RSS Feed for This Post

Korku Kültürü… Yeni Bölümler

Sunuş: Kahramanlığıyla övünen halkımız son yıllarda korktuğu kadar hiç korkmamıştı. Her gün yeni bir komplo teorisi dost meclislerini işgal ediyor. “Vatan satıldı” çığlıkları içinde gaz verilen gençler Hristiyan din adamlarını, “öteki” etnik gruptan gazetecileri öldürecek noktaya geldiler. Bu gün de siyasî taleplerini otobüs yakarak ifade eden(!) gençler polisle çatışıyor. Ne oluyor bize?

Aklı başında insanlar üst bir otorite ile, “yetki sahipleri” ile sağlıklı ilişkiler kurarlar. Ordu, polis, mahkeme gibi bir devlet organı olsun, patron olsun, insan hem kendi haklarını korumak ister hem de başkalarına yapılan haksızlıklara karşı sesini yükseltir. İnsanın doğasında, insanlığında vardır bu.

Ama bazen insanlar insanlıklarından vazgeçerler. “Öteki” ilan edilen bir gruba karşı vahşileşirler. Kimileri ise sessizleşir, suskunlaşır. Hem kendi hakkının çiğnenmesine hem de başkalarına eziyet edilmesine ses çıkarmaz. Neden?

Totaliter rejimler tıpkı terör örgütleri gibi propaganda ve beyin yıkama yöntemlerini kullanarak halkları birer “hayvan sürüsü” haline getirebilir de ondan. Bu yöntemlerin içinde belki de en etkilisi KORKU. Zira korkan insan “hayatta kalma dürtüsü” ile hareket eder. Vicdanını ve aklını askıya alır. Kanatları altına sığınabileceği bir lider arar. Lider halka nasıl düşünmesi gerektiğini söyler. Böyle bir lider düşünceyi ulusal sembollere, ezelî düşmanlara indirgeyen söylemlerle korkan haklı rahatlatır. Dost, düşman bellidir, uğrunda ölünecek semboller bellidir. İnsan’ın özgürlükten kaçışı başlamıştır artık…

Korku Kültürü adlı belgeselin birinci bölümünü  geçen ay yayınlamıştık. Kalan bölümlerin tamamını bu sayfaya ekledik. Seyredilesi, ibret alınası bir çalışma.

MY

Trackback URL

  1. 3 Yorum

  2. Yazan:çuvaldız Tarih: Ara 16, 2009 | Reply

    Totaliter rejimler tıpkı terör örgütleri gibi propaganda ve beyin yıkama yöntemlerini kullanarak halkları birer “hayvan sürüsü” haline getirebilir de ondan. Bu yöntemlerin içinde belki de en etkilisi KORKU.(M.Y)

    http://www.negatif.com/foto/950941

  3. Yazan:Levent Tarih: Mar 29, 2012 | Reply

    Korku kültürü videolarınız silinmiş ve ben merak ettim. Başka bir link var mı acaba?

  4. Yazan:Mehmet Yılmaz Tarih: Mar 29, 2012 | Reply

    gerçekten yazik olmus silinmesi,
    youtube veya Daily Motion gibi yerlerde aramak lazim, TRT yayinlamisti, onlara da sorulabilir… derken buldum 🙂

    Bölüm I

    Bölüm II

    Bölüm III

  1. 1 Trackback(s)

  2. Mar 29, 2012: Korku Kültürü [Bölüm 1 Parça 1] : Derin Düşünce

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin