoktu. ayrıca Türkler bu bölgeye geldiklerinde, Anadoluda 10 milyon nüfus bulunduğunu da duyunca, hepten hevesim kaçtı. 1071de Anadoludaki nufüsü böyle güzel tahmin eden bir kişinin, ta Osmanlı zamanındaki kayıtlardan ve bu kayıtlardan yola çıkan nufüs tahminlerinden haberi yoktu.
    ben daha ilginç bir yere dikkat çekmek istiyorum. Türkiye’de ırkçılık karşıtı olarak kendini konumlandıran kimselerin, ırk mevzularına neden bu kadar meraklı olduğunu anlamak lazım. Ali bulaç da geçenlerde balkan göçmenlerine kafayı takmıştı. evet Balkanlardan sadece Türkler değil, Arnavutlar Boşnaklar Pomaklar da göçmüştü. Ali bulaç bey Balkan göçmenlerinin aslında Türk falan olmadıklarını ifade ederken; muhtemelen Arap olduğundan dolayı kendisinin tahkir edilmesinin intikamını alıyordu. ilkokulda Türkçe konuşamadığı için, sevdiği öğretmeninden dayak yiyen Ali bulaç’ın, Türklüğü inkar etme gibi bir tutuma neden girdiğini, psikanaliz uzmanlarına havale etmek gerekir.
    Yusuf halaçoğlu Anadoludaki aşiretler hakkında yaptığı çalışmasında; bu mevzuya açıklık kavuşturmuştur. ırk meselesine kafayı takmış olanlara öneririm. aynı kişi Kürtlerin bazılarının Türkmen bazılarının Ermeni kökenli olduğunu söyleyince kıyamet kopmuştu. ama Türk diye bir ırkın olmadığını söyleseydi; bazı aydınlarımız muhtemelen alkış tutardı kendisine.
    saf ırk yoktur. Türkiye Türklerinin Türklük oranlarına bakan kişiler hangi referansa dayanırlar bilinmez ama Türklüğü inkar etme şehveti sanırım referanslar konusunu önemsiz kılıyor. Türk ile Türki olanı ayıramayacak bir derecede, bir körlük var. bugün Orta Asyada Türk denilince, Türkiye’den gelenler anlaşılır. Arnavutlar Latin, Boşnaklar slav olduğu gibi;Kazaklar, kırgızlar vs. Türki’dir. Türk tarih tezini çok eleştiren aydınlarımız dahi; Türk denilince Anadolu Türklerini inkar etmek için Türk tarih tezine başvuruyorlar. yani bu Türkler özTürk değil, Öz Türk olsalardı elmacık kemikleri çıkık ve gözleri çekik olurlardı. vay be!
    ne garip iş!kendini Türk olarak adlandırmayanlar, öz be öz Türk; “ben Türküm” diyenler ise Türk değildi. anadillerinin Türkçe olması falan önemli değildi.
    Türkiye’de Kürtler Kürt oldukları için potansiyel suçlu görüldü;hem de onlara “siz aslında Kürt değilsiniz” dendi. bugün ise durum tersine dönüyor sanki; bütün Türkler suçlu; ama onlar aslında Türk değiller! etilerin, sümerlerin çocukları, yahut rum veya ermeni!!!
    Atsız’ın “bozkurtların ölümü-dirilişi” romanlarında bir tespit geçiyordu. çinli ile evlenen Türk, soyunu kuvvetli özelliklerden mahrum etmiş oluyordu. ırkçılık karşıtı olup saf kan ırk arayanlarla, Atsız’ın anlayışı arasında bir fark yok. milliyeti, ırki yapı üzerinden anlamaya kalkan, kabile anlayışı. batıcılık tarafından devşirilenler ya da etnik kimliklerinden dolayı tahkir edilenler; “aslında Türklerin Türk olmadığı” gibi tezlerle doyuma ulaşsınlar. bu tezler kendilerini tatmin eder, ancak hiç bir surette ilmi olmaz.

  33. Yazan:ali duman Tarih: Şub 16, 2011 | Reply

    ali yardım;

    genetiği en çok bozuk ırkın türk ırkı olduğu tüm dünya bilim adamlarınca kabul görmüş bir gerçektir. bu gerçeği demogoji ile değiştirmeye çalışmak abeşle iştigaldir.

    anadolu’daki nüfusun 10milyon olabileceği bir tahmindir, sonuçta dünya medeniyetlerinin 1/4’nün yaşadığı topraklardan söz etmekteyiz.

    konunun uzmanı olmadığım halde tamamen somut gerçekliklerden söz etmekteyim. mesala anadolu’ya türklerden de önce “turcia” denilmesi gibi, mesala orta asyada “türkiye” gibi bir bölgenin/cografyanın olmaması gibi, “türk” kelimesinin kullanılmaması gibi.

    ama siz ne yapıyorsunuz orta asyalılara “kök türkler” uydurması yapıştıran saptırmacıları haklı çıkarmak için yine saman inanışı gereği “tenri”, “gök-tenri” kavramlarından “türklük” ve türklüğe dair çıkarımlar yaratıyorsunuz.

    bu neye benziyor biliyor musunuz, niyagara şelasesinin “ni-ya-gara” ismini de türkler koymuştur diyen güneş dil teorisi uydurması-saptırmasına benzemektedir. Güneş dil teorisi uydurması doğruluğunu ispat etmek için “ni-ya-gara” şelalesinin isminin dahi türkçe olduğunu ve aslında “ne-güzel-yer” demek olduğunu iddia etmiştir.

    iş milliyetçiliğe/ırkçılığa dökülünce uydurmanın saptırmanın dur durak bileceği yok. malum hakikatı , bilimsellliği kim takar, mevzu vatan millet (milliyetçilik/ırkçılık) ise, gerisi teferruattır (!) dimi yani…

    takılı takıla 10milyona mı takıldınız, hadi sizin güzel hatırınız için 10 değil de 5 milyon olduğunu tahmin edelim ne değişecek. nereye gitti ya hu bu SÜMERLER, ETİLİLER, FRİGYALILAR, uzaydan gelmişlerdi de geri dönüş mü yaptılar (!)

    siz bu kadim topraklarda 5 bin yıldır yaşayan kürtleri/ermenileri/ süryanileri/keldanileri bile yok saydınız ki, daha ne olsun, dağdan gelip bağdakini kovmak olsa olsa buna denir.

    dün kark-kurk’u tutturamadınız, şimdi daha alt perdeden bir milliyetçiliği/ırkçılığı devreye sokmuş bulunmaktasınız, sizin gerçeğinizle, bilimsel hakikatın makas aralığı o denli açılmış ki ne kadar uğraşsanız da mızrağınızın çuvala sığacağı yok.

    siz bir kazak’a, bir kırgıstanlıya, bir türkmenliye, bir özbekistanlı’ya “siz türki’siniz” diye hitap edin bakalım ne cevap alacaksınız? ilgisiz ve alakasız bir tarifleme sadece bizim ülkemize mahsus, söz konusu ülkelerin hiç biri “türki” olduğunu kabul etmez, bir türkmen bile “türk/türki” olduğunu kabul etmez, “ben türkmenim” der. böyle tarifleme her nasıl oluyorsa türkiye’de kabul görüyor, bu da ayrı bir (ırkçı/milliyetçi) hastalıklı bir durumun sonucu. bu topraklar üzerinde son 100 yıldır üretilen yalanın, çarpıtmanın, komplo teorilerinin hadi hesabı yok, hangi birisini düzeltelim.

    sözün kısası; milliyetçilik ve ırkçılık tehlikeli bir -toplumsal- hastalıktır, sanırım -bu tehlikeli gidişin bir sonucu olarak- yakın zamanda da tedavisi zorunlu hale getirilecektir.

    not:kendiniz çalıp, kendiniz oynamışsınız, türki ülkelerinden söz ederken, hepsinin ortak özelliği olan “çekik gözlü” olma durumundaki tutarsızlığı, bir hokus/pokus el çabukluğu ile çürüterek, oradan bir somut olgu çıkarılmasına dahi fırsat vermemişsiniz!!! (cin gözlülük ve üste çıkma olsa olsa buna denir, zira iddianızın mesnetsizliğini de iyi biliyorsunuz) demek ki şöyle oluyor “türki’ler çekik gözlü, türki olmayıp türki’lere akraba olan türk’ler çekik gözlü olmuyor !!!” çekik gözlülükten evrilmiş olmanın anadolu topraklarındaki halklarla karışmışlıkla bir ilgisi yok, niye olsun ki, orta asyanın tek çekik gözlü olmayanları türktür, bu böyle kabul edile !!! (biz yaptık oldu, biz dedik oldu, ni-ya-gara bile bizim eserimizdir !!! gerisi teferruattır!!!)

  34. Yazan:bsm Tarih: Şub 16, 2011 | Reply

    Ali Duman beyin yazdıklarını okuduğumda, itiraz etme gereği hissettim. lakin sonradan bunun gereksiz olduğu kanısına vardım.

    Ali bey kusura bakmayın ama yoruma başlarken ters yola giren sürücü görüntüsü vermişsiniz.

    Zira,
    “yazdıklarını okuduğumda itiraz etme gereği hissettim.”demişsiniz,ancak bu “itiraz gerekliliğine”karşın “itirazın gereksizliği”nde karar kılarak(fikrinizi değiştirerek)”tartışmaya değmez”melainde bir cümle(“…lakin sonradan gereksiz olduğu kanısına vardım”kısmı) ilave ederek yorumunuza devam etmişsiniz.

    İmdi,ister “kıllığıma”verin,ister gereksiz bir ayrıntı deyin.Böyle düşünmenizi de yadırgamam zira biraz ayrıntıcıyımdır.Peki,itiraz etmeye bile değmez bulmadınız da acaba makale uzunluğundaki yoruma ne diyorsunu?.Bakın itirazınıza veya eleştirinize yahut görüşlerinizi belirtmenize karşı değilim.Ancak muhatabı haksız duruma düşürmek adına bu kadar da küçümseyici bir dile ve gereksiz bir kibre gerek yoktu;tartışmaya/cevap yazmaya değmeyecek kadar-ki bunu söyleyen sizsiniz- sığ bulunan fikre bu denli hararetle karşılık vermek nasıl bir tutarlılıktır anlayan beri gelsin.

    yorumcu ilk yazılı Türk eserinde, en fazla geçen kelimenin “Türk” ve “tengri” olduğundan bile habersiz iken, burada bunu tartışmanın anlamı yoktu.

    Yorumcu bundan habersizdir veya değildir.Neticede yanlış bulduğunuz bir fikri kendinizce düzeltmiş,hatırlatmışsınız.Neden bundan pişmanlık duymuşçasına “anlamı yoktu”demeye gerek duydunuz?Anlamsısız olan anlamsızdır.nokta.

    ayrıca Türkler bu bölgeye geldiklerinde, Anadoluda 10 milyon nüfus bulunduğunu da duyunca, hepten hevesim kaçtı.

    Vallahi ömürsünüz sayın Ali bey:hevesiniz kaçtığında böyleyseniz hevesli halinizi cidden merak ediyorum.Neyse,hevesinizi kaçıran şu iddiaya gelelim.Nedir mesela bu kısımla ilgili itirazınız?
    Adaşınız Ali beyin Türklerin Anadoluya gelişinde iddia ettiği mevcut nüfus oranına mıdır?
    Sizce oran daha az veya daha çok mudur?
    Ve oranın iddia edildiğinden az veya çok oluşu sizce neyi değiştirir ya da konumuzla bağlantısı nedir?
    Öyle ya,hevesiniz kaçıran nedir?

    1071de Anadoludaki nufüsü böyle güzel tahmin eden bir kişinin, ta Osmanlı zamanındaki kayıtlardan ve bu kayıtlardan yola çıkan nufüs tahminlerinden haberi yoktu.

    Burada da farkında olmayarak ya da muhatabanızı haksız çıkarma gayretiyle bir okuma hatasına düştüğünüz anlaşılıyor.Osmanlının kuruluşuyla Malazgirt yani 1071 arasında ikiyüz yıllık bir zaman farkı var.Yani Osmanlı dönemindeki nüfus:
    1-1071’niye bağlasın?Türkler Anadoluya ilk girdiklerinde mevcut nüfus iddia edilenden az veya çoktur.Şahsen kesin oran hakkında bir bilgiye sahip değilim.Lakin ilk giriş yurt edinme safhasıdır ve dolayısıyla ikiyüz yıl sonrasıyla karşılaştırılamaz.Daha doğrusu birbirini bağlamaz ve bundan dolayı da ne bir kanıt vasfı taşıyabilir ne de bir başka kanıtı çürütebilir.Hadi Alparlan’nın ordusu 50 bin değil de 100 bin olsun,bir milyon olsun…Ve sadece ordu değil Orta Asya’dan gelen bir Türk kavmi de bu sefere iştirak etmiş olsun ve sayı daha da artsın…Peki ne değişir soruyorum.Daha büyük bir kalabalıkla gelmeleri,yerleşik nüfustan sayıca az veya çok oluşları sizce ne tür bir argümanı destekleyebilir?
    2-Kafa karışıklığıma verin sahi Ali beyin Osmanlı nüfusundan habersiz olduğuna nasıl hükmettiniz,”haberi yoktu”gibi bir çıkarıma nereden vardınız?

    İzninizle burada bir parantez açayım.Anladığım kadarıyla siz “Tükler yoktur” manasına varan iddalara karşısınız ve Ali beyin yorumunu da o manada algıladınız.Tepkinizi anlıyor,anlamaya çalışıyorum.Elbette Kürt diye bir kavim yokturun karşılığı,”Türkler yoktur” manasına gelebilecek bir kanıt olmamalıdır.Bu ve benzer hissiyatla Türkler sanıldığı gibi bir ırk değildir,”Türklük”kavramı sonradan türedi,Türkler yerleşik bir yaşama sahip değildir;bir tarihleri,ulus kavramını dolduracak donanımları yoktur vb imalar doğru değildir.
    Dolayısıyla tüm dünya halklarını/insanlığı bir şekilde ilgilendiren ırkçığı munazara etmek/bu vakanın alkplanını idelemekle, şu ulus/ırk vardır,öteki yoktur tarzında ulusları,ırkları birbiriyle yarıştırmak oldukça farklı şeylerdir.Yarış diyorum çünkü hadise, bir ırkı diğerine göre üstün ve meşru bulmak,bu meşriyete dayanak bulmak adına bir diğerini yok sayıp inkarda ısrar etmek basit bir çekişmeden öte bir şey ifade etmez.

    Ali Duman beyin rövanşif bir hissiyatla bir inkarda bulunduğunu düşünmüyorum.Zannedersem asıl eleştirmek istediği nokta ulus/ırk/etnisite vb kavramların nasıl da hakim ideolojilere dönüştüğüne ilişkindi.Daha açık bir ifadeyle-yukarıda sözettiğim nedenler doğrultusunda bir ulusu(burada Türkleri)yoksaymaktan çok “Türklük”kavramının siyasallaşmasına gönderme yaptığı kanaatindeyim.Tabi buna dikkat çekerken birtakım yanlış anlaşılmalara sebiyet vermis olması muhtemeldir.

    Türkiye’de ırkçılık karşıtı olarak kendini konumlandıran kimselerin, ırk mevzularına neden bu kadar meraklı olduğunu anlamak lazım.

    Bence bunda anlaşılmayacak bir şey yok;ırkçılık belasından muzdarip insan ne yapacak ya da ne yapmalı?Ha,ırkçılık refleksinin altında yatan derinlere ineceğiz derken ırk mevzularının deşilmesi menfi sonuçlar doğurabilir derseniz katılırım.Lakin buna karşıyken Yusuf Hlaçoğlu’na referans yapmaktan geri de durmuyorsunuz.Yani başkası yapınca üstüne vazife olmayan işlere bulaşan “meraklılar” ama,tarihi çarpıtmayı misyon edinmişler maşallah bilim hakemi!Peki Y.Halaçoğlu ne yapıyor sizce,habire ırk mevzularını karıştırıp durmuyor mu?Kaldı ki Y.Halaçoğlu neden bu kadar yediemin sayılıyor,siz her yazdığına inanınca kesin doğru mu oluyor?

    Ali bulaç da geçenlerde balkan göçmenlerine kafayı takmıştı. evet Balkanlardan sadece Türkler değil, Arnavutlar Boşnaklar Pomaklar da göçmüştü. Ali bulaç bey Balkan göçmenlerinin aslında Türk falan olmadıklarını ifade ederken; muhtemelen Arap olduğundan dolayı kendisinin tahkir edilmesinin intikamını alıyordu. ilkokulda Türkçe konuşamadığı için, sevdiği öğretmeninden dayak yiyen Ali bulaç’ın, Türklüğü inkar etme gibi bir tutuma neden girdiğini, psikanaliz uzmanlarına havale etmek gerekir.

    Neden olmasın?Birileri bu Topraklarda yaşayan herkes Türktür derse,zorla ve bağırtıla bağırtıla Türklük andı içmeye zorlanırsa,anadilini konuştu diye öğretmeninden dayak yerse müsade edin bu saçmalıklara isyan edebilsin.İntikam diyorsunuz.Tamam insanlar inkar karşısında belki zaman zaman intikamvari davranabilir.Sizin başınıza aynı şeyler gelse tepki duymazmaz mısınız?Yani yılların inkar ve imha politikaları,pervasız zulumler sürerken siz neyin derdine düşmüşsünüz bence oradan başlamanızda yarar var.Psikanalatik tahlillerde,rehabilite önerilerinde bulunacağınıza Türklük adına bu topraklarda yapılanlara da kafanızı yorun.
    Yani hayret ediyorum,sanki dili yasaklanan Türkler,sanki inkar edilen Türkler,sanki her türlü baskıya maruz kalan Türklermiş gibi en ufak bir ırkçılık şikayetinde gardınızı alıyorsunuz.Yok Türklük düşmanlığı,yok bilmemne!Ne yani kimse sesini çıkarmasın mı?
    Zulmün en alası yapılırken eleştiri olmasın mı?Nedir bu Türklük takıntısı Allahaşkına?
    Sonuç olarak kimsenin Türklerle bir sorunu yoktur;Türklük adına kendilerine her yolu mübah sayan,bunu iktidar amacıyla resmi söylem aracına dönüştüren zihniyetle sorunları var insanların.Budur şikayetleri.Anlamak bu kadar mı zor?

  35. Yazan:isimsiz Tarih: Şub 17, 2011 | Reply

    insanlık demek bir etnik kimlik kazanmak değildir bence kürt türk arap ne farkeder ki insan olmadıktan sonra bence bu konuşmalar yersiz öncelikle insan olarak hisetmek önemli vicdanıyla hareket etmek herkese eşit davranmak insanları bir etnik gruba dahil etmeden olduğu kabul etmek………

  36. Yazan:sevim Tarih: Şub 17, 2011 | Reply

    polemik yaratmasın diye susayım diyorum ama olmuyor.bir yorumcu savaş,göç,iktidar değişiklikleri vb ötürü ırksal özelliklerin zamanla bozulabileceğine işaret etmiş.ki dikkat edilirse farklı insan topluluklarının birbirine karışma ihtimalinin en yüksek olduğu anadolu coğrafyasından verilmiş örnek.ne var ki diğer bir yorumcu bu tezden bir şeyler çıkarmada gecikmemiş.
    bir kez olsun karşıdaki insanın ne söylemeye çalıştığına samimice kulak verilse acaba dünyanın sonu mu gelecek?bu her lafı çarpıtma gayretinin altındaki derin psikolojiyi anlamakta gerçekten zorlanıyorum.
    bakın türkler anadoluya girerken burada yerleşik bir nüfus olabileceğnden sözdedilmiş.yani türkler anadoluya girerken bu coğrafya insansız bir çöl değildi demeye getirilmiş.lakin bundan bir kulp çıkarmada gecikmedi ali yardım bey.
    peki sormak lazım 1071’de türkler anadoluya girdiğinde buralarda insan yok muydu?varsa bu insanlar buhar olup uçtu mu?
    buhar olup uçmadıklarına göre bu farklı insan topluluklarının birbirine karışma ihtimali olamaz mı?
    dolayısıyla saf bir ırktan sözetmek abesle iştigaldir.hele her daim kadim medeniyetlerin yaşadığı anadoluda genetik yapının bozulmadığını iddia etmek ne kadar gerçekçi olabilir?tabii meselenin bu kısmı atlanıp iş ırk,soy,sop vs çekişmesine indirgenince bundan her türlü çıkarıma varmak mümkündür.ali yardım bey de maalesef işin bu kısmıyla ilgileniyor.Allah bilir ya bu görüşümden de bir türklük düşmanlığı çıkaracaktır.neyse.
    bu tür saplantılarla nereye varacağız gerçekten bilmiyorum.Allah sonumuzu hayır etsin.amin.başka da bir şey demeyeceğim.

  37. Yazan:ali yardım Tarih: Şub 17, 2011 | Reply

    kimseyi tahkir etmek gibi bir niyetim yok. burada yorumcular dahi birikimli insanlar, elimden geldiğince yorumlarını okumaya çalışırım. ama mesele şu; herkesin herşeyi bildiğini varsaymak hatadır.
    Ali Duman beyin yazdığı yorumlar bilgi yanlışıyla dolu; benim bunları söylemem neden hata olsun? kendisinin Türk soluyla ilgili ilginç tespitlerini takip etmekle beraber; son yazdığı konuyla ilgili yeteri kadar malumatının olmadığını savunuyorum. kendisi de önce 10 milyon dedi sonra 5 milyon. Osmanlı kayıtlarını söylememin nedeni, Osmanlı döneminde dahi Anadoluda aşırı bir nufüs kesafeti yoktur. bugün bile Türkiyede yaşayanların üçte biri Osmanlının kaybedilen topraklarından göçmüştür. elbette Anadoluda yerli halklar vardı, Ermeniler Süryaniler Keldaniler hatta Kürtler bu halkların çocuklarıdır. bu halklardan Türkleşmiş olanlar da vardır. Türklerin evlilik konusunda da kompleksli olmadığı bilindiğinden, ırki saflık aramak yanlıştır. peki sorun nerede? kendini ırkçılık karşıtı olarak sunanların saf ırka takıntılı olmaları, milliyetçiliğe bu noktadan vurmaya çalışmaları. bence Ali Duman bey direkt olarak milliyetçiliği eleştirsin, belki daha tutarlı noktalar bulur. bu konuda daha fazla şey yazacak değilim. saf ırk meslesine kafayı takmış değilim. Hitler saf Alman mıydı, Napolyon saf fransız mıydı? ama biri alman öteki fransızdır. Ziya Gökalp Kürt kökenli, Ömer seyfeddin çerkes kökenli, Ahmet arvasi arap kökenli olsun, ne fark eder? saydığım isimlerin hepsi de Türk milliyetçisiydiler ve Türktüler. milli marşımızın yazarı “kahraman ırkım” derken, elbette arnavut ırkına seslenmiyordu.
    Türk olmanın psikolojik sosyolojik ve ırki yönleri vardır ve bunlardan en önemsizi ırki yöndür.
    bsm,
    apaçık bazı yanlışlara, ne önemi var diye yaklaştığınız için daha fazla bir şey söylemeye gerek yok. ideolojik olarak yakın durduğunuz kişinin bariz yanlışlıklarının bir önemi olmaz zaten! Orhun kitabelerinde ne yazılıdır bilmeden, Türklük hakkında atıp tutmaya kalkmak, “bütün bilim adamlarının kabul ettikleri gibi” diyerek müphem referanslara kaçmak mühim değil!
    sevim hanım, genetik yapının değişmediğini kim iddia ediyor acaba? “Türk ırkı vardır” diyen biri, “genetik yapı değişmemiştir” mi demiş oluyor? keşke yazdığımı okusaydınız.
    Türkiyede Türkofobi entelektüel mecrada yaygınlaştı. bu fobi, kemalist uygulamanın sonuçlarını anlatıp durarak kendini rasyonalize etmeye çalışıyor. Türk denilince birileri rahatsız oluyor. bir zamanlar İslam’dan rahatsız çevreler, İslamcı bir iktidar olunca şimdi de Türklüğe söverek doyum elde ediyorlar.
    benim asıl hayal kırıklığım, böyle bir durumda;Türklüğün savunmasının Ergenekonculara, MHP’ye, Yeniçağ gibi mecralara kalmasıdır. Türklüğü savunmanın Kürt düşmanlığıyla karıştırılmasıdır.
    Kürt milliyetçiliği adım adım büyürken, entelektüel mecrada Türklük haketmediği saldırılara maruzdur. hala bana tasvip etmediğim öğrenci andını, yada tasvip etmediğim kemalist uygulamaları söyleyerek, bu Türk düşmanlığını rasyonalize etmeye kalkmayın. Türklük karşısında yaşamış olduğu sendromdan dolayı; ümmetçi, sosyalist ya da liberal kılığında dolaşan Türkofobiklerden Türklüğün ne olduğunu öğrenecek değiliz. onların şuuraltında kaynayan etnik milliyetçiliğin kokusu etrafa sinmiştir. tezahürü bugün Türk karşıtlığı olarak ortada, yarın meydanı boş bulursa mikro milliyetçilik olarak tezahür eder. ali bey zaten hemen milleti Türk düşmanı yapmaya meraklı falan demeyin, burada şahsen kimseyi Türk düşmanı olarak yaftalamadım. Ali bulaç bile Türk kelimesinden bariz rahatsız olmakla beraber, Türk düşmanı sayılamaz. ama semptomları saydım, ve düşmanlık semptomlarını etrafta bolca görüyorum.
    misal: “dağdan gelip(bu Türklerdir) bağdakini kovmak(ermeni, kürt vs.)”

  38. Yazan:ali duman Tarih: Şub 17, 2011 | Reply

    sn. ali yardım,

    polemikten iyi bir sonuç çıkmıyor, esasında fikirlerimi tersten anlamak yerine, biraz empati ile doğru anlayabilirdiniz.

    milliyetçilik/ırkçılık yapanların çelişkilerini vurgulamak istediğim çok açık değil mi? netice olarak bunun böyle olduğunu anlayabilenler çok net anlayabiliyorlar.

    insanların birbirilerine karışmış olması, anadolunun bir kültür ve insan mozayiği olmasını bir zenginlik olarak görür, bundan kıvanç duyarım. Bu muhteşem yapı için “ne mozayiği ulan” diyen başbuğlardan, ırkçı ve milliyetçilerden değilim, onlara karşı mücadele verenlerdenim.

    daha somut olsun diye bir bir ırkçı/milliyetçi tetikçi üzerinden örnekleme yapayım, demek istiyorum ki;

    hrant dink’i katleden tetikçi SAMAST için diyorum ki, “ey SAMAST soyadın bile RUMCA, belli ki ataların rum ve hristiyandı, nerden geldiğini bile incelemeden, ne olduğunu bile bilmeden tetikçi olmuşsun, ataların gibi hristiyan olan birini katlediyorsun, oldu mu şimdi” diyorum. Tetikçiliğe varana kadar insan bir nerden geldiğini öğrenir, nereye gittiğinin bilincinde olur.
    Bunları bilmiş olsaydı kötü mü olurdu? Bu bilgileri kişi milliyetçilik için değil, bilinçli olabilme için öğrenmek zorundadır. Daha bu bilgiyi bile öğrenememiş zavallıları her türlü kullanmak mümkündür, örnekte oluğu gibi.

    kökenini araştırıp, hristiyanlığa geri dönüş yapan tanıdıklarım, arkadaşlarım var, kötü mü yaptılar, zorla yapılan türkleştirmeye ve müslümanlaştırılmaya karşı verebilecekleri en iyi yanıtı vermiş oldular. Kökenine/dinine geri dönüş yapana saygı duyarım, ancak geçmişinin, kökenin ne olduğunu dahi bilmeden, o bilince bile sahip olmadan ucuz milliyetçilik ve ırkçılık yapanlara saygım yok. bu bilinçsizlik hali ve buna eklemlenen bir milliyetçilik kişiye kendi öz babasını bile öldürtebilir,

    köken olarak türk’üm, türklüğe karşı bir antipatim olamayacağı gibi objektif olmaya çalışıyorum, bu kapsamda türk üst kimliği olgusundan oldukça rahatsızım, kendisi dışında kalan (kürt, roman, ermeni, rum vs.) etnik ve dinsel kimlikleri ezen bir üst kimlikten utanç duyuyor ve buna karşı mucadele veriyorum, bu ülkede türklük, kendini üst kimlik olarak ilan etmiş, yıllardır da kendisi gibi olmayanı itibarsızlaştırmayla, ötekileştirmeyle, asimile etmek ve ezmekle meşgul iken, aksini savunuyor olmanız ne kadar büyük bir yanılgı, abartısız söylemek gerekirse mağdurları ezen, ezeni de mağdur ilan etmişsiniz. (ülkemiz için üst kimlik “türkiyelilik” dir, önceki faşist darbelerin ve en son 12 eylül faşizminin dayattığı “türk”lük değildir)

    kürt milliyetçiliği yükseliyormuş, türk milliyetçiliği bunun altında kalmaktaymış gibi bir takım değerlendirmeleriniz var, bu sonuçlara nereden varıyorsunuz? anlayan varsa beri gelsin, herhalde sizinle aynı ülkede yaşamıyoruz?

    konu diğer yorumcu arkadaşların da değerli yorumlarıyla (sn. bsm ve sevim hanım’a teşekkürler) fazlasıyla işlenmiş ve netleşmiştir, uzatmaya gerek yok, verdiğim örnekleme inşallah sizin fikirleriniz için bir katkı sağlayabilir, son söz olarak, hiç bir ırkın/etnik kimliğin öznel anlamda bir önemi yoktur, ırklardan bahsetmem öznel değil nesneldir, bundan kasıt, ırkçı ve milliyetçilik sürdürücülerinin nasıl bir aymazlık-bilinçsizlik-çelişki içerisinde olduklarını vurgulamaktır.

    tüm dünya halklarının kardeşliğini savunan bir siyasi görüşe sahibim.
    son söz; YERYÜZÜNDE EZİLENLER OLDUĞU SÜRECE EZENLERİN DE ÖZGÜR OLMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR. Bu yüzden özgürleşmek istiyorsak, ezen’de olmamalıyız. türk etnik kimliğini “üst kimlik” yapma rüyasından vazgeçmeliyiz. (bu bize hiç bir şey kazandırmaz, türk kimliğini üst kimlik olarak dayatma sonucu kabul ettirmiş olsak, bu kez toptan kaybeder, türkiye olarak dünya klasmanında geri kalmış/2nci sınıf ülkeler sınıfında yer alırız)

    not: bilim adamlarınca bilimsel ve genel kapsamda IRKLAR ve GENLER üzerine yapılan çalışmalar muhtelif zamanlarda GAZETELERE haber oldu, bu haberlerde türk ırkının genetik olarak ari’liğini en fazla yitirmiş ırk olduğu bu bilimsel çalışmaların GAZETELERDE yer almasıyla ortaya çıktı (her nedense bu çalışmalara kimse itiraz da etmedi) ancak ne var ki, hiç bir mesnete dayandırmadan direkt olarak beni bir uydurmanın muhatabı yapmışsınız. (“ben ne diyorsam o” mantığı ve hepimizin çok iyi tanıdığı bir mantık 🙂 en az 50 yıldır tüm enerjimiz neredeyse böyle bir mantıkla heba oldu gitti)

    en hafif tabirle bunları atlamış olduğunuzu kabul etsek bile bu durum bile beni uyduruyor olmakla itham etmenize sebep midir? bilmeden, mesnetsiz hüküm vermeden önce sormanız gerekirdi, hiç olmazsa şu an böyle bir karşı itham ile muhatap olmak zorunda kalmazdınız, sahi yahu böylesine bir önyargıya ne gerek var, ayrıca size ne kazandırmaktadır? hepimiz yanılabiliriz, ama böylesine bile bile yanılmaya ladesde olmaz.

  39. Yazan:bsm Tarih: Şub 17, 2011 | Reply

    apaçık bazı yanlışlara, ne önemi var diye yaklaştığınız için daha fazla bir şey söylemeye gerek yok.

    Gerek yoksa söylemeyin efendim.Bu ne tavırdır böyle!Sabır sınırını zorlayarak kabalık yapmamaya gayet ediyorum ama bu küstah tavrınız sürdükçe korkarım anlayacağınız dilden konuşmak zorunda kalacağım.Bakın açık ve net söylüyorum bu “konuşmaya değmez”,”fazla bir şey söylemeye gerek yok”,”tartışmanın anlamı yok” vb kabalıklarınız kabak tadı verdi.Tartışma etiğine uygun düşmeyen bu tavrınız asabımı bozuyor.Yani bu kadar da oksimorunluk olmaz be kardeşim!Onca yazdıklarımdan bula bula bunu mu çıkardınız?

    Hem ben hangi yanlışı önemsiz bulmuşum söyler misiniz?Bir nüfus meselesine takmış gidiyorsunuz,ben de bunun tartıştığımız konu açısından ehemmiyet oluşturmadığını söyledim.Ne var bunda işi yandaşlığa bilmemneye vardıracak.Ayrıca sordum,tekrar soruyorum:Osmanlı nüfusu 5 milyon olmuş,10 milyon olmuş bu neyi değiştirir?Neden soruma cevap vermiyorsunuz?Vermeyebilirsiniz de ama öyle zeytin yağı gibi üste çıkmanın da manası yoktur.

    ideolojik olarak yakın durduğunuz kişinin bariz yanlışlıklarının bir önemi olmaz zaten!

    Kusura bakmayın kendi ard niyetinizden herkesi kendiniz gibi sanıyorsunuz.Yoksa ideolojilere itibar etmediğimi bu sitedeki herkes bilir.Ayrıca bana yakın dediklerinizle pek çok noktada görüş ayrılığına düştüğüm de olmuştur.

    Orhun kitabelerinde ne yazılıdır bilmeden, Türklük hakkında atıp tutmaya kalkmak, “bütün bilim adamlarının kabul ettikleri gibi” diyerek müphem referanslara kaçmak mühim değil!

    Ne münasebet?Bu ülkede Kemalizm ve ırkçılık patentli zulümleri eleştireceğiz diye Orhun Kitabelerini hatmetmemiz mi lazım?Türklük hakkında kimsenin atıp tuttuğu da yoktur;Türklük adına atıp tutanlaradır sözümüz.Bunun için de Orhun Kitabelerine gitmeye gerek yok.Kısacası bugünkü manzara ilgilendiriyor beni.Ancak her hak arayışında Orhun Kitabeleri,Güneş Dil Teorisi,Türk Tarih Tezi ve daha bir yığın şeyle bu millete ilallah dedirtmiş müesses nizam aklanmaya çalışılırsa elbette bunun karşısında susulacak değildir.Hadiseyi olur olmaz yerde ta Orta Asyalara taşıyan da sizsiniz ayrıca.Neyse fazla üstlemeye gerek yok,bugüne dair söyleyebilecek bir şeyiniz varsa buyrun tartışalım,değilse ari,saf vs ırk tahlilleri,soy,sop,ırk zırvalarıyla kaybedecek vaktim yok benim.

  40. Yazan:ali yardım Tarih: Şub 18, 2011 | Reply

    bsm, ali duman
    düzeyli tartışmalar herkese bir şeyler öğretir. yer yer hepimiz tartışmanın şehvetine kapılabiliriz. eğer kişisel olarak sizi tahkir eden bir ifadem olduysa, özür dilemekten gocunmam. elbette kemalizme ve ırkçılığa karşı çıkmak için, Orhun kitabelerini bilmeye luzüm yok. Ama “Türk nedir? ne değildir”i konuşuyorsak, bilmek luzümlü.
    bu sitede çok düzeyli kemalizm ve Türk milliyetçiliği eleştirisi okudum. gerek yorum olsun gerek yazı olsun. ama zannımca en kötü eleştiri tarzı “siz %10 Türksünüz” ve “milliyetçi müslüman olmaz” gibi eleştirilerdi.elimden geldiğimce bunları eleştirmek istedim. etnik Kürt milliyetçiliğine de eleştiri yöneltilmesi gerektiğini savundum.
    ben açıkçası tamamı milliyetçi olan bir Türkiye arzuluyor değilim. milliyetçilik de siyasal ideolojilerden biridir, ve devlet desteği alması doğru değildir. ama bazı hassasiyetler vardır ki; bunlar liberal, sosyalist ya da İslamcı olsun herkes tarafından paylaşılabilir. burada totaliter bir Türkiye istemiyoruz, farklı seslerin olduğu ve birbiriyle tatlı bir rekabete girdiği bir ülke istiyoruz. bir ve bütün bir Türkiye istiyoruz. bana göre asgari müşterekleri dikkate alan kucaklayıcı bir milliyetçilik tutkaldır, size göre olmayabilir. bunlar tartışılabilecek şeylerdir.
    “Türkiye” kelimesini duyunca gözünde ışıltı olan, herkese sempatim var. ama Türkiye’nin iç ve dış tehditlerle karşı karşıya olduğunu biliyorum. MGK ağzıyla konuşmaktan hoşlanmıyorum, lakin realiteden de kaçılmıyor.
    aydınlık bir Türkiye dileğiyle. tabi bu aydınlık; aydınlanmacı kemalizmin ve perinçek’in “aydınlık”ından farklı bir aydınlık olmalı.

  41. Yazan:murat Tarih: Şub 21, 2011 | Reply

    yukarıda bi yorum var arkadaşın biri almanyada yaşayan türkler ben almanın diyormu diye.yaw bu kadar cahillik olur ancak. sen 40 senedir almanyada yaşayan türklerle, bin yıldır bu topraklarda yaşayan kürtlerin durumunu aynı olarak değerlendirmişin ya,diyeceğim bi şey yok. ir insan olaya ancak bu kadar sığ bakar.madem öyle düşünüyorsunuz türküm demeyin.türk olmanın etnik bir kimlik değil birleştirici bir kültür olduğunun farkına varmayın

  42. Yazan:ne mutlu insanım diyene Tarih: Şub 22, 2011 | Reply

    yukarıda bi yorum var arkadaşın biri almanyada yaşayan türkler ben almanın diyormu diye.yaw bu kadar cahillik olur ancak. sen 40 senedir almanyada yaşayan türklerle, bin yıldır bu topraklarda yaşayan kürtlerin durumunu aynı olarak değerlendirmişin ya,diyeceğim bi şey yok. ir insan olaya ancak bu kadar sığ bakar.madem öyle düşünüyorsunuz türküm demeyin.türk olmanın etnik bir kimlik değil birleştirici bir kültür olduğunun farkına varmayın

    @murat,

    Merak ediyorum yukardaki yorumunuzdan kendiniz bir şey anlayabildiniz mi?Ben pek bir şey anlamadım da.Tabi cahil olduğuma göre anlama problemi yaşıyor olabilirim.Neyse,ben anlamadıysam da umarım anlayan olmuştur.
    Konuya dönelim.

    O “arkadaşın biri” dediğiniz kişinin,”Türk değilsem Türküm demek zorunda olmamalıyım”anlamındaki sözleri belli ki hazımsızlığa yol açmış sizde.Normal karşılıyorum.Muhatabınızı bodoslama cehaletle itham etme eğiliminizi, insanların ait oldukları kimlik üzerinden kendilerini tanımlamarını sindirememenize veriyorum.Eğer şöven duygularınızı frenleyerek okuyabilseydiniz eminim o sözlerin neye karşılık yazıldığını anlamakta bu kadar müşkülata düşmezdiniz.

    Yararı olacak mı bilmiyorum,”diyeceğim bir şey yok”babında tahkir amaçlı ithamlarınıza neden olan sözlerimi anlayabileceğiniz şekilde tekrarlayayım.

    Siz mi yazdınız, sizinle aynı kafa yapısına sahip başka biri mi yazdı bilmiyorum,”Türkiyede yaşayan herkes Türktür” gibi keremeti kendinden menkul bir idda atıldı ortaya.Ben de,herhangi bir coğrafyada yaşayan bir birey,o coğrafyanın anıldığı etnik tanımla (veya ulusla) kendini tanımlamak zorunda değildir,olmamalıdır dedim.Almanya örneği buradan sadır oldu.

    Yorumunuza gelince,

    1-Bin yıldır bu topraklarda yaşayan Kürtler(bu sizin ifadeniz),acaba “bin yıl”bu topraklarda yaşayınca otomatikman Türk mü olmuş oluyor?Yani kimlik tanımı zaman aşımına mı uğruyor?
    2-Bin yıl değil,telaffuz edildiğinde dahi siz milliyetçilerin tüylerini diken diken eden Kürtler zaten hep bu topraklarda yaşıyordu.Bilmem bundan haberiniz var mı?
    3-40 Yıldır Almanya’da yaşayan Türklerle “bin yıldır bu topraklarda yaşadıkları”nı kabul ettiğiniz Kürtlerin durumunu bir birine benzettiğimi nereden çıkardınız?
    4-“Diyeceğim bir şey yok”demişsiniz.Bence dememeniz sizin yararınıza olurdu çünkü boş konuşmuşsunuz.
    5-Olaya sığ mı bakmışım derin mi bakmışım bilmiyorum ama sizin gibi kafayı milliyetçilikle bozmuşları gördükçe inanın sınırlı idrak kapasiteme dair umutlarım yeşeriyor.
    6-“Öyle düşünüyorsanız Türküm demeyin” demişsiniz bir de.Öyle düşünüyorum,düşüncelerimin de arkasındayım.Ne düşüneceğimi,kendimi nasıl hissedeceğimi de size soracak değilim.Türküm veya değilim,derim veya demem bu sizi hiç mi hiç ilgilendirmez.
    6-Birleştirici tutkalınız da dörtyüzdörtünüz de,japon yapıştırıcınız da sizin olsun.Hem yapışık ikizler mi olacağız da sık sık harç,beton,tutkal vesaireye gerek duyalım.Bırakın kim ne olmak istiyorsa bunda özgür olsun,ne gerek var inşaat malzemasiyle sımsıkı yapışmaya.

    Hem bu kendi ezber ve roteriklerinize kayıtsız şartsız itaat edilmesini,herkesi zorla kendinize benzetme bencilliği nasıl bir birleştiriciliktir?İnanın bu sahte “birleştirici”lik mavallarından gına geldi.Daha insanların kendilerini özgürce tanımlamalarına/ifade etmelerine tahammül edemezken söyler misiniz hangi “birleştici kültür”den bahsediyorsunuz?Eğer gerçekten samimiyseniz bırakın kültürünü kendi seçsin insanlar.O zaman birleştiriciliğin,kültürün,insan değerinin bir anlamı olabilir.

  43. Yazan:ali duman Tarih: Şub 22, 2011 | Reply

    ergenekonun toplum mühendislerinden olan doğu perinçek-yalçın küçük-soner yalçın v.d.leri pek başarılı oldular ve görevleri gereği zihni açıdan hastalıklı bir toplum yarattılmasına gayret gösterdiler, gazeteci kılığı altında bu toplumun bir kısmına deli gömleği giydirilmesinin öncülüğünü yaptılar.

    böyle bir faşist zihniyet her daim “türkiye türklerindir” ve benzeri faşist sloganlar ürettiler, başka başka ideolojilerin kılıfı altında faşizmi bayrak edindiler, gerici eğitim sistemi eliyle, geçmişini dahi doğru-dürüst bilmeyen orta çağ kafalı insan tipleri yaratır.

    böyle bir iklimde elbette bir çakma entelektüel(!) çıkıp,”kürtler 1000 yıldır bu topraklarda yaşıyorlarsa o halde türk olacaklardır” , cehaletini gösterir de, cehaletinin, ırkçılığının dahi farkına varamayabilir.

    bu cehaletin neresinden tutalım, her yeri elde kalıyor (deli gömleği giyenlerle uğraşmaktan bıktık,ancak onlar o deli gömleğinde ısrar etmekten bıkmadılar)

    cehalet-1 : kürtler beşbin yıldır bu topraklarda yaşıyorlar
    cehalet-2 : türklerin bu topraklara gelmeleri henüz bin yılı bulmadı (1071)
    (üstelik türklerin anadoluyu yurt tutmalarında kürtlerin büyük yardımım oldu, Malazgirt’te Alpaslan’ın yanında savaştılar)

    yurtlanma konusunda kıdemli olan 🙂 kürtler olduğuna göre, türkler bu durumda kürt olmalılar! kürtüz demeliler!

    yukarıdaki ırkçı/şoven görüşe göre doğru mantık budur!

    bal gibi etnik bir kimlik olan “türk”lük, sizin canınız öyle istiyor diye kültürel kimlik olmuyor, hakikatlar ve bilimsellik keyfe göre değişen bir şey değildir. (hakikatları bir çıkar uğruna saptırmak tipik bir faşizan zihniyetidir)

    resmi ideolojinin ve toplum mühendislerinin dahası 12 eylül ve diğer faşist darbelerin dayattığı “türk” kimliğinde ısrarı anlamak mümkün değil? bizim elbette bir üst kimliğimiz var, bizim üst kimliğimiz “türkiyeli’liktir” kendinizi ırkçı ve milliyetçi yolda ne kadar heba etseniz de boştur, koftur, zira kürtçeyi yasaklamayla, kart-kurt zırvalarıyla bir heba edilmişliğiniz var, ama görüldüğü üzere hiç bir işe yaramadı.

  44. Yazan:yasmin Tarih: Şub 23, 2011 | Reply

    Türkiye Cumhuriyeti Bölünmez Bir Bütündür !

  45. Yazan:ali duman Tarih: Şub 23, 2011 | Reply

    sn. yasmin,

    o denli korkmuşsunuz ki, o denli korkutmuşlar ki sizi, sanırsınız ki tüm dünya hatta içteki hainler(!) biraraya gelmiş, türkiye cumhuriyetini bölmeye çalışıyorlar. bu ülkenin bölünmesini isteyen tek bir t.c. vatandaşı dahi bulunmamaktadır.

    hani neredeyse siz ve sizin gibi düşünenler olmazsa gitti gidecek cumhuriyet elden.(87 yıldır aynı paranoya sahnede)

    iyi ki varsınız, ancak hani diyorum şu deli gömleğini çıkartsanız artık sırtınızdan, biz kaybedeceğimizden çok daha fazlasını kaybettik zaten, bundan daha kötüsü olamaz, 10milyon km2.lik vatan toprağı 700bin km2’ye düştü ve bunu tüm dünya başta abd ve ingiliz emperyalizmi onayladı, siz hala neyi bölemediniz, neyi kaybedeceğinizi sanıyorsunuz anlayamadım, ısıtılıp ısıtılıp önümüze konulan bir bölünme fobisi var, nerden icap ediyorsa, hiç bir nesnel temeli yok, yalandan ve palavradan, paranoyadan ibaret. bu dili bırakmakta fayda var, zira kendinizi kandırmaktan başka bir işe yaramaz.

    bizi korkutanlar o denli korkutmuşlar ki, istiklal marşımız bile “KORKMA” diye başlıyor, bu korku cumhuriyetini, demokratik cumhuriyete nasıl dönüştürebiliriz ona kafa yormalıyız, fobi, paranoya ve komplo teorilerine değil.

  46. Yazan:ali yardım Tarih: Şub 23, 2011 | Reply

    ali duman,
    bugün diyorsunuz ki “Türkiyelilik”, yarın aynısını diyebilecek misiniz? Türk olduğunuzdan belki dersiniz.Kürt milliyetçileri için Türkiyelilik bir hedef değil bir durak, sonrası Kürtlüğün anayasal tanımlanması, sonrası Kürdistan hedefi!
    yarın Kürtçüler sormayacak mı? “Türkiye kelimesi, Türklerin yaşadağı yer demek. Oysaki biz Kürdüz bize Kürdistanı tanımlamak gerek!”
    sonra bu sitede kemalizmin tanımladığı Türk kimliğinin bir inşa edilmiş kimlik olduğundan yakındık. ya “Türkiyelilik”? tamamen inşa tamamen entelektüel fantazi değil mi? sokaktaki hangi insan kendini “Türkiyeli” olarak tanımlıyor. sonra Türkiyeli tanımı gelince, ulusalcı-ırkçılar “Türklük tarihten siliniyor” yaygarası yapmayacak mı? iki kutuptan köpürtülmüş Türkiye.
    Türkiyelilik hiçbir derde deva değil. eğer bölücülüğe merhem olacağını bilsem, hiç gocunmadan savunurum. ama Türkiyelilik gelince, Kürtçüler taleplerini ileri götürecekler, ulusalcılar etnik nefreti körükleyecekler. çözüm bu mudur? hiç sanmıyorum

  47. Yazan:ali duman Tarih: Şub 24, 2011 | Reply

    sn. ali yardım

    almanya’da sadece almanlar mı yaşıyor?
    fransa’da sadece fransızlar mı yaşıyor?
    ispanya’da sadece ispanyolar mı yaşıyor?

    cebinde T.C. kimliği taşıyan bir kürt ya da bir gayri-müslim yurttaşımız niye “Türkiyeliğe” itiraz etsin.

    ben Türkiyeliğe itiraz eden tek bir T.C. yurttaşı tanımadım, olabileceğini de düşünemiyorum.

    öncelikle başkası yerine düşünme ve niyet okumaktan vaz geçmek gerekli, vatandaş saydıklarımıza güvenmemiz gerekli. Sizin korkularınıza inansak ve “türk”lüğü bir üst kimlik olarak zorla dayatsak ve kabullettirsek ne kazanacağız? baskıcı ve zorba rejimlerin eninde sonunda yıkıldığını naklen izlemiyor muyuz?

    türkiye; trakya’yı da içine alan kapsamlı bir coğrafik bölgenin adıdır, ayrıca kısmen türkiyenin içinde yer alan “kürdistan” diye bir coğrafya mevcuttur, bu coğrafyaya hem osmanlı döneminde, hemde bizzat Atatürk tarafından TBMM’de “kürdistan” diye ifade edilmiştir (“Lazistan vekilleri”, “kürdistan vekilleri” bizzat Atatürk’ün hitap şeklidir)

    “trakya” bölgesine trakya diyebiliyoruz da, “kürdistan” bölgesine niye kürdistan diyemiyoruz? bir açıklaması var mı? hakikatların yakıcılığı bizi saf dışı etmeden ırkçı ve milliyetçi resmi ideolojinin ezberletilmiş korku ve yalanlarını bir yana bırakmamız gerek.

    niyet okuma, önyargı ve korkularla bir yere varamayız, zira korkunun ecele bir faydası yok.

  48. Yazan:metin Tarih: Şub 24, 2011 | Reply

    ülke bugün bölünmez ama akp siyaseti böyle devam ederse 20 yılda bölünürüz..bunu batmanda yaşayan birisi olarak yazıyorum kürt olupça kafasından ayrılıkcı olmayan yok şu an net kafamızda yarışmışıyız..bu bir pazarda bir fiyat kürtçe konuşunça farklı türkçe konuşunca farklı ise olay bitmiştir..kimse ehvam kesmesin..yok öyle ama bugün ne bu mhp nde chp siyaseti ilde bu iş olma…zzzzzz

  49. Yazan:aziz yılmaz Tarih: Şub 24, 2011 | Reply

    @metin,

    Kürtçe/Türkçe fıyat geçen cümlenin şifrelerini pek çözemedim.Hoş bir önceki de okunma açısından tam bir facia.Yine de belliki Kürtlerin kafasındaki “ayrılık fikri”ni optik okuyucunuzla barkodlamada pek büyük bir beceriye sahipsiniz.Fıyat derken de muhtemelen ürün etiketlerinin Kürtçe de yazılmış olması bayağı bir batmış olmalı.Bu kısmı anladık.

    Peki ne tür bir yönetim öneriyor veya arzuluyorsunuz?
    Öyle ya “AKP siyasetiyle bugün değilse de 20 yıl sonra bölüneceğiz,
    MHP,CHP’yle de olacak iş değil”demişsiniz.Geriye ne kaldı?
    Darbe falan mı bekliyorsunuz?
    Yoksa, bölgede sıkıyönetim ilan edilmesini ya da tekrar OHAL uygulamasına dönülmesini mi istiyosunuz?
    Bunlar değilse nedir alternatifiniz?
    Hani Kürtlerin kafalarının içini okuyabilecek medyumluk,20 yıl sonrasını tahmin edecek kehanetleriniz de var,hazır eliniz değmişken aklınızdan geçen şu çözüm projesinizi de bizlerle paylaşsanız da milletçe bir rahata ersek diyorum,ne dersiniz?

  50. Yazan:fiyatlar insan yasamindan önemli midir? Tarih: Şub 25, 2011 | Reply

    “bu bir pazarda bir fiyat kürtçe konuşunça farklı türkçe konuşunca farklı ise olay bitmiştir..kimse ehvam kesmesin”

    yani binlerce asker ve sivil ölmüs, köyler yakilmis mesele degil ama metin beyi kürtçe bilmiyor diye kaziklamaya kalkmislar ya, bitmis bu memleket yaw, walla bölünmüs gitmis de haberimiz yok.

    Metin Bey ülkemize hos geldiniz, ne güzel Türkçe konusuyorsunuz, dilimizi nerede ögrendiniz?

  51. Yazan:ali yardım Tarih: Şub 25, 2011 | Reply

    “Fransız Anayasası başlangıcı: “Fransız halkı vakarla ilan eder ki…” Fransa halkı değil. Metinde Fransa iki defa, Fransız 5 defa geçiyor.

    Alman Temel Kanunu başlangıcı: “Tanrı ve insanın huzurunda… Alman Halkı, kurucu iktidarlarını kullanarak…” (Almanya halkı değil!) Temel kanunda 45 defa “Alman”, 17 defa “Almanya” denmektedir. Almancada kelime işlemciyle bu ayrımı yapmak kolay. Alman: Deutsch. Almanya: Deutschland.

    İspanya Anayasası’nda “İspanyol” 20 defa geçiyor. İspanya 26 defa.

    Ermenistan anayasasında 6 defa Ermeni deniyor.

    Yunan Anayasası hepsinden hoş. Vatandaşların kanun önünde eşitliğinden değil, Elenlerin kanun önünde eşitliğinden bahsediyor!

    Birçok anayasada, vatandaş olmayan milletdaşların nasıl kolayca vatandaş olabileceği de anlatılıyor. Mesela Ermenilerin nasıl kolayca Ermenistan vatandaşı olabileceği… Anlayamadığım nokta şu: Fransızlık, Almanlık, İspanyolluk, Yunanlık, Ermenilik kimseyi rahatsız etmiyor ama Türklük… Aman sakın. Bilimsel olarak sakıncalı!”
    İskender Öksüz
    yazının tamamı

  52. Yazan:ali yardım Tarih: Şub 25, 2011 | Reply

    yukarıdaki yazının tamamı için http://www.millidusunce.org/index.php?option=com_content&view=article&id=353:tuerkluek-bahsinin-bilimsel-sakncalar-&catid=24:skender-oeksuez&Itemid=15
    temel bazı kavramlarla oynamak pek akli değil. hepimiz biliyoruz ki, anayasada geçen “Türk milleti” ifadesi, Türkiyede yaşayan milleti anlatıyor. Azerilerden Özbek ya da Kırgızlardan bahsetmiyor. Türk vatandaşı ifadesi, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını anlatıyor. Türk ifadesine özel olarak gıcık kapmıyorsanız, bu anayasal tanımlardan “asimilasyon asimilasyon” diye bağırmaya gerek yok.
    kaldı ki “Türkiyelilik” bir üst kimlik olarak herkes tarafından kabul görmeyecek. yarın bu ülkeye “anatolia” diyelim diyenler çıkacak. mesele ayrımcılık meselesi değil. bu ülkede “Türk” ifadesinden gıcık kapanlar var maalesef.
    bu ülkede yaşayan farklı etnik kimlikleri kabul etmeyen kimse yok. Kürt,Laz ,Çerkes… bunları inkar eden kimse yok. ama bunların hiçbiri milli kimlik değildirler, etnik kimliktirler. Anayasal tanım değişince, Kürtler kendilerini dışlanmaktan kurtulmuş gibi mi hissedecekler? bu ülkede Kürt etnik kimliğini, Kürt ulus kimliği haline getirmek dileyenler var. bunun panzehirinin “Türkiyelilik” olmasını beklemek, bir hayli iyimser bir yaklaşım.
    ayrıca sürekli “resmi ideolojinin ezberleri ve korkuları” yaftasından vazgeçin. bu ülkede düşünen yalnız sizsizniz de, geriye kalanlar ezberlerini mi tekrarlıyor? bu yakışıksız bir ifade. Türkiye’de eğitim sisteminin insanları Türkleştirdiği ya da milliyetçi yaptığı da bir palavradır. tekerleme gibi andımız okumakla insan Türkleşmez. bunlar eğitim sistemine verilen abartılı rollerdir. ayrıca ben fikren kemalizmle hiç uyuşamayacak bir kişiyim. kemalizm “Türk kimliği”ni yaralamış tahrip etmiştir.

  53. Yazan:ali duman Tarih: Şub 26, 2011 | Reply

    @metin

    hani derler ya “bir insana 40kez deli dersen o insan deli olurmuş”, dünya yüzünde kurulduğu günden buyana bölüneceği gündemde tutulan başka bir ülke/cumhuriyet var mıdır? merak ediyorum doğrusu.

    böyle giderse bu ülkeyi 87 yıldır, her daim bölüneceğini gündemde tutanlar bölecekler. (düşmana gerek bile olmayacak)

    80 yıldır “sevr paranoyası”nı kullananlar, onun yerine “BOP paranoyasını” ikame etmişlerdi, ancak ne var ki BOP paranoyası da (tüm komplo teorilerinde olduğu gibi) ellerinde patladı, ortadoğu’yu en son emperyalist ingiltere şekillendirmişti ancak orta doğu halkları kendi kaderlerini tayin etme yolunda önemli adımlar atmakta kararlı görünmektedirler. Yani ortadoğu bir siyasi ucube olan ulusalcıların iddia ettiği (komplo teorisi ürettiği) gibi ne ABD, ne de AB tarafından şekillendirilemeyecek.

    bu ülkenin bölüneceğini her daim gündemde tutmak bölünme tehlikesini doğurur, hemde durdur yere, gereksiz yere.

    şeriat tehlikesini bahane ederek 28 şubatı tezgahlayanlar bu ülkenin 250milyar zarara sokmuşlardır, aslında darbe bahane ama hortum ve soygunlar şahane.

    50 yıldır darbeler ve darbelerin ürettiği toplum mühendisleri marifetiyle bize giydirilen deli gömleklerini yırtıp atmanın zamanı geldi, geçiyor bile.

    ne şeriat tehlikesi var, ne de bölünme tehlikesi, bu korkuların siyasetini yürütenler bu ülkenin hainleridir, postal yalayıcılarıdır. (bu ucubelerin marifetleri her gün deşifre oluyor, seks çeteleriyle, santaj çeteleriyle, devlet sırlarını satan çetelerle ve bağlantılı oldukları esas büyük çeteleriyle)

    komünizm, şeriat, bölünme korkusuyla, sevr ve bop paranoyasıyla siyaset üreten ucubelerin maskesi düşmüştür. artık KRAL ÇIPLAK (bunu görmemekte ki ısrarı anlayamıyorum)

    not : bop ellerinde patlayınca, bir yalan ancak başka bir yalanla kapatılabilir, yalancı için sermaye sonsuzdur, bu yüzden gazeteci kılıklı toplum mühendisi bu kez “ortadoğudaki halk isyanlarını türkiyeyi güçlü kılmak isteyen ABD tarafından yapıldığını, asıl amacın 2023 yılında türkiye’de bir halifelik oluşturularak, ortadoğu/müslüman ülkelerin bu halifelik eliyle yönetilmesi planının devreye sokulduğunu” iddia etmektedir, yani yalanlar çabuk çökünce bu kez hiç olmazsa 2023 yılına kadar çökmeyecek hem zevahiri kurtaracak bir yalana sarılmak mantıklı gibi geliyor, ne de olsa ustalık alanı yalan olunca, sermaye sınırsız, kale boş salla gitsin 2023’e kim öle kim kala dimi dostlar…ilginç olanı ne biliyor musunuz? bunların yalanlarına gözü kapalı inananlar, hayatın içindeki belgeli hakikatlara inanmıyorlar, büyüme rakamına da, merkez bankasında bulunan döviz rezervine de, eflasyon oranına da, seçim sonuçlarına da inanmayanlar, bu mesnetsiz yalanlara gözü kapalı inanıyorlar, işte deli gömleğini giymek böyle bir şey. cemil meriç hocayı bir kez daha anmak gerekiyor 50 yıl önceden receteyi yazdığı için, “ideolojiler insan idrakine giydirilmiş deli gömlekleridir” dediği için.

  54. Yazan:beytullah Tarih: Şub 26, 2011 | Reply

    ya biz ingilizce yi zor ögreniyoruz bide kürtçemi zazacamı ögrenecegiz ya nolur konuşmayın şöyle onlar ögrensin ler türkçeyi de görelim

  55. Yazan:durhat Tarih: Şub 26, 2011 | Reply

    aslında bölünmenin zihinlerde yarattığı farklı algıları da dikkate almak gerek.çünkü bölünme deyince herkes farklı bir anlam çıkarıyor bundan.mesela kürtler bölünmeden farklı bir şey anlıyor ve bu algı üzerinden bölünme olgusunu anlamlandırıyor.keza türkiyenin üniter yapısını savunma iddiasında olan milliyetçilerle ulusalcılar da başka bir pencereden bakıyor.oysa doğru tektir,kim nerden bakarsa baksın bölünmenin türkiyeye bir faturası olacaktır,dolayısıyla farklı sonuçlar değil tek bir sonuçla karşılanacaktır.ki bu sonuçlar sözü edilen algılarla parallelik taşımaz.zira bir taraf için “telefisi olmayan yıkım”,diğer taraf için de adeta kaçınılmaz “son çare”gibi algılanması dışında her iki tarafın da aynı gemide olduğu gerçeği dikkatlerden kaçıyor.açıkçası hesaplar yanlış yapılıyor diyebiliriz.ya da zihninlerde kurgulananlardan çok daha farklı sonuçlarla karşılanacabileceği nedense ıskalanıyor.ıskılanmasının nedeni de gelecekte olası olumsuz neticelere kafa yoracağımıza yüzeyde ideolojik kavgalara tutuşmuş olmamızdır.mesela ilk yoruma dikkat edin”türkiyeyi kimse bölemez!”diye kestirip atmış bir yorumcu.sonlara doğru dikkat ederseniz yine benzer bir refleksle”türkiye cumhuriyeti bölünmez bir bütündür”diye geçmiş bir yorumcu.canım ne var bunda sonuçta öylesine söylenmiş bir laf diyebilirsiniz.oysa hiç de tesadüfi bir şey değil bu.türkiyede yüklü bir kesim bu sözlerle teselli buluyor.deyim yerindeyse karanlıkta ıslık çalarak korkusunu yatıştırmaktan başka bir anlam ifade etmiyor.tabi bunun yanında bir iki güven sözcüğüyle kendinden emin olmak hem de bir yerlere laf yetiştirerk duygusal rahatlama amaçlıdır.yani bölünmekten beter olmuşuz,ülkece geriye gitmişiz,toplumca hep beraber bedel ödemişiz bu kendini sloganlarla avutan kesimi hiç mi hiç ilgilendirmiyor.
    tabi bir de olur olmaz her şeyi bölünmeye yormaya meyilli bir diğer kesim var.bu kesimden kimi gerçekten türkiyenin bölüneceğinden endişe ediyor bu gruba girenlerin.ancak bu gruba dahil olup da bölünme söylemi üzerinden topluma korku pompalayan,iktidar heveslerini hayali korku ve senaryolar üzerine kuran bir de toplum mühendisleri var ki işte ortalığı kızıştıran asıl takım da budur.bu takımın bütün işi gücü hayali düşmanlar,dış güçler,iç odaklar yaratıp toplumu uyutmak ki bunda başarılı olmadıkları da söylenemez.
    biraz da “öbür”cepheden sözedelim.hani bölünme deyince bundan kurtuluşu anlayan kesim.sanki türkiye bölünür de bağımsız bir kürdistan kurulsa dünyanın toz pembe olacağı hayaline kapılan bir kısım gerçeklerden bihaber kürtler.azınlıkta da olsa böyle marjinal bir kesim var.belki farkında olmayarak “bundan kötüsü olmaz”düşüncesine kapılıyorlar ama büyük bir ihtimalle yanılıyorlar.lakin yıllardan beri devletin yanlış politikaları ve bunun sonucu olarak uğradıkları haksızlıktan ötürü böyle bir eğilim doğmuştur.ancak dediğim gibi çaresizlikten sarıldıkları ve umut gözüyle baktıkları yol hiç sandıkları gibi dikensiz değil.aksine asıl facia belki de o zaman başlayacaktır.zira şu anda bile kürt halkının iradesi pkk ve uzantısı bdp’nin güdümündedir.özgür düşünce,demokratik tartışmadan eser yoktur.bu da bir yana gelecek adına umut vadedebilecek somut hiçbir şey yok;ne ekonomik,ne kültürel ne de alt yapı olarak.kısacası k.kore modeli bir kürdistanın kürt halkının yararına olabilecği yönünde en ufak bir işaret bulunmuyor.lakin bu denli düşmanlık tohumları ekilince insanlar kendileri için doğru olanı seçecek idraktan yoksun kalabiliyorlar.
    sonuç olarak,allah geçinden versin bir bölünme durumunda her iki taraf için de iyi şeyler olacağını düşünmüyorum.anacak bölünmeden daha çok kürtlerin zarar göreceğini söylemek için kahin olmak gerekiyor.eğri oturalım doğru konuşalım,bölünmesinden tedirgin olunan bölge aslında türkiyenin üzerinde bir kamburdan başka değil.gerçi bölge yıllarca ihmal edildi,yatırım yapılmadı,mahrum bırakıldı ancak devletçe yapılan sınırlı yatırımlar bile fazladan bir yükten başka bir yarar getirmiyor.30 yıldır yaşanan iç çatışmaya ayrılan savaş bütçesiyle türkiye ihya olurdu.
    biliyorum başta kürtler olmak üzere demokrasi yanlısı insanlar yadırgayacak bu sözlerimi.amacım şu kürtlere yol verelim biz de rahat edelim onlar da demek değil.çünkü 50 küsür yaşımla bu ülkede etnik ayrımcılığın ve çatışmaların yarattığı her türlü acıyı iliklerine kadar yaşamış bir kürdüm.ama gerçekçi olmak lazım.yani aslında dikkatimizden kaçan bir gerçeği paylaşmak istedim.zira taraflar yanlış yerinden bakıyor.yani kendilerine felaket getirecek bir bölünmeden kaçması gerekenler bölünme kelimesine daha bir sıcak bakıp istekli pozisyonuna giriyor,diğer taraf ise koca bir yükten kurtulacağını bile düşünmeden kutsalına saldırılmış gibi tepki verip hamaset diliyle varolmayı seçiyor.tuhaf bir ironi ama çatışmacı yanımız bir anlığına bile gerçeklerimizin farkına varmasına geçit vermiyor.
    yukarda söylediklerim daha iyi anlaşılsın diye biraz daha açayım.dedik ya kürdüyle türküyle diğer farklı unsurlarıyla demokratik,çağdaş,adil bir türkiye hepimizin temennisi olmalı.lakin ayrı bir devleti şöyle kısa süreliğine kafamızda kuralım.mesela hadi şuradan itibaren sizin olsun,dilediğiniz gibi yönetin denildi.peki büyük bir çoğunluğu batıya yerleşmiş kürtler ne olacak?mübadele mi yapılacak?yapılırsa batıda iş kurmuş kürtlere g.doğunun şu anda mevcut nüfusu karşılamayan potansiyeli bu yapının zorunlu yaşam ihtiyaçlarını karşılayabilecek mi?etnik milliyetçilik üzerinden siyaset yapan bdp’nin bir projesi var mı?devlet demesi kolay ama hiç de sanıldığı gibi değil.istihdam nasıl gerçekleşecek,ekonomik dönüşüm nasıl sağlanacak?ya eğitim,sağlık,hukuk vb altaypı kurumları?neyse amacım bunları tartışmak değil.şuraya getireceğim,kurulu bir düzen varken ve bunu en iyi noktaya taşımak varken neden böyle maceralara girişelim?
    ayrıca dediğim gibi ayrı bir devlet isteyenlerin sayısıoldukça azürtlerin çoğunluğu bu-sınırlı da olsa -ayrıcalıklarının bilincinde ve bunlardan yoksun kalmayı istemez.o halde devlet de astarı yüzünden pahalı bu inatçı tutumundan vazgeçmeli.öyle madem birlik üzerine bu kadar titreniyor bölünmeye gidecek metodları bırakmalı.ancak küçük bir azınlık bunun üzerinden iktidar devşirdiği için çözüme sıcak bakmazlar.nasıl olsa ölenler yoksul halk kesiminin çocukları.bu kördövüşünün maliyeti de yine bu hakltan çıkıyor dolayısıyla keyiflerine diyecek yok.bu keyfiyet 85 yıllık statükonun temsilcileri egemenler için ne ise bdp ve şurekası için de vazgeçilmezdir.halk birbirini boğazlasın onlar bu kavgadan rant ve iktidar sağlasın.gerçeğimiz budur.ve son bir gerçek:derin devlet temsilcileri,onların diğer uzantıları bir avuç çıkar grubu, kürt sorunun çözülmesinden nasıl yana değilse bdp’de aynı şekilde sorunun çözümünden yana değil.ne var ki bizleri toplum olarak öyle bir uyutmuşlar ki onlar bizim kanımız canımız üzerinden iktidarlarını pekiştirirken bizler de garibim üzerimizde tepinen filleri kahraman ve kurtarıcı belliyoruz.bilemiyorum böyle kirli oyunlara ahmakça itibar edilmesine ağlamak mı lazım gülmek mi?

  56. Yazan:bsm Tarih: Şub 27, 2011 | Reply

    ya biz ingilizce yi zor ögreniyoruz bide kürtçemi zazacamı ögrenecegiz ya nolur konuşmayın şöyle onlar ögrensin ler türkçeyi de görelim

    Kardeş bence Türkçe bilen birine yazdırsaydın şu yorumunu.Hani “onlar öğrensin de görelim”diye caka satmışsın ama Türkçeyi katlettiğinin farkında değilsin galiba:)

    Yani sen bırak İngilizceyi,Kürtçeyi,Zazacayı acilen bir Türkçe dil kursuna git bence.

    Ha bu arada,”amman Kürtçe öğren” diyen de yok ayrıca.İster öğren ister öğrenme!Yalnız yüksek müsadenle insanlar kendi anadillerini konuşabilsin değil mi?Bir mahsuru yoktur umarım.

  57. Yazan:ali duman Tarih: Şub 28, 2011 | Reply

    türkiye bölünmeyecektir, türk-kürt kardeşliği bölünebilecek kadar çürük bir birleşme olsaydı, bu bölünme 1920’de gerçekleşmiş olurdu, iki halkta kardeşliğinin bölünemez olduğunu milli mücadelede tüm dünyaya göstermiştir.

    bunun tek “sihirli reçetesi” vardır;

    “demokratik cumhuriyet” tesis etmektir.

    demokratik cumhuriyet için başta askeri vesayet olmak üzere tüm vesayetleri ortadan kaldırmak gerekir, pek tabiki pkk vesayetinin ortadan kaldırılması da çok önemlidir. (pkk bir halk örgütü ve hareketi olmak yerine bir halkın üzerinde dayatmacı-silahlı vesayet haline gelmiştir)

    her türlü vesayetleri sonlandırmayı ve demokratik cumhuriyeti ancak el ele, omuz omuza gerçekleştirebiliriz, türkiyenin tüm halkları; kürdüyle, türküyle, çerkeziyle, lazıyla ele ele omuz omuza olmalıdır. (işte bu yüzden “yaşasın halkların kardeşliği” sloganı sol tarafından üretilen en anlamlı sloganlardan biridir)

  58. Yazan:ARDA Tarih: Mar 1, 2011 | Reply

    ne kadar ırkcı bir düşünce kürtler ne istiyor hebsimi pkk pekala hic gizli askerin kurduhu jitemden bassetmiyorsun kitab sahibi pkk kılıhına giribde kürt köylerini basıb cocuk coluk kadın dinlemeden öldürüb pkk nın üstüne admalar tek suclu kürtlermi bizim tsk mız cokmu dürüst acıklarmısın biz bütünüyle osmanlıyız kürtüyle lazıyla cerkeziyle biz bütünüz yeter türkiyemiz bir osmanlı herkez kardeş cekin bu vatandan pis kanlı elleriniz 2 müslümanı birbirine vurdurmalar yeter şerefsizler yeter

  59. Yazan:Türk Tarih: Mar 6, 2011 | Reply

    Bazı kişiler lafı artık bölünmeyi konuşurken tereddüt etmeyelim;bu görüş bile özgürlük düşüncesinin ürünüdür demeye getirmişler.Örneğin güneş dil teorisini kötüleyenler:bakın ilk önce şu anlaşılmalı her devlet çıkarlarını düşünür ve çıkarları gereği taraf olur.Teori doğrudur ya da yanlıştır bilinmez ama bize düşen desteklemektir.Öyle bir üslubunuz var ki her milliyetçi kişiyi faşist gösterme anlayışı ile bir yere varılamaz.Evet bu ülkede Türk ü var başka etnik kökene sahip kişilerde var ama hepsinin birleştiği kimlik devletin bekası için Türk kimliği olmuştur.İlk önce bunu idrak etmek gerekir.Bu kimliğe mensup değilim deyip etnik köken konularını tartışmaya açarsanız zaten konu muhakkak ki sapar veya saptırılır.Kimse günümüzde saf kan bir millete mensup değil ve başka devletlerde de böyle olaylar oluyor ama bu ülke hepimizin ve hepimiz birleştiğimiz Türk çatısı altında yaşamalıyız.

  60. Yazan:ali duman Tarih: Mar 6, 2011 | Reply

    Güneş Dil Teorisinin nesini kötüleyeceğiz,

    Türk Tarih Tezinin nesini kötüleyeceğiz,

    olmayan şey kötülenir mi?

    bu tezleri kimse kötülemiyor; çünkü kötülenecek bir hakikat yok, yalan ise kötülenmez, deşifre edilir.

    bu konuda iki türlü zihniyetten söz edebiliriz;

    ı. yalana olduğu gibi inanlar (ezberci eğitim sisteminin zararları-öğretilmiş çaresizlik)

    2. yalanın, yalan olduğunu bilenler
    (ne mutlu ki internet icat oldu, internet sadece orta doğu haklarının gözlerinin açılmasını mı sağladı sizce?)

    tüm yalanların sonu geldi, mesnetsiz atmak kolay değil artık, kale boş değil(!)

    yalanın zararı mı?

    türk tarih tezini uyduranlar elbette bu ülkenin bir gün bu tezi bir faşizan baskı aracı olarak kullanabileceklerini öngörmüşlerdir, zira bunu öngörmüş olmak aynı zamanda faşizme bile bile davetiye çıkarmaktır.

    yalanlarda ısrar etmek nafile bir uğraşı, bilgi çağı olan 21nci yüzyıl bu yalanlara geçit vermez.

    bu ülke halklarının ortaklaştığı bir üst kimliği var, o ortak kimlik “TÜRKİYELİLİK”dir, bu işler “ben yaptım oldu” ile olmuyor, bilgi çağı 21 nci yüzyılı ezberletilmiş yalanlarla laf salatası yaparak yakalayamazsınız, ancak 1930’da takılı kalma özgürlüğünüz var elbette, hatta yel değirmenlerine dahi saldırabilirsiniz, yel değirmeni bulabilecek misiniz emin değilim (!)

    “türk”lükte bu ısrar niye, “türkiyelilik”e olan bu karşıtlık niye, “türk”lük için ölenler, türkiyeliliğe karşı kör oluyorlar, bunun adı ırkçılık değil de nedir?

    “türk” bir etnik kimliğin adı değil mi?

    “türkiye” bir çok etnik kimlikten oluşmuş bir ülke değil mi?

    türkiyeli bir roman “türk”müdür?
    türkiyeli bir kürt “türk”müdür?
    türkiyeli bir çerkez “türk”müdür?

    kabullenmiyorlar, ne olacak, zorla mı kabul ettireceğiz, kafalarına mı vuracağız, daha doğrusu kabullendirmek için daha ne kadar kafalarına vuracağız?

    ortak kimlik “türk”lük, “türkiyelilik”tir. buna itiraz eden yok.

    bilimsellik ne yana düşer, hakikat ne yana, yalan ne yana düşer usta(!) daha ne kadar “uyusunda büyüsün ninni” diyeceğiz, arap hakları bile uyandı(!) günaydınlar ola.

    DİP NOT ;
    1. Tarihini doğru bilmeyenler, geleceklerine de doğru yön veremezler, misal abdulhamit’i tahtan indirmek için ittihatçılar tarafından tezgahlanan “sahte ayaklanmaları” (31 mart) anlayamayanlar, balyozu da, 28 şubatı, 12 eylülü, 12 martı, 27 mayısı da anlayamazlar)

    2. Türk tarih tezi nasıl bir yalandır biliyor musunuz?

    “almanlar yenildiği için bizde yenik sayıldık” tadında bir yalandır. (en hafif deyimiyle)

    oysa, almanlar henüz teslim olmamışken, biz 18 cephede yenilmiş ve teslim olmuştuk, öyle bir yenilgiydi ki, ortada ordu falan kalmamıştı, tarihin en ağır yenilgisiydi, buna rağmen tarih tezi yukarıdaki yalanı yazabilmişti. (yoksa öyle yazmıyor mu? sizin okuduğunuz kitaplarda!)

  61. Yazan:chat Tarih: Mar 6, 2011 | Reply

    göndemi karıştırmaktan başka bişe degil burası türkiye dini islamdır. bayrağı ay yıldızdır kökenler arasında kız alınmış verilmiş aileler kurulmuş akraba olunmuş aynı tastan su içilmiş gerek yok böyle kargaşaya gerelime herkez kardeştir ayrımcılıktan başka bişe degildir .

  62. Yazan:durhat Tarih: Mar 7, 2011 | Reply

    Bazı kişiler lafı artık bölünmeyi konuşurken tereddüt etmeyelim;bu görüş bile özgürlük düşüncesinin ürünüdür demeye getirmişler.

    demeye getirmişler’i fazla,kim ne söylemek istemişse onu demiş zaten.yani düşüncelerini ifade etmiş o “bazı kişiler”denilenler.bunun da adı düşünce özgürlüğüdür.ne var ki düşünce özgürlüğünden hazzetmeyenler için bu çok ürkütücüdür.o kişler ki konuşan değil susan bir toplum özlemiyle tutuşurlar.
    neymiş bölünmeden tereddüt etmeden konuşuluyormuş.bir kere biraz olsun idrak kabiliyeti olsa,bölünme raddesine gelmiş bir toplumsal çatışmanın nedenlerini konuşmakla bölünme yanlısı olmanın farklı şeyler olduğu anlaşalacaktır.lakin milliyetçilikle kafayı yemiş olanlar bunu dahi anlamakta güçlük çekiyor.haksız da sayılmazlar aslında,ninnilerle büyüp hayatı,gerçekleri sorgulama becerisinden yoksun zihniyetlere çok görmemek lazım.

    Örneğin güneş dil teorisini kötüleyenler:bakın ilk önce şu anlaşılmalı her devlet çıkarlarını düşünür ve çıkarları gereği taraf olur.Teori doğrudur ya da yanlıştır bilinmez ama bize düşen desteklemektir.

    ali bey sağolsun gereken cevabı vermiş.yahu yalan olanı bile bile kabullenmek nasıl bir psikolojidir ve yalanlarlara kuzu gibi inanmak acaba nasıl bir çıkara hizmet eder?ha anlaşılmayacak bir şey yok burada,bu veciz sözlerin sahibi elbette ezberlerine kayıtsız şartsız inanma özgürlüğüne sahiptir.anlaşılmaz olan,herkesi kendisi gibi düşünmeye ve yalanları desteklemeye davet etmesidir.yani bu kadar saçmalayabilir bir insan.

    Öyle bir üslubunuz var ki her milliyetçi kişiyi faşist gösterme anlayışı ile bir yere varılamaz.

    valla kimseyi faşist göstermeye hiç gerek yok,faşistler zaten ben buradayım diyor ırkçı sözleriyle.

    Evet bu ülkede Türk ü var başka etnik kökene sahip kişilerde var ama hepsinin birleştiği kimlik devletin bekası için Türk kimliği olmuştur.

    devlet bakası için insanlar kimliğinden vazgeçecek,birilerinin buyurduğu,zorla dayattığı kimliği kabullenecek!vah ki ne vah.bir de böyle sözler ırkçılığa,faşizme çıkar deyince de kızıyorlar.e nedir bunun adı diye sorsam,yoksa demokrat falan diye mi tanımlamalı bu saplantılı ruh halini!

    İlk önce bunu idrak etmek gerekir.

    tabi tabi,ne demezsiniz?siz böyle buyurdunuz ya,gayrı herker böyle idrak etmek zorunda değil mi?

    Bu kimliğe mensup değilim deyip etnik köken konularını tartışmaya açarsanız zaten konu muhakkak ki sapar veya saptırılır.

    konuyu asıl saptıran siz ve sizin gibi kafa yapısına sahip olanlardır.madem böyle düşünüyorsunuz başkasına kendi kimliğinizi dayatacağınıza siz başka kimlekleri kabul edin de samiyetiniz inandırıcı olsun.peki siz aynı şeyi kabul eder miydiniz?

    hem ayrıca kişinin kimliği neyse odur.size mi danışacaklardı kendilerini tanımlanırken.

    Kimse günümüzde saf kan bir millete mensup değil ve başka devletlerde de böyle olaylar oluyor ama bu ülke hepimizin ve hepimiz birleştiğimiz Türk çatısı altında yaşamalıyız.

    daha ne,madem ırksal anlamda bir saflık söz konusu değil bu telşınız nedir?bırakın her kes kendisi olabilsin ve kendini özgürce ifade edebilsin.tasası size mi düşmüş?

    ha,bölünmeye karşıysanız-ki ben de karşıyım-unutmayın,insanların kendilerini özgürce tanımladığı ve farklılıkların birbirine tahammül edip saygı gösterdiği toplumlar bölünmez.bölünme; tahakkümün olduğu,baskı ve yasakların hüküm sürdüğü yerde olur.gel gelelim saplandığınız milliyetçi duygular bunu idrak etmenizin önünde engel oluşturuyor.
    ne diyeyim allah akıl fikir versin.

  63. Yazan:erol duyar Tarih: Mar 7, 2011 | Reply

    ya arkadaşlar size bazı sorularım olacak:
    – hiç merak ettiniz mi Soros kimdir veya Soros vakıflarını duydunuz mu?
    -büyük orta doğu projesi hakkında neler biliyorsunuz. Bu proje Türkiyeyi ne şekilde ilgilendiriyor.
    – Amerikadaki sömürü üzerine kurulmuş düşünce kuruluşlarının türkiye üzerinde yürüttüğü fikirler nelerdir?

  64. Yazan:erol duyar Tarih: Mar 7, 2011 | Reply

    bunları araştırdığınız vakit bence kafamızdaki birçok problemlere cevap bulacağız diye düşünüyorum.

  65. Yazan:ali duman Tarih: Mar 7, 2011 | Reply

    – hiç merak ettiniz mi Soros kimdir veya Soros vakıflarını duydunuz mu?
    -büyük orta doğu projesi hakkında neler biliyorsunuz. Bu proje Türkiyeyi ne şekilde ilgilendiriyor.
    – Amerikadaki sömürü üzerine kurulmuş düşünce kuruluşlarının türkiye üzerinde yürüttüğü fikirler nelerdir?

    soros merak edene kadar; fadime şahini, müslüm gündüzü, ali kalkancıyı merak etseydiniz ya, ne gibi işlevleri olmuş, kimin için senaryolar uygulanmış? o senaryoları kim, kime karşı uygulamış? burnunun dibini göremeyenler, maşallah teleskop gibiler okyanus ötesini görüyorlar, okyanus ötesinden bize komplolar geçeceğinize bu ülkedeki şarlatanlıklara, hokkabazlıklara, katliamlara, kirli tertip ve tezgahlara ilgi gösterseniz daha yararlı olmaz mı?

    ülke içindeki faili meçhullere, darbelere, katliamlara ilişkin fikriniz ne? önerileriniz ne? bu ülkeyi nasıl geliştirebiliriz? bunları söyleseniz de, okyanus ötesiyle vakit kaybetmesek.

    soğuk savaş süresince yani düne kadar abd yalakalığı yapanlar bu ucube ulusalcılarda bir anti-abd’cilik başladı, tabi bu da sahte ve yalan, zira anti-emperyalist söylemlerle karşımızda raks eden bu ucubeleri tusiad’la el ele kol kola görmekteyiz, peki yerli işbirlikçi bu kapitalist tusiad, küresel emperyalizm ile müttefik değil mi? vah ki vah.

    ilkesizlik, ucubelik ancak bu denli sırıtabilir di? anti-emperyalist geçineceksin, ancak emperyalistlerin yerli işbirlikçisi tusiad ile omuz omuza olacaksın, peh!!!!

    yalanlardan yalan beğenelim, sıradaki güncel yalan komplosu soros mu?, yok yok “sevr paranoyası” olmasın sakın (ama o çok bayatladı yahu), ya da ellerde patlayan “bop”da olabilir, sahi yeri gelmişken ne oldu bu “bop”, mısır halkına bir soralım mı? ya da tunusa, libya halkına mı sorsak? sahi bu “bop” kimin elinde patladı, ama ne önemi var canım yalancıya kılıf mı yok “mısırı, libyayı, tunusu abd karıştırıyor, bu da yeni planları” bir yalan daha atar çıkarsınız kenara, yalandan kim ölmüş!!! bir yalan ancak başka bir yalanla kapatılabilinir zaten.

    (“bop” ellerinizde patlatı, onu bile algılayamadınız ya ne diyeyim daha ne olsun)

    saadete gelirsek demem o ki yahu soros’a gelene kadar;

    150 milyarımıza neden olan 20 banka soygunu,

    250 milyara neden olan 28 şubat darbesini,

    17.500 faili meçhulu,

    dağlıca’yı, aktütün’ü, dersim’i, kanlı pazarı, kanlı 1 mayısı, sivası, çorumu, malatyayı, kahramanmaraşı, 5-6 eylülü, varlık vergisi olayı

    niye merak etmiyorsunuz? anlayabilmiş değilim.(bunları merak etmeyip okyanus ötesine gidenler mi defolu, yoksa benim algılamam mı?)

    (bu gerçekler orta yerde dururken, bunun hesaplaşması yapılmamışken çok mu önemli soros, bana ne kardeşim soros’tan, bunların hesabını soros’tan mı soracağız!!!! aklını peynir ekmekle yemiş olabilirsiniz de, bunu durmadan bize niye dayatıyorsunuz, iki de bir “hey dışarıdakiler asıl siz kaç kişisiniz” demenin bir alemi var mı? okumuş adamlarsınız artık bir DANK etse diyorum, hakikatlar sere serpe orta yere saçılmışken, soğuk savaş bitti, yalanlar bitti, deniz bitti, silkinin artık yetti, gına getirdiniz ezberletilmiş yalanlarınızla)

    haaa, şayet tüm bunları da soros yapmış diyorsanız ne diyelim haklısınız kardeşim haklı, ne desek boş, davul zurna, sivrisinek misali. (allah akıl fikir versin)
    böylesine muhteşem TOPLUM MÜHENDİSLERİ varken, yürüyün be kim tutar sizi…

    akıl tutulması mı?

    ideolojik körlük mü?

    neyse ne, ama artık bıktırdı, enerjimizi tüketti, 10 yaşındaki çocuk zekasından bile daha fazlası beklenebilir.

    hayatını solu ispiyonlamakla geçirmiş ajan-pravaktör doğu perinçek aklı,
    yalçın küçük(tür mide bulandırır ya da delidir ne yapsa yeridir) aklı,
    komplocu, iftiracı, darbe ve postal sever soner yalçın aklı,
    ancak bu kadar olabilirdi zaten.

    (ülkedeki darbeleri, katliamları, banka soygunlarını görme yeteneğinden yoksun böyle bir siyasi ucubelik, aklı sıra bir soros’dan, bir bildenberg’ten vuruyor, bir sevr paranoyasından bir bop’tan vuruyor, ama ne hikmetse bir türlü ÜLKE GERÇEKLERİNE gelemiyor, gelmek istemiyor, bu ülkedeki faşizmin halka yaşattırdıklarını okyanus ötesinde arıyor, bunların hiç birinin bu ülke halkında karşılığı yok, zaten kendilerinin de bu ülke halkında bir karşılıkları yok, ancak okyanus ötesini bu denli çok seviyorlar da, ülkede cirit atan dünya kadar ALMAN VAKFI var, bunlara niye hiç bulaşmıyorlar, NAZİ kardeşliğinden olabilir mi? faşizm kardeşliği olabilir mi? ittihatçı döküntülerindeki alman ve hitler hayranlığı olabilir mi?)

  66. Yazan:sevim Tarih: Mar 8, 2011 | Reply

    hay ağzınıza sağlık ali bey.ülkede dönen her türlü karanlık olaya en ufak itirazı olmayıp da komplo teorileriyle dikkatleri alakasız yerlere çekmeye çalışan çakma solculara öyle bir cevap vermişsiniz ki ancak bu kadar olur.iyi ki varsınız diyorum.

  67. Yazan:cuma Tarih: Mar 19, 2011 | Reply

    Uzun süredir yazılanları okuOrum,çoğu arkadaşın belirttiği gibi insanca sorgulamak lazım, “gerçek olanı” yaşanmış olduğu için değil doğru olduğu için söyleyen arkadaşlara teşekkürler…

  68. Yazan:serhat altan Tarih: Mar 29, 2011 | Reply

    biz kürtlere yıllardır kardeş diyorlar ama hala dilimizi ve ırkımızı kabullenmeyen bir anayasa var kardeş olmamız için ilk başta türk halkının tümü bizi kabullenmeli ve anayasanın değişmesi lazım anayasalar değişir ve o anayasada bizede yer ayırılırsa eşit hak ve hukkuka sahip olursak kardeş oluruz yoksa bu tarzda gelişmeleri yıllardır görüyoruz birileri gelir vaettlerde bulunur işleri bitikleri zaman hiç bir şey olmamış gibi hayatlarına devam ederler taki yeni yönetim vaetlerde bulunana kadar bir 30 yıldaha geri gideriz saygılarımla

  69. Yazan:turan özbay Tarih: Nis 13, 2011 | Reply

    sevgili kardeslerim.dikkat ederseniz kardeslerim diye hitap ediyorum.cünkü ben türk ve kürdün kardesligine cani gönülde n inanan bir insanim ve türkle kürdü ayirmayada hic kimsenin gücünün yetmeyeceginide üstüne basa basa söylüyorum.bugün cekirdek ailede bile anlasmazliklar oluyo,haliyle bu kadar büyük bir ailede de bu tür kavgalarin olmasi normaldir,bin yildir beraber tarih yazan iki kardes nasil ayri olabilir.sahsen ben düsünemiyorum.hele birde su anda kürtlerin kendi dillerini, kültürlerini serbestce yasadiklari,televizyonda yirmi dört saat kürtce yayin yapildigi bu dönemde hic mümkün degil,bence su anda dogu ve güneydogu nun sadece ekonomik ve issizlik sorunu bulunmaktadir.ki o konudada büyük cabalar var büyük yatirimlar oldugunu da gözlemliyoruz.allahin izni ile yakin zamana kadar bu sorunlar biter.ve kürt,türk,zaza cerkez ve türkiyede yasayan herkes bir bütün olarak huzur icinde yasamaya devam eder

  70. Yazan:sade vatandaş Tarih: Haz 14, 2011 | Reply

    Genetiği bozuk ırk Türkler dir diyenlerin başında Darwin gelir. Onun da ne olduğu belli. Sanki bu bilimsel bir gerçekmiş gibi sallamışsınız.
    Sizinde belirttiğiniz gibi milliyetçilik ve ırkçılık tehlikeli bir hastalıktır, siz de olduğu gibi. Bunun için sadece kendi milletini övmek gerekmez, diğer milletleri aşağılayarak da bunu yapabilirsiniz, sizin yaptığınız gibi.
    Bence aslolan, bu topraklar üzerinde yüz yıllarca sorunsuz, beraber yaşamış milletlerin, ayırıcı değilde birleştirici etkenleri göz önüne alarak beraber yaşama bilincine tekrar kavuşmalarıdır. Kim ne kadar inkar inkar ederse etsin, milliyetçilik emperyalist batının bizi bölüp, parçalayıp istedikleri gibi kullanmak maksadıyla bulaştırdıkları bir hastalıktır. Bu topraklarda ayrışan bölünen hiç bir millet kendi ayakları üzerinde birilerinin uşaklığını yapmadan, amerika, israil veya ingiltere ye kölelik yapmadan uzun süre varolamaz. Tek varolabilme reçetemiz, birbirimize kenetlenmemiz ve Türkiye ye hep birlikte sahip çıkmamız, ayrıştırıcılıktan bir an önce vazgeçip, birliğimizi ve beraberliğimizi güçlendirmemizdir

  71. Yazan:erkan Tarih: Ağu 7, 2011 | Reply

    yukarıddaki yorum yazan arkadaşların çoğunu okudum. yorum yazmak yorum yapmak konuşmak güelde bunlar sadece birilarinin ekmeğine yağ sürmekten öte gitmiyor. bizim ne kürt sorunumuz ne bölünme sorunumuz var. ama bunları konuşarak insanlarımızı farklı düşüncelere sevk edip kendileri kaymak yiyen insanlara karşı bir bütün olursak bunları konuşmaya gerek kalmaz. amerikada yaşayanetnik gruplar yokmu özünde kendi kimliğini söylüyor ama dışarı çıkınca amerika vatandaşıyım diebiliyor ve gurula söylüyor aynı şekilde almanlarda öyle. Peki Türkiyede yaşayan etnik gruplar neden Türkiye vatandaşıyım demiyor. biz önce kendimize saygı duymayı öğrenelim kendisine saygısı olan çevresine saygı gösterir. böylece herkes gül gibi geçinir gider. Ben kendim yıllardır Türkiyenin tüm bölgelerinde yaşamış her türlü insanla haşır neşir olmuş biri olarak daha kimsenin ağzından farklı birşey duymadım kimse n bölünme istiyor nede herhangi bir sorundan bahsediyor. özümüze dönüp yaşamaya devam edersek hiç bir sorunumuz kalmaz. evde yaşayan kardeşler birbirini tutmazsa dışardan aileyi dağıtmak kolay olur. am kardeşler birbirini kollarsa o aileyi kimse dağıtamaz bunu aklımızdan çıkarmayalım

  72. Yazan:mehmet Tarih: Ağu 22, 2011 | Reply

    urfanın bır koyunde dogdum 9 yaşıma kadar dunyayı bır kaç koyden ıbaret ve daglarıda dunyayı cevreleyen duvar sanırdım dagları gecınce boşluga dşücegımı sanırdım.kürt ve türk kavramını hıç bılmezdım ıkı dılıde dılım gıbı konurdum cunku o dılelrın allaha aıt oldgunu bılıyordum..sonra buyudukçe köye gelen subayların konuşmaları aşağılamaları bende çelışkıelr yatarı nedır bu türk kavramı ve kürtlük nedir onalr daytaıkça ben kürtlüğümü anladım onalr vurdukça ben halkımı ogrendım…yanı mılıyetcılık yaparken aslında benı aydınlatılar..şuan 28yaşındayım ben nelerı gordum nelerı yaşadım ne gencler gıtı ne sıyasetler dondu …faşizm hıç eksık olmadı topragımda.nedense bırılerı hep olayın bır tarafını gorduler..bend egıl kardeşçe dın akrdeşi bıle kalarak bu toprakalrda yaşamak ıstemıyorum…yaşadıkça ınsanlıktan nefret ettım..dınımı yaşayacaksam özgürce yaşamalıyım dılımı konuşacaksam özgürce konuşmalıyım …belkı keskın bır ayrıça cumelsı oldu…umarımkı bırgun yaşadıkalrımız yaşarsınızda ozaman analrsınız

  73. Yazan:koksal Tarih: Eyl 5, 2011 | Reply

    Barış sonsuz bir rüyadır.. Dünya her zaman bir savaş alanı olmuştur… Rüya görmekten vazgeçin artık!

  74. Yazan:mer'A-kıl Tarih: Eyl 5, 2011 | Reply

    Barış sonsuz bir rüyadır.. Dünya her zaman bir savaş alanı olmuştur… Rüya görmekten vazgeçin artık(Koksal)

    Güzel güzel rüya görebilme ihtimalimiz var ama uyku problemi olan çivili yatak üreticisi, çenesi düşük birileri gelip gürültü etmezlerse … Barış denen rüyayı(!) görenler var. Nasılsa onların teçhizatları tam; yatakları yumuşak, odalarının gürültü izolasyonu da yapılmış kısaca steril bir ortamı temin edebilmişler. Rüya görebilmek aklı ve umudu olanlar için gerçekleşmesi imkansız bir hayal değil…Sadece inançlarını kaybetmiş olduklarından artık kabus görmeye alışmış olanlara bu gerçeği anlatabilmek zor…

    İslam barış dinidir?!

  75. Yazan:cengiz Tarih: Eyl 7, 2011 | Reply

    günümüz türkçesi denilen mevcut kullanım dili bu toprakların ortak dili. asıl turkçe orta asya topraklarında. bu topraklarda yaşamak isteyen kimse ayrıştırmayacak kendini diğerlerinden. şımarık cocuk gibi hareket edersen surekli dayak yersin ebeveynlerinden. o yuzden buyu artık çocuk toplumdan ayrışma, karış topluma ki ayrıştırmasınlar seni bu topraklardan….

  76. Yazan:Dilci Tarih: Eyl 7, 2011 | Reply

    topragin dili olmaz, insanlarin dili olur.

  77. Yazan:serthat Tarih: Eki 20, 2011 | Reply

    BÖLÜNELİM BAKALIM ELMİ YAMAN BEYMİ YAMAN.Ağzını açan bölünmeden bahsediyor,yani bu bölünme sanki kürtlere ne kazandıracak ise merak ediyorum.sürekli maduriyet edebiyatı yapan sözüm ona aydınlar,kendisi bir gün olsun anadolunun suyundan içmeiş,kürtlerle ,alevilerle,bir gün geçirmemiş elinde viskisi aklında dolarlar varkaen geçim kaynağıda bu ülkenin asli fertleri olan bu insanları timsah göz yaşları dökerek ve onlara şerbet suyu veriri gibi yapıp genç ve cahil gençleri zehirliyerek bu güne kadar geldiler ve başardılarda.sonuçta ne olacak bir iç savaş çıksa azdan az çoktan çok ölecek. bu ateşi yakanlarda aynı gece ver elini avrupa .hayatını yaşıyacak.ondan sonrada hep beraber söyleyecek tek şarkı kalacak elimizde .YANDI ANAM KETEN HELVA buyursunlar bölmek isteyenler bölsünler bizde görelim nasıl oluyormuş bu bölünme.en basit örneği yakın tarihte olsu iştr ırak gözümüzün önünde bayrak inince amerikalı coni geldi hiç bir direniş görmeden elini kolunu sallaya sallaya ırakta at oynattı.ıraklılaarda boş ver kadınlarının namusunu korumayı erkekleri bile tecavüze maruz kaldılar.neden?çünkü millet olamadılar asil olamadılar ve fitneye kurban gittiler.herkes aklını başına alıp bayrağına sahip çıkarsa ne ala .ÖYLE YADA BÖYLE.SEVGİYLE KALIN.

  78. Yazan:özel ders Tarih: Eki 25, 2011 | Reply

    göndemi karıştırmaktan başka bişe degil burası türkiye dini islamdır. bayrağı ay yıldızdır kökenler arasında kız alınmış verilmiş aileler kurulmuş akraba olunmuş aynı tastan su içilmiş gerek yok böyle kargaşaya gerelime herkez kardeştir ayrımcılıktan başka bişe degildir

  79. Yazan:heidegger Tarih: Eki 28, 2011 | Reply

    “dil insanın evidir”

  80. Yazan:Orhan Tarih: Kas 7, 2011 | Reply

    ülkenin birlik ve vberberliği için milliyetçi ideoloji terk edilmeli geçmişimizden günümüze bizi en çok bölen parçalayan anlayış bu faşist ideoloji olmuştur ama buna rağmen bu ideoloji bir türlü terkedilmeye bırakılmamıştır heralde ulusçuluğun zararlarını kavramak için ülkede daha çok kan akmalı ülke daha çok kaosa sürüklenmeli bizler türk kürt diye birbirimizi daha fazla yemelyiz. yav artık anlayın bu ulusçuluk anlayışı bizi birleştirmiyor aksine ayrıştırıyor bunu açık gerçeği anlamak için ne olması gerekiyor bilmiyorum.

  81. Yazan:halil Tarih: Kas 8, 2011 | Reply

    bende bir kürdüm ama şu topraklar üzerınde türk bayrağı altında yaşıyorum şimdi soruyorum pkk siz kimsiniz benim hakkımı savunasınız kürt türk kardeştir bunu herkes böyle bilsin arkadaşlar unutmayınki pkk ile kürt aynı olamaz.vatanını seven kürt

  82. Yazan:liamsi Tarih: Kas 15, 2011 | Reply

    <ne mutlu türküm< demesini herkes öğrenmelidir. hiç kimse merak etmesin,vatanımız bir bütündür,kimse parçalayamaz.ama sabrımızı zorlayanlar var,yazık olacak,çok yazık….

  83. Yazan:samet ugur Tarih: Kas 20, 2011 | Reply

    Lütfen Basin Ethinine bagli kalmaya davet ediyorum sizleri.
    Biz Zazalara kürt demeok bize küfretmek gibi bir sey yada kürde dag türkü demek gibi bir sey ve bu tutum fasizancadir. Halk Düsmanligidir.
    Bizi uluslararasi Arenada dava acmaya zormalayin

  84. Yazan:Prof. Dr. Z. Tamer Tarih: Kas 24, 2011 | Reply

    PKK’ya artık barış veya ateşkes çağrısı yapılması anlamsızdır. PKK’ya “teslim ol” çağrısı yapılmalıdır. Meclisi seçimden sonra boykot eden ulusalcı Kürtler (BDP) demokrasi dışında bir çözüm aradıklarını ispat etmişlerdir. PKK’nın son aylardaki saldırılarında ölenlerin çoğu da Kürt. Askerlerin, polislerin içinde Kürtler var. Sivillerin içinde Kürtler var. Demek ki PKK Kürtler adına hareket etmiyor. Bölgeyi destabilize etmek, T.C. devletini zafiyete uğratmak istiyor. “Bakın devlet sizi koruyamıyor” demek için Kürt öldürüyor. Bu koşullarda ne bölge halkı ne de Türkiye’nin Türk kökenli vatandaşları PKK’yı bir “Kürt” örgütü kabul edemez. Bu hataya düşmek Kürtlere karşı haksızlık olur ve PKK’nın ekmeğine yağ sürer.

    Prof. Dr. Z. Tamer

  85. Yazan:erdoğan Tarih: Kas 29, 2011 | Reply

    1dk 1dk bırak merhabayıda önce selam ver ey cahil! ben kürdüm ben bilmem neyim diyenlere sözüm TÜRK kim arkadaşım!¿!¿! ben oyum buyum yok dilim milimde yok burası TÜRKİYE kurallar var özgürlük başkasının özgürlügü kısıtlamak rahatsız etmek anlamına gelmez!!!ayrımcılık ve ırkçılık yapmayın biz 72 milletiz 1,1imizi biliriz rahat olun herkez ne hak ettiyse hakkını alacak! nasılki HAK 1,KİTAP 1,PEYGAMBER 1,VATANDA 1 BAYRAKDA 1 ŞEHİTLER ÖLMEZ VATAN BÖLÜNMEZ NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!!! 312D0

  86. Yazan:Selami Çetin Tarih: Kas 29, 2011 | Reply

    Erdoğan birader! Burası Türkiye tamam da eskaza Yunanistan’a gitsen Yunan mı olacaksın yani! Ya da Bulgaristandaki Türklere Bulgarlar kök söktürürken haklı mıydılar? Ülkenin adı Türkiye de olsa kendini Türk hissetmeyen adamı zorlamanın alemi yok. Bu denendi! Baskılar ve zulümler uygulandı. Ama bu bozuk maya tutmadı.

    Belki zamanında Kürtlere (ve Zazalara ve diğer ırklara) illa Türk olacaksın diye diretmesek daha huzur dolu bir ülkemiz olurdu. Ne olacak ki yani KOMŞUMUZU TÜRK YAPMADAN GÜVENEMEZ MİYİZ ONA? Ülkenin adı Zortiye olsa, içinde Türkler, Kürtler ve diğerleri birbirini yemeden yaşasa, terör olmasa, zulüm olmasa daha iyi olmaz mıydı?

  87. Yazan:Selami Çetin Tarih: Kas 30, 2011 | Reply

    Valla zamanında adamlara öyle şeyler yapılmış ki kafayı yememek elde değil! Tamam asi olup dağa çıkmanı, hatta bu ülkeden ayrılmak istemeni de anlarım. Ama yine de zulüm görmüş bir mazlum olarak sen de gidip başka masumları nasıl katledersin? “Biz yapmıyoruz, bunlar düzmece” deseler anlıycam ama adam bombacısını da özgürlük şehidi olarak görüyor. Yani haklı olarak çıkan bir isyanın zıddına dönüşmesi bu olsa gerek. Haddini aşan zıddına döner (dönüşür) olayı.

    Yapılanlardan bir demek için goggle’da “Hiç kimsenin altından kalkamayacağı bir günah” diye aratın. PKK’cı firatnewsun sayfasında da var, başka sayfalarda da var.

  88. Yazan:lektemur Tarih: Ara 17, 2011 | Reply

    ne mutlu türküm diyene…türkler bu toprakları kürtlerden almadı.bizanslılardan aldı.eger 5 bin yıl bu topraklarda yaşamak bu ülke yönetimine sahıp olmaksa,tüm uzakdogu türklerindir.savaşan türklerdir.büyük pay türklerindir.

  89. Yazan:Mehmet Ali Tarih: Ara 30, 2011 | Reply

    lektemur kardeşim çok güzel anlatmış. Benim xxx x xxxx xxxxx xxxxxx xxx x xxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxx xxxxx xxxxxx xxx x xxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxx xxxxx xxxxxx xxx x xxxx xxxxx xxxxxx xxx x xxxx xxxxx xxxxxx xxx x xxxx xxxxx xxxxxx Biz türk milliyetçileri xxx x xxxx xxxxx xxxxxx xxx x xxxx xxxxx xxxxxx xxx x xxxx xxxxx xxxxxx xxx x xxxx xxxxx xxxxxx.

  90. Yazan:Zaza Han Tarih: Oca 16, 2012 | Reply

    Amerika da yasayan bir ton millet var.Amerikanim yada Amerikaliyim fark etmez hangisini kabul ederse etsin adamlar yarismalarda dereceye girince Amerikan bayragini gurula sevincle tasiyor.Türkiye de 5000 yil gecsede ben inaniyorumki bütün hak ve esitlikler ayni oranda insanlar paylassada birileri papagan gigi yine esitlik istiyoruz hakkkkkkk istiyoruz diyeceklerdir.Türkiye de kafasi calisan tabiri caizse mali götürüyor.Istanbul da bakiyorum oh oh ohhhhhhhh hakkimiz yeniyor diyen ne insanlar kaymakli kadayifi katmerli götürüyor.Bu bir stratejidir beyler.Amerika da milyonlarca Italyan yasiyor o kadarda Alman ve güney Amerikali yasiyor ama Amerikanin resmi dili Ingilizcedir.Ama herkes normal hayatinda istedigi dili konusuyor.Türkiyede herkes esittir,Türkiye yi bölmek isteyinlerin bir kac kozu kaldi oda ana dilde egitim,özerklik sonrada bayrak gelecek,olay budur kimse duygu sömürüsü yapmasin.Bunuda ben her ortamda anlatiyor milletimi bilinclendiriyorum.Ben oyuna gelmiyorum timsah gözyaslarinada.Ayrica irkci biride degilim,sayet olsaydim pc basindan rahatlikla yazabilirdim.Saygilarimla.

  91. Yazan:sorgulayan insan! Tarih: Mar 9, 2012 | Reply

    şimdi bir pkk sempatizanı bir bdp yandaşı çıksında söylesin merak ediyorum nedir bu bölünme sevdası nedir bu ermeni-israil-amerikan uşaklığında karın tokluğuna, sahte kürt milliyetçiliği. nerden geldiniz nereye gidiyorsunuz bir söyleyin de bilelim. ütopyanız nedir kendinizi dünyanın ve türkiyenin neresinde görüyorsunuz. muasır medeniyet dediğin olguya xxx xxxx xxxx ? (xxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxx.)

  92. Yazan:malazgirtli Tarih: Nis 8, 2012 | Reply

    öncelikle böyle bir tartışma konusunu açanlara teşekürü bir borç bilirim bende bir kürdüm.kürt olduğum içinde kendimle gurur duyuyorum.ayrılma konusuna gelince biz ayrılmayı hiç bir zaman istemedik bizi yok etmeye çalışan bir zihniyetle karşıkarşıyayız dünyaynı hangi ülkesinde görülmüş bir ülke insanını öldürüyor yok değilmi geçmiş tarhlerede baktığımızdada bulamayız daha 3 ay öncesinde 35 insan öldürüldü devlet elliyle buna neden deginmiyorsunuz peki (bu sadece bir olay diğerlerini içine katmadım binlerce örneği var)neden bu kadar milli duygularınız ön planda anlam vermiyorum hiç bir zaman ayırım yapmadık biz kürtler ama bu ülkede bize ayırımcılık yapılıyor biz ayırımcılık yapsaydık emin olunki doğu ve g.doğuya bir tane türk gitmeye cesaret etmezdi ama biz bir örnek verecek olursam birgün bir iş başvurusuna gittim bana sordukları ilk şey nerelisin diye bende memleketimi söyleyince yok eleman ihtiyacımız yok diyorlar işte biz böyle bir zihniyetle karşılaşıyoruz arkadaşlar bu ülkede tek bayrak kabul edilebilir ama tek dil.tek devlet anlayışı kabul edilmez çünkü bu ülkede tek millet yoktur tek dil yoktur saygıllar

  93. Yazan:ilyas73 Tarih: Nis 20, 2012 | Reply

    ilk başlarda yorum yapan MERVE arkadaşa bir sorum olacak türk olmaK ayrı bişeY türkiyeli OlmaK ayrı bişey bunu ANLaYIN aRTIK…

  94. Yazan:BOZKURT Tarih: Nis 30, 2012 | Reply

    Soyunu xxxx xxxx xxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxx diyorum YA SEV YA TERKET!

  95. Yazan:turan Tarih: Tem 27, 2012 | Reply

    slm ben turan mardiliyim öncelıkle zazayız diyen arkadaşıma bir sorum olacak biz zazayiz derken zazalar nerde gelmış geçmışlerı nedır
    biz kürdız bu bir günah deyldır suç deyldır kürt olmaktan gürür düyarız ikincisi merve arkadaşa da bir sorum olacak niye kürtiz dememız rahatsızlık veriyor çevreye biz türkiyede yaşayan kürtleriz türk deyilz bize bu dili allah vermış bunu istemek en buyuk hakkımız hak verırmez hakalınız bide kürtdiyken tükim demek kendını inkar etmek olmiyormu dilini inkar eden dininni inkar etmek olmiyormu ozaman hani bizim islamlığımız size bir soru türklerın yüzde 90 nı bize teror gözüyle bakiyor beki size sorarım sizin eşinize bacınıza biri karşınızda laf söylersenız naparsınız mühtemelen öldırırsınız ve bunu yapmanız gerekır zaten her gururu namusu olan insan aynısını yapar peki siz hiç 90lı yılarda hiç doğuda yaşadınızmı yok bence o geçlerın babalarını anenlerını gözlerın önunde katledıler siz bu geçlerde neyi beklersınız ataturkın hayatını okumalarınımı bir devletın başbakanı diyarbakırında gende olsa yaşlıda olsa kadında olsa gereken mudahale yap dedıktet sonra dıyarbakırda 7 yaşında bir çocuk kurşunlanarak öldürürdı roboski katılamı 34 kişiyi vahşice katledıldı bunların ailesınde ne beklersınız devlet sağolsun demelerını mı eger bunları bekliyorsanız onlarda çok büyük haksızlık var o nedenle BEN KÜRDÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜM DOĞRUYUM ÇALIŞKANIM YASAM KÜRTLERİ KURUMAK KÜRTLERİ SAVUNMAK HAKSIZLIĞI YOK ETMEKTIR NEMUTLU KÜRDIM DİYENE

  96. Yazan:kürt Tarih: Ağu 30, 2012 | Reply

    Ben bu ırkçı türklerin aklına şaşıyorum.Birkere düşünmek lazım halkı bölünmüş bir devlet bir olabilirmi?Siz halkın diline,kimliğine el koyacaksınız.Kürt halkına uzaklaştıracaksınız sonra bu vatan bölünmez.Ya sev Ya terk et diyeceksiniz.Bir kere daha düşünün 1071 de orta asyadan gelen sizsiniz.bu vatan bizlerindir.kovmuyoruz ama gitmesi gereken varsa düşünmeden genç çocuklarımızın ölmesine vesile olan kindar,kendini bilmez vampirlerdir.Bunlar olmadımı biz kürtler nasıl Türkleri kardeş olarak kabul ettiysek,Türkler de Biz Kürtleri Kardeş olarak azmederler di.saygılarımla

  97. Yazan:allahın kulu Tarih: Eyl 2, 2012 | Reply

    Evet bu ülkede yıllarca Kürt kardeşlerimizim hakkı yenmiştir zor yıllardan zor süreçlerden geçerek gelmişledir. Bu gün doğan Özgürlük ortamında sorunlarını dile getirmek haklarını istemek en doğal haklarıdır. Türklerin kürtlere özür borcu vardır Özür neyi halledrki diyenler mutlaka olacaktır haklıdırlar ancak şunu hatırlatırım zamanı geriye çevirmek mümkün değildir.
    Türkiye’nin bölünmesinden en çok kürt kardeşlerimiz mağdur olacaktır. Çünkü sonu meçhul olan bir süreçte yılların neyi getirip neyi götüreceğinin hesabını iyi yapmalarını tavsiye ederim. Kendilerine daha önceden Osmanlıdan ayrılan Filistin,Lübnan Irak vs. halkların durumuna bakmalarını öneririm.
    Kürtlerin şu anda istedikleri hakların çoğu verildi diğer talepleri de zamanla verilir ancak bu hakların verilmesi terör sorunu çözmez
    hatta T.C.devleti Kürtlerin yaşadığı corafya yı bölüp teslim etse Terör yine durmaz. Neden mi?
    Çünkü bölgede terör sektör haline gelmiş. Çok büyük rantlar dönüyor.PKK nin Sadece Avrupa’da ki Kürt kökenli insanlardan topladığı haraç yılda ikiyüz milyon avro Yurt içinden toplanan haraçlar, Akaryakıt kaçakçılığı, sigsrs kaçakçılığı, uyuşturucu kaçakçılığının da PKK nin kontrolünde olduğu düşünülürse rantın büyüklüğü anlaşılır sanırım. Gerek terör baronları gerek T.C içerisindeki odaklar gerekse bu ranttan sebeplenen kişiler bunun kesilmesine müsade etmezler.

  98. Yazan:zafer Tarih: Eyl 3, 2012 | Reply

    Selamunaleykum bu sacma aydin kesimleri turkiyeyi bu hale getirdi. Turkiye bolunurmu sizin kafanizdaki turkiye bolunur hatta uce bese ikiyede degil ama benim kafamdaki turkiye bolunme degil daha buyuk bir devlet haline gelip dunyaya hakim olma ve Allahin yuce adeletini dunyaya yayip dunyamizi bu pisliklerin adeletsizlerin elinden kurtarmaktir. sayisi bir veya bir bucuk milyonu gecmezdi nufus olarak kurt kardeslerimizin ama simdi 15 veya 20 milyon tabi bu ulke olarak turkiyenin hatasi ve bizim cunku bu ulkede hep azinlik olarak sirf kurtler on plana cikarildi hep kurtler korundu sehirlerde ama bir arnavutla bir bosnakla bir cingene ile dalga gecildi bunlara ayricalik taninmadi cunku bunlar eline silah alip devlete ve millete karsi silahlanmadilar bu saydigim azinliklar ve daha niceleri neden bugune kadar ellerine silah almadilar yemende bizi satan araplar bile turkiye kurulduktan sonra hic bir silahli ve silahsiz harekette bulunmadilar ya abhazalar bilirmisiniz onlari merttirler geneli adapazar kocaeli cevresinde yasarlar ha bak pomaklari untumayin ha cerkez unutulurmu hic onuda soyliyim ya laz usaklari daha sayiyimmi ne dersiniz turkiyede yasiyan azinliklardan bir kaci kurtler haricinde herkes yarinden yurdundan memnun allah alllah neden acaba o zaman bu ulkede ayrimcilik yapiliyorsa bu milletlerden kac tanesi eline silahg alip daga cikti yoksa onlar korkakmi kurtler gibi degiller belki o yuzden korkudan ayaklanamiyorlarmi turkiyeye karsi he bi ihtimal daha var bunlar neden ayaklanmiyor diye cunku bu milletler turkiyenin ve turk insaninin kiymetini biliyor cunku bugune kadar turk insani ve cumhuruyetimiz butun herekese esit davranmis hatta cogu zaman heryerde kurtler obur milletler karsisinda turkun en guvenip en saglam yillarca birlikte durmus kardesidir. ama gunumuzde bu boyle degil bazi geri kafali aydinlar bunu goruyor kurt sorunu diyor ama sorunlu kurt kimse demiyor komplexe kapilan kurt kimse demiyor burda ya obur milletler sorunu

    bosnak sorunu
    laz sorunu
    cerkez sorunu
    arnavut sorunu
    abhazya sorunu
    gurcu sorunu
    cingene sorunu
    pomak sorunu
    arap sorunu

    bu milletlerden bugun bir kisi dahi ciksin ve o bir kisi bu mehmetciye kursun siksin sorunu var diye sesimi cikarirsam nagmertim memleketin yarisini alsin ammaaa sikmassada bundan sonra hic bir kurt biz hak isteriz bizim sorunumuz var demesin bence kurt sorunu diye birsey yok sorunlu kurtler var turkiyede onlarin tasviyesi sart okadar. var mi oyle yagma nufus 1 milyonken sorun yok besle buyut koru bugune kadar kurt kimligini tasi ve asimile olmamasi icin turk insani olarak elinden geleni yap yoksa bugun hicbir kurt kurtce bilemezdi oyle degilmi demekkki sorun sorunlu kurtlerde kurt sorununda degil

  99. Yazan:Kazım Tarih: Eyl 10, 2012 | Reply

    öncelikle selamın aleyküm arkadaşlar. tuhaf bir raslantı sonucu bu sayfada yazıları okurken buldum kendimi aslında o kadar çok şey var ki anlatacak ama size sadece şunu söyleyeceğim bakın belki size bu sıradan gelecek ya da ne bilim alaycı bi tavır takınacaksınız okuduktan sonra ama bu ülkeyi bölmeye,parçalamaya hiç kimsenin gücü yetmez,yetemez buna izin vermeyeceğiz daha öncede vermediğimiz gibi…

  100. Yazan:Erdem Günay Tarih: Eyl 21, 2012 | Reply

    Tesbitlere büyük ölçüde katılmakla birlikte Kürtçe içerisinde vurgu yapılan Zaza dilini ayrı tutmak gerektiğini düşünüyorum.Zazalar ve Kürtlerin Anadoluya geliş yerleri farklıdır.Her ikiside İrani dil grubu içerisinde olmakla birlikte,Kürtlerin anayurdu İran Kürdistanı(Eyalet) olarak bilinen bölge, Zazalar ise İran Hazar kıyısında Türkmenistan a yakın bölgedir.Anadoluya geldikleri yerler Farklıdır.Kürtçe bugün Kurmançca,Soranca,Kelhurca,Loranca,Şeyhbizin,Şikaki,Herki,Feyli,Hakari,Botani gibi 4 büyük yaklaşık 10 küçük lehçeli bir dil iken.Zazaca ortadoğu anadolu bölgesi başta olmak üzere konuşulan Dımlice,Dersimce gibi iki lehçeli bir dildir.

  101. Yazan:kerim Tarih: Eyl 22, 2012 | Reply

    Devletin 80 yıllık İnkar ve İmha bir KÜRT politikasıyla ve 12 Eylül 1980 Askeri darbe Sonuıcuyla ortaya çıkmıştır.O Darbe Kürt Halkının üzerinden silindir gibi geçmişti.Bizzat ben şahsen yaşadım.TÜRK Güvenlik Güçleri Hemen herkesi yakaladı tutukladı işkence etti,öldürüldü sakat bırakıldı bı o kadarda yurt dışına çıktı sadece APO.yla beraber bır kaç yüz kişi dağa çıkıp silahlandı ve geldiğimiz Sonuç ortada.28 yılldır KÜRT Özgürlük Mücadelesi adına savaşıyorlar.Her iki tarafında gencler ölüyorlar,vuruluyorlar,sakatlanıyorlar herkes kan ağlıyorlar.Devlet Efendileri,Hükümet Bireyleri Üzgünüz Başınız sağ olsun Mücaddeleye devam ve PKK ye lanetle yetiniyorlar.Peki bu kadar Yıldır Lanetle bitirildimi,sorun çözüldümü? TÜRK Kardeşlerimiz in de Sesini çıkartmalı Barışı düşünmeli bu Kardeş kanı bıtırılmeli diye düşünmeli artık.Diyalktan Barıştan başka çaresi yok.

  102. Yazan:DİCLE Tarih: Eyl 23, 2012 | Reply

    BEYLER BAYANLAR NEDEN KÜRTLERİN NEREDEN GELDİĞİNİ TARTIŞIYORSUNUZ BU ÜLKEDE VAR OLAN BÜTÜN MİLLETLERİN(KÜRT,LAZ.ÇERKEZ,ALEVİ V.S)HEPSİ FARKLI YERLERDEN GELMEDİMİ ÖNMELİ OLAN BU ÜLKEDE OMUZ OMUZA SAVAŞMADILARMI KANLARINI DÖKMEDİLERMİ BENDE KÜRTÜM VE T.C TOPRAKLARINDA VE ALYILDIZLI BAYRAĞIMIZIN ALTINDA NEFES ALIYORUM EVİMİZDE HALA DEDEMİN SAVŞATA SAVAŞTIĞI KILICI DURUYOR BU TOĞRAKLARDA ŞEHİT OLMUŞ CİHANLARIN YİĞİTLERİN TORUNLARIYIM VE BUGÜN YAPILAN NANKÖRLÜK CANIMI SIKIYOR DAĞDAKİ KATİLLERİN KİMLER TARAFINDAN DOYURULDUĞU VE BARINDIRILDIĞI BELLİLDİR EYER BU ÜLKEDE KARDEŞ GİBİ YAŞAMAK İSTİYORSAK O KATİLLERİN OYUNUNA GELMEYİN VE TOĞRAKLARIMIZA VE İNSANLARIMIZA SAHİP ÇIKALIM SAYGILAR D.A

  103. Yazan:Nihat Tarih: Kas 12, 2012 | Reply

    türk milletine türlü laflar yakıştıranlara sunu söylemek isterim.amerika kızıldereli vietnamlı diye ayırmadan katledip amerikan vatandaşı yaptıysa biz neden herkes türktür dediğimizde problem oluyor.üstelik biz ülke birliğine kast etmeyen hiç kimseye zarar vermemişiz.bizim osmalıdaki adaletimizi arayan halklar yokmu.bulamazlar ama…son olarak şunu demek istiyorum.türk milleti bu dünya düzeninde şerefiyle var olacaktır.ama şu kürtlerin yaptığı ihaneti asla unutmayacaktır.Bu devlet ben bu devlete ve bayrağa saygılıyım diyen hangi kürde ne yapmış.aksine ihanet edene bile yine kucak açmıştır.o yüzden tarih türküde kürdüde layıkıyla yazacaktır.ve o onurlu duruş türke ait olacaktır.biz türk milletiyiz ve hep türk kalacağız.Yaradan Türkü korusun.

  104. Yazan:Ramazan Salman Tarih: Ara 23, 2012 | Reply

    T.C. Devlet,i Askeri ve Sivil Burokrasi tarafndan kuruldu.O donem DIKTATORLER donemiydi.M.Kemal Ataturk te Diktatordu.Turk olmadigi halde kendini Turklerin Babasi olarak ilan etti.Annesi Makedon Babasi Arnavut idi.Sonralari Annesi Turkmen olan Abdullah Ocalanda Kendini Kurtlerin Babasi ilan etti.Birey kulturune kavusmadigimiz icin onumuze gelene BABA yani ATA diyoruz.Halbuki en sagliklisi Ne Mutlu Insanimdir.Tabi ayni sayginligi karsindaki inasanada duyarsan insan olmussun demektir.Zihnen zaten Devlet bizi bolmustur.Tek cozum Evrensel Hukuk ve Demokrasidir.Saygilarimla

  105. Yazan:someya Tarih: Ara 25, 2012 | Reply

    evet biz kurtiz ama biz pkk diliz bunu onutmain kurtler hepsi pkk diler

  106. Yazan:beşer hasan Tarih: Oca 16, 2013 | Reply

    türkiyenin bölünüp bölünmeyeceğini bilimsel olarak kimse bilemez. bununlabirlikte teorik olarak bölünebilir olduğunu söylemek mümkündür.esas itibariyle mümkün olan da verili teknolojinin seviyesine bağlıdır.bugünkü şartlarda daha önce örneği olmasa da yeterliliğin olduğu vakıadır. uydu görüntülü haritacılık bilgisi ve dinamitle patlatmanın katettiği aşama bölme işlemini kolaylaştıran öğeler. ancak şunu unutmamak lazım bütün her zaman parçadan hem estetik larak daha güzel hem de daha mükemmeldir. saygılar.

  107. Yazan:kemal Tarih: Nis 9, 2013 | Reply

    selam türkiyeyı sevenlere, insanı sevenlere,yaradanı yaradanından ötürü sev,bi<zim sevgimız böyle olmalıdır. BİZ UMMET MİLLİYET VATAN aşkıyla yetıştırıldık Kürt,Türk vs demedık beraber büyüdük büyütüldük, aynı hedefe yürüdük vurulduk öldürülmek istendi ama ginede beraberdik ırkımı kise sormadı. AMA biz kardeşız dedik birız dedik beraberız dedik KARDEŞIZZZZZ ama BEN hep senın kardeşın oldum SEN HİÇ BİR ZAMAN benımkardeşim olmak istemedın yada öyle göründün. ÇÜNKÜ BEN SENIN DİLİNI KONUŞTUM SEN BENIM DİLİMI KONUŞMADIn, ÖĞRENMEKTE İSTEMEDIN, ama kardeşız, 100 yıl aynı coğrafyada yaşayacağız birbirımızı anlamayacağız bu nasıl kardeşlik. İNANIN BİZ KÜRTLER HALA TÜRKLERİ KARDEŞ KABUL EDİYORUZ m.akif ersoy derki Bİz nasıl milletız. anlamındadi Milletız biz. EVET DOSTLARIM BEN KENDİMİ MİLLİYETCİ MUHAFAZAKAR OLARAK TANIMLIYORUM ama VELAKİ İNKARCİ yapiya sahip değilım. Türkiyedeki halkların hakını vermemek dillerını konuşmamak bana benzemek zorundadır demekle muhafazakar lık da olmaz bende kürt asılıyım türkiyede Kürtlerın yüde 60 şı bdp ye oy vermez ama kürtler DİLLERINI Öğrenmek, konuşmak istemiyor anlamına gelmesın dostlar KADEŞINIZIN haklarına saygı gösterınız KORKMAYINIZ VALLAHA DA BİLLAHADA TÜRKİYE BÖLÜNMEZ İMANLI KÜRTLER BU ÜLKEYI BÖLDÜRTMEZ KORKMAYIN KORKMANIZA GEREKDE YOK MALAZGİRT RUHUNU TAŞIYAN BİZ KÜRTLER BU ÜLKEYI BÖLDÜRTMEZ MÜSTERİ OLUNUZ.

  108. Yazan:ZİVER ASLAN Tarih: Nis 26, 2013 | Reply

    TÜM IRKÇI VE ŞÖVEN FAŞİSTLER ÇOK İYİ ANLAMALISINIZ Kİ KÜRTLER KİMDİR…..
    Aidiyet duygusundan yoksun, biz vefasız Kürtler, yüce Türk devletine ve aziz Türk halkına verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz. Ne 1839’da, ne1843’te, ne 1878’de,ne 1921’de,ne 1925’te,ne 1926’da,ne 1927’de,ne 1930’da,ne 1937’de ve ne……’de öl öl bitemedik…Öldükçe çoğaldık ve cellatlarımızdan çok yaşadık,hâlâ 30 milyonuz,özür dileriz… Tarihte Selahaddin-i Eyyubiler, Ebu Hanife Ahmet Dineveriler,Abdülkadir Geylaniler,Meleye Ciziriler,FeqiyeTeyranlar,MollaGoraniler,Ebu Suudlar,İdris-i Bitlisiler,Ehmede Xaniler,Mewlana Halidler,Said Nursiler,Cemal Süreyyalar,Yaşar Kemaller,Ahmed Arifler,Orhan Asenalar,Yılmaz Güneyler ,Ahmet Kayalar ve daha nicelerle yetiştirdik.Kültür ,bilim,sanat,din ve edebiyatta bu coğrafyaya ruh kattık,hala da iflah olmadık,özür dileriz.1071’de aynı dindeniz diye size kucak açtık omuz omuza Malazgirt’te Bizans’a karşı savaştık, yanlış yaptık özür dileriz… 1514’te bizim olmayan savaşta Çaldıran’da düşmanınız olan İranlılara binlerce kayıp verdik, yanlış yaptık özür dileriz… Çanakkale’de yedi düvele karşı imparatorluk güneşi batmasın diye oluk oluk kan akıttık, Çanakkale’yi geçirtmedik, yanlış yaptık,özür dileriz…
    1920’lilerde itilaf kuvvetlerini hep birlikte Anadolu’dan çıkarttık , hata yaptıközür dileriz… Lozan’da iki devlete ne gerek var, birlikte kardeş kardeşe gül gibi geçinip gideriz dedik, özür dileriz… Ne asıl kuruculuğun nimetlerinden yararlandık ne de azınlıklar kadar hak sahibi olabildikbu şarkı böyle olmamalıydı diye itiraz ederek de ukalalılık yaptık, özür dileriz… ‘Vatandaş Türkçe Konuş ‘kampanyasına karşın biz onurumuz olan, varoluşumuzun nedenlerinden olan Şam şekerinden daha tatlı olan anadilimizle konuştuk, her kelime için’ bedel’ ödedik, yanlış yaptık özür dileriz… ‘kuyruklu Kürt, dağ Türkü’ küfürlerini lügatinize soktuk, analarınızın ak sütü gibi temiz olan dilinizi kirlettik, insanlarınızın edebini bozduközür dileriz… Varlıklarımızı Türk varlığına tamamen armağan edemedik,
    Giritlere, Mekkelere, Balkanlara, Kafkaslara ve Ortadoğu’ya sürüldük, özür dileriz… Şehirlerimizin, ilçelerimizin, köylerimizin, dağlarımızın, ovalarımızın isimlerini medenileştirmek adına değiştirdiniz, biz ısrarla ve inatla eski isimlerini kullandık, özür dileriz… Alfabenizde olmayan x,w,q harflerini çocuklarımızın isimlerinde kullandık, alfabenizin huzurunu kaçırdık özür dileriz… İçlerimizden birileri sadece fikrilerini açıkladığı için gece yarıları jitem’in kurşunlarına hedef oldu, gündemi fail-i meçhul cinayetlerle meşgul ettiközür dileriz… Kutsal bayramımız newrozlarda ‘yaşasın halkların kardeşliği ‘dedik, görüntü ve gürültü kirliliği yarattık, özür dileriz… Her rengin tıpkı ebruli sanatında olduğu gibi kardeşçe,uyum ve barış içinde biribirini yok etmeden yaşayabileceklerini düşündük,yanılmışız meğerözür dileriz…..Çok özür dileriz….Ama çok özür dileriz….

  109. Yazan:İkincibahar Tarih: May 1, 2013 | Reply

    Tayfun Korkut Bey,
    Bugün hala hükumetin komşularla sıfır sorun politika yönetiminin doğruluğu düşüncenizde ısrar ediyor musunuz.
    Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi “YURTTA BARIŞ, DÜNYADA BARIŞ” Sıfır sorun ve huzurlu yaşam hepimizin arzu ve dileğidir.
    Tabii ki doğru politika ve diplomasi ile.
    Allah’ın selameti üzerimize olsun.

  110. Yazan:kemal Tarih: May 4, 2013 | Reply

    DEĞERLİ DOSTLAR;
    Bir söz vardır ‘ne olduğun değil nasıl göründüğün önemli’pratikte geçerli bulurum.millet olarak sorunlarımızı kırıp dökerek,yakıp yıkarak halletmeyi marifet sayarız.uygarlık derecemiz sorunlara bakışımızı ve çözüm yöntemlerimizi belirliyor. on yıllar sonra bakışımız değişecek umarim.
    şimdi arkadaşları okuyorum,karşiliklı kızgınlıklar,öfkeler ifade ediliyor.ayrılmakmı zor barişmakmı.bizi bır arada tutan bu kadar değer varken kardeş, dost, akraba, ortak iken bunun önemini görmemek körlüktür.hala üstü kapalı tehditler savurmakla neyi çözebilirizki.şahsen ben hiç bir kürt dostumla kavga etmem. beraberce dik dururuz.dik yürüsün isterim.arkasında dururum.
    geçmişte yanlışlar oldu, haksizliklar ,insan onuruna darbe vuruldu.keşke zamanı geri almak mümkün olsaydı.
    niyet okumak,korku pompalamak,paroya sergilemek,güven duygusunu yaralıyor.kof miliyetçilik gönül bağını zedeliyor.bu vatan hepimizin.anayasada nasıl ifade edildiği deyil ne hissettiğim önemlidir.tasvip etmediğim anayasa maddesi ne hissettiğimi belirlemez.üst kimlik alt kimlik tartişmasi önemlide olsa bunu kardeşçe çözemiyorsak neyın anlamı varkı.eğer çözüm bulamıyorsak bu bizim eksikliğimizdir.herkes şapkasını önüne koyup düşünmelidir.empati kurmalıdır.
    günü gelince herkes hakkını aramak için kımseye sormayacaktır bunu bilmeliyiz. o halde bügün acaba bir kürt kardeşinizin ne hissettiğini anlamamakta niye ısrar ediyoruz.ne hissettiği önemli değilmi.kendini kırılmiş gücenmiş haksızlığa uğramiş kızgın hissediyorsa,hooop mu denmeli.
    diline,eğitimine sahip çikiyorsa dur mu demeli.bunun doğru olduğunu sanmıyorum.
    ihtiyaçlara cevap veren bir çözüm bulamazmıyız.çözümü tehditle yada dayatmaylamı getireceğiz.
    özür borcumuz yokmu. pkk nın lanetlenmesini beklemeyecekmiyiz.
    barışacağiz muhakkak ama birbirimizi rencide etmeden diğerimizin onurunu koruyarak.saygılar

  111. Yazan:kc mehmet alp Tarih: May 7, 2013 | Reply

    artık ırqcıga sosyalızmaya hayırr bağımsız bır kurdıstan kurulmalı kurtlerın hakkını vermeliler sayın Abdullah oc alan kurdıstanın başbakınıolmalı yeter artık yeter bariş bariş bariş istiyoruzzzzzzzzzzzzz artık anlatın tc devletı

  112. Yazan:of Tarih: Haz 5, 2013 | Reply

    olm o kadar çok yazmışınız ki okumaya cesaret edemedim bune dir ya

  113. Yazan:Milli Kuvvetler TİM Tarih: Haz 17, 2013 | Reply

    Vatan haini, satılık, yanar dönerli şebeklere bir çift sözümüz olur. Bizler az konuşur, çok dinleriz. Ülkemiz adına kimlerin kirli emelleri var, amaçları nedir, kimler Türk resmi siteleri deface ediyor tek tek üzerlerine gidiyoruz. Bunlardan biri de PKK’nın en büyük hacker grubumuz dediği ama kendi güvenliğini sağlayamayan üç-beş çapulcu ve lamerden oluşan bir gruptan söz edeceğiz. Bunlar tarafımızca alaşağı edilmiş, deşifre edilmiştir. Gene deface edildi tarafımızca ve tüm bilgi-belgeler, IP adresleri adl merciilere verilmiştir.

    Saygılarımızla…

  1. 3 Trackback(s)

  2. Eki 30, 2010: Son 12 ayda en çok okunanlar : Derin Düşünce
  3. Oca 4, 2011: Geçen yıl en çok okunan yazılar : Derin Düşünce
  4. Ara 12, 2012: Son 12 ayda en çok okunan 40 sayfa

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin