RSS Feed for This Post

Türk-ABD ilişkileri neden yağmurlu?

  • ABD’nin Türkiye ile ortak çıkarları azalıyor ve menfaatlerin çatışma zemini artıyor. Neden?
  • Evvelâ… ABD, 1900’lerin başından beri aynı stratejik doktrini uygular: Okyanuslara hâkim ol, karaya sıkışan Avrasya ülkeleri sana çalışsın.
  • Bu stratejiyi daha önce 2 asır boyunca İngiliz uygulamıştı. Dünya savaşlarından sonra ABD dükkânı ele geçirdi.. veya güç merkezi ABD’ye kaydı.
  • Daha evvel, 1900’lerin başında İspanyol hâkimiyeti çökerken, ABD Küba’dan Filipinler’e ve Panama’ya uzanan alanı ele geçirdi.
  • Eski moda imparatorluklar gibi tarım veya madencilik yapacak geniş topraklar yerine adalar ve boğazları ele geçirmek, ABD’ye yön verdi.
  • Dünya savaşları, Avrasya’yı yakıp yıktı, Britanya hariç hemen her yerde siyaset ve ekonomi çöktü. ABD, Avrasya’yı formatladı.
  • Avrasya sömürü sistemi, endüstrileşmiş bir dünyada kurulmuştu. Oysa şimdi finans, endüstriyi sömürecek noktaya geldi.
  • Peki ABD neden her yere saldırıyor?

  • Çünkü ekonomisi verimli değil ve işçi maliyetleri çok yüksek. Değersiz bir para olan $ silahla korunuyor.
  • Petrol, savaş ve doların değeriyle ilgili bu sistemi şurada daha önce anlatmıştık.
  • Nixon, 1971’de altın-dolar dengesini iptal ettiğinden beri ABD karşılıksız $ basıp dünyayı soyar. İtiraz edeni “terörist” ilân eder ve öldürür.
  • Ancak Meksika, Brezilya, Çin ve Türkiye gibi ülkelerin güçlenmesi işi bozdu. Dolar, rezerv para olarak itibar kaybediyor.
  • ABD dışında biriken sermayenin korkutulup ABD’ye kışkışlanmasını isteyen bir ekip sürekli Avrasya’da savaş ısmarlıyor.
  • Meselenin bu “korkutma” boyutunu burada ayrıntılı şekilde anlatmıştık: ABD neden daha çok savaş çıkarmak zorunda?
  • ABD-Türkiye ilişkilerini yapılandıran doktrin “Avrasya’nın kuşatılması” olarak özetlenebilir: Mackinder, Spykman, Brzezinski hep bunu savunmuş.
  • Sayıları 10’u geçmeyen akademisyen, general, bakan vb ABD dış politikasını şekillendirmiş. Hepsi “Avrasya’yı bölün ve kuşatın” diyor.
  • 100 yıllık Avrasya kuşatmasında Türkiye’ye verilen 2 rol çok önemli: Rusya’yı engelle, petrolü engelle.
  • Cumhuriyet Türkiye’sine verilen bu rol elbette bizim çıkarlarımıza aykırı. Son 10 yılda bunu değiştiren Türkiye, ABD için doğrudan tehdit.

Bu meseleleri merak edenler için jeopolitik üzerine 7 makale ve 3 e-kitap tavsiye ederek sohbeti sırlayalım:

  1. Jeopolitiğe Giriş / Philippe Moreau Defarges (1) »
  2. Jeopolitiğe Giriş / Philippe Moreau Defarges (2) »
  3. Savaşta deniz araç mıdır yoksa amaç mı? »
  4. Sermaye – Savaş – Ticaret üçgeni ve Okyanuslar »
  5. Mahan’ın “Sea Power” tezi taktik mi yoksa stratejik mi? »
  6. Okyanus jeopolitiğinde sabitler ve yeni kartlar »
  7. Avrasya’nın tarih sahnesine geri dönüşü: Heartland ve Halford Mackinder »

 

27 mart 2016’da düzenlediğimiz “Savaş meydanda değil masada kazanılır” konulu sohbetin kayıtları yayında; buradan izleyebilirsiniz. Sunum esnasında kullandığımız harita ve belgeleri 88 sayfalık bir PDF formatında paylaştık. Buradan indirebilirsiniz. Daha önce de tavsiye ettiğimiz enerji, çevre, jeopolitik konulu makalelerin tam listesi şöyle:

  1. Yeni başlayanlar için enerji (1)
  2. Yeni başlayanlar için enerji (2)
  3. 2ci Dünya Savaşı petrol yüzünden mi çıktı?
  4. Rüzgâr nükleer enerjinin yerini tutabilir mi?
  5. Arakan’ı boşaltın, gaz ve petrol geçecek
  6. Bağımsız bir Uygur devleti hayali kuranlar yeni katliamlaraçanaktutuyorlar
  7. Enerji Savaşları ve Terör Savaş meydanda değil masada kazanılır... Sohbet kaydı yayındaSavaş meydanda değil masada kazanılır... Sohbet kaydı yayındaKüresel ısınma çok iyi bir şeydir »
  8. Küresel ısınma bitti… İkinci dalga geliyor! »

Bir önceki sohbetimiz enerjinin günümüzdeki yeri, alternatif kaynaklar ve jeopolitik üzerineydi. O sohbet de buradan izlenebilir.

Ekonomik krizler, terör ve darbelerle ilgili tavsiye edilen kitaplar da buradan indirilebilir:

kitaplar Enerji Savaşları ve Terör konulu sohbetin kayıtları yayındaEnerji Savaşları ve Terör konulu sohbetin kayıtları yayında Savaş meydanda değil masada kazanılır... Sohbet kaydı yayındaSavaş meydanda değil masada kazanılır... Sohbet kaydı yayında

Trackback URL

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin