RSS Feed for This Post

ABD ve Terör

11 Eylül Saldırıları, terörizmle mücadeleyi küresel bir boyuta taşımıştır. 11 Eylül’den sonra tüm dünyadaki terörist oluşumları ortadan kaldırmayı planlayan ABD, dönemin ABD Başkanı G. W. Bush öncülüğünde 2001’de Afganistan’ı 2003’te Irak’ı işgal etmiştir. Bu işgaller sonucunda terör örgütleri daha geniş bir alana yayılmıştır. ABD işgali süresince devam eden insanlık dışı uygulamalar, terör örgütlerine sempati duyulmasını sağlamıştır. İşgalin ABD’nin ekonomisine ve dünyadaki imajına zarar vermesi sonrasında Bush’tan sonra göreve gelen Barack Obama, Bush’un saldırgan ve yayılmacı politikasının tam aksine izolasyon temelli bir politika tercih etmiştir. Obama yönetiminin Irak’tan çekilme sonrası bir stratejisi olmadan çekilmesi, Irak’ın iç dinamiklerindeki kırılganlık otorite boşluğu doğurmuş, bu boşluğu ise IŞİD terör örgütü doldurmaya çalışmıştır. ABD’nin Bush dönemindeki Irak işgali ve Obama dönemindeki Irak’tan çekilmesi, iyi planlanmış hamleler olmadığı için Irak’ı özgürleştirmemiş, aksine istikrarsızlaştırmış, tüm dünyayı tehdit eden IŞİD terör örgütünün oluşmasında etkili olmuştur.

E-kitabı buradan indirebilirsiniz.

Trackback URL

  1. 1 Yorum

  2. Yazan:Cemalettin Tarih: Şub 26, 2018 | Reply

    Yaklaşık 1 hafta önce twitter hesabınızı daha sonra web sitenizi keşfettim. Sabah 9 da da girdigim sitenizde an itibari ile 15.saatimi dolduruyorum. Bagimli oldum resmen 🙂 Tek kelime ile müthişsiniz. Bu sitenin yapiminda emeği geçen herkesin ellerinden opuyorum. Bu hizla yakin zamanda sitenin iceriginin tamamini okuyacagim icin yeni icerikler bekledigimi simdiden soylemek istiyorum. İyi calismalar 🙂

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin